![]() |
#31 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie niestosujący się do obostrzeń
Cytat:
---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Rozeznanie
|
Wsiadałam wczoraj do autobusu a za mną matka z dwiema córkami. Matka mówi
- Nie zakładajcie tych masek! Córka 1 mówi: - Dokładnie, w dupie mam te maseczki! Córka 2: - Te maseczki to noszą stare baby i idioci. Dziewczynki miały 7-9 lat. Mamusia była z nich bardzo dumna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 19 czerwca 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. §19. 4.Odkrycie ust i nosa jest możliwe w przypadku: 4) spożywania posiłków lub napojów po zajęciu miejsca siedzącego w pociągu objętym obowiązkową rezerwacją miejsc, w tym posiłków i napojów wydawanych na pokładzie pociągu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Holy Crap!
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj i wczoraj jechałam pociągiem kilka godzin i myślałam, że w nim zdechnę. W niektórych wagonach nie było klimy. Oczywiście tam miałam rezerwację
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Mnie zastanawia, że w Azji od lat noszono maseczki na co dzień i ludzie dawali radę, a teraz nagle u nas wszyscy się duszą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ludziom się w d. przewraca i tyle. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Nosić maseczke zima, a latem przy 30 stopniach robi różnicę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Mi sie ciezko oddycha w masce, jest pewn dusznosc i pocenie sie po pewnym czasie zwlaszcza gdy sie w pracy biega zeby cos szybko zrobic, czuje sie tez oslabiona. Oczywiscie jakis czas jest ok potem gorzej ale wiadomo to mniejszy doplyw powietrzs. Jednak jak trzeba to trzeba.
Jednak swego czasu sprobowalam przylbic i sa fajne. Wiadomo nigdy moze to nie jest pelny komfort, bo jednak czlowiek jest przyzwyczajony bez, ale dzisiaj polecilam juz jednej pani. Tam nawet przy astmie czy problemach z sercem oddycha sie raczej normalnie. Takze wiekszosc osob da rade mysle to nosic. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Wizażowy Kot Igor
|
Owszem, ja w masce mam utrudnione oddychanie i prawie się duszę. Ale przyłbica nie utrudnia oddychania i każdy może nosić. Mimo to problem jest chyba międzynarodowy, bo w UK, jak obserwuję, też część osób bimba na wirusa w metrze mimo, że zasłanianie ust i nisa jest w transporcie publicznym obowiązkowe.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2020-06-27 o 23:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Ja w maseczce mam ciężko oddychać. Noszę okulary i mi parują przez tą maseczkę, nic nie widzę dzięki temu. Najbardziej mnie to denerwuje w sklepie na zakupach. Nawet się dobrze nie mogę skupić co mam kupić
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Maseczkę noszę tam, gdzie tego wymagają, a wcześniej nosiłam wszędzie, ba, nawet zakładałam do biegania (z tkaniny sportowej) i nie udusiłam się. Pewnie gdybym musiała w niej pracować 8h to zamieniłabym na przyłbicę bo zmienianie co godzinę mogłoby być upierdliwe.
Ale ja z tych co mają zapięte pasy a samochód jeszcze nie ruszył i jak jest ograniczenie do 50 to jadę max 52. Jak ktoś nie zachowuje dystansu to zwracam uwagę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Noszę maseczkę. Wcześniej nosiłem jeżdżąc na rowerze cz biegając. O dziwo widzę, że większość ludzi nosi maseczki, ale oczywiście znajdą się jednostki, które tego nie przestrzegają, bo przecież wirus "nie istnieje."
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...) – Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus. Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow Edytowane przez j_fly Czas edycji: 2020-06-28 o 11:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
Sprawa jest mocno wielowymiarowa, nie ma dowodu na to że przeciętna osoba w maseczce kogokolwiek przed czymkolwiek chroni. Wiemy, że maska może ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa ale trzeba spełnić bardzo wiele warunków, nie ma szans aby zwykły przeciętny człowiek je spełnił, aby maska była odpowiednia aby odpowiednio zakładana, zmieniana itp. Dlatego WHO nie zalecała noszenia tylko medykom i osobom opiekującym się chorymi. Dlaczego? Bo jak opiekujesz się kimś chorym to kontrolujesz warunki noszenia maski, masz szanse umyć ręce, zdezynfekować, założyć resztę odzieży ochronnej ( sama maska to ułamek ochrony, ważna jest cała odzież, buty). Bardzo to skomplikowane i wielowątkowe. Myślicie, że wymiętolona maseczka wyciągnięta brudną łapą z kieszeni i założona przed wejściem do sklepu to taka super ochrona? serio? A potem brudną łapą ściągnięta i wpakowana na powrót do kieszeni i pewnie w ten sam sposób użytkowana x razy.
Można sobie gdybać o idealnym społeczeństwie ale wtedy będziemy mieć roboty zamiast ludzi, wszyscy o tych samym predyspozycjach i możliwościach ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak spotykam się ze znajomymi i trzeba założyć maseczkę, bo np. wsiadamy do autobusu, to maseczki są wyciągane z kieszeni na dupie albo z czeluści plecaka, wepchnięte między laptopy, telefony, klucze, jedzenie, wysmarkane chusteczki i co tam jeszcze można wrzucić do plecaka ![]() Sama używam jednej maseczki na tydzień i wyjmuję jak trzeba, bo nie zamierzam ani prać jej codziennie ręcznie - nie mam czasu, sorry - ani wstawiać codziennie pralki dla jednej maseczki. Inna sprawa, że absurdem jest dla mnie konieczność zakładania maseczki gdy wsiadam do pustego metra - bo to komunikacja miejsca - ale chodzenie na piwo i grille ze znajomymi na otwartym powietrzu albo do restauracji już jest ok. Kupy to się nie trzyma. Ok, ktoś napisał, że wyjście do restauracji jest dobrowolne a komunikacja czy zakupy już nie. Ja jednak nie widzę związku. Celem jest ograniczenie zachorowań dla całej populacji, a nie tylko dla wybranych osób. Być może idziesz z własnej woli do restauracji, ale potem bez maseczki mijasz na ulicy albo spotykasz się z osobami (np. rodziną), które nie podjęłyby takiej decyzji. Nadal jesteś zagrożeniem dla reszty społeczeństwa, które dobrowolnie do restauracji nie chodzi. I umówmy się - w restauracji spędzisz znacznie wiecej czasu z tymi samymi osobami niż w sklepie. Zdążysz tego wirusa 100 razy przenieść z jednej osoby na drugą. Osobiście maseczki zakładam tak jak trzeba, ale w większości przypadków dlatego, że trzeba, a nie dlatego, że uważam to za logiczne. No chyba że faktycznie byłby to mega zatłoczony autobus, gdzie każdy opiera się o każdego, ale nie jeżdzę jeszcze regularnie do pracy w godzinach szczytu i nie mam naprawdę takich sytuacji. Albo gdybym miała jakiekolwiek objawy, chociazby przeziębienie. Wtedy ok, czułabym się w obowiązku nosić maseczkę. Edytowane przez Azhaar Czas edycji: 2020-06-29 o 19:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Żłobki i przedszkola zamknięte, bo dzieci się będą stykać, ale półkolonie gdzie wuchta dzieciaków to już spoko. Koncerty zamknięte, bo się będą ściskac i zarażać,.ale wiece przedwyborcze gdzie się poklepują po plecach,deptaja sobie po nogach, bo taki ścisk, całują, już spoko. Mecze w większości odwołane bo za dużo ludzi, ale wesela na 150 osób całą noc to tez spoko. 🤷 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do tego mnie najbardziej szokuje, że szkoły i uczelnie zdalnie, a w kościele lub na weselu 150 osób może być. No masakryczny brak logiki. OK, teraz są wakacje. Nie wiem jak szkoły od września, ale mój uniwersytet już rozważa, żeby kolejny semestr był zdalny i podobno takie wytyczne są już przygotowywane w Ministerstwie. Serio, ciężko mi szukać innego uzasadnienia tej decyzji jak to, że im głupsze społeczeństwo, tym większy kit mu łatwiej wcisnąć i tym łatwiej się nim rządzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
brak logiki brak konsekwencji sprzeczne doniesienia i fakt, że ludzie nie wierzą w skuteczność noszenia maski wszystko to powoduje, że nie stosują się do ograniczeń natura ludzka taka jest -jak w coś się wierzy, w słuszność danej sprawy to człowiek się stosuje i pilnuje jak człowiek czuje ( na każdym kroku coraz mocniej) że jest robiony w bambuko, że ktoś nim pogrywa... no sorry założenie maski na widok patrolu policji to dosłownie chwila, partol zniknie z pola widzenia maska zniknie z twarzy - nie da się tego opanować żadną groźbą podobnie ze sklepami - nie będziesz obsługiwany bez maski - ok założę ale z nosem a wierzchu, myślicie że jest możliwośc kontrolowania poprawności założenia maski u wszystkich? nie ma szans, jednego się skontroluje drugi zaraz wywali nos - po co komu ten cyrk?
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Mnie mimo wszystko denerwuje, ze duża cześć ludzi nie nosi maseczek w transporcie publicznym. Mieszkam w UK i tutaj przez dłuższy czas nie było nakazu noszenia maseczek, ludzie nosili albo nie zgodnie ze swoim sumieniem. Większość oczywiście nie nosiła i zdarzało się, ze ktoś usiadł blisko mnie i przez pół godziny ryczał przez telefon. Po wprowadzeniu nakazu maseczek w transporcie publicznym niewiele się zmieniło. Kierowcy wpuszczają osoby bez maseczek i nikt nic nie mówi. Uważam, ze powinny być częste kontrole i mandaty.
Sama mam astmę i nosze maseczkę. Z tym, ze nosze ja tylko na krótszych trasach transportu publicznego i na czas zakupów w spozywczaku. Nie pracuje ani nie snuje się po galeriach handlowych z nudy, wiec nie wiem co by było, jakby przyszło mi nosić maseczkę przez kilka godzin. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.