Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7. - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-08-04, 09:56   #481
staska_stasia
Zakorzenienie

Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7.

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Ja nie rozumiem, sami zostawili bramkę nie noszenia maseczek ze względów zdrowotnych, a teraz chcą ludzi za to karać.
Brak logiki to malo powiedziane...

Oglądałam Dokument o Danii - tam nie ma obowiązku noszenia maseczek, potwierdzonych przypadków łącznie mają tam 14k, z czego zmarło 616. Tylko kluczem u nich jest izolowanie chorych, a nie robienie idiotow z całego społeczeństwa...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Tyko ilu mieszkańców ma Dania, a ilu Polska?
Sprawdziłam na worldmeters. W Danii jest 2416 przypadków na 1 mln mieszkańców, w Polsce (mowa o oficjalnych statystykach)- 1254. Zgonów na 1 mln- w Danii 106, u nas 46.
Nie mówię, że maseczki to remedium na wszystko, albo że w ogóle cokolwiek ratują, ale jak porównujemy statystyki, to jednak patrzmy na to proporcjonalnie, a nie ogólnie. Inaczej dojdziemy do tego, że w Watykanie jest tylko 12 przypadków, a w San Marino 699.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 10:01   #482
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez konsternacja Pokaż wiadomość
Im dłużej się nad tym zastanawiam, tym bardziej jestem w stanie pomyśleć, że to nie jest takie głupie. Kluczowe by było położenie nieruchomości, jej atrakcyjność i przede wszystkim stan tego pana. Jeśli jest sprawny, i kontaktowy to może się komuś to podobać.

Np. mamy parę wynajmującą klitkę kawalerkę 30 m2 bez balkonu za ok 1200 PLN a tu proszę, mieszkanie za darmo, ogród, grill, jacyś goście. Standard życia im podskoczy a pieniądze w kieszeni zostaną.

Jeśli ten pan jest w dobrym stanie to posiłki nie są problemem- samemu też trzeba jeść, więc jedna kuchnia, wspólne posiłki.

Ale skoro jest ogłoszenie dla PARY to coś czuję, że jest jednak ogrom pracy związanych z tym panem, że jedna osoba sobie na pewno nie poradzi...

Straszne to jest, że nie ma chętnych z rodziny, którzy by funkcjonowali na zasadach opisanych w tym ogłoszeniu...
Taaa, wspólne posiłki, wystarczy trochę więcej nagotować. Starsze osoby zazwyczaj mają swoje mocne przyzwyczajenia i cóż, na starość robią się uparci. A jak nie będzie lubił Twoich posiłków, bo on woli zupełnie co innego? A to jabłuszko pokrój, bo inaczej nie zje a chce jabłko itp. Może jest przygluchy i tv w nocy na pełny regulator to norma? Może mu przeszkadza, że o 22 wracasz do domu? Może popuszcza i brudzi meble?

Akurat piszę z życia, mam przypadek podobny w swoim środowisku (tyle że to rodzina tej osoby) i jest ciężko. Wolałabym kasę wydać na klitke ale mieć spokój.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 10:26   #483
Lumimi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez konsternacja Pokaż wiadomość
Im dłużej się nad tym zastanawiam, tym bardziej jestem w stanie pomyśleć, że to nie jest takie głupie. Kluczowe by było położenie nieruchomości, jej atrakcyjność i przede wszystkim stan tego pana. Jeśli jest sprawny, i kontaktowy to może się komuś to podobać.

Np. mamy parę wynajmującą klitkę kawalerkę 30 m2 bez balkonu za ok 1200 PLN a tu proszę, mieszkanie za darmo, ogród, grill, jacyś goście. Standard życia im podskoczy a pieniądze w kieszeni zostaną.

Jeśli ten pan jest w dobrym stanie to posiłki nie są problemem- samemu też trzeba jeść, więc jedna kuchnia, wspólne posiłki.

Ale skoro jest ogłoszenie dla PARY to coś czuję, że jest jednak ogrom pracy związanych z tym panem, że jedna osoba sobie na pewno nie poradzi...

Straszne to jest, że nie ma chętnych z rodziny, którzy by funkcjonowali na zasadach opisanych w tym ogłoszeniu...
Mieszkałaś kiedyś ze starsza osoba?
Ja mieszkalam z babcią która chodziła i była ogólnej w dobrym stanie. Ale uwierz mi ze lekko nie było. A już na pewno nie tak pięknie

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Lumimi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 10:42   #484
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Wiecie, jeszcze tak myślę o tym bonie turystycznym. To jest mega, mega przemyślane działanie rządu powiem wam - na zasadzie: pomoc na pokaz, a i tak jak najmniej kasy wydać.
Przecież skoro to bon tylko na opłaty za pobyt w hotelu, agro czy kwaterach - to logiczne, że nie każe dziecko skorzysta. W mojej pracy 1/3 dzieci nie jedzie (jak co roku nie jedzie) nigdzie. Bo albo ogólna sytuacja finansowa rodzin jest zła (mimo pracy rodziców), albo rodzina patologiczna, albo wyjazdy "na wieś do cioci".

I wiecie, jeśli już tak chcieli dla dzieci* - to pierwotny zamysł był lepszy - opłaty bonem także za np. wypożyczenie kajaka, przewodnika, wstęp na basen itd.
W takiej sytuacji spokojnie mogłyby dzieci korzystać na miejscu, nawet nie wyjeżdżając.

*i to jest dowód na to, że ten rząd naprawdę miał w zadzie dzieci, chodziło o pokazówkę i "jak najtańszym kosztem".

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

680
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 10:49   #485
staska_stasia
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88044519]Wiecie, jeszcze tak myślę o tym bonie turystycznym. To jest mega, mega przemyślane działanie rządu powiem wam - na zasadzie: pomoc na pokaz, a i tak jak najmniej kasy wydać.
Przecież skoro to bon tylko na opłaty za pobyt w hotelu, agro czy kwaterach - to logiczne, że nie każe dziecko skorzysta. W mojej pracy 1/3 dzieci nie jedzie (jak co roku nie jedzie) nigdzie. Bo albo ogólna sytuacja finansowa rodzin jest zła (mimo pracy rodziców), albo rodzina patologiczna, albo wyjazdy "na wieś do cioci".

I wiecie, jeśli już tak chcieli dla dzieci* - to pierwotny zamysł był lepszy - opłaty bonem także za np. wypożyczenie kajaka, przewodnika, wstęp na basen itd.
W takiej sytuacji spokojnie mogłyby dzieci korzystać na miejscu, nawet nie wyjeżdżając.

*i to jest dowód na to, że ten rząd naprawdę miał w zadzie dzieci, chodziło o pokazówkę i "jak najtańszym kosztem".

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

680[/QUOTE]
Ależ oczywiście, że to było na pokaz.
500 zł na dziecko to niby jakaś kasa jest, ale jakby chciała pojechać już 4-osobowa rodzina (rodzice + 2), to koszty znacznie rosną i te 500 (czy tutaj 1000 zł) w wielu przypadkach w zasadzie nie ratuje tej sytuacji. A przecież część ludzi na pewno boi się wysłać dzieci w tym roku na kolonie, woli pojechać gdzieś rodzinnie, żeby przypilnować dzieciaka, wynająć jakiś domek i w miarę izolować się od innych turystów.
Kolejna sprawa, to że nie wszędzie można ten bon ponoć zrealizować. I na koniec zostaje jeszcze kwestia (pewnie marginalna) ludzi, którzy albo mają jakieś własne domki letniskowe, albo rodzinę w fajnym miejscu. Jadą tam, za nocleg w zasadzie nie płacą, ale wszelkie rozrywki na miejscu już są płatne.
Stary 2020-08-04, 11:21   #486
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Ależ oczywiście, że to było na pokaz.
500 zł na dziecko to niby jakaś kasa jest, ale jakby chciała pojechać już 4-osobowa rodzina (rodzice + 2), to koszty znacznie rosną i te 500 (czy tutaj 1000 zł) w wielu przypadkach w zasadzie nie ratuje tej sytuacji. A przecież część ludzi na pewno boi się wysłać dzieci w tym roku na kolonie, woli pojechać gdzieś rodzinnie, żeby przypilnować dzieciaka, wynająć jakiś domek i w miarę izolować się od innych turystów.
Kolejna sprawa, to że nie wszędzie można ten bon ponoć zrealizować. I na koniec zostaje jeszcze kwestia (pewnie marginalna) ludzi, którzy albo mają jakieś własne domki letniskowe, albo rodzinę w fajnym miejscu. Jadą tam, za nocleg w zasadzie nie płacą, ale wszelkie rozrywki na miejscu już są płatne.
No, bo aby bon zrealizować w danym miejscu, to to miejsce musi się najpierw do programu zgłosić.

Miejsce, do którego my jedziemy - jak na razie raczej nie przystąpiło, na stronie nie ma info. A z kolei lista miejsc - jest tworzona na bazie nazw rejestracyjnych firm. I są takie kwiatki, że jest przykładowo "Produkcja mięsa Schabik", bo firma faktycznie najpierw zajmowała się produkcją mięsa, a potem doszło do tego 5 innych działalności, w tym wynajem noclegowy.

I prawda taka, że fajne miejsca, które nie chcą przystąpić do programu (bo, jak sądzę, nie ufają rządowi i obawiają się, że tej kasy nie zobaczą) mogą upaść, bo sporo ludzi jednak wybierze miejsca z dopłatą - nawet, jeśli wcześniej jeździli w dane miejsce od lat i byli zadowoleni.

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Władze Uniwersytetu Śląskiego ogłosiły, że zajęcia w tym roku zdalnie.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 11:26   #487
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Nom ja naprawde uwazam ze skoro maski nawet minimalnie moga cos dac to warto je nosic je lub przylbice. Ja sama w pracy teraz zazwyczaj nosze mala przylbice i wiem slabiej chroni ale latwiej jest wytrzymac tyle godzin do tego jestem w stanie jeszcze utrzymac czasem dystans oprocz weekendow gdyby byly tlumy ale teraz nie ma bo ludzie powyjezdzali i moge tez stanac za pleksa wiec moze byc. Jak jestem klientem to troche ciezej zachowac dystans zwlaszcza w kolejce jak ludzie na Tobie stoja i wtedy wole maske tak samo w pociagu. Mysle ze wczesniej juz mogli wprowadzic cos takiego a nie czekac jak teraz kolejny rekord 680 zarazen. Tak jak mowie niektorzy w Polsce za bardzo to olewaja. Tak jak ktos pisal i o ile to prawda we Wloszech ludzie nosza maski i nawet ich zazwyczaj nie opuszczaja albo moze w skrajnych sytuacjach ale staraja sie nosic dobrze. Jezeli my nie znamy bardzo innych sposobow zapobiegania to moim zdaniem warto wykorzystac kazdy nawet ten co daje mala ochrone ale lepiej mala niz zadna. Dystans tez nikomu nie zaszkodzi ale tu wiadomo niestety nie kazdy trzyma i faktycznie jak ktos kiedys napisal wrecz gorzej starsi ludzie bo czasem odsuniesz sie a oni dalej sie przysuwaja i maja taka tendencje niektorzy.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 11:26   #488
staska_stasia
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88044580]No, bo aby bon zrealizować w danym miejscu, to to miejsce musi się najpierw do programu zgłosić.

Miejsce, do którego my jedziemy - jak na razie raczej nie przystąpiło, na stronie nie ma info. A z kolei lista miejsc - jest tworzona na bazie nazw rejestracyjnych firm. I są takie kwiatki, że jest przykładowo "Produkcja mięsa Schabik", bo firma faktycznie najpierw zajmowała się produkcją mięsa, a potem doszło do tego 5 innych działalności, w tym wynajem noclegowy.

I prawda taka, że fajne miejsca, które nie chcą przystąpić do programu (bo, jak sądzę, nie ufają rządowi i obawiają się, że tej kasy nie zobaczą) mogą upaść, bo sporo ludzi jednak wybierze miejsca z dopłatą - nawet, jeśli wcześniej jeździli w dane miejsce od lat i byli zadowoleni.

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Władze Uniwersytetu Śląskiego ogłosiły, że zajęcia w tym roku zdalnie.[/QUOTE]
Jestem ciekawa jak to wygląda z drugiej strony. Myślę, że właściciele agroturystyk itp. po pierwsze boją się, że nie zobaczą kasy, a po drugie- kiedy. Jeśli przyjeżdża kilka rodzin, każda z bonami, chcą mieć wyżywienie itp., to najpierw taki właściciel agro musi wyłożyć na to z własnej kieszeni, która i tak jest chuda po lockdawnie. Zatem jeśli mu zwrócą za 2-3 miesiące, to nie dziwię się, że nie chcą brać w tym udziału. ALE nie mam pojęcia, kiedy faktycznie kasa wpływa na jego konto, dlatego tak tylko gdybam.

No cóż, ustawa była napisana na szybko i na kolanie, stąd takie kwiatki, jak choćby handlowanie tymi bonami w necie. Pół biedy, jeśli ktoś sprzedaje, bo tam, gdzie jedzie, nie można zrealizować, a chce mieć gotówkę, ale jeśli ktoś sprzedaje, żeby przepić, to już poważne nadużycie.
Stary 2020-08-04, 11:27   #489
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 11:34   #490
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Dokladnie. Wszystko zalezy jakie to panstwo.
Ja czytalam ze mozna odetchnac i zapomniec o koronawirusie na Litwie ze nie trzeba tam nosic masek, ze malo zarazen. Jednak ostatnio wpisalam i chyba zaraz beda musieli nosic chyba cos sie zmienilo bo maja wiecej zarazen. Takze sytuacja caly czas moze sie zmieniac.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 11:45   #491
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88044580]No, bo aby bon zrealizować w danym miejscu, to to miejsce musi się najpierw do programu zgłosić.

Zadzwoń do miejsca, w które się wybierasz - może przystąpili/zamierzają przystąpić, a jeszcze nie opublikowali info na stronie.

Studia zdalnie - masakra...
Weszłam na stronę UŚ: w zakresie ćwiczeń to rekomendują/zalecają + info, że nawet jeśli wszystkie zajęcia mogą się odbyć zdalnie, będą rekomendować wybrane w formie kontaktowej.
Szczerze, wykłady mogłabym mieć online, chociaż z niektórych przedmiotów byłoby to słabe. Z drugiej strony niektóre zapchajdziury możnaby odpalić online.

Edytowane przez bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Czas edycji: 2020-08-04 o 11:48
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 11:46   #492
konsternacja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Mieszkałaś kiedyś ze starsza osoba?
Ja mieszkalam z babcią która chodziła i była ogólnej w dobrym stanie. Ale uwierz mi ze lekko nie było. A już na pewno nie tak pięknie

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
No właśnie mieszkałam. Wychodzi na to, że było kolorowo i bardzo dobrze,mimo tego, że ona była przygłucha to po 22:00 nie używała tv ani radia. To chyba jest dla większości ludzi nie do pomyślenia, że przebywanie z nią to była przyjemność a nie uciążliwość dlatego mam inne zdanie na temat tej oferty niż większość.

Dziś mignęła mi informacja, że lista podmiotów, gdzie można zrealizować bon turystyczny będzie zweryfikowana i ten "Schabik" najprawdopodobniej będzie wykreślony.
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 11:47   #493
staska_stasia
Zakorzenienie

[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88044736]Zadzwoń do miejsca, w które się wybierasz - może przystąpili/zamierzają przystąpić, a jeszcze nie opublikowali info na stronie.

Studia zdalnie - masakra... [/QUOTE]
Rodzice wynajmują stancję 2 dziewczynom z pielęgniarstwa. Na zaliczenie miały napisać pracę jak wkłuć wenflon i jak przewinąć pacjenta leżącego
Stary 2020-08-04, 11:50   #494
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718
Konto usunięte

Cytat:
Rodzice wynajmują stancję 2 dziewczynom z pielęgniarstwa. Na zaliczenie miały napisać pracę jak wkłuć wenflon i jak przewinąć pacjenta leżącego

Supcio
bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 11:50   #495
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Ja sobie nie wyobrażam jak oni chcą zrobić szkole zdalną dzieciakom co idą do 1 klasy podstawówki 🤦

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 11:57   #496
cava
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88044336]

Mnie dzisiaj zatkała wypowiedź Szumowskiego, screen z telefonu. No autentycznie mnie zamurowało.[/QUOTE]

Oni sa jacyś oderwani, serio.
jak ostatnio ogladałam TV, to widziałam prezydenta Macrona w maseczce - stał gdzieś w plenerze i coś gadał do kamery.

No ale nasi politycy nie mogo.Lepiej kurna napluć w ten mikrofon, niech se dziennikarzyny dezynfekują, albo niech się kolejny zarazi co będzie do niego gadał- może z totalnej opozycji będzie dziad jeden.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 12:01   #497
khloe
Strzelaj lub emigruj!

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88044336]Timon, co do tych sanatoriów... Chyba nawet tu któraś pisała o mamie czy babci? Że żadnego testu nie było ani nie musiała mieć?

Mnie dzisiaj zatkała wypowiedź Szumowskiego, screen z telefonu. No autentycznie mnie zamurowało.[/QUOTE]Mój tata był w sanatorium zaraz po otwarciu sanatoriów, gdzie wtedy Szumowski szumnie mówił że ludzie przystępujący do turnusu na wejście będą mieli test.

Był tam 2 tygodnie i ani na wejściu, ani na wyjściu, ani w trakcie nie było

XD

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 12:04   #498
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce
Konto usunięte

Mój sąsiad pojechał do sanatorium jakieś 1,5 tygodnia temu i miał test dzień przed przyjęciem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
07f49d5297ed442eaa63bdc5e3365630f1fe1bde_620d9001ec3ce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 12:05   #499
cava
Zakorzenienie

[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88044736]

Weszłam na stronę UŚ: w zakresie ćwiczeń to rekomendują/zalecają + info, że nawet jeśli wszystkie zajęcia mogą się odbyć zdalnie, będą rekomendować wybrane w formie kontaktowej.
Szczerze, wykłady mogłabym mieć online, chociaż z niektórych przedmiotów byłoby to słabe. Z drugiej strony niektóre zapchajdziury możnaby odpalić online.[/QUOTE]

Załamka.
Moje jedna studentka, druga w liceum profilowanym gdzie w ogóle nie ma sensu być, jak nie można korzystać z wyspecjalizowanych pracowni.

Serio sie zastanawiam, czy nie lepiej jakby opuściła 1 rok jak to tak ma wygladać że ma już w plecy pół roku a szykuje sie kolejny rok w plecy.

Nie wiem tez czy słyszałyście pod koneic roku szkolnego, ze masa dzieci i młodziezy w wieku z obowiazkiem nauki, zniknęła z systemu nauczania w wyniku przeniesienia go do nauczania on-line.

Tylko w woj. lubelskim to było 250 osób. jka to uśrednć, to daje 4000 osób które nie podjęły nauki.
Ciekawe ile dojdzie jak nowy rok szkolny ruszy od 1 września tez wtrybie on line.
Ile osób się w ogóle nie stawi a ile nie dotrwa do choćby końca pierwszego półrocza.
To jest przeciez olbrzymi problem.
nikt go nie podnosi, wszyscy mają wlane na młodzież.

Słyszałam tez dane, że wzrost bezrobocia wywołany koronawirusem dotknął głównie młodych, osób do 30 roku życia .

a przecież te 2 grupy, to jest realna , najbliższa przszłość tego kraju i to BRDZO się odbije i to bardzo długofalowo.

+ ten okropny wzrost skali depresji wśród młodych.

Połamane życia.

Liz Williams
Stary 2020-08-04, 12:09   #500
Konto usunięte

[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88044736]Zadzwoń do miejsca, w które się wybierasz - może przystąpili/zamierzają przystąpić, a jeszcze nie opublikowali info na stronie.

Szczerze, wykłady mogłabym mieć online, chociaż z niektórych przedmiotów byłoby to słabe. Z drugiej strony niektóre zapchajdziury możnaby odpalić online.[/QUOTE]

Sorki, źle napisałam, miało być "gdzie jeździmy", my już w tym roku po wywczasach więc teraz niespecjalnie mnie to interesuje, ale skoro ten bon ma być ważny do marca 2022, to rezerwując coś pewnie spytam. Mimo, iż mam mieszane mocno uczucia kolejne rozdawnictwo, ale mam świadomość, że nawet jak nie skorzystam - to rządzący te pieniądze wezmą na tvpis czy kolejne premie dla siebie, ale NA PEWNO nie spożytkują tego, co zostanie - sensownie.

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Ja sobie nie wyobrażam jak oni chcą zrobić szkole zdalną dzieciakom co idą do 1 klasy podstawówki 🤦

Uwierz mi, że ja też nie.
Po nocach mi się śni to.
Dzisiaj - że nagle mam pierwszy dzień lekcji z nowymi dziećmi, ponieważ każdy o innej porze ma zaczynać to my o 10, a ja nie mam jak do pracy dojechać, nic nie jedzie, szukam taxi ze świadomością, że pożre to jakieś kolosalne kwoty. Dzwonię do pracy, że się spóźnię, po czym wchodzę do klasy a tam 31 dzieciaków, wszystkie się ruszają, większość to chłopcy i ja ich kompletnie nie znam

Serio, o własne córki się tak nie martwię (gdzie idą do 1 i 4 klasy), jak o to, JAK pracować zdalnie z pierwszakami.
Tak wiem, marudzę, pisałam to kilka razy. Ale serio jest to dla mnie sytuacja mocno stresująca.

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Oni sa jacyś oderwani, serio.
jak ostatnio ogladałam TV, to widziałam prezydenta Macrona w maseczce - stał gdzieś w plenerze i coś gadał do kamery.

No ale nasi politycy nie mogo. Lepiej kurna napluć w ten mikrofon, niech se dziennikarzyny dezynfekują, albo niech się kolejny zarazi co będzie do niego gadał- może z totalnej opozycji będzie dziad jeden.
No właśnie, dlatego mnie to zszokowało.
Stary 2020-08-04, 12:14   #501
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Mój tata był w sanatorium zaraz po otwarciu sanatoriów, gdzie wtedy Szumowski szumnie mówił że ludzie przystępujący do turnusu na wejście będą mieli test.

XD

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88044802]Mój sąsiad pojechał do sanatorium jakieś 1,5 tygodnia temu i miał test dzień przed przyjęciem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]
Moja ciocia pojechała do sanatorium teraz, wprawdzie prywatnie, ale nic o testach nie wspominała. To taki typ osoby, że gdyby miała test, to pewnie gadałaby o nim każdemu.
Stary 2020-08-04, 12:14   #502
Konto usunięte

Cytat:
Mój tata był w sanatorium zaraz po otwarciu sanatoriów, gdzie wtedy Szumowski szumnie mówił że ludzie przystępujący do turnusu na wejście będą mieli test.

XD

No właśnie coś mi się kojarzyło

Cytat:
Załamka.
Moje jedna studentka, druga w liceum profilowanym gdzie w ogóle nie ma sensu być, jak nie można korzystać z wyspecjalizowanych pracowni.

Serio sie zastanawiam, czy nie lepiej jakby opuściła 1 rok jak to tak ma wygladać że ma już w plecy pół roku a szykuje sie kolejny rok w plecy.

Nie wiem tez czy słyszałyście pod koneic roku szkolnego, ze masa dzieci i młodziezy w wieku z obowiazkiem nauki, zniknęła z systemu nauczania w wyniku przeniesienia go do nauczania on-line.

Tylko w woj. lubelskim to było 250 osób. jka to uśrednć, to daje 4000 osób które nie podjęły nauki.
Ciekawe ile dojdzie jak nowy rok szkolny ruszy od 1 września tez wtrybie on line.
Ile osób się w ogóle nie stawi a ile nie dotrwa do choćby końca pierwszego półrocza.
To jest przeciez olbrzymi problem.
nikt go nie podnosi, wszyscy mają wlane na młodzież.

Słyszałam tez dane, że wzrost bezrobocia wywołany koronawirusem dotknął głównie młodych, osób do 30 roku życia .

a przecież te 2 grupy, to jest realna , najbliższa przszłość tego kraju i to BRDZO się odbije i to bardzo długofalowo.

+ ten okropny wzrost skali depresji wśród młodych.

Połamane życia.
Plastyk? z ciekawości pytam

Zniknęło, zniknęło, a pytamy MEN wprost o to mówi: nie wiemy, jaka to skala. Nieźle, nie? Nie chce mi się teraz tego szukać, to taka aferka z czerwca była.

Powiem ci, jak to od strony szkoły wygląda - jest dziecko, które się nie loguje, a wiemy z wcześniejszego życia szkoły - rodzic kombinujący, mający szkołę w poważaniu.

Lecą telefony, smsy, maile, edziennik - cisza. Wiemy, że dziecko sprzęt ma, internet ma, z wcześniejszych rozmów w klasie.
No to info do pedagog - to samo, próby kontaktu ignorowane.
Leci info pocztą, bezskutecznie.
W końcu pedagog po znajomości aktywizuje znajomego kuratora i prosi o interwencję. Nadal bezskutecznie.
W końcu dzielnicowy idzie do domu (czego nie musi robić, wszak wedle słów menu - to sprawa szkoły) na rozmowę. O dziwo - rodzic otwiera. I... panie, bo ja nie wiedziała, bo nikt nie dzwonił, nie pisał, nie wiem co dziecko ma robić, szkoła się nie interesuje!

Stary 2020-08-04, 12:26   #503
cava
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88044858]No właśnie coś mi się kojarzyło

Plastyk? z ciekawości pytam

Zniknęło, zniknęło, a pytamy MEN wprost o to mówi: nie wiemy, jaka to skala. Nieźle, nie? Nie chce mi się teraz tego szukać, to taka aferka z czerwca była.

Powiem ci, jak to od strony szkoły wygląda - jest dziecko, które się nie loguje, a wiemy z wcześniejszego życia szkoły - rodzic kombinujący, mający szkołę w poważaniu.

Lecą telefony, smsy, maile, edziennik - cisza. Wiemy, że dziecko sprzęt ma, internet ma, z wcześniejszych rozmów w klasie.
No to info do pedagog - to samo, próby kontaktu ignorowane.
Leci info pocztą, bezskutecznie.
W końcu pedagog po znajomości aktywizuje znajomego kuratora i prosi o interwencję. Nadal bezskutecznie.
W końcu dzielnicowy idzie do domu (czego nie musi robić, wszak wedle słów menu - to sprawa szkoły) na rozmowę. O dziwo - rodzic otwiera. I... panie, bo ja nie wiedziała, bo nikt nie dzwonił, nie pisał, nie wiem co dziecko ma robić, szkoła się nie interesuje!

[/QUOTE]

Tak, i to dość wyspecjalizowany. No nie da się w domu urządzić pracowni do metalurgii, ceramiki, pieca postawić do wypalania szkliwa, pracowni dużej formy rzeźbiarskiej odwalić. :/
Do tego dochodzą zaprzepaszczone plenery malarskie i rzeźbiarskie, wymiany młodzieży z zagranicznymi plastykami, wystawy, wyjścia na wernisarzer, wyjazdy za granicę - co roku jechali za granicę w jakieś "antyczne ruiny" i okoliczne muzea.

Straszne to jest wszytko.
Ciekawa jestem co na to ASP- musze uderzyć do znajomych czy rektorzy uczelni cos mysla na ten temat- bo nabory muszą mieć, ale dostaną rocznik po roczniku młodzież zwyczajnie , tragicznie niedokształconą kierunkowo. :/

Liz Williams
Stary 2020-08-04, 12:30   #504
Konto usunięte

Cytat:
Tak, i to dość wyspecjalizowany. No nie da się w domu urządzić pracowni do metalurgii, ceramiki, pieca postawić do wypalania szkliwa, pracowni dużej formy rzeźbiarskiej odwalić. :/
Do tego dochodzą zaprzepaszczone plenery malarskie i rzeźbiarskie, wymiany młodzieży z zagranicznymi plastykami, wystawy, wyjścia na wernisarzer, wyjazdy za granicę - co roku jechali za granicę w jakieś "antyczne ruiny" i okoliczne muzea.

Straszne to jest wszytko.
Ciekawa jestem co na to ASP- musze uderzyć do znajomych czy rektorzy uczelni cos mysla na ten temat- bo nabory muszą mieć, ale dostaną rocznik po roczniku młodzież zwyczajnie , tragicznie niedokształconą kierunkowo. :/
Ano właśnie.
A tak po ludzku zazdroszczę Twojej córce i umiejętności, i możliwości (bo miejmy nadzieję, że one wrócą).
Mam kumpelę plastyczkę, koniecznie chcemy gdzieś jakąś pracownię po tym cyrku cały znaleźć ceramiczną i polepić.
Na razie odbieram dzisiaj materiały do linorytu

A wracając do tematu - prościej muzycznie chyba, bo instrument w domu, online coś się tam da ogarnąć - chociaż wiadomo, to nie to samo.
Stary 2020-08-04, 12:38   #505
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 12:42   #506
cava
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88044939]
Na razie odbieram dzisiaj materiały do linorytu
[/QUOTE]

Kocham linoryt, aneks do dyplomu z tego robiłam.
Myślałam żeby postawić sobie prasę w piwnicy, ale drogie cholery bo bym chciała taka na format B1 i ciągle odkładam.

Biedne te moje dziecko.

Ale studentka tez ma w plecy. Wyjazd językowy do kraju którego języka sie uczy, tez przepadł. Kwalifikacje przeszła ale wyjazdu wiadomo, nie było bo korona.

Liz Williams
Stary 2020-08-04, 12:45   #507
Konto usunięte

Cava, poka kiedyś coś
Ja zdolności to mam marne mimo dziadka malarza no nie przeszło, muzycznie przeszło, plastycznie nie do końca. Ale w końcu chcę tylko podłubać dla siebie i mieć fan
Stary 2020-08-04, 12:57   #508
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

z wywiadu z Szumowskim:
"A tu nie ma pan pretensji do premiera Morawieckiego, że zbyt swobodnie mówił o koronawirusie? Twierdził, że nie należy się go bać, że epidemia się skończyła…

Wszystko to kwestia semantyki. Mieliśmy wtedy 200 zakażeń dziennie. Pan premier powiedział, że wirus jest w odwrocie, bo wtedy był. Teraz przyrósł. Widzimy, że zawsze trzeba pamiętać i mieć z tyłu głowy, że epidemia to jest dzikie zwierzę. W każdej chwili może wyrwać się z kontroli, którą wydawało się nam, że mamy."

"Praktycznie cały wzrost zakażeń to kwestia 28 powiatów z ponad 300, jakie mamy w Polsce. Ponad 60 proc. zachorowań to tylko trzy obszary kraju."

a tak poza tym, to wszystko jest opanowane, epidemia w Polsce ma 'charakter ogniskowy' więc gites i nie ma problemu od str sluzby zdrowia.
no medal z ziemniaka im sie nalezy!

https://www.money.pl/gospodarka/szum...46856928a.html
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 13:00   #509
patisia123
Zakorzenienie

Czy są gdzieś dostępne statystyki ile wykonywano testów w Polsce dzień po dniu?

patisia123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-04, 13:01   #510
Konto usunięte

Ciekawa jestem, kiedy otworzą się normalnie przychodnie. Ale nie liczę na to w najbliższym czasie.

A gdzie są statystyki powiatowe, macie takie coś?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości