![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Jak reagować na komentarze/pytania dot. dzieci?
myweakness118 Pocieszę Cię.. moja teściowa już po roku związku potrafiła dawać sugestie co do dzieci, abyśmy długo nie czekali z tym, bo już nie jesteśmy pierwszej młodości (27,28lat) i będziemy jako dziadki na wywiadówki chodzić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzeniona
|
Mnie rozwala pytanie bezdzietnych par po ślubie, kiedy wreszcie założą rodzinę. Para bez dzieci to żadna rodzina, tak jak ślub cywilny to nie ślub. Ja tam szczerze mówiąc bym się nie partoliła. Ciotka pyta, kiedy dzieci? Odpowiedz: "Na razie nie planujemy. Ale skoro jesteśmy przy temacie, to jak tam, ciocia by jeszcze mogła mieć czy już po menopauzie?".
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Zawsze w takich tematach zastanawia mnie dlaczego autorka/autor nie powie prawdy. Raz i konkretnie. Nie chcesz mieć w przyszłości dzieci to jak ktoś się o nie pyta to odpowiadasz, że nie planujesz w najbliższej przyszłości i nie chcesz już poruszać tego tematu ponownie. To chyba nie jest takie trudne? Tak jak ktoś już wyżej napisał ludzie zawsze będą gadać, jak nie o jednym to o drugim. W takich sytuacjach trzeba jasno stawiać granice i koniec.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#65 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kij z tym czy czujesz się gotowa do roli matki czy nie, na pewno gdy urodzisz instynkt się w Tobie obudzi.. a nie zawsze tak jest i później kto jest poszkodowany? Matka, bo ewentualne frustracje wyładowuje na dziecku, jak i dziecko, bo nie czuje się kochane przez nią.. Nie rozumiem jak teście w ogóle mogą mieć jakieś wąty o to, że młodzi chcą jeszcze sobą się nacieszyć i odkładają dzieci na później, albo to, że w ogóle ich nie chcą mieć. Swoje przeżyli, to i powinni młodym dać za siebie decydować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pamiętam, jak wtedy gdy tamta baba do nas któryś raz wypaliła z tekstem o dzieciach, to mój powiedział coś w stylu "wolimy jeszcze nacieszyć się życiem" xD To ona w oburzenie, ale jak to, z dziećmi to niby nie można, wtedy życie się kończy??? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Ogólnie mam wrażenie, że takie głupie i bezmyślne pitolenie, że róbcie dzieci odwalają osoby, które same je bezmyślnie zrobiły w imię, bo tak czeba. Kiedy ktoś naprawdę planował i rozważał za i przeciw to wie, jaka to odpowiedzialna decyzja i jak głupim jest pytać o te sprawy tak z tyłka. Także nie ma serio co dyskutować z takim typem ludzi, mądry nie drąży, a betonu się nie przekona. Z resztą tacy ludzie też się irytują, że oni postąpili bezmyślnie w imię nie wiadomo czego, przez co było im/jest ciężko i wkurzają się, że ktoś świadomie unika takich trudności, coś w stylu skoro ja się męczyłem, to czemu wy macie mieć lepiej. Podejrzewam, że część nacisków właśnie ma takie źródło.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja osobiscie zmieniam temat lub w ogóle tego nie komentuje. Ale to dla cierpliwych metoda. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2020-06-24 o 17:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Rozeznanie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;87953484]Wszystko fajnie, ale mi np walą jakieś aluzje w pracy, bo tam większość dzieciata. Nie mamy ochoty spowiadać się ludziom z pracy ze swoich prywatnych spraw, także tutaj konkretne odpowiedź zgodna z prawdą mi raczej nie pasuje.
Ja osobiscie zmieniam temat lub w ogóle tego nie komentuje. Ale to dla cierpliwych metoda. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ale co jest niby spowiedzia? Powiedzenie ze poki co nie chcesz miec? Lepiej sluchac non stp tych samych aluzji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez _Wendy_ Czas edycji: 2024-07-21 o 04:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;87953484]Wszystko fajnie, ale mi np walą jakieś aluzje w pracy, bo tam większość dzieciata. Nie mamy ochoty spowiadać się ludziom z pracy ze swoich prywatnych spraw, także tutaj konkretne odpowiedź zgodna z prawdą mi raczej nie pasuje.
Ja osobiscie zmieniam temat lub w ogóle tego nie komentuje. Ale to dla cierpliwych metoda. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]A czemu nie pasują? Jak dla mnie nie ma różnicy czy mówię teściowi czy współpracownikom, że nie planuje ciąży i dziecka w najbliższym czasie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:20 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#77 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
A poza tym naprawdę nie mam ochoty spodziewać się pracodawcy ze swoich chęci bądź ich braku na temat rozmnażania. Nie mówię tu tylko o znajomych z pracy, ale i przełożonych. Jednej dziewczyny się spytałam, kiedy ona zrobi sobie czwarte dziecko, bo na emeryturę plus się zalapie itp to załapała aluzje, że to głupie pytanie i się odczepiła. Zawsze coś. ![]() Lubię swoją pracę ale to pro dzieci to jej największą wada. Serio mialyscie ochotę dyskutować o tym w kółko? To miejsce pracy, a nie spotkania towarzyskie. Ostatnio mi np cofnęli urlop, bo dzieciata koleżanka musiała go koniecznie wtedy wziąć, bo coś tam z dziećmi ma. A mi już żaden inny termin nie pasuje i zostałam bez urlopu w tym roku. A nie sorry, mogę wziąć w październiku jak to stwierdzili. Także ten. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2020-06-24 o 19:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;87953767]Jak bym uzyla słowa póki co to by było, że już 30stka na co czekać ble ble ble.
A poza tym naprawdę nie mam ochoty spodziewać się pracodawcy ze swoich chęci bądź ich braku na temat rozmnażania. Nie mówię tu tylko o znajomych z pracy, ale i przełożonych. Jednej dziewczyny się spytałam, kiedy ona zrobi sobie czwarte dziecko, bo na emeryturę plus się zalapie itp to załapała aluzje, że to głupie pytanie i się odczepiła. Zawsze coś. ![]() Lubię swoją pracę ale to pro dzieci to jej największą wada. Serio mialyscie ochotę dyskutować o tym w kółko? To miejsce pracy, a nie spotkania towarzyskie. Ostatnio mi np cofnęli urlop, bo dzieciata koleżanka musiała go koniecznie wtedy wziąć, bo coś tam z dziećmi ma. A mi już żaden inny termin nie pasuje i zostałam bez urlopu w tym roku. A nie sorry, mogę wziąć w październiku jak to stwierdzili. Także ten. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]No właśnie jak bym powiedziała, że nie planuje na razie to bym uważała temat za zamknięty i bym nie musiała dyskutować w kółko o tym ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#79 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;87954034]Jak masz 30 lat to już niektórzy myślą, że czas się kończy teraz, zaraz i nie ma żadnego później. Nie przetlumaczysz.
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]To nie rozmawiać z takimi osobami albo powiedzieć, że nie będzie się rozmawiało na ten temat i się tego trzymać. Nie ma obowiązku dyskusji o tym. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Golteria, współczuję sytuacji z urlopem
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Golteria, współczuję sytuacji z urlopem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 20:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- Cytat:
![]() Także mimo że jestem bardziej produktywna w tej pracy niż dzieciata koleżanka, to ona i tak dostanie pierwszeństwo w urlopie, prace zdalna kiedy potrzebuje etc. Taka to sprawiedliwość. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;87954129]Też tego nigdy nie rozumiem. A oczywiście do kogo się zwracają, jak trzeba zostać dłużej w robocie? A no wiadomo, że do bezdzietnych, bo na nich małe dziecko nie czeka. A jak się nie ma dzieci, to się zawsze ma czas, prawda stara jak świat.
![]() Także mimo że jestem bardziej produktywna w tej pracy niż dzieciata koleżanka, to ona i tak dostanie pierwszeństwo w urlopie, prace zdalna kiedy potrzebuje etc. Taka to sprawiedliwość. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Tragedia, gdyby u mnie w pracy się tak "bawili", to chyba bym powiedziała, że sorki ale wtedy do mnie bratanek przyjeżdża na tydzień na wakacje, stolik w Macu zabukowany, Danonki w lodówce, świeżak kupiony, nie mogę kiedy indziej ![]() A tak serio xD To dziwne zjawisko, ja właśnie zawsze myślałam, że nie patrzy się pobłażliwie na tych z dziećmi, i takie kobiety mają większe problemy ze znalezieniem pracy (co oczywiście też jest bardzo złe). Może się amerykańskich filmów za dużo naoglądałam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez myweakness118 Czas edycji: 2020-06-24 o 22:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
Jesli chcesz odpowiadać nieco zabawnie, to ja bym mówiła, ze jak Bóg da, zeby sie modlili itp z uśmiechem na ustach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
O! Temat , który i mnie zawsze irytował
![]() ![]() ![]() Ja ktoś dzieciaty zaczyna swoje monologi na te temat to mam ochotę srrzelic mu w pysk ale jakos się hamuje. Jeśli słyszę akcje typu mu cos się należy bo mam dziecko ( urlop itp ) to mam okazję wtedy powiedzieć , że nikt nie zmuszał cię do bycia rodzicem ![]() Teraz jestem w ciąży. To moje pierwsze dzuecko. Póki co nic się nie zmieniło. Teraz mnie krew zalewa bo jeszcze nie urodziłam a już gadają mi o drugim ![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
Bardzo współczuję sytuacji, jestem w bardzo podobnej.
Tylko ja od początku stawiałam sprawę jasno, mówiłam że dzieci nie chcę i mieć nie będę, a teściowa i tak od 3 lat zawodzi co spotkanie. I o ile do niedawna to było tylko żalenie się że ona to nigdy wnuków mieć nie będzie to mogłam to znieść ale teraz wprost do mnie się przywala i mi się nóż w kieszeni otwiera. Obawiam sie, że jedyne co na to pomoże to bardzo chamska odpowiedź, a nie jestem człowiekiem któremu takie zachowanie przychodzi z łatwością. Ale szlag mnie już trafia więc zapewne wkrótce jej odpowiem coś równie kulturalnego jak jej zaglądanie mi do macicy. Także asertywność nie zawsze jest dobrą metodą ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:17.