|
|
#451 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: jakie zarobki są wam potrzebne?
Niedługo jadę do Włoch na 2 tygodnie, wynajmujemy domek w takim ośrodku wypoczynkowym nad morzem i koszt samego domku to 6 tys a gdzie wyżywienie, bilety wstępu do różnych atrakcji, paliwo, winiety? Jedziemy autem, normalnie byśmy lecieli no ale wiadomo.
Cieszę się jak nie wiem bo to miejsce gdzie spędzałam wakacje jako dziecko, ostatni raz byłam tam z rodzicami jako nastolatka równo 20 lat temu a teraz odwiedzę te wszystkie miejsca z własnym dzieckiem.Ogólnie ja większość wypłaty wydaje na wyjazdy i dla mnie to jest luksus. Mogę wyjechać niskobudzetowo ale jak mi się zachce jak np ostatnio do omanu na 2 tyg na święta i sylwester do wypasionego hotelu to mówię do męża że jedziemy i tyle, nie chce się zastanawiać z czego na to odłożę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#452 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#453 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zgadzam się. Żeby wziąć milion kredytu to musiałabym mieć dochód minimum 20k. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#454 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#455 |
|
Pani Mizantrop
|
U mnie litr kosztuje niewiele ponad dolara obecnie, przedwczoraj placilam chyba $1.16. Roznica miedzy Australia i Polska jest kolosalna - za jedna godzine pracy za minimalna stawke kupisz prawie 20 litrow.
|
|
#456 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodatkową kwestią jest to, że np ja bym wolała dążyć do standardów europejskich, a nie amerykańskich. I uważam, że powinniśmy dążyć do zmniejszenia ilości samochodów i wyeliminowania ich z centrów miast. Bo przez zbyt dużą ilość samochodów centra są zakorkowane, zabetonowane i nieprzyjazne wszystkim innym użytkownikom tych miast. Zamiast miejsc zielonych (które przecież obniżają temperaturę otoczenia, zapobiegają zalaniom i poprawiają jakość powietrza) mamy betonozację, bo parkingi, nowe pasy ruchu, etc. Więc jak ktoś pisze o tym, że samochód jest produktem pierwszej potrzeby, to mam wrażenie, że nie wie jakie są konsekwencje tego co mówi. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#458 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mowienie ze auto to 'niezaleznosc i same zalety' to rowniez nieprawda. Jest przy tym dodatkowa robota (przeglady, mycie, tankowanie... chyba ze ktos ma prywatnego szofera ), jest sie zaleznym od miejsc parkingowych, za ktorymi czasem trzeba sie naszukac.Gdy pracowalam w Polsce, to miejsce parkingowe w biurowcu kosztowalo kilkaset zlotych, najtanszy parking obok - 100pln, a to bylo pare lat temu. |
|
|
|
|
|
#459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak dla ukazania kontrastu: w mojej licealnej klasie 34 z 36 osób robiło prawo jazdy tuż po osiemnastce. Za to w grupie na studiach prawko miało może z 40-50% osób. W mniejszych miejscowościach na Podkarpaciu bez samochodu jest się właśnie uwięzionym 🤷 Ewentualnie jest się niewolnikiem autobusu kursującego DWA RAZY dziennie w dni robocze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#460 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tankowanie to chwila moment, mycie też, przegląd ja mam co 15000 km, umawiam się, jadę, jak wypada ten dłuższy to nawet mi zastępczy dadzą, jak krótki to siadam na kanapie, kawka i nadrabiam Wizaz. Parking dla pracowników mam darmowy, nigdy też nie miałam problemów ogólnie z parkowaniem. Mam często dziwne godziny pracy, bywam żeby kończę późno w nocy i samochodem jest bezpieczniej. A już mając dziecko nie wyobrażam sobie telepać się komunikacja z nim np na basen czy zima stać na przystanku o 6.30 bo trzeba dojechać do przedszkola a potem znowu czekac na autobus czy tramwaj do pracy. Dojazd do dziadków to byłaby w ogóle masakra, może ze 2 pksy tam kursują. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#461 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Nigdy nie jeżdżę samochodem w pewne miejsca ( plaża, stare miasto etc). Uważam, że to nie są miejsca na auta. Ale jest cała masa sytuacji, gdzie lepiej tym samochodem podjechać. Nic mnie nie ogranicza. W wakacje mam ochotę jechać nad jezioro to się pakuje i za 30 min jestem. Mogę odwiedzić koleżankę mieszkając na wsi. Pojechac do kogoś na działkę. Itd. Itd. Jak nie miałam samochodu to też mówiłam, że mi niepotrzebne. Teraz jak mam to zmieniłam zdanie o 180 stopni. Żyje się dużo lepiej. Kupiliśmy też bagażnik na rowery i teraz można je zabierać w każdy zakątek Polski. Tego nic nie przebije. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#462 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Nigdy nie jeżdżę samochodem w pewne miejsca ( plaża, stare miasto etc). Uważam, że to nie są miejsca na auta. Ale jest cała masa sytuacji, gdzie lepiej tym samochodem podjechać. Nic mnie nie ogranicza. W wakacje mam ochotę jechać nad jezioro to się pakuje i za 30 min jestem. Mogę odwiedzić koleżankę mieszkając na wsi. Pojechac do kogoś na działkę. Itd. Itd. Jak nie miałam samochodu to też mówiłam, że mi niepotrzebne. Teraz jak mam to zmieniłam zdanie o 180 stopni. Żyje się dużo lepiej. Kupiliśmy też bagażnik na rowery i teraz można je zabierać w każdy zakątek Polski. Tego nic nie przebije. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Zgadzam się całkowicie. Mam auto nie do codziennego jeżdżenia do pracy, ale na działkę, na wycieczkę za miasto, na urlop, na narty, do babci, do sklepu ogrodniczego po 50 litrów ziemii, do weterynarza ze zwierzakiem... szczególnie odczułam ograniczenia przy koronawirusie, gdy wielu znajomych jeździło sobie na wycieczki za miasto, a ja miałam do wyboru siedzieć w domu albo telepać się godzinę w maseczce busem z miejscami co drugie. Albo zamiast pojechać po worek ziemii i sadzić kwiatki zamawiałam kurierem i czekałam trzy dni. W mieście tłoku nie robię, nie martwcie się tak Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#463 |
|
Zakorzenienie
|
Ja żałuję, że u nas nie ma "kultury rowerowej". Częściej bym jeździła, gdybym się nie bała, że mi ktoś go rozbierze/ukradnie.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#464 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Kradną niezabezpieczone rowery lub zabezpieczone linka które przetniesz w 10 sekund. Zostawiam rower wszędzie. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2020-08-02 o 13:09 |
|
|
|
|
|
#465 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88039904]Dobre zabezpieczenie (u lock) i szansa, że Ci ukradną rower jest minimalna.
Kradną niezabezpieczone rowery lub zabezpieczone linka które przetniesz w 10 sekund. Zostawiam rower wszędzie. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Mam ulocka drozszego, zobacz sobie filmik, jak w "sekundę" na yt otwierają ulocki Po tych filmikach mam właśnie obawy.Ostatnie zdjęcia z wiadomości w moim mieście, to przypięte same ramy, jest fala i odkręcają wszystko co się da... Siodełka, koła, kierownice, przerzutki itd. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#466 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#467 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do drugiego to jest takie ryzyko, ale nie sądzę że to było nagminne. U mnie się z tym nie spotkałam. Koledze ostatnio ukradli samochód, no ale to jeszcze nie powód żeby samochodu nie mieć. Ja tak to widzę. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2020-08-02 o 13:37 |
|
|
|
|
|
#468 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Za chwilę ten wątek się przekształci w nagonkę ekologów na resztę. Twój komputer czy telefon też zostawia ślad weglowy a jakoś ci to nie przeszkadza z niego korzystać. Tak samo jak najwięcej w temacie robią samoloty a przecież tak bardzo wspaniałe jest podróżowanie. |
|
|
|
|
|
#469 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#470 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Już kiedyś czytałam na wizażu że potrzeba posiadania przez człowieka możliwości samodzielnego np. wynajmowania kawalerki czyli niedzielenia przestrzeni osobistej z innymi osobami niż rodzina którą tworzysz opcjonalnie jeśli sam chcesz mieszkać z przyjaciółmi to już fanaberia. Chore. ---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Cytat:
Plus nie czarujmy się musisz mieć na rowerze miejsce na laptopa (jeśli chcesz go zabrać) i torebkę np. Niby nic wielkiego, odpowiedni koszyk rozwiązuje sprawę, ale jak masz 17 cali to waga samego lapa np. 5 kilo. Dodaj do tego jakieś zakupy. Przy częstym jeżdzeniu prawidłowo jest też mieć ze sobą takie rzeczy jak dętka, klucze. Płaszcz przeciwdeszczowy. A jak jest chłodniej to grubsza warstwa ciuchów itd. Jeździłam rowerem większość studiów i potem też, w tym roku mam po prostu zero weny tak to ujmijmy by wozić się rowerem. I powinno miec się wybór. Komunikacja zbiorowa zawsze mnie męczyła. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2020-08-02 o 13:48 |
|||
|
|
|
|
#471 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#472 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Tak samo centra handlowe projektuje się uwzględniając od razu parkingi. To co opisujesz to nie był z kolei problem samochodu czy kierowcy tylko cwaniactwa firmy która nie zapewniła ci miejsca parkingowego uważając że to twój problem. No sorry. Przykład ze Stanami odnosił się do tego że tam traktuje się auto jako normalne narzędzie, jak telefon, komputer, suszarkę do włosów, , i nikt nikomu nie wmawia że to fanaberia i zbytek łaski, no weź. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Cytat:
Potem targałam na 3 piętro bo tam było miejsce w sali konferencyjnej. Teraz nie zostawiam roweru gdzieś na dlużej niż chwilę, może bez nadmiernej spiny ale i lekceważenia. Także wg mnie dla rowerzystów takie samo znaczenie ma żeby mogli zostawić rower w bezpiecznym miejscu, np. wewnątrz budynku czy wewnętrznym strzezonym parkingu na który ludzie bez przepustek nie mają nawrt zbytnio wstepu. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2020-08-02 o 14:04 |
|||
|
|
|
|
#473 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88039949]Wcale nie w sekundę i zobacz jaki muszą mieć sprzęt. Dlatego wg mnie szansa jest minimalna. O takich kradzieżach się prawie nie słyszy. Za duże zwrócenie na siebie uwagi.
Co do drugiego to jest takie ryzyko, ale nie sądzę że to było nagminne. U mnie się z tym nie spotkałam. Koledze ostatnio ukradli samochód, no ale to jeszcze nie powód żeby samochodu nie mieć. Ja tak to widzę. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ten filmik, który widziałam, to facet miał tylko taki mały wytrych i serio zajęło mu to chyba mniej niż minute ![]() Z tym okradaniem części, to się nie spodziewałam. Ostatnio pisali o tym i byłam zaskoczona, że komuś opłaca się kraść części od rowerów. Wiadomo, że można ukraść też samochód, ale jednak rower jest łatwiej. No i na rowery pewnie skuszeni są "przeciętni" złodzieje, których jest więcej. Za samochody biorą się pewnie bardziej doświadczeni, co potem też już mają ograne jak ten samochód opchnąć/rozebrać dalej. Kupiłam rower w tym roku no i niestety stąd u mnie taki strach Staram się go nie zostawiać na długo, a najczęściej jeździmy z TZtem i zawsze jedna osoba zostaje i pilnuje.W pracy mam rower pod monitoringiem, więc się nie boję, aż tak bardzo. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
|
#474 | |||
|
Zakorzenienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88039864]Jak zwykle na wizazu - auto to żaden luksus = auto to produkt pierwszej potrzeby. No nie, nie pierwszej potrzeby, ale żaden luksus, na który mogą sobie pozwolić tylko nieliczni.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] O tym, że jest niezbędny pisała Hultaj. Więc chyba do niej te uwagi. Cytat:
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ---------- Cytat:
A samolotami nie latam. Tak, ze względu na ich ślad węglowy. Więc bardziej nie mogłaś nie trafić. Cytat:
można mieć w niej i laptopa, i narzędzia. Ale nie o tym jest ten wątek. Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka |
|||
|
|
|
|
#475 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Obejrzyj sobie próby rozwalenia u locka kryptonite evolution 4. Powodzenia życzę złodziejowi. Na dobre zabezpieczenie trzeba wydać te 150-200 zł, niestety. Do tego będzie ciężkie i nieporęczne, ale coś za coś. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2020-08-02 o 18:46 |
|
|
|
|
|
#476 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88040534]Wiesz, są jakieś badziewie u locki za grosze, wtedy to takie samo zabezpieczenie jak linka, czyli żadne.
Obejrzyj sobie próby rozwalenia u locka kryptonite evolution 4. Powodzenia życzę złodziejowi. Na dobre zabezpieczenie trzeba wydać te 150-200 zł, niestety. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] kurcze nie potrafię znaleźć tego filmiku. Mam ulocka za 170 zł i właśnie tego ulocka otwierał w mig. On go nie rozwalał, on po prostu go otwierał
|
|
|
|
#477 |
|
Konto usunięte
|
Ja tamten hultajski post odebrałam zupełnie inaczej.
Tak samo jak nie ma obowiązku posiadania telefonu, tak nie ma obowiązku posiadania samochodu. Jednak jeśli ktoś stwierdzi, że jednak potrzebuje tego czy tamtego, to tańszy czy droższy, ale sobie sprawi. Jednak gdy jego sytuacja finansowa na to nie pozwala - no to sorry ale według mnie w cywilizowanym świecie, w centrum Europy, nie powinno tak być, że człowiek pracuje, płaci składki i podatki, nie kradnie, a nie może mieć i utrzymać telefonu czy auta. I absolutnie nie winię za to tych ludzi, bo to oczywiście nie ich wina, że w danym kraju minimalna płaca za uczciwą pracę pozwala jedynie nie umrzeć z głodu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#478 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
I też najczęsciej dot. to podróżowania wakacyjnego czy służbowego, mało kto lata sobie od tak z nudów by sobie polatać. Może nie masz potrzeby wyjazdu poza własną miejscowość czy uważasz że lepiej jechać 8 km pociągiem lub samochodem niż 2h samolotem ale to nie zmienia tego że proponujesz alternatywne przestarzałe rozwiązania. Cytat:
Nie rozwiązuje to i tak problemu dodatkowych ciężarów które musisz przewozić wlasnymi siłami tak samo jakbyś nagle utyła np. 10 czy 20 kilo. Ani tego że zawartośc wysypie ci się i/lub uszkodzi w razie wywrotki o którą nietrudno choćby na zawilgoconym podłożu. Dodaj do tego takie kwestie jak np. zakupy w sklepie, wystarczy trochę rzeczy i karton czy 2 soku i sterta rośnie. Powodzenia. Rower ma zalety jak dbanie o kondycję i zażywanie ruchu, pozwala omijać korki np. ale w życiu ani nie rozwiniesz prędkości rowerem takiej jak samochodem - uprzedzając nie mam na myśli ekstremistów którzy jeżdża w specyficznych warunkach i po kilkadziesiąt h/godz - ani nie masz takiego komfortu (możesz podróżować bez wysiłku także wtedy gdy nie masz energii). No i nic ci na głowę nie pada ani nie musisz mieć specjalnie stroju na rower czy chroniącego przed zimnem. Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2020-08-02 o 20:05 |
|||
|
|
|
|
#479 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88038568]Zgadzam się. Żeby wziąć milion kredytu to musiałabym mieć dochód minimum 20k. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Dokładnie. Podałam przykład znajomego który przy 10k dochodu (który liczy ze dostanie w nowej pracy) i pomysłu na kredyt na milion bo to świetny przykład jak ludzie nie mają żadnej wyobraźni finansowej a potem płacz... |
|
|
|
|
|
#480 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:29.

a teraz odwiedzę te wszystkie miejsca z własnym dzieckiem.

Rata kredytu dzięki temu jest 2 razy niższa. Sama zarabiam dobrze, ale z kredytem na 1 mln złotych czułabym się zagrożona.

), jest sie zaleznym od miejsc parkingowych, za ktorymi czasem trzeba sie naszukac.
Staram się go nie zostawiać na długo, a najczęściej jeździmy z TZtem i zawsze jedna osoba zostaje i pilnuje.