|
|
#211 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Aborcja- wątek zbiorczy. Część 3
Cytat:
|
|
|
|
|
#212 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już zamówiłam swoje tabletki poronne, lepiej mieć niż potrzebować.
Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#213 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#214 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#215 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;87754689]nie, zawsze mogę urodzić i zrzec się praw w szpitalu.[/QUOTE]Serio? A przymusowy urlop macierzyński, ostracyzm w miejscu pracy? Nie mówiąc o zniszczonym zdrowiu i ciele. Urodzić to nie takie pyk i już.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#216 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Trzepotko, po raz drugi poczułam się wywołana do tablicy, więc odpowiem
![]() Fakt- mam dwa obywatelstwa, dwie ojczyzny. Polska to była (i jeszcze jest) dla mnie taka sama ojczyzna, jak Irlandia (z matki jestem Irlandką). I kocham ją tak samo, jak kocham Irlandię. Bliska mi jest tradycja, kultura, język historia. I może dlatego trafia mnie szlag, że Irlandia potrafiła wyciągnąć wnioski z własnej historii, zmienić to, co zmiany wymagało, zatrzymać to, co było dobre. Gospodarka jest na niezłym poziomie, pieniędzy podatników nikt nie rzuca w błoto. Nikt nie zrzuca tego, co wciąż szwankuje na ileś tam lat okupacji Brytyjskiej. Słowem- kraj wyszedł na prostą, szanując prawa i swobody obywatelskie na zasadzie świeckiej. Może dlatego tak boli, że kraj, w którym spędziłam połowę swojego życia wciąż wlecze się w ogonie Europy, zamiast ekspertów w rządzie ciągle mamy "Bóg, Honor, Ojczyzna", że ludzie tak łatwo dają się manipulować rządzącym a związki zawodowe to pusta nazwa- każdy dba tylko o interesy własnej grupy zawodowej (a i o nie zawsze, jak wykazał ostatni strajk nauczycieli). Polacy umieją pięknie umierać za wolność, ale nie umieją w niej żyć. To boli. Być może (jak ktoś zauważył) to powrót do projektu Godek był dla mnie tą kroplą, które przysłowiowo przepełniła kielich. Może tak. Może porównanie mojego życia tu, i tego w Polsce sprawiło, że dostrzegam wiele paradoksów, które żyjąc w Polsce uważałam za normę. Nie wiem. Wiem natomiast, że nie chcę tu wracać i nigdy nie wrócę. Nie chcę już być obywatelką tego kraju, nie chcę by ckolwiek mnie z nim łączyło. Nie wiem, być może Polsce potrzebna jest rewolucja i boję się, że ona nastąpi. Złe emocje kumulowane przez lata w końcu muszą wybuchnąć a im dłużej są kumulowane, tym mocniej wybuchają.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
#217 |
|
Zakorzenienie
|
Współczucie jest naturalnym i pięknym odruchem, ale obawiam się że w tej sprawie jest akurat zupełnie nieproduktywne. Po prostu czuję, że pewnych rzeczy trzeba doświadczyć na własnej skórze, by się zreflektować. Inaczej opamiętanie może nie przyjść nigdy.
Niestety, istotą demokracji jest to, że decyduje większość głosujących. I z taką decyzją trudno dyskutować. Czasem tak jest, że dobre prawo nie wyprze złego prawa, póki to złe prawo nie wejdzie w życie. Może to co mówię wydać się Tobie okrutne i bezduszne, ale tak to właśnie widzę. Oczywiście, alternatywą jest walka metodami niedemokratycznymi, rewolucyjnymi. Mieliśmy tego przykłady chociażby w formie protestów żółtych kamizelek we Francji. Ale by taki ruch zacząć potrzebna jest masa krytyczna. Ja tej masy krytycznej w Polsce na obecny czas niestety nie widzę |
|
|
|
#218 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#219 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Chyba nie zawsze? Zresztą w jaki sposób ciało? Rozstępy? Narazie z mojego doświadczenia mogę napisać,że wyglądam lepiej niż przed ciąża w końcu jak kobieta ![]() Ciekawe co będzie dalej Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Ta ustawa jeszcze nie przeszła jest projekt chyba ludzi chcą lekko wkurzyć Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#220 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tylko dziecka mi żal. |
|
|
|
|
#221 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#222 |
|
uparta chmura
|
Kiedy ta ustawa wejdzie w życie?
|
#223 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#224 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
No ale rozróżnijmy dwie sytuacje:
1. Przypuśćmy, że kobieta chce po prostu dokonać aborcji. Nie chce mieć dzieci z jakichś przyczyn. Moim zdaniem nadal powinna mieć takie prawo i Polska to średniowiecze, ale nadal powiedzmy, że mieści się to w moim rozumowaniu, że ktoś uważa - z różnych przyczyn - że to po prostu jest nieodpowiednie. Nie mam zamiaru polemizować z taką osobą, rozumiem, że może mieć swoją opinię (którą jednak powinna ograniczać do własnej kopulacji i rozmnażania się, a nie narzucać innym, jak mają żyć). Jak ktoś chce, to tej aborcji dokona. 2. Inną sprawą jest zmuszanie kobiety do donoszenia dziecka, które umrze za 15 minut, z ciężkimi wadami płodu, niepełnosprawnych, których nie są w stanie wychować, którym muszą poświęcić całe - dosłownie całe - swoje życie itd. To jest bestialstwo i tutaj tylko ludzie szaleni mogą kazać rodzić kobiecie takie dziecko, ograniczać badania prenatalne, bo to narusza godność człowieka. Taka kobieta w każdym kraju powinna mieć prawo przerwać ciążę i tyle, to nie podlega dla mnie w ogóle jakiejkolwiek polemice podobnie jak rasizm, pedofilia czy tego typu zjawiska. Dla mnie to jest ten sam poziom okrucieństwa i bestialstwa kazać kobiecie rodzić prawie martwe dzieci. |
|
|
|
#226 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#227 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;87754916]są osoby, które chcą urodzić i pożegnać dziecko które za te 15 min umrze. I nie ma w tym nic złego. Chcą urodzić i pożegnać się. No ale są też osoby, zmuszone do urodzenia dziecka, które przeżyje 20 - 50 lat w domu opieki. Bez zdolności do samodzielnego, satysfakcjonującego życia.[/QUOTE]
Ja jestem ciekawa, czy Godek kiedyś była na oddziale szpitalnym zamkniętym, gdzie leżą tak zwane "kokony". Czynności życiowe tych ludzi składają się z oddychania, pobierania pokarmu (rzadko przez usta) i wydalania. Ciekawe, czy widziała matkę, która urodziła dziecko, które spedzi na ziemi kilka godzin, kilka dni w potwornym bólu i agonii. To jest nieludzkie i niehumanitarne zmuszać matkę, by patrzyła jak w cierpieniach umiera jej dziecko. I to jest bestialskie skazywać noworodka na taki ogrom cierpienia.
|
|
|
#228 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;87754916]są osoby, które chcą urodzić i pożegnać dziecko które za te 15 min umrze. I nie ma w tym nic złego. Chcą urodzić i pożegnać się. No ale są też osoby, zmuszone do urodzenia dziecka, które przeżyje 20 - 50 lat w domu opieki. Bez zdolności do samodzielnego, satysfakcjonującego życia.[/QUOTE]
A ktoś tym osobom zabiera to prawo, bo nie rozumiem? Są jednak ludzie, którzy wolą tego nie przeżywać, i to jest ich prawo, bo to jest ogromna trauma dla większości. I piszesz o oddaniu dziecka do domu opieki, jakby to było wyjście do sklepu. Nie wygląda to tak, że rodzi się dziecko głęboko upośledzone umysłowo i rodzice "hurra, to niech wyląduje w domu opieki". To są trudne decyzje. Dom opieki też nie jest za darmo. Cytat:
Ja słyszałam takie historie od terapeutek zajmujących się zaburzeniami rozwoju i widziałam takie sceny, jak planowałam jeszcze być zawodowo kimś innym niż jestem teraz, że mogę powiedzieć, że to były najbardziej przerażające rzeczy, jakie widziałam w całym swoim życiu. I fajnie, że Godek tak pierdzieli, mając dziecko z ZD. Edytowane przez sublips Czas edycji: 2020-04-15 o 22:06 |
|
|
|
|
#229 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#230 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;87755001]znam osobę która ma ciało niemowlęcia i świadomość, jest całkowicie zależna od innych. Zastanawiam się co z nim się stanie jak rodzice już umrą, gdzie i w jakich warunkach będzie żyło ....... Patrzę na to inaczej, może matka chce urodzić to dziecko i pożegnać sie z nim, potrzymać pierwszy i ostatni raz na rękach. Nie powinno sie do tego zmuszać ani tego zabraniać. Kojarzysz zdjęcia pośmiertne? [/QUOTE]
Jeśli matka CHCE. Ale nie powinno się jej do tego zmuszać.
|
|
|
#231 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#232 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia! .
|
|
|
|
|
#233 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Niemniej, w Irlandii upatruję nadzieję dla Polski. O ile ktoś weszcie zrobi porządek z kościołem katolickim, bo w Polsce to w ogóle jakiś osobny twór jest, funkcjonujacy w całkowitym oderwaniu od tego, co głosi aktualny papież Franciszek, którego szanuję. Wyprowadzi religię ze szkół, wojska, polityki z powrotem do kościołów, czyli miejsc na religię przeznaczonych. Żeby było jasne- mnie nie interesuje kto w co wierzy, tak długo jak robi to w miejscu do tego przeznaczonym lub w zaciszu domowego ogniska. Ale jeśli ktoś w imię swojej wiary usiłuje dyktować innym, jak mają żyć i w co wierzyć to ja mówię zdecydowane NIE.
|
|
|
|
#234 |
|
Zakorzenienie
|
Mija, pełna zgoda. Tylko jedno pytanie: kto ma zrobić porządek z kk w Polsce? Nadal zostaje jeden problem, o którym pisałam: na dzisiaj nie widzę masy krytycznej, która byłaby zaczynem zmian. Opozycja polityczna jest słaba, opozycja uliczna operetkowa i skompromitowana (z wyjątkiem ruchów kobiecych, takich jak Ogólnopolski Strajk Kobiet i Dziewuchy Dziewuchom, które uważam aktualnie za jedyną wartościową siłę ruchów progresywnych). Trzeba lat by coś się ruszyło.
|
|
|
|
#235 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Na razie nie ma jeszcze żadnej ustawy.
---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- Pewnie że nie zawsze, ale nikt nie zagwarantuje bezproblemowego powrotu do formy, zwłaszcza jeśli się przed ciążą miało jakieś problemy zdrowotne. Mnie się zdrowie posypało zdecydowanie szybciej przez ciążę.
|
|
#236 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Widać, że bardzo mało wiesz na temat tego, co może stać się podczas ciąży i porodu. Jak ktoś się sam nie edukuje to tego niestety w szkołach nie mówią, a szkoda. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
|
|
#237 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Cytat:
![]() Jednak wydaje mi się,że dużo jakiś ciężkich powikłań to sporadyczne przypadki. Moje koleżanki mają dzieci prawie każda i żadna nie miała jakiś większych powikłań,wiadomo krwotok,czy przekrwione białka oka się zdarzyły ale jak patrze na te ich dzieci to twierdzę,że warto się tak poświęcić Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#238 |
|
jestę wieszczę
|
Spoko. Koleżanka mojej siostry zmarła w szpitalu po porodzie. Powikłania po cesarce. Z kolei dwie znane mi kobiety po porodzie zmagały się z nietrzymaniem moczu. To nie jest tylko przekrwienie oka.
|
|
|
|
#239 |
|
uparta chmura
|
Dziękuję za odpowiedź. Przestraszyłam się, bo za 3 tyg mam wyniki.
|
#240 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko nie każdy jest tobą, nie każdy chce się poświęcić, nie każdy uważa, że warto. Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:10.

.