|
|
#391 | |
|
Zadomowienie
|
jakie zarobki są wam potrzebne?
Cytat:
Mam przed sobą paragon z przedwczoraj z Kauflandu: papryka zielona 3,18 za kg, cukinia 1,94, bakłażany 3,74, wszystkie ceny za kg. Czerwona papryka pewnie była droższa, ale z pewnością nie kosztowała 15 zł/kg I są to normalne ceny, bez promocji itp. Edytowane przez Bossana Czas edycji: 2020-07-31 o 20:53 |
|
|
|
|
|
#392 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: jakie zarobki są wam potrzebne?
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#393 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#394 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ceny są z Kauflandu, który cenowo jest normalnym sklepem, nie dyskontem typu biedronka czy lidl. Że zimą warzywa mogą mieć ceny z kosmosu to się zgadzam, ale teraz? |
|
|
|
|
|
#395 |
|
Zakorzenienie
|
No tez prawda. No ale jezeli mieszkasz w miescie to na pewno masz wiele sklepow blisko siebie. Popatrz gdzies indziej. 15 zl za papryke to naprawde drogo. U mnie cukinia chyba tez z 5 zl, 1 zl to ekstra tanio.
|
|
|
|
#396 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym to jedno warzywo, a reszta? |
|
|
|
|
|
#397 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Czerwona była coś ok 7-8 zł. Naprawdę sądzisz że warzywa na targu są z innego źródła? Wszystko z tej samej giełdy (info z pierwszej ręki). |
|
|
|
|
|
#398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aż się specjalnie wybiorę do Kauflandu bo bardzo chcę zobaczyć cukinię po 1,94 bo kiedy ostatnio tam byłam (ze 2 tygodnie temu) płaciłam chyba 6 zł/kg. Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2020-07-31 o 21:03 |
|
|
|
|
|
#399 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#400 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88037584]A w ilu marketach sprawdzałaś? Wszystko zależy od dostawcy. Czasem to może być ten sam co na targu
[/QUOTE]Biedra, Lidl, Kaufland, Carrefour - więcej u mnie nie ma
|
|
|
|
|
#401 |
|
Konto usunięte
|
Każdy mój wypad do warzywniaka to około 50 zł wiec jakieś tanie te warzywa to nie są.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Papryka czerwona teraz w lidlu na promocji 5,99, bez promocji 9,99. Właśnie sprawdziłam na stronie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#402 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Paragon Adjustments.jpg |
|
|
|
|
|
#403 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#404 |
|
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88037523]W ogóle to teraz sobie uświadomiłam, ze na żarcie wydajemy więcej niż na kredyt hipoteczny
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] To tak dla porównania - mieszkając na "zachodzie" na jedzenie nie wydajemy nawet 10% zarobków, za to na kredyt idzie mniej więcej cztery razy tyle co na jedzenie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#405 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do jedzenia to moje zakupy z rozpiską od dietetyka (dieta 1600kcal) kosztują 150-200zł na tydzień. Dieta zaplanowana tak, żeby nic się nie marnowało
zawsze planuję sobie minimum 1000zł na jedzenie dla siebie samej, bo zdarzają mi się też wyjścia na miasto ze znajomymi albo dzień, gdy nie chce mi się gotować. Warzywa w tym roku są strasznie drogie. Zdziwiłam się jak jakiś czas temu za 3 pomidory i kawałek arbuza zapłaciłam 30zł w warzywniaku. Pomidory były przepyszne, arbuz również i z marketu nie kupiłam już dawno tak smacznych, dlatego dalej płacę takie ceny ale to nie są tanie zakupy.
|
|
|
|
|
#406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#407 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Generalnie siła nabywcza naszego pieniądza jest beznadziejna. |
|
|
|
|
|
#408 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dlatego mnie ogarnia pusty śmiech na to tanie żarcie w Polsce. Nie wiem gdzie. Ja akurat mam dobre porównanie z Francją, ale tam akurat też jest drogie jedzenie. 70-100 euro za zakupy to norma. A we Francji zarobki tez wcale nie są szalone. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Cytat:
No napisałam, ze na żarcie wydajemy 2k lub trochę więcej, to masz wyobrażenie o racie mojego kredytu. Jest mniej więcej na poziomie m tej kwoty, teraz mniejsza przez zmniejszone oprocentowanie. Także sama rata plus żarcie robią 4k plus minus. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
|
|
|
|
#409 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88037640]Dlatego mnie ogarnia pusty śmiech na to tanie żarcie w Polsce. Nie wiem gdzie.
Ja akurat mam dobre porównanie z Francją, ale tam akurat też jest drogie jedzenie. 70-100 euro za zakupy to norma. A we Francji zarobki tez wcale nie są szalone. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- No napisałam, ze na żarcie wydajemy 2k lub trochę więcej, to masz wyobrażenie o racie mojego kredytu. Jest mniej więcej na poziomie m tej kwoty, teraz mniejsza przez zmniejszone oprocentowanie. Także sama rata plus żarcie robią 4k plus minus. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Ale rata tamtej wizazanki nie ma nic wspolnego z twoją ratą, bo dotyczy zupelnie innego kredytu. W polsce tez mozna placic 500 zl raty a mozna 5000. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rekordzistką była babeczka z 8 dzieci (4 tys samego 500+), alimenty z funduszu, mieszkanie komunalne od miasta (w serio spoko stanie, nie że rudera i melina, taki PRL, ale zadbany PRL, plastikowe okna, centralne, a nie na wegiel), dopłaty do czynszu z miasta, tzw. Wydawka (produkty suche typu ryż makaron itd), TV, pralka ze szlacheckiej paczki, pierwszeństwo w przedszkolach bo oczywiście samotna matka dożywianie dzieci w szkołach i przedszkolach za darmo, karta dużej rodziny.I kiedyś ta pani mnie zapytała z czego ona ma żyć, bo jej ciężko ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#411 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Masz rację, akurat kredyt mam faktycznie duży, bo i duże mieszkanie, ale chodzi mi bardziej o stosunek jednych wydatków do drugich i stosunek wydatków do zarobków. W sumie głównie chodziło mi właśnie o to jedzenie, bo ktoś napisał, że w Polsce jest tanie. No nie jest. Moi rodzicie kiedys przy okazji wizyty u mnie kupowali tylko chemię gospodarczą, bo niby lepsza, teraz kupują juz praktycznie wszystko, spożywkę również, bo mówią, że jest taniej niż w Polsce. |
|
|
|
|
|
#412 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale której wizażanki? Tej która odpowiedziała na mój post, ze rata wynosi 4 razy więcej niż kwota na jedzenie? Z tego co rozumiem ta wizazanka mieszka za granica i chodziło o dysproporcje w stosunku do Polski. U nas jedzenie jest drogie i kwota na nie wydawana często jest równa kwocie opłat za mieszkanie czy dom, stanowi znaczny udział w budżecie domowym. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#413 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88037674]Ale której wizażanki? Tej która odpowiedziała na mój post, ze rata wynosi 4 razy więcej niż kwota na jedzenie? Z tego co rozumiem ta wizazanka mieszka za granica i chodziło o dysproporcje w stosunku do Polski. U nas jedzenie jest drogie i kwota na nie wydawana często jest równa kwocie opłat za mieszkanie czy dom, stanowi znaczny udział w budżecie domowym.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Tak. Nie da sie tak latwo porownac po kilku informacjach, bo kazdy wydaje inna kwote na jedzenie, ma inną wyplate i inny kredyt jesli ma. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cytat:
|
|
|
#414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#415 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
i się okazało, że to wcale takie luksusy nie są. bo owszem, mogłam uciec od mieszkania z obcymi i wynająć sobie coś niedużego sama. mogłam wyjść do kina 2 razy w miesiącu, nie raz na 2 miesiące. mogłam nie gryźć się z sumieniem tydzień tylko wziąć i kupić te porządne skórzane buty na zimę za 300 zł i nie martwić się co będę jeść. mogłam odłożyć trochę z wypłaty i powolutku budować ten wkład własny. ale nadal nie byłoby mnie stać na wzięcie kredytu (bo skąd niby wkład własny?) albo na kupno samochodu, żeby się nie tłuc autobusem 6 godzin jak chciałam dowiedzieć rodziców, nadal nie było mnie stać, żeby sobie kupić porządny laptop do pracy i nie odczuć tego bardzo wyraźnie. 4 tys to nie jest kwota mała. ale nadal za mała aby mówić chociażby o spokojnym życiu bez odmawiania sobie podstawowego komfortu. Cytat:
Cytat:
moja przyjaciółka to pielegniarka a jej mąż to ratownik medyczny. młodzi są. w moim wieku. mieszkają z teściami, bo ich nie stać na to aby myślec o czymś swoim. a odkąd mają dziecko to taka pensja ledwo wystarczała na życie i wynajem. więc mieszkają z teściami aby dociułać ten wkład własny taka jest rzeczywistość. mnóstwo ludzi zarabia mniej niż 4 tys. ale watek nie zaczął się od tego czy da sie przeżyć za 4 tys (wiadomo, da się) ale czy da się spokojnie żyć za 4 tys. Cytat:
ale na wiosnę to papryka dochodziła i do 17 zł/kg - tak było, jestem pewna w 100% bo papryki jem bardzo dużo. mowa o Auchan - chyba najtańszej sieciówce korzeń pietruszki kosztował swego czasu jakieś 13 zł/kg. to mało? a warzywa trzeba jeść nie tylko w lecie gdy jest sezon i są tanie. Edytowane przez Pani_Mada Czas edycji: 2020-07-31 o 23:43 |
||||
|
|
|
|
#416 |
|
Konto usunięte
|
U mnie na jedzenie idzie prawie 1/3 wyplaty, a zarabiam wiecej niz te 4 netto
Tyle ze ja uwielbiam lody i praktycznie codziennie kupuje tajskie, czy tzw naturalne, obiad na miescie lub z dostawa to raczej norma a jak sobie sama ugotuje cos konkretnego (nie usmaze jajecznice czy zrobie kanapke) to raczej ze 2 razy w tygodniu. Do tego uwielbiam slodycze i to te drozsze czy po prostu ciasto z cukierni. Warzyw i owocow kupuje sporo, czasami zdarza mi sie cos wyrzucic. Nie widze powodu by zarabiajac nie najgorzej i odkladajac co miesiac w miare fajna kwote, oszczedzac na czyms co lubie dla samej idei oszczedzania. Gdybym zarabiala 2 netto, sytuacja wygladalaby troche inaczej, wiadomo.
|
|
|
|
|
#417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#418 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Para moze myśleć o w miarę spokojnym bycie jak ma razem ok 75 tys PLN miesięcznie. Na rękę oczywiście. Jeśli mowimy o Polsce. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#419 |
|
Interleukina Druga
|
Zarabiam około 10 tyś miesięcznie, razem z pensją partnera wychodzi nam mniej więcej 12000-13000 w zależności od miesiąca + teraz TŻ ma dodatkowy zarobek w weekendy rzędu 800 zł co tydzień (kwoty na rękę"
Myślę, że to dużo. Nawet bardzo dużo jak na młodych ludzi, którzy ledwo co skończyli studia i zaczynają swoje "kariery" zawodowe. Jest to duży przeskok jakości życia - dopiero w listopadzie zaczęliśmy tyle zarabiać. Wcześniej ja przez rok wyciągałam około 2000-2200, partner miał 1/3 etatu i kończył magisterkę - razem około 3000. Gdyby nie pomoc rodziców, którzy nam dokładali do mieszkania to byłoby ciężko. Dalibyśmy sobie radę, ale musielibyśmy oglądać każdą złotówkę. I tak musieliśmy, może nie każdą, ale planowaliśmy co możemy kupić, na co wydać. Na pewno nie było to luksusowe życie, gdzie wydajemy na co chcemy. Zbierać na wesele czy kupić sobie te nowe buty, płaszcz, bluzkę? Wyjścia na miasto, zamawianie jedzenia, netfliks, hbogo, czy nc+ - to były luksusy, na których oszczędzaliśmy. Gdy zaczęliśmy lepiej zarabiać to pierwsze dwa miesiące to było wydawanie na rzeczy, na które wcześniej nie mogliśmy sobie pozwolić (tzn pewnie z czasem byśmy to kupili, po dłuższym oszczędzaniu i po kolei, a nie wszystko na raz) - porządna suszarka, zmywarka, robot odkurzający, wspomniany netfliks czy nc+... Gdy już kupiliśmy to, czego nam brakowało przez miniony rok to zaczęliśmy znowu oszczędzać. To niesamowity komfort, że to, co wcześniej zbieraliśmy przez kilka miesięcy teraz możemy odłożyć za jedną wypłatą. Wciąż staramy się planować wydatki - nie oszczędzamy zwłaszcza na jedzeniu, jak nam się nie chce gotować to nie mamy wyrzutów sumienia idąc do knajpy raz na jakiś czas. Nie boimy się np. awarii auta. Mogliśmy sobie pozwolić na zwierzaka Stałe opłaty to około 2000 (mieszkanie, rachunki, telewizja, spotify, karnety na siłownię). Nie prowadzę dokładnych zapisków budżetu, ale na życie idzie nam około 2500-3000. Powiedzmy 5000 miesięcznie do wydania. Resztę odkładamy. |
|
|
|
|
#420 |
|
Konto usunięte
|
Ja tez zarabiam ponad 10 tys z samej firmy nie liczac kasy z wynajmow moich nieruchomosci. Chcialabym 20 tys. Na koniec roku wyciagam nieraz 100 tys. 200 tys zalezy od roku. Teraz niestety gorszy okres.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Mimo wszystko nie stac mnie na wybudowanie domu za ponad milion i musze brac kredyt Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:39 ---------- Wszystko inwestowalam w.nieruchomosci. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:38.

zawsze planuję sobie minimum 1000zł na jedzenie dla siebie samej, bo zdarzają mi się też wyjścia na miasto ze znajomymi albo dzień, gdy nie chce mi się gotować. 

rekordzistką była babeczka z 8 dzieci (4 tys samego 500+), alimenty z funduszu, mieszkanie komunalne od miasta (w serio spoko stanie, nie że rudera i melina, taki PRL, ale zadbany PRL, plastikowe okna, centralne, a nie na wegiel), dopłaty do czynszu z miasta, tzw. Wydawka (produkty suche typu ryż makaron itd), TV, pralka ze szlacheckiej paczki, pierwszeństwo w przedszkolach bo oczywiście samotna matka
dożywianie dzieci w szkołach i przedszkolach za darmo, karta dużej rodziny.
Na przykładzie kuriera to jest 2674 na rękę, a księgowego 3310.
Tyle ze ja uwielbiam lody i praktycznie codziennie kupuje tajskie, czy tzw naturalne, obiad na miescie lub z dostawa to raczej norma a jak sobie sama ugotuje cos konkretnego (nie usmaze jajecznice czy zrobie kanapke) to raczej ze 2 razy w tygodniu. Do tego uwielbiam slodycze i to te drozsze czy po prostu ciasto z cukierni. Warzyw i owocow kupuje sporo, czasami zdarza mi sie cos wyrzucic. Nie widze powodu by zarabiajac nie najgorzej i odkladajac co miesiac w miare fajna kwote, oszczedzac na czyms co lubie dla samej idei oszczedzania. Gdybym zarabiala 2 netto, sytuacja wygladalaby troche inaczej, wiadomo.