|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1531 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ XVI
Cytat:
Miałam kilka ser z witaminą C i żadnego nie byłam w stanie zużyć do końca. Jednak nie uważam, żeby moja cera wiele na tym traciła, są przecież inne przeciwutleniacze.
|
|
|
|
|
|
#1532 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1533 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny jakieś opinie o serum róża malina z Ministerstwa Dobrego Mydła? I co ogólnie sądzicie o ich kosmetykach do twarzy? Tanie nie są, ale czy warto? Czy sa jakieś tańsze zamienniki ?
|
|
|
|
|
#1534 |
|
Zadomowienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;88071469]Ja mam teraz Timeless z wit.C i kw. ferulowym- to jest dopiero lepiszcze! Kupiłam, bo miało bardzo dobre opinie, ale szczerze- męczę go od dłuższego już czasu i nie wiem, czy zużyję, bo czasem zapominam o nim (stoi w lodówce), a to świadczy tylko o tym, że obywam się bez niego całkiem spokojnie, a nawet czasem, jak sobie o nim przypomnę, to autentycznie mam spory opór, żeby się nim wysmarować
[/QUOTE]To dobrze, że piszesz. Parę razy zastanawiałam się nad nim, właśnie ze względu na dobre opinie. A też tanie nie jest z tego co pamiętam. Ja bardziej z myślą o rozjaśnieniu przebarwień, które zostają mi po niespodziankach. Ale już po kilku porażkach szkoda mi wydawać kasy, jak mam znowu się rozczarować. |
|
|
|
|
#1535 | |||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1536 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=9d7b7132c96a8dd7d39f4ca 1b65b4d26fef991fe_65a5443 115010;88071469]Ja mam teraz Timeless z wit.C i kw. ferulowym- to jest dopiero lepiszcze! Kupiłam, bo miało bardzo dobre opinie, ale szczerze- męczę go od dłuższego już czasu i nie wiem, czy zużyję, bo czasem zapominam o nim (stoi w lodówce), a to świadczy tylko o tym, że obywam się bez niego całkiem spokojnie, a nawet czasem, jak sobie o nim przypomnę, to autentycznie mam spory opór, żeby się nim wysmarować
[/QUOTE]Jest na glikolu. Nie lubie takich kosmetykow, moje skora ich nie toleruje. Dla mnie najlepsza wit. C to kwas askorbinowy, rozpuszczona w wodzie lub hydrolacie, z kwasem hialuronowym. Prosta i skuteczna. Oczywiscie musi byc swieza, miesiac od otwarcia to max dla takiego produktu. Dlatego najlepiej robic w domu ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
|
|
|
#1537 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj oglądałam film "Second act" z Jennifer Lopez. Była wzmianka o marce Hauschka. Ciekawe, ile marka zapłaciła za taką reklamę
![]() U mnie ostatnio jestem bez serum. I dobrze mi z tym. Nie wiem, czy jeszcze wrócę do serum. Może zimą. Skończyłam krem Phyt's. Super był. Teraz zabieram się za krem Shy Deer.
|
|
#1538 |
|
Raczkowanie
|
https://www.biovenebarcelona.com/pro...7-facial-serum ja mam to serum z witaminą c.
|
|
|
|
|
#1539 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Generalnie bardzo fajna pielęgnacja I widać, że skuteczna Cytat:
Tu masz oleje, sera, hydrolaty i inne cuda ![]() I przystępne ceny ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ---------- Cytat:
Powiedz, powiedz ![]() Moja pielęgnacja też jest prosta. Nawet bardzo. A moim hitem nad hity jest ostatnimi czasy serum z komórkami macierzystymi i acerolą z ZSK https://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/Se...cerola-25g/573 Kocham kocham kocham... Właśnie mi się skończyło i czekam na kolejne, więc mogę się w pełni wypowiedzieć co do działania. Po pierwsze: jest wydajne, a stosowałam je 2,5 miesiąca - codziennie na noc, a potem także na dzień pod puder bambusowy, tudzież Jadwigi. Po drugie: szybko się wchłania. W chwilę po nałożeniu twarz jest delikatnie lepka, ale to szybko mija i potem jest gładziutka i delikatna. Po trzecie: znakomite działanie. Nie przypuszczałam, że tak lekkie bezolejowe serum tak świetnie nawilży moją kapryśną, mieszaną, zapychającą się cerę, ale jej nie przekarmi i nie obciąży. Myślałam, że już nigdy nie znajdę czegoś, co zadziała właśnie w taki sposób. A tu surprise Fajne jest też to, że serum nie gryzie się z olejami i można robić sobie dowolne kombinacje ze swoimi ulubionymi (u mnie obecnie pachnotka). Serum sprawia, że: skóra jest miękka, gładka, nawilżona i uspokojona, zaczerwienienia i niespodzianki szybciej znikają, suchych skórek i zadziorków brak, wraca jednolity koloryt, pory zwężone. Nawet po wieczornych domowych zabiegach oczyszczających w moim stylu (czytaj: radosne wyciskanie tego, czego być nie powinno) i posmarowaniu serum, rano nie ma żadnych śladów dokonanej zbrodni ![]() Myślę, że warto wypróbować i się przekonać Jeśli dla kogoś okaże się za lekkie, wystarczy dowolny olej i jest wersja na bogato ![]() Polecam
SARCASM - only one of the services I offer ![]() Edytowane przez Apsik13 Czas edycji: 2020-08-17 o 12:32 |
|||
|
|
|
|
#1540 |
|
Zakorzenienie
|
Robię takie proste serum:
hydrolat: 4,34g wit. C 1,2g glukonolakton 0,46g kw. HA 4g Ilość na opakowanie 10ml.
|
|
#1541 |
|
Miss Pudernica
|
Rozmawiałyśmy ostatnio o opakowaniach refill - Yope wprowadza uzupełnienia dla żeli pod prysznic o pojemności 800 ml. Super, lubię ich żele i na pewno skorzystam.
https://www.ezebra.pl/pl/products/pi...ml-119187.html
|
|
#1542 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() Przypadła mi ta różowa maseczka pięciominutowa Miya do gustu, fajnie oczyszcza pory, wymiata wągry i zaskórniki, wygładza i ma bardzo fajną konsystencję, szczypie i grzeje, ale skóra po użyciu w ogóle nie jest podrażniona, a trzymałam ją jakieś 10 minut. Wiem, że nie jest do końca naturalna, ale kojarzę, że kilka osób pisało o niej tu na wątku w samych pozytywach, także dziękuję za polecenie ![]() Wysłane z mojego F5121 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#1543 | |
|
Miss Pudernica
|
Cytat:
Teraz czaję się na BB Miya.
|
|
|
#1544 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
|
#1545 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
BTW. właśnie ostatnio kupiłam w Super Pharm jakiś balsam do ciała z niezłym składem, bo napisali na opakowaniu że to kosmetyk chroniący przed alergią: https://www.superpharm.pl/nuev-17956.html Jezu... jak on jest naperfumowany! Wydawało mi się, że jak kosmetyk "na alergie" to raczej nie powinien tak pachnieć mocno. A tu jakbym kupiła jakiś chanel czy inny dior. Masakra. I 25 zł w plecy. |
||
|
|
|
|
#1546 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1547 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
|
#1548 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wczoraj znalazłam jeszcze maseczkę Orientany Szafran i coś tam. Kiedyś parę razy ją użyłam i generalnie była ok, ale wczoraj jej zapach mnie prawie zabił Chyba mam coraz większy problem z tym...
|
|
|
|
|
|
#1549 | ||
|
Miss Pudernica
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1550 |
|
Konto usunięte
|
a to widziałyście? https://www.instagram.com/p/CEAXa8VJwIi/
|
|
|
|
|
#1551 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;88078246]a to widziałyście? https://www.instagram.com/p/CEAXa8VJwIi/[/QUOTE]Widziałam, ale naruszenie i to nie jedno jest tak ewidentne, że aż trąci o jakieś drugie dno, np. takie, że zawartość tych substancji w produkcie jest śladowa, poniżej progu, w którym producent ma obowiązek umieszczenia ich w INCI. Tym bardziej, że nie są to kosmetyki z certyfikatami eko. Jeżeli mam rację, to wychodziłoby na to, że Orientana chciała być uczciwa do końca.
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2020-08-19 o 15:33 |
|
|
|
|
#1552 | |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1553 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ciekawe, że nie podają tu składu- może dlatego, że taki całkiem idealny nie jest. [1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;88078246]a to widziałyście? https://www.instagram.com/p/CEAXa8VJwIi/[/QUOTE] Hmm, no może nie fajnie robią, że podają jakieś tajne nazwy w inci, ale z drugiej strony od dawna wiadomo, że te kosmetyki są robione, albo częściowo robione w Azji. Nawet producent to oficjalnie podaje: "Produkujemy w Indiach, Polsce i na Tajwanie." https://www.orientana.pl/nasza-firma/#omarce |
|
|
|
|
|
#1554 |
|
Zakorzenienie
|
Tonik Alverde z glinką.
Maseczki glinkowe z Fitokosmetiku.
|
|
#1555 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
Jeszcze gorzej ze składami niektórych kosmetyków , chodziło chyba o maseczki. Ja tymczasem dokupiłam kolejna piankę Feel Free i krem na dzień z tej samej serii, a wcześniej wskoczył peeling. Tylko kremu jeszcze nie testowałam , mam inny w użyciu . Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#1556 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam wczoraj w Rossmannie i kupiłam krem odżywczy N.A.E. oraz kremy do rąk Ewy Chodakowskiej. Chciałam jeszcze spojrzeć na kremy AA Go Green, ale u mnie nie było. Mały Rossmann, a do dużego nie chce mi się jechać.
Widziałam, że Garnier wprowadził kremy do twarzy z EcoCert.
|
|
#1557 | |
|
Raczkowanie
|
[/QUOTE]Oo, dla mnie to najlepsze serum z wit. c jakie kiedykolwiek używałam. Nie zwróciłam uwagi żeby się lepiło. Za to bardzo przyjemne w użytkowaniu, nie śmierdzi, fantastycznie sunie po skórze, i nic a nic nie podrażnia a używam go codziennie od dekoltu w górę. Dla mnie to z 15% z Basic Lab jest bardziej lepiące i smrodkowe, też je chwaliłam b robiło robotę. ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Cytat:
Z N.A.E mam żel pod prysznic rozmaryn i tymianek, jest świetny, bardzo orzeźwiający a potraktowany jako płyn do kąpieli, jeszcze z solami eukaliptusowymi robi mi małe spa w domu. Jeżeli ktoś lubi takie zapachy |
|
|
|
|
|
#1558 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
), ale jednak spasuję w takim razieCo do Timless- owszem, sunie, ale u mnie zostawia święcącą i lepką warstwę, która daje duży dyskomfort i wymaga nałożenia czegoś jeszcze/zmatowienia Na noc pewnie by mi to nie przeszkadzało, ale mam lepsze szpeje do nocnej pielęgnacji, po których widzę efekty, a których nie powinno łączyć się z wit. C.A zapach ma chemiczny wg mnie. Edytowane przez 9d7b7132c96a8dd7d39f4ca1b65b4d26fef991fe_65a5443115010 Czas edycji: 2020-08-23 o 11:08 |
|
|
|
|
|
#1559 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, dołączam do grona naturalnej pielęgnacji
Niedawno postanowiłam zmienić kosmetyki na takie, które mają dobry/lepszy skład niż te wcześniejsze. Przedtem używałam po prostu tego, co mi się sprawdzało i nie robiło żadnych bomb na twarzy. Nie znam się na składach, nie umiem ich czytać, ale posiłkuję się grupą na fejsie Postanowiłam zacząć od tańszych kosmetyków Testuję więc teraz serię Bielenda Spa Rituals Mam: *płyn micelarny - no, micel jak micel ![]() *kremowy olejek do mycia twarzy - nie sprawdza mi się, czuję, że mam niedomytą buzię, zostawia mi śliską warstwę po zmyciu *śmietankę do mycia twarzy - j/w *hydrolat - szkoda, że nie jest w sprayu, byłoby to dla mnie wygodniejsze niż sączenie na wacik i dopiero na twarz; ma ładny zapach *botaniczny krem nawilżający - jest super, bardzo mi odpowiada jego formuła, buzia się po nim nie klei, szybko mi się wchłania, zostanie ze mną na dłużej *botaniczny krem przeciwzmarszczkowy - jeszcze nie używałam *botaniczny szampon do włosów przetłuszczających się - szampony bez ssl strasznie mi plączą włosy, no ale chcę przetestować coś lżejszego; pieni się nawet ok; ja i tak muszę myć codziennie głowę, więc nie wiem czy mi coś pomaga na przetłuszczanie *mleczko do ciała Aloes i Opuncja figowa - tak, jak nienawidzę się smarować żadnymi mazidłami po kąpieli, tak w przypadku tego robię to nawet regularnie jest lekki, fajnie się rozsmarowuje, pięknie pachnie Testowałam wcześniej parę kosmetyków Vianek i Nacomi, które zupełnie mi się nie sprawdziły. Co chwilę miałam krosty i bomby ropne na brodzie Aha, do mycia twarzy póki co sprawdził się u mnie żel z Nature Queen
12.2015 redukcja od 05.2023 68 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58 Edytowane przez Olushka Czas edycji: 2020-08-23 o 11:31 |
|
|
|
|
#1560 |
|
Zakorzenienie
|
Poszalałam z Rossmann'ie online oraz w Ecco-Verde
![]() W Rossmann wzięłam krem z AA Go Green z ogórkiem, a w Ecc-Verde rzeczy, które już znam dobrze, czyli krem nawilżający Florame, balsam do ust Tautropfen i BioPark, deo w kulce Bema. Teraz idę na odwyk
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.

Miałam kilka ser z witaminą C i żadnego nie byłam w stanie zużyć do końca. Jednak nie uważam, żeby moja cera wiele na tym traciła, są przecież inne przeciwutleniacze.

Na noc pewnie by mi to nie przeszkadzało, ale mam lepsze szpeje do nocnej pielęgnacji, po których widzę efekty, a których nie powinno łączyć się z wit. C.
68 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58