Wykończenie łazienki - glazura mat i połysk - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-06-11, 19:14   #1
ania979
Przyczajenie

Wykończenie łazienki - glazura mat i połysk

Witam,
Może ktoś doradzi, bo mam dylemat. Wymyśliłam projekt łazienki, w której chcę połączyć różne rodzaje płytek. Rodzaje chciałabym trzy: cegiełka na wannie i gebericie, płytki strukturalne w fale na ścianie nad wanną i gładkie ala betonowe na reszcie powierzchni. Wszystko chcę utrzymać w odcieniach beżu. I problem w tym, że chciałabym matowe, bo połysk jak dla mnie za bardzo rażący, jednak już się zorientowałam, że ciężko będzie znaleźć płytki w fale w macie i jeszcze w odpowiednim odcieniu. Zastanawiam się nad tym czy dałoby radę połączyć połysk z matem w ten sposób, że na tej jednej ścianie nad wanną dać płytki strukturalne w połysku a reszta łazienki w macie (do tego szafki byłyby białe matowe i podłoga drewnopodobna). Wszystko byłoby w odcieniach beżu tylko czy takie połączenie połysku z matem będzie tworzyło spójną całość? Może ktoś doradzi ?
ania979 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-11, 22:39   #2
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad
Konto usunięte

Dot.: Wykończenie łazienki - glazura mat i połysk

Cytat:
Napisane przez ania979 Pokaż wiadomość
Witam,
Może ktoś doradzi, bo mam dylemat. Wymyśliłam projekt łazienki, w której chcę połączyć różne rodzaje płytek. Rodzaje chciałabym trzy: cegiełka na wannie i gebericie, płytki strukturalne w fale na ścianie nad wanną i gładkie ala betonowe na reszcie powierzchni. Wszystko chcę utrzymać w odcieniach beżu. I problem w tym, że chciałabym matowe, bo połysk jak dla mnie za bardzo rażący, jednak już się zorientowałam, że ciężko będzie znaleźć płytki w fale w macie i jeszcze w odpowiednim odcieniu. Zastanawiam się nad tym czy dałoby radę połączyć połysk z matem w ten sposób, że na tej jednej ścianie nad wanną dać płytki strukturalne w połysku a reszta łazienki w macie (do tego szafki byłyby białe matowe i podłoga drewnopodobna). Wszystko byłoby w odcieniach beżu tylko czy takie połączenie połysku z matem będzie tworzyło spójną całość? Może ktoś doradzi ?

W sumie 4 rodzaje płytek beżowych?

Wg mnie za dużo tego wszystkiego- lepiej dać max. 2 rodzaje płytek na ścianę: płytkę dekoracyjną (albo cegiełkę albo fale) i bazową (wzór betonu).

Dekoracyjna, która jest na mniejszej powierzchni może być błyszcząca- tylko na ścianie nad wanną lub matowa cegiełka- na tej ścianie i na wannie; geberitu nie podkreślałabym żadną dekoracyjną płytką- teraz raczej nie wyróżnia się optycznie miejsca z sedesem, lepiej dać bazową.
I tak jeszcze dojdzie wzór drewna na podłodze.
Podsumowując- nie łączyłabym tej błyszczącej fali z matową cegiełką- tylko jedną z nich z tą bazową betonową.
95b84f0cb57718c1b68287b1ccb1b977c909159a_5f790273693ad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-12, 08:25   #3
ania979
Przyczajenie

Dzięki bardzo za radę

Widziałam w internecie zdjęcia z połączeniem tych trzech i jeszcze dwóch na podłodze (tylko akurat wszystkie w połysku), niby dużo, ale wcale nie wydawało się, żeby było za dużo rodzai, łazienka wyglała pięknie, tylko ten mat i połysk miesza mi w głowie

Edytowane przez ania979
Czas edycji: 2020-06-12 o 08:29
ania979 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-13, 12:14   #4
Katuszka84
Przyczajenie

Mat i połysk wygląda super - o ile faktycznie nie ma przesytu. Najlepiej stosować podobne tonacje i tego się trzymać. Misz-masz nie sprawdzi się dobrze.
Katuszka84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości