Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XV - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-07-09, 17:34   #4381
Screen
Raczkowanie

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XV

Jeśli chodzi o wynagrodzenie to chyba na żadnej rozmowie nie usłyszałam kwoty, jedynie mnie pytali o moje oczekiwania.
W obecnej pracy było to samo, a o zarobkach dowiedziałam się jak byłam po skierowanie na badania. Jak pytałam przez tel to kierownik jedynie mówił, że tak jak ustalałam na rozmowie z dyrektorem, czyli moja propozycja, i tyle dostałam końcowo.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Screen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-09, 17:40   #4382
ParasolkaMaryPoppins
Zadomowienie

Kolejna odezwa na moją ofertę. Stawka - 50% dawnych zarobków Tak straszne, że aż śmieszne. Usługi przeszły do internetu, dołączyła konkurencja z innych województw i zaczęły się praktyki dumpingowe. Przynajmniej w tej branży wszystkim koronaświrus tak dał do wiwatu, że obie strony są teraz szczere w kwestii wynagrodzenia. Po prostu krótka piłka: "oferujemy tyle i tyle".
ParasolkaMaryPoppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-09, 18:13   #4383
Fenenna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ParasolkaMaryPoppins Pokaż wiadomość
Kolejna odezwa na moją ofertę. Stawka - 50% dawnych zarobków Tak straszne, że aż śmieszne. Usługi przeszły do internetu, dołączyła konkurencja z innych województw i zaczęły się praktyki dumpingowe. Przynajmniej w tej branży wszystkim koronaświrus tak dał do wiwatu, że obie strony są teraz szczere w kwestii wynagrodzenia. Po prostu krótka piłka: "oferujemy tyle i tyle".
Wydaje mi się że Twoje umiejętności (angielski biegły) i prawo nawet bez aplikacji dają naprawdę duże możliwości, co chwilę widzę ogłoszenia do korpo gdzie nie wymagają żadnych konkretnych umiejętności oprócz biegłego angielskiego i wykształcenia związanego z finansami, ekonomia czy prawem właśnie.

Moja branża też dostała w kość przez wirusa. Mam możliwość powrotu do starej pracy na teoretycznie to samo stanowisko (ale w praktyce to będzie odsiadywanie godzin bo zajęcia dla mnie nie ma) za minimalną krajową. To ponad 1/3 mniej niż zarabiałam ale co zrobić, może się zdecyduje bo nic nie znalazłam. Z drugiej strony znowu zwiaze się 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia.

Edytowane przez Fenenna
Czas edycji: 2020-07-09 o 18:42
Fenenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-09, 18:14   #4384
andra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Screen Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o wynagrodzenie to chyba na żadnej rozmowie nie usłyszałam kwoty, jedynie mnie pytali o moje oczekiwania.
W obecnej pracy było to samo, a o zarobkach dowiedziałam się jak byłam po skierowanie na badania. Jak pytałam przez tel to kierownik jedynie mówił, że tak jak ustalałam na rozmowie z dyrektorem, czyli moja propozycja, i tyle dostałam końcowo.

Ja zdarza się że słyszałam kilkakrotnie, ale to tylko wtedy gdy jest 'chemia'. Np po pytaniu o oczekiwania, mówili no to dobrze, mieszczę się bo zaplanowali na stanowisko widełki takie i takie. Ale fakt, żadna reguła.

andra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-09, 21:27   #4385
Screen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez andra Pokaż wiadomość
Ja zdarza się że słyszałam kilkakrotnie, ale to tylko wtedy gdy jest 'chemia'. Np po pytaniu o oczekiwania, mówili no to dobrze, mieszczę się bo zaplanowali na stanowisko widełki takie i takie. Ale fakt, żadna reguła.

Ja często widziałam po reakcji, chociaż faktycznie niektórzy potwierdzali, że mniej więcej tyle. A zdarzyło mi się też sugerowanie, że to za dużo, a to było nawet mniej niż w obecnej pracy powiedziałam. Ale wiadomo zależy od firmy i stanowiska.

Screen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-10, 06:54   #4386
NightwishLove
Zakorzenienie

W moim przypadku to zazwyczaj ja mówiłam kwotę jaką bym chciała i zazwyczaj był brak reakcji lub "aha, ok", zanotowanie jej sobie na CV i dalsza rozmowa. Raz czy dwa zdarzyło mi się, że otrzymałam odpowiedź czy taka kwota wchodzi w ogóle w grę. Na jednej z ostatnich rozmów kierownik sam powiedział jakie widełki obowiązują na danym stanowisku.

Niestety wiem, że nie mam co liczyć na zarobki takie jak w poprzedniej firmie, wszystkie rozmowy do tej pory oscylowały raczej bliżej najniższej krajowej

-----

Ćwiczę
Maluję paznokcie
NightwishLove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-10, 08:51   #4387
Karla Electra
Rozeznanie

U mnie tez zazwyczaj zapisują na CV albo mówią, ze mieszczę się w widełkach. Dlatego dziwi mnie kompletny brak reakcji i określenia czy nasze propozycje są zgodne aż do momentu zawarcie umowy.

Czekam bardzo na telefon z poniedziałkowej rozmowy. Mieli dać znać do końca tygodnia.
Karla Electra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-10, 08:55   #4388
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

To jest jakiś plus rekrutacji zdalnych, że chociaż nie musimy jeździć na wszystkie etapy. Niestety coraz rzadziej można już to spotkać. Osobiście dla mnie to lekki brak szacunku, byłabym wściekła, gdyby za każdym razem okazywało się, że jestem za droga. Uważam, że kryterium pieniężne powinno być jednym z pierwszych etapów selekcji po obu stronach - na szczęście w wielu miejscach wpisuje się już na początku widełki płacowe i zakładam, że jeśli gdzieś miałabym być zbyt droga, to pewnie nie brano by mnie pod uwagę. W sumie to właśnie sobie uświadomiłam, że to jest najdłuższy mój okres poszukiwania pracy, zawsze udawało mi się max w kilka tygodni. Okresu przed kwarantanną nie wliczam, ale gdybym liczyla to byłoby grubo.

Ja mam taką swoją prywatną teorię, szczególnie w aspekcie korporacji, które mają duże działy hr - że oni muszą odbębnić ileś tych rozmów, żeby było co robić, stąd też rozmowy z osobami, których zatrudnieniem w sumie nie są zainteresowani. Piszę tutaj szczególnie o pracownikach z mniejszym stażem. Trochę mi to potwierdziła koleżanka, która pracowała wcześniej w korpo. Teraz rekrutuje głównie seniorów z jednej branży.
Życzę wszystkim wspaniałego weekendu, żadnych zwalonych zmian statusów, tylko telefonów z konkretnymi ofertami

---------- Dopisano o 07:55 ---------- Poprzedni post napisano o 07:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Karla Electra Pokaż wiadomość
U mnie tez zazwyczaj zapisują na CV albo mówią, ze mieszczę się w widełkach. Dlatego dziwi mnie kompletny brak reakcji i określenia czy nasze propozycje są zgodne aż do momentu zawarcie umowy.

Czekam bardzo na telefon z poniedziałkowej rozmowy. Mieli dać znać do końca tygodnia.

W sumie to pomyślałam, że to zwyczajnie brak odwagi. Co to w ogóle jest za tajemnica z wynagrodzeniem, nie mogę znaleźć logicznego wytłumaczenia. Większość firm płacących uczciwe pieniądze się z tym nie kryje. Moja aktualna firma (przypominam, logistyka!) dała mi info podczas już wstępnej rozmowy telefonicznej. A wcale kokosów nie płacą.

Aaa i trzymam kciuki za telefon!

Ja się ogarniam i wybywam na miasto, ho w trybie miejskim dzisiaj (zrobiłam wszystko przez ostatnie dni, dzisiaj czekam tylko na jakieś rzeczy pilne w razie w). To zbawienny plus mojej aktualnej sytuacji zawodowej. Włączyłam sobie coś takiego jak google maps timeline i chociaż fajnie popatrzeć, że w czerwcu nie siedziałam na dupie. To był najwspanialszy miesiąc po calej tej kwarantannie.

Edytowane przez bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Czas edycji: 2020-07-10 o 08:57
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-10, 08:59   #4389
Kafkazmlekiem
Wtajemniczenie

[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87989680]
Ja mam taką swoją prywatną teorię, szczególnie w aspekcie korporacji, które mają duże działy hr - że oni muszą odbębnić ileś tych rozmów, żeby było co robić, stąd też rozmowy z osobami, których zatrudnieniem w sumie nie są zainteresowani. Piszę tutaj szczególnie o pracownikach z mniejszym stażem. Trochę mi to potwierdziła koleżanka, która pracowała wcześniej w korpo. [/QUOTE]

Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, a to rzeczywiście ma sens

Co do zarobków to w moim przypadku też przeważnie było to zapisanie kwoty na CV. Zdarzyło się, że raz osoby z którymi miałam rozmowę zrobili takie dziwne miny, raz mnie gość zapytał "dlaczego taka kwota", a kilka razy, że podana przez mnie kwota mieści w budżecie.

Karla Electra trzymam kciuki za telefon!

A co do Vilgefortza to rzeczywiście dawno go nie było

O powodzeniu decydują cztery czynniki.
Niestety nikt ich nie zna.
Kafkazmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-10, 10:28   #4390
Karla Electra
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kafkazmlekiem Pokaż wiadomość
Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, a to rzeczywiście ma sens

Co do zarobków to w moim przypadku też przeważnie było to zapisanie kwoty na CV. Zdarzyło się, że raz osoby z którymi miałam rozmowę zrobili takie dziwne miny, raz mnie gość zapytał "dlaczego taka kwota", a kilka razy, że podana przez mnie kwota mieści w budżecie.

Karla Electra trzymam kciuki za telefon!

A co do Vilgefortza to rzeczywiście dawno go nie było
Dzięki dziewczyny.

Ta teoria ma faktycznie sens bo jednak w jakiś sposób muszą być rozliczani z pracy... szkoda tylko, że my nieświadomi kandydaci o tym nie wiemy. A czy jest teoria o tym, że do wybrańca dzwoni się jako do ostatniego, żeby miło zakończyć po poprzednich odmowach? Bo własnie tak sobie wmawiam czekając na telefon.

Vilgefortz nie pracował w urzędzie? Może zasypali go pracą przez epidemię?
Stary 2020-07-10, 15:22   #4391
Konto usunięte

Ja słyszałam o takiej teorii, że miłość i pracka przychodzi znienacka Co prawda może ją trochę ją sparafrazowałam, nie wiem już sama

A tak serio to uważam, że jeszcze warto poczekać. Ja już miałam rozmowy po terminie rozpatrywania aplikacji, miałam też długie oczekiwania na decyzje. Nigdy nic nie wiadomo. Ja wiem tyle, jak mam na imię i że fajny deszcz dzisiaj za oknem, bo u mnie pada I właśnie wychodzi słońce po mikro-burzy. Któż to wie, co piąteczek piątunio przyniesie, a jak nie ten dzień to kolejny tydzień? Ja tam wierzę w nagle twisty życiowe, aczkolwiek oprócz małych-dużych porażek widzę, że jestem Dzieckiem Szczęścia.
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-10, 16:41   #4392
andra
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki dziewczyny.

Ta teoria ma faktycznie sens bo jednak w jakiś sposób muszą być rozliczani z pracy... szkoda tylko, że my nieświadomi kandydaci o tym nie wiemy. A czy jest teoria o tym, że do wybrańca dzwoni się jako do ostatniego, żeby miło zakończyć po poprzednich odmowach? Bo własnie tak sobie wmawiam czekając na telefon.

Vilgefortz nie pracował w urzędzie? Może zasypali go pracą przez epidemię?
Właśnie tak, na jakimś specjalistycznym stanowisku. Pamiętam że rozpoczęły się wtedy roszady i zwolnienia, a on po zwolnionym koledze dostał podwójną robotę. I zamilkł.
Tak mi się przypomniało że do obecnej pracy na rozmowie na moje wymagania (podałam swoje min aby dostać pracę) - kobieta wywracała oczami (!) Czyli było to jednak u nich dużo, ale jednak się zmieściłam. TAK WIĘC, REAKCJĄ SIĘ NIE PRZEJMUJCIE

andra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-11, 08:10   #4393
avocado77
Raczkowanie

[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87989680]

Ja mam taką swoją prywatną teorię, szczególnie w aspekcie korporacji, które mają duże działy hr - że oni muszą odbębnić ileś tych rozmów, żeby było co robić, stąd też rozmowy z osobami, których zatrudnieniem w sumie nie są zainteresowani. Piszę tutaj szczególnie o pracownikach z mniejszym stażem. Trochę mi to potwierdziła koleżanka, która pracowała wcześniej w korpo. Teraz rekrutuje głównie seniorów z jednej branży.
[/QUOTE]

W żadnej firmie, w której pracowałam i byłam hiring manager tak nie było. Znaczy może HRy tak mają - jak widzę w systemie, z jak słabymi pod względem CV osobami przeprowadzają rozmowę to mi ręce opadają. Ale ja ani moi szefowie na pewno nie traciliby czasu na spotkanie z kimś, kim nie jesteśmy zainteresowani.

Co bardzo często się zdarza to przypadkowość. Zawsze miałam szefów, którzy wybierali kierując się idiotycznymi przesłankami w stylu "zbyt dobre referencje, widocznie ktoś chce się jej pozbyć". Poza tym chaotyczność, gdzie HR nie wie, ile dział chce płacić albo czego dział oczekuje i prowadzi rozmowy z kandydatami, którzy się w te widełki, oczekiwania nie wpisują. Oraz różnice w oczekiwaniach różnych osób, którzy muszą kandydata zaakceptować. No i zapraszanie ludzi na granicy akceptowalności, bo jest niewielu kandydatow.

Edytowane przez avocado77
Czas edycji: 2020-07-11 o 08:20
avocado77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-11, 11:03   #4394
Karla Electra
Rozeznanie

[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;87990603]Ja słyszałam o takiej teorii, że miłość i pracka przychodzi znienacka Co prawda może ją trochę ją sparafrazowałam, nie wiem już sama

A tak serio to uważam, że jeszcze warto poczekać. Ja już miałam rozmowy po terminie rozpatrywania aplikacji, miałam też długie oczekiwania na decyzje. Nigdy nic nie wiadomo. Ja wiem tyle, jak mam na imię i że fajny deszcz dzisiaj za oknem, bo u mnie pada I właśnie wychodzi słońce po mikro-burzy. Któż to wie, co piąteczek piątunio przyniesie, a jak nie ten dzień to kolejny tydzień? Ja tam wierzę w nagle twisty życiowe, aczkolwiek oprócz małych-dużych porażek widzę, że jestem Dzieckiem Szczęścia. [/QUOTE]

W sumie prawda. Zorganizuj jakieś warsztaty pozytywnego myślenia i nastawienia do życia, jesteś niesamowita. Ja się ostatnio ciągłe łapie na tym, że się zamartwiam i ciągle denerwuje. Staram się mieć pozytywne nastawienie i uważam na to, co myślę i mówię. Chciałabym mieć takie podejście jak ty.
Tak czy inaczej mam dobre przeczucia, bo przecież by zadzwonili, gdyby podjęli decyzję w piątek. Czytałam opinie, że zawsze się odzywają po rekrutacji w jakiś sposób i tego pilnują. Widocznie ktoś ma zagwozdkę z podjęciem decyzji i musiał się z tym przespać przez weekend.
Stary 2020-07-11, 12:14   #4395
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez andra Pokaż wiadomość
Właśnie tak, na jakimś specjalistycznym stanowisku. Pamiętam że rozpoczęły się wtedy roszady i zwolnienia, a on po zwolnionym koledze dostał podwójną robotę. I zamilkł.
Tak mi się przypomniało że do obecnej pracy na rozmowie na moje wymagania (podałam swoje min aby dostać pracę) - kobieta wywracała oczami (!) Czyli było to jednak u nich dużo, ale jednak się zmieściłam. TAK WIĘC, REAKCJĄ SIĘ NIE PRZEJMUJCIE

Cytat:
Napisane przez avocado77 Pokaż wiadomość
W żadnej firmie, w której pracowałam i byłam hiring manager tak nie było. Znaczy może HRy tak mają - jak widzę w systemie, z jak słabymi pod względem CV osobami przeprowadzają rozmowę to mi ręce opadają. Ale ja ani moi szefowie na pewno nie traciliby czasu na spotkanie z kimś, kim nie jesteśmy zainteresowani.

Co bardzo często się zdarza to przypadkowość. Zawsze miałam szefów, którzy wybierali kierując się idiotycznymi przesłankami w stylu "zbyt dobre referencje, widocznie ktoś chce się jej pozbyć". Poza tym chaotyczność, gdzie HR nie wie, ile dział chce płacić albo czego dział oczekuje i prowadzi rozmowy z kandydatami, którzy się w te widełki, oczekiwania nie wpisują. Oraz różnice w oczekiwaniach różnych osób, którzy muszą kandydata zaakceptować. No i zapraszanie ludzi na granicy akceptowalności, bo jest niewielu kandydatow.

Nie będę się sprzeczać, bo myślę, że dużo zależy od branży, struktury firmy itd. Tak czy siak ja często nie widzę logiki w rekrutacjach jako człowiek. Ale co oglądam właśnie na yt jakieś filmiki jak znaleźć pracę, jak dobrze wypaść na rozmowach, przygotowywane przez pracowników hr to za każdym razem się łapię na tym, że nie wpisuję się w model idealnego kandydata A jednak gdzieś w niegłupich i fajnych firmach pracowałam. Nawet aktualną uważam za spoko, ale cóż zrobić, czas kończyć.

Cytat:
W sumie prawda. Zorganizuj jakieś warsztaty pozytywnego myślenia i nastawienia do życia, jesteś niesamowita. Ja się ostatnio ciągłe łapie na tym, że się zamartwiam i ciągle denerwuje. Staram się mieć pozytywne nastawienie i uważam na to, co myślę i mówię. Chciałabym mieć takie podejście jak ty.
Tak czy inaczej mam dobre przeczucia, bo przecież by zadzwonili, gdyby podjęli decyzję w piątek. Czytałam opinie, że zawsze się odzywają po rekrutacji w jakiś sposób i tego pilnują. Widocznie ktoś ma zagwozdkę z podjęciem decyzji i musiał się z tym przespać przez weekend.

Ja zawsze tak na zewnątrz z osobami, które mnie nie znają pokazuję jak najlepszy obraz siebie, najbardziej pozytywnej osoby. Z problemami walczę zdecydowanie z bliższymi osobami, no i przede wszystkim sama. Także może stąd ten pozytywny obraz, bo zdecydowanie mam teraz jeden z gorszych momentów w tym roku, pomimo że staram się jak najbardziej, żeby wszystko było super
O ironio, napisałam tutaj wczoraj po 15, później gadałam przez tel., no i widzę jakieś nieodebrane połączenie. Wygooglałam, że to hr firmy X. Nie pamiętałam, żebym wysyłała cv w ostatnim czasie do X. Okazało się, że składałam co prawda tam cv, ale 4 miesiące temu, na początku marca. W dodatku na stanowisko młodszego specjalisty. Profil mi jednak bardzo pasuje, więc oddzwoniłam i będę mieć rozmowę online w piątek dopiero. Miałam podać przez tel. swoje oczekiwania finansowe i wiedząc, że tam potrzebna jest bardziej specjalistyczna wiedza, podałam swoje minimum minus 10%. I dostałam potwierdzenie. Więc może w tym szaleństwie jest metoda.
Stary 2020-07-11, 12:51   #4396
Misthios
Raczkowanie

Dobra dziewczyny poważne pytanie
Jak zostać księgową?

Czy trzeba zrobić☠kurs internetowy czy są jakieś☠szkoły, do których można się☠zapisać i ile taka szkoła trwa?

Widziałam w necie kursy internetowe, jedne za 2k zł drugie za 89 zł i nie mam pojęcia o co chodzi.

Chyba studiów z księgowości nie ma?

Jestem w stanie zainwestować pieniądze i zdobyć wykształcenie byleby znaleźć tę☠pracę albo pracować zdalnie.

Pomóżcie bo jestem zielona i nie wiem gdzie zacząć☠

Ps. Nie odpowiadam za czaszki, to nie moja wina :P
Misthios jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-11, 12:55   #4397
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

Cytat:
Napisane przez Misthios Pokaż wiadomość
Jak zostać księgową?

Czy trzeba zrobić☠kurs internetowy czy są jakieś☠szkoły, do których można się☠zapisać i ile taka szkoła trwa?

Widziałam w necie kursy internetowe, jedne za 2k zł drugie za 89 zł i nie mam pojęcia o co chodzi.

Jestem w stanie zainwestować pieniądze i zdobyć wykształcenie byleby znaleźć tę☠pracę albo pracować zdalnie.

Pomóżcie bo jestem zielona i nie wiem gdzie zacząć☠

Pogrubione: yyy naprawde nie slyszalas o takim kierunku studiow jak finanse i rachunkowosc?
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-11, 13:07   #4398
Misthios
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
Pogrubione: yyy naprawde nie slyszalas o takim kierunku studiow jak finanse i rachunkowosc?
Z tego co wyczytałam księgowa nie potrzebuje certyfikatu, zajmować się☠może tym każdy kto ma pojęcie
Stary 2020-07-11, 13:19   #4399
Karla Electra
Rozeznanie

Stowarzyszenie Księgowych w Polsce organizuje różne kursy. To chyba jedyne, które kojarzę tak ze słyszenia.

Studia dotyczące księgowości to własnie finanse i rachunkowość.
Stary 2020-07-11, 13:22   #4400
Konto usunięte

Ja jestem księgową po studiach ale nigdy mnie to nie interesowało.

Najpopularniejszą drogą profesjonalnej edukacji dla osób, które nie chcą iść na studia, na stanowisku księgowa jest SKP w Polsce. Mają oddziały w większości dużych miast. Nie mam pojęcia, ile trwa nauka - jest taki poziom elementarny, dla osób bez wykształcenia, aczkolwiek moja koleżanka też na FiRze na drugim stopniu robiła równolegle poziom elementarny SKP (a później kolejne). Teraz pracuje jako samodzielna księgowa i ma dużą wiedzę, ale od razu poszła do pracy związanej z w/w.
Z tego, co widzę, to tak przeciętnie co 5 osoba po firze została księgową sensu stricte, więc nie jest to jakiś najczęstszy wybór. Zdecydowanie więcej osób ze studiów poszło w kierunku biegłego rewidenta (wg mnie większy prestiż i pieniądze) i dalej się uczyli/uczą
Stary 2020-07-11, 17:28   #4401
Takion94
Zadomowienie

Cytat:
Jak zostać księgową?

Czy trzeba zrobićâ˜â˜☠kurs internetowy czy są jakieśâ˜â˜☠szkoły, do których można sięâ˜â˜☠zapisać i ile taka szkoła trwa?

Jestem w stanie zainwestować pieniądze i zdobyć wykształcenie byleby znaleźć tęâ˜â˜☠pracę albo pracować zdalnie.

Pomóżcie bo jestem zielona i nie wiem gdzie zacząćâ˜â˜☠

Jak wyżej Finanse i Rachunkowość. Sam jestem absolwentem tego kierunku, ale jeśli mam być szczery to go nie polecam. Z kierunku studiów związanych z księgowością to jest jeszcze rachunkowość i controlling, ale czym się różni od FiR i czy w ogóle się różni i czy warto to się już nie wypowiem, bo go nie studiowałem ani nikt z moich znajomych. Bardziej zainwestowałbym w jakiś kurs m.in. ze SKwP.

Edytowane przez Takion94
Czas edycji: 2020-07-11 o 17:33
Takion94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-11, 19:05   #4402
8bbd05a6dd63af3a7b6455dbf4547443166d9226_5f9dfa823cc5f
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Takion94 Pokaż wiadomość
Jak wyżej Finanse i Rachunkowość. Sam jestem absolwentem tego kierunku, ale jeśli mam być szczery to go nie polecam. Z kierunku studiów związanych z księgowością to jest jeszcze rachunkowość i controlling, ale czym się różni od FiR i czy w ogóle się różni i czy warto to się już nie wypowiem, bo go nie studiowałem ani nikt z moich znajomych. Bardziej zainwestowałbym w jakiś kurs m.in. ze SKwP.
Dokładnie, polecam kursy w stowarzyszeniu. Sama zrobiłam pierwszy stopień (koszt ok 2000 zł) i miałam zacząć drugi, ale przez koronę odwołali mi rozpoczęcie kursu. Drugi poziom i kolejne to już koszt powyżej 4000 zł. Podałam ceny za kurs w Warszawie, w innych miastach mogą się różnić.

8bbd05a6dd63af3a7b6455dbf4547443166d9226_5f9dfa823cc5f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-11, 20:42   #4403
Frozen_Rose
Rozeznanie

Cześć dziewczyny
Poprawiam CV, a właściwie pisze od nowa i zastanawiam się nad pewnymi rzeczami. Jestem studentką dzienną. W doświadczeniu zawodowym mam zapisane praktyki studenckie oraz pracę jako wolontariusz przy organizacji imprez sportowych i konferencji informatycznych. Mam za sobą jedną pracę, ale na czarno. Obrabiałam zdjęcia w programach graficznych. Jak myślicie, mogłabym zapisać ją, dodając w nawiasie "praca na zlecenie"?
CV mam zamiar wysłać do księgarni oraz sklepów odzieżowych, jeśli mi się poszczęści pracować będę tam dopóki nie skończę studiować. Czy powinnam dopisać w CV cel lub podsumowanie zawodowe oraz list motywacyjny, pomimo że ma to być typowo studencka praca tylko na czas uczenia się?

Edytowane przez Frozen_Rose
Czas edycji: 2020-07-11 o 20:44
Frozen_Rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-11, 21:20   #4404
Karla Electra
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Frozen_Rose Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Poprawiam CV, a właściwie pisze od nowa i zastanawiam się nad pewnymi rzeczami. Jestem studentką dzienną. W doświadczeniu zawodowym mam zapisane praktyki studenckie oraz pracę jako wolontariusz przy organizacji imprez sportowych i konferencji informatycznych. Mam za sobą jedną pracę, ale na czarno. Obrabiałam zdjęcia w programach graficznych. Jak myślicie, mogłabym zapisać ją, dodając w nawiasie "praca na zlecenie"?
CV mam zamiar wysłać do księgarni oraz sklepów odzieżowych, jeśli mi się poszczęści pracować będę tam dopóki nie skończę studiować. Czy powinnam dopisać w CV cel lub podsumowanie zawodowe oraz list motywacyjny, pomimo że ma to być typowo studencka praca tylko na czas uczenia się?
Jeżeli nie jest to w żaden sposób związane z tym, co chcesz teraz robić możesz to pominąć. Ewentualnie możesz wpisać w zainteresowania jako grafikę.
Jako cel wpisywałam przy pierwszej pracy zdobycie doświadczenia związanego z moim kierunkiem studiów i poszerzenie kompetencji. Listów nie pisałam, dopóki nie był to wymóg konieczny w ogłoszeniu. Zwykłe CV im w zupełności wystarczy do takich sklepów.
Stary 2020-07-11, 21:22   #4405
Misthios
Raczkowanie

[1=8bbd05a6dd63af3a7b6455d bf4547443166d9226_5f9dfa8 23cc5f;87992719]Dokładnie, polecam kursy w stowarzyszeniu. Sama zrobiłam pierwszy stopień (koszt ok 2000 zł) i miałam zacząć drugi, ale przez koronę odwołali mi rozpoczęcie kursu. Drugi poziom i kolejne to już koszt powyżej 4000 zł. Podałam ceny za kurs w Warszawie, w innych miastach mogą się różnić.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Czy to były kursy online czy jakieś☠szkolenia na miejscu?
Stary 2020-07-11, 22:24   #4406
8bbd05a6dd63af3a7b6455dbf4547443166d9226_5f9dfa823cc5f
Konto usunięte

Cytat:
Czy to były kursy online czy jakieśszkolenia na miejscu?
Kurs stacjonarny. Ja wybrałam opcję weekendową.

8bbd05a6dd63af3a7b6455dbf4547443166d9226_5f9dfa823cc5f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-11, 23:17   #4407
5e174d638782fcc6bf92aea81c4f77463b6907f9_631a73f229d31
Konto usunięte

Oprócz SKwP istnieje Fundacja Rozwoju Rachunkowości, która również organizuje kursy. Słyszałam o niej dobre opinie
5e174d638782fcc6bf92aea81c4f77463b6907f9_631a73f229d31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-12, 01:10   #4408
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez avocado77 Pokaż wiadomość

Sorry jeżeli HR zawraca głowę ludziom, którzy naprawdę mają ciekawsze rzeczy do robienia niż siedzenie na rozmowie, która ma do niczego nie prowadzić no to chyba taki dział robi to z nudów i organizuje procesy tylko po to by udawać przed kierownictwem,że coś robi. A swoją drogą ja często spotykałam się z praktyką "nie mówimy ile możemy zaoferować i przestajemy się odzywać jak kandydat nie trafi w widełki". Robienie "tajne przez poufne" z tego, że chce się ludziom płacić poniżej albo na poziomie minimalnej, a najlepiej, żeby biznes się kręcił na wiecznych bezpłatnych stażach najlepiej oferowanych ludziom z doświadczeniem naprawdę przekracza ostatnio w Polsce wszelkie normy. A ponieważ idzie kryzys zapewne będzie jeszcze gorzej. I pewnie dlatego jak donoszą najnowsze badania Polacy znów chcą jeździć na skasy. Bo czegoś takiego to nawet przy zbiorze truskawek czy rozwożeniu gazet za granicą już nie ma. Polskie HR'y robione teraz przez studentki 1-2 roku zaocznego zarządzania to jest naprawdę dno dna na tle reszty Europy.
Stary 2020-07-12, 08:50   #4409
Frozen_Rose
Rozeznanie

Cytat:
Jeżeli nie jest to w żaden sposób związane z tym, co chcesz teraz robić możesz to pominąć. Ewentualnie możesz wpisać w zainteresowania jako grafikę.
Jako cel wpisywałam przy pierwszej pracy zdobycie doświadczenia związanego z moim kierunkiem studiów i poszerzenie kompetencji. Listów nie pisałam, dopóki nie był to wymóg konieczny w ogłoszeniu. Zwykłe CV im w zupełności wystarczy do takich sklepów.
Dziękuję bardzo za odpowiedź
Frozen_Rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-07-12, 17:55   #4410
Vilgefortz
Raczkowanie

Witajcie mądre Panie po dłuższej przerwie, bardzo miło że pamiętacie o mnie, bo ja o was naturalnie nie mogę zapomnieć . Faktycznie miałem zakres po koledze który się zwolnił, ale teraz przyszedł nowy pracownik, więc robię swoje dalej. Roboty trochę było, na szczęście dano mi dodatkową kasę Nie ma się co oszukiwać, pandemia wpłynęła na finanse również publiczne i to bardzo. Obawiam się, że po tym gorącym okresie politycznym zaczną się prawdziwe problemy. Od teraz jestem znów na pokładzie i w spieram Was i siebie w dalszym poszukiwaniu pracy, lub rozwiązywaniu problemów z pracą. U mnie osobiście w listopadzie się kończy umowa, nie wiem co będzie dalej. Teoretycznie pracy jest dużo, odchodzi kierowniczka ale sami wiecie jak to jest. Pojawił się temat oferowanych zarobków już na etapie rekrutacji, wiem nawet że prawnie miało to być uregulowane. Jednak temat ucichł, uważam że to powinna być podstawa, bo później oszczędziło by to wielu niepotrzebnych nieporozumień.

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości