|
|
#301 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: jakie zarobki są wam potrzebne?
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#302 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;88035740]Niedawno w wątku o koronie była mowa, że emeryci, którzy mają 4tyś. To pączki w maśle. A teraz znowu się okazuje, że takie pieniądze to nędza. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] jeżeli ktoś ma 4k emerytury, to znaczy ze zarabiał więcej, dorobił się np. mieszkania i oszczędności, dzieci ma dorosłe, więc raczej ich już nie utrzymuje, nie widzisz różnicy?
|
|
|
#303 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak czytam, że 4 tys na rękę to bida z nędzą, nic się za to nie kupi, to autentycznie zastanawiam się, w jaki sposób ja i setki innych osób żyliśmy i żyjemy. Bo ja jadłam na mieście, kupiłam sobie od czasu do czasu kosmetyki czy ciuchy, poszłam do kina, a tu się przedstawia osoby zarabiające ponad 2 razy tyle jako osoby biedujace, liczący każdy grosz. Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;88035758]I zaczyna się
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] ale co się zaczyna? nigdzie nie napisałam, że 4k to bida z nędzą
|
|
#306 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#307 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zarabiałaś mniej, żyłaś od 1 do 1. Jednoczesnie piszesz, że zdarzało się jedzenie na wynos, kosmetyczka czy kino. Spoko, ale jeżeli miesiąc w miesiąc wydawałaś wszystkie zarobione pieniądze a jedynym "luksusem" było to co opisalas wyżej, no to ta pensja jest bardzo daaaleka od komfortu. Komfortem jest też posiadanie oszczędności a nie tylko wyjście do kina czy na pizzę. Tu jest ta różnica.
|
|
|
#308 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Można zarabiać 5 tysięcy, mieszkać z partnerem albo w swoim mieszkaniu i płacić za rachunki 500-1000 PLN, ewentualnie umieć znaleźć tanie mieszkanie do wynajęcia, korzystać z samochodu służbowego, umieć negocjować, żeby wynajdować fajne okazje, inwestować część zarobionych pieniędzy i dzięki temu żyć na wysokim poziomie a można zarabiać 10 tysięcy, mieć pierdyliad kredytów a to na duże mieszkanie a to na samochód a to na jakieś sprzęty, mieć abonamenty w najdroższej siłowni w mieście i tysiąc innych niepotrzebnych rzeczy, wszystko koszta, żadnych inwestycji i finalnie na koniec miesiąca mieć mniej kasy niż ten co zarabia 5 tysięcy także ten... Taki przykład - mam znajomego, który teraz stara się o nową pracę i zarobki na poziomie 10 tysięcy netto. Oznajmił wszystkim, że jak tylko dostanie wymarzone stanowisko to pierwsze co zrobi to idzie do banku po kredyt, bo chce sobie kupić mieszkanie ponad 100m2 w centrum Warszawy (singiel) i jednocześnie zakredytować się po sam korek. Koszt takiego mieszkania to grubo ponad milion. Taki przykład jak można się szybko pozbyć zarobionych pieniędzy Edytowane przez sunshinebutterfly Czas edycji: 2020-07-31 o 09:35 |
|
|
|
|
|
#309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wydźwięk tego wątku wskazuje, że te 4tys to drobne i w sumie ciężko za to wyżyć. Więc ja pytam - jak to jest, że ja i setki osób żyjemy za tę najniższą, nie śpimy pod mostem i nie umieramy z głodu? Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka Edytowane przez tinkerver2 Czas edycji: 2020-07-31 o 09:33 |
|
|
|
|
|
#310 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#311 |
|
Zakorzenienie
|
shinebutterfly, pisałam o tym, ze są osoby które rozsądniej gospodarują pieniędzmi i są takie, które je trwonią. Jasne, tak było, jest i będzie.
Ale jest też granica poniżej której oglądasz kazdą złotówkę chocbys stanęła na głowie, bo wodą się nie wyżywisz, za mieszkanie też więcej lub mniej musisz zapłacić, chyba ze mieszkasz z rodzicami a oni absolutnie nic od ciebie nie chcą. Nie wspominam nawet o utrzymaniu psa, kota, dziecka jeżeli ktoś chciałby je mieć. Jak nie masz czym gospodarować to cud nie nastąpi i nie będziesz tak samo "bogaty" jak ktoś zarabiający 2x tyle co ty.
|
|
#312 |
|
Raczkowanie
|
A co myślicie o sytuacji gdy kobieta zarabia 7000 i facet tez 7000? Oczywiście para. To wystarcza na spokojne życie, wyjazdy do spa itd.?
|
|
|
|
|
#313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#314 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie da się odpowiedzieć czy starczy czy nie starczy. Wszystko zależy czy dobrze gospodarują kasą tak jak opisałam wcześniej czy np połowy czy więcej tej kwoty nie wydają na jakieś kredyty etc jak to niektórzy potrafią Jak ktoś jest roztropny to sobie zawsze poradzi |
|
|
|
|
|
#315 |
|
Raczkowanie
|
Mam wrażenie ze na wizażu każdy zarabia po 10 tys 🤷🏻☠♀️
|
|
|
|
|
#316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
4k to jest dobra pensja, ale to nie jest pensja przy której jest się "bogatym".
|
|
|
#317 |
|
Wtajemniczenie
|
Dokładnie, 4 tysiące to dużo i mało. Niby sporo, ale potem zderzasz się z siłą nabywczą i super kolorowo nie jest.
|
|
|
|
|
#318 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na wakacjach ostatnio byłam 2 lata temu na wybranym na szybko last minute.(zeszly rok bez urlopu, bo wolne poszlo na szpital i czas po) Wkład własny uzbieralam sama, ale też długo mieszkałam z rodzicami, którzy nie chcieli ode mnie kasy. Jak patrzę na brata, który z żoną i synem(I drugim dzieckiem w drodze) ma 1/3-1/2 tego, co ja to jakoś podziwiam. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#319 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#320 |
|
Raczkowanie
|
Thalia, a można wiedzieć czym się zajmujesz? Oczywiście bez szczegółów, ogólnie jestem ciekawa jaka branża
|
|
|
|
|
#321 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam rachunki na poziomie 3-4K miesięcznie, wiec 4K netto to dla mnie bardzo mało. Ja jestem z tych co słabo gospodarują pieniędzmi i wydaje mi się, ze ile bym nie miała to i tak by mi było mało
![]() Uśmiałam się z tego samochodu pracuje na kierowniczym stanowisku, ale niestety samochód mi się nie należy (dopiero piętro wyżej) i co bym nie robiła, jakim bym pracownikiem nie była (a wyróżniam się) to mi nikt samochodu nie da. Ostatnio dostałam propozycje uczestnictwa w procesie rekrutacyjnym i pani prowadząca rekrutacje określiła ze benefit samochód jest wyceniany na 3000 zł, oczywiście mowie o samochodzie służbowym do celów prywatnych wiec oszczędność spora.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#322 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pójscie raz na miesiac do kina, czy restauracji to żadne wow, tylko raczej smutek, że tak rzadko można korzystac z przyjemności. A życie to właśnie zbiór małych przyjemności. Mając minimalna jest się biednym, trzeba nazywać rzeczy po imieniu. Też w swoim życiu byłam biedna. I takie życie to jest masakra, wieczne zmartwienia, zero luzu. Może i przeżyjesz, ale jakim kosztem i co z tego życia masz? To jest cholernie smutne, że pensje w Polsce są jakie są. Chodzisz do pracy i tak naprawdę nic z tego nie masz. Ludzie na świecie żyją za mniej niż dolara dziennie. Tylko co z tego? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2020-07-31 o 10:35 |
|
|
|
|
|
#323 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#324 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#325 |
|
Zakorzenienie
|
Tak naprawdę polityka firmy jest zawsze indywidualna, w jednej firmie mielismy dopłacane za dojazdy, inna kwota za samochod, inna za komunikacje miejską. I były to kwoty ryczałtowe, więc jak płaciłam miesięcznie za bilet ok 50 zł, mój ryczałt dorzucany do pensji wynosił 150 zł, bylam na plusie.
|
|
#326 | |
|
Zakorzenienie
|
jakie zarobki są wam potrzebne?
Cytat:
No u mnie na najwyższych stanowiskach dostajesz samochód bez limitu km, możesz nim jeździć gdzie chcesz, nawet za granice, ale tam już musisz tankować za swój hajs. Na stanowiskach dyrektorskich samochód jest po prostu benefitem, nie jest Ci on potrzebny do wykonywania pracy, ewentualnie do dojazdu na spotkanie. Masz go po prostu do użytku. Tak jest w mojej branży (logistyka), a przynajmniej w 2 firmach w których pracowałam, no i w tej 3 gdzie chcieli mnie zrekrutować. Rozdają to za dużo powiedziane, ja mowie o top management firmy, a nie ze dają każdemu jak pisała jakaś wizazanka wcześniej. |
|
|
|
|
|
#327 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też odnoszę powoli takie wrażenie
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#328 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tez juz pisalam o tym w sąsiednim watku, ale przypomnę ze mam takie samo zdanie jak tinker. Mówienie ze 4K w Polsce jest nędzna wypłata jest nielogiczne i moim zdaniem nieco krzywdzące.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#329 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jest dokładnie jak piszesz, nie wiem jakim prezesem trzeba być żeby dostawać fury do wożenia się wszędzie za firmowy hajs. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#330 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88036207]Jest dokładnie jak piszesz, nie wiem jakim prezesem trzeba być żeby dostawać fury do wożenia się wszędzie za firmowy hajs.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] U mnie w firmie wystarczy być kierownikiem wyższego szczebla lub jak kto woli dyrektorem. W branży dla której świadczymy usługi wystrzelony samochód służbowy to standard i to samochód z serio wyższej Polki, ale to farmacja, tam jest ogólnie sporo kasy. U mnie w firmie jest tak, ze ma się określony jakiś budżet i można sobie w tym budżecie wybrac samochód jaki ci się podoba. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:04.

pracuje na kierowniczym stanowisku, ale niestety samochód mi się nie należy (dopiero piętro wyżej) i co bym nie robiła, jakim bym pracownikiem nie była (a wyróżniam się) to mi nikt samochodu nie da. Ostatnio dostałam propozycje uczestnictwa w procesie rekrutacyjnym i pani prowadząca rekrutacje określiła ze benefit samochód jest wyceniany na 3000 zł, oczywiście mowie o samochodzie służbowym do celów prywatnych