|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 | |||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XV
Cytat:
Wow, brawo, gratuluję! Wspaniale przeczytać coś takiego po ciężkim dniu. Mam nadzieję, że będzie Ci się dobrze pracowało i też jestem ciekawa, czym będziesz się zajmowała. Cytat:
Ja też chętnie się dowiem, co usłyszałyście, więc jeśli coś zwróci Waszą uwagę to dajcie znać ![]() Ja już chyba pisałam, że właśnie w maju zmieniłam układ cv, wydawało mi się, że jest dobrze, a laska z hr mi dobrze podpowiedziała wg mnie Cytat:
Ja bym szukała, kasa dla mnie ma duże znaczenie (mieszkam i utrzymuję się sama). To był w sumie główny motyw zmiany mojej pracy na inną teraz. Przeliczam sobie w głowie, ile mogę tracić w innym miejscu, w dodatku pracując przy czymś, co bardziej będzie mi "leżało". Możesz w trakcie rozmowy mówić, jak jest - że musiałaś szukać nowego miejsca zatrudnienia na szybko i przyjąć ze względu na koronę. Jednak tak, jak później ktoś napisał - szukasz nowej pracy, chcąc zarabiać tyle, żeby nie zmienić tej pracy szybko i móc się w niej rozwijać. U mnie nic nowego, jutro mam tę rozmowę, a później jadę do innego miasta. Na całe szczęscie mogę pracować z pociągu, co jest niezwykłą oszczędnością czasu. Nie mogłabym tyle pracować dodatkowo, gdybym musiała jeździć do pracy. W kwestii jednak bardziej mnie interesującej póki co jest bez zmian Miałam jeszcze taką cichą nadzieję, że uda mi się może zmienić miejsce pracy w obrębie mojej firmy, ale na razie zero naborów i widoków na interesujące mnie stanowiska.
|
|||
|
|
|
#4562 |
|
Raczkowanie
|
dzięki za radę, dziewczyny
![]() pomijając wypłatę mogłabym tu zostać, ale naprawdę za 2 tys. netto mi się to nie opłaca, tym bardziej że widzę postawę szefostwa którzy mają podejście typu "ludzie mają minimalną i jakoś żyją" - ich cytat. więc nie wiem czy miałabym tu widoki na lepszą kasę |
|
|
|
#4563 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pracę tam całkiem lubiłam ale jak nie zareagowałam entuzjastycznie na ich propozycje obcięcia mi pensji o 1100zl netto to usłyszałam od nich "no ale po co Ci zarabiać więcej, co Ty robisz z pieniędzmi? Przecież nie masz dzieci!" |
|
|
|
|
#4564 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Gratulacje! Zapowiada się bardzo pozytywnie Cytat:
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88032802] U mnie nic nowego, jutro mam tę rozmowę, a później jadę do innego miasta. [/QUOTE] Powodzenia! Cytat:
Cytat:
No tak, bo przecież jak ktoś nie ma dzieci to automatycznie nie ma życia.
|
|
|
#4565 | |
|
Zakorzenienie
|
Super! Gratulacje
![]() Cytat:
![]() Dzięki, dzisiaj będzie ciut szalony dzień, bo chcę jeszcze zajrzeć po spodenki do sklepu pomiędzy rozmowami potem szybko do rodziców zabrać ostatnie rzeczy na wyjazd (ja i moja skleroza
|
|
|
#4566 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, powodzenia w nowej pracy . Co do CV, klauzula jest bardzo ważna. Niektórzy bardzo zwracają na to uwagę. Zastanawiam się nad hulajnogą elektryczną, bo na parkingu porysował mi jeden "mamlas" samochód, a nie mam aż tak daleko do pracy. Jeździła któraś z was takim cudem ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4567 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale widuję dużo ludzi na tych hulajnogach jeżdżących do pracy więc chyba się to sprawdza ![]() Dla mnie niewygodne byłoby to że jakbym chciała po pracy skoczyć do sklepu albo do znajomych to co bym miała z ta hulajnoga zrobić? Taka prywatna też się parkuje na miejscu dla rowerów? Chyba bym się bała tak zostawić. ---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Cytat:
![]() Ale wierzę że nie wszyscy pracodawcy mają takie podejście i liczę że takiego znajdę ![]() Czekam niecierpliwie na umówioną konsultacje CV online, mam mieć za pół godziny
|
||
|
|
|
#4568 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4569 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też mam lada chwila. EDIT Dobra, na incognito się udało
Edytowane przez squirrelqa Czas edycji: 2020-07-30 o 10:13 |
|
|
|
|
#4570 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4571 |
|
Zakorzenienie
|
Rzeczywiście, pewnie to było tylko chwilowe. Dzięki
![]() I u Ciebie nikt się nie pojawił? Niefajnie
|
|
|
|
#4572 |
|
Wtajemniczenie
|
ja dopiero teraz weszłam i tez mam komunikat ze jest juz maksymalna liczba
|
|
|
|
#4573 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Napisałam do tej babki, od której przychodziły maile, mam nadzieję, że to nie jakaś automatyczna skrzynka. Może uda się umówić inny termin albo uwagi mi prześlą w mailu.. no zobaczymy. Ciekawa jestem czy Wy będziecie miały i co Wam powiedzą
|
|
#4574 |
|
Zakorzenienie
|
Skopiuj link i wejdź w incognito.
|
|
|
|
#4575 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieki, zanim przeczytałam usunęłam z linku ciąg cyfr i weszłam i czekam
![]() ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Niestety przez problem z mikrofonem (z mojej strony) konsultacja nie odbyła się. Pani o wyznaczonej godzinie była na miejscu ale okazało sie że nie działa mi kamera i mikrofon więc zaproponowała że przekaże koleżance aby wysłała mi zaproszenie na konsultacje w innym terminie tak żebym mogła rozwiązać do tego czasu problemy techniczne. Jestem zła na siebie że nie pomyślałam o tym ze to będą konsultacje video, myślałam ze odbędą się w formie czatu. O zepsutej kamerce w laptopie wiedziałam, ale nie wiedziałam że mam niedziałający mikrofon, nigdy nie używałam mojego laptopa do rozmów głosowych. Jeśli wyślą mi link do następnego spotkania w odpowiedzi na maila zapytam czy mogę do konsultacji użyć smartfona bo mam tak stary komputer że nie wiem czy dam rade naprawić ten mikrofon jakimś sterownikiem. |
|
|
|
#4576 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie skończyłam moją konsultację CV.
Konsultantka bardzo pozytywnie wyrażała się o wyglądzie jak i treści, lekko zasugerowała przejście na dwie strony CV i przy okazji lekkie rozbudowanie podpunktów z poszczególnych zadań pracowych. - podanie znajomości języka w skali europejskiej (A1-C2) - konieczne - W przypadku posiadania portfolio (ja mam) - dodanie linka do zbiorczego miejsca, gdzie są moje prace (pracuj.pl lub linked.in) - Moje prace trwały po ok 2 lata, zaproponowała dodać do samych lat także miesiące (ale spójnie wszędzie, też w edukacji w takim razie) - Ta formułka "Wyrażam zgodę..." w starej wersji wg konsultantki nie powoduje odrzucania CV. Oczywiście warto mieć najświeższą i najlepiej wrzucać tę, którą pracodawca podaje w ogłoszeniu, ale samo wysłanie CV to dla większości zgoda na ruszenie z procesem rekrutacji. - Przy tworzeniu indywidualnego CV pod ofertę - wyboldować wszystkie punkty w CV, które pokrywają się z wymaganiami oferty (czyli znajomość języka, tworzenie czegośtam, współpraca z kimśtam, konkrety, które się powielą i w CV i w ogłoszeniu) ---> tego nigdy nie robiłam, a teraz spróbuję. i zobaczę, jaki będzie efekt. Pod koniec spotkania podpytywałam panią o konkretną pracę z selekcją CV i wybieraniem osób do zapraszania na rozmowę. I pani powiedziała ciekawą rzecz - na pracuj.pl istnieje pierwsza selekcja, która automatycznie może odrzucać nasze CV. Czyli te pytania dot. doświadczenia, oczekiwanych zarobków, poziom znajomości języka itd. Jeśli nie wpasowujemy się w ustalone widełki, to rekruter nawet nie dostanie naszego CV do kolejnej selekcji. Generalnie wrażenia pozytywne, cieszę się, że ktoś zerknął na CV i dał aprobatę. Wiem, że jest ok i teraz tylko zgłaszać się i czekać na odzew, nic więcej nie mogę zrobić. |
|
|
|
#4577 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wygląda na to że moje CV jest zgodne z tymi podpowiedziami jakie otrzymałaś. Ciekawi mnie kwestia portfolio, ja również mam coś takiego i wysyłałam na pracuj.pl czy innych serwisach jako załącznik pdf - a Ty jak do tej pory robiłas? Wiedziałam tez o tej wstepnej selekcji na pracuj.pl i słowach kluczowych, ale zawsze mam problem z sekcja "oczekiwane wynagrodzenie", najczęściej gdy nie wiem zupełnie czego się spodziewać zaznaczam "brak informacji" i być może przez to moje CV w większości w ogóle nie są otwierane! ![]() Podobny problem mam aplikując przez formularz pracodawcy na erecruiter, w sekcji "wynagrodzenie" zaznaczam "dowolne"
Edytowane przez Fenenna Czas edycji: 2020-07-30 o 11:11 |
|
|
|
|
#4578 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moje CV też wygląda na to, że jest zgodne z tymi sugestiami, poza tym boldowaniem. Ja mam w CV taki obszar "Linki" i tam mam wrzucone linki do moich tekstów, które są na stronach i do LinkedIna No i ciekawa rzecz z tą wstępną selekcją z pracuj.pl ja o tym w ogóle nie wiedziałam.. Kurde, czemu pracodawcy nie piszą o widełkach w ogłoszeniu, przynajmniej można by było odpuścić a nie czekać jak głupek na odzew
|
|
#4579 |
|
Zadomowienie
|
Karla_Elektra Gratulacje
![]() Jestem już po konsultacjach. Wskazówki: a. odnośnie filtrowania CV na pracuj.pl Naprawdę warto odpowiadać na pytania odn. doświadczenia/zarobków/tytułu naukowego. Rekruterzy mogą nakładać filtry, które przesiewają pod tym kątem nadsyłane zgłoszenia. b. na górze CV warto zamieścić cel zawodowy w formie pełnych zdań, w których można podkreślić swoje: kompetencje twarde i miękkie oraz oczekiwania odn. kierunku rozwoju zawodowego. c. warto uszczegółowić w punktach, czym zajmowaliśmy się na danym stanowisku np. jeśli kierowaliśmy zespołem to napisać, ile to było w nim osób. (Miałam coś takiego u siebie, a okazało się, że i tak, to co napisałam, było za ogólne i muszę dodać kilka informacji). d. pogrubienie kluczowych słów (danych statystycznych tj. ilość zrealizowanych projektów/ kompetencji), zwłaszcza tych, które pracodawca podkreślił w ofercie Rozmowa była bardzo rzeczowa. Polecam przygotowanie sobie wcześniej listy pytań. |
|
|
|
#4580 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie by było gdyby jeszcze kiedyś była taka możliwość ![]() Co do selekcji też nie miałam o tym pojęcia ![]() Ja już po dwóch rozmowach - jedna normalna, druga zdalnie ![]() Pierwsza to totalne rozczarowanie - okazało się, że zamiast jednej zmiany (o której mówiła mi babeczka w agencji pracy) są trzy Druga rozmowa bardzo miła, pierwszy raz brałam udział w czymś takim Ogólnie jak rozmawiałam z TŻ założyliśmy, że pójdę do pierwszej firmy, bo etapy w drugiej jeszcze potrwają. Pierwszą umowę z agencją będę mieć na miesiąc, więc gdybym w międzyczasie się dostała do drugiej firmy po prostu zrezygnuję w pierwszej. A gdybym się nie dostała to po prostu będę mieć jako taką pracę na przetrzymanie i będę szukać dalej.
|
|
|
#4581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z tym, że nie zaznaczalas oczekiwań finansowych, to może tak być, że nie otwierali tych CV. Trudno powiedzieć na pewno, ale w takim razie chyba zawsze warto podawać te informacje w końcowym formularzu. Ja generalnie daję trochę wyższą kwotę niż ta, którą zarabiam obecnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4582 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dzięki dziewczyny za odpowiedzi co do portfolio, ja raczej zostanę przy pdf bo nie chce robić specjalnie strony pod to, ale byłam ciekawa jak inni rozwiązują takie kwestie. Dziś dostałam w końcu PW na pracuj.pl od jednej firmy, aplikowalam tam z ciekawości bo to w moim mieście rodzinnym az 300km od mojego obecnego miejsca zamieszkania a bardzo nie chce się przeprowadzać (i ceny wynajmu tam widzialam że są wysokie) ale zaproponowali zadanie testowe to chętnie zrobię żeby się sprawdzić. Edytowane przez Fenenna Czas edycji: 2020-07-30 o 17:20 |
|
|
|
|
#4583 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, a wiem że ludzie pokonują chodniki skacząc :O (nie schodząc), tak więc, myślę i myślę. Musiałabym mieć też zawsze plecak bo torebkę pewnie bym zgubiła ![]() Co do chodzenia gdzieś z hulajnogą, prywatnej za 2 tysiące raczej się nie spuszcza z oka... Jeśli chcesz do sklepu to z nią wjeżdżasz jak z wózkiem dziecięcym albo składasz i wnosisz (jeśli dasz radę). Tak samo do kawiarni, składasz i pyk pod stół. Obserwuję ludzi, coraz bardziej to jest popularne i jest ich więcej, np. do pracy pociągiem i z powrotem. U mnie w firmie też, w jakimś przeznaczonym schowku je trzymają czyli tu ok. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4584 | |
|
Zadomowienie
|
Dawno mnie nie było.
Myślałam,że coś się u mnie zmieniło - umowa przedłużona na rok, chociaż góra miała wątpliwości. Ale niestety ludzie się nie zmieniają. Jestem czarną owcą w pracy, poprzednia czarna owca odeszła, bo nie dawała rady. Mam wykonywać rzeczy, które nie należą do mnie, cofam się z rozwoju. Coraz częściej myślę,że ja się nie nadaję w ogóle do pracy ![]() Nie mam sił użerać się z szefostwem, pracownikami. Bardzo dużo nerwów mnie to kosztuje. Zaraz poczytam, co tam u was. Dawno nie śledziłam wątku. ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
Ciekawy opis. Gratuluję tym, którzy dostali umowy! siabra - widzę,że jest OK
|
|
|
|
|
#4585 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Nigdy nie pogrubiałam słów najważniejszych. Ostatnio w pracy usłyszałam, że po co wypisywać obowiązki Także no, śmiesznie. Nie wyobrażam sobie nie wypunktować najważniejszych rzeczy.Cytat:
Nie masz szansy na inną pracę? Szukasz czegoś innego?
|
|
|
#4586 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na razie tak Co będzie dalej - kto to wie? Przyszła teraz pielęgniarka lat 57... Akurat miała 1 dniówkę, jak ja schodziłam z nocy, także nie wiem jak sobie radzi, ale sympatyczna bardzo. Bardziej chodzi o to, czy fizycznie da radę. Na pewno przyjdą kolejne panie, bo jedna piel. odchodzi w październiku do przychodni, kolejna w wieku emerytalnym już jest...
|
|
#4587 |
|
Zadomowienie
|
Po czym w CV macie informacje o kursach?
U mnie w kolejności od góry: doświadczenie, wykształcenie, języki obce, mocne strony, klauzula. Ostatnio robiłam kurs, który chce pokazać w CV i zastanawiam się gdzie zrobić nagłówek z kursami... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
#4588 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam tak: o mnie, doświadczenie, wykształcenie, języki, umiejętności, kursy szkolenia certyfikaty, zainteresowania, linki, klauzula (ale ona jest nie osobnym "segmentem")
Dzisiaj wysłałam ze cztery CV z wyboldowaniem, zobaczymy czy będzie odzew
|
#4589 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4590 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję wszystkim za gratulacje.
Będę się zajmować wsparciem użytkowników systemu i rozwiązywać ich problemy. Niemniej strasznie się stresuję i denerwują nową pracą... Pierwszy dzień muszę dojechać komunikacją podmiejską do centrali na szkolenia. Dodatkowo kończy mi się najem pod koniec miesiąca, a chłop stwierdził że nie ma teraz pieniędzy na wynajem ze mną kawalerki. W czwartek miałam taki napływ emocji, że przepłakałam chyba pół dnia a następnego dnia miałam rano badania.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:34.

Byłam na rozmowie na 9 rano. Pomijam już fakt, ze się zaplątałam w tych nowych biurowcach ale zawsze przyjeżdżam z zapasem, wiec odnalazłam się w czas. Praca w dziale IT, na rozmowie dwóch mężczyzn. Rozmawiało nam się całkiem dobrze, chociaż wyszło kilka kwiatków typu co jakiś czas praca na 5 rano (raz na 2 miesiące) albo dyżur weekendowy, ale to może po jakiś 9 miesiącach pracy. Trochę to service desk jakby nie patrzeć, ale nie wymagają wiedzy specjalistycznej i chcą wszystkiego nauczyć. Mówili, ze decyzja zapadnie w przeciągu dwóch tygodni ale nie są w stanie zagwarantować, ze HR przekaże ja dalej. Wróciłam wiec na mieszkanie, przebralam się, poszłam na obiad i na pociąg. Zostało 10 minut do odjazdu, siedzę wygodnie w pociągu a tutaj telefon i słyszę,. Zadzwonił, ze podjął decyzje i chce mnie zatrudnić. Ledwo z tego pociągu wyskoczyłam
Byłam już odebrać stos dokumentów i skierowanie na badania. W poniedziałek oficjalnie zaczynam!
Wspaniale przeczytać coś takiego po ciężkim dniu.
jakby to powiedział premier 

No tak, bo przecież jak ktoś nie ma dzieci to automatycznie nie ma życia.

, powodzenia w nowej pracy
.