Koronawirus z Chin i inne epidemie, część 2. - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-03-24, 11:26   #2851
motyla
Zakorzenienie

Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie, część 2.

Cytat:
Napisane przez Snowdrop_ Pokaż wiadomość
No widzisz, czyli nie masz potwierdzenia na Europę (co oczywiście nie wyklucza problemu) ale taki Chińczyk w Yulin robi to oficjalnie, za przyzwoleniem władz . U nas za trzymanie psów na łańcuchu można mieć mandat, zwłaszcza kiedy zajmą się tobą odpowiednie służby.

Nie musisz mi tłumaczyć różnic, bo gadasz z kimś, kto od 15 roku życia działa w organizacjach proeko a mięsa nie je od ósmego. Nie da się porównać tego co robią ze zwierzętami w niektórych częściach Chin do Europy, to nie-ta-skala.

aaa, dobra, nie miałam pojęcia z kim rozmawiam. trzeba było napisać tak od razu, to bym nie marnowała swojego czasu taka tylko uwaga z mojej strony - weźmiesz ją do siebie lub nie, I don't really care - najeżdżasz na całą Azję (a przynajmniej takie sprawiasz wrażenie), najeżdżasz na całę Chiny, bo w jakiejś prowincji chińskiej jedzą nadal psy. ja uważam to za idiotyczne. a Ty zrób z tym co chcesz.

Edytowane przez motyla
Czas edycji: 2020-03-24 o 11:28
motyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-24, 11:28   #2852
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
O podniesieniu limitu płatności zbliżeniowych mowa byłą już kilka miesięcy temu, może nawet w wakacje, a o tym, że jest to pewne, usłyszałam pewnie w grudniu. Więc to nie kwestia wirusa, może wirus tylko przyspieszył wprowadzenie tego rozwiązania, ale nie był bezpośrednią przyczyną.

Co do pomocy seniorom: biedronka wprowadza akcję, że ci, co potrzebują pomocy w zakupach, mogą wypełnić jakąś ankietę, a wolontariusze mogą zgłaszać się w innej ankiecie. Tylko... Płatność ma być specjalną kartą przyznawaną seniorom, wolontariusz przekazując zakupy, odbiera od emeryta pieniądze (w gotówce, pewnie czasem musi jeszcze wydać resztę), a przy następnej okazji wpłaca je z powrotem na tę kartę w sklepie. No kiepsko to widzę...

Możliwe, ze ten limit trzeba uzgodnić w banku.
Jednak małe kwoty to dla bezpieczeństwa naszego.

Chociaż w każdym sklepie mozna płacić takie małe kwoty.
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-24, 11:30   #2853
Snowdrop_
Animal Liberation

Cytat:
Napisane przez motyla Pokaż wiadomość
aaa, dobra, nie miałam pojęcia z kim rozmawiam. trzeba było napisać tak od razu, to bym nie marnowała swojego czasu
Oczywiście tutaj te rozmowy przynajmniej są kulturalne, bo np. na blokadach polowań to jest fight z myśliwymi i oni serio się zagotowują ze złości. Jeżeli chodzi o rzeźnie, fermy futrzarskie, tam też wpadamy - jako "pracownicy" z ukrytymi kamerami, właściciele nas nienawidzą, bo mają duże problemy kiedy nagramy jakąkolwiek przemoc wobec zwierząt.

edit: Nie, to był błąd że napisałam o ogóle społeczeństwa w Chinach. Tym bardziej szanuję tych, którzy wyłamują się z tamtych tradycji jednocześnie całe życie mieszkając np. w takim Yulin (czy tym bardziej jak z tym walczą).

Edytowane przez Snowdrop_
Czas edycji: 2020-03-24 o 11:32
Snowdrop_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-24, 11:30   #2854
kasztanka3
Pani Mizantrop

Premier wlasnie oglasza wiecej ograniczen: nie wiecej, niz 10 osob na pogrzebach, a na slubach tylko para mloda, dwojka swiadkow i urzednik, wieksze zgromadzenia juz nie sa dozwolone.
Stary 2020-03-24, 11:32   #2855
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Premier wlasnie oglasza wiecej ograniczen: nie wiecej, niz 10 osob na pogrzebach, a na slubach tylko para mloda, dwojka swiadkow i urzednik, wieksze zgromadzenia juz nie sa dozwolone.

A jak tam w ogóle u Was sytuacja ogólna?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-24, 11:33   #2856
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
A jak tam w ogóle u Was sytuacja ogólna?
W sobote bylo tysiac przypadkow, dzisiaj juz ponad 2 razy tyle - 2200.
8 osob zmarlo poki co, a 11 jest w stanie ciezkim/krytycznym.
Stary 2020-03-24, 11:35   #2857
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście tutaj te rozmowy przynajmniej są kulturalne, bo np. na blokadach polowań to jest fight z myśliwymi i oni serio się zagotowują ze złości. Jeżeli chodzi o rzeźnie, fermy futrzarskie, tam też wpadamy - jako "pracownicy" z ukrytymi kamerami, właściciele nas nienawidzą, bo mają duże problemy kiedy nagramy jakąkolwiek przemoc wobec zwierząt.

należy Wam się ogromny szacun za Waszą robotę. zmiany w ludzkiej mentalności zachodzą powoli, ale pewnie dzięki Wam nastąpią szybciej. gorąco Wam kibicuję
Stary 2020-03-24, 11:35   #2858
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Przecież i tak 80% z nas przejdzie wirusa.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ale może koleżanka mieszka z rodzicami 60+?

Stary 2020-03-24, 11:36   #2859
alternative069
Raczkowanie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87687352]To dalej nie jest zamknięta granica według mnie. Bardzo słaba nazwa.

Zamknięta to zamknięta i koniec kropka.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Zanim dołączyliśmy do strefy Schengen to tak się po prostu mówiło, że granica jest zamknięta gdy są bramki, stoisz w korku i czekasz aż Cię przepuszczą albo i nie... Teraz granica jest zamknięta, bo nie możesz sobie swobodnie przejechać.
alternative069 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-24, 11:37   #2860
Snowdrop_
Animal Liberation

Cytat:
należy Wam się ogromny szacun za Waszą robotę. zmiany w ludzkiej mentalności zachodzą powoli, ale pewnie dzięki Wam nastąpią szybciej. gorąco Wam kibicuję
Dziękuję
Stary 2020-03-24, 11:37   #2861
kasztanka3
Pani Mizantrop

W 10 dni liczba zarazen w Australii skoczyla z 200 do 2200 i ciagle rosnie, ponad 500 nowych przypadkow jedynie w ciagu ostatnich 24h. Polowa chorych znajduje sie w Sydney/NSW. Rzad bardzo sie upiera przy niezamykaniu szkol i sklepow, zamkneli kafejki i restauracje (mozna zamawiac jedynie na wynos), niektore sieci sklepow zrezygnowaly z transakcji gotowkowych i przyjmuja tylko platnosci karta.
Stary 2020-03-24, 11:38   #2862
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
W sobote bylo tysiac przypadkow, dzisiaj juz ponad 2 razy tyle - 2200.
8 osob zmarlo poki co, a 11 jest w stanie ciezkim/krytycznym.

A tak na codzień? W sklepach jak?
Chodzicie do pracy oboje czy z domu pracujecie?

Liz Williams
Stary 2020-03-24, 11:41   #2863
Ifinick
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Mastercard także zwiększył limit do 100 zł, ale nie mam jak przetestować

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Przetestowane w sobote w kiosku ruch.
https://www.forbes.pl/finanse/transa...ercard/kx0f4c7
Mozna sprawdzic na stronie swego banku.
Zawsze mozna tez - jesli kupuje sie kilka produktow - rozbic zakup na kilka transakcji.

Edytowane przez Ifinick
Czas edycji: 2020-03-24 o 11:46
Ifinick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-24, 11:42   #2864
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
edit: Nie, to był błąd że napisałam o ogóle społeczeństwa w Chinach. Tym bardziej szanuję tych, którzy wyłamują się z tamtych tradycji jednocześnie całe życie mieszkając np. w takim Yulin (czy tym bardziej jak z tym walczą).
no i wszystko jasne. Też życzę wytrwałości w walce
patiasym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-24, 11:42   #2865
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Azhaar Pokaż wiadomość
Wiadomo, że taki jest cel.

Pytanie czy nadal nie byłoby i tak lepiej robić więcej testów i po prostu szybciej izolować chorych. Taką strategię przyjęły kraje azjatyckie. To jest właśnie ta pomoc, to znaczy te wnioski, które możemy wyciągnąć - testy trzeba robić nawet ,,z łapanki". A na pewno tym tłumom na lotniskach co wracają z różnych zakątków świata.

Fajnie, że nie chcemy obciażać służby zdrowia, ale w ten sposób rozkładamy to na miesiące i z każdym miesiącem coraz bardziej niszczymy gospodarkę, bo wszystko stoi. Będziemy się tak rok bujać. Zanim to się uspokoi to będzie co najmniej lato, a potem znowu jesień i ups, sezon przeziębień.

To powinno być naprawdę proste - jesteś zdrowy = robisz co chcesz i wychodzisz gdzie chcesz, jesteś zarażony, nawet bezobjawowo = siedzisz na dupie w domu albo w innej kwarantannie.

A tak to zdrowi ludzie, którzy mogli by normalnie funkcjonować siedzą w domach a ci być może chorzy zasuwają codziennie do pracy. Makes sense.

Nie dziwię się, że w ludziach rośnie frustracja, bo muszą siedziec w domu i często tracić dochody w imię nie wiadomo czego. Jakbyś był zarażony, to logiczne że masz siedzieć i powinno być to prawnie egzekwowane. A tak to jedni się starają stosować do zaleceń, inni olewają i wychodzą i robią pikniki w parkach, więc ci pierwsi też wymiekają.

I ja rozumiem, że testy kosztują, ale ciekawe ile będzie nas kosztować wyłączenie gospodarki na parę miesiecy czy rok.

Nie mówiac też o tym, że cała służba zdrowia stoi. Ja mam zęba do leczenia kanałowego lub wyrwania i nie mam jak iść do lekarza. A ludzie mają powazniejsze problemy. I co, teraz przez rok nigdzie się nie dostaniemy? Fajna strategia. Poumieramy na wszystko, byle nie na koronawirusa :P
Oh oh, jak to pięknie brzmi, to wykonywanie testów wszystkim... Niestety, naszego kraju na to nie stać. W ogóle nie stać nas na nic sensownego. Nawet ci, którzy według zaleceń obowiązkowo powinni mieć wykonane testy, nie mają ich robionych. To wszystko tak pięknie wygląda tylko w telewizji, gdzie oczywiście nie mówią wszystkiego. Ogólnie moja frustracja rośnie, już krzyczeć mi się chce. Za jakiś czas Patryk vega nakręci o tym wszystkim film, na pewno. xD a zanim powstanie film - siedźcie w domach, naprawdę...
Dla rozluźnienia rzucajcie pomysły na tytuł filmu vegi o koronawirusie

7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-24, 11:43   #2866
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
A tak na codzień? W sklepach jak?
Chodzicie do pracy oboje czy z domu pracujecie?
Chodzimy do pracy. Ja musialam zwolnic 3 osoby z mojego zespolu niestety, licze na to, ze za pare tygodni/miesiecy gospodarka sie podzwignie i bede mogla te osoby na nowo zatrudnic
W sklepach bieda i pustki, nie ma: papieru toaletowego, chusteczek, chusteczek nawilzanych, mydel, zeli pod prysznic, balsamow, zeli antybakteryjnych, tamponow, podpasek, recznikow papierowych, pieluch, makaronow, ryzu, dan instant (tych niewymagajacych chlodzenia czy mrozenia), niektorych mrozonek, mies, sosow w butelkach i sloikach (nie udalo mi sie w zeszlym tygodniu kupic keczupu, a akurat nam sie skonczyl).
Stary 2020-03-24, 11:50   #2867
asik1503
Zakorzenienie

Cytat:
Visa chyba w ogóle podniosła limit płatności bez pinu do 100zl, nie? Miałyście może okazję sprawdzić, czy to prawda?
Tak, potwierdzam. Wczoraj robiłam zakupy powyżej 50zł i nie musiałam wbijać pinu.
22.08.18
IG
asik1503 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-24, 11:51   #2868
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asik1503 Pokaż wiadomość
Tak, potwierdzam. Wczoraj robiłam zakupy powyżej 50zł i nie musiałam wbijać pinu.
Właśnie czytam, że od 20go i że zmiany będą wprowadzane stopniowo, więc może w tym gdzie ja płaciłam było jeszcze po staremu.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-24, 11:58   #2869
cava
Zakorzenienie

[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;87687573]
Dla rozluźnienia rzucajcie pomysły na tytuł filmu vegi o koronawirusie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Mały plagiat ale adekwatnie IMO: "FUGAZI".
Z zastrzeżeniem: byle nie Vega. :/

kasztanka3

Cytat:
Chodzimy do pracy. Ja musialam zwolnic 3 osoby z mojego zespolu niestety, licze na to, ze za pare tygodni/miesiecy gospodarka sie podzwignie i bede mogla te osoby na nowo zatrudnic
W sklepach bieda i pustki, nie ma: papieru toaletowego, chusteczek, chusteczek nawilzanych, mydel, zeli pod prysznic, balsamow, zeli antybakteryjnych, tamponow, podpasek, recznikow papierowych, pieluch, makaronow, ryzu, dan instant (tych niewymagajacych chlodzenia czy mrozenia), niektorych mrozonek, mies, sosow w butelkach i sloikach (nie udalo mi sie w zeszlym tygodniu kupic keczupu, a akurat nam sie skonczyl).

Jejku, macie tam u siebie naprawde bardzo napieta sytuację. U nas w sklepach trochę przetrzebione, ale pomijając środki dezynfekujące to zasadniczo wszystko jest. Najwyzej nie ma w punkt tego co sie chciało, ale to jest innego producenta, czy rodzaju i tyle.

bardzo współczuję stresu związanego z dawaniem wypowiedzeń. nawet nie wiesz jak to rozumiem.
niestety ja nie jestem tak optymistycznie nastwaiona, że to się skończy za 2-3 miesiace. IMo sytuacja gospodarcza niestety bezdie raczej coraz gorsza i to trzeba się chyba liczyć, że to dopiero same początki złego.

Liz Williams
Stary 2020-03-24, 12:00   #2870
wika82
Zakorzenienie

Cytat:

kasztanka3

Jejku, macie tam u siebie naprawde bardzo napieta sytuację. U nas w sklepach trochę przetrzebione, ale pomijając środki dezynfekujące to zasadniczo wszystko jest. Najwyzej nie ma w punkt tego co sie chciało, ale to jest innego producenta, czy rodzaju i tyle.

bardzo współczuję stresu związanego z dawaniem wypowiedzeń. nawet nie wiesz jak to rozumiem.
niestety ja nie jestem tak optymistycznie nastwaiona, że to się skończy za 2-3 miesiace. IMo sytuacja gospodarcza niestety bezdie raczej coraz gorsza i to trzeba się chyba liczyć, że to dopiero same początki złego.
Ja rozważam zamknięcie DG, żeby nie kumulować długów, tylko nie mam pomysłu gdzie szukać pracy.

Stary 2020-03-24, 12:01   #2871
nie_powiem
Wtajemniczenie

Cytat:
No widzisz, czyli nie masz potwierdzenia na Europę (co oczywiście nie wyklucza problemu) ale taki Chińczyk w Yulin robi to oficjalnie, za przyzwoleniem władz . U nas za trzymanie psów na łańcuchu można mieć mandat, zwłaszcza kiedy zajmą się tobą odpowiednie służby.

Nie musisz mi tłumaczyć różnic, bo gadasz z kimś, kto od 15 roku życia działa w organizacjach proeko a mięsa nie je od ósmego. Nie da się porównać tego co robią ze zwierzętami w niektórych częściach Chin do Europy, to nie-ta-skala.

Daleka jestem od bronienia Chińczyków czy w ogóle Azjatów w ogóle, nie przepadam za nimi w ogóle (tak, całościowo) i pewnie dostanę bana za rasizm, choć nikogo nie opluwam, nie szkaluję ani nie obrzucam kamieniami. Ale to, o czym piszesz, że jest dla nas okrutne i bestialskie to nic innego jak różnice kulturowe. U nas nikt jakoś się nie oburza, że to zezwierzęcenie jeść pasztet z królika czy stek z wołowiny.
Stary 2020-03-24, 12:09   #2872
KrolowaDancingu
Nówka

Cytat:

kasztanka3

Raczej bieda i kryzys będzie zaraz realnym zagrożeniem nie wirus. Nie kwestionuje koronawirusa, ale nie możemy siedzieć do końca życia w domach - on i tak nie zniknie. Trzeba nauczyć się z nim żyć. Ludzie kiedyś pracowali żyli a dawnej nie było takiej rozwiniętej medycyny i co?? Chyba lepiej żyć normalnie niż czekać. Takie moje zdanie. Wydaje mi się, że zaraz państwa skapną się co nas czeka gospodarczo i zaczną ładnie ukrywać wyniki zachorowań jak Chiny, które przed widmem wielkiego kryzysu otwierają powoli już wszystko nawet urzędy czy galerie.
KrolowaDancingu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-24, 12:10   #2873
Snowdrop_
Animal Liberation

Nie-powiem, są tacy którzy się oburzają ale nie mogę być vege czy vega nazi i narzucać komuś dietę warzywną, chociaż polecać można (my robimy tzw. Chilli Vege, gdzie może przyjść każdy na wegański obiad z deserem, działa z nami kilka restauracji dla wegan). Sama jeszcze czasem zjem jajko. Tu nie tyle chodzi o niejedzenie mięsa, jajek w ogóle, co o traktowanie zwierzów przed śmiercią, klatki, lipna pasza czy brak dostępu do zieleniny. Idą na mięso to niech chociaż żywot i ubój będą humanitarne.

Czas edycji: 2020-03-24 o 12:18
Stary 2020-03-24, 12:12   #2874
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:

kasztanka3

Australia jesli chodzi o ekonomie obecnie ma przerabane i obstawiam, ze przez kilka lat kraj bedzie dochodzil do siebie. Zasoby naturalne po niemal 6 miesiacach niszczacych pozarow mozna sie domyslic w jakim sa stanie, a teraz przewiduje sie, ze poza osobami, ktore juz stracily prace, straci ja jeszcze co najmniej milion ludzi (a ogolem wszystkich ludzi w Australii jest 25 milionow).
Stary 2020-03-24, 12:12   #2875
Snowdrop_
Animal Liberation

Właśnie o humanitarne podejście w Chinach a często jego brak... nam chodzi.

: dokończenie posta wyżej, tel mi podzielił

Czas edycji: 2020-03-24 o 12:17
Stary 2020-03-24, 12:21   #2876
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Właśnie o humanitarne podejście w Chinach a często jego brak... nam chodzi.

: dokończenie posta wyżej, tel mi podzielił
Ja sądzę, że w tej chwili jedzenie psów już jest zjawiskiem marginalnym, tak jak w niektórych kantonach Szwajcarii jedzenie pasztetu z kociąt (serio, w Szwajcarii, w Europie). Oczywiście, najlepiej by zjawisko w ogóle zniknęło, bo jakoś nie umiem sobie wyobrazić moich 4 kotów (a wspólnych 9) w formie pasztetu.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-24, 12:21   #2877
beatiska
Zakorzenienie

O 12.45 konferencja premiera. Chodzą plotki, że zaostrzy "kwarantannę"

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-24, 12:25   #2878
kasztanka3
Pani Mizantrop

Od czwartku wszystkie salony urody maja byc zamkniete, tysiace kosmetyczek straci prace.
Stary 2020-03-24, 12:25   #2879
motyla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ja sądzę, że w tej chwili jedzenie psów już jest zjawiskiem marginalnym, tak jak w niektórych kantonach Szwajcarii jedzenie pasztetu z kociąt (serio, w Szwajcarii, w Europie). Oczywiście, najlepiej by zjawisko w ogóle zniknęło, bo jakoś nie umiem sobie wyobrazić moich 4 kotów (a wspólnych 9) w formie pasztetu.

cooooooo?!!!
Stary 2020-03-24, 12:28   #2880
Snowdrop_
Animal Liberation

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Podczas II w. św. to i w Paryżu koty zniknęły z ulic, a co do psów... niestety trochę nagrań z targów w Azji nie pozwala wierzyć, że to już wymierająca tradycja, bo nadal te futrzaki w klatkach sprzedają ale z tego co wiem, jest coraz większa presja społeczna i nacisk ze strony całego świata, w tym wielu znanych osób, żeby takie "imprezy" jak w Yulin nie miały już miejsca.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości