Spowiedź przedślubna :-) - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-06-24, 00:15   #271
Taverney
Zakorzenienie

Dot.: Spowiedź przedślubna :-)

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
Nie dziwie się.

Gdzieś czytałam, że jedna Wizażanka z racji tego, że przed ślubem mieszkała ze swoim partnerem miała tylko jedną spowiedź, ciekawe podejście Księży.
u mnie w Poznaniu jest do dość powszechne, że przy zamieszkiwaniu razem przed ślubem młodym robi się tylko jedną spowiedź tuż przed ceremonią, bądź poprzedniego dnia.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 09:43   #272
brawurkaaa
Raczkowanie

wczoraj byliśmy na spisaniu protokołu i teraz mamy tydzień by odbyć pierwszą spowiedź, no i potem dzień przed ślubem.. ciężko....

brawurkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-27, 15:41   #273
defi
Raczkowanie

Ja szczerze nie potrafię pojąć toku myślenia Kościoła, dziwią sie, że jest coraz mniej wiernych, a utrudniają nam życie pod każdym kątem.
I tak jak sami księża mówią, że spowiadamy się nie przed nimi tylko przed Bogiem, tak i ja uczynię. Wyspowiadam się z wszelkich grzechów w szczerej modlitwie, a do konfesjonału pójdę bo podpis. Z pewnością chętnie poszłabym do prawdziwej spowiedzi, w której mogę porozmawiać, dostać życiowe wskazówki, ale gdzie. Z dotychczasowymi spowiedziami (sprzed paru dobrych lat) mam bardzo nie miłe wspomnienia- co doprowadziło do tego, że nie chodzę, ani do spowiedzi ani do kościoła. I jaki to wszytko ma sens..... ahh szkoda słów.
Jeśli ktoś zapyta, po co mi w takim razie ślub kościelny, to odpowiedź jest prosta idę ślubować przed moim TŻ, Bogiem w obecności świadków, rodziny, znajomych, a nie przed księdzem, jak dla mnie mogłoby go tam w ogóle nie być.
Tak w ogóle, to jak to jest możliwe, że ksiądz nie chce udzielić ślubu, jak nam na naukach przedmałżeńskich sam mówił, że sakrament małżeństwa sami sobie ślubujemy, i nawet gdyby zaistniała taka sytuacje, że ksiądz nie dotarłby na ślub, to i tak sakrament będzie ważny.
Stary 2008-06-27, 16:16   #274
pepitka
Raczkowanie

Ja też nie rozumiem toku myślenia Kościoła, ale nie mam zamaru z nim polemizowac, bo do niego nie należę, a więc nie czuję się przez niego do niczego zobligowana. To tak trochę wedle zasady "żyj i daj żyć innym". Za to nie rozumiem, dlaczego jest tyle osób, które zasady kościoła uwierają, a one nic ztym nie chcą zrobić. Za to dużo osób gada...
pepitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-27, 22:03   #275
mirka2
Raczkowanie

u mnie też ksiądz tylko się podpisał, zresztą bardzo miło wspominam nauki przedmałżeńskie i wszystkie wizyty u księży w celu załatwienia formalności. Ze spowiedzią też nie było problemu.....
mirka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 09:38   #276
niezwykla22
Zakorzenienie

Dot.: spowiedz przedslubna

dziewczyny a jak delikatnie wyznać grzech "seksu przedmałżeńskiego" ? Bo jutro spowiedź, a my zastanawiamy się jak dzieci - jak ubrać ten "czyn" w słowa, żeby jakos głupio nie zabrzmiało
Stary 2008-08-28, 09:47   #277
vanilia21
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do vanilia21 GG do vanilia21

Ja powiedziałam, że mieszkamy przed ślubem, a ksiądz sam zapytał czy... współżyjemy płciowo
Ja ani TŻ rozgrzeszenia nie dostaliśmy. Ksiądz kazał mi się wyprowadzić z naszego wspólnego mieszkania, ale co tam. Wkurzyłam się i było mi bardzo przykro, bo poszłam do kościoła i do spowiedzi po kilku latach i chciałam jakoś się pojednać, pogodzić, a tu taka sytuacja. Przez to wiem napewno, że nie stanę się zagorzałą i praktykującą katoliczką napewno.
Tak sobie myślę, że gdybym była jakimś przestępcą, czy na przykład zabiła kogoś to prędzej dostałabym to rozgrzeszenie.....

Zapraszam
vanilia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 09:50   #278
niezwykla22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vanilia21 Pokaż wiadomość
Ja powiedziałam, że mieszkamy przed ślubem, a ksiądz sam zapytał czy... współżyjemy płciowo
Ja ani TŻ rozgrzeszenia nie dostaliśmy. Ksiądz kazał mi się wyprowadzić z naszego wspólnego mieszkania, ale co tam. Wkurzyłam się i było mi bardzo przykro, bo poszłam do kościoła i do spowiedzi po kilku latach i chciałam jakoś się pojednać, pogodzić, a tu taka sytuacja. Przez to wiem napewno, że nie stanę się zagorzałą i praktykującą katoliczką napewno.
Tak sobie myślę, że gdybym była jakimś przestępcą, czy na przykład zabiła kogoś to prędzej dostałabym to rozgrzeszenie.....
jak rozmawiałam z księdzem który udziela nam ślubu - nie miał pretensji o to, że mieszkamy razem. Prosił jedynie żeby przystąpić do obu spowiedzi przedślubnych, a w czasie między nimi (ok. 3 tygodni)- żyć ze sobą jak brat z siostrą i mowy o żadnych wyprowadzach nie ma ah żeby na takiego spowiednika trafić

Cytat:
Napisane przez niezwykla22 Pokaż wiadomość
dziewczyny a jak delikatnie wyznać grzech "seksu przedmałżeńskiego" ? Bo jutro spowiedź, a my zastanawiamy się jak dzieci - jak ubrać ten "czyn" w słowa, żeby jakos głupio nie zabrzmiało
a nie chcę mówić, że mieszkamy razem - bo to NIE JEST grzechem. CHcę wyznać tylko, ten seks <nieszczęsny> :P

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-10-30 o 09:28 Powód: proszę nie pisać post pod postem i zapoznać się z obowiązującymi zasadami forum, funkcją"edytuj" bądź "multicytowania"!
niezwykla22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 10:21   #279
zioła
Zakorzenienie

Cytat:
jak rozmawiałam z księdzem który udziela nam ślubu - nie miał pretensji o to, że mieszkamy razem. Prosił jedynie żeby przystąpić do obu spowiedzi przedślubnych, a w czasie między nimi (ok. 3 tygodni)- żyć ze sobą jak brat z siostrą i mowy o żadnych wyprowadzach nie ma ah żeby na takiego spowiednika trafić
Cytat:
Napisane przez vanilia21 Pokaż wiadomość
Cytat:
a nie chcę mówić, że mieszkamy razem - bo to NIE JEST grzechem. CHcę wyznać tylko, ten seks <nieszczęsny> :P
My nie dostaliśmy rozgrzeszenia, bo mieszkamy ze sobą.
Ksiądz powidział,że nawet jeśli chcemy żyć przed ślubem w czystości, to i tak jest to nieważne, bo skoro mieszkamy ze sobą, to trudno będzie o poprawę.
Na pewno jednak nie będziemy zmieniać miejsca zamieszkania przed ślubem.
Wychodzi na to,że gdybyśmy mieszkali osobno, grzeszyli i co jakiś czas skruszeni przychodzili do spowiedzi...byłoby łatwiej
No ale trudno
Stary 2008-08-28, 10:28   #280
-agniesia-
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zioła Pokaż wiadomość
My nie dostaliśmy rozgrzeszenia, bo mieszkamy ze sobą.
Ksiądz powidział,że nawet jeśli chcemy żyć przed ślubem w czystości, to i tak jest to nieważne, bo skoro mieszkamy ze sobą, to trudno będzie o poprawę.
Na pewno jednak nie będziemy zmieniać miejsca zamieszkania przed ślubem.
Wychodzi na to,że gdybyśmy mieszkali osobno, grzeszyli i co jakiś czas skruszeni przychodzili do spowiedzi...byłoby łatwiej
No ale trudno
To wygląda tak, że mieszkanie ze sobą jest okolicznością sprzyjającą grzeszeniu, a takich okoliczności również należy unikać. Dlatego parom mieszkającym razem zaleca się po prostu tylko jedną spowiedź na dzień przed czy w dniu ślubu.
-agniesia- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-28, 10:40   #281
defi
Raczkowanie

Ja dziewczynom z okolic Katowic polecam spowiedź u Franciszkanów na Panewnikach, mają bardziej życiowe podejście. Udało mi sie po ponad 5 latach odbyć szczera spowiedź bardziej w formie rozmowy, nie z pretensjami, ale mądrymi radami.
Stary 2008-08-28, 14:39   #282
vanilia21
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do vanilia21 GG do vanilia21

Cytat:
Napisane przez defi Pokaż wiadomość
Ja dziewczynom z okolic Katowic polecam spowiedź u Franciszkanów na Panewnikach, mają bardziej życiowe podejście. Udało mi sie po ponad 5 latach odbyć szczera spowiedź bardziej w formie rozmowy, nie z pretensjami, ale mądrymi radami.
Pozazdrościć tylko

Zapraszam
vanilia21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-05, 13:13   #283
Michiru
Zakorzenienie

powiem wam, ze franciszkanie ogólnie są bardzo spoko. w mojej parafii są właśnie franciszkanie
Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-26, 16:45   #284
ewelinka3f
Raczkowanie

Mnie też już niedługo czeka spowiedz i szczerze mówiąc trochę się denerwuję jak to będzie wyglądać.Zdarzyło mi się już kilkakrotnie podczas"tradycyjnej"spowi edzi natrafić na księży,którzy swoim podejściem i pretensjami wyprowadzali mnie z równowagi.
ewelinka3f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-30, 09:17   #285
sabimoto
BAN stały

Ja też się boję troszkę... do spowiedzi przedślubnej jeszcze trochę czasu, ale jak byłam w podstawówce to właśnie u franciszkanów poszłam do spowiedzi - i okazało się, że ksiądz mnie nie wyspowiada bo to nie miejsce dla dzieci!

Nakrzyczał na mnie strasznie i od tego czasu jak mam iść do spowiedzi to mi się tak jakoś dziwnie robi... A z kolei jak już ostatnio poszłam, to ksiądz standardowo kazał mi się od TŻ wyprowadzić a figę
sabimoto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-30, 12:21   #286
Martula87
Raczkowanie

tragicznie sie boje spowiedzi przedślubnej.... boje sie każdej spowiedzi, często księża przesadzają a w gruncie rzeczy rowniez są ludzmi i grzeszą jak my..
Spowiedzi przedśłubnej boje sie bo mieszkam za granicą i oczywiście mieszkam ze swoim narzeczonym- bo jakby inaczej. Myslałam ze moze przed podróża do Polski na swoj ślub pojde tu do spowiedzi do polskiego księdza który prawdopodobnie wykaże się zrozumieniem.. a potem z moim narzeczonym będziemy spać osobno kupi sie materac i w Polsce przystąpimy do 2 spowiedzi... Slyszalam ze księża robią problem jak sie mieszka razem a wolałabym uniknąć sytuacji kiedy ksiądz nie daje rozgrzeszenia.. chociaż z 2 strony ksiądz dal mi karteczke na 1 spowiedz bo powiedzial ze wie ze tu mieszkamy razem bo warunki nas do tego zmusiły.. ale wiem ze juz o tym nie pamięta bo niestety mówi jedno robi drugie... naprawde sie boje chociaz do ślubu mam jeszcze 9 miesiecy... mam nadzieje ze nie bedzie tak źle ale przeraża mnie to strasznie bo jak nie da mi ksiadz rozgrzeszenia to gdzie ja pojde
Martula87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-09, 20:43   #287
Szelma84
Przyczajenie

Nie czytałam wszystkiego, ale mogę pomóc w paru kwestiach.

Wg Kościoła Katolickiego współzycie przed slubem to grzech smiertelny. I nie chodzi o widzimisię księzy. Ma to swoje racje - i to bardzo zasadne. Ale to juz rozważania na inny post

mieszkanie ze sobą przed ślubem jest nie tylko grzechem ciężkim, ale także trwaniem w stanie grzech cieżkiego. (Logiczne, jesli po spowiedzi wróce do wspólnego mieszkania ze wspólnym łóżkiem - będę grzeszyć dalej). Żeby spowiedź była ważna, trzabea spełnić 5 warunków, jednym z nich jest ŻAL ZA GRZECHY (skoro dalej śpię z chłopakiem - jaki w tym mój żal?) i MOCNE POSTANOWIENIE POPRAWY (to samo!).

W tej sytuacji żADNEMU KSIęDZU NIE WOLNO UDZIELIć ROZGRZESZENIA. To tez nie jest widzimisię jakiegoś księdza, tylko stanowisko Kościoła Katolickiego. Ksiadz, który świadomie się wyłamuje i udziala rozgrzeszenia - sam popełnia grzech. stąd praktyka, wg której pary mieszkające przed slubem spowiadają się w przeddzień lub rano - chodzi o to, by juz ni miły okazji tego grzechu popełnic.
Wg Kościoła Katolickiego bowiem świadome wchodzenie w okazje do grzechu juz jest grzechem. Nawet więc jeśli mieszkając z sobą nie współżyją - świadomei zyją w okazji do grzechu i skazują się na ekskomunike.

Spowiedź nei jest wymysłem każdego jednego księdza. Spowiednicy spowiadają wg ustalonych reguł i wg nich nakładają pokutę i udzialają, bądx nie udzielają rozgrzeszenia.
Szelma84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 14:13   #288
skorpionica3
Raczkowanie

czytam i czytam i aż się boję iść do spowiedzi... nie mieszkamy z TŻ razem ale jak wiadomo... hmm grzeszymy, to jeszcze nic bo zapewne rozgrzeszenie za to dostanę i pewnie piękne dłuuugie kazanie (no zależy na jakiego księdza trafię) ale jak się ma sprawa antykoncepcji? Ja biorę tabletki i pewnie rozgrzeszenia mi nie dadzą bo tym samym trwam w grzechu, ale gdybym stosowała antykoncepcję kalendarzykową to już by było łatwiej.
skorpionica3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 14:27   #289
Szelma84
Przyczajenie

To jest tak: rozgrzeszenie dostaniesz na pewno (pod warunkiem że żałujesz), bo nie trwasz w grzechu, nie mieszkasz z TŻ. Antykoncepcja jest natomiast grzechem śmiertelnym - jesli nie przerwiesz jej przyjmowania, po prostu trwasz dalej w grzechu, nie postanawiasz poprawy i nie żałujesz. Więc ksiądz choćby miał nie wiem jak dobre chęci po prostu nie może udzielić Ci rozgrzeszenia, bo sam go nie chcesz, tzn ekskomunikujesz się sama.

O metodzie kalendarzykowej zapomnij raz na zawsze - Kościół jej absolutnie nie popiera. Popiera natomiast naturalne metody planowania rodziny. Tu masz na przykład co to jest (strona kościelna) http://adonai.pl/life/ . BArdzo nowoczesne i niezawodne metody.

My zamierzamy korzystac właśnie z NPR. Znam wiele takich par, (ponieważ od lat jestem związana z RŚ-Ż) i mogę ci powiedzieć, że dzieci mają wyłacznie planoane. Wpadek brak
Stary 2008-11-11, 14:51   #290
skorpionica3
Raczkowanie

Kurcze no... trudno tego żałować, przecież go kocham, on kocha mnie, jak mogę tego żałować?
Czyli jak nie przerwę antykoncepcji to nie powinnam wogóle myśleć o ślubie? W NPR jakoś nie wierzę, mierzenie temperatur i sprawdzanie śluzu.. jakoś mnie to nie przekonuje zwłaszcza, że przed tabletkami miałam nieregularne miesiączki, do tego dochodzi jeszcze mój temperament, lubię często i gęsto, jest to dla mnie coś naprawdę pięknego, co jeszcze bardziej nas zbliża do siebie Długo bym nie pociągnęła na NPR, albo po kilku latach miałabym już gromadkę dzieci.
Nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć, chcę ślubu, na szczęście jeszcze sporo czasu mam.
skorpionica3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-11, 23:28   #291
karolca
Zakorzenienie

Ja będę miała tylko jedną spowiedź na dzień przed.
Dodam, że jestem już kilka lat po cywilnym.
Proboszcz (człowiek bardzo do rzeczy) rzekł, że pierwsza spowiedź nie ma najmniejszego sensu, bo przecież nagle nie zamieszkamy osobno i ograniczymy się tylko do randek... Tak więc postanowienie poprawy w przypadku pierwszej spowiedzi traci swój sens. Niby prawda, ale z drugiej strony postanowienie poprawy w naszym przypadku ma sens, bo za te dwa-trzy miesiące byłaby poprawa, nie?

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-13, 13:31   #292
Ulcia2512
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Ulcia2512

Witam. U mnie w parafii generalnie obowiązują 2 spowiedzi przed ślubne, ale jak spisywaliśmy protokół ślubny i ksiądz się dowiedział, że mieszkamy razem w Anglii, to nam powiedział, że mamy pójść tylko do jednej spowiedzi tuż przed ślubem. I tak też zrobimy, ale chcę aby ta spowiedź była dobra i szczera, właśnie na początek nowej drogi. Pozdrawiam.

108,6-106-105-104-102,5-101-100.2-99-98,8-97,7-96-95-94-93-92-91-90-89-88-87-86-85-84-83-82-81-80-79-78-77-76-75-74-73-72
Ulcia2512 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-13, 16:56   #293
Szelma84
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez skorpionica3 Pokaż wiadomość
Kurcze no... trudno tego żałować, przecież go kocham, on kocha mnie, jak mogę tego żałować?
Czyli jak nie przerwę antykoncepcji to nie powinnam wogóle myśleć o ślubie? W NPR jakoś nie wierzę, mierzenie temperatur i sprawdzanie śluzu.. jakoś mnie to nie przekonuje zwłaszcza, że przed tabletkami miałam nieregularne miesiączki, do tego dochodzi jeszcze mój temperament, lubię często i gęsto, jest to dla mnie coś naprawdę pięknego, co jeszcze bardziej nas zbliża do siebie Długo bym nie pociągnęła na NPR, albo po kilku latach miałabym już gromadkę dzieci.
Nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć, chcę ślubu, na szczęście jeszcze sporo czasu mam.
Hm, prawda jest taka, że Sakrament Małżeństwa i Pojednania nie za wiele mają z sobą wspólnego. Innymi słowy - jeśli weźmiesz slub z w stanie grzechu ciężkiego to ślub jest oczywiście ważny. nie ma co do tego wątpliwości. Dawniej rzadko udzielano ślubów podczas Mszy Świętej - był tylko obrzęd przysięgi.

No z tym, że oczywiscie taki scenariusz odpada - bo to tylko teoria. W praktyce kazdy chce wziąć ślub w stanie łaski uświęcającej, to jasne.

Powiem ci tak. Ja będę stosować NPR bo mam do tej metody zufanie. Mnie jest łątwiej, bo po prostu obracam się w środowisku wierzącym, nikogo to jakoś strasznie nie dziwi.

A temperament tez mam nielichy, no. Zdarzyło sie parę razy, że nas totalnie poniosło. I nie żałowałam wtedy, że zrobiłam to z człowiekiem, którego kocham, tylko tego, że ja - osoba wierząca - świadomie pozbawiłam się tej właśnie łaski uświęcającej i co gorsza, pozbawiłam jej tego, którego kocham.

Wstrzemięźliwość przed slubem ma sens i jestem o tym przekonana. To taki czas, zęby nauczyć się patrzeć sobie w oczy, trzymac się za ręce i być z sobą, rozmawiac, na sex jeszcze czas będzie. Poza tym - WIEM, że jeśli on dla mnie zdecydował się na czystość (bo tak jest), to NA PEWNO musi mnie kochać. I na pewno nie jest ze mną tylko dla sexu. Ale to jest moje zdanie i ja go absolutnie nikomu nie narzucę - bo i po co. Ja tam nikomu do wyrka zaglądać nie zamierzam
Wiem tylko jedno - jestem praktykującą, wierzącą katoliczką i dlatego to robię.
Stary 2008-11-14, 18:11   #294
DorissiriD
Rozeznanie

Thumbs up Dot.: Spowiedź przedślubna :-)

Cytat:
Napisane przez Szelma84 Pokaż wiadomość
Hm, prawda jest taka, że Sakrament Małżeństwa i Pojednania nie za wiele mają z sobą wspólnego. Innymi słowy - jeśli weźmiesz slub z w stanie grzechu ciężkiego to ślub jest oczywiście ważny. nie ma co do tego wątpliwości. Dawniej rzadko udzielano ślubów podczas Mszy Świętej - był tylko obrzęd przysięgi.

No z tym, że oczywiscie taki scenariusz odpada - bo to tylko teoria. W praktyce kazdy chce wziąć ślub w stanie łaski uświęcającej, to jasne.

Powiem ci tak. Ja będę stosować NPR bo mam do tej metody zufanie. Mnie jest łątwiej, bo po prostu obracam się w środowisku wierzącym, nikogo to jakoś strasznie nie dziwi.

A temperament tez mam nielichy, no. Zdarzyło sie parę razy, że nas totalnie poniosło. I nie żałowałam wtedy, że zrobiłam to z człowiekiem, którego kocham, tylko tego, że ja - osoba wierząca - świadomie pozbawiłam się tej właśnie łaski uświęcającej i co gorsza, pozbawiłam jej tego, którego kocham.

Wstrzemięźliwość przed slubem ma sens i jestem o tym przekonana. To taki czas, zęby nauczyć się patrzeć sobie w oczy, trzymac się za ręce i być z sobą, rozmawiac, na sex jeszcze czas będzie. Poza tym - WIEM, że jeśli on dla mnie zdecydował się na czystość (bo tak jest), to NA PEWNO musi mnie kochać. I na pewno nie jest ze mną tylko dla sexu. Ale to jest moje zdanie i ja go absolutnie nikomu nie narzucę - bo i po co. Ja tam nikomu do wyrka zaglądać nie zamierzam
Wiem tylko jedno - jestem praktykującą, wierzącą katoliczką i dlatego to robię.
No to sama nie jesteś.
My czekaliśmy do ślubu z seksem i teraz po jest super! Nie mieszkaliśmy razem przed ślubem.
Stosuję NPR i nie mam zamiaru stosować antykoncepcji - wogóle.
Maleństwo chcielibyśmy mieć za ok. 2 lata - już nie mogę się doczekać!

Jeśli chodzi o wykresy temperatury to być może uratowały moją płodność. Zaczęły mi świrować hormony co odzwierciedlała temperatura. Zauważyłam brak owulacji. Potwierdziła to cytologia. Dostałam hormony do łykania i już jest wporządku. Dziewczyny łykają hormony, żeby zatamować płodność - ja żeby ją odzyskać.

Czuję, że żyje w zgodzie z sobą, mężem i Bogiem.

Chyba troszkę z tematu zeszłam. Ucieszylam sie wypowiedzią przedmówczyni Do spowiedzi chodzimy regularnie. Łatwo się grzeszy. Łaska uświęcająca daje "to coś", powoduje radość, w pewnym sensie jednoczy.

Dziwię się, ze jest tak wiele ślubów kościelnych. Czemu to ma służyć skoro tych dwoje ludzi nie chce żyć według Dekalogu? Tradycja? Naciski rodziny? A może własne poczucie "niepełności" związku? Jeśli tak to może warto sie w pełni nawrócić?
Stary 2009-02-06, 12:18   #295
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Odświeżam wątek, pytania mam

1) Czy mówiłyście/zamierzacie mówić księdzu o wszystkich grzechach? Ostatnio dyskusję wielką toczyłam z przyjaciółką, bo dla mnie spowiedź jest przed Bogiem, a nie przed księdzem - zazwyczaj grzesznikiem.

2) Jeśli ksiądz nie da rozgrzeszenia, to udzieli ślubu czy nie?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-06, 12:22   #296
-agniesia-
Wtajemniczenie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10849787]Odświeżam wątek, pytania mam

1) Czy mówiłyście/zamierzacie mówić księdzu o wszystkich grzechach? Ostatnio dyskusję wielką toczyłam z przyjaciółką, bo dla mnie spowiedź jest przed Bogiem, a nie przed księdzem - zazwyczaj grzesznikiem.

2) Jeśli ksiądz nie da rozgrzeszenia, to udzieli ślubu czy nie?[/quote]

Jeśli zataisz jakiś grzech celowo to spowiedź jest nieważna.
Nie wiem, jak to jest z udzieleniem ślubu bez rozgrzeszenia- ślub jako sakrament powinien być przyjmowany w stanie łaski uświęcającej.
Stary 2009-02-06, 12:25   #297
Konto usunięte

Wiem, że nieważna, ale pytałam czy zataiłyście bądź zamierzacie to zrobić
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-06, 12:30   #298
-agniesia-
Wtajemniczenie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10849908]Wiem, że nieważna, ale pytałam czy zataiłyście bądź zamierzacie to zrobić [/quote]

Nie zataiłam. Świadomie zdecydowałam się na ślub kościelny, więc dobrowolnie spełniłam wszystkie warunki niezbędne do tego, żeby go uzyskać, łącznie ze szczerą spowiedzią.
Stary 2009-02-06, 17:06   #299
klementyna1
Zakorzenienie

JA tez zawsze spowiadam sie ze wszystkich grzechów, inaczej bez sensu spowiedz.... A jesli biore pigułki i brałam je nawet jak nie znałam tżta bo trzeba "uspić" moje jajniki zebym potem mogła miec dzieci- jak powiedziała p. Doktor to tez jest grzechem jak w małzęństwie nadal będe je brała w celu leczniczym, no a przy okazji to będzie tez antykomncepcja...
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-06, 17:12   #300
Konto usunięte

To wychodzi na to, że dla religii lepiej być chorym czy umierającym, niż grzeszyć. Średnio przyjemna perspektywa.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości