Jaki wózek? - temat zbiorczy cz. 2 - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-06-28, 15:48   #811
AnnaLenna
Zadomowienie

Dot.: Jaki wózek? - temat zbiorczy cz. 2

Cytat:
Napisane przez abacef Pokaż wiadomość
Kupiłam nowy bebetto bresso, gondola jest ok ale spacerówka to koszmar. Dziecku jest w niej niewygodnie, ciągle zjeżdża. Przerzuciłam się na inną spacerówkę i mam nadzieję pozbyć się bebetto jak najszybciej.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Już naczytałam się o Bebetto i zrezygnowałam. W sumie to nic nie mogę znaleźć w tym przedziale cenowym (1500). Samą gondolę ciężko znaleźć. Zastanawiam się czy nie kupic tanio 2w1 gdzie będzie w miarę dobra gondola a później kupić spacerówkę ... ewentualnie przez chwilę korzystac z tej z zestawu od gondoli .
Przeglądałam wiele wózków w tej cenie i co znalazłam to kiepskie opinie nie wiem już co robić

Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka
AnnaLenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-06-28, 20:32   #812
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez AnnaLenna Pokaż wiadomość
Już naczytałam się o Bebetto i zrezygnowałam. W sumie to nic nie mogę znaleźć w tym przedziale cenowym (1500). Samą gondolę ciężko znaleźć. Zastanawiam się czy nie kupic tanio 2w1 gdzie będzie w miarę dobra gondola a później kupić spacerówkę ... ewentualnie przez chwilę korzystac z tej z zestawu od gondoli .
Przeglądałam wiele wózków w tej cenie i co znalazłam to kiepskie opinie nie wiem już co robić

Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka
Tak, spacerówka osobna będzie lepszym pomysłem.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-01, 21:45   #813
lenka990
Zaszynszylowana

Dziewczyny, proszę o wózkową poradę. Byliśmy z mężem w 3 sklepach na oględzinach. Jak któryś wózek w sklepie wydawał się ok, to miał miażdżące opinie, jak któryś nam się kompletnie nie podobał to każdy zachwalał, jak nam się coś mega spodobało to zaś cena...

Nastawiamy się na wózek 2w1. Nasze wymagania co do wózka:

*Dziecko ma się urodzić w październiku

*Mieszkamy na 2 piętrze w bloku bez windy. Nie mam możliwości zostawienia części wózka na dole. Musi być więc lekki

*Głównie będziemy jeździć w mieście, sporadyczne wyjazdy do lasu czy nieubite drogi. Głównie płyty chodnikowe i kostka

*Obydwoje nie należymy do wysokich (ja 160, mąż 174) więc gondola nie musi być na wysokościach.

*Jasne wnętrze wózka (budka). Szare, kremowe, białe. Żadnych czerni.

*Chcemy aby spacerówka posłużyła jakiś czas, a nie, że za pół roku będziemy szukać czegoś innego.

Musi zmieścić się do bagażnika kompakta/auta miejskiego

Budżet do 2500zł

Póki co na tapecie są:

Bebetto Nitello
Espiro Only
Xlander X cite ( niestety nie widzieliśmy tego modelu na żywo, ciężko trafić w sklepie. Tutaj sugeruje się dosyć dobrymi opiniami ale wolałabym go jeszcze pomacać)

"Nie dyskutuj z debilem, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
lenka990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-01, 22:24   #814
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez lenka990 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, proszę o wózkową poradę. Byliśmy z mężem w 3 sklepach na oględzinach. Jak któryś wózek w sklepie wydawał się ok, to miał miażdżące opinie, jak któryś nam się kompletnie nie podobał to każdy zachwalał, jak nam się coś mega spodobało to zaś cena...

Nastawiamy się na wózek 2w1. Nasze wymagania co do wózka:

*Dziecko ma się urodzić w październiku

*Mieszkamy na 2 piętrze w bloku bez windy. Nie mam możliwości zostawienia części wózka na dole. Musi być więc lekki

*Głównie będziemy jeździć w mieście, sporadyczne wyjazdy do lasu czy nieubite drogi. Głównie płyty chodnikowe i kostka

*Obydwoje nie należymy do wysokich (ja 160, mąż 174) więc gondola nie musi być na wysokościach.

*Jasne wnętrze wózka (budka). Szare, kremowe, białe. Żadnych czerni.

*Chcemy aby spacerówka posłużyła jakiś czas, a nie, że za pół roku będziemy szukać czegoś innego.

Musi zmieścić się do bagażnika kompakta/auta miejskiego

Budżet do 2500zł

Póki co na tapecie są:

Bebetto Nitello
Espiro Only
Xlander X cite ( niestety nie widzieliśmy tego modelu na żywo, ciężko trafić w sklepie. Tutaj sugeruje się dosyć dobrymi opiniami ale wolałabym go jeszcze pomacać)
14 kg to ciężka spacerówka
Cofnij się stronę wstecz, te posty
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=799
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=794

Jestem
tutaj
Stary 2020-07-02, 12:04   #815
lenka990
Zaszynszylowana

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Dziękuję za info
A jak z amortyzacją tych wózków?
Chodzi mi oczywiście o początek wózkowania moment kiedy gondolka jest w użyciu

"Nie dyskutuj z debilem, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
lenka990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-07-02, 12:31   #816
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez lenka990 Pokaż wiadomość
Dziękuję za info
A jak z amortyzacją tych wózków?
Chodzi mi oczywiście o początek wózkowania moment kiedy gondolka jest w użyciu
Britax motion jest miękki i ma amortyzatory z tyłu, podobnie jak polskie 2w1.
Paulina szczegółowo opisała wózek.
GB jest podobne.

Z racji amortyzacji nie polecałam wózków Baby Jogger, które też można wyposażyć w gondolę i używać od urodzenia. EDIT ogólnie są ok, ale może nie od urodzenia, bo twarde.

Peg Perego ma takie fajne zestawy do miasta
https://dino.sklep.pl/pegperego-book...html?cPath=1_4

Jestem
tutaj

Edytowane przez kaledonia
Czas edycji: 2020-07-02 o 12:35 Powód: dopisek
Stary 2020-07-11, 21:38   #817
LittleAna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kama_flor Pokaż wiadomość
Ja wybrałam akurat X-Move na polne tereny, tyle, że on będzie się składał z 2 elementów po złożeniu, czyli osobno rama i osobno siedzisko, Widziałam na stronie x-landera,że mają Xcite taki mniejszy i lekki coś chyba 10kg i po złożeniu faktycznie zajmuje mało miejsca i piszą,że foteliki Cybex pasują na adapterach.

Jak sprawuje się X-Lander? Mnie się bardzo podoba, dobrze się prowadzi, ale jest taki gigantyczny!
Byłam już na niego zdecydowana, póki przyszłego taty nie zabrałam do sklepu. Mąż stwierdził że wózek fajny, ale za duży do naszego auta i dla mnie. Mam 153 cm wzrostu.
Ja czuję się przy nim dobrze, bo X-move bardziej wszerz jest duży niż wysoki, dobrze się podbija i ma amortyzację a to b. ważne bo wyprowadzamy się na przedmieścia i do naszego domu prowadzi kamienista droga. Sama już nie wiem. Wizyta w sklepie tylko pogłębiła wątpliwości

W sklepie wpadł nam też w oko Mutsy Icon. Niestety nie ma pompowanych kół ale amortyzacja jest, zgrabniej wygląda od x-move, i co bardzo podoba się mojemu mężowi - jest dużo mniejszy po złożeniu i składa się z siedziskiem. Wygląd też fajny, cena większa ale do zaakceptowania.

Czy któraś z Was ma do czynienia z Mutsy Icon? Jak wypada przy X-landerze? Najbardziej obawiam się kół, przednie wydają się małe i wąskie, raczej słabe w teren....

Jeszcze Mutsy Nio, ale on jeszcze słabiej amortyzowany niż Icon, chyba że odniosłam złe wrażenie?

A może coś innego byście poleciły? Wózek musi mieć amortyzację, być raczej zgrabny po złożeniu i w użytku Espiro Next jest za duży. Bebetto wiem, że są kiepskie. Reszta polskich wózków mi się nie podoba, chcę żeby spacerówka też była ładna. Waga nie gra roli, nie będę musiała wózka dźwigać na co dzień. Zależy mi na dobrym wózku 2w1 do jazdy wokół domu, nie chcę żeby dzieckiem trzęsło na nierównościach, a do samochodu kupię osobną spacerówkę jak już dzidziuś usiądzie.

X-lander x-move wydawał się idealny, i jeśli nie ma nic porównywalnego w mniejszym rozmiarze, to trudno, chyba go wezmę i co najwyżej będę wyglądać jak starsza siostra mojego bobasa
LittleAna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2020-07-15, 13:57   #818
KarinaBl
BAN stały

nasz pierwszy wózeczek był od Baby Design z gondolą, a ostatnio mamy Britaxa, kupionego na promo w sklepie bodajże xxx naprawdę świetny

Edytowane przez gr8ania
Czas edycji: 2020-07-15 o 14:51 Powód: reklama
KarinaBl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-01, 11:24   #819
Pevll
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Dziewczyny doradzicie jakiś wygodny lekki wózek spacerówkę, która składa sie do wymiarów bagażu podręcznego? Wózek nie tylko na lato ale również na jesień i zimę.
Biorę pod uwagę Mutsy Nexo, ale czy jest jakaś alternatywa?
Pevll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-01, 11:44   #820
curious82
Raczkowanie

Dziewczyny, podoba mi się wózek Adamex Reggio i Cristiano.
Mieszkam na parterze, spacery głównie po chodniku. Dziecko powinno się urodzić pod koniec sierpnia więc cała zima przede mną.

Jakie są minusy tych wózków ? Ktoś używa ?
curious82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-01, 15:25   #821
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Pevll Pokaż wiadomość
Dziewczyny doradzicie jakiś wygodny lekki wózek spacerówkę, która składa sie do wymiarów bagażu podręcznego? Wózek nie tylko na lato ale również na jesień i zimę.
Biorę pod uwagę Mutsy Nexo, ale czy jest jakaś alternatywa?
https://dino.sklep.pl/do-samolotu-po...-c-1_1121.html
Nie ma czegoś tak małego i jednocześnie nadającego się na zimę ( w domyśle śnieg ), bo to są leciutkie i delikatne wózki na podróż wyłącznie/ do okazjonalnego stosowania.
Na śnieg potrzebujesz dużych kół.

Babyzen Yoyo na podróż do samolotu będzie chyba najmniejszy.
Do tego jest taki ciekawy, nowy wózek
https://dino.sklep.pl/nowosc-pegpere...=1021_252_1386

Jestem
tutaj
Stary 2020-08-01, 18:56   #822
Pevll
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Dziekuję za namiary. Faktycznie nie zastanawiałam sie nad kółkami Aktualnie jestem w trakcie szukania wózka 2w1 z gondolą i prawdopodobnie zostawię sobie ten komplet na zimowe dni. Ze spacerówki bede natomiast korzystała od wiosny do jesieni.
Pevll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-07, 12:49   #823
kargg
Przyczajenie

Mama z klasą czy jaki wózek na pierwsze dziecko?

Cześć !!! Tak jak w temacie - mama z klasą, to wiadomo nie tylko wygląda ale i to co wykorzystujemy do opieki nad dzieckiem. Wózek - chyba jedno z ważniejszych rzeczy na początku przygody. Pytanie ! Jaki? 3w1 / 2w1 czy lepiej każdy do innego zadania? Bo na ten moment można zwariować...

EDIT: Jednak z mężem zdecydowaliśmy sie na wózek JOIE - https://www.3kiwi.pl/pol_m_Marki_Joi...ax-4-1843.html super lekkie i wytrzymałe.

Edytowane przez kargg
Czas edycji: 2020-08-27 o 11:16
kargg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-16, 14:34   #824
CleoOo
Wtajemniczenie

dziewczyny co myślcie o wózkach Jedo i Espiro next?
CleoOo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-16, 18:17   #825
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez CleoOo Pokaż wiadomość
dziewczyny co myślcie o wózkach Jedo i Espiro next?
Który Jedo

Espiro i Jedo to ciężkie wózki ( ok 15 kg ), więc do bloku bez windy czy częstego pakowania do auta średnio.
Espiro szeroki na 61 cm, szukałabym czegoś do 60 cm, ten Jedo
https://dino.sklep.pl/jedo-tamel-eli...=1021_286_2100
ma np. 58 cm szerokości.

Zobacz też wózki Roan, ale tu nie znalazłam info co do szerokości stelaża
https://dino.sklep.pl/roan-bloom-2w1...1021_1147_2229

Jestem
tutaj
Stary 2020-08-17, 08:24   #826
CleoOo
Wtajemniczenie

Cytat:
Który Jedo

Espiro i Jedo to ciężkie wózki ( ok 15 kg ), więc do bloku bez windy czy częstego pakowania do auta średnio.
Espiro szeroki na 61 cm, szukałabym czegoś do 60 cm, ten Jedo
https://dino.sklep.pl/jedo-tamel-eli...=1021_286_2100
ma np. 58 cm szerokości.

Zobacz też wózki Roan, ale tu nie znalazłam info co do szerokości stelaża
https://dino.sklep.pl/roan-bloom-2w1...1021_1147_2229

jeśli chodzi o wage wózka nie przeszkadza mi ona za bardzo, mieszkam w domu na parterze więc nosić po schodach go raczej nie będę.
Szukam czegoś z nieco większą gondolą (rodze w listopadzie) żeby się zmieściło dziecko w śpiworku jeszcze.
Jeśli chodzi o drogi to raczej miasto, ale chciałabym koła porządne i amortyzacje.

Wpadł mi w oko jeszcze Baby Design Husky, czy któraś ma i mogła by się wypowiedzieć jak się prowadzi? z tego co zauważyłam ma dodatki zimowe więc też super
Stary 2020-08-17, 08:41   #827
kaledonia
zielony stworek

1. Gondole w większości polskich wózków są duże i mają podobne wymiary ( co najwyżej mogą być zawieszone na różnej wysokości ).
2. Nie sugerowałabym się dodatkami do wózka przy wyborze, a materiałem i solidnością wykonania pojazdu.
Śpiworki z wełną czy mufki na ręce do wózka można dokupić uniwersalne
3.
Pytanie czy przetestowaliście wózek co do składania, czy siedzisko spacerówki składa się razem ze stelażem i jakie są wymiary po złożeniu wózka ?

Jestem
tutaj
Stary 2020-08-17, 09:25   #828
eibhlin87
Zakorzenienie

Mój syn jeździl w babdy design husky, wózek spoko, dobrze się prowadzi (syn z grudnia), fajny system wypinania gondoli. Spacerówka duża (siedzisko) ale ciężka, wymieniłam na snapa4 (ale my mieszkamy w bloku). O wielkości nic nie napiszę, bo my mamy mini vana, wózek wchodzi do niego bez składania (spacerówka składała się ze stelażem) Dodatki do husky beznadziejnie, śpiworka nie używałam (za wąski i za duży do gondoli), mufki wygodniejsze osobne a nie łączone. W 2017 jak zamawiałam wózek to te inne baby design miały niemal taką samą konstrukcję, tylko inne materiały i wyposażenie, w husky dopłacasz za ten śpiworek i mufki.
Stary 2020-08-17, 16:18   #829
CleoOo
Wtajemniczenie

Cytat:
1. Gondole w większości polskich wózków są duże i mają podobne wymiary ( co najwyżej mogą być zawieszone na różnej wysokości ).
2. Nie sugerowałabym się dodatkami do wózka przy wyborze, a materiałem i solidnością wykonania pojazdu.
Śpiworki z wełną czy mufki na ręce do wózka można dokupić uniwersalne
3.
Pytanie czy przetestowaliście wózek co do składania, czy siedzisko spacerówki składa się razem ze stelażem i jakie są wymiary po złożeniu wózka ?
Niestety nie mamy możliwości przetestowania wózków.
Zastanawiam się między nowym modelem Bueno (1) z żelowymi kołami a Hushy (2) pompowanymi, które koła nadadzą się bardziej na nierówności?

Edytowane przez CleoOo
Czas edycji: 2020-08-17 o 16:20

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-08-17, 16:59   #830
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez CleoOo Pokaż wiadomość
Niestety nie mamy możliwości przetestowania wózków.
Zastanawiam się między nowym modelem Bueno (1) z żelowymi kołami a Hushy (2) pompowanymi, które koła nadadzą się bardziej na nierówności?

One są tak podobne... na ubity teren oba ok, ten model ma chyba większe koła z przodu lupo comfort https://www.smyk.com/p/baby-design-l...WIELOFUNKCYJNE

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jestem
tutaj
Stary 2020-08-17, 21:14   #831
Annlina
Przyczajenie

Witam

Proszę też o pomoc w wyborze spacerówki .

Dziecko ma 6 miesięcy, mamy Maxi Cosi Mura, która jest cholernie ciężka, ale wygodna dla dziecka i spacerowy blok od niej zostaje na spacery do lasu. Często wyjeżdżamy na spacery do miasta i łączymy spacery z zakupami, więc powinno być jeszcze miejsce na torby.
Z przeczytanych opinii wybrałam dwa wózki - Britax B-Agile M i Valco Snap 4, jeszcze jeden wózek wpadł mi w oko - Chicco Multiride, tylko, że to jest nowość i w necie jak na razie tyko jedna opinia.
Britax -wg mnie to jest taka bardziej solidna konstrukcja, Valco ma atut jako najlżejszy wózek. Chicco wydaje mi się też , że jest wygodny. Który z nich , to dylemat 🤦☠♀️ ?
Annlina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-17, 21:58   #832
eibhlin87
Zakorzenienie

Mam snapa4, polecam, lekki, dużo miejsca pod wózkiem na zakupy, duża budka, można rozłożyć na płasko, składa się siedziskiem do środka. Jedyny minus to nie nadaje się na nierówności, przynajmniej dla tych najmniejszych dzieci

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2020-08-18, 11:57   #833
Anna_Tee
Przyczajenie

Jeśli chodzi o spacerówkę, to polecam wózek recaro. Świetnie się sprawdza i nie ma z nim żadnych problemów.

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2020-08-18 o 13:34
Anna_Tee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2020-08-19, 09:28   #834
Zuza38
Przyczajenie

Hej, my mamy wózek firmy Kunert, 2 w 1, mają ładne wzory i dobre ceny. Jest łatwy w obsłudze, ma duży kosz i regulowaną amortyzację

---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Zobacz sobie wózki firmy kunert, ja mam model Mila Premium Class, ale są też inne w przystępnej cenie. Dobrze wykonane i piękne wzory, ja jestem zadowolona.
Zuza38 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-20, 06:40   #835
Luzia
Zakorzenienie

Czy polecacie wózek valco snap 4 ultra trend sport w wersji z gondola?
Mieszkam na 4 piętrze bez windy i chce mobilny dla mnie wózek. Ta wersja valco ma pompowane kółka. Przemieszczać będziemy się głównie po mieście, czasem parki, ale to wszystko raczej równe tereny.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Luzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-20, 07:01   #836
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Luzia Pokaż wiadomość
Czy polecacie wózek valco snap 4 ultra trend sport w wersji z gondola?
Mieszkam na 4 piętrze bez windy i chce mobilny dla mnie wózek. Ta wersja valco ma pompowane kółka. Przemieszczać będziemy się głównie po mieście, czasem parki, ale to wszystko raczej równe tereny.

A może gondola i snap sport z pompowanych kołami ? Przez to przekładane siedzisko wózek ma kilka kg dodatkowo.

Jestem
tutaj
Stary 2020-08-20, 07:03   #837
Luzia
Zakorzenienie

Cytat:
A może gondola i snap sport z pompowanych kołami ? Przez to przekładane siedzisko wózek ma kilka kg dodatkowo.

No właśnie ta najnowsza wersja snapa z przekładanym siedziskiem i pompowanymi kołami to waga w okolicach 9kg

Ale zależy nam w sumie na tym przekładanym siedzisku, zwłaszcza, że to będzie nasz jedyny wózek..

Stary 2020-08-20, 07:13   #838
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
No właśnie ta najnowsza wersja snapa z przekładanym siedziskiem i pompowanymi kołami to waga w okolicach 9kg

Ale zależy nam w sumie na tym przekładanym siedzisku, zwłaszcza, że to będzie nasz jedyny wózek..

Tak, wiem jedyny , ale z mojego doświadczenia i obserwacji to przekładane siedzisko nie jest jakoś niezbędne Po prostu Snap sport ma większe siedzisko i na pewno wystarczy do końca wózkowania . Oba wózki to dobry wybór .

Jestem
tutaj
Stary 2020-08-20, 07:14   #839
Luzia
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, wiem jedyny , ale z mojego doświadczenia i obserwacji to przekładane siedzisko nie jest jakoś niezbędne Po prostu Snap sport ma większe siedzisko i na pewno wystarczy do końca wózkowania . Oba wózki to dobry wybór .

Boję się, że taki maluszek nie będzie chciał jeździć w stronę kierunku jazdy.

A jakieś opinie o samej gondoli w tej wersji? Da radę?

Stary 2020-08-20, 09:29   #840
eibhlin87
Zakorzenienie

Cytat:
Boję się, że taki maluszek nie będzie chciał jeździć w stronę kierunku jazdy.

A jakieś opinie o samej gondoli w tej wersji? Da radę?

to już od dziecka zależy, mój syn w ogóle nie chciał jeździć tyłem w spacerówce, więc od razu jeździł przodem do kierunku jazdy. gondolę lepiej zmierzyć, z tego co pamiętam to w zwykłym snapie nie jest ona duża.

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości