Co robicie na obiad? - część XIX. - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-08-21, 22:24   #3901
Linka25
Zakorzenienie

Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Kotlety rybne z czosnkiem i chilli, kasza gryczana i gotowany zielony groszek

Sent from my iPhone using Tapatalk
Kotlety rybne mniam

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-08-21, 22:35   #3902
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Pysznie wyglada udanego leżakowania i wypoczywaj

Smaczniutko

Co to za zupa? Brzmi intrygująco .
Pamietam zmorę mojego dzieciństwa piątkowy obiad jajka na twardo w sosie musztardowym . Ochyda to była. Moja mama za nic nie umiała zrobic dobrego sosu muszTardowego.

Musze sie Wam pożalić. Glodze moje dziecko . Dwulatek ktory zje jedynie frytki, nuggetsy i paluszki rybne... wstawię Wam trzy posiłki ktore mu podałam z ktorych zjadł jedynie jeden kęs . Nie wiem na czym od żyje. Dostaje trzy posiłki dziennie i dwie małe przekąski typu jabłko, maliny czy jogurt. Nic prawie nie je.
1. Wczoraj makaron z białym sosem dodałam tam ser comte i kawałek pizzy ktora zrobiłam na obiad. Zjadł jeden kęs pizzy. Makaronu nawet nie tknął. Ani spaghetti ani dinozaury.
2. Śniadanie jajecznica, szynka gofr z suszonymi pomidorami i mozzarella i kawałek sera w kształcie takiego samego pieska. Zjadł tylko tego gofra malutkiego.
3. lunch naleśniki na słono i tost z zemem żurawinowym i serem. Zjadł pol tego kawałka tosta .

Odechciewa mi sie gotować dla niego i wymyślać . W szkole (obecnie COVID dlatego stołówka u nas nieczynna) narzekają ze on nic nie je i mam mu przygotowywać cos co bedzie jadł . Ja wlasnie nie wiem co on by zjadł. Przerasta mnie karmienie dziecka
Karolina A próbowałaś wydłużyć czas między posiłkami? Może całkiem zrezygnować z przekąsek? Na którym centylu jest synek?

U mnie i córka i syn są bardzo szczupli, córka je wszystko i dużo ale ona ma już 8 lat. Synek różnie, ma okresy że je niechętnie, człowiek się nastara, a dziecko nic nie zje, to frustruje. U mnie jest ten plus że jak maluch podziękuje, to chociaż córka zje

Stary 2020-08-21, 22:49   #3903
lulka19
Zakorzenienie

Pelagia A i są pieczarki. Zrobię te danie , bo porów mam caly ogród. Niech jeszcze pójdą trochę w masę

Damdalena ja placki z cukinii robiłam namiętnie w latach 2006-2008. Były co parę dni latem. Do tego stopnia mi sie przejadly , ze potem nie mogłam na nie patrzeć. Mi zawsze wychodziły zbyt mączne. Niestety.

lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-08-22, 11:02   #3904
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

U mnie dzisiaj bedzie troche oszukana spaghetti alla puttanesca z tego co mam w domu. A na przekaske salatka grecka .

Poza tym mam jeszcze pol mlodej kapusty spiczastej w domu i nie wiem, co z niej zrobic. Jak jeszcze bedzie mocno swieza w srodku, to zrobie cos ala coleslaw, a jak nie, to jakos ja udusze z kielbaska czy czyms takim.

Edytowane przez 742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Czas edycji: 2020-08-22 o 11:03
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-08-22, 12:45   #3905
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Wczoraj dojedliśmy kotlety mielone - zrobiłam burgery: kupne bułki pszenno-żytnie posmarowałam resztą Lulkowej surówki, na to dałam sałatę, pomidora świeżego i zielone pomidory takie ze słoika, plaster kiszonego ogórka, białą cebulę, kotleta, plaster sera żółtego i trochę majonezu. Ciężko się jadło tę piramidę, ale daliśmy radę

Dziś w planach grill ze znajomymi: szaszłyki, kiełbasa, boczek, kukurydza, ziemniaki w mundurkach. Jako dodatki: caprese, sałatka grecka, tzatziki. Do picia: herbatka z hibiskusa, wino białe i czerwone

- A ty kto? - Dobra wróżka
- A czemu z siekierą?- A widzisz, jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

www.miauczykotek.pl
Knife_Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-08-22, 12:46   #3906
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

jeszcze fotka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20200821_171053.jpg (107,8 KB, 45 załadowań)

www.miauczykotek.pl
Stary 2020-08-22, 12:48   #3907
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88085312]U mnie dzisiaj bedzie troche oszukana spaghetti alla puttanesca z tego co mam w domu. A na przekaske salatka grecka .

Poza tym mam jeszcze pol mlodej kapusty spiczastej w domu i nie wiem, co z niej zrobic. Jak jeszcze bedzie mocno swieza w srodku, to zrobie cos ala coleslaw, a jak nie, to jakos ja udusze z kielbaska czy czyms takim.[/QUOTE]

Lego kiedyś podawał przepis na fajną sałatkę z kapusty spiczastej. Do tej pory nie zrobiłam, bo nie udało mi się kupić tej kapusty

www.miauczykotek.pl
Stary 2020-08-22, 12:49   #3908
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Knife_Girl Pokaż wiadomość
Lego kiedyś podawał przepis na fajną sałatkę z kapusty spiczastej. Do tej pory nie zrobiłam, bo nie udało mi się kupić tej kapusty
Ona w sumie smakuje jak zwykla biala kapusta.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-08-22, 13:13   #3909
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Wczoraj dojedliśmy kotlety mielone - zrobiłam burgery: kupne bułki pszenno-żytnie posmarowałam resztą Lulkowej surówki, na to dałam sałatę, pomidora świeżego i zielone pomidory takie ze słoika, plaster kiszonego ogórka, białą cebulę, kotleta, plaster sera żółtego i trochę majonezu. Ciężko się jadło tę piramidę, ale daliśmy radę

Dziś w planach grill ze znajomymi: szaszłyki, kiełbasa, boczek, kukurydza, ziemniaki w mundurkach. Jako dodatki: caprese, sałatka grecka, tzatziki. Do picia: herbatka z hibiskusa, wino białe i czerwone
To tak samo tyle , ze raz hot dogi a raz burgery

Stary 2020-08-22, 13:16   #3910
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pelagia_W Pokaż wiadomość
Kurczaka w kostkę podsmażam na oliwie. Osobno na klarowanym maśle smażę pieczarki i pora (dużo, teraz na 400g kurczaka użyłam jednego wielkiego i jednego mniejszego), podlewam winem, potem dodaję kurczaka, doprawiam solą, pieprzem, suszoną pietruszką i wlewam słodką śmietankę. I już ale Marza też robi takiego kurczaka, więc niech też się wypowie
Podać można ze wszystkim, my dziś jedliśmy ze świeżą bagietką z Auchan bo pozazdrościłam Karolinie. Nie spodziewam się, że nawet zbliżyłam się do smaku oryginału, ale bagietka nazywała się paryska i z francuskiego marketu to jakiś substytut jest

Poziom kwasowości jest ten sam 6% więc myślę, że w kontekście delikatności wyjdzie na to samo

Kurczę, serce mi pęka bo widać mega staranie
Ja zupełnie na dzieciach się nie znam, ale kojarzę, że okoliczne niejadki z rodziny zawsze chętnie zjadały zupę pomidorową

Pycha, zjadłabym

Brzmi super, szkoda że bez fotki

U mnie sprawdzają się dwie rzeczy - porządnie odcisnąć cukinię i placki uformować nieduże. Ale też zdarzają mi się wpadki
Wow to kciuki zeby była dobra ta bagietka . A wiecie jak najszybciej odświeżyć chleb czy bagietkę??? Lekko zwilżyć woda i na kilka minut do piekarnika. Od razu robi sie świeży i chrupiący jak w dniu zakupu .

Ja przed wyjazdem do Fr dałam zamrożona Francuzka bagietkę moje dog walkerce . Tak sie nia zajadała ze prosiła zebym jej więcej przywiozła tezraz jak wracaliśmy z Francji... No ale przez kwarantannę nie mogłam sie z nia zani zobaczyc ani jej Przekazać . Ale za tydzien sie z nia podzielę tymi ktore mam zamrozone.

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Karolina A próbowałaś wydłużyć czas między posiłkami? Może całkiem zrezygnować z przekąsek? Na którym centylu jest synek?

U mnie i córka i syn są bardzo szczupli, córka je wszystko i dużo ale ona ma już 8 lat. Synek różnie, ma okresy że je niechętnie, człowiek się nastara, a dziecko nic nie zje, to frustruje. U mnie jest ten plus że jak maluch podziękuje, to chociaż córka zje

Linka jest na 50tym centylu. Ma dwa lata dokładnie i wazy niecałe 13 kg. Te przekąski ktore mu daje to sa owoce i jogurt. Ciastka je naprawde od swieta. Mogłabym z przekąsek zrezygnować ale to niewiele da bo posiłku i tak nie zje . Probowalam. Dlatego wole zeby chociaz te owoce jadł.
Ale cos jest nie tak. Chyba jakis regres czy skok bo wczoraj odmówił drzemki całkowicie. Usnął o 16:30 na kolanach Tz.obudzilismy go na obiad na literki i nuggetsy o 18 ale nie chciał nic zjesc był tak zmęczony... wiec położyliśmy juz go spac i spał cała noc. Dzis na lunch pomyslałam ze skoro nie zjadł tych literek wczoraj to mu zrobie nowe. Ale lunchu tez nie ruszył . To juz do niego zupełnie niepodobne. A teraz odmówił znowu drzemki... także musi byc regres snu albo skok jakis...
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-08-22, 14:02   #3911
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje

U mnie dzis znowu grill Zrobilam mistrzowskie żeberka duszone ponad 3h w coli, palce lizać, mięso samo odchodzi od kości. Poza tym sataye z polędwiczki wieprzowej w imbirowej marynacie, szaszłyki z krewetek i ananasa, birmańska sałatka z pomidorów, surówka z czerwonej kapusty, moreli i granata, pieczone ziemniaczki z rozmarynem i halloumi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-08-22, 14:08   #3912
kasztanka3
Pani Mizantrop

U mnie dzis znowu sushi bylo po pracy, w mojej ulubionej restauracji
Stary 2020-08-22, 14:20   #3913
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez melkmeisje Pokaż wiadomość
birmańska sałatka z pomidorów
Wow, czlowiek caly czas dowiaduje sie czegos nowego
Stary 2020-08-22, 14:23   #3914
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
U mnie dzis znowu grill Zrobilam mistrzowskie żeberka duszone ponad 3h w coli, palce lizać, mięso samo odchodzi od kości. Poza tym sataye z polędwiczki wieprzowej w imbirowej marynacie, szaszłyki z krewetek i ananasa, birmańska sałatka z pomidorów, surówka z czerwonej kapusty, moreli i granata, pieczone ziemniaczki z rozmarynem i halloumi

Poprosze przepis na zeberka
Stary 2020-08-22, 17:17   #3915
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:

Oooo cola a coś jeszcze tam użyłaś do tych żeberek ?

Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-08-22, 20:01   #3916
Ervisha
Zakorzenienie

Zrobiłam dla rodziców kotlety mielone z indyka, fasolkę szpragowa z bułką i masłem i rodzinka chwali... szkoda ze moje jedzenie tak mi nie smakuje ;/

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-08-22, 20:30   #3917
Pelagia_W
Wtajemniczenie

Cytat:
Wow to kciuki zeby była dobra ta bagietka .
Nie była tzn. do obiadu jeszcze całkiem całkiem, ale potem na kolację zrobiłam sałatkę z tuńczyka i fasoli czerwonej i już się zrobiła kapciowata

Cytat:
Cytat:
Jestem absolutnie pełna, ale powiecie słowo i lecę na grilla do jednej i drugiej

U nas dziś na szybko, TŻ moje pierogi z mięsem z zamrażalnika z cebulową okrasą, ja kupne tortellini polane masłem i posypane cheddarem z chili. Do tego oczywiście sałatka

Potem pojechaliśmy do mojego taty, który ma dziś spotkanie z przyjaciółmi. Upiekłam mu muffinki z borówkami i kruszonką cynamonową, ale na siłę upchnęłam do 12 dołków no i mam piekarnik do czyszczenia
Zrobiłam też sałatkę z tortellini, tata przygotował przekąski i razem zrobiliśmy kawę mrożoną z rumem - świetną!
Jutro jestem cały dzień sama i aż nie wiem co sobie zrobić na obiad, czy coś ze śmierdzącym serem czy może z łososiem wędzonym
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20200822_192257.jpg (156,8 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20200822_192318.jpg (227,7 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20200822_192335.jpg (196,7 KB, 40 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20200822_192428.jpg (134,2 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20200822_192409.jpg (84,7 KB, 42 załadowań)
Pelagia_W jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-08-22, 21:16   #3918
Linka25
Zakorzenienie

Dziś tylko fasolka szparagowa z pomidorami na cebulce i czosnku z bagietką.
Cytat:
Wow to kciuki zeby była dobra ta bagietka . A wiecie jak najszybciej odświeżyć chleb czy bagietkę??? Lekko zwilżyć woda i na kilka minut do piekarnika. Od razu robi sie świeży i chrupiący jak w dniu zakupu .

Ja przed wyjazdem do Fr dałam zamrożona Francuzka bagietkę moje dog walkerce . Tak sie nia zajadała ze prosiła zebym jej więcej przywiozła tezraz jak wracaliśmy z Francji... No ale przez kwarantannę nie mogłam sie z nia zani zobaczyc ani jej Przekazać . Ale za tydzien sie z nia podzielę tymi ktore mam zamrozone.

Linka jest na 50tym centylu. Ma dwa lata dokładnie i wazy niecałe 13 kg. Te przekąski ktore mu daje to sa owoce i jogurt. Ciastka je naprawde od swieta. Mogłabym z przekąsek zrezygnować ale to niewiele da bo posiłku i tak nie zje . Probowalam. Dlatego wole zeby chociaz te owoce jadł.
Ale cos jest nie tak. Chyba jakis regres czy skok bo wczoraj odmówił drzemki całkowicie. Usnął o 16:30 na kolanach Tz.obudzilismy go na obiad na literki i nuggetsy o 18 ale nie chciał nic zjesc był tak zmęczony... wiec położyliśmy juz go spac i spał cała noc. Dzis na lunch pomyslałam ze skoro nie zjadł tych literek wczoraj to mu zrobie nowe. Ale lunchu tez nie ruszył . To juz do niego zupełnie niepodobne. A teraz odmówił znowu drzemki... także musi byc regres snu albo skok jakis...
50 centyl świadczy o tym że coś je może ma taki gorszy okres A później nadrobi.
Moja córka od zawsze 3 centyl, ma 8 lat i waży 22 kg. Syn niewiele lepiej. Waży 10 kg w wieku niespełna 1,5 roczku. To około 10 centyl.

Stary 2020-08-22, 21:32   #3919
Ervisha
Zakorzenienie

Podajcie przepis na surówkę

Stary 2020-08-22, 21:39   #3920
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Podajcie przepis na surówkę
Która ? Moja ?

Mój synek je wszystko a chudy. Wazy ledwie 18,5. Gdzie jak był młodszy ważył więcej lub podobnie , a ma 4, 5 roku.

U mnie dziś byl obiad u mamy. Jedliśmy gołąbki z sosem pomidorowym

Stary 2020-08-22, 21:45   #3921
melkmeisje
BAN stały

GG do melkmeisje
Co robicie na obiad? - część XIX.

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Poprosze przepis na zeberka

Wczoraj zamarynowałam je w mieszance przypraw: wędzona papryka, chilli, mielona kolendra, pieprz, mielony kminek, koper wloski... (Możliwe że coś jeszcze). Dzisiaj ponad 3h dusilam w coca coli, potem na ruszt

Jeden z gości stwierdził, że to najlepsze żeberka jakie jadł w życiu, więc chyba trudno o lepszy komplement

Edytowane przez melkmeisje
Czas edycji: 2020-08-22 o 21:47
melkmeisje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-08-22, 22:49   #3922
Alassska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kamilaa21 Pokaż wiadomość
A możesz podać nazwę stronki bez linku ? bo widać same czaszki

Jasne. Smaker. pl ale niemal identyczne są też na innych stronach

Zupa zyskała gorącą aprobatę, więc pewnie wejdzie do repertuaru obiadowego na stałe
Alassska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-08-23, 09:56   #3923
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lulka19 Pokaż wiadomość
Która ? Moja ?

Mój synek je wszystko a chudy. Wazy ledwie 18,5. Gdzie jak był młodszy ważył więcej lub podobnie , a ma 4, 5 roku.

U mnie dziś byl obiad u mamy. Jedliśmy gołąbki z sosem pomidorowym

Stary 2020-08-23, 10:36   #3924
lulka19
Zakorzenienie

Ona była już dziesiątki razy tu walkowana

Por kroje , przelewam gorąca woda , marchewkę i jabłko ścieram. Mieszam wszystko , daje jogurt , łyżkę majonezu , doprawiam sola , pieprzem , mozna cukru dac

Stary 2020-08-23, 10:44   #3925
kasztanka3
Pani Mizantrop

Cytat:
Wczoraj zamarynowałam je w mieszance przypraw: wędzona papryka, chilli, mielona kolendra, pieprz, mielony kminek, koper wloski... (Możliwe że coś jeszcze). Dzisiaj ponad 3h dusilam w coca coli, potem na ruszt

Jeden z gości stwierdził, że to najlepsze żeberka jakie jadł w życiu, więc chyba trudno o lepszy komplement

Chce Dziekuje za przepis
Stary 2020-08-23, 11:20   #3926
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Napisane przez Alassska Pokaż wiadomość
Jasne. Smaker. pl ale niemal identyczne są też na innych stronach

Zupa zyskała gorącą aprobatę, więc pewnie wejdzie do repertuaru obiadowego na stałe

Dziękuje

Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-08-23, 12:05   #3927
lulka19
Zakorzenienie

U mnie dziś puree ziemniaczane z chrzanem , udka z kurczaka w przyprawach ziołowych , mizeria z ogórków swoich

Stary 2020-08-23, 16:41   #3928
Pelagia_W
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lulka19 Pokaż wiadomość
U mnie dziś puree ziemniaczane z chrzanem , udka z kurczaka w przyprawach ziołowych , mizeria z ogórków swoich
Mniam

Ja dziś zrobiłam kolorowy makaron z wędzonym łososiem, koperkiem i śmietaną + surowe pomidorki i rukola.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20200823_155812.jpg (170,6 KB, 34 załadowań)
Pelagia_W jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-08-23, 19:37   #3929
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

Cytat:
Napisane przez Pelagia_W Pokaż wiadomość
Nie była tzn. do obiadu jeszcze całkiem całkiem, ale potem na kolację zrobiłam sałatkę z tuńczyka i fasoli czerwonej i już się zrobiła kapciowata

Jestem absolutnie pełna, ale powiecie słowo i lecę na grilla do jednej i drugiej

U nas dziś na szybko, TŻ moje pierogi z mięsem z zamrażalnika z cebulową okrasą, ja kupne tortellini polane masłem i posypane cheddarem z chili. Do tego oczywiście sałatka

Potem pojechaliśmy do mojego taty, który ma dziś spotkanie z przyjaciółmi. Upiekłam mu muffinki z borówkami i kruszonką cynamonową, ale na siłę upchnęłam do 12 dołków no i mam piekarnik do czyszczenia
Zrobiłam też sałatkę z tortellini, tata przygotował przekąski i razem zrobiliśmy kawę mrożoną z rumem - świetną!
Jutro jestem cały dzień sama i aż nie wiem co sobie zrobić na obiad, czy coś ze śmierdzącym serem czy może z łososiem wędzonym
Ale wyżerka I kawka super

Cytat:

Dawno nie jadłam żeberek

My dziś byliśmy na obiedzie u rodziców: duszone bitki wołowe w sosie z dodatkiem leśnych grzybów Do tego ziemniaki i sałatka (sałata, pomidory, cebula, papryka, kukurydza).

www.miauczykotek.pl
Stary 2020-08-23, 19:40   #3930
Knife_Girl
Piekielnie Ubrunetowiona

.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20200823_144152.jpg (98,5 KB, 54 załadowań)

www.miauczykotek.pl
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości