|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
| Pokaż wyniki sondy: Czy ucząc sie do matury z matmy pójdziesz na kurs czy przygotujesz sie sama? | |||
| kurs/korepetycje |
|
79 | 41,80% |
| sama w domu |
|
110 | 58,20% |
| Głosujący: 189. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#241 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: matura z matematyki w 2010r. - OPINIE.
Cytat:
Chodzi o to, że te pytania na ok 40% są prostsze od pozostałych, tak żeby była większa szansa na zdaną maturę. I jak to mówią, że tylko ktoś kto zupełnie kto oleje nie zda egzaminu. Żeby dostać się na studia dzienne wiadomo, że ten minimalny próg nie wystarczy (chodzi o te przedmioty kierunkowe), ale jest to dobre rozwiązanie, żeby w ogóle mieć ją zdaną lub wybrać się na studia prywatne, gdzie wymagane jest po prostu posiadanie matury. Tak nam gadają, proszę mnie nie bić jeśli bredzę, ale nie orientuję się jeszcze w tych sprawach tak do końca
|
|
|
#242 |
|
Konto usunięte
|
Osobiscie jestem zszokowaną informacją, że matma ma wejsc w mature (na szczescie mnie ominie bo piszę za rok).
Ktos napisał, że skoro jakis osobnik nie zna podstaw matmy to nie może się legitymować wykształceniem srednim- zupełnie się z tym nie zgodzę. Na własnym przykładzie: nie mam żadnych problemów z żadnym przedmiotem (oprócz matmy) i mam w miarę zadawalające oceny, ale czy o mojej przyszłosci musi decydować własnie matematyka- pamiętam 1 rok gimnazjum- pierwiastki- nic nie umiem- ide na korki- przez kolejny miesiąc pamiętam co nie co, potem zanik; następnie liceum- powtórka z pierwiastków- nie pamiętam i już nawet nie mam odwagi i siły by isc na korki. Poprostu co do matmy mam bardzo słabą pamięć... Ale jak już ktos wspomniał, to czy ktos 'lubi' matme zależy też od nauczyciela. Ja mam okropne wspomnienia z podstawówki, a jeszcze gorsze z gimnazjum [ przed lekcjami zawsze wymiotowałam, miałam wrzody na żołądku, liczne terapie...] a to wszystko przez nauczyciela, wreszcie w liceum "odżyłam", mamy super profesor tylko żałuje, że nie jest moją wychowawczynia
Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2008-08-28 o 16:37 |
|
|
|
|
#243 |
|
Zakorzenienie
|
To jeden z najgorszych możliwych pomyslów.
W tym roku (bez matematyki) matury nie zdał co piąty maturzysta. Ciekawe co będzie za dwa lata, kiedy ta ustawa wejdzi w życie. Uczę się całkiem dobrze, jesli chodzi o humanistyczne przedmioty-bardzo dobrze. Ale właśnie- ze ścisłych jestem słaba. Na maturze wybiorę najprawdopodobniej wos lub/i historię, może rozszerzony polski. Nie wiążę ze ścisłymi przedmiotami żadnych planów na przyszłość. Dlaczego więc mogę mieć kłopoty ze zdaniem na matury/dostaniem się na wymarzone studia i spełnieniem swoich marzen tylko dlatego, że ktoś postanowił, że mam pisać egzamin matematyczny i kropka? To jak dla mnie paranoja i strasznie, bardzo się boję, że mój cały wysiłek włożony w naukę pójdzie na marne, własnie przez matematykę. |
|
|
|
|
#244 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja coprawda już jestem po maturze, ale moim zdaniem, to dobrze, że matematyka wraca. Nie miałam nigdy z nią większych problemów, ale wiedziałam, że matmy na maturze nie wybiorę, więc generalnie uczyłam się tylko tyle ile musiałam. Teraz żałuję. Matematyka przede wszystkim uczy logicznego myślenia i przydaje się w każdej dziedzienie życia.
Ja teraz studiuję. I nic bardziej mylnego, jeśli myślisz, że na humanistycznym kierunku matematyka ci się nie przyda (makroekonomia, mikroekonomia, msg, podstawy finansów etc.) - tyle, że teraz jest dużo ciężej nadrobić braki licealne niż kiedyć. To w końcu już nie liceum. No i jak zawsze powtarzam, że nie każdy się nadaje na studia i nie wszyscy muszą mieć mature. Z resztą, większość sama się za pare lat przekona.
|
|
#245 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli, jeśli ktoś jest słabym matematykiem nie nadaje się na studia?
![]() Nie uważam , że ta wiedza mi się nie przyda- stwierdzenie, że nie wiąże z tym przedmiotem planów na przyszłość wcale tego nie oznacza. I z tego co wiem wiele osób, które nie miało matematyki na maturze świetnie daje sobie radę na studiach. Obowiązkowa matematyka to tylko utrudnianie życia uczniom, którzy nie czują się z niej mocni. |
|
|
|
|
#246 |
|
Zadomowienie
|
Glasiu, glasiu
Jesli jest jezyk polski, jezyk obcy to czemu nie matematyka? Owszem - ktos kto nie umie matematyki nie nadaje sie na studia, gdyz nie umie myslec. Tak samo jak nie nadaje sie osoba, ktora nie potrafi przeczytac tekstu ze zrozumieniem i sklecic poprawnie kilka zdan zlozonych. Sory - ale liczenie jest tak samo podstawowa umiejetnoscia jak poprawne poslugiwanie sie ojczystym jezykiem. Jesli ktos przez 3 lata liceum nie opanowal pierwiastkow, nie nadaje sie na studia. Bardzo dobrze, ze wprowadzono mature z matematyki - bedzie mniej debilizmu na studiach
|
|
#247 |
|
Konto usunięte
|
Ta pierwiastki, liczenie, czy wy w ogóle w liceum byłyście? Ten dział to ja może przez 2 tygodnie miałam. Potem zaczęły się np. funkcje których w ogóle nie rozumiem i chyba nikt mnie nie przekona, ze kiedykolwiek się przydadzą w życiu.
Cała druga klasa, to właśnie wielomiany, jakieś wykresy, funkcje i innne zupełnie nieprzydatne rzeczy. Zgadzam się, ze liczyć każdy powinien umieć, więc zróbmy maturę z zakresu gimnazjum, gdzie zdecydowanie większośc rzeczy jest przydatna niz z lo gdzie przydatne nie jest NIC. |
|
|
|
|
#248 |
|
Zadomowienie
|
Rozczaruje cie ale funkcje sa wszedzie. Nie tylko w naukach scislych. A wielomiany to wciaz liczby - nic wiecej. Tez mozna powiedziec, ze epoki w literaturze sa nieprzydatne - a jednak uczymy sie ich po to, by byc ludzmi renesansu po liceum OGOLNOksztalcacym. Z zalozenia jest to szkola, ktorej absolwent ma ogolna wiedze ze wszystkich dziedzin zycia - w tym rowniez z matematyki.
Na tej samej zasadzie na maturze z jezyka polskiego powinien byc najprostszy tekst i kilkuzdaniowa wypowiedz pisemna bez bledow ortograficznych. A jednak do napisania pracy z jezyka polskiego, potrzebna jest podstawowa wiedza z danej epoki.
|
|
#249 |
|
Raczkowanie
|
No pewnie, ze bardzo dobrze. Przecież jakieś podstawy każdy powinien znać, a wykręcanie się tym, że to komuś zniszczy kariere zawodową bo ktoś ma umysł humanisty i od podstawówki nie idzie mu matma jest żałosne, jak sie chce być wykrztałconym człowiekiem trzeba potrafic pierwiastkowac, logicznie myslec itp,, oraz czytać ze zrozumieniem
.A co jak ktoś ma umysł ścisły, uwielbia matematyke, fizyke, a kiepsko mu idzie w przedmiotach humasnistycznych, ma nie pisac matury z polskiego bo przez to nie spełni swoich marzeń? Uważacie, że to jest sprawiedliwe, że osoba która jest słaba z polskiego za to b.dobra z matematyki ma pisać mature z polskiego, a ktoś kto woli polski i jest cienki z matmy pisze tylko polski. Nie wszyscy muszą mieć mature, nie każdy nadaje się na studia. Dlatego uważam, że każdy powinien pisać mature z polskiego i z matematyki, bo każdy wykrztałcony człowiek musi potrafić liczyć i czytać ze zrozumieniem. Nie potrafisz? daruj sobie studia. |
|
|
|
|
#250 |
|
Wtajemniczenie
|
no w sumie to tak. Myśle, że jak ktoś przez 3 lata nauki nie jest w stanie opanować PODSTAW matematyki (bo właśnie tyle jest potrzebne do zdanie) nie nadaje sie na studia
|
|
#251 |
|
Raczkowanie
|
ojj zdecydowanie jestem na nie.
na studia matma mi się nie przyda ... w ogóle nie wiążę z tym żadnej przyszłości. a dla kogoś kto jest słaby ze ścisłych przedmiotów to tylko dodatkowy stres :| szczerze mówiąc to u mnie w szkole powstał pomysł wysłania do różnych szkół petycji jakiejś,która trafiła by potem do Ministerstwa;P |
|
|
|
|
#252 |
|
Konto usunięte
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;8785880]Ta pierwiastki, liczenie, czy wy w ogóle w liceum byłyście? [/quote]
Ja JESTEM. I jak wspomniałam wczesniej- każdy ma jakies słabosci, nawet niekiedy z najprostszych rzeczy. Ja pierwiastki POPROSTU zapominam i nic na to nie poradze... |
|
|
|
|
#253 | |
|
Zakorzenienie
|
Uff Ja po maturze już dobrych parę lat jestem. Byłam pierwszym rocznikiem "zagrożonym" nową maturą. Dopiero w połowie ostatniej klasy zapadła decyzja
. Pisałam próbną podstawową maturę z matematyki - poziom był żałosny. Zadania banalne - część na poziomie podstawówki. Jeżeli uczeń zdaje z kasy do klasy na pewno poradzi sobie z maturą
|
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
hmm... myślę, że powinno się pisać maturę z matmy, chociaż mnie to ominęło
ale żałuję, ze matmy nie pisałam, na wiele kierunków jest ona wymagana, ale z drugiej strony jak ktoś chce iść na medycynę to musi zdawać: polski, ang(lub inny język), matmę, biologię, chemię i fizykę... dużo tego...
|
|
#255 |
|
Wtajemniczenie
|
Bez przesady, 30% to naprawdę nie jest dużo. Absolwent LO, posiadający maturę powinien reprezentować pewien poziom wiedzy ze wszystkich dziedzin, w końcu to liceum OGÓLNOkształcące. 30% z matematyki wystarczy, a jak ktoś nie przepada za tym przedmiotem to nic nie stoi na przeszkodzie by zabłysnąć i się wykazać w innej dziedzinie.
Jeżeli ktoś ma problemy z nauką podstaw to może powinien rozważyć inny, bardziej dostosowany do swoich możliwości profil edukacji. Coraz bardziej dewaluuje się wartość matury, a co za tym idzie studiów magisterskich. Mury uniwersytetów opuszcza cała masa ludzi z tytułem mgr, ale bez żadnej wiedzy i umiejętności. No, ale wynika to z faktu, iż wystarczy mieć maturę zdaną na zaledwie 30% ze wszystkich przedmiotów by dostać się na uczelnię prywatną/ niektóre studia zaoczne. |
|
|
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze to jak w koncu jest z ta matura.
Obowiazkowa matma 2009 czy 2010 rok? Bo widziala moja mama w tv pasek informacji ze obowiazkowa ale nie pisalo w ktorym roku. mam nadzieje ze nie 2009 jak ja pisze..bo mi matma w ogole nie potrzebna i jej w ogole nie rozumiem i caly rok przesiedze na korkach(a to pieniadze sa) a chce isc doszkoly kosmetycznej.To znalazlam->http://www.men.gov.pl/content/view/10423/47/ Czyli 2010 tak? Bo przelom 2009/2010 czyli matura w roku 2010 tak?
|
|
|
#257 |
|
Raczkowanie
|
ja myślę, ze każdemu przyda się chociaż elementarna znajomość matematyki
tak jak już niektóre dziewczęta wspomniały - liceum jest ogólnokształcące, a co za tym idzie - ogólna wiedza z wykładanych przedmiotów;]mnie to już nie dotyczy, bo miałam maturę w tym roku (btw matematyka rozszerzona:P), ale i tak jestem za ![]() a na pocieszenie, dla wszystkich, którzy się boją - w tym roku, w mojej klasie przeprowadzano tzw standaryzację zadań maturalnych;] polegalo to na tym, że dostawaliśmy kartki z zadaniami matematycznymi na poziomie podstawowym(takie, albo bardzo podobne, jakie będą na tych obowiązkowych maturach .. byc moze juz w 2010 roku:P ) mieliśmy je rozwiązać, a potem uzupełnić tabelkę- ile nam to zajęło, czy polecenie było zrozumiałe itd chodziło o to, czy uczniowie zdający matematykę od 2010 roku sobie z nimi poradzą. szczerze mówiąc - więcej czasu zajmowalo wypelnienie tabelki, niz rozwiązanie zadania;] jesli geometria - potrzebny byl tylko pitagoras... jesli wielomian - to góra 3 stopnia... we wszystkich zadaniach wystarczylo posiadac wg mnie absolutne minimum z minimum wiedzy matematycznej- więc glowy do góry:P nie ma szans nie napisac na te 30% :PP |
|
|
|
|
#258 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#259 |
|
Zakorzenienie
|
2009 też
od rocznika 91
|
|
#260 |
|
Raczkowanie
|
Ja dostąpię tej przyjemności zdawania matury w 2010r.
Nie powiem, żebym bardzo rozpaczała nad tą obowiązkową podstawą z matmy, ale jednak trochę mi ona komplikuje życie. Przymierzam się do zdawania rozszerzonej historii, co nie jest sielanką. A jednak ta matematyka, to kolejny problem. Jestem osobą dość zestresowaną, a matma = jeszcze więcej nauki = jeszcze więcej stresu. Okej, może i na 30% da się spokojnie napisać, ale kogo to zadowoli? Raczej większość osób, które mają zdawać tę maturę pod przymusem, nie interesuje przyszłość z matematyką. Tego na ile ktoś umie matematykę nie widać, a na świadectwie owszem, co może dawać złe wrażenie, przy np. staraniu się o pracę. |
|
|
|
|
#261 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#262 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#263 |
|
Zadomowienie
|
Ja pisze w 2010, ja sobie poradze z matma ale sa osoby ktore nie maja zadnych szans bo ledwo na 2 zdaja z klasy do klasy...
pomysl beznadziejny ale coz poradzic....
|
|
#264 |
|
Raczkowanie
|
ja do matury jeszcze troche czasu mam i niestety pewnie matma mnie nie ominie... (chyba ,że zdaży się cud i wycofają do tego czasu)
Mimo, że z matmy póki co mam 4 to obawiam się ze matury mogła bym nie zdać ..
|
|
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam sie. Polowa osob nie zda i bedzie tyle. Ja np mam od paru lat problem z matematyka..nie rozumiem jej. Lapie matematyke po 5 korkach a niektorzy zrozumieja to po godzinie..
|
|
|
|
#266 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I jaki to ma sens ? ma ogromna nadzieję że wycofaja ten poroniony pomysł... Myślę że zdawalność matur bardzo spadnie właśnie przez wprowadzenie tego znienawidzonego przedmiotu.Może wtedy nasz kochany government zmieni zdanie
|
|
|
|
#267 |
|
Konto usunięte
|
moja profesor mówiła, że nie jest to pewne czy w końcu będzie ta matma czy nie, bo cały czas zmieniają się ministrowie
a może będą przyspieszone wybory? kto wie |
|
|
|
|
#268 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Matura jest wyznacznikiem posiadania pewnego poziomu wiedzy. Jeżeli ktoś sobie nie radzi z nauką w LO to może powinien rozważyć wybór szkoły zawodowej gdzie poziom nauczania jest dużo niższy. |
|
|
|
|
|
#269 |
|
Zakorzenienie
|
2009-rocznik 90
2010-rocznik 91 Ja z matma nie mialam nigdy wiekszych problemow, więc nie panikuję :P ale tak jak j.polski jako nasz jezyk ojczysty musi byc obowiazkowy (bo jak mozna nie znac polskiej litaratury ) i jezyk obcy, bo to teraz rzecz wręcz nieodzowna to matma nie jest taka konieczna. nie kazdy jest orłem z przedmiotow scislych i idzie wtedy na profile humanistyczne.. dlatego matma powinna zostac wsord przedmiotow ktore mozna wybierac dodatkowo.i nie pisze tak dlatego, ze moj rocznik jako pierwszy bedzie matme pisal, bo jak juz pisalam nie mam z tym problemow, ale dlatego, ze znam wiele osob ktore z przedmiotow ktore maja rozszerzone (humanistyczne) sa bradzo dobre, a matma im nie lezy i "jakos" to ciągną... nie kazdy moze byc geniuszem ze wszystkiego...
|
|
#270 |
|
Konto usunięte
|
to skoro tak uważasz to powinni wprowadzić mature z absolutnie każdego przedmiotu...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.

A stałoby się tak, gdybym nie poszła rok wcześniej do szkoły i wybrałabym technikum. Ufff.
(Z drugiej strony jaki sens robić tą maturę jeśli tak prosto zdać?). Mi by pasowała tabliczka mnożenia i rachunek prawdopodobieństwa
Na szczęście maturę już mam prawie za sobą 

.

. Pisałam próbną podstawową maturę z matematyki - poziom był żałosny. Zadania banalne - część na poziomie podstawówki. Jeżeli uczeń zdaje z kasy do klasy na pewno poradzi sobie z maturą
i jej w ogole nie rozumiem i caly rok przesiedze na korkach(a to pieniadze sa) a chce isc doszkoly kosmetycznej.
tak jak już niektóre dziewczęta wspomniały - liceum jest ogólnokształcące, a co za tym idzie - ogólna wiedza z wykładanych przedmiotów;]

) i jezyk obcy, bo to teraz rzecz wręcz nieodzowna to matma nie jest taka konieczna. nie kazdy jest orłem z przedmiotow scislych i idzie wtedy na profile humanistyczne.. dlatego matma powinna zostac wsord przedmiotow ktore mozna wybierac dodatkowo.