![]() |
#2701 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy wrześniowe 2019 ❤ cz. 2
Cytat:
![]() Sent from my I3312 using Tapatalk
![]() ![]() |
![]() |
#2702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z ciekawostek, w pl chyba mowi sie ze mleko podaje sie najpierw a potem jedzenie. Tutejsza sluzba zdrowia zaleca odwrotnie ![]() Sent from my I3312 using Tapatalk
![]() ![]() |
![]() |
#2703 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() O kurcze, to mnie zaskoczyły takie zalecenia co do mleka. Nawet jak czytałam o blw to zawsze podkreślano, żeby do posiłku dziecko nie siadało głodne, że najpierw mleko... I tego się trzymam, jak widzę, że mój potworek jest głodny to nie "męczę" go makaronem czy plackami, dostaje mleko. Ale znowu od razu po wypiciu nie daję mu stałego posiłku, czekam przynajmniej godzinę, bo zauważyłam już, że wtedy lepiej je (no nic dziwnego właściwie).
![]() ![]() |
![]() |
#2704 |
Zadomowienie
|
Ja najpierw podaje stale pokarmy, bo nie ma sensu, zeby sie najpierw najadl mlekiem a potem dopychal ciezszym zarciem. Ale mysle, ze w gruncie rzeczy to zalezy od dziecka, moj lubi jesc, nie boi sie, ze dostaje cos dziwnego zamiast mleka.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2705 |
Zakorzenienie
|
Wlasnie jakas mama tu z uk pisala ze teraz zalecaja dac najpierw szame potem mleko, a jak miala pierwsze dziecko szesc lat temu, to zalecenia byly inne
![]() ![]() Ja tez mysle ze zalezy od dziecka. Mojego na glodniaka nie karmie stalymi posillami ale znowu jak wypije mleko i za godzine dam mu jesc to nic nie zje. Obralismy innaa taktyke i w ciegu dnia poprostu pilnuje zeby raz bylo mleko raz posilek i tak na zmiane co 2,5h mniej wiecej oprocz ranka bo wteddy na przelomie 3h pije mleko, sniadanie i znowu mleko ![]() Sent from my I3312 using Tapatalk
![]() |
#2706 |
na przekór do celu
|
A mleko kiedy mu proponujesz? Po każdej papce? Czy tylko wtedy jak zasygnalizuje dalej głód?
Zasada najpierw mleko, potem reszta argumentowana jest tym, że żaden posiłek nie jest tak kaloryczny jak mleko, a w pierwszym roku życia dziecko potrzebuje mnóstwo kalorii, bo rośnie najbardziej intensywnie. Coraz częściej spotykam się też z opiniami, że mleko matki zaspokaja pełne zapotrzebowanie malucha do 1 roku życia, a skąd wzięła się granica 6 miesięcy przy rozszerzaniu diety? Na podstawie badań dzieci karmionych sztucznym mlekiem kilkanaście i więcej lat temu, kiedy skład mieszanek był uboższy niż dziś i faktycznie konieczne było dostarczenie witamin z warzyw i owoców. Mieszanka to dalej nie mleko matki, więc wspomaganie innymi produktami jest potrzebne, ale jakbym karmiła piersią, chyba nie spieszyłabym się z rozszerzaniem diety. To znaczy rozszerzyłabym ją, ale ze świadomością, że mleko to danie główne, a reszta to deser ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2020-05-16 o 22:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#2707 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sent from my I3312 using Tapatalk
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2708 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Na początku XX w. dietę rozszerzano później niż teraz się przyjmuje, bo nie było takiej potrzeby by robić to wcześniej, dzieci rosły zdrowo. Później pojawili się producenci mleka sztucznego, szał, bum, wygoda. No ale dzieci zaczęły chorować na szkorbut. Ktoś rozwiązał zagadkę, że ówczesne sztuczne mleko ma mało witamin i jest ciężkostrawne. Stąd zalecenie wcześniejszego wprowadzania pokarmów stałych (wg niektórych lekarzy już po 3 miesiącu). Z czasem receptura mleka modyfikowanego się polepszyła, a równocześnie udowodniono, że mleko kobiece nie zamienia się w "prawie wodę" (teksty typu: "Ty jeszcze karmisz? Przecież Twoje mleko to już prawie woda!"). Powoli też znów przesunęła się granica rozszerzania diety na później (6 miesięcy). Badania nad mlekiem matki trwają, zalecenia pewnie za jakiś czas się zmienią, ale nie wydaje mi się, żeby znów piłeczka została odbita w przeciwnym kierunku i należałoby wrócić np. do tej granicy 3 miesięcy, prędzej w drugą stronę ![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2020-05-16 o 23:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2709 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy wrześniowe 2019
![]()
Viva, strasznie ciekawe to, co piszesz! Ja jestem swiruska jak chodzi o kp, ale tez ogolnie uwazam, ze wiele widac po dziecku po prostu. No bo te granice to jakies wartosci "ksiazkowe". No i teraz np. obie z Travisem mamy dzieci z poczatku wrzesnia, ale Travis miala termin na sierpien, ja na pazdziernik i w sensie jakiejs dojrzalosci jej syn na starcie jest 1,5 miesiaca "starszy" od mojego. Do tego oczywiscie dzieci sie roznie rozwijaja, organizm tez sie uczy radzic sobie z trawieniem i wchlanianiem witamin. Moj Maly jeszcze non stop jest na piersi, nawet jak wsunie 150ml kaszki, to potrafi za chwile ciagnac mleko, wiec rozszerzam mu diete bardzo leniwie. Do tego jak przesadzilam, to moje cycki mi powiedzialy, ze cos tu matka zbyt gwaltownie jedziesz, prosze, to twoj zatkany kanalik w nagrode. Jakby Maly pieknie szamal stale pokarmy i przy tym przybieral na wadze, to tez bym mu zaufala i byloby wiecej normalnego zarcia w diecie. Gdzies czytalam, ze 30 lat temu zalecano podawac sok z marchwii juz miesięcznym(!) dzieciom, a teraz uwaza sie, ze takie praktyki spowodowaly u naszego pokolenia rekordowo powszechne problemy z ukladem trawiennym. Tyle, ze noworodek jest skazany na to, co da mu matka, a jak dziecko umie doczlapac sie do kapcia i go zuc, to wsuneloby tez znalezionego chrupka, nawet gdyby mama sie zaparla, ze nie rozszerza diety do 5 roku zycia.
![]() ![]() ![]() Edytowane przez schaboszczak Czas edycji: 2020-05-17 o 05:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#2710 |
Zadomowienie
|
![]()
A, czytalam pare miesiecy temu jak mam rozszerzac diete wczesniakowi. I badacze twierdza, ze smialo pol roku po urodzeniu, nawet jesli dziecko przyszlo na swiat 3 miesiace przed terminem, bo uklad trawienny rozwija sie od razu po opuszczeniu brzucha matki. Tymczasem na forach jest pelno wpisow matek skrajnych wczesniakow, ze rd po 6 miesiacach konczylo sie katastrofa - biegunkami, wymiotami, kolkami. Tak ze i tu spodziewam sie korekty oficjalnych zalecen
![]() Edytowane przez schaboszczak Czas edycji: 2020-05-17 o 05:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#2711 |
na przekór do celu
|
Hmm, jakby układ trawienny rozwijał się tak pięknie po przyjściu dziecka na świat to czemu ciąża nie trwa 7, 8 miesięcy...? No i skoro układ trawienny tak dobrze sobie radzi to pewnie inne też, w końcu ten sam organizm. No nie klei mi się ta teoria.
Przy wczesniakach często podaje się wiek korygowany i to wg mnie dobry pomysł ![]() Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka
![]() |
#2712 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiek korygowany stosuje sie dosc wybiorczo. Np wage i wzrost dziecka powinnam kontrolowac zgodnie z wiekiem korygowanym, tylko przez pierwsze dwa lata. Rozwoj mowy zgodnie z wiekiem urodzeniowym. Rozwoj psychoruchowy tez. No i to nieszczesne rozszerzanie diety. Osobiscie, prawde mowiac, olewam to wszedzie, bo 5 tygodni to i duzo i nieduzo jednoczesnie, a dzieci rozwijaja sie tak roznie, ze nawet miedzy donoszonymi norma jest, ze jedne osiagaja jakos etap miesiac wczesniej, inne miesiac pozniej. Swoja droga nie dosc, ze badania co kilka lat przynosza nowe wnioski, to jeszcze co innego powie nam pediatra, co innego polozna, co innego lekarz specjalista, mama, ciocia i tesciowa. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2713 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sent from my I3312 using Tapatalk
![]() ![]() |
![]() |
#2714 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2715 |
Zakorzenienie
|
O, z tymi zróżnicowanymi poglądami to prawda.
U mnie nie sposób, żebym ja czekała aż Jula najpierw zje mleko. Ona tak różnie je, że ciężko mi to raczej przewidzieć. Ale dobowo zjada tego mleka sporo, więc się nie martwię kolejnością. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2716 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2717 |
Raczkowanie
|
![]()
Ja się zastanawiam czy moja nie je za mało mleka modyfikowanego ale z drugiej strony ładnie przybiera i ma już prawie 9kg. U mnie wygląda to tak mniej więcej:
7:00 mleko 190ml 10:00 owsianka/ kaszka 13:00 mleko 190ml 16:00 obiadek 19:00 mleko 190ml W międzyczasie drobne przekąski Owoce, warzywo. Przestała się budzić w nocy na mleko ok 2 tygodnie temu. Przytulam ją i idzie dalej spać, więc jej nie karmię. Jest na ok 70 centylu ale się zastanawiam czy w porównaniu do was nie je za mało? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez agugag Czas edycji: 2020-05-17 o 19:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#2718 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Sent from my I3312 using Tapatalk
![]() ![]() |
![]() |
#2719 |
na przekór do celu
|
A jak wyglądają te przekąski? Tak od technicznej strony, dajecie np. banana i sadzacie w krzesełku, śliniak czyli "pełne umundurowanie" czy np. bawi się na podłodze i dostaje owoc?
Mój na noc pije 240 ml, a w ciągu dnia mniejsze porcje, 150 max, a min nawet 90 ml.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2020-05-17 o 20:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#2720 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz A łącznie ile wypija? Bo u mnie ok 600ml i w sumie tylko 3 razy dziennie. W nocy nie będę jej karmić na siłę jak sama się odstawiła i wystarczy przytulenie chociaż nie wiem czy to nie za szybko. Edytowane przez agugag Czas edycji: 2020-05-17 o 20:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2721 |
Zadomowienie
|
Kontroluj wage, jesli nie stanie, nie bedzie dziwnych anomalii, ani nie poleci w dol, to na pewno wszystko robisz dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2722 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Niedawno pisałam, że przez tydzień spisywałam, ile mały wypija mleka, średnio wyszło 950 ml na dobę.
![]() ![]() |
![]() |
#2723 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2724 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Jedna na wieczor na sen 180 Jedna w nocy 180 Zawsze cos tam zostawi w ktoreja Sent from my I3312 using Tapatalk
![]() ![]() |
![]() |
#2725 |
Zadomowienie
|
Wczoraj zadebiutowalismy w spacerowce. Juz prawde mowiac zapomnialam co w ogole kupilam
![]() Za to jak sie zaczelam rozgladac za fotelikiem samochodowym, to mi morale opadly. ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2726 |
Zakorzenienie
|
Jakbym miała dać samego banana to bym procedury krzesełkowej nie uruchamiała
![]() Ale rzadko daję tak jednoskladnikowo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2727 |
na przekór do celu
|
Schaboszczak, jaką masz spacerówkę? Jakie koła?
Ja mam 4 modele na oku i może jutro pojedziemy do sklepów je obejrzeć. Bo spacerówka od 2w1 doprowadza mnie do szału ![]() ![]()
![]() |
#2728 |
Zadomowienie
|
Ja mam z 2w1 wlasnie, ale poki co jestem bardzo zadowolona, moze zmienie zdanie jak wiecej pochodzimy albo Maly podrosnie. Kola pompowane, wozek Raptor.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2729 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- A no i najważniejsze - zwykłe spacerówki potrafią się składać jednym ruchem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2730 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A po tych 240ml już nic do rana nie pije? Mój dobowo podobnie, ale połowa w nocy. Rzekomo to za dużo. Zaczęłam mu dawać stałe najpierw, ale on może zjeść cały słoik, poprawić przekąską, a i tak zaraz woła o mleko.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:02.