|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz.55.
Cytat:
Poza tym szybko się robi zawalona od dołu. Wiem, że to się powinno myć itd. ale no mam też patelnię a'la wok z biedronki i ona tak się nie brudzi od spodu. Dłużej jest czysta. A fajniej jest jednak gotować na takiej "czystej" niż na takiej "czarnej od spodu". No po prostu szału nie robi, ale przynajmniej nic nie przywiera, no i trzeba brać poprawki na jakość ze względu na cenę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, ja byłam na medicover, ale w kolejce były panie na nfz normalnie. A z wypisaniem recepty telefonicznie nie było problemu w czasie epidemii, na drugi dzień była recepta. Co do okularów - najpierw obficie spłukuję zimną wodą, pózniej poczciwy ludwik lub inny płyn do mycia naczyń i do sucha wycieram ściereczką z mikrofibry z aliexpress. Zero zacieków, smug, fafołów. Nauczyłam się spłukiwać najpierw, jak uszkodziłam sobie okulary jakimś opiłkiem z produkcji i mam super krechę na jednym szkiełku ![]() Jak siedzę tylko w domu, to czasem przetrę ściereczką od okularów tylko (te sklepowe typu w5 czy z biedry), ale tylko jak nie jest opalcowane, a uświnione z tak zwanego powietrza. |
|
|
|
|
#903 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzymam kciuki za kalcytoninę w normie, daj znać, jak będą już wyniki. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#904 |
|
Zakorzenienie
|
nie mam problemów z rączką ani z przypalaniem spodu w tej taniej ikeowskiej patelni, a używam jej codziennie, sporadycznie wyciągam tefala
rączką przykręcam może raz na miesiąc czy dwa, spód myję ręcznie.
|
#905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie jestem ekspertem. ![]() O zgodę takiej osoby nikt raczej nie pyta, no bo nie jest w pełni poczytalna. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- [1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87916642]Tak wiem, ale wiesz jedna patelnię jak dokręcisz, to się trzyma dłużej a ta z Ikei to można ją w sumie dokręcać co drugie smażenie po jakimś czasie. Szybko się ta śrubka luzuje i potrafi to być deko upierdliwe. Poza tym szybko się robi zawalona od dołu. Wiem, że to się powinno myć itd. ale no mam też patelnię a'la wok z biedronki i ona tak się nie brudzi od spodu. Dłużej jest czysta. A fajniej jest jednak gotować na takiej "czystej" niż na takiej "czarnej od spodu". No po prostu szału nie robi, ale przynajmniej nic nie przywiera, no i trzeba brać poprawki na jakość ze względu na cenę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Rączka mi się od dwóch lat nie poluzowała. Ale ten dół to prawda. Niestety nie mogę tego domyć. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#907 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#908 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#909 |
|
Zakorzenienie
|
My okulary myjemy płynem do mycia naczyń - dla nas lepszy od Ludwika jest płyn Yope
i potem zdmuchnięcie kropel wody i ewentualnie delikatne przetarcie chusteczka do nosa, ale taka bez balsamu i tego typu bajerów, wiadomo.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#910 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
#911 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#912 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oddział Toksykologii choćby w Poznaniu jest jeden. A gdzie powiaty naokoło. Zwykłe szpitale ich nie mają. Taki pacjent najczęściej trafia na Izbę/SOR. Z Izby/SORu po próbie "S" (ba, nawet jeśli tylko wypowiadał myśli "S")każdy pacjent jest kierowany do Izby Psychiatrycznej. Czy tam zostanie przyjęty na obserwację - to już decyzja dyżurnego psychiatry. Szpitali, gdzie psychiatra może skonsultować jest jak na lekarstwo. Zgadzam się, te szpitale są przepełnione. Do co leczenia tam nie wypowiem się - nie byłam, nie mam bliskich po pobycie.
|
|
#913 | ||||
|
Komplikatorka
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mam jednak nadzieję, że zostawią go w szpitalu.
|
|
#914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez NinaSimone Czas edycji: 2020-06-09 o 13:08 |
|
|
|
|
#915 | |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87915983]Maluchowi książkę - pokazywankę, starszej mały zestaw Lego Duplo.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Dzięki! ![]() [1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87916127]Roczniakowi sorter lub układankę drewnianą w tym stylu, tylko z 1-2 elementami, dosyć dużymi. Niekiedy te elementy mają takie pinezki jakby, żeby złapać za nie i dopasować. Załącznik 7718815 Dziewczynka 4 lata: - foremki do ciasteczek - foremki do lodów - pieczątki - flamastry do dmuchania sprayza - badminton - latawiec - zestaw dużych baniek - tablica do markerów suchościeralnych - warzywa/owoce do rozcinania takie z rzepami - kasa (taka żeby się bawić w sklep) - zestaw doktora - rzutki (mogą być na rzepy)[/QUOTE] Dzięki Cytat:
Dzięki! ![]() [1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87916159]Tak, dla kogoś to mi nie problem wymyślić, gorzej jak muszę coś "swoim" dzieciom kupić ![]() ![]() Jak słyszę po raz setny "lego", "duplo", "książka", "ciastolina" to mi się coś robi Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Powiem Ci, że moja przyjaciółka na studiach miała już córeczkę. Zawsze mnie rozwalało, że ona się kilka dni głowiła np. nad zakupami na święta Ja się aż tak nie wczuwam, ale zdradzę tylko tyle, że moje prezenty dla "moich" dzieci mają robiony przeze mnie dodatkowy pr i są np. przez siostrzenicę pożądane |
|
|
|
|
#916 |
|
Konto usunięte
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87917323]Dzięki!
![]() Dzięki Dzięki! ![]() Powiem Ci, że moja przyjaciółka na studiach miała już córeczkę. Zawsze mnie rozwalało, że ona się kilka dni głowiła np. nad zakupami na święta Ja się aż tak nie wczuwam, ale zdradzę tylko tyle, że moje prezenty dla "moich" dzieci mają robiony przeze mnie dodatkowy pr i są np. przez siostrzenicę pożądane Ja po prostu mam problem, bo moje "wszystko mają". I serio jakieś pomysły typu LEGO to mnie nie urządzają. Albo jak ktoś napisze "książka" a nie napisze jaka. Takie ogólniki to mnie irytują, no bo serio? Nie no, nie wpadłabym na pomysł "książka" albo "LEGO". Lubię jak ktoś konkretnie pisze a jeszcze lepiej jak wstawi zdjęcie. Np. książka "naciśnij mnie" Załącznik 7718872 Np. LEGO świnka Minecraft Załącznik 7718873 Np. zestaw ciastoliny dentysta Załącznik 7718874 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#917 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mówisz z perspektywy miasta. Nikt nie będzie wiózł pacjenta z domu 50-100 km karetką na toksykologię, tylko na najbliższy SOR/Izbę. Tam ocenia się pacjenta, wdraża wstępne leczenie. Jak jest w ciężkim stanie, też nie pojedzie od razu na oddział psychiatryczny, tylko trzeba wyrównać stan takiego pacjenta. Oddziały psychiatryczne zwyczajnie nie nadają się do leczenia zaawansowanych zaburzeń elektrolitowych, kardiologicznych czy innych. Tak samo nikt go nie zeszyje, nie zrobi KT głowy po urazie. Oczywiście piszę z własnej perspektywy, pracując zarówno w mieście, jak i w powiecie Wtedy rzeczywiście w późniejszym czasie przyjdzie konsultant(jeśli w danym szpitalu nie ma konkretnego oddziału, to szpital zwykle ma umowy na ww) Piszesz o miejscach, gdzie są oddziały psychiatryczne, a ja o takich, gdzie nie ma. HCP ma obecnie całe skrzydło psychiatryczne i jest to największy tego typu oddział w Poznaniu. I bodaj jedyny szpital, który ma i Izbę "zwykłą" i psychiatryczną
|
|
#918 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
mam tłustą skórę, makijaż, oczy mi lzawia więc na okularach mam czasem takie combo, że ałaWysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#919 |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;87917393]Ja po prostu mam problem, bo moje "wszystko mają". I serio jakieś pomysły typu LEGO to mnie nie urządzają.
Albo jak ktoś napisze "książka" a nie napisze jaka. Takie ogólniki to mnie irytują, no bo serio? Nie no, nie wpadłabym na pomysł "książka" albo "LEGO". Lubię jak ktoś konkretnie pisze a jeszcze lepiej jak wstawi zdjęcie. Np. książka "naciśnij mnie" Załącznik 7718872 Np. LEGO świnka Minecraft Załącznik 7718873 Np. zestaw ciastoliny dentysta Załącznik 7718874 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Myślę, że każdy pomaga jak potrafi. Ja mam dobry kontakt z dzieciakami z rodziny, a nie znam się na wszystkich zabawkach. Więc hasło i mogę sobie poszukać
|
|
|
|
#920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#921 |
|
goniąca własny ogon..
|
Czy to możliwe, że ktoś ma telefon z wypasionym mega aparatem foto i zdjęcia nim zrobione nie docierają do innego kogoś, kto ma telefon jakby z mniejszą rozdzielczością? Czy nie powinny się one jakby dostosowywać do możliwości telefonu adresata?
Sorry za laickie określenia, ale żem zielona w technologię i elektronikę
|
|
|
|
#922 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
|
|
#923 |
|
jestem kotem
|
Gdzie kupię fajne buty do ćwiczeń (siłowe, cardio, hiit), które nie będą butami typowo do biegania i nie będą kosztowały 500 zł? Z Decathlonu nic mi nie pasuje, zamówiłam chyba z 5 ich modeli tego rodzaju obuwia i nic mi nie siadło. Może ktoś może polecić jakiś konkretny model? Granica ceny to dla mnie 200 zł, i tak zniszczę te buty w mniej niż rok ze względu na ostrogi.
|
#924 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli nie docierają to warto sprawdzić ustawienia mms na telefonie odbiorcy, może tam się coś skopało. |
|
|
|
|
#925 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#926 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie. Będą wieźli tam, gdzie wskaże dyspozytor. A w większość przypadków będzie to najbliższy szpital z Izbą/SORem. I stamtąd decyduje lekarz dokąd pacjent ma jechać.
|
|
#927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#928 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Z mojego doświadczenia, zabrali mnie do szpitala na toksykologie, 2 dni na oddziale jak oiom, potem w tym samym szpitalu sala normalna, po 5 dniach wypis do domu, miałam 14 lat, psychiatryka nie było Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#929 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie dotyczące butelki chłodzącej. Zakupiłam taka butelkę, ale nie dostałam instrukcji obsługi, jakkolwiek głupio to brzmi
Szukam w internecie i nic. Jak sie tego używa? W środku jest mini buteleczka - czy mam tam wlać wodę i ją zamrozić? Czy powinnam miec jakis specjalny zel chłodzący, którego nie mam? To butelka freezable bottle ze sklepu mountain w. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#930 |
|
goniąca własny ogon..
|
Mam nietypowe pytanie.
Czy spotkałyście się kiedyś, żeby prokuratura za pośrednictwem opieki społecznej coś od kogoś chciała? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:26.

uspokoilas mnie troche . Ja wapń mam wysoki bo 2.51 (przy normie 2.10- 2.55) ale dobrze że mieści się w normie. Witamina d3 wynosi 17.5 (deficyt 0-20). I tak czeka mnie jeszcze radiolog bo mam węzły chłonne szyi powiększone :|
rączką przykręcam może raz na miesiąc czy dwa, spód myję ręcznie.

i potem zdmuchnięcie kropel wody i ewentualnie delikatne przetarcie chusteczka do nosa, ale taka bez balsamu i tego typu bajerów, wiadomo.

mam tłustą skórę, makijaż, oczy mi lzawia więc na okularach mam czasem takie combo, że ała