Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7. - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-07-31, 15:20   #241
kasiunia788742
Zakorzenienie

Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7.

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
A jak! Trzeba chronić Polaków

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 15:24   #242
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez konsternacja Pokaż wiadomość
Jako mama dziecka, które idzie po wakacjach do zerówki jestem przerażona tym, że mogą być ograniczenia w przedszkolach i być może moje dziecko się nie dostanie.... albo dostanie się a ja będę bała się puścić do przedszkola bo będzie duże ryzyko zarażenia.
To bardzo ważny rok , wtedy uczą się liter i cyferek, może nawet pisać już jakieś proste słowa. Mam obawy, czy, gdyby miał zostać w domu to będę umiała go tak nauczyć aby go nie zniechęcić. O ludu. W jeszcze do wczoraj wizja "prawie normalnego roku szkolnego" królowała w mojej podświadomości. (Wyprawkę plastyczną, o której bya mowa, już zakupiłam przez internet)

Mój Mąż wczoraj był pierwszy raz od marca w biurze. Pracował normanie, dużo ludzi było. Jego firma akurat w chwili większych danych dot zachorowań zdecydowała o powrocie do normalności. Ciekawe, czy po weekendzie zmienią zdanie.....

Pytanie z innej beczki, abym nie zwariowała od tego wirusa we wrześniu- kupiłam dzieciom basen dmuchany 183x305x46 cm, sądzicie, że warto rozstawić? Czy już za późno po po niedzieli ma być załamanie pogody?
Rozkładaj ten basen, od początku sierpnia mają wrócić upały

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 15:25   #243
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Jako mama dziecka, które idzie po wakacjach do zerówki jestem przerażona tym, że mogą być ograniczenia w przedszkolach i być może moje dziecko się nie dostanie.... albo dostanie się a ja będę bała się puścić do przedszkola bo będzie duże ryzyko zarażenia.
To bardzo ważny rok , wtedy uczą się liter i cyferek, może nawet pisać już jakieś proste słowa. Mam obawy, czy, gdyby miał zostać w domu to będę umiała go tak nauczyć aby go nie zniechęcić. O ludu. W jeszcze do wczoraj wizja "prawie normalnego roku szkolnego" królowała w mojej podświadomości. (Wyprawkę plastyczną, o której bya mowa, już zakupiłam przez internet)

Mój Mąż wczoraj był pierwszy raz od marca w biurze. Pracował normanie, dużo ludzi było. Jego firma akurat w chwili większych danych dot zachorowań zdecydowała o powrocie do normalności. Ciekawe, czy po weekendzie zmienią zdanie.....

Pytanie z innej beczki, abym nie zwariowała od tego wirusa we wrześniu- kupiłam dzieciom basen dmuchany 183x305x46 cm, sądzicie, że warto rozstawić? Czy już za późno po po niedzieli ma być załamanie pogody?
Wpisz sobie na Pinterest nauka czytania i pisania i Ci masa pomysłów wyskoczy. Codziennie można robić coś innego i ciekawego

b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 15:26   #244
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 15:31   #245
Shady_Lady
Raczkowanie

Cytat:
Treść usunięta
Ciekawe jak oni wyobrazaja sobie potem wyrownanie roznic programowych miedzy zdalnymi a stacjonarnymi maturzystami.
Shady_Lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 15:35   #246
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Stary 2020-07-31, 15:39   #247
Monia284
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88036876]No wiadomix, koleżanka z pracy bardziej przekonującą niż lekarz.

I właśnie dlatego mamy w tym kraju różne przymusy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Nie ale mi duzo osob tak mowilo. Moze po prostu maja pecha bo grypa mutuje? No ale wtedy kurcze jak mocniej zachorujesz to tak fajnie? Kazdy z nas nie chce tak mocno chorowac. No ale pomysle i chyba i tak sie zaszczepie bo biorac pod uwage ze bedzie i grypa i koronawirus to chyba faktycznie poslucham lekarzy i nie bede od nich madrzejsza.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 15:43   #248
Shady_Lady
Raczkowanie

Cytat:
Treść usunięta
Oczywiscie.
Shady_Lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 15:52   #249
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Treść usunięta
Ja.
Serio.
I paradoksalnie nie martwię się o prywatne córki, tylko o to JAK ja to mam zrobić to nauczanie onlajn.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 17:27   #250
_vixen_
Zakorzenienie

Nie wyobrażam sobie dłużej zamkniętych szkół. Przecież to będzie rosło stracone pokolenie... w sumie typowi wyborcy PISu
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 17:31   #251
TygrysEuropy
BAN stały

Dzieci już nigdy nie wrócą do szkół, bo będzie tylko nauka zdalna, ewentualnie edukacja tradycyjna-szkoły prywatne (płatne)

Pisałem już o tym. Zresztą już kilka tygodni temu uniwersytety w USA niektóre ogłosiły wprost np Harvard że od jesieni studiowanie online. O szkołach od września w USA mówią wprost że będzie online, tylko w Polsce jąkają się aby nie przestraszyć narodu. Nawet jakby był powrót do szkół to tylko jako pokazówka na chwilę i potem już zdalnie. Wirus to ściema, nawet jak jest to nie jest groźniejszy od sezonowej grypy. USA jest/bylo bankrutem, podobnie stara UE banki np w Niemczech od dawno to trup choćby dwa największe - największy Deutsche Bank od dawno ledwo zipał. Wirus to przykrywka do kontrolowanego bankructwa panstw Zachodu i wprowadzenie zmiany systemu po porost bardziej oszczędnego, np likwidacja tradycyjnej nauki na rzecz online, likwidacja niepotrzebnych urzędów np pracy itd lub znacznie ograniczenie zatrudnienia likwidacja części budynków etc na rzecz załatwiania spraw online. Nawet taki bon na wczasy można uzyskać tylko online. Likwidacja części kopalń. Sasin zresztą już był na Śląsku z '' dobra nowina'' dochód podstawowy załatwi sprawy bezrobotnych i socjalne, ani urząd pracy nie będzie potrzebny ani opieka społeczna. Taki dochód został wprowadzony w tym roku w Hiszpanii a w poprzednim roku we Włoszech. To minimum socjalne tylko dla osób bez dochodu (pensji emerytury) zusy za jakis czas też nie będą potrzebne bo każdy po skończenie wieku emerytalnego otrzyma z centrali (budżetu) przelew emerytury podstawowej - jednakowej dla wszystkich. Od lat politycy mówią i ekonomiści że będzie jedna kwota emerytury, i budynki i urzędnicy do wyliczeń etc staną się zbędni bo przelew będzie wszystkim jednakowy prostu z budżetu państwa. Te wszystkie reformy aby dokonać i powstrzymać strajki zostaną zrealizowane pod płaszczykiem koronawirus (zakaz wychodzenia z domu, gromadzenia się) o wprowadzeniu pieniądza cyfrowego (obrót bezgotówkowy) to już chyba jasne i nie muszę pisać, nikt już nie ucieknie przed podatkiem i praca na czarno czy z lewych dochodów np przestępstwa łapówki handel narkotykami etc, bo gdy papierka nie będzie każdy wpływ będzie musiał być na konto, gdzie służby będą miały wgląd choćby urząd skarbowy.

Dla mnie w sumie ok. Banda urzędników i niepotrzebnych urzędów/budynków pójdzie do wywalenia, część nauczycieli do nauki online część do wywalenia. Kasa na konto i pod kontrolą czyli przestępczość prawie zniknie, porwania narkotyki łapówki etc. Bezrobocie oczywiście się zwiększy dlatego będzie dochód podstawowy aby nikt głodny nie był. Będzie wykup częściowy firm prywatnych przez państwo o czym już pisałem i się sprawdziło, państwo niemieckie zażądało 20% akcji od Lini lotniczych lutfhansa za pomoc finansowo, więc część zysku będzie już szło do budżetu.

Miłego dnia.
TygrysEuropy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 17:31   #252
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Nie wyobrażam sobie dłużej zamkniętych szkół. Przecież to będzie rosło stracone pokolenie... w sumie typowi wyborcy PISu
I tego się boję. Że pisiory na siłę szkoły online zrobią z takich pobudek właśnie.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 17:37   #253
konsternacja
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88036878]Ale jak się nie dostanie?
Przecież info o zapisach/przyjęciach już dawno powinnaś mieć?

Wyprawka plastyczna w razie W będzie potrzebna w domu.
W razie czego przypomnij się, wyślę ci mailem sylaby do czytania mam takie różne przygotowane.

Jak za późno, przecież jeszcze połowa wakacji rozkładaj.[/QUOTE]

Chodzi mi o limit miejsc dopuszczony przez GIS czy nawet dyrektora placówki. Jeśli będzie mniej dostępnych miejsc niż normalnie ma przedszkole i żłobek. W tym kontekście zastanawiam się, czy moja trójka się dostanie. A od tego zależy czy ja szukam pracy od września. Ten wirus zamieszał mocno w moich zamiarach. Byłam na macierzyńskim praktycznie do końca marca, od kwietnia miałam powoli szukać pracy ale nic nie robię bo nie mam opieki dla dzieci. Specjalnie założyłam działalnośc gospodarczą aby Maleńka dostała się do żłobka ( i się udało) ale od września. Jak przedszkola i żłobki nie ruszą pełną parą to będę musiała dalej siedzieć w domu. Moja 4-latka i 6-latek nie dostali się do swojego przedszkola przy zmniejszonym wymiarze miejsc. Było bardzo dużo chętnych.

Dziękuję , możliwe, że się odezwę po te pomoce.
Tymczasem zamówiłam jakieś książeczki ze szlaczkami, literkami i cyferkami ale nie wiem czy będą na dobrym poziomie- duże i małe litery itp. A może trzeba zwracać uwagę na coś innego. Przez internet nie zawsze wiadomo, co się kupuje.

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Rozkładaj ten basen, od początku sierpnia mają wrócić upały

OK ja wyczytałam, że po niedzieli ma być zimniej

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88036902]Wpisz sobie na Pinterest nauka czytania i pisania i Ci masa pomysłów wyskoczy. Codziennie można robić coś innego i ciekawego

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Dzięki, o tym nie pomyślałam

Cytat:
Treść usunięta
Ci co oglądali to prymusi mają wiedzę tajemną
Raz ogląądałam lekcję fizyki. Dla podstawówki. To akurat ciekawe było. Mój 6-latek się zainteresował.
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 17:38   #254
Misia452
Zakorzenienie

Byłam dziś u kosmetyczki i mówiła, że ma połowę klientek niż przed koronawirusem mówiła też, że normalnie to w każdą sobotę gdzie jest sezon ślubny ma pełne obłożenie, a w tym roku o wiele mniej klientek. Szkoda mi jej strasznie

Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 17:47   #255
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TygrysEuropy Pokaż wiadomość
Dzieci już nigdy nie wrócą do szkół, bo będzie tylko nauka zdalna, ewentualnie edukacja tradycyjna-szkoły prywatne (płatne)

Pisałem już o tym. Zresztą już kilka tygodni temu uniwersytety w USA niektóre ogłosiły wprost np Harvard że od jesieni studiowanie online. O szkołach od września w USA mówią wprost że będzie online, tylko w Polsce jąkają się aby nie przestraszyć narodu. Nawet jakby był powrót do szkół to tylko jako pokazówka na chwilę i potem już zdalnie. Wirus to ściema, nawet jak jest to nie jest groźniejszy od sezonowej grypy. USA jest/bylo bankrutem, podobnie stara UE banki np w Niemczech od dawno to trup choćby dwa największe - największy Deutsche Bank od dawno ledwo zipał. Wirus to przykrywka do kontrolowanego bankructwa panstw Zachodu i wprowadzenie zmiany systemu po porost bardziej oszczędnego, np likwidacja tradycyjnej nauki na rzecz online, likwidacja niepotrzebnych urzędów np pracy itd lub znacznie ograniczenie zatrudnienia likwidacja części budynków etc na rzecz załatwiania spraw online. Nawet taki bon na wczasy można uzyskać tylko online. Likwidacja części kopalń. Sasin zresztą już był na Śląsku z '' dobra nowina'' dochód podstawowy załatwi sprawy bezrobotnych i socjalne, ani urząd pracy nie będzie potrzebny ani opieka społeczna. Taki dochód został wprowadzony w tym roku w Hiszpanii a w poprzednim roku we Włoszech. To minimum socjalne tylko dla osób bez dochodu (pensji emerytury) zusy za jakis czas też nie będą potrzebne bo każdy po skończenie wieku emerytalnego otrzyma z centrali (budżetu) przelew emerytury podstawowej - jednakowej dla wszystkich. Od lat politycy mówią i ekonomiści że będzie jedna kwota emerytury, i budynki i urzędnicy do wyliczeń etc staną się zbędni bo przelew będzie wszystkim jednakowy prostu z budżetu państwa. Te wszystkie reformy aby dokonać i powstrzymać strajki zostaną zrealizowane pod płaszczykiem koronawirus (zakaz wychodzenia z domu, gromadzenia się) o wprowadzeniu pieniądza cyfrowego (obrót bezgotówkowy) to już chyba jasne i nie muszę pisać, nikt już nie ucieknie przed podatkiem i praca na czarno czy z lewych dochodów np przestępstwa łapówki handel narkotykami etc, bo gdy papierka nie będzie każdy wpływ będzie musiał być na konto, gdzie służby będą miały wgląd choćby urząd skarbowy.

Dla mnie w sumie ok. Banda urzędników i niepotrzebnych urzędów/budynków pójdzie do wywalenia, część nauczycieli do nauki online część do wywalenia. Kasa na konto i pod kontrolą czyli przestępczość prawie zniknie, porwania narkotyki łapówki etc. Bezrobocie oczywiście się zwiększy dlatego będzie dochód podstawowy aby nikt głodny nie był. Będzie wykup częściowy firm prywatnych przez państwo o czym już pisałem i się sprawdziło, państwo niemieckie zażądało 20% akcji od Lini lotniczych lutfhansa za pomoc finansowo, więc część zysku będzie już szło do budżetu.

Miłego dnia.
Może coś w tym jest, że bedzie normalnie działać tylko edukacja niepubliczna. Tak jak teraz, prywatne przychodnie normanie działają, obostrzenia już zdjęto, została tylko dezynfekcja rąk na wejściu. Można iść do laryngologa, rtg, zrobić gastroskopię. Co dusza zapragnie. Można się do tego przyzwyczaić, pod warunkiem, że państwo da konkretne informacje na ten temat.
Skoro przedszkola i żłobki publiczne ruszyły stacjonarnie w pewnym zakresie już przed wakacjami, można domniemywać, że ruszą i we wrześniu. Co ze szkołami to nie wiem.
W kwestii uczeni wyższych- PW szykuje się na obie ewentualności, nie faworyzują żadnego z rozwiązań. Zobaczymy co czas pokaże.
Stary 2020-07-31, 17:53   #256
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Ja i cała moja rodzina od kwietnia regularnie korzystamy ze świadczeń publicznej służby zdrowia z wyjątkiem lekarza rodzinnego.

ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 17:56   #257
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Może coś w tym jest, że bedzie normalnie działać tylko edukacja niepubliczna. Tak jak teraz, prywatne przychodnie normanie działają, obostrzenia już zdjęto, została tylko dezynfekcja rąk na wejściu. Można iść do laryngologa, rtg, zrobić gastroskopię. Co dusza zapragnie. Można się do tego przyzwyczaić, pod warunkiem, że państwo da konkretne informacje na ten temat.
Skoro przedszkola i żłobki publiczne ruszyły stacjonarnie w pewnym zakresie już przed wakacjami, można domniemywać, że ruszą i we wrześniu. Co ze szkołami to nie wiem.
W kwestii uczeni wyższych- PW szykuje się na obie ewentualności, nie faworyzują żadnego z rozwiązań. Zobaczymy co czas pokaże.
Moje niepubliczne pkole ruszyło normalnie.
Też mam 6 i 4 latka, liczę że normalnie wrócą od września, skoro już od czerwca wszyscy mogli chodzić.

Stary 2020-07-31, 17:56   #258
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:

Ale na nfz, w każdym razie u mnie, też można już robić - ja robiłam rtg, teraz idę do laryngologa, ginekolog też normalnie przyjmuje, usg także. Tylko przychodnia dalej ma teleporady, które się słabo sprawdzają a w sumie szkoda bo teraz o dziwo szybciej się mogę dostać.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 18:15   #259
Tepsa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Misia452 Pokaż wiadomość
Byłam dziś u kosmetyczki i mówiła, że ma połowę klientek niż przed koronawirusem mówiła też, że normalnie to w każdą sobotę gdzie jest sezon ślubny ma pełne obłożenie, a w tym roku o wiele mniej klientek. Szkoda mi jej strasznie

Niestety wiele osob odwołało lub przełożyło śluby i wesela na inne terminy...ja sama do fryzjera poszłam dopiero jak miałam nóż na gardle

Stary 2020-07-31, 18:29   #260
Monia284
Zakorzenienie

Jezeli mialoby tak byc jak pisze Tygrys Europy to mnie by to nie cieszylo. Zmuszanie ludzi do placenia karta, kontrola ich - dla mnie cos strasznego. Duzo ludzi by stracilo prace i nie ma dla mnie znaczenia, ze zdaniem niektorych Urzedy Pracy i inne sa niepotrzebne. Moze nie znajda Ci czesto pracy, ale gdy chwilowo jestes bez pracy to jestes chociaz ubezpieczona, co nie kazdy ma inaczej mozliwosc. Do tego u nas sytuacja gospodarcza w kraju i tak chyba nie jest rewelacyjna, a wtedy by sie jeszcze pogorszylo... Mam nadzieje ze tak nie bedzie.

Stary 2020-07-31, 18:33   #261
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Monia284 Pokaż wiadomość
Jezeli mialoby tak byc jak pisze Tygrys Europy to mnie by to nie cieszylo. Zmuszanie ludzi do placenia karta, kontrola ich - dla mnie cos strasznego. Duzo ludzi by stracilo prace i nie ma dla mnie znaczenia, ze zdaniem niektorych Urzedy Pracy i inne sa niepotrzebne. Moze nie znajda Ci czesto pracy, ale gdy chwilowo jestes bez pracy to jestes chociaz ubezpieczona, co nie kazdy ma inaczej mozliwosc. Do tego u nas sytuacja gospodarcza w kraju i tak chyba nie jest rewelacyjna, a wtedy by sie jeszcze pogorszylo... Mam nadzieje ze tak nie bedzie.

Zwróć uwagę, ze redukcja etatów w handlu już ma miejsce. Kasy bezobsługowe są coraz bardziej powszechne. W drogeriach/dyskontach/hipermarketach celowo zawsze korzystam z kasy obsługiwanej przez pracownika bo mam w tyle głowy świadomość, że jak wielkie sieci podłapią, że konsumenci się przekonali do kas bezobsługowych to wszędzie gdzie się da zredukują personel.
Stary 2020-07-31, 18:37   #262
Konto usunięte

Cytat:

Zawsze istniał, istnieje i istnieć będzie jeszcze handel wymienny. Nie będziemy skazani tylko na płatności kartą czy tam innym środkiem z konta i pod kontrolą. Mogą powstać serwisy typu "położę płytki w zamian za naprawę samochodu".

b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 18:41   #263
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Zwróć uwagę, ze redukcja etatów w handlu już ma miejsce. Kasy bezobsługowe są coraz bardziej powszechne. W drogeriach/dyskontach/hipermarketach celowo zawsze korzystam z kasy obsługiwanej przez pracownika bo mam w tyle głowy świadomość, że jak wielkie sieci podłapią, że konsumenci się przekonali do kas bezobsługowych to wszędzie gdzie się da zredukują personel.
Ok ja tez czasem korzystam z kas samoobslugowych bo czesto jest szybciej i wtedy chociaz nikt sie na mnie nie wpycha. No ale co tak fajnie jak bedzie mniej kaajerow? Pracy bedzie brakowac bezrobocie wsrosnie.

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88037317]Zawsze istniał, istnieje i istnieć będzie jeszcze handel wymienny. Nie będziemy skazani tylko na płatności kartą czy tam innym środkiem z konta i pod kontrolą. Mogą powstać serwisy typu "położę płytki w zamian za naprawę samochodu".

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Moze i tak ale jak dla mnie to i tak bedzie chora kontrola ludzi, kazdego ich poczynania. Troche zlych rzeczy sie zlikwiduje, ale beda tez inne zle. Dodatkowo praca na czarno tez demonizowana ok okradanie panstwa, ale jak panstwo nas okrada i ile jest podatkow i ile pewnie bedzie nowych. W niektorych branzach pracuje sie bardziej na czarno. Moj tata tez czasem tak dorabia. Ktos znajomy potrzebuje cos dorobic. No i co nagle umowa i przelew na konto? Dla mnie to paranoja. Kolezanka komus pomaga pisac prace magisterska bierze za to 350 zl i ona tez ma spisac umowe? Chore to jest dla mnie.

Stary 2020-07-31, 18:44   #264
Konto usunięte

Cytat:
Ok ja tez czasem korzystam z kas samoobslugowych bo czesto jest szybciej i wtedy chociaz nikt sie na mnie nie wpycha. No ale co tak fajnie jak bedzie mniej kaajerow? Pracy bedzie brakowac bezrobocie wsrosnie.

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Moze i tak ale jak dla mnie to i tak bedzie chora kontrola ludzi, kazdego ich poczynania. Troche zlych rzeczy sie zlikwiduje, ale beda tez inne zle. Dodatkowo praca na czarno tez demonizowana ok okradanie panstwa, ale jak panstwo nas okrada i ile jest podatkow i ile pewnie bedzie nowych. W niektorych branzach pracuje sie bardziej na czarno. Moj tata tez czasem tak dorabia. Ktos znajomy potrzebuje cos dorobic. No i co nagle umowa i przelew na konto? Dla mnie to paranoja. Kolezanka komus pomaga pisac prace magisterska bierze za to 350 zl i ona tez ma spisac umowe? Chore to jest dla mnie.

Co jest chorego w spisaniu umowy o dzieło?

Pomijam fakt głupoty pisania komuś pracy magisterskiej lub proszenie o jej napisanie. Może w końcu ludzie zaczną sami pisać pracę albo rezygnować z wykształcenia skoro są tłukami.

Stary 2020-07-31, 18:45   #265
żurawinka
Zakorzenienie

U mnie personel Biedronki - 60% to byli Ukraińcy - nagle "zniknął"podczas pandemii, teraz zostały dwie kasy z czterech i pojawiły się bezobsługowe kasy ( po za jedną panią na kasie pracownicy wydają się niewidzialni)

żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 18:59   #266
drzewosandalowe
Zadomowienie

Coś czuję,że będą coraz większe przyrosty, i znów nas zamkną.
Tyle,że mi to niewiele da - my podczas lockdownu musieliśmy normalnie jeździć do pracy, nie było w ogóle mowy o pracy home-office..

A z drugiej strony, wątpię,że zamkną szkoły na stałe - ZUS nie ma kasy na płacenie przez rok zasiłku opiekuńczego tysiącom rodziców...
drzewosandalowe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 19:01   #267
wika82
Zakorzenienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88037317]Zawsze istniał, istnieje i istnieć będzie jeszcze handel wymienny. Nie będziemy skazani tylko na płatności kartą czy tam innym środkiem z konta i pod kontrolą. Mogą powstać serwisy typu "położę płytki w zamian za naprawę samochodu".

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Nie martw się, zaraz pojawią się zakusy, żeby opodatkować takie uprzejmości.

Stary 2020-07-31, 19:01   #268
Monia284
Zakorzenienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88037330]Co jest chorego w spisaniu umowy o dzieło?

Pomijam fakt głupoty pisania komuś pracy magisterskiej lub proszenie o jej napisanie. Może w końcu ludzie zaczną sami pisać pracę albo rezygnować z wykształcenia skoro są tłukami.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Nie ma nic chorego. No ale nie sadze ze kazdy spisze. Niefajnie gdyby niektorzy stracili dodatkowe zrodlo dochodu. W umowie o dzialo panstwo zabiera cos z tego czy nie? Juz nie pamietam. Co nie oznacza ze jestem za okradaniem ZUSu na prawo i lewo ale kurcze tez sami swieci nie sa a wiekszosc ludzi i tak pracuje na umowe o prace. No i te tylko placenie karta. No i teraz zmuszaj takze wszystkich starszych itp by placili tylko karta. To zabieranie ludziom wyboru i coraz wieksza kontrola.

Stary 2020-07-31, 19:32   #269
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Jak ma to przywrócić handel w niedziele, to jestem za.

ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-31, 19:47   #270
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości