![]() |
#31 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Czy powinnam usunąć Facebooka?
Cytat:
1) nazywasz jakas kobietę lewicową fanatyczką bo wyrzucila cie ze znajomych 2) robisz drame o to, że po prostu jak czlowiek uznala ze nie chce cie miec dluzej w znajomych, czyli zrobila dokladnie to co ty powinnas bo ewidentnie cisniesz dramy z problemu z prostym rozwiązaniem 3) obrazą majestatu jest dla ciebie nawet negatywna emotka reakcyjna pod jakimś postem, dobrze rozumiem? 4) koleś z lekcji WOSu miał akurat racje, bo paradoksalnie zabory wyciągnęły Polskę z cywilizacyjnego feudalnego zadupia w społeczeństwo industrialne - czego efektem było zresztą np. słynne uwazanie jeszcze w XIX wieku, że uzywanie kanalizacji to spisek żydowski, tacy bylismy cywilizowani. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
Femme fatale
|
Cytat:
Jednak kojarzę, że te nakładki bodajże od 2015 roku są (przynajmniej te symbolizujące ruchy/społeczność LGBT, a jak z innymi to nie wiem, bo nie wgłębiam się w to) i generalnie są w obiegu. To prywatna sprawa co udostępnia, pokazuje czy z czym się identyfikuje. Podobno ma się to w kwestiach religii czy poglądów politycznych, chociaż różnie z tym bywa. Cytat:
No tak, a dyskusja jest wymianą zdań i często dyskusja sprowadza się do skaknia sobie do ryjów (no taka prawa) zamiast zdać się na kulturalną rozmowę bez ataków. Z mądrym człowiekiem porozmawiasz, wytłumaczysz jeśli ten nie rozumie i on uszanuje Twoje zdanie choćby było zgoła inne od jego, a betonu intelektualnego nie ''przeskoczysz'', tutaj polemika w sumie z takim osobnikiem jest niemożliwa. To jak rozmawianie z debilem, nie można sprowadzić go do swojego poziomu. Chyba tak to szło.
1. Lepiej być nielubianą za to, kim jesteś niż być kochaną za to kim nie jesteś. 2. Ludzie nie rodzą się dobrzy albo źli. Rodzą się z pewnymi skłonnościami, ale liczy się sposób, w jaki żyją. I to, jakich ludzi poznają. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
BAN stały
|
Cytat:
400 to 400. Co to za różnica jak ich poznała? I czy w ogóle poznała? Jeśli ktoś idzie w ilość zamiast jakości to takie są skutki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Femme fatale
|
Nie chodzi o to czy liczba jej znajomych wynosi 400 mniej czy więcej niż ta liczba, którą podałeś. Jest różnica gdzie poznała tych znajomych bo sam o tym piszesz. Powołujesz się na zdanie, że jeśli ktoś idzie w ilość to tego są skutki. Czy jeśli kogoś poznała w necie i znalazla się ta osoba w kręgu jej znajomych, a poznała zaś kogoś na imprezie to czy każda z tych osób może coś do niej mieć? A no myślę, że może jednak powód nadal nieznany. Co ma do rzeczy w ogóle ilość ludzi? Mogła kolekcjonować ich też i miała do tego pełne prawo. Autorka wspomina, że czuje, że z niej szydzą i poddają ostracyzmowi. Z czego to wynika? Nie jestem w stanie powiedzieć. Tego też chyba Autorka nie zaznaczyła bo skądś to musi wynikać, a równie dobrze to też może być tylko jej fantazja, albo jest przewrażliwiona/nadwrażliwa.
1. Lepiej być nielubianą za to, kim jesteś niż być kochaną za to kim nie jesteś. 2. Ludzie nie rodzą się dobrzy albo źli. Rodzą się z pewnymi skłonnościami, ale liczy się sposób, w jaki żyją. I to, jakich ludzi poznają. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Autorko, ja Cię rozumiem i sama mam takie myśli odnośnie FB, jednak nie chodzi o złośliwych znajomych z przeszłości, absolutnie. Ja mam dosyć tego właśnie skakania sobie do gardeł, dasz na FB polską flagę, to już atak na LGBT xD. Nie no, to już jest wszędzie. Ja mam dość że każdy jest specjalistą, że gdy ktokolwiek nowy przyjdzie do grupy nikt nie wita go z empatią i szacunkiem tylko od razu z mordą i osądem dlaczego to czy tamto. Jestem w kilkunastu grupach dotyczących moich bieżących spraw i zainteresowań. Mam wrażenie że zaraz pęknie mi mózg. Ja bym chyba FB nie kasowała, ale zrobiła sobie detoks przez kilka miesięcy. A osoby, które uważasz że Cię dręczą po prostu radzę usunąć i zablokować, nie ma sensu abyś przejmowała się osobami z gimnazjum, które nie mają absolutnie żadnego wpływu na Twoje obecne życie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Ja bym pousuwała tych nieżyczliwych.Osobiście,s ama własnymi rękoma poblokowałam część swojej rodziny,bo mnie męczyły ich chore głupie poglądy.
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Nie wiem, co jest szokującego w 400 znajomych na FB, sama mam tylu a nie dodaję ludzi, których nie spotkałam osobiście. :P Mam FB prawie dekadę, przecież nie mieszkam na bezludnej wyspie, trochę tych ludzi się poznało. Posiadanie kogoś w znajomych nic nie kosztuje, a może w przyszłości poskutkować np. fajną ofertą pracy.
Autorko, przede wszystkim musisz podjąć decyzję, co chcesz zrobić ze swoim kontem. Nowe konto nic Ci nie da, jeśli nie korzystasz z możliwości, jakie daje FB. Jeśli chcesz mieć FB, na którym masz tylko bliskich znajomych, to po prostu poświęć chwilę i wywal całą resztę. Nikt się nie obrazi. Najpewniej nikt nawet nie zauważy. Jeśli chcesz zachować kontakty do tych 400 czy iluś osób, to zmień ustawienia prywatności na swojej osi czasu. Na FB jest opcja bliskich znajomych i pokazywania postów tylko im, albo nawet widoczności postów tylko dla siebie. Ale przede wszystkim nie wrzucaj na FB faktycznie kompromitujących materiałów na swój temat. Z internetu wszystko da się wyciągnąć i nic w nim nie ginie. Prędzej czy później będziesz mieć w znajomych na FB np. kolegów z pracy albo nawet przełożonego. Oś na FB to nie jest prywatny pamiętnik.
![]() |
#38 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- *konserwo Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
.
|
Równie dobrze możesz skasować ze znajomych te osoby.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#40 |
Femme fatale
|
Czy ktoś napisał, że to to jest szokująca liczba (po za Tobą oczywiście)? Jakoś sobie nie przypominam.
Z tym się zgadzam, ale... z tym już nie. No popatrz, tyle lat bujam karierę zawodową i nigdy nie miałam w znajomych pracodawcy/przełożonych swoich. Nawet szczerze to na te chwilę obecną nie chciałabym mieć. Wiem, że kwestia "chcenia" tego może kiedyś ulec zmianie czy fakt, że na przykład naprawdę bym kiedyś musiała mieć takie osoby w znajomych, ale wychodzę z założenia, że to takie ok i spoko go nie jest. Nie ma obowiązku czy przymusu posiadania w znajomych swoich pracodawców/przełożonych i tak samo jak pracodawca nie powinien przeglądać czy szukać profili swoich pracowników w sieci gdyż to sprawa prywatna. Podobno pracodawcy bardzo to lubią i mogą często wyszukiwać swoich pracowników, no jednak nie wiem z czego to wynika, czy to jakiś trend w środowisku pracodawców, moda czy co to. Jak dla mnie to nie ma, fora ze dwora. Osobiście mam wszystko poblokowane i nikt kogo nie mam w znajomych nie będzie miał wglądu w mojego Facebooka. Nawet nie chciałabym aby mój pracodawca miał do niego w jakikolwiek sposób dostęp (typu ustawienia przestawiam na publiczne, pokazuje to co udostępniam na tablicy, komentarze do wglądu) etc.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.