|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 60.
Cytat:
Sent from my SLA-L22 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
|
#2792 |
|
zielony stworek
|
Moje się nie odmienia.
|
|
|
|
#2793 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2794 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
Panieńskie, męża takie pospolite polskie. Jego się odmienia, moje nie.
|
|
|
|
|
#2795 |
|
Zakorzenienie
|
Ja słyszałam jeszcze za życia Stanisława Lema, jak słuchacz zadzwonił do radia w czasie audycji z pisarzem i zwrócił się do niego "panie Lemie"
|
|
|
|
#2796 |
|
Lady in red.
|
W języku polskim odmienia się według zasad każde nazwiska. Nawet nazwiska obcokrajowców czy te obco brzmiące. Także mogło przyjść odmienione niepoprawnie, ale samo odmienienie było zgodne z zasadami.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2797 |
|
BAN stały
|
No to jak ludzie je odmieniaja, skoro sie nie odmienia? Dalej nie rozumiem. Jak masz np. na nazwisko Schmidt, to pisza "Szanowna pani Schmidto" czy jak? Juz pomijajac, ze nawet polskich nazwisk zenskich typu np. Nowak generalnie sie nie odmienia (a meskie owszem), bo sie po prostu technicznie nie da.
|
|
|
|
#2798 |
|
Konto usunięte
|
Mojego się nie odmienia, jest to nazwisko obcojęzyczne, nie wyobrażam sobie tych dziwnych tworów. Wiem, że obcojęzyczne się też odmieniają co do zasady, ale mam takie, że w życiu nigdy się nie spotkałam żeby ktokolwiek wymyślił jakąś inną odmianę niż ta w mianowniku.
Za to Pani Katarzyno w ogóle mi nie przeszkadza, 99% ludzi tak się zwraca w pracy czy w biznesie. Niektórzy zdrabniają i też mi to nie przeszkadza. Pani Aniu, Kasiu, Basiu - ja to traktuje jako wyraz sympatii w moja stronę. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#2799 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
proszę, obco brzmiace nazwiska: Messi, Messiego, Messiemu, Messim; Pavarotti, Pavarottiego, Pavarottiemu, Pavarottim; Ramazzotti, Ramazzottiego, Ramazzottiemu, Ramazzottim itd. nie wmawiam Ci że Twoje się odmienia, ale "obco brzmiące" to żaden argument |
|
|
|
|
#2800 |
|
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87851113]Mojego się nie odmienia, jest to nazwisko obcojęzyczne, nie wyobrażam sobie tych dziwnych tworów. Wiem, że obcojęzyczne się też odmieniają co do zasady, ale mam takie, że w życiu nigdy się nie spotkałam żeby ktokolwiek wymyślił jakąś inną odmianę niż ta w mianowniku.
Za to Pani Katarzyno w ogóle mi nie przeszkadza, 99% ludzi tak się zwraca w pracy czy w biznesie. Niektórzy zdrabniają i też mi to nie przeszkadza. Pani Aniu, Kasiu, Basiu - ja to traktuje jako wyraz sympatii w moja stronę. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Jezeli twoje nazwisko jest tozsame brzmieniowo z meskim, jak np. ten podany wyzej Schmidt, to w formie zenskiej nie bedzie sie odmieniac, no bo jak? Ale juz w przypadku twojego meza jak najbardziej będzie. Z panią Schmidt, z panem Schmidtem. U pani Schmidt, u pana Schmidta. Dla pani Schmidt, dla pana Schmidta. |
|
|
|
#2801 | |
|
🦄
|
Cytat:
Gdzieś kiedyś dawnooo dawnooo temu jakiś spec od języka polskiego (ale nie mogę znaleźć źródła, więc się nie powołam) mówił, że jeżeli nie wiesz, jak odmienić nazwisko to błędem nie jest zostawić je w mianowniku żeby kogoś nie urazić niepoprawną odmianą. I sobie to dość mocno zapamiętałam, stosuję. Moje nazwisko jest nieładnie w odmianie, wolę w mianowniku.
|
|
#2802 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2803 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jakby się nazwisko nie odmieniało, to nie odmieniałoby się też w wersji 'męskiej'. a to się odmienia Schmidt - Schmidta nie przychodzi mi do głowy żadne nazwisko, które się nie odmienia |
|
|
|
|
#2804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2805 |
|
zielony stworek
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87851113]Mojego się nie odmienia, jest to nazwisko obcojęzyczne, nie wyobrażam sobie tych dziwnych tworów. Wiem, że obcojęzyczne się też odmieniają co do zasady, ale mam takie, że w życiu nigdy się nie spotkałam żeby ktokolwiek wymyślił jakąś inną odmianę niż ta w mianowniku.
Za to Pani Katarzyno w ogóle mi nie przeszkadza, 99% ludzi tak się zwraca w pracy czy w biznesie. Niektórzy zdrabniają i też mi to nie przeszkadza. Pani Aniu, Kasiu, Basiu - ja to traktuje jako wyraz sympatii w moja stronę. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Dokładnie. Jeszcze pół biedy jak ktoś odmieni wersję męską i mój brat taki list dostanie, ale w żeńskiej nie brzmi to w ogóle. |
|
|
|
#2806 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87851113]Mojego się nie odmienia, jest to nazwisko obcojęzyczne, nie wyobrażam sobie tych dziwnych tworów. Wiem, że obcojęzyczne się też odmieniają co do zasady, ale mam takie, że w życiu nigdy się nie spotkałam żeby ktokolwiek wymyślił jakąś inną odmianę niż ta w mianowniku. [/QUOTE] Ja też mam obcojęzyczne nazwisko. Nie uważam, żeby się nie odmieniało, bo się odmienia. Tyle, że nikt tego nigdy nie robi. Ludzie mają problem z moim nazwiskiem w mianowniku, przy odmianie już całkiem by polegli. |
|
|
|
|
#2807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale serio niektórych się nie da. Mam krótkie nazwisko na zasadzie, współgłoska, samogłoska, wspolgloska, samogłoska, wspolgloska, koniec. Coś jak Dubel. Jak to odmienić? Pani Dublowa? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2808 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#2809 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jak ktoś odmienia nazwisko twojego brata, to tak jest po prostu poprawnie, jeśli w wersji żeńskiej się nie da, to tak też jest poprawnie.
|
|
|
|
|
#2810 |
|
Zakorzenienie
|
Znałam kiedyś pana Au. Au się chyba nie odmienia?
|
|
|
|
#2811 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jesli w męskiej da się odmieniać: Pan Dubel- Pana Dubla to w żeńskiej też, tylko odmiana w każdym przypadku jest taka sama: mianownik: Pani Dubel, dopełniacz: Pani Dubel itd nazwisko się odmienia, tylko w przypadku kobiety brzmienie jest takie samo przy odmianie przez przypadki |
|
|
|
|
#2812 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Edit: nie tyle "nie odmienia", co tak jak pisze Pani Mada - forma zostaje w każdym przypadku taka sama Edytowane przez melkmeisje Czas edycji: 2020-05-15 o 11:50 |
|
|
|
|
#2813 |
|
zielony stworek
|
A jak Cię ktoś uszczypnie to co mówisz ? Aua
|
|
|
|
#2814 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty się mnie pytaj, jak ja nawet nazw przypadków nie znam. Nadal wydaje mi się to bardzo dziwaczne, po co zmieniać nazwisko w ogóle, ale teraz przynajmniej rozumiem zasadę. Dzięki dziewczyny za wyjaśnienie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2815 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
myślę, że mało kto tak się podnieca tematem odmiany nazwiska, chyba że akurat Ty tak masz, to ok nigdy nikt nie odmienia naszego nazwiska, tylko imiona, nazwisko zostawiają w mianowniku i jest mi to absolutnie wszystko jedno. Nie będę walczyć, bo ktoś powie zapraszam państwa Barbarę i Sébastien'a Esposito (...). I jedna z dziewczyn miała rację, moje nazwisko w wersji żeńskiej jest jak ten przykładowy Schmidt, mojego męża można odmienić, ale wszyscy odmieniają jego imię i zostawiają nazwisko w mianowniku. Nie mam z tym żadnego problemu. Mój mąż jakby usłyszał swoje nazwisko powykręcane przez przypadki to miałby problem ogarnąć z czym to się je ![]() Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2816 |
|
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;87851219]Special snowflake przez nieodmieniające się nazwisko
myślę, że mało kto tak się podnieca tematem odmiany nazwiska, chyba że akurat Ty tak masz, to ok nigdy nikt nie odmienia naszego nazwiska, tylko imiona, nazwisko zostawiają w mianowniku i jest mi to absolutnie wszystko jedno. Nie będę walczyć, bo ktoś powie zapraszam państwa Barbarę i Sébastien'a Esposito (...). I jedna z dziewczyn miała rację, moje nazwisko w wersji żeńskiej jest jak ten przykładowy Schmidt, mojego męża można odmienić, ale wszyscy odmieniają jego imię i zostawiają nazwisko w mianowniku. Nie mam z tym żadnego problemu. Mój mąż jakby usłyszał swoje nazwisko powykręcane przez przypadki to miałby problem ogarnąć z czym to się je ![]() Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] To się nie podniecaj, ale zasady języka polskiego są jakie są i nie ma czegoś takiego jak podciąganie ich jak komu pasuje - skoro nazwisko można odmienić, to się je odmienia i twój mąż nie jest tu żadnym wyjątkiem. To, że on nie umie odmieniać po polsku przez przypadki, niczego tutaj nie zmienia. BTW Sebastiena się odmienia bez apostrofu. A z tym Schmidtem to akurat ja pisałam. |
|
|
|
#2817 |
|
Konto usunięte
|
Bo przypadki to najczystsze w swojej postaci ZŁO.
Kocham języki, w których nie odmienia się przez przypadki. |
|
|
|
#2818 |
|
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87851242]Bo przypadki to najczystsze w swojej postaci ZŁO.
Kocham języki, w których nie odmienia się przez przypadki.[/QUOTE] Te języki pewnie będą miały za to czasy bardziej rozbudowane i kolejny problem
|
|
|
|
#2819 | |
|
Lady in red.
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2820 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
To właśnie nie jest sformułowanie, tylko przymiotnik zawieszony w próżni, a powinien występować łącznie z rzeczownikiem, na przykład "Szanowni Państwo" .---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Pani Dublowa to żona pana Dubla.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:49.

Panieńskie, męża takie pospolite polskie. Jego się odmienia, moje nie.

.
nigdy nikt nie odmienia naszego nazwiska, tylko imiona, nazwisko zostawiają w mianowniku i jest mi to absolutnie wszystko jedno. Nie będę walczyć, bo ktoś powie zapraszam państwa Barbarę i Sébastien'a Esposito (...). I jedna z dziewczyn miała rację, moje nazwisko w wersji żeńskiej jest jak ten przykładowy Schmidt, mojego męża można odmienić, ale wszyscy odmieniają jego imię i zostawiają nazwisko w mianowniku. Nie mam z tym żadnego problemu. Mój mąż jakby usłyszał swoje nazwisko powykręcane przez przypadki to miałby problem ogarnąć z czym to się je
.