|
|
#241 |
|
Pani Mizantrop
|
Dot.: Aborcja- wątek zbiorczy. Część 3
Otoz to. Zeby uwazac, ze warto sie poswiecac, to trzeba tego dziecka bardzo chciec.
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Ta ustawa pokazuje totalny brak zaufania kobietom. Możliwość aborcji to nie nakaz. To jest wybór. Kobiety są w różnych sytuacjach życiowych, mają różnie silna psychikę, są różnie doświadczone. Nie każda będzie w stanie z tym żyć normalnie. To wpływa również na całą rodzinę, nie tylko kobietę. Nie każda rodzina będzie potrafiła z tym żyć normalnie. Po prostu nie każdego stać na to nie tylko fizycznie, ale psychicznie.
Podjęcie takiej decyzji to jest masa przemyśleń kobiety z partnerem (jeśli jest). To nie jest prosta decyzja i podejmowana w minute. Jeśli się na to decydują, to na pewno jest to decyzja porządnie przemyślana. Dlatego uważam, że nie ufają kobietą. Zabranie prawa wyboru i narzucanie jak masz żyć... Straszne to. Kto jest silny, przecież nie musi tego robić. Ale nie skazujmy "słabszych" kobiet/rodzin na takie życie. Nie potrafię sobie wyobrazić, co taka kobieta/rodzina będzie przeżywać. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
#243 |
|
BAN stały
|
No tak różnie bywa,jednak większość ludzi dzieci ma część wie jakie to ryzyko a jednak je podemuje.
Inaczej byśmy wszyscy wyginęli Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A chore dzieci to nie jest "miłość i poświęcenie". To jest trud, a czasami bestialstwo dać się narodzić dziecku, które odczuwa wielkie cierpienie z każdego ruchu swojego ciała i tak niedługo umrze. Pani Grodek pisze coś o zbawiennej roli miłości i o tym, że sama utraciła pracę, ale dała radę. A zwykła ciąża, posiadanie dzieci - wierzę, że może to być cudowne doświadczenie dla osób, które się do tego nadają i tego potrzebują. Dlatego też nie ma co straszyć, że każda ciąża to niesamowite komplikacje. |
|
|
|
|
#245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ej, chodzisz na badania? Połówkowe, usg i w ogóle? Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#246 | |
|
Pani Mizantrop
|
W moim otoczeniu (ludzie w wieku 26-43 lata) wiekszosc osob jednak dzieci nie ma, mimo, ze prawie wszyscy z chyba tylko trzema lub czterema wyjatkami sa w stalych zwiazkach lub po slubie.
---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- Cytat:
|
|
#247 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#248 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2020-04-16 o 20:58 |
|
|
|
#249 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Zajmuje się nim,jeździ na rehabilitację najgorzej,że lek refundowany ma do 18 roku życia dziecka nie wiadomo co będzie dalej bo z tego co mówiła to dość drogi lek,a bardzo potrzebny Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:10 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- Cytat:
Ja chodzę na wszystkie badania,miałam już 5 usg od początku ciąży. Czekam teraz na ostatnie USG trzeciego trymestru. Boję się go najbardziej,bo ile to można przeczytać,że różnych historii,że wszystko było dobrze a ostatnie USG wykryło jakaś wadę. Zawansowana ciąża i aborcja losie aż mi to przez myśl nie może przejść. W moim mieście zbierano właśnie jakiś czas temu pieniądze na chora Julkę,operacja się udała w USA. Wada serca wykryta na ostatnim USG. Bardzo ciężkie decyzję Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:10 ---------- Jednak jestem za prawem wyboru i do tego powinny mieć kobiety prawo,które wiedzą,że dziecko będzie chore,lub dziecko poczęte z gwałtu itd. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#251 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
#252 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#253 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#254 |
|
BAN stały
|
Merytoryczne argumenty są takie, że patriarchat skończył się w XIX-stym wieku, więc mówienie o nim w czasie teraźniejszym to tak, jakby samochód nazwać koniem. W czasach sufrażystek, był przypadek, że jakaś działaczka zagłosowała wbrew ówcześnie obowiązującemu prawu. Protesty wybuchły po tym, jak jej nie ukarano, bowiem to - według ówczesnych środowisk oznaczało traktowanie kobiety jako nieodpowiedzialnego dziecka. A teraz znajdźcie mi "równościową" feministkę, która głośno by mówiła, że odpowiedzialność za molestowanie w pracy powinna być niezależna od płci sprawcy i poszkodowanego.
Systemowy feminizm jest właśnie uznawaniem kobiety za jednostkę nieporadną i nieodpowiedzialną - kobieta potrzebuje specjalnego ustawodawstwa, żeby sobie poradzić w życiu, Matka Madzi jest ofiarą prawa aborcyjnego, mężczyźni mają otrzymywać większe wyroki za te same przestępstwa. A jeśli ktoś dalej twierdzi, że feministki chcą równości, że wcale nie żywią nienawiści do ładnych kobiet - od kilku dni obserwuję profil Virginii Raggi. Piękna kobieta z klasą, ogarnia trzymilionową stolicę kraju najbardziej w Europie dotkniętego pandemią koronawirusa. Czy ona coś krzyczy o patriarchacie, o seksizmie? Nie, bo jest w tym czasie zajęta podejmowaniem decyzji ratujących życie setkom, jeśli nie tysiącom ludzi. I większość mężczyzn marzy o takiej żonie. |
|
|
|
#255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisała, że jest za aborcją w takich przypadkach. A jak Wizazanka1988rok uważa, że warto być w ciąży, warto mieć dziecko, to co w tym złego? Pro choice to nie jest nakłanianie do bezdzietności czy dokonywania aborcji. To jest prawo do wyboru, bez wartościowania, "ja dałam radę po gwałcie, a Ty nie" czy "ja nie urodziłam dziecka z ZD, więc jestem lepsza, bo nie muszę całe życie kogoś niańczyć". |
|
|
|
|
#256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#257 |
|
Pani Mizantrop
|
Zawsze bede zdania, ze jesli ktos miesza swoje osobiste przekonania z praca w medycynie, to minal sie z powolaniem i nie powinien byc lekarzem. Brak prawa wyboru to dla mnie odarcie z godnosci.
|
#258 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#259 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Pani Virginia robi to, co powinna według pana, więc pan ja docenia. Jakby robiła coś innego, to już niedobrze. I już wiemy, czemu kobiety krzyczą o seksizmie i patriarchacie. Nie mają zajęcia. I ja jestem feministka, która uważa, że nie ma znaczenia kto molestuje kogo. Każdego, kto molestuje, powinno się napiętnowac. A jeżeli według Ciebie patriarchat to piosenka przeszłości, to Ci gratuluję dobrego samopoczucia.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#260 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#262 |
|
BAN stały
|
Mimo to żadna by nie usunęła dziecka gdyby się dowiedziała,że dostanie krwotoku czy będzie miała przekrwione biała oczu przez dwa miesiące od wysiłku bo dziecka pragnęły.
Poród to wysiłek nikt nie mówił,że będzie lekko Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#263 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
#264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#265 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
#266 |
|
Zakorzenienie
|
Do 14 przerwa
|
|
|
#267 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#268 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Skumaj, jak niskie są wymierzane kary za gwałt i jak dobrze w Polsce ma się victim blaming.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój tz lubi sobie postawić jakieś grosze na zakłady. Nie robi tego często, raz w miesiącu. Raz wygra, raz nie wygra. Trudno. To są zakłady rzędu 20-50 zł miesięcznie. No i jakiś tam jego znajomy miał fajną sumkę, tz go wprowadzil w "świat zakładów", typ zaczął stawiać podobne kwoty jak tz. 20, 50 zł. I wygrywał. I w końcu postawił swoją okrągła sumkę i... Przegrał. I teraz ma pretensje do tz. Bo gdyby nie tz, to by nie stracił. Kazał mu oddać pieniądze, które stracił na zakładach. Tz go wyśmiał, i powiedział, że przecież mówi, żeby nie stawiać dużych pieniędzy, bo można dużo stracić, że to jest fajne jak z 20 zł zrobisz 100, a nie jak stracisz. No i typ probowal różnymi sposobami. Np. Pisząc do mojego tz, że jak mu nie odda pieniędzy, to "ma znajomości, które pójdą do jego domu i odzyskają co jego". Tz nie reagował. Nasz plecak został wykopany na środek hali, rzeczy powywalane - tz nie reagował. Więc facet zaczął mi robić na złość. Blokować mnie w pracy, zajeżdżać mi drogę, chamsko się do mnie odzywać, np "co się k***a gapisz". Tz probowal z nim pogadać, ale powiedział, że dopóki mu nie odda hajsu, to niech się cieszy, że robi tylko tyle. Az w końcu facet podchodzi do mnie w pracy i mówi "masz ładny nos. Lepiej, żeby nic mu się nie stało". Więc ja się wkurzyłam, poszłam to W KOŃCU zgłosić przełożonym i.. Zero reakcji. Nic. Po 2 dniach poszłam do drugiego przełożonego... Nic. Zgłosiłam się to wyżej. Nic. Zero reakcji. Więc poszłam do szefa wszystkich szefów (od zdarzenia minął miesiąc) i... Usłyszałam, czy NA PEWNO CHCE ŻEBY JAKIEŚ KROKI ZOSTAŁY PODJĘTE. Bo w sumie to nie mam na to żadnych świadków. I lepiej tego nie rozdrapywac, bo mogą być problemy. I w ogóle o co chodzi, przecież nic się nie stało, więc po co drążyć temat? Lepiej odpuścić. Tak, chciałam, żeby kroki zostały podjęte. Więc szef mi się pyta - ale wiesz, że to oznacza, że będzie konfrontacja między wami? No i cóż, rozniosło się to po firmie. I nagle większość ludzi się ode mnie odwróciła. Bo jestem konfidentem i teraz biednemu typkowi grozi wyrzucenie z pracy. I czasem zdarza mi się słyszeć "uwazaj, bo przyjdzie Tinker i pójdzie poskarżyć". Albo jak ktoś o czymś rozmawia i ja przechodzę, to nagle cisza. Nikt ze mną nie chce gadać, bo jestem konfidentem. Czaisz opcje? Ktoś MI grozi, ja idę z tym do szefostwa, ale to nie ten ktoś jest piętnowany, nie typ—szafa, który popchnięciem mógłby mnie połamać, ale laska 160 z wagą 45 kg. Zero reakcji ze strony przełożonych i szef który mówi, że nic się nie stało i lepiej tego nie ruszać. Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#270 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Nie noszę spodni iwłosów obciętych na jeża, lubię makijaż i ładną fryzurę, lubię wyglądać i czuć się kobieco. Jednoczesnie nie uważam, żebym w czymkolwiek była gorsza od mężczyzn, nie potrzebuję specjalnego traktowania, w pracy jestem ceniona za dorobek, nie za płeć. Potrafię bez zgrzytu współpracować z obiema płciami (nie wie, czy nie strzeliłam językowego babola tu), o ile ktoś się przykłada do pracy i traktuje ją poważnie. Nie potrzebuję specjalnego ustawodawstwa. W przypadkach wykroczeń na tle seksualnym winna jest osoba molestująca, bez względu na pleć. Mimo wszystko jednak zaprzeczanie obecnosci przejawow patriarchatu to grube nadużycie. Myślę (bez urazy), że Twoje posty są tego przykładem. ---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Ideałow nie ma. Jednak porównanie życia w Irlandii a życia w Polsce to dwie zupełnie inne bajki.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:10.

i o tym, że sama utraciła pracę, ale dała radę.