Koronawirus z Chin i inne epidemie, część 2. - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-03-25, 08:52   #3511
fi
Zadomowienie

Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie, część 2.

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Szczepionki to temat, na który już od lat w ogóle nie można w tym kraju rozmawiać czy wyrażać jakichkolwiek wątpliwości. Tutaj obowiązuje czarno-biały podział: albo musisz uwielbiać je wszystkie i nie wyrażać wobec żadnego z tych produktów żadnych wątpliwości, albo wierzysz w płaską ziemię. Nie ma pośrednich dróg.
no dokładnie! Dlaczego musze być albo albo
wiele z nas nigdy nie kwestionowało dobrodziejstwa szczepionek ale jak wiemy nie ma środków chemiczno biologicznych bez efektów ubocznych, bez działań niepożądanych, bez ryzyka - wystaczy przeczytać ulotkę ibuprofenu i każdy ma prawo do swoich obaw i wątpliwości
Stary 2020-03-25, 08:56   #3512
cava
Zakorzenienie

[1=61a08125505a341f1365cc6 27294330b05bf0ff7_5eb5e47 234ae2;87689626]Czy wykładowcy pracują jakoś zdalnie ze studentami? Przesyłają im chociaż jakieś materiały? I czy otrzymają teraz taką pensję jak za ubiegłe miesiące?[/QUOTE]

Moja córka studentka ma wykłady i cwiczenia przez kamerki
+ ma zadawane prace które potem przesyła i dostaje sprawdzone.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 09:02   #3513
Magmag0194
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Też nie wezmę szczepionki na nowego koronawirusa, jeśli się niebawem pojawi.

Ale ogólnie jestem zaszczepiona na wszystko, co istnieje w Azji poza malarią (jestem tylko w dużych ośrodkach miejskich), więc jestem zdecydowanym _pro_szczepem.

Ale szczepionka skonstruowana w dwa miesiące - nie, dziękuję. Najwyżej przejdę Covid.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja to samo. Szczepię się, ale wynalazkom stworzonym w rok nie zaufam. Nawet ewentualne uszkodzenie płuc (gdybym była w tych 20% pechowców) jakoś przetrwam. Płuca się regenerują, ale bardzo powoli. A po tym to nie wiadomo czy za rok będę mogła wstać z łóżka
Najwyżej poczekam 2 lata, jeśli ludzie zaszczepienie dalej będą wśród nas to przemyślę sprawę.
Magmag0194 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 09:17   #3514
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Też się nie zamierzam szczepić.

Poza tym nie zamierzam ściągać aplikacji w razie kwarantanny.
Policja będzie miała więcej roboty, trudno.

b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 09:20   #3515
staska_stasia
Zakorzenienie

A ja właśnie przeczytałam dwie rzeczy, przez które aż krew mi się zagotowała.

Pierwsza: po raz kolejny informacja, że ktoś tam trafił do szpitala, a krewnym dopiero po pewnym czasie "przypomniało się", że ups, miał kontakt z wirusem. Zatajone informacje, oddział zamknięty, personel na kwarantannie...

Druga: Zachęca się ludzi do tego charytatywnego pomagania seniorom. I jakaś babeczka zgłosiła się, wzięła od babuleńki 100 zł na zakupy i... tyle jej było widać. To ja się nie dziwię, że taki samotny senior, którego dzieci i wnuki mieszkają gdzieś daleko, woli sam iść na zakupy, niż stracić w ten sposób pieniądze ze swojej skromnej renty.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 09:27   #3516
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Ale ogólnie jestem zaszczepiona na wszystko, co istnieje w Azji poza malarią (jestem tylko w dużych ośrodkach miejskich)
Tak mówisz? A może nie szczepisz się dlatego, że szczepionka przeciw malarii została opracowana niedawno i boisz się skutków ubocznych?
patiasym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 09:32   #3517
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość

Pierwsza: po raz kolejny informacja, że ktoś tam trafił do szpitala, a krewnym dopiero po pewnym czasie "przypomniało się", że ups, miał kontakt z wirusem. Zatajone informacje, oddział zamknięty, personel na kwarantannie...

Druga: Zachęca się ludzi do tego charytatywnego pomagania seniorom. I jakaś babeczka zgłosiła się, wzięła od babuleńki 100 zł na zakupy i... tyle jej było widać. To ja się nie dziwię, że taki samotny senior, którego dzieci i wnuki mieszkają gdzieś daleko, woli sam iść na zakupy, niż stracić w ten sposób pieniądze ze swojej skromnej renty.
Okropne z tą kradzieżą pieniędzy, dlatego lepiej to robić przez administrację. U mnie właśnie administracja organizuje pomoc sąsiedzką, więc wiedzą, kto komu pomaga.

Co do pomagania seniorom to mnie też dziwi to, co się wydarzyło właśnie u mnie, czyli:
- można się zaoferować jako pomoc przy wyprowadzaniu psa, ale tu pojawia się problem, bo nagle się okazuje, że 99% emerytów wyprowadza pieski bez smyczy. Na moje pytanie, czy ja jednak mogę jednak na smyczy słyszę, że "nie utrzyma go pani". Pytam więc, co w przypadku, jak pies zaatakuje innego psa albo ucieknie i że ja się nie podejmę wyprowadzenia psa bez smyczy, za duże ryzyko, na co odpowiedź: "on ucieka czasem, ale zawsze wraca";
- zakupy - oferuję, że pójdę na zakupy, mam dostać listę, co jest potrzebne i dostaję listę warzyw, ale z dopiskiem, że z bazarku X. Bazarek X jest dobre 30 min pieszo od naszego bloku albo trzeba jechać tramwajem, obie opcje nie wchodzą w grę w obecnej sytuacji. Mówię, że chętnie kupię warzywa, ale w sklepie obok nas, na co słyszę, że ona tylko te z bazarku je i innych nie chce.

No trochę ręce opadają.

invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 09:33   #3518
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patiasym Pokaż wiadomość
Tak mówisz? A może nie szczepisz się dlatego, że szczepionka przeciw malarii została opracowana niedawno i boisz się skutków ubocznych?
Nawet nie wiem, kiedy została opracowana.

Konsultuję z lekarzem specjalistą, gdzie jadę i jakie mam plany i razem decydujemy, jakie szczepionki powinnam zastosować.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 09:34   #3519
Cytokina
Interleukina Druga

Cytat:

Niestety ludzie kłamali lekarzom przed koronawirusem, więc wcale mnie to nie dziwi, że teraz też kłamią. Tym bardziej, że dochodzi strach, że nie zostanie im udzielona pomoc albo prześlą go do innego szpitala (zakaźnego) zamiast zostać w tym najbliżej domu. Szkoda tylko, że teraz w przeciwieństwie do codzienności potrafią tym sparaliżować pół szpitala, bo kwarantanna.

Dla własnego komfortu psychicznego zrezygnowałam z pracy w nocnej pomocy i przychodni - przynajmniej do świąt. Trudno, nie zarobię, będę miała tylko gołą pensję z pracy na oddziale, ale za to mniejsza szansa, że zetknę się z wirusem i przywlokę coś do domu.
I tak jestem w lepszej sytuacji niż większość społeczeństwa, bo nie grozi mi utrata pracy. Przeciwnie. W aktualnej sytuacji bardziej prawdopodobne, że dostanę nakaz pracy
Cytokina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 09:35   #3520
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Co do rekawiczek używam materiałowych. Mam ich sporo różnej grubości do cienkich bo mam dość podatną skórę na dłoniach na przemrożenia albo nie chcę się opalać (mam nawet takie z koronki). Po każdym powrocie wrzucam do prania; i od dzisiaj nawyk wycierania zakupów. I rezygnacja lub minimalizacja tego co nie zapakowane fabrycznie.

Wkurza mnie ten zakaz wychodzenia jak się np. nie ma pieska (w sensie na spacer nie wolno). Nie obchodzi mnie że kretyni jeździli tłumnie do lasu. Nie można wyjść np. pobiegać nawet w takim miejscu o którym wiesz że miniesz kogoś sporadycznie i z odległości lub wcale.
Cytat:

Jejku niektórzy są obrzydliwi...szkoda słów na takie kreatury.

Patiasym - jak widzisz moja opinia nie jest jakas kontrowersyjna, ludzie maja średnie zaufanie do preparatów leczniczych sporządzonych w tak krótkim czasie i w takiej atmosferze. Jeśli po kilku latach (2-3) szczepienie przejdzie dodatkowe testy plus życie je zweryfikuje (czyli stan pacjentow) to rozważę (jeśli covid nadal będzie " na topie"). Na grype się nie szczepię i nie kojarzę żebym kiedykolwiek miała. Angina, zapalenie oskrzeli były, ale grypa? Nie kojarzę zupełnie. I faktycznie, nie jest to odosobniona relacja, że po szczepieniu na grypę, ktoś przeszedł mega infekcję.
Offtop szczepieniowy:
W zeszłym roku była jakaś afera że szczepieniami refundowanymi na pneumokoki. Wycofywano część i sporo dzieci miało podobno skutki uboczne. Ja zapłaciłam za inne na pneumokoki, darmowe i tak nam nie przysługiwało, bo dziecko urodzone w 2016r. I na szczęście nic mu nie było. Ale na każde szczepienie idę z duszą na ramieniu. Nie szczepiłam jeszcze na meningokoki, bo właśnie jakoś nie mam do końca zaufania do tego szczepienia, czytam i czytam, spora część dzieci przechodzi je dość ciężko, mam 2 znajome, które szczepiły i obie miały problem z nieutulonym płaczem i wysoką gorączką.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 09:36   #3521
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:

straszne to jest. Ludzie to są na prawdę okropni.

Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 09:38   #3522
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Okropne z tą kradzieżą pieniędzy, dlatego lepiej to robić przez administrację. U mnie właśnie administracja organizuje pomoc sąsiedzką, więc wiedzą, kto komu pomaga.

Co do pomagania seniorom to mnie też dziwi to, co się wydarzyło właśnie u mnie, czyli:
- można się zaoferować jako pomoc przy wyprowadzaniu psa, ale tu pojawia się problem, bo nagle się okazuje, że 99% emerytów wyprowadza pieski bez smyczy. Na moje pytanie, czy ja jednak mogę jednak na smyczy słyszę, że "nie utrzyma go pani". Pytam więc, co w przypadku, jak pies zaatakuje innego psa albo ucieknie i że ja się nie podejmę wyprowadzenia psa bez smyczy, za duże ryzyko, na co odpowiedź: "on ucieka czasem, ale zawsze wraca";
- zakupy - oferuję, że pójdę na zakupy, mam dostać listę, co jest potrzebne i dostaję listę warzyw, ale z dopiskiem, że z bazarku X. Bazarek X jest dobre 30 min pieszo od naszego bloku albo trzeba jechać tramwajem, obie opcje nie wchodzą w grę w obecnej sytuacji. Mówię, że chętnie kupię warzywa, ale w sklepie obok nas, na co słyszę, że ona tylko te z bazarku je i innych nie chce.

No trochę ręce opadają.

Starsi ludzie mają swoje odjazdy, niestety. Ale powinni zrozumieć sytuację.
Co do wyprowadzania psów- ja osobiście bym się nie zgłosiła, bo psów się boję i ich nie ogarniam (od dziecka kociara, w dodatku pogryzł mnie w dzieciństwie jamnik...). Raz mi brat z bratową zostawili psa pod opieką, bo jechali na "wesele" (50-rocznica ślubu kogoś tam u nich w rodzinie i nie mieli komu zostawić psiaka) i szczerze mówiąc spacer z ich cierpiącą na ADHD suczką był dla mnie koszmarem. Panicznie się bałam, że wyrywała się do innych psów (wprawdzie żeby się zapoznać, a nie atakować). No po prostu nie ogarniam psiej psychiki.

Edit.
A co do zakupów, to zaproponowałam sąsiadom zza ściany, bo w końcu znamy się itp. Podziękowali, bo syn im dowozi co trzeba.

Edytowane przez staska_stasia
Czas edycji: 2020-03-25 o 09:40
Stary 2020-03-25, 09:45   #3523
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
No masakra...

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 09:49   #3524
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Wczoraj na lokalnej grupie ktoś wrzucił list od księdza. W liście nr konta i prośba o wpłacanie kasy bo kościół trzeba za coś utrzymać, a teraz wierni nie chodzą to nie dają na tacę.

a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 09:52   #3525
staska_stasia
Zakorzenienie

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;87690587]Wczoraj na lokalnej grupie ktoś wrzucił list od księdza. W liście nr konta i prośba o wpłacanie kasy bo kościół trzeba za coś utrzymać, a teraz wierni nie chodzą to nie dają na tacę.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Nie popieram.
Ale... To nie jest przymus. Ktoś chce, to da. Ktoś nie chce, to nie da.
Ktoś da na tęczowe marsze, marsze równości, a ktoś inny na Rydzyka. To jego kasa, niech sobie robi z nią, co chce.
Stary 2020-03-25, 09:57   #3526
czekooczekolada
Zakorzenienie

Ja tam uważam że w czerwcu, lipcu, sierpniu będzie lepiej. Wirus grypy też w lecie jest mniej aktywny przecież.

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2020-03-25, 09:59   #3527
patiasym
Zakorzenienie

https://www.medonet.pl/koronawirus/k...,42867771.html
Szczególnie
Cytat:
Dr Fisher, zapytany w wywiadzie o to, czy istnieją metody walki z wirusem bez blokady państw, podał przykład Korei Południowej. Jaki był klucz do osiągnięcia stabilizacji w tym kraju? Wykonywano 20 tys. testów dziennie, a wszystkie osoby, u który wynik był pozytywny, zostały całkowicie odizolowane, dopóki nie wyzdrowiały.
Po raz enty powtarza się to samo, o czym już tu wiele razy było. Testy, testy, testy. Inaczej nie damy rady. Polikwidować wszystkie wydatki na telewizje, budżetowe dotacje kościołów, socjale, jak trzeba to i podatek na to dodatkowy ludziom dołożyć. Wydać wszystko na testy, to się ogarniemy. Proste.
Stary 2020-03-25, 10:02   #3528
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87690519]Nie szczepiłam jeszcze na meningokoki, bo właśnie jakoś nie mam do końca zaufania do tego szczepienia, czytam i czytam, spora część dzieci przechodzi je dość ciężko, mam 2 znajome, które szczepiły i obie miały problem z nieutulonym płaczem i wysoką gorączką.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Bo przed szczepionką Bexsero podaje się dziecku profilaktycznie paracetamol.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 10:03   #3529
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usunięte

Cytat:
Szczególnie Po raz enty powtarza się to samo, o czym już tu wiele razy było. Testy, testy, testy. Inaczej nie damy rady. Polikwidować wszystkie wydatki na telewizje, budżetowe dotacje kościołów, socjale, jak trzeba to i podatek na to dodatkowy ludziom dołożyć. Wydać wszystko na testy, to się ogarniemy. Proste.
Niestety w PL plan nie do wykonania.
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 10:05   #3530
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 10:07   #3531
patiasym
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87690638]Bo przed szczepionką Bexsero podaje się dziecku profilaktycznie paracetamol. [/QUOTE]Ja myślę, że o takich rzeczach powinien dokładnie informować lekarz. Bo każda taka akcja to woda na młyn antyszczepów.

---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ----------

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;87690643]Niestety w PL plan nie do wykonania.[/QUOTE]No bo to trzeba mieć racjonalnie myślący rząd, a nie węszący teraz tylko jak tu Adriana przepchnąć pseudowyborami.
Stary 2020-03-25, 10:09   #3532
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce
Konto usunięte

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87690638]Bo przed szczepionką Bexsero podaje się dziecku profilaktycznie paracetamol. [/QUOTE]Na szaro:
Szczepiłaś swojego na meningokoki? Ja szczepiłam narazie na y,a,c (było ok), zapomniałam nazwę preparatu, bexsero jeszcze nie mimo, że młody ma 3 lata skończone końcem grudnia. Ale się boję, bo ciągle cos- A to jakiś katar, a to ktoś z rodziny chory, a to w przedszkolu wysyp ospy i tak się bujam z tym szczepieniem i wątpliwościami.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 10:10   #3533
Essence89
Rozeznanie

Cytat:
Szczególnie Po raz enty powtarza się to samo, o czym już tu wiele razy było. Testy, testy, testy. Inaczej nie damy rady. Polikwidować wszystkie wydatki na telewizje, budżetowe dotacje kościołów, socjale, jak trzeba to i podatek na to dodatkowy ludziom dołożyć. Wydać wszystko na testy, to się ogarniemy. Proste.
Ale tu nie chodzi o to, że mamy za mało testów tylko o to, że jest za mało ludzi i labów do ich wykonywania. To są testy genetyczne, to nie tescik ze dodajesz odczynnik odpowiedni do krwi czy nawet badasz pod mikroskopem. Na testy genetyczne potrzeba znacznie wiecej czasu i zaangazowania personelu.

Poza tym my już kupiliśmy podobno te szybkie testy, które są wykonywane w Korei . To są testy, które mają być pomocne przy testach genetycznych, czyli jeśli taki test wyjdzie pozytywnie to należy wykonać test genetyczny dla potwierdzenia wyniku. Oczywiście jest to bardzo pomocne, bo nie będzie się traciło czasu i testów na sprawdzanie pacjentów, którzy wirusa nie mają. Ale testy te wychodzą dopiero około 5-7 dnia po zarażeniu więc kwarantanna tak czy tak musi być.

Edytowane przez Essence89
Czas edycji: 2020-03-25 o 10:14
Essence89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 10:11   #3534
wika82
Zakorzenienie

Ja się dzisiaj wybiorę z dziećmi do lasu.

Siedzieli dwa dni w domu i jest nie do wytrzymania.

Przy czym wpakuję chłopców do auta w garażu podziemnym i wysadzę w lesie.

Stary 2020-03-25, 10:12   #3535
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 10:13   #3536
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87690671]Na szaro:
Szczepiłaś swojego na meningokoki? Ja szczepiłam narazie na y,a,c (było ok), zapomniałam nazwę preparatu, bexsero jeszcze nie mimo, że młody ma 3 lata skończone końcem grudnia. Ale się boję, bo ciągle cos- A to jakiś katar, a to ktoś z rodziny chory, a to w przedszkolu wysyp ospy i tak się bujam z tym szczepieniem i wątpliwościami.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Szczepiłam też tylko tą drugą, bo Bexsero dopiero była w tamtym czasie wprowadzana na rynek, szczerze mówiąc ja o niej wtedy nie słyszałam po prostu. A potem zaczęła nam się karuzela chorób, inne szczepienia i fakt, że Bexsero jest koszmarnie droga, w wyniku tego combo nie zaszczepiłam.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 10:19   #3537
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Essence89 Pokaż wiadomość
Ale tu nie chodzi o to, że mamy za mało testów tylko o to, że jest za mało ludzi i labów do ich wykonywania. To są testy genetyczne, to nie tescik ze dodajesz odczynnik odpowiedni do krwi czy nawet badasz pod mikroskopem. Na testy genetyczne potrzeba znacznie wiecej czasu i zaangazowania personelu.
Nie musisz mi tego tłumaczyć. Tylko powiedz mi dlaczego w Polsce wykonuje się teraz około 2000 testów dziennie, a w Korei 20000. Czy to znaczy, że liczba wyszkolonej kadry i laborów jest w Polsce o rząd wielkości mniejsza?

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

Cytat:
Poza tym my już kupiliśmy podobno te szybkie testy, które są wykonywane w Korei . To są testy, które mają być pomocne przy testach genetycznych, czyli jeśli taki test wyjdzie pozytywnie to należy wykonać test genetyczny dla potwierdzenia wyniku. Oczywiście jest to bardzo pomocne, bo nie będzie się traciło czasu i testów na sprawdzanie pacjentów, którzy wirusa nie mają. Ale testy te wychodzą dopiero około 5-7 dnia po zarażeniu więc kwarantanna tak czy tak musi być.
Jasne, ale pytam wciąż o skalę.
Stary 2020-03-25, 10:19   #3538
Essence89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Chcę sprostować, bo na pewno nie wszędzie tak jest. Sytuacja ode mnie z pracy. Mąż kierowca tira - jeździ na Włochy. Po powrocie zgłosił się na kwarantanne i objęli nią również jego żonę, która pracuje w naszej firmie. Żona poczuła się po 10 dniach gorzej i wykonali im testy. Niestety żona zarażona, u męża już wirusa nie wykryto.

Patiasym, wiem o co Ci chodzi. Nie wiem jak sytuacja wygląda w Korei ale być może ilość testów podawana jest właśnie razem z tymi testami szybkimi, na które my chyba cały czas czekamy (?). Słyszałam wywiad z jakimś ministrem w Radiu Zet i on mówił, że aktualnie u nas jest wykonywanych tych testów genetycznych przeszło 3 tys a testy z Korei zostaly zakupione. Ale to polityk a im wierzyć nie można.

Edytowane przez Essence89
Czas edycji: 2020-03-25 o 10:27
Essence89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 10:19   #3539
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0
Konto usunięte

[1=0f78e7ab4a87196fb8e6ee2 746a5f35dfd845f1c_5ee6abf 249ce5;87690238]

Bo szczepionka powoduje, że przechodzi się grypę ale łagodniej. Ja nigdy się nie szczepionka i też nie chorowalam od wielu lat (odpukac)

[/QUOTE]

Tak, wiem
Tylko ciekawe czy te osoby jakby sie nie zaszczepiły by zachorowały.

Nie znam osoby nie szczepionej która zachorowała. Wiem, ze takie istnieją. Ale jednak w moim otoczeniu tylko szczepione osoby choruja na grypę
f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-03-25, 10:30   #3540
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Chcę sprostować, bo na pewno nie wszędzie tak jest. Sytuacja ode mnie z pracy. Mąż kierowca tira - jeździ na Włochy. Po powrocie zgłosił się na kwarantanne i objęli nią również jego żonę, która pracuje w naszej firmie. Żona poczuła się po 10 dniach gorzej i wykonali im testy. Niestety żona zarażona, u męża już wirusa nie wykryto.

Patiasym, wiem o co Ci chodzi. Nie wiem jak sytuacja wygląda w Korei ale być może ilość testów podawana jest właśnie razem z tymi testami szybkimi, na które my chyba cały czas czekamy (?). Słyszałam wywiad z jakimś ministrem w Radiu Zet i on mówił, że aktualnie u nas jest wykonywanych tych testów genetycznych przeszło 3 tys a testy z Korei zostaly zakupione. Ale to polityk a im wierzyć nie można.
A ten kierowca miał objawy choroby?

W Korei to sie chyba głównie robi te szybkie mniej czule testy.

Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości