czy jestem nadwrażliwa, czy on przesadza? (odrębność, intercyza) - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-06-21, 13:05   #91
Limonka2738
Zakorzenienie

Dot.: czy jestem nadwrażliwa, czy on przesadza? (odrębność, intercyza)

Cytat:
Napisane przez januszpolak Pokaż wiadomość
Ale wtedy małżonek może samodzielnie podejmować znaczące finansowe decyzje - to też jest dla mnie nie do zaakceptowania, w przypadku braku poważnej choroby psychicznej. Tak jak pisałam, są wyjątki. I ufam że TŻ nie wykorzystałby nawet mojej dużej niedyspozycji psychicznej, inaczej nie byłabym z nim wcale w związku. Ale skoro tak nie jest, to co dwie głowy w interesach, to nie jedna.

---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Limonka znowu mi pociska, stęskniłam się

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-21, 13:27   #92
Nimve
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amillia Pokaż wiadomość
Dlatego takie rzeczy się omawia na początku, żeby nie było zdziwka. Ja intercyzy w żadnym wariancie nie rozważałam i nie rozważam w małżeństwie. Jak zapytałam przyszłego męża co sądzi o intercyzie to odpowiedział "po co mi to" i dla mnie to jest jedyna akceptowalna odpowiedź w poważnym związku.

Bywało tak, że ja odkładałam na bok karierę, bo mąż chciał się przenieść za granicę, w niedalekich planach on chce sobie odetchnąć i zostawić zarabianie mi na jakiś czas, nie mówiąc już o sytuacji z potencjalnymi dziećmi, kiedy ja bym miała mniejsze szanse na awanse i rozwijanie kariery niż mąż. To co zarabiamy w trakcie związku zarabiamy wspólnie, w życiu bym się nie dała wmanewrować w żadne ciułanie osobno kiedy to ja siedzę z dzieciakami w domu, tak samo nie chciałabym każdej decyzji związkowej podejmować pod kątem "czy mi się to opłaca". Nie kochanie, nie wyjeżdżamy do USA, chociaż dostałbyś dużą podwyżkę, bo ja tutaj sobie zbieram na wypadek naszego rozstania za 10 lat i mi się to wtedy nie będzie opłacać. Nie moja bajka.

Nie miałabym też problemu z przepisaniem na partnera majątku przedmałżeńskiego po zawarciu małżeństwa, chociaż sama nigdy nie wymagałam, bo nie widziałam sensu.
Zgadzam się, tak samo jak z Januszem, dla mnie intercyza też jest nieakceptowalna z tego względu, że wkład w małżeństwo nie jest przeliczalny na pieniądze. Janusz fajnie to podsumowała, że w związku podejmuje się często inne decyzje i inaczej prowadzi życie i karierę, niż żyjąc samotnie.

Gra się do jednej bramki, raz jedno z czegoś rezygnuje raz drugie, kombinuje się aby wyjść dobrze jako drużyna, a nie jednostka, w moim pojmowaniu związku. Osoba, która proponowałaby mi intercyzę nie rozumiałaby tego, to znaczy z automatu, że nie nadajemy się do wspólnego związku.
Nimve jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-21, 13:33   #93
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

dla mnie intercyza nie przeszkadza w graniu do jednej bramki
dopoki gramy w jednej druzynie wszystko jest wspolne a kiedy nam sie odechce kazdy zabiera co swoje i wszystko jest proste
nie wyobrazam sobie ze ja np zarabiam 3 razy wiecej i musze oddac polowe tego co zarobilam mezowi ktory dowalal mi rogi (wina przy rozwodzie nie ma wplywu na to jak dzielony jest majatek)
zycie to nie bajka
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-21, 13:43   #94
v-x-n
Wtajemniczenie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87945337]dla mnie intercyza nie przeszkadza w graniu do jednej bramki
dopoki gramy w jednej druzynie wszystko jest wspolne a kiedy nam sie odechce kazdy zabiera co swoje i wszystko jest proste
nie wyobrazam sobie ze ja np zarabiam 3 razy wiecej i musze oddac polowe tego co zarobilam mezowi ktory dowalal mi rogi (wina przy rozwodzie nie ma wplywu na to jak dzielony jest majatek)
zycie to nie bajka[/QUOTE]

Dokladnie, przeciez intercyza nie oznacza, ze w zwiazku Ty sobie, ja sobie. Mozna sie wspierac, mozna razem dysponowac pieniedzmi. Kwestia ewentualnego rozwodu - nie wiem czemu ja mialabym sie dzielic swoimi ciezko zarobionymi pieniedzmi albo ktos mialby sie dzielic swoimi? Tez kiedys bylam w teamie "oddalabym swojemu tz wszystko", dopoki taki jeden nie wydoil mnie z wszystkich oszczednosci (przypadek losowy, choroba, mial oddac, nie oddal ani grosza). Od tamtej pory mysle, ze osobne pieniadze sa spoko.
[ Biegam ] 10 - 15 - 20 - hM - 30 - M

Edytowane przez v-x-n
Czas edycji: 2020-06-21 o 13:48
v-x-n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-21, 13:48   #95
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87945337]dla mnie intercyza nie przeszkadza w graniu do jednej bramki
zycie to nie bajka[/QUOTE]Zwłaszcza że nigdy nie możesz ufać w 100% drugiej osobie.

Zwyczajnie. Dopóki jesteśmy razem i jest dobrze, to przecież nie ma znaczenia.

Moi rodzice mają rozdzielność, dom, w którym długie lata mieszkaliśmy był taty.

I nigdy nie pojawiło się w kłótni, czy wypomnienie, że dom nie jest "nasz", mojej mamie dał praktycznie wolną rękę w urządzaniu i remontowaniu "byle fundamenty zostały", przez pierwsze lata małżeństwa tata zarabiał więcej, potem zaczęła zarabiać mama i nigdy nie było spiny, że pieniądze nie są wspólne, nikt nikomu nie wypominał.

Drugi dom wybudowała mama za swoje i też tacie nie wypomina, że mieszka u niej.

Mój tata ma samochód na siebie, jeszcze mi się nie zdarzyło, że mi nie pożyczył, jak chciałam gdzieś podjechać i zaszpanować.

Nie rozumiem, co nazwisko w akcie własności zmienia w budowaniu wspólnego życia. I to nie tylko takiego małżeńskiego, ale ogólnie w zdrowej rodzinie.

No chyba że ktoś jest psycholem, będzie wykorzystywał to jako argument w kłótniach itd. (moja przyjaciółka była w związku z dobrym prawnikiem, więc wiem, że tak się dzieje). No ale wtedy to nie intercyza jest problemem. A jest i plusem, bo szybciej się rozwodzisz wtedy.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2020-06-21, 13:58   #96
Monia284
Zakorzenienie

Ja jestem przeciw intercyzie zwlaszcza w takim przypadku, bo widac ze facet chroni nie Twoj czy Wasz interes ale tylko swoj. Dla mnie zalatuje skapstwem bedzie Ci wydzielal pieniadze mocno. Oczywiscie nie mam bic do par, ktore tak robia, ale musi to obojga pasowac. Mi by nie pasowalo czulabym sie jak ze skapcem (zwlaszcza ze sama jak mam to zawsze chetnie sie dziele). Da sie tak zyc, ale jak Ty zarabiasz duzo mniej i macie sobie wyliczac za wszystko to dla mnie to srednio. Nie czulabym ze moge polegac na drugiej osobie. No a dla mnie to jest wazne tez w tym aspekcie.

Co do mieszkania to dla mnie tez blad ze on nic nie kupowal. Ok to jest Twoje mieszkanie i nie mowie ze mialby wszystko kupowac bo to faktycznie byloby jak wykorzystanie go a przeciez pozniej mozesz nagle sie z nim rozstac, on pewnosci nie ma ale chocby wlasnie dorzucenie sie do dekoracji mieszkania. Kazdy jest inny ale powiem Ci szczerze ze gdyby moj tata mial mi pomagac w urzadzaniu mieszkania nawet gdyby bylo moje (no nie stac go zeby kupic mi mieszkanie ale mowie o pomocy przy drobnych pracach, rachunkach itp) to na pewno wkurzylby sie jakby moj chlopak nic do tego nie dolozyl. Czulby ze po prostu moj chlopak znalazl sobie wygodne mieszkanie za darmo i nic sobie nie dolozy. Tak bylo jezeli nie dokladal sie nawet do czynszu. Na pewno moj tata stwierdzilby ze nie bedzie utrzymywac doroslych ludzi :-P Rodzice sa rozni i nic w tym zlego tylko wiesz gdyby Twoj chlopak kupil cokolwiek to moze choc troche by czul ze jest u siebie a nie tylko u Ciebie. No i nie bybloby sytuacji ze kiedys Twoi rodzice teoretycznie powiedza "Nie czuj sie jak u siebie bo nic nie dolozyles" bo prawda jest taka ze ludzie rozne rzeczy mowia w emocjach. Nie mowie ze tak bedzie ale roznie bywa.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-21, 14:01   #97
Nimve
Zakorzenienie

Nie chodzi o wspólne życie, tylko o ew rozstanie w sytuacji kiedy np.jedno zrezygnowało z rozwoju kariery na rzecz partnera, bo on zarobi więcej do wspólnego budżetu w takiej sytuacji, więc zostali w mieście A, zamiast przeprowadzić się do miasta B, gdzie lepiej miałoby drugie. Albo oboje chcą 3 dzieci, najczęściej matka nie zrobi wtedy takiej kariery jak ojciec, bo przez kilka lat ją zastopowała i po powrocie na rynek pracy będą w innych miejscach. Osoba rezygnująca w takich przypadkach nie zrobiła tego z lenistwa, ale miała swój wkład w związek chociaż niematerialny i uważam, że byłoby niesprawiedliwie, gdyby po rozwodzie nie dostała połowy majątku, skoro również się do niego przyczyniła. Ja wiem, że sytuacje są różne, nie mówię tu o byciu utrzymanką i żądaniu na koniec połowy za nic, czy żądaniu połowy przy zerowym poświęceniu, bo się z lenistwa wybrało pracę na pół etatu, tylko o takich uczciwych relacjach.

Co do postu Xfridy, no jak zdradzi to zdradzi, ale jeśli wcześniej specjalnie się przeprowadził np. za mną do Honolulu i przez to miał lipną pracę, to mu się należy połowa w moim mniemaniu.
Stary 2020-06-21, 14:07   #98
amillia
BAN stały

zycie to nie bajka[/QUOTE]

Co z sytuacjami typu:
- tu gdzie jesteśmy ja zarabiam X mąż Y, mąż ma szansę na awans w innym kraju i mielibyśmy X-5, Y+15. Jako wspólnota bardziej opłaca się wyjechać, jako osobne jednostki X się nie opłaca. Mają mieć gorszy poziom życia czy X ma poświęcić swoje oszczędności?

- chcemy mieć trójkę dzieci, co znacząco utrudni robienie kariery kobiecie, za to facet sobie ciuła swoje oszczędności mając jednocześnie komfort posiadania rodziny, za który "zapłacił" karierą ktoś inny.

W drugą stronę ja sobie nie wyobrażam sytuacji, kiedy urodziłam komuś dzieci, poświęciłam karierę, on mnie zdradził i mam iść pod most Ale to tak na boku, bo po prostu nie interesuje mnie związek gdzie każdy sobie rzepkę skrobie i angażuje notariusza w upewnianie się, że nic nie dostanę na wypadek gdybyśmy zerwali. Autorki święte prawo też mieć takie podejście, ja bym gościa kopnęła w dupę, a intercyza to tylko jeden z wielu powodów.
amillia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-21, 14:10   #99
wiekanka
Zakorzenienie

Ja mam tylko jedno pytanie.

W jakim celu on ukrywa swoje konto?
wiekanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-21, 14:12   #100
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Tak właśnie mam i nie sądzę że to coś dziwnego. Nie umiałabym mieszkać w domu partnera. "Na szczęście" u nas w związku nie było tego problemu, bo chociaż fajnie jest dostać coś od rodziców, to dla mnie lepiej jest budować wspólnie od zera. Ale tak, generalnie oczekiwałabym przepisania połowy takiego podarunku na mnie, gdybym była w takiej sytuacji, inaczej źle bym się z tym czuła i nie uważam że to coś złego, jeśli ktoś tak ma. Dla mnie w związku wszystko jest wspólne.
Dla niektorych to moze dziwne ale ja podobnie. Jezeli bym byla z facetem naprawde szczesliwa i chciala z nim razem cos budowac ale jakims cudem bym dostala mieszkanie tonraczej zrobilabym zapis zeby mieszkanie bylo nasze. Wlasnie bez patrzenia nawet czy da odpowiednia ilosc pieniedzy tylko po prostu ze jak ludzie sie kochaja to cos wiecej sie liczy i to nie znaczy ze partner zaraz Cie oszuka. Zwlaszcza ze dostalabym to mieszkanie za darmo to tym bardziej. Fajnie jakby dolozyl sie do wykonczen itp ale mowie nie wymagalabym ogolnie okreslonego wkladu. Tak by bylo lepiej i on nie czulby sie dziwnie w nie swoim mieszkaniu.

Stary 2020-06-21, 14:19   #101
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nimve Pokaż wiadomość
Nie chodzi o wspólne życie, tylko o ew rozstanie w sytuacji kiedy np.jedno zrezygnowało z rozwoju kariery na rzecz partnera, bo on zarobi więcej do wspólnego budżetu w takiej sytuacji, więc zostali w mieście A, zamiast przeprowadzić się do miasta B, gdzie lepiej miałoby drugie. Albo oboje chcą 3 dzieci, najczęściej matka nie zrobi wtedy takiej kariery jak ojciec, bo przez kilka lat ją zastopowała i po powrocie na rynek pracy będą w innych miejscach. Osoba rezygnująca w takich przypadkach nie zrobiła tego z lenistwa, ale miała swój wkład w związek chociaż niematerialny i uważam, że byłoby niesprawiedliwie, gdyby po rozwodzie nie dostała połowy majątku, skoro również się do niego przyczyniła. Ja wiem, że sytuacje są różne, nie mówię tu o byciu utrzymanką i żądaniu na koniec połowy za nic, czy żądaniu połowy przy zerowym poświęceniu, bo się z lenistwa wybrało pracę na pół etatu, tylko o takich uczciwych relacjach.

Co do postu Xfridy, no jak zdradzi to zdradzi, ale jeśli wcześniej specjalnie się przeprowadził np. za mną do Honolulu i przez to miał lipną pracę, to mu się należy połowa w moim mniemaniu.
dla mnie to totalna glupota rezygnowac ze swoich planow czy poswiecac sie dla kogos np wyprowadzac sie gdzie nie ma pracy,czy siedziec w domu przez 20 lat wychowujac dzieci ,nie oczekiwalabym ze moj partner bedzie sie poswiecal i nigdy nie poswiecilabym siebie
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-21, 14:19   #102
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez opeggybrown95 Pokaż wiadomość
mieszkanie dostałam w zeszłym roku, czyli na ostatnim roku studiów. wtedy mniej więcej zaczęliśmy rozmawiać o ślubie. wcześniej nie gadaliśmy za bardzo o budżecie, bo nie było o czym. poza tym płacenie wychodziło tak naturalnie. nie było nigdy żadnej konsternacji przy kasie i pogwizdywania - raz jeden wyciągał kartę, raz drugi. ale teraz mamy założyć rodzinę, a on się kitra z telefonem, żeby sprawdzić stan konta...
Musicie wszystko dokladnie omowic. Piszesz wyzej o mozliwosci sprzedazy tego mieszkania to ok nie musisz tego przepisywac polowy na niego by czul sie bezpiecznie mozecie sprzedac po slubie kupic inne juz wspolne. Dla mnie jednak to najlepsza opcja jak jest cos wspolne ze nikt nie musi bac sie o swoj byt. Zwlaszcza ze kupienie mieszkania w pojedynke jako zabezpieczenie byloby trudne dla jednej osoby. No i omowic inne kwestie musicie inaczej wspolne zycie moze byc trudne.

Stary 2020-06-21, 14:28   #103
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Monia284 Pokaż wiadomość
Musicie wszystko dokladnie omowic. Piszesz wyzej o mozliwosci sprzedazy tego mieszkania to ok nie musisz tego przepisywac polowy na niego by czul sie bezpiecznie mozecie sprzedac po slubie kupic inne juz wspolne. Dla mnie jednak to najlepsza opcja jak jest cos wspolne ze nikt nie musi bac sie o swoj byt. Zwlaszcza ze kupienie mieszkania w pojedynke jako zabezpieczenie byloby trudne dla jednej osoby. No i omowic inne kwestie musicie inaczej wspolne zycie moze byc trudne.

przeciez sprzedanie swojego mieszkania i kupienie za te pieniadze nastepnego po slubu nie zmienia tego ze te mieszkanie zakupione w trakcie malzenstwa stanie sie wspolne to bedzie nadal mieszkanie zakupione za pieniadze z majatku odrebnego i wrazie rozwodu ona bedzie miala prawo do tej czesci pieniedzy ktore wlozyla w zakup nowego (procentowo )
przyklad
Małżonkowie zakupili dom za 500 tysięcy PLN. Środki na zakup tego mieszkania w kwocie 300 tysięcy złotych pochodziły ze sprzedaży mieszkania będącego wyłączną własnością małżonki. Obecnie wartość domu sięga 1 miliona PLN.

Udział środków pochodzących z majątku osobistego małżonki to 60%. W związku z tym przy rozliczeniu dokonanych nakładów małżonka otrzyma 60 % aktualnej wartości nieruchomości 600 tysięcy (60 % x 1 milion). Pozostałe 400 tysięcy zostanie podzielone wg. udziałów przypadających małżonkom w majątku wspólnym tj. z reguły po połowie. Czyli 400 zostanie podzielone po 200 tysięcy dla każdego z małżonków. W ostatecznym podziale żonie przypadnie (wraz z nakładami) 800 tysięcy złotych, a mężowi 200 tysięcy.
Stary 2020-06-21, 14:28   #104
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się, tak samo jak z Januszem, dla mnie intercyza też jest nieakceptowalna z tego względu, że wkład w małżeństwo nie jest przeliczalny na pieniądze. Janusz fajnie to podsumowała, że w związku podejmuje się często inne decyzje i inaczej prowadzi życie i karierę, niż żyjąc samotnie.

Gra się do jednej bramki, raz jedno z czegoś rezygnuje raz drugie, kombinuje się aby wyjść dobrze jako drużyna, a nie jednostka, w moim pojmowaniu związku. Osoba, która proponowałaby mi intercyzę nie rozumiałaby tego, to znaczy z automatu, że nie nadajemy się do wspólnego związku.
Zgadzam sie. Oczywiscie mysle, ze kazda ambitna osoba chce poszerzac swoja wiedze, rozwijac sie, fajnie jest awansowac, dobrze zarabiac i ogolnie miec prace dla nas dobra, ale moim zdaniem w powaznym zwiazku lub malzenstwie nie powinno to byc najwazniejszym wyznacznikiem. To znaczy bedac w powaznym zwiazku dla samej siebie chce sie rozwijac, bo jednak fajnie widziec duzo pieniedzy na koncie i zawsze latwiej sie zyje jak oboje ludzi zarabia sporo i mozna na duzo sobie pozwolic. Potem jak sa dzieci to tez jest duzo latwiej jezeli ktos planuje. No i w razie rozwodu zarabiajac dobrze faktycznie many te niezaleznosc wiemy ze sobie poradzimy itp. Takze praca i dbanie o awoj rozwoj jest wazne, ale tez dla mnie pieniadze w powaznym zwiazku tylko wspolne (dla mnie, dla kogos innego moze byc inaczej zalezy od ustalen).

Kazdy stara sie jak moze i jak sie uda fajnie zarabiac to fajnie ale jezeli np czyjas pasja jest bycie nauczycielem to np nie wyobrazam sobie zeby ta osoba miala na sile zmieniac prace na lepiej platna ale taka ktorej nie lubi. Jezeli ktos ma pasje to jednak szkoda ja porzucac. Mozna ewentualnie takze udzielac dodatkowo korepetycji ale fajnie jednak jak partner wtedy nie wylicza kazdego grosza tylko umie wesprzec a nie "jedz suchy chleb bo mniej zarabiasz". Ja tak samo wsparlabym partnera gdybym byla programistka. Zwlaszcza w oplacaniu mieszkania i jedzenia bo wiadomo ze byloby mi latwiej placic wiecej a przy tym sama sobie tez bym nie musiala odmawiac. Nie moglabym patrzec jak partner musi jesc gorzej czy cos takiego. No i tu nie chodzi nawet o intercyze ale o podejscie partnera "Moje musi byc moje". Ja teraz mieszkam jeszcze z tata i sama sobie kupuje jedzenie i gotuje sama tez jemy cos innego ogolnie ale tez nie oczekiwalabym od taty zeby mnie utrzymywal. No ale relacja rodzic dziecko i partnerzy jest inna.

Ja juz moge sama sie utrzymac i to ze jednak sama place pol rachunkow uczciwie sama sobie kupuje a tata nie musi mnie zywic sprawia ze ucze sie samodzielnosci a tego mozna oczekiwac od dziecka zwlaszcza w pewnym wieku skoro moze pracowac to albo wyprowadza sie powoli albo lozy na to wszystko i skoro od dawna juz nie studiuje. Z partnerem troche inaczej jak dla mnie bo partner nie bedzie Cie uczyl samodzielnosci ale raczej sami chcecie sie dzielic macie tworzyc rodzine i tak jest latwiej. Z domu rodzinnego i tak czlowiek chce sie wyprowadzic niedlugo wiec oczywiste ze sama sie utrzymuje i na rachunki jedzenie bo juz i tak jest sie na wylocie i planuje sie wspolne zycie z partnerem a nie z tata wiec wiadomo ze z tata oddzielnie zyjemy i kazdy sam sie utrzymuje i nikt nie ma latwo ale daje sie rade.

Edytowane przez Monia284
Czas edycji: 2020-06-21 o 14:35
Stary 2020-06-21, 14:30   #105
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Nie chodzi o wspólne życie, tylko o ew rozstanie w sytuacji kiedy np.jedno zrezygnowało z rozwoju kariery na rzecz partnera, bo on zarobi więcej do wspólnego budżetu w takiej sytuacji, więc zostali w mieście A, zamiast przeprowadzić się do miasta B, gdzie lepiej miałoby drugie. Albo oboje chcą 3 dzieci, najczęściej matka nie zrobi wtedy takiej kariery jak ojciec, bo przez kilka lat ją zastopowała i po powrocie na rynek pracy będą w innych miejscach. Osoba rezygnująca w takich przypadkach nie zrobiła tego z lenistwa, ale miała swój wkład w związek chociaż niematerialny i uważam, że byłoby niesprawiedliwie, gdyby po rozwodzie nie dostała połowy majątku, skoro również się do niego przyczyniła.
Od tego jest właśnie intercyza z wyrównaniem dorobków.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2020-06-21, 14:31   #106
januszpolak
Zakorzenienie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87945452]dla mnie to totalna glupota rezygnowac ze swoich planow czy poswiecac sie dla kogos np wyprowadzac sie gdzie nie ma pracy,czy siedziec w domu przez 20 lat wychowujac dzieci ,nie oczekiwalabym ze moj partner bedzie sie poswiecal i nigdy nie poswiecilabym siebie[/QUOTE]

Nie każdy chce rozwijać karierę, np. dla mnie poświęceniem byłoby wyjechać gdzieś aby tylko zarabiać więcej, ale lubię żyć na poziomie więc zrobiłabym tak gdybym była samotna, bo nie miałabym wyboru. Nie rozumiem czemu zawsze przy okazji poświęcania się jest temat, że zostanie w domu z dziećmi czy rezygnacja z kariery to poświęcenie. Sama nie przepadam za pracą, wolę przebywać w domu, dekorować mieszkanie i generalnie obijać się. Gdyby trzeba było, np. gdyby partner za jakiegoś powodu musiał rzucić pracę, to dla mnie poświęceniem byłoby właśnie oddanie się karierze, ale zrobiłabym to dla wspólnego dobra.
januszpolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-21, 14:32   #107
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Co z sytuacjami typu:
- tu gdzie jesteśmy ja zarabiam X mąż Y, mąż ma szansę na awans w innym kraju i mielibyśmy X-5, Y+15. Jako wspólnota bardziej opłaca się wyjechać, jako osobne jednostki X się nie opłaca. Mają mieć gorszy poziom życia czy X ma poświęcić swoje oszczędności?

- chcemy mieć trójkę dzieci, co znacząco utrudni robienie kariery kobiecie, za to facet sobie ciuła swoje oszczędności mając jednocześnie komfort posiadania rodziny, za który "zapłacił" karierą ktoś inny.

W drugą stronę ja sobie nie wyobrażam sytuacji, kiedy urodziłam komuś dzieci, poświęciłam karierę, on mnie zdradził i mam iść pod most Ale to tak na boku, bo po prostu nie interesuje mnie związek gdzie każdy sobie rzepkę skrobie i angażuje notariusza w upewnianie się, że nic nie dostanę na wypadek gdybyśmy zerwali. Autorki święte prawo też mieć takie podejście, ja bym gościa kopnęła w dupę, a intercyza to tylko jeden z wielu powodów.
Ale ty sugerujesz, że ja w takiej sytuacji nie zabezpieczę mojego partnera/matki moich dzieci odpowiednio.

A to jest bardzo dziwne myślenie.

W takiej sytuacji zostaje założone konto na jej nazwisko i kobieta ma tam swoje fundusze. Ustalamy wspólnie, ile przelewamy co miesiąc, żeby ona się czuła zaopiekowana i są to absolutnie jej pieniądze i konto, na które ja nawet kie zaglądam.

Mam ofertę pracy w Szanghaju za kupę kasy. Siadamy i myślimy, czy nas stać, jak zabezpieczyć partnera niezarabiającego, jak pogodzić nasze interesy.

Macie straszliwie zakrzywiony obraz intercyzy.

Stary 2020-06-21, 14:35   #108
januszpolak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Ale ty sugerujesz, że ja w takiej sytuacji nie zabezpieczę mojego partnera/matki moich dzieci odpowiednio.

A to jest bardzo dziwne myślenie.

W takiej sytuacji zostaje założone konto na jej nazwisko i kobieta ma tam swoje fundusze. Ustalamy wspólnie, ile przelewamy co miesiąc, żeby ona się czuła zaopiekowana i są to absolutnie jej pieniądze i konto, na które ja nawet kie zaglądam.

Mam ofertę pracy w Szanghaju za kupę kasy. Siadamy i myślimy, czy nas stać, jak zabezpieczyć partnera niezarabiającego, jak pogodzić nasze interesy.

Macie straszliwie zakrzywiony obraz intercyzy.

Ale ktoś może nie chcieć być za każdym razem indywidualnie "zabezpieczany", może chcieć aby z automatu każda zarobiona złotówka była na pół prawnie (a na co dzień oczywiście według potrzeb i chęci, tylko w przypadku rozwodu na pół).
januszpolak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-21, 14:37   #109
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Ale ktoś może nie chcieć być za każdym razem indywidualnie "zabezpieczany", może chcieć aby z automatu każda zarobiona złotówka była na pół prawnie (a na co dzień oczywiście według potrzeb i chęci, tylko w przypadku rozwodu na pół).
Ok, ale co z tego? Jak ktoś nie chce takiej sytuacji, to niech do niej nie doprowadza.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-06-21, 14:38   #110
Nimve
Zakorzenienie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87945452]dla mnie to totalna glupota rezygnowac ze swoich planow czy poswiecac sie dla kogos np wyprowadzac sie gdzie nie ma pracy,czy siedziec w domu przez 20 lat wychowujac dzieci ,nie oczekiwalabym ze moj partner bedzie sie poswiecal i nigdy nie poswiecilabym siebie[/QUOTE]

Wszystko zależy od wszystkiego, każde rozwiązanie trzeba ułożyć pod siebie i tyle. Gdybym była na Twoim miejscu, po rozwodzie, samodzielnym ponownym ułożeniu sobie życia od 0 itd. też bym się oglądała już tylko na siebie, ale jestem w innym miejscu życia z innymi doświadczeniami i dla mnie intercyza jest nie do przejścia.

Także jak zwykle, wszystko jest dla ludzi, chodzi o to, żeby dwoje myślało w ten sam sposób.

W przypadku autorki uważam, że intercyza jest najmniejszym problemem. Ma faceta, który zaczyna ciągnąć na swoją stronę, brać od autorki to fajnie, ale kiedy samemu się ma więcej, to już ukrywanie konta i podkreślanie, że są osobnymi bytami plus naciskanie na dziewczynę, że ma się brać za zarabianie. Widać ewidentnie, że mu forsa padła na mózg.
Stary 2020-06-21, 14:39   #111
Monia284
Zakorzenienie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87945467]przeciez sprzedanie swojego mieszkania i kupienie za te pieniadze nastepnego po slubu nie zmienia tego ze te mieszkanie zakupione w trakcie malzenstwa stanie sie wspolne to bedzie nadal mieszkanie zakupione za pieniadze z majatku odrebnego i wrazie rozwodu ona bedzie miala prawo do tej czesci pieniedzy ktore wlozyla w zakup nowego (procentowo )
przyklad
Małżonkowie zakupili dom za 500 tysięcy PLN. Środki na zakup tego mieszkania w kwocie 300 tysięcy złotych pochodziły ze sprzedaży mieszkania będącego wyłączną własnością małżonki. Obecnie wartość domu sięga 1 miliona PLN.

Udział środków pochodzących z majątku osobistego małżonki to 60%. W związku z tym przy rozliczeniu dokonanych nakładów małżonka otrzyma 60 % aktualnej wartości nieruchomości 600 tysięcy (60 % x 1 milion). Pozostałe 400 tysięcy zostanie podzielone wg. udziałów przypadających małżonkom w majątku wspólnym tj. z reguły po połowie. Czyli 400 zostanie podzielone po 200 tysięcy dla każdego z małżonków. W ostatecznym podziale żonie przypadnie (wraz z nakładami) 800 tysięcy złotych, a mężowi 200 tysięcy.[/QUOTE]No tak po slubie bedzie to juz wspolne jak kupia. Tylko tak jak piszesz proporcjonalnie do tej kwoty. Wspolne to jednak zawsze wspolne.

Stary 2020-06-21, 14:40   #112
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
No i luz, nikt tu nikogo do intercyzy nie zmusza, po prostu przydałoby się o niej doczytać zamiast mieć przekonanie, że intercyza oznacza związek ze wzajemnym wdupiemaniem.
Stary 2020-06-21, 14:41   #113
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
W przypadku autorki uważam, że intercyza jest najmniejszym problemem.
Ja też. Ale dobrze że to wyszło, bo może autorka się przyjrzy z tej okazji temu związkowi.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2020-06-21, 14:43   #114
Konto usunięte

Cytat:
Wszystko zależy od wszystkiego, każde rozwiązanie trzeba ułożyć pod siebie i tyle. Gdybym była na Twoim miejscu, po rozwodzie, samodzielnym ponownym ułożeniu sobie życia od 0 itd. też bym się oglądała już tylko na siebie, ale jestem w innym miejscu życia z innymi doświadczeniami i dla mnie intercyza jest nie do przejścia.

Także jak zwykle, wszystko jest dla ludzi, chodzi o to, żeby dwoje myślało w ten sam sposób.

W przypadku autorki uważam, że intercyza jest najmniejszym problemem. Ma faceta, który zaczyna ciągnąć na swoją stronę, brać od autorki to fajnie, ale kiedy samemu się ma więcej, to już ukrywanie konta i podkreślanie, że są osobnymi bytami plus naciskanie na dziewczynę, że ma się brać za zarabianie. Widać ewidentnie, że mu forsa padła na mózg.
oczywiscie ze najwazniejsze to znalesc partnera ktory mysli tak samo
zgadzam sie z toba ze w przypadku autorki intercyza to najmniejszy problem bo intercyza nie jest niczym zlym ale zachowanie jej partnera juz tak
Stary 2020-06-21, 14:46   #115
amillia
BAN stały

Dla mnie to żadne poświęcanie tylko właśnie granie do wspólnej bramki. Jeśli mamy perspektywy na lepsze życie gdzieś indziej, bo jeden z partnerów ma szansę na ogromny awans to lepiej pojechać razem i mieć razem lepsze życie niż się wiecznie kisić na swojej wsi, bo nie można się dogadać kto na czym najwięcej zyska.
To samo z dziećmi zresztą, granie do wspólnej bramki, ja je wychowuję, ty na nas zarabiasz przez jakiś czas, majątek jest wspólny, bo każdy wnosi coś innego do związku w takiej sytuacji.

Cytat:
Napisane przez Limonka2738

Dla mnie to jest niepoważne, przed każdą decyzją życiową podpisywać kolejne umowy z partnerem na wypadek 50 pierdółek, jakieś osobne konta, fundusze, notariusz do każdego kichnięcia, masakra. No totalnie bez sensu, kupa roboty i angażowania prawników tam gdzie według mnie nie trzeba, bo wszystko mam załatwione przy okazji małżeństwa.

Nie brałam ślubu z nieznajomym, znaliśmy się większy kawałek życia, wiedziałam, że to nie typ, który usiądzie na dupie sekundę po podpisaniu aktu małżeństwa żebym na niego zarabiała i vice versa.
Jak wygram w totka albo nagle dostanę oszałamiający awans to świetnie, więcej dla nas, niech partner korzysta, również po rozwodzie, bo i ta moja wygrana i awans to jest wypadkowa wielu małych decyzji, które podejmowaliśmy wspólnie. Jedyna sytuacja, która jest dla mnie nie do przyjęcia to zdrada i w takich okolicznościach ani nie dopominałabym się o "moją" część majątku w przypadku mojej zdrady, jak i wiem wystarczająco dużo o partnerze żeby stwierdzić, że on również nie w analogicznej sytuacji.

Edytowane przez amillia
Czas edycji: 2020-06-21 o 14:47
Stary 2020-06-21, 14:50   #116
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
No to zawierasz intercyzę z wyrównaniem dorobków. A jak nie, no to trudno, ten ktoś może sobie być pazerny na kasę gdzie indziej.

Stary 2020-06-21, 14:51   #117
Nimve
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Od tego jest właśnie intercyza z wyrównaniem dorobków.
Poczytałam teraz, bardzo fajne rozwiązanie.
Stary 2020-06-21, 14:51   #118
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;87945515]oczywiscie ze najwazniejsze to znalesc partnera ktory mysli tak samo
zgadzam sie z toba ze w przypadku autorki intercyza to najmniejszy problem bo intercyza nie jest niczym zlym ale zachowanie jej partnera juz tak[/QUOTE]Otóż to. Ja uważam intercyzę za najlepszą logicznie opcję.

Ale nie zgodziłabym się na intercyzę z tym facetem. I to nie jest wina intercyzy.

Stary 2020-06-21, 14:55   #119
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Dla mnie to jest niepoważne, przed każdą decyzją życiową podpisywać kolejne umowy z partnerem na wypadek 50 pierdółek, jakieś osobne konta, fundusze, notariusz do każdego kichnięcia, masakra. No totalnie bez sensu, kupa roboty i angażowania prawników tam gdzie według mnie nie trzeba, bo wszystko mam załatwione przy okazji małżeństwa.
Podpisywanie umów i notariusz to już twoje fantazje, bo Limona nic takiego nie napisała.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-21, 14:59   #120
amillia
BAN stały

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;87945553]Podpisywanie umów i notariusz to już twoje fantazje, bo Limona nic takiego nie napisała.[/QUOTE]

Bez umowy to jest bardzo wątpliwa prawnie i podatkowo sytuacja, nie rozumiem w ogóle sensu takiego rozwiązania ponad wspólnotę majątkową i dlatego mam męża, który myśli podobnie a nie się bawi w jakieś przelewy i kombinowanie z omijaniem podatków od darowizny.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości