|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1291 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7.
Ja byłam i to niedawno i nikt nie wymagał ode mnie siedzenia w maseczce.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- U kosmetyczki tak samo. Powiedziała, że jak chce to mogę zdjąć, bo i tak była pleksa. Robiła mi też brwi na fotelu no i też bez maseczki, a stała nade mną ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#1293 |
|
Zakorzeniona
|
Właśnie ten salon wstawia codziennie zdjęcia i filmiki z salonu i z metamorfoz i wszyscy klienci siedzą w maseczkach, więc chyba zdjęcie nie wchodzi za bardzo w grę. Ale nie wiem, jak w takim wypadku ktokolwiek ma mi doradzić, co będzie mi pasowało.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1294 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1295 |
|
Konto usunięte
|
Spoko, po co się tym przejmować, wystarczy "górnolotne" współczuję i jest git majonez.
A to, że w wielu małych miastach, w miejscach, gdzie dostęp do specjalistów jest utrudniony, odgrywają się niewiele znaczące statystycznie, nie budzące oburzenia dramaty jednostek, to jest nic... Z testem na koronę - zależy od szpitala. Osoby mi znane nie musiały mieć testu zarówno w szpitalu onko (lipiec), jak i w ginekologiczno-endokrynologicznym (czerwiec albo lipiec). Pewnie inaczej są traktowane stany nagłe. Wielość procedur i brak ich adaptacji do większości szpitali (kiedyś tu chyba wrzucałam filmik ratownika z jakiegoś mniejszego miasta, gdzie mówił m.in. o wyposażeniu w sprzęty i korytarze itd.) paraliżuje pracowników medycznych na każdym szczeblu... |
|
|
|
|
#1296 |
|
Konto usunięte
|
Mogła mieć zator na przykład, gdyby uzyskała pomoc na czas, to mogłaby żyć. Niestety, ważniejszy test na koronawirusa. A jak człowiek umrze, bo potrzeba pilnej pomocy, to co z tego. Umarł to umarł, nie?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1297 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88065638]Ta ciężarna miała chyba duszności z tego co kojarzę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]No mnie jakoś duszności w ciąży nie dziwią a i nie mają też jednej przyczyny jaka jest koronawirus. Jak dla mnie to osoby które odmówiły udzielenia pomocy, powinny trafić przed sąd. Za zabójstwo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1298 |
|
Zadomowienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88065596]Wczoraj miałam właśnie rozmowę na ten temat z moja panią doktor. Bardzo mądra życiowo kobieta swoją droga. Mówiła właśnie o tym, ze system się sypie od środka i ze w związku z tym namnożeniem procedur, przepisów dla przepisów, każdy lekarz, każda instytucja ma cały szereg dupochronów. Przez to, ze przepisy są ważniejsze od leczenia coraz częściej będą takie sytuacje, ze ktoś umiera z braku pomocy - nikt nie chce ryzykować pierdla, kar finansowych i innych problemów. Generalnie jest zmartwiona pacjentami, którzy teraz potrzebują jakiegoś konkretnego leczenia, bo niestety cały system jest załamany. I to nie przez ilość przypadków, a przez cały ten proceduralny cyrk. Dupochrony stały się ważniejsze od leczenia pacjentów.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Tak wkasnie jest. Ja obawiam się ze w sezonie infekcyjnym to wszystko padnie. Zero sensownych przepisów organizacyjnych , łatanie dziur. Ciężko jest chorować w tych czasach na cokolwiek, ale bardzo ciężko się tez pracuje. Z jednej strony chcesz pomoc ludziom, z drugiej strony nie wiesz czy przyjmując daną osobę nie zamkną ci oddziału/ przychodni i nie ucierpi kilkadziesiąt osób. Ja pracując w ochronie zdrowia odczuwam autentyczny lęk przed tym sezonem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1299 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88065638]Ta ciężarna miała chyba duszności z tego co kojarzę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]I to usprawiedliwia, że jej nie pomogli i zmarła...? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88065651]Mogła mieć zator na przykład, gdyby uzyskała pomoc na czas, to mogłaby żyć. Niestety, ważniejszy test na koronawirusa. A jak człowiek umrze, bo potrzeba pilnej pomocy, to co z tego. Umarł to umarł, nie? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Dokładnie. Jak miała duszności to na pewno koronawirus ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1300 |
|
Zakorzenienie
|
Nas wysłali na HO do odwołania, bo mamy koronę w korpo. Byłam wczoraj na testach i czekam na wynik.
W szpitalu uniwersyteckim na wszystkich badanych na covida: nowych, do kontroli oraz pacjentów z karetki przez jakiś czas był jeden lekarz. Po godzinie (w moim przypadku, inni czekali dłużej) przyszedł z przerwy drugi lekarz. Na wejście do gabinetu czekałam równe 2h, po badaniach byłam 2h50min od zarejestrowania się (tak, sprawdzałam dokładnie). Było przed godziną 21, za mną w kolejce było 28 osób plus osoby z karetki. Jeżeli w całej Polsce tak to funkcjonuje, to cieszę się, że nie jest to bardziej zakaźna choroba. Umarlibyśmy wszyscy od samego czekania w kolejkach. |
|
|
|
|
#1301 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1302 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)Chyba już kiedyś pisałam, że moja sąsiadka zmarła, bo żaden szpital w okolicy nie chciał jej przyjąć, w końcu wywieźli ją 80 km dalej, ale już było za późno. Dla mnie to straszne, milion razy gorsze niż ten cały koronawirus. Edytowane przez Sabrinasab Czas edycji: 2020-08-13 o 10:53 |
|
|
|
|
|
#1303 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
|
#1305 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1306 | |
|
Zakorzenienie
|
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88065651]Mogła mieć zator na przykład, gdyby uzyskała pomoc na czas, to mogłaby żyć. Niestety, ważniejszy test na koronawirusa. A jak człowiek umrze, bo potrzeba pilnej pomocy, to co z tego. Umarł to umarł, nie? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Cytat:
Tak. Leżała w Ostrzeszowie, ale nie mogli sobie dać rady. Chcieli ją przetransportować do Poznania na Polną, do Kalisza lub do Ostrowa i wszystkie szpitale odmawiały. Jak się w końcu Ostrów zgodził, to zmarła pod szpitalem, bo nie zdążyła dojechać. Jestem załamana. Jak nie możemy liczyć na pomoc w szpitalu w przypadku duszności, to po cholerę nam one? Po co nam te wszystkie obostrzenia, skoro pozwalamy ludziom umierać na co innego? A takich sytuacji będzie więcej. Szkoda, że nie będzie statystyk, ile osób ucierpiało pośrednio przez covid... |
|
|
|
|
|
#1307 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
||
|
|
|
|
#1308 |
|
Konto usunięte
|
O dzisiaj lubelskie dalej szaleje. Wczoraj 39, dzisiaj 46. Pniemy się.
|
|
|
|
#1309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#1310 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88065754]O dzisiaj lubelskie dalej szaleje. Wczoraj 39, dzisiaj 46. Pniemy się.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Bardzo dużo w Białej Podlaskiej. To chyba Nadbużański Oddział Straży Granicznej, pierwsze przypadki tam były chyba w maju lub najpóźniej w czerwcu. |
|
|
|
|
#1311 |
|
Konto usunięte
|
Co wy tak jojczycie? I tak wszędzie jest lepiej niż na śląsku. My tu już nawet się nie przejmujemy. Dzień jak co dzień.
|
|
|
|
|
#1312 |
|
Zakorzenienie
|
[1=5e327f3732852adf48e9cb3 f56b2e58327f4a9c0_62c21f8 678871;88065891]Co wy tak jojczycie? I tak wszędzie jest lepiej niż na śląsku. My tu już nawet się nie przejmujemy. Dzień jak co dzień.[/QUOTE]
Nie jojczymy, tylko obserwujemy. Przynajmniej ja. |
|
|
|
|
#1313 |
|
Konto usunięte
|
[1=5f42baaf55c99c9383de422 acc0cb88e1da365bd_65628ab a0b01a;88065227]Mi takich bieżących rozrywek typu kino też w sumie nie brakuje
Najbardziej jest mi przykro z powodu koncertów, w tym roku miałam jechać na Rammstein i System of a Down Rammstein przełożyli na przyszły rok (choć na ten moment mam wątpliwości, czy to wszystko się w ciągu roku uspokoi totalnie), a z SoaD nic nie wiadomo, na razie tylko odwołany [/QUOTE]Naprawdę ogromnie się cieszę, że mnie koncerty nie kręcą (chyba trauma po pierwszym koncercie Hey w wieku 14 lat, gdzie mało mnie nie połamali na wejściu :/ ), a i za kinem nie przepadam, mam coś w stylu adhd i wysiedzenie 2h w jednym miejscu to dla mnie katorga, muszę nie dość, że swobodnie wstać, wyjść, tu kawa, tu coś tam - to jeszcze oglądając film albo szydełko, albo papiery do pracy...Teraz też, wizać, w tle serial i otwarte dokumenty w trakcie pisania Ale jeśli ktoś lubi, to serdecznie współczuję No i fakt, muzycy i ludzie z nimi pracujący dostali po tyłku mocno. O ile sławny, dobry muzyk sobie poradzi, to ci wszyscy naokoło - już mają trudno. [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88065596]Wczoraj miałam właśnie rozmowę na ten temat z moja panią doktor. Bardzo mądra życiowo kobieta swoją droga. Mówiła właśnie o tym, ze system się sypie od środka i ze w związku z tym namnożeniem procedur, przepisów dla przepisów, każdy lekarz, każda instytucja ma cały szereg dupochronów. Przez to, ze przepisy są ważniejsze od leczenia coraz częściej będą takie sytuacje, ze ktoś umiera z braku pomocy - nikt nie chce ryzykować pierdla, kar finansowych i innych problemów. Generalnie jest zmartwiona pacjentami, którzy teraz potrzebują jakiegoś konkretnego leczenia, bo niestety cały system jest załamany. I to nie przez ilość przypadków, a przez cały ten proceduralny cyrk. Dupochrony stały się ważniejsze od leczenia pacjentów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] To powiem ci, że w szkolnictwie to jest od dawna , muszę mieć tyle dupochronów, że mi się odechciewa organizowania czegokolwiek. ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Szumowski: ludzie nie zarażają się na ulicy, tylko na imprezach Na onet.pl To wyjaśnijcie mi w takim razie - dlaczego w czerwonych strefach maseczki muszą być na ulicach na twarzy? no nie ogarniam. I druga myśl złotoustego: Jedyny moment, gdy cała Polska zostałaby czerwoną strefą, to moment niewydolności służby zdrowia - powiedział dziś w TVN24 Łukasz Szumowski. Czyli mam wrażenie, że to kwestia tygodni? |
|
|
|
|
#1314 |
|
Szef ds. Wymianek
|
Byłam kilka dni temu u fryzjera i facet chciał zobaczyć jak byłoby mi zupełnie bez grzywki, i poprosił aby na chwilę zdjęła maseczkę.
|
|
|
#1315 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88065954]Naprawdę ogromnie się cieszę, że mnie koncerty nie kręcą (chyba trauma po pierwszym koncercie Hey w wieku 14 lat, gdzie mało mnie nie połamali na wejściu :/ ), a i za kinem nie przepadam, mam coś w stylu adhd
i wysiedzenie 2h w jednym miejscu to dla mnie katorga, muszę nie dość, że swobodnie wstać, wyjść, tu kawa, tu coś tam - to jeszcze oglądając film albo szydełko, albo papiery do pracy...Teraz też, wizać, w tle serial i otwarte dokumenty w trakcie pisania Ale jeśli ktoś lubi, to serdecznie współczuję No i fakt, muzycy i ludzie z nimi pracujący dostali po tyłku mocno. O ile sławny, dobry muzyk sobie poradzi, to ci wszyscy naokoło - już mają trudno. To powiem ci, że w szkolnictwie to jest od dawna , muszę mieć tyle dupochronów, że mi się odechciewa organizowania czegokolwiek.[/QUOTE] To jest straszne po prostu. Durne procedury i dupokrywy są ważniejsze od człowieka. Dziwie się, ze ludzie jeszcze się decydują na prace w tych sektorach, bo to jest tak przygnębiające i zniechęcające, ze szok. Dlatego ja jestem wściekła po prostu, ze więcej czasu poświęca się na głupie gadki na temat rozsadzania pracowników co 1,5 m, którzy i tak całe dnie spędzają razem w biurze, zamiast zając się realnym problemem jakim jest obecny stan ochrony zdrowia, która jest już niewydolna. Tutaj powinni włożyć swoje wysiłki, tutaj powinno się coś zmienić, bo to jest dramat jak to działa. Żeby młoda dziewczyna umierała pod szpitalem, bo instytucja, która powinna jej pomoc szukała dupochronów przez zasrany koronawirus. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1316 |
|
BAN stały
|
To, co dzieje się w ochronie zdrowia i mnie przeraża. Pisałam wiosną o mamie, której dokuczał uporczywy kaszel przez dwa miesiące. Najpierw leczył ją lekarz rodzinny przez telefon oczywiście. Przez półtora miesiąca przepisywał jakieś leki, antybiotyki i inne takie, ale nie pozwolił przyjść na normalną wizytę, żeby osłuchać te płuca. W końcu wysłał mamę na rtg i jak na nim nic nie wyszło to dał skierowanie do pulmonologa. Tylko, że przychodnie w okolicy nie działały, tzn. pulmonolog na telefon
Z rzeczy też ważnych, chociaż nie tak jak zdrowie to zapytam o kina. Byłyście w kinie? Są u was w ogóle otwarte? Nie ukrywam, że chodzę głównie do multipleksów i dzisiaj sprawdziłam, że u mnie cinema city jest otwarte od jakichś dwóch tygodni. Podobnie Helios, ale obostrzenia są takie, że mnie odchodzi ochota na seans. Jedzenie można spożywać tylko w specjalnych strefach, nie na sali w trakcie oglądania. I przez cały seans widzowie muszą nosić maski. Na dodatek repertuar kijowy, ale to wiadomo, że nie jest winą kina. W każdym razie jakoś mi się nie widzi iść na film w takich warunkach i chyba po raz pierwszy mam wrażenie, że faktycznie lepiej sobie zapodać netfliksa w domu. |
|
|
|
|
#1317 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No dokładnie, Twoja mama ma szczęście, ze ja stać, ale niektórych nie stać żeby płacić co rusz 150 zł za wizyty plus leki rzecz jasna. A leki na prywatna receptę są oczywiście pełnopłatne. To jest bardzo ciekawe, ze prywatni lekarze działają (choć są kolejki), prywatne przychodnie działałają a państwowe placówki maja takie problemy. Chociaż według mojej pani doktor w POZach nie jest tak źle, prawdziwa lipa dzieje się właśnie w szpitalach. Sorry, ale jak lekarz z wieloletnia praktyka, kobieta, której ojciec był lekarzem, matka, mąż jest lekarzem, zna to środowisko i klimat pracy na wylot, wyraża współczucie dla wszystkich, którzy w tych czasach potrzebują lub będą potrzebowali konkretnego leczenia, to ja jestem przygnębiona razy milion. Ja na całe szczęście zostałam zaproszona na wizytę, obejrzała mi ucho, czuje się zaopiekowana. Co będzie jesienią? Przyznam, ze tego się obawiam najbardziej, jakiejś całkowitej niewydolności. I zobaczcie, ze u nas ochrona zdrowia nie upada przez ilość przypadków i brak respiratorów tylko przez ten chaos i wyższość procedur nad człowiekiem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#1318 |
|
Konto usunięte
|
[1=5e327f3732852adf48e9cb3 f56b2e58327f4a9c0_62c21f8 678871;88065891]Co wy tak jojczycie? I tak wszędzie jest lepiej niż na śląsku. My tu już nawet się nie przejmujemy. Dzień jak co dzień.[/QUOTE]No jak się od marca widuje po 4-12 przypadków a czasami i w ogóle nie było lubelskiego na liscie a teraz 4-10 razy więcej, do tego patrząc na liczbę wykonanych testów w lubelskim, to się człowiek zaczyna interesować jak tu mieszka. Ja też się jakoś bardzo nie przejmuję, no, ale zauważam wyraźny skok.
|
|
|
|
#1319 |
|
Konto usunięte
|
Mimiko ja bym do kina w takich warunkach nie poszła, bez sensu. Lubie jeść popkorn podczas seansu i nie wyobrażam sobie siedzieć cały czas w maseczce. Wole netflix z zarełkiem. Albo nawet kupić sobie coś na dvd czy blueray, i tak taniej niż kino.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1320 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88066014]No dokładnie, Twoja mama ma szczęście, ze ja stać, ale niektórych nie stać żeby płacić co rusz 150 zł za wizyty plus leki rzecz jasna. A leki na prywatna receptę są oczywiście pełnopłatne. To jest bardzo ciekawe, ze prywatni lekarze działają (choć są kolejki), prywatne przychodnie działałają a państwowe placówki maja takie problemy. Chociaż według mojej pani doktor w POZach nie jest tak źle, prawdziwa lipa dzieje się właśnie w szpitalach. Sorry, ale jak lekarz z wieloletnia praktyka, kobieta, której ojciec był lekarzem, matka, mąż jest lekarzem, zna to środowisko i klimat pracy na wylot, wyraża współczucie dla wszystkich, którzy w tych czasach potrzebują lub będą potrzebowali konkretnego leczenia, to ja jestem przygnębiona razy milion. Ja na całe szczęście zostałam zaproszona na wizytę, obejrzała mi ucho, czuje się zaopiekowana. Co będzie jesienią? Przyznam, ze tego się obawiam najbardziej, jakiejś całkowitej niewydolności. I zobaczcie, ze u nas ochrona zdrowia nie upada przez ilość przypadków i brak respiratorów tylko przez ten chaos i wyższość procedur nad człowiekiem.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]U mnie przychodnie zamknięte oczywiście. Chodzę na prywatnie do ginekologa i lekarka no sama powiedziala, że przyjmuje kilkanaście pacjentek dziennie się się boi zakażenia ale co ma zrobić? Jak zamknie gabinet to nie będzie miała źródła dochodu. No taka prawda. A lekarze rodzinni się zamknęli, kasę biorą, bo przecież "leczą" teleporadami i maja wszystko w pompce. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:28.

26.08.2023

)
[/QUOTE]
i wysiedzenie 2h w jednym miejscu to dla mnie katorga, muszę nie dość, że swobodnie wstać, wyjść, tu kawa, tu coś tam - to jeszcze oglądając film albo szydełko, albo papiery do pracy...