Mamy grudniowe 2020 - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-06-01, 17:01   #3331
Naomi21
Zakorzenienie

Dot.: Mamy grudniowe 2020

cikulada, w ogóle nie przejmuj się na zapas Nic nie wiadomo tak naprawdę, poza tym złe wyniki badań prenatalnych są jedynie podstawą do dalszej diagnostyki, a nie żadnym wyrokiem. Oczywiste jest dla mnie, że nie wszystkim tutaj to badanie wyjdzie dobrze. To zwyczajnie statystycznie niemożliwe

Cytat:
Napisane przez inanna83 Pokaż wiadomość
ja bym jednak zrobila nifty albo sanco. zreszta i tak z racji mojego wieku 35+wiem ze testy wyjda zle i bede takie badanie musiala zrobic. najwazniejsze, zeby usg wyszlo dobre!
U mnie tak samo. Nie wiem czy w ogóle to badanie może wyjść dobrze w tym wieku Jeszcze mam dość mocno obciążoną historię medyczną, więc już w ogóle nastawiam się na masakrę Myślałam nawet, żeby olać PAPPA, która niewiele mówi tak naprawdę) i zrobić tylko Nifty, ale lekarka powiedziała, żebym podeszła na spokojnie i zobaczymy. Zawsze można zrobić dodatkowe testy.

Cytat:
Napisane przez szokson Pokaż wiadomość
Dziewczyny które robią Pappa - czy w większości miejsc teraz pobierają w dzień USG dopiero? Ciągle mnie irytuje, że podczas wizyty i rozmowy z genetykiem nie będzie wszystkich wyników gotowych
Niestety u mnie jest tak samo

W ogóle cieszę się, że tuż przed prenatalnymi wyjeżdżam na weekend, to przynajmniej nie będę się zadręczać myślami bez przerwy. Będzie ciężko

Edytowane przez Naomi21
Czas edycji: 2020-06-01 o 21:41
Naomi21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-01, 17:15   #3332
szokson
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez myszka_11 Pokaż wiadomość
U mnie pobierają w dzień badania. Jak jest coś nie tak to dzwonią, a jak wszystko ok to dają przy okazji 2 prenatalnych.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
O - ale wysylaja dokladne wyniki mailem, etc.?

Bo to taka malo zero-jedynkowa sprawa W pierwszej ciąży genetyk, która robiła USG po tym jak system wyrzucil wyniki, omówiła wszystko z nami, odpowiadała na pytania, etc. bo np. wynik dotyczacy prawdopodobienstwa przedwczesnego porodu nic mi nie mówił o tym jak naprawdę realne jest ryzyko. Omawialiśmy też wyniki przez pryzmat mojego wieku (32 wtedy).
A teraz po prostu dostanę suche kalkulacje i właśnie to mi niespecjalnie leży.

If God is watching us, the least we can do is be entertaining.
szokson jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-01, 17:32   #3333
inanna83
Raczkowanie

Naomi21 pappa w wieku 35+chyba nie ma prawa wyjsc dobrze, zwlaszcza w przypadku zespolu downa.
inanna83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-01, 17:41   #3334
manuilla
Zadomowienie

Cytat:

Bo to taka malo zero-jedynkowa sprawa W pierwszej ciąży genetyk, która robiła USG po tym jak system wyrzucil wyniki, omówiła wszystko z nami, odpowiadała na pytania, etc. bo np. wynik dotyczacy prawdopodobienstwa przedwczesnego porodu nic mi nie mówił o tym jak naprawdę realne jest ryzyko. Omawialiśmy też wyniki przez pryzmat mojego wieku (32 wtedy).

U mnie podobno umawiają od razu na kolejna wizytę na omówienie wyników, ale jak jest teraz podczas epidemii i nowych procedur, to nie wiem. Dowiem się w czwartek. Tez nie uśmiechałyby mi się suche kalkulacje wysłane na meila. To tylko może bardziej (i w dużej części niepotrzebnie) zaniepokoić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
manuilla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-01, 18:04   #3335
szokson
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez manuilla Pokaż wiadomość
U mnie podobno umawiają od razu na kolejna wizytę na omówienie wyników, ale jak jest teraz podczas epidemii i nowych procedur, to nie wiem. Dowiem się w czwartek. Tez nie uśmiechałyby mi się suche kalkulacje wysłane na meila. To tylko może bardziej (i w dużej części niepotrzebnie) zaniepokoić.

No właśnie tam gdzie idę zawsze było pobranie krwi tydzień przed USG. A teraz, żeby jak najbardziej ograniczyć wizyty, robią za jednym zamachem i drugiej wizyty na miejscu juz nie ma, tylko same wyniki mailowo.

Stary 2020-06-01, 19:03   #3336
myszka_11
Zadomowienie

Cytat:

Jak jest dobrze to nie mailem tylko przy następnych badaniach dają. Ale z tego co wiem lekarz prowadzący bierze pod uwagę pappa i USG i dopiero wtedy daje opis.

myszka_11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-01, 19:49   #3337
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inanna83 Pokaż wiadomość
Naomi21 pappa w wieku 35+chyba nie ma prawa wyjsc dobrze, zwlaszcza w przypadku zespolu downa.
Tak właśnie słyszałam. Co prawda wszystkie moje koleżanki rodziły mniej więcej w tym wieku i wszystkim PAPPA wyszła książkowo, ale już zaakceptowałam, że to same wybrańczynie losu

Trudno, trzeba przez to przebrnąć, może nie będzie tak źle Moja lekarka twierdzi, że to przekonanie o niby wyższym ryzyku w grupie 35-40 lat wynika ze starych wyników badań, a obecnie większość dzieci z Zespołem Downa rodzi się kobietom poniżej 30 roku życia. Tak naprawdę to ruletka. Liczę, że będzie dobrze
Stary 2020-06-01, 20:43   #3338
manuilla
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Pokaż wiadomość
Tak właśnie słyszałam. Co prawda wszystkie moje koleżanki rodziły mniej więcej w tym wieku i wszystkim PAPPA wyszła książkowo, ale już zaakceptowałam, że to same wybrańczynie losu

Trudno, trzeba przez to przebrnąć, może nie będzie tak źle Moja lekarka twierdzi, że to przekonanie o niby wyższym ryzyku w grupie 35-40 lat wynika ze starych wyników badań, a obecnie większość dzieci z Zespołem Downa rodzi się kobietom poniżej 30 roku życia. Tak naprawdę to ruletka. Liczę, że będzie dobrze

Niestety, dokładnie tak, rosyjska ruletka. Ani wiek, ani nawet genetyka tak do końca (chociaż ona wiadomo, podnosi ryzyko).
Trzeba być dobrej myśli i najwyżej porobić kolejne badania, bo PAPPA to statystyka, a nie gwarancja - jeśli u mnie będzie cokolwiek chociażby odrobinę wątpliwego, robię sanco lub nifty.

Odnośnie wieku w okolicy 35 - koleżance nie do końca wyszła książkowa pappa, z usg też coś z serduchem - niedługo rodzi i wszystko jest dobrze, chociaż prawdopodobnie maluch z niewielką wadą serca (była u specjalisty od tego typu nieprawidłowości). Więc nie wszystko to też od razu wyrok

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Cytat:
No właśnie tam gdzie idę zawsze było pobranie krwi tydzień przed USG. A teraz, żeby jak najbardziej ograniczyć wizyty, robią za jednym zamachem i drugiej wizyty na miejscu juz nie ma, tylko same wyniki mailowo.

U mnie własnie zawsze tak było, że wszystko razem i dopiero kolejny termin na omówienie (dwie koleżanki rok temu już były u tego samego lekarza, stąd wiem).
Z drugiej strony teraz ograniczali wizyty, ale powoli wszystko powraca do względnej normy.
Stary 2020-06-01, 21:12   #3339
Naomi21
Zakorzenienie

Właśnie sobie czytam wypowiedzi na różnych forach i sporo kobiet ok. 40 lat miało dobre wyniki prenatalnych i o dziwo to PAPPA im je poprawiała. Nie zakładam, że tak będzie u mnie (chodzą ploty, że branie różnych leków w ciąży, które oczywiście biorę pogarsza wyniki), ale jednak jest sporo przypadków prawidłowych wyników PAPPA po 35 roku życia

Jakoś nigdy o tym nie myślałam, bo w moim otoczeniu nikt właściwie nie miał dzieci poniżej tego 34 roku życia, a wszystkie dzieciaki zdrowe. Ale wiadomo, im bliżej, tym większy stres.
Stary 2020-06-01, 21:28   #3340
manuilla
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Naomi21 Pokaż wiadomość
Właśnie sobie czytam wypowiedzi na różnych forach i sporo kobiet ok. 40 lat miało dobre wyniki prenatalnych i o dziwo to PAPPA im je poprawiała. Nie zakładam, że tak będzie u mnie (chodzą ploty, że branie różnych leków w ciąży, które oczywiście biorę pogarsza wyniki), ale jednak jest sporo przypadków prawidłowych wyników PAPPA po 35 roku życia

Jakoś nigdy o tym nie myślałam, bo w moim otoczeniu nikt właściwie nie miał dzieci poniżej tego 34 roku życia, a wszystkie dzieciaki zdrowe. Ale wiadomo, im bliżej, tym większy stres.

Nie ma co tego teraz analizować. U mnie to czytanie tylko pogarsza sprawę zawsze znajdę cos, co mnie zaniepokoi, zatem spokojnie czekam do badań i staram się o tym za dużo nie myśleć...

Stary 2020-06-01, 21:29   #3341
Moonia91
Raczkowanie

Hej, nie odzywałam się, bo dopiero wróciliśmy z przedłużonego weekendu. Odebrałam po drodze Pappę i wyszła dobrze - ryzyko trisomii 21 1:14 tyś, reszta mniej niż 1:20 tyś. Chyba w końcu trochę odetchnę i zacznę się cieszyć ciążą
Moonia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-01, 21:34   #3342
goslawka
Zadomowienie

Pisałyście o piciu wody. W ciąży jeśli za mało pijecie to dziecko ma wyższe tętno.

goslawka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-01, 21:37   #3343
Naomi21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moonia91 Pokaż wiadomość
Hej, nie odzywałam się, bo dopiero wróciliśmy z przedłużonego weekendu. Odebrałam po drodze Pappę i wyszła dobrze - ryzyko trisomii 21 1:14 tyś, reszta mniej niż 1:20 tyś. Chyba w końcu trochę odetchnę i zacznę się cieszyć ciążą
Super!
Stary 2020-06-01, 21:56   #3344
RulaBee
Raczkowanie

Odetchnęłam z ulgą. Udało mi się znaleźć serduszko na detektorze powyżej 150. Mogę spokojnie czekać na wizytę w czwartek.

RulaBee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-01, 22:03   #3345
szokson
Rozeznanie

Cytat:
Super, fantastyczne wieści

Stary 2020-06-01, 22:30   #3346
fruczakk
Rozeznanie

A ja kupiłam detektor i znajduję tylko swoje tętno nie wiem czy się martwić. Miałam nadzieję, że się uspokoję, a jest w sumie odwrotnie.

fruczakk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-01, 22:44   #3347
vivian58
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fruczakk Pokaż wiadomość
A ja kupiłam detektor i znajduję tylko swoje tętno nie wiem czy się martwić. Miałam nadzieję, że się uspokoję, a jest w sumie odwrotnie.

na spokojnie Kochana, spróbuj rano z pełnym pęcherzem, tuż po przebudzeniu. poduszka pod biodra i bardzo powoli i na spokojnie

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

Monia super wyniki! zazdroszczę że już po

vivian58 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-01, 23:44   #3348
RulaBee
Raczkowanie

Na leżąco złapałam bez problemu poniżej pępka z lewej strony. Uda Ci się znaleźć fruczakk trzymam kciuki!

RulaBee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-02, 00:32   #3349
fruczakk
Rozeznanie

Raczej nie będę już próbowała słuchać. Szukaliśmy przez godzinę, swoje tętno słyszę bardzo wyraźnie i w wielu miejscach, ale nic poza tym

Trochę panikuję, jeszcze 3 tygodnie do wizyty.

Stary 2020-06-02, 07:13   #3350
cikulada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez goslawka Pokaż wiadomość
Pisałyście o piciu wody. W ciąży jeśli za mało pijecie to dziecko ma wyższe tętno.

Znasz może jakieś sensowne artykuły na ten temat? Czy wiesz o tym od lekarza? Bo prawdę mówiąc nie miałam pojęcia że picie małej ilości wody ma wpływ na tętno dziecka... A ja naprawdę mało piję i teraz odchodzę od zmysłów, że może przez to dziecko miało tętno tak wysokie... W ogóle od wczoraj wariuję i ciągle płaczę, nie mogę sobie psychicznie dać rady z tym wszystkim po prenatalnych. Strasznie się boję. Tłumaczę sobie, że poza wysokim tętnem pani doktor do niczego nie miała zastrzeżeń i twierdzi, że nic poza tym nie wskazuje na jakieś wady genetyczne a za chwilę zaczynam sobie wkręcać różne rzeczy... Teraz czekam na wyniki testu PAPPA które niby mają mi potwierdzić albo wykluczyć wysokie ryzyko wad genetycznych ale chyba już sobie podświadomie wydałam wyrok...

Edytowane przez cikulada
Czas edycji: 2020-06-02 o 07:16
cikulada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-02, 07:18   #3351
NecroKitty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cikulada Pokaż wiadomość
Znasz może jakieś sensowne artykuły na ten temat? Czy wiesz o tym od lekarza? Bo prawdę mówiąc pierwsze słyszę, że picie małej ilości wody ma wpływ na dziecko... A ja naprawdę mało piję i teraz odchodzę od zmysłów, że może przez to dziecko miało tętno tak wysokie... W ogóle od wczoraj odchodzę od zmysłów i ciągle płaczę, nie mogę sobie psychicznie dać rady z tym wszystkim po prenatalnych. Strasznie się boję. Tłumaczę sobie, że poza wysokim tętnem pani doktor do niczego nie miała zastrzeżeń i twierdzi, że nic poza tym nie wskazuje na jakieś wady genetyczne a za chwilę zaczynam sobie wkręcać różne rzeczy... Teraz czekam na wyniki testu PAPPA które niby mają mi potwierdzić albo wykluczyć wysokie ryzyko wad genetycznych ale chyba już sobie podświadomie wydałam wyrok...
Ma wpływ. Moja córka miała tachykardię, to był 30tc akurat byłam w szpitalu z inną inną dolegliwością i na ktg wyszło. Dostałam kroplówkę nawadniającą i przeszło ale miałam nakaz pić 3l płynów i potem już było w porządku. Teraz od początku się pilnuje.

Wysłane z mojego MI 8 Lite przy użyciu Tapatalka
Stary 2020-06-02, 07:25   #3352
cikulada
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez NecroKitty Pokaż wiadomość
Ma wpływ. Moja córka miała tachykardię, to był 30tc akurat byłam w szpitalu z inną inną dolegliwością i na ktg wyszło. Dostałam kroplówkę nawadniającą i przeszło ale miałam nakaz pić 3l płynów i potem już było w porządku. Teraz od początku się pilnuje.

To teraz na pewno będę się z tym pilnować... W sumie dało mi to też cień nadziei że może jeszcze wszystko będzie dobrze... Jakoś od zawsze piłam mało wody i nawet mi do głowy nie przyszło że przez to dziecko może mieć wysokie tętno.

cikulada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-02, 08:02   #3353
vivian58
Zadomowienie

fruczakk jak się niepokoisz to może złap jakąś wizytę dodatkowo?

Stary 2020-06-02, 08:14   #3354
pink_rabbit22
Zakorzenienie

Cytat:
Fajnie, że możesz już odetchnąć. Gratuluje dobrych wyników

---------- Dopisano o 06:14 ---------- Poprzedni post napisano o 06:12 ----------

Cytat:
Znasz może jakieś sensowne artykuły na ten temat? Czy wiesz o tym od lekarza? Bo prawdę mówiąc nie miałam pojęcia że picie małej ilości wody ma wpływ na tętno dziecka... A ja naprawdę mało piję i teraz odchodzę od zmysłów, że może przez to dziecko miało tętno tak wysokie... W ogóle od wczoraj wariuję i ciągle płaczę, nie mogę sobie psychicznie dać rady z tym wszystkim po prenatalnych. Strasznie się boję. Tłumaczę sobie, że poza wysokim tętnem pani doktor do niczego nie miała zastrzeżeń i twierdzi, że nic poza tym nie wskazuje na jakieś wady genetyczne a za chwilę zaczynam sobie wkręcać różne rzeczy... Teraz czekam na wyniki testu PAPPA które niby mają mi potwierdzić albo wykluczyć wysokie ryzyko wad genetycznych ale chyba już sobie podświadomie wydałam wyrok...
Ja też mało piję, ale na początku to już w ogóle było mało. Dr kazała małymi lyczkami co jakiś czas, może spróbuj z plasterkiem cytryny. Trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze

pink_rabbit22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-02, 08:48   #3355
5e34ff6befca073180cbcc66321058714c7d55ca_5effb872cc7f0
Konto usunięte

Hejo kciuki na pokładzie za dzisiejsze prenatalne
Ja od wczoraj się kiepsko czuje więc mnie mniej (23)

5e34ff6befca073180cbcc66321058714c7d55ca_5effb872cc7f0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-02, 09:24   #3356
fruczakk
Rozeznanie

Cytat:
To teraz na pewno będę się z tym pilnować... W sumie dało mi to też cień nadziei że może jeszcze wszystko będzie dobrze... Jakoś od zawsze piłam mało wody i nawet mi do głowy nie przyszło że przez to dziecko może mieć wysokie tętno.
Skoro wszystko pozostałe na USG było ok to uważam że jest spora szansa na to że to przez lekkie odwodnienie trzymam kciuki za wyniki PAPPy.
Cytat:
Napisane przez vivian58 Pokaż wiadomość
fruczakk jak się niepokoisz to może złap jakąś wizytę dodatkowo?

Na razie spróbuję wypożyczyć inny detektor, pewnie skończy się wizytą, nie jestem cierpliwa .

Bo to chyba możliwe, że mogłam jeszcze nie złapać serduszka?

Stary 2020-06-02, 09:33   #3357
NecroKitty
Wtajemniczenie

Byłam w laboratorium. Tym razem musiałam iść do tego do którego miałam skierowanie. Do 9:30 pobierają próbki a o 9 kolejka na 20 osób Dobrze, że trafiłam na jakiegoś młodego chłopaka na początku to z nim weszłam. Za nim same emerytki i już coś mamrotały, że się wpycham. W środku byłam koło 30 sekund

Cytat:
Skoro wszystko pozostałe na USG było ok to uważam że jest spora szansa na to że to przez lekkie odwodnienie trzymam kciuki za wyniki PAPPy.Na razie spróbuję wypożyczyć inny detektor, pewnie skończy się wizytą, nie jestem cierpliwa .

Oczywiście, że jest możliwe. Mi położna w 23tyg na profesjonalnym sprzęcie miała problem znaleźć a mówimy o dziecku które ważyło koło 400g
Jeśli to Cię uspokoi to idź na wizytę, nerwy są gorsze dla dziecka niż to USG.

Stary 2020-06-02, 09:36   #3358
pink_rabbit22
Zakorzenienie

[1=5e34ff6befca073180cbcc6 6321058714c7d55ca_5effb87 2cc7f0;87899875]Hejo kciuki na pokładzie za dzisiejsze prenatalne
Ja od wczoraj się kiepsko czuje więc mnie mniej (23)

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]U mnie weekend był naprawdę super, nawet mdłości ustapily. A wczoraj wieczorem mdłości i rzyg już nie wiem od czego to zależy 🤷☠♀️

pink_rabbit22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-06-02, 09:46   #3359
manuilla
Zadomowienie

Cytat:
Raczej nie będę już próbowała słuchać. Szukaliśmy przez godzinę, swoje tętno słyszę bardzo wyraźnie i w wielu miejscach, ale nic poza tym

Trochę panikuję, jeszcze 3 tygodnie do wizyty.

U mnie jest bardzo nisko po lewej stronie, sporo pod pępkiem tez ostatnio długo szukałam.
Właśnie tak to jest czasem z detektorami, z tego co czytałam. Czasem nawet pielęgniarkom jest trudno znaleźć, a co dopiero nam. Nie panikuj

---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ----------

Cytat:
Skoro wszystko pozostałe na USG było ok to uważam że jest spora szansa na to że to przez lekkie odwodnienie trzymam kciuki za wyniki PAPPy.Na razie spróbuję wypożyczyć inny detektor, pewnie skończy się wizytą, nie jestem cierpliwa .

Tak, możliwe. Pani od detektora mówiła mi, że do 12 tygodnia może być ciężko czasem usłyszeć

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Cytat:
Napisane przez pink_rabbit22 Pokaż wiadomość
U mnie weekend był naprawdę super, nawet mdłości ustapily. A wczoraj wieczorem mdłości i rzyg już nie wiem od czego to zależy

Miałam podobnie, kilka dni super i znowu kolejnych kilka koszmaru... teraz cały weekend mega dobry, ale już się nie cieszę na zapas, jak ostatnio że to koniec mdłości...

---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ----------

Cytat:
Napisane przez goslawka Pokaż wiadomość

Dobrze wiedzieć!
Ja w ogóle nie czuje pragnienia... od zawsze tak mam, że potrafię wypić szklankę - dwie dziennie... teraz się pilnuje i wypijam min 1,5 l , ale jest to możliwe tylko w te dni, gdy nie mam mdłości.
No i ciagle biegam do łazienki przez to picie

Stary 2020-06-02, 10:04   #3360
vivian58
Zadomowienie

Cytat:

pewnie że możliwe myślę że to nie wina detektora tylko maluch się schował. u mnie też się zdarza że mam problem ze znalezieniem a mam już trochę wprawy w szukaniu. nie szukasz za wysoko? trochę też trzeba sondę docisnąć.
Cytat:
Napisane przez pink_rabbit22 Pokaż wiadomość
U mnie weekend był naprawdę super, nawet mdłości ustapily. A wczoraj wieczorem mdłości i rzyg już nie wiem od czego to zależy 🤷☠♀️

ja też tak mam, a nawet ostatnio nagle rzyg bez ostrzeżenia 🙊

---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ----------

fruczakk który Ty masz tydzień i dzień?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości