|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#181 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zabobony/ głupie rady żywieniowe i inne teorię z tyłka
![]() Cytat:
Mnie się zsynchronizowały z przyjaciółką, słyszałam właśnie, że jeśli kobiety są blisko i spędzają razem dużo czasu, to im się tak robi, ciekawe czy rzeczywiście coś w tym jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
BAN stały
|
![]()
Brodawkę na wardze miałem będąc dzieckiem. Przyszła sąsiadka do nas i za aprobatą mojej mamy zawiązała mi na tej brodawce sznurek po czym zdjęła i włożyła do ziemi w doniczce z kwiatkiem. Brodawka po kilku dniach wyschła i odpadła, słowo. Nie pamiętam jak mocno zawiązała i na jak długo ale chyba tylko na chwilę, może to wystarczyło żeby niedotleniona tkanka obumarła ale coś mi się nie wydaje!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Wiem, że jestem dorosłym człowiekiem i sama decyduję o tym, co jem/piję, ale do wody się po prostu zmuszam. Ciekawe, czy miałabym taki problem, gdybym traktowała wodę w dzieciństwie jako coś naturalnego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
Obecnie pije wodę, wodę z solą, wodę z cytryną, niesłodzone herbaty ziołowe. Nie zmuszam się do ich picia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#187 |
Konto usunięte
|
![]()
Dla mnie obecnie woda to podstawowy napój, smakuje mi i dobrze gasi pragnienie.
Ale zupełnie nie pamiętam, czy jako dziecko standardowo piłam właśnie wodę czy coś innego, wtedy się często piło inne rzeczy, dziś dziecko z rodziny od małego ma podejście, że zwykła woda to podstawa. Pamiętam tylko kupowane słodkie napoje np. na koloniach, brrr, dziś bym nie dała rady tyle tego pić. Na pewno nigdy nie dostawałam mocno słodzonej herbaty, była łyżeczka cukru, a słodzić zupełnie przestałam w wieku może 12 lat i posłodzona stopniowo stawała się coraz bardziej niedobra. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
jestem kotem
|
![]()
U mnie się piło wodę w domu, pamiętam z dzieciństwa że był w kuchni taki specjalny dzbanek do którego się zlewało przegotowana wodę z czajnika. Te dwadzieścia lat temu jeszcze chyba nikomu się nie marzyly dzbanki filtrujące
![]() ![]() Ja mam picie wody we.krwi ![]() ![]() ![]()
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
![]()
Zabobon mojej babci: nie mozna czytac ksiazek podczas jedzenia, bo sie "zjada" wiedze, ale ogladanie telewizji jest ok.
No i stostowanie Amolu na absolutnie wszystko, do dzis pamietam ta lyzeczke z cukrem na bol zoladka i smarowanie skroni na bol glowy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#190 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Ja na otwartym terenie tez troche sie boje. Raz bylam na dworze i byla mocna burza i az blysnelo mi przed oczami. Nic wiecej sie nie stalo ale straszne przezycie. W gorach na szczescie nie przezylam, ale moj strach na pewno bylby duzy. Tam jest tym bardziej niebezpieczna, bo jestes wysoko. Tyle ludzi zginelo na Giewoncie gdy pioruny uderzaly w krzyz i blisko. Tylko niestety niektorzy lekcewazyli grzmoty. Co innego jak ktos slyszy i schodzi. My tylko raz mielismy stracha jak schodzilismy z gor i troche wyszlo na to ze za pozno wyszlismy i juz robilo sie ciemno i jakos tak dziwnie i nieprzyjemnie sie szlo i mniej bezpiecznie. Moj chlopak bal sie ze kto wie moze wyskoczy niedzwiedz. Trzymal jakis kij - chociaz raczej niewiele by to dalo :-P Szybko wtedy schodzilsmy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- [1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;88070831]Dla mnie obecnie woda to podstawowy napój, smakuje mi i dobrze gasi pragnienie. Ale zupełnie nie pamiętam, czy jako dziecko standardowo piłam właśnie wodę czy coś innego, wtedy się często piło inne rzeczy, dziś dziecko z rodziny od małego ma podejście, że zwykła woda to podstawa. Pamiętam tylko kupowane słodkie napoje np. na koloniach, brrr, dziś bym nie dała rady tyle tego pić. Na pewno nigdy nie dostawałam mocno słodzonej herbaty, była łyżeczka cukru, a słodzić zupełnie przestałam w wieku może 12 lat i posłodzona stopniowo stawała się coraz bardziej niedobra. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ja jako dziecko nie lubilam wody. Chociaz nie probowano mnie chyba za bardzo do niej przekonywac. Najczesciej pilo sie herbate i napoje. Potem jednak jakos w liceum mialam nadwage i postanowilam sie odchudzac. Pomyslalam ze sprobuje pic tez wode. Odchudzilam sie, waga wrocila (nie wina wody ale podjadania i musze obecnie zmienic na trwale nawyki i wtedy powinno byc lepiej. Co do wody na poczatku bylo ciezko, zadna mi nie smakowala wrecz sie krzywilam pewnie brakowalo mi tej slodyczy. No ale jakos sie wrecz zmuszalam i w koncu sie przyzwyczailam. Gdy jestem naprawde spragniona to woda najlepiej dusi pragnie ie. Moze nadal nie uwazam jej za pyszna ale nie krzywie sie i sa wody ktore polubilam np Naleczowianka, Nestle, Cisowianka. Nadal lubie slodkie napoje i czasem za czesto po nie siegam ale jednak wode pije juz raczej codziennie zwlaszcza w upaly. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
![]() co się stało z kwiatkiem? Umarł czy przeżył? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
![]() Cytat:
Amol czasem stosuje na ból żołądka właśnie ![]() U mnie za dzieciaka niestety wody nie było do picia. Dosładzane herbaty, kompoty, masakra. Dla mnie kompot to może być, ale nie do posiłku. I raz na jakiś czas, i taki świeżo gotowany, a nie wymoczki ze słoika bez smaku. Ja kompot traktuje jak Pepsi. Raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi, ale nie uważam tego napoju za zdrowy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#193 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Natomiast nie pijam kranówy ani wody z filtra, ponieważ lubię wyłącznie wodę gazowaną (im bardziej gazowana, tym lepsza). Wahałam się nad zakupem saturatora, ale póki co to drogi biznes ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
![]() Cytat:
Ja lubię np.sok malinowy, ale raz na ruski rok do budynku czy kaszki. Obecnie w domu robimy może 1/5 przetworów, niż pamiętam z dzieciństwa. W sumie tylko buraczki,ogórki i pomidory. Raz na jakiś czas jak maliny obrodzą, czy wiśnie to robi się u nas sok, ale rozlewamy go w mikro słoiczki, takie po koncentracie pomidorowym, żeby były wypite, a nie że ktoś sobie troszkę naleje, a reszta stoi, stoi i w końcu spleśnieje i do wyrzucenia. To samo z dżemami- jak już w ogóle coś jest robione to też w te mikro sloiki., Żeby ewentualnie zjeść 2 małe słoiczki do naleśników, a nie pół dużego, a reszta do wyrzucenia, bo to tylko do naleśników u nas schodzi, w sumie też rzadko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#195 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Natomiast soków idzie sporo, bo rodzice dolewają sobie do herbaty. Wtedy już jej dodatkowo nie słodzą ani nie dodają cytryny. Sumarycznie przyjmują w ten sposób mniej cukru białego, niż jakby słodzili normalnie. I, o dziwo, herbata z sokiem nie brudzi tak kubka i nie osadza się ten osad. |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 | |
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
![]() Jakoś dorosłam w przekonaniu, że surowa woda to prosta droga do zatrucia. Potem niby uwierzyłam, że u nas można pić bez gotowania (gotowanie wytrąca minerały...), ale blokada w psychice została i dopiero niedawno zaczęłam tak pić. Butelkowane kupuję, jak muszę albo wybieram te mocniej zmineralizowane, nie lubię poczucia, że kupuję to samo, co w kranie, tylko opakowane. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | ||
BAN stały
|
![]() Cytat:
gdy ja byłam dzieckiem, to standardowo - wodę to piją zwierzęta, dla ludzi są soki i kompoty. i faktycznie gdy już świadomie przestawiałam się na wodę, to musiałam się pilnować aby pić wodę, a nie odruchowo iść do piwnicy po sok. rodzice w którymś momencie też się przestawili na wodę, bo mama wyczytała jakie to zdrowe. i moja (sporo) młodsza siostra, która nie pamięta czasu 'soków i kompotów' traktuje picie wody jako oczywistą oczywistość. co niby ma pić innego ![]() ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- Cytat:
to był mój standardowy trik, gdy miałam niedowagę i zupełny brak apetytu. przy książce czy serialu jakoś lepiej mi te posiłki wchodziły ![]() mi się to w ogóle kłóci... ziemniaczki, schabowy, kapusta zasmażana i... słodki kompocik. no super połączenie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Zakorzenienie
|
![]()
U mnie powtarzano, że po plackach ziemniaczanych nie można pić wody
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
BAN stały
|
![]()
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;88070921]rewelacja
![]() co się stało z kwiatkiem? Umarł czy przeżył?[/QUOTE] Nic mu się nie stało. ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- "Nie jedz ogórka z pomidorem, to niezdrowe." Ile ja się się tego duetu najadłem w formie sałatki i do tego z cebulą! Jutro znowu sobie zrobię. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Konto usunięte
|
![]()
U mnie w domu również picie wody było czymś dziwnym i nienaturalnym. W rolin głównej kompoty, soki, napoje gazowane, wszelkie słodzone "zdrowe" Kubusie. Nauczyłam się pić wodę dopiero, gdy się wyprowadziłam. Do dziś czuję na sobie dziwne spojrzenia, gdy na rodzinnym grillu w mega upale, proszę nie o piwo, nie o Colę, lecz o wodę
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
![]()
Kosmos jak Was czytam. U mnie w dzieciństwie nie było żadnych kompotów, żadnych przetworów. Jeśli już to kupne. Dopiero teraz mam swój ogród, z wiśnia, śliwkami, truskawkami i jeżynami. Jak tylko owoce się pojawia to jem je na surowo, ewentualnie wrzucam do owsianki. Teściowa jak zobaczyła to obrodzenie to już leciała pożyczyć mi maszynę do usuwania pestek, podrzuciła przepisy na dżemy i przetwory. Zobaczyłam, ze dodaje się np kg cukru i zrezygnowałam z miejsca. Co ja niby z tym potem zrobię.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Niby cukier to zło, ale z drugiej strony takie domowe przetwory mają niepodrabialny smak. Domowy dżem truskawkowy jedzony zimą ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Pewnie tak, ale nie jadam w ogóle słodyczy i zalewanie pysznych owoców cukrem brzmi jak zło ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 |
Rozeznanie
|
![]()
Odnośnie ogórków i pomidorów, to mi naprawdę nie pasuje takie połączenie. Dla mnie ma taki dziwny posmak, szczególnie ogórki, nigdy ich nie tykałam, gdy leżały obok siebie na talerzu. A o tej „zasadzie” wiem dopiero od niedawna. Może ktoś dorobił do tego teorię.
Edytowane przez aliani Czas edycji: 2020-08-15 o 23:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 | ||
BAN stały
|
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 05:32 ---------- Poprzedni post napisano o 05:26 ---------- Cytat:
To jeszcze jedno. "Słodziki wzmagają ochotę na słodkie z cukrem, są tak naprawdę gorsze od cukru" - na pewno nie w moim przypadku. Gdy piję odżywki białkowe o smaku naturalnym - bez słodzika i cukru, to cały czas mam ochotę na mleczną czekoladę, sezamki, lody. Gdy piję odżywki ze słodzikiem, ochoty na cukrowe nie mam. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | |
Holy Crap!
|
![]() Cytat:
![]() I dziwi mnie tłumaczenie znajomej, że po wodzie boli ją gardło (temp. pokojowa) ale po wodach smakowych czy gazowanych jest okej ![]() Czy u Was też był zabobon, że ugryzienie komara należy ślinić? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja slinilam poparzenie pokrzywą. Wtedy tak nie swędzialo. True story.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Uwielbiam jeść do czytania/oglądania, sprawia mi to przyjemność ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja tez. To jakby sprawia ze czuje wieksza przyjemnosc i jakby jedzenie jeszcze bardziej smakowalo
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:37.