![]() |
#511 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kosmetyki The Ordinary
ridja_devojka, obejrzyj sobie ten filmik:
https://www.youtube.com/watch?v=lMe2pqnhJrs także inne filmiki tej dziewczyny o kosmetykach TO, np.: https://www.youtube.com/watch?v=X_WG8U5LI0Q&t=35s oraz filmiki o tym, które kosmetyki należy/można łączyć, a których nie i dlaczego ![]() https://www.youtube.com/watch?v=PMc_nekyhuY https://www.youtube.com/watch?v=HHgr_GN4J1s Edytowane przez Olkaaaa_s Czas edycji: 2020-03-25 o 15:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#512 |
Raczkowanie
|
Szukam dla siebie peelingu. Zauważyłam, ze moja skóra od jakiegoś czasu znacznie się przetłuszcza. Szczególnie w okolicy czoła oraz brody i przez to przetłuszczenie wychodzi mi masa drobnych niedoskonałości (które jednak udaje mi sie pokonac za pomocą La roche posai ai - bardzo polecam swoją droga, najlepszy żel punktowy jaki kiedykolwiek używałam do cery).
Mianowicie zastanawiam się nad tym peelingiem: https://darmarsklep.pl/maski-peeling...g-kwasowy-30ml Czy jest po nim jakieś złuszczanie skóry? Czy poradzi sobie z przebarwieniami? NIe są duze, głównie po pryszczach, wiecznie pozostaje mi jakaś plamka w miejscu, w którym był pryszcz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 |
Pani Mizantrop
|
Chyba dam kolejna szanse serum z niacinamide, zaraz bede zamawiac.
Wlasnie sie naogladalam recenzji wychwalajacych je pod niebiosa ![]()
![]() |
#514 |
Raczkowanie
|
Kosmetyki The Ordinary
Ja nie widziałam żadnego działanie na sobie po tym serum z TO, czytałam trochę ze ono nie dokońca jest dobrze sformułowane. Ostatnio tez naszły mnie myśli żeby ogólnie dać jeszcze jedna szanse temu składnikowi może w innym produkcie
![]() A Ty już miałaś to serum? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#515 |
Pani Mizantrop
|
Mialam je chyba dwa razy i tez za bardzo nie widzialam efektow. Ale moze kupie wieksze opakowanie i pouzywam regularnie przez dluzszy czas i zobacze, czy po 2-3 miesiacach nadal nie bedzie nic widac.
![]() |
#516 |
Konto usunięte
|
Ja bym poleciła dermatologa, w każdym razie raczej odradzam kwasy złuszczające, szczególnie w sporych stężeniach. Punktowe rzeczy to są takie krótkotrwałe rozwiązania, też nie da się przewidzieć czy za tydzień nie będzie nowego pryszcza 2 cm obok, albo 5 pryszczy. Tak w nieskończność można punktowo się bawić...
A kwasy złuszczające się odradza przy przebarwieniach, bo mogą zostać blizny - tu raczej więcej da gojenie, odbudowywanie niż złuszczanie i podrażnianie, za bardzo mogą niszczyć. Bardziej odpowiedni kwas pod przebarwienia potrądzikowe to kwas azelainowy. The Ordinary ma nawet coś w ofercie jak bardzo chodzi o tę markę, ale w aptkeach też jest sporo tego do wyboru ![]() Niacynamid też coś może, w połaczeniu z azelainowym nawet więcej, ale nie wybierałabym na start 10% - to może być za dużo, zamiast kojenia i gojenia będą podrażnienia, mija się to z celem. U mnie 10 volt jest nieprzewidywalne i mogę stosować tylko jak mam cerę w bardzo-bardzo dobrym stanie, nie za często... Tak że 10% raczej później o ile w ogóle, lepiej zacząć od 4-5% dwa razy dziennie, przy takim stosowaniu powinno się też ograniczyć przetłuszczanie po paru tygodniach. Ale jak się znajdzie dobrego derma to większe szanse na to, że z przebarwień nie pozostaną blizny ![]() Edytowane przez d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164 Czas edycji: 2020-05-06 o 10:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#517 |
Konto usunięte
|
[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;87824067]Ja bym poleciła dermatologa, w każdym razie raczej odradzam kwasy złuszczające, szczególnie w sporych stężeniach. Punktowe rzeczy to są takie krótkotrwałe rozwiązania, też nie da się przewidzieć czy za tydzień nie będzie nowego pryszcza 2 cm obok, albo 5 pryszczy. Tak w nieskończność można punktowo się bawić...
A kwasy złuszczające się odradza przy przebarwieniach, bo mogą zostać blizny - tu raczej więcej da gojenie, odbudowywanie niż złuszczanie i podrażnianie, za bardzo mogą niszczyć. Bardziej odpowiedni kwas pod przebarwienia potrądzikowe to kwas azelainowy. The Ordinary ma nawet coś w ofercie jak bardzo chodzi o tę markę, ale w aptkeach też jest sporo tego do wyboru ![]() Niacynamid też coś może, w połaczeniu z azelainowym nawet więcej, ale nie wybierałabym na start 10% - to może być za dużo, zamiast kojenia i gojenia będą podrażnienia, mija się to z celem. U mnie 10 volt jest nieprzewidywalne i mogę stosować tylko jak mam cerę w bardzo-bardzo dobrym stanie, nie za często... Tak że 10% raczej później o ile w ogóle, lepiej zacząć od 4-5% dwa razy dziennie, przy takim stosowaniu powinno się też ograniczyć przetłuszczanie po paru tygodniach. Ale jak się znajdzie dobrego derma to większe szanse na to, że z przebarwień nie pozostaną blizny ![]() Bardzo ciekawe jest to co napisałaś i pokrywa się ze wszystkimi informacji do których niedawno dotarłam - tylko mi zeszło sporo czasu i grzebania w internecie by dojść do tego ![]() Czy istnieje jeszcze coś na to, jak sama określiłaś, "gojenie/kojenie" oprócz wymienionego kwasu azelainowego? ![]() Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2020-05-06 o 13:11 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#518 |
Konto usunięte
|
U mnie mieszanka azelainowego i niacynamidu ruszyła co miałam, ale u mnie nie zostawało dużo przebarwień po pryszczach, tylko na policzkach zostawały mi czerwone kropki jak na policzkach zaczął mi wkraczać trądzik. Chyba hormonalny, bo policzki zawsze miałam raczej suche
![]() Jak już ruszyłam przebarwienia (samo połączenie kwasu azelainowego i niacynamidu to też u mnie było polecenie dermatolog), to zaczęłam leczenie trądziku i teraz już nie mam potrzeby walki z przebarwieniami, nie mam z czym ![]() Acetyloglukozamina też się wielu ludziom sprawdza, ale to już trochę rarytas. Można znaleźć w serum z niacynamidem z Paula's Choice czy Shark Sauce. Jakaś pochodna acetyloglukozaminy jest w kremie Cicavit SVR, ale małe ilości. O, właśnie, pomaga też ludziom zmiana zwykłego kremu nawilżającego na takie kremy gojące "cica" - Cicavit, Cicabio, Cicaplast, jakieś azjatyckie rzeczy z wąkrotką (Centella Asiatica) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 |
Konto usunięte
|
[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;87824932]U mnie mieszanka azelainowego i niacynamidu ruszyła co miałam, ale u mnie nie zostawało dużo przebarwień po pryszczach, tylko na policzkach zostawały mi czerwone kropki jak na policzkach zaczął mi wkraczać trądzik. Chyba hormonalny, bo policzki zawsze miałam raczej suche
![]() Jak już ruszyłam przebarwienia (samo połączenie kwasu azelainowego i niacynamidu to też u mnie było polecenie dermatolog), to zaczęłam leczenie trądziku i teraz już nie mam potrzeby walki z przebarwieniami, nie mam z czym ![]() Acetyloglukozamina też się wielu ludziom sprawdza, ale to już trochę rarytas. Można znaleźć w serum z niacynamidem z Paula's Choice czy Shark Sauce. Jakaś pochodna acetyloglukozaminy jest w kremie Cicavit SVR, ale małe ilości. O, właśnie, pomaga też ludziom zmiana zwykłego kremu nawilżającego na takie kremy gojące "cica" - Cicavit, Cicabio, Cicaplast, jakieś azjatyckie rzeczy z wąkrotką (Centella Asiatica)[/QUOTE] Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Wiesz, to o czym piszesz jest prawdą, jednak powiedziałabym, że wiekszość ludzi zachowuje się zupełnie odwrotnie, tj. zamiast dać tym bliznom/przebarwieniom czas na wygojenie (bo tego najbardziej potrzebują, no i jeszcze SPF), to 'dobijają' te skóre mocnymi, podrażniającymi produktami jak kwasy, adapaleny, czy nie daj b. idą na zabiegi laserowe - mysla, ze przez agresywne zluszczanie szybciej to zejdzie, a jest zupelnie na odwrót - skóra jest podrażniona. U mnie sprawa jest troszkę bardziej złożona, bo pojawiły mi się nieduże (ale zawsze) przebarwienia, o zabarwieniu lekko brązowym - możliwe, że wiek mój, lub hormony (mam 34 lata, a pomiędzy 30-40 rokiem życia one lubią wychodzić), ale też niestety, jakieś ok. 3 lata temu zaczęłam kombinować z pielęgnacją, włączyłam retinole, wyszłam na slonko, i zrobiłam sobie sama kuku. W między czasie trądzik się pojawił (którego już na szczęscie nie mam) i miałam przepisany Epiduo Forte, który spalił mi żywcem skóre ![]() Sorry, ze tak sie spisalam, ale poczulam, ze orientujesz sie w temacie ![]() ![]() Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2020-05-06 o 14:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#520 |
Konto usunięte
|
Epiduo, klasyk. Jeszcze forte... Z drugiej strony nie wiem czy w polsce jest coś bez nadtlenku benzoilu przy 0,3%. I jeszcze jak derm poleca, żeby stosować codziennie od razu, bo to nowa generacja retinoidów i tak nie podrażnia jak pierwsza... auć
![]() Ten niacynamid z Paula's Choice też ma 10%, nie u każdego więcej to będzie lepiej. W ogóle wypuścili nawet wersję 20% - tylko tak jakby nie ma za bardzo badań, które mówią, że takie stężenie coś więcej robi ![]() Sama miałam kiedyś z The Inkey List niacynamid 10% i rzadko mogłam używać, bo jak używałam codziennie to szybko uwrażliwiał mi skórę, aż się go w końcu bałam, denkowałam z duszą na ramieniu. Podobnie miałam z odlewką serum z Revolution i jakiegoś z Hebe. Zdecydowanie wolę niższe stężenia i chyba nie wyrobię tolerancji na wyższe nigdy... Czasem nawet niższe stężenia z SVR mnie podrażniały, bo w niektórych rzeczach wręcz nie było nic innego co mogłoby mnie podrażnić. Ale ja od dziecka mam przechlapane z wrażliwością ![]() Na szybko jeszcze znalazłam coś z Olay w UK z niacynamidem i acetyloglukozaminą. Ale nie podoba mi się, że kosmetyki za 20-40 funtów nie mają podanych stężeń i jeszcze władowaną kompozycję zapachową ![]() Duże masz te przebarwienia? Melasma? Może być od retinoidów... Ale nawet bez tego ludziom się przyplątują przebarwienia, po prostu od słońca czy hormonów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#521 |
Konto usunięte
|
[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;87825233]Sama miałam kiedyś z The Inkey List niacynamid 10% i rzadko mogłam używać, bo jak używałam codziennie to szybko uwrażliwiał mi skórę, aż się go w końcu bałam, denkowałam z duszą na ramieniu. Podobnie miałam z odlewką serum z Revolution i jakiegoś z Hebe. Zdecydowanie wolę niższe stężenia i chyba nie wyrobię tolerancji na wyższe nigdy... Czasem nawet niższe stężenia z SVR mnie podrażniały, bo w niektórych rzeczach wręcz nie było nic innego co mogłoby mnie podrażnić. Ale ja od dziecka mam przechlapane z wrażliwością
![]() I dobrze, nie staraj się wyrabiać sobie tolerancji ![]() Słyszałam, że kwas mlekowy jest też dobry, ale tak maksymalnie do 5%, bo już wyżej niż 5% może podrażnić. [1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;87825233]Duże masz te przebarwienia? Melasma? Może być od retinoidów... Ale nawet bez tego ludziom się przyplątują przebarwienia, po prostu od słońca czy hormonów.[/QUOTE] Wiesz, nie mam pewności, że to od retinoidów, ale jak łącze fakty, to te przebarwienia zaczely wychodzic po tym jak spaliłam sobie twarz Epiduo Forte - twarz była czerwona, popuchnięta, nabrzmiała, wyglądałam strasznie ![]() ![]() Obserwuje rowniez grupe kobiet na FB, ktore zmagaja sie z przebarwieniami i wniosek wyciagam z tego jeden: im bardziej kombinuja (lasery, kwasy, agresywne kosmetyki z hydroquinone, itp.) tym więcej problemów mają... są tam też kobiety, które piszą, że zaakceptowały sytuacje, przestaly walczyc z tymi przebarwieniami, zaczely nakladac zwykly lagodny krem + SPF obowiazkowo, i te przebarwienia po roku czy 2 latach samoistnie im zniknely. Dzięki za porady, i, ze sie moglam wygadac ![]() Za duzy off-top sie zrobil na wątku, sorry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#522 |
Konto usunięte
|
Właśnie nie widzę sensu u siebie takich 10% niacynamidów, bo wcale nikt nie powiedział, że to da mi więcej. A stosować tego nie dam rady, po co się męczyć
![]() No melasma to najbardziej upierdliwe przebarwienia, bo nawet podrażnienie skóry może je powiększyć, zaostrzyć, jak zejdzie to może nagle wywołać się z powrotem... Mnie dziwi, że z The Ordinary ten krwawy peeling i 10% niacinamide to bestsellery. To nie są kosmetyki uniewersalne ![]() Wiele osób jak ma już jakieś ślady po trądziku, przebarwienia, to chyba chce się ich pozbyć razem ze skórą, stąd pewnie taka mania kwasów złuszczających. Takie wylewanie dziecka z kąpielą. No całkowicie skóry to się nie pozbędzie, chyba że peeling obieraczką do warzyw ![]() Edytowane przez d23e4c1348afa4365069847cb82dee166acf5cc3_62b641f267164 Czas edycji: 2020-05-06 o 16:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 |
Konto usunięte
|
[1=d23e4c1348afa4365069847 cb82dee166acf5cc3_62b641f 267164;87825429]Mnie dziwi, że z The Ordinary ten krwawy peeling i 10% niacinamide to bestsellery. To nie są kosmetyki uniewersalne
![]() Wiele osób jak ma już jakieś ślady po trądziku, przebarwienia, to chyba chce się ich pozbyć razem ze skórą, stąd pewnie taka mania kwasów złuszczających. Takie wylewanie dziecka z kąpielą. No całkowicie skóry to się nie pozbędzie, chyba że peeling obieraczką do warzyw ![]() Krwawy peeling miałam, ale użyłam zaledwie 3 razy - o ile tuż po skóra wyglądała super, o tyle następnego dnia, albo po dwóch - wysypywało mnie paskudnie ![]() Teraz jest szał na te kosmetyki pielęgnacyjnie do twarzy, ludziom sie wydaje, ze im wiecej tym lepiej - nic bardziej mylnego. Musimy uważać, bo inaczej zrobimy sobie krzywde. Mocno wierze w minimalizm - "mniej znaczy więcej". Dzięki za rozmowe ![]() Edytowane przez eae59dc78e1e9e84c064a10ad74dde2dd7f297a0_6313dc73a6c64 Czas edycji: 2020-05-06 o 16:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#524 |
Konto usunięte
|
Amen
![]() Ale w sumie minimalizm lub nie, w każdej opcji może pójść coś nie tak. Na upartego mogłabym mieć tylko krem z filtrem i micel. A pewnie nie brakuje gwiazd, które mają milion kwasów, witaminek, a nie mają kremu z filtrem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 |
Pani Mizantrop
|
Zamowilam wczoraj niacinamide. Wzielam duza butelke 60 ml. Pouzywam systematycznie codziennie przez co najmniej 2.5 miesiaca i zobaczymy, czy wtedy zmienie zdanie na temat tego produktu.
![]() |
#526 |
Rozeznanie
|
Używała któraś z Was serum z algami - marine hyaluronics? Faktycznie czuć po nim nawilżenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 |
Pani Mizantrop
|
Uzywalam, smierdzi i poza tym nic nie robi, zwykle serum hialuronowe jest o niebo lepsze.
![]() |
#528 |
Rozeznanie
|
No to mnie zniechęciłaś
![]() Kombinuję teraz czy jest jeszcze jakiś hit z TO, którego nie przetestowałam... kompletuję zamówienie i coś bym sobie dorzuciła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#529 |
Konto usunięte
|
Też byłam ciekawa tego serum, ale myśl o smrodku skutecznie zniechęca, u mnie też mogłaby wystąpić alergia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#530 |
Raczkowanie
|
Hm, ja nie czułam śmierdzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#531 |
Śnięta Mucha
|
Odkopałam kilka dni temu cała butelkę 60ml niacinamide, to zdenkuję. Marine hyaluronics mnie nie śmierdziało, co dziwne, bo nos mam wrażliwy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
#532 |
Pani Mizantrop
|
Mnie smierdzialo taka woda morska/piaskiem z plazy morskiej, nie cierpie tego zapachu.
![]() |
#533 | |
Śnięta Mucha
|
Cytat:
![]() Zastanawiam się co tu poza marine hyaluronics i niacinamide wziąć na lato, bo odpadł mi retinol w skwalanie, więc wit c przerzuciłam na noc.
![]() |
![]() |
#534 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#535 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja lata nie obchodzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#536 | |
zielony stworek
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#537 | |
Śnięta Mucha
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#538 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No właśnie,używam tego morskiego serum - trochę śmierdzi, ale to jest nic. Obawiałam się, że będzie dawać czadu jak spirulina w proszku.Formuła super, na lato w sam raz. Działanie - nie wiem jeszcze, po wstępnych testach jestem zadowolona. Nałożyłam je parę razy na noc, a na wierzch Modulating Glucosides z NIOD, i zadziałały w duecie jak kompres otulająco-łagodząco-nawilżający. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 |
Pani Mizantrop
|
Uzywam niacinamide od moze 4 dni? I moze sobie wmawiam, albo to dieta, ale PMSowe niespodzianki jakos dziwnie szybko mi sie zagoily. Nie czuje tez, zeby wykluwaly sie jakies nowe.
![]() |
#540 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:40.