Mamy Kwiecień 2021 - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-08-24, 18:35   #271
misi8a
Raczkowanie

Dot.: Mamy Kwiecień 2021

Cytat:
Napisane przez Mjamja Pokaż wiadomość
Dobrze wiedzieć, że takie coś istnieje!
Ja u prywatnego mam na 4 września następna wizytę, a z NFZ udało się na 2 września... Jestem ciekawa jak ta wizyta przebiegnie, a jednocześnie jestem jakaś przestraszona.

Dziewczyny wiecie może kiedy z NFZ jest robione pierwsze USG?
Liczyłam, że od razu...ale od znajomych słyszę, że n pierwszej wizycie to tylko badają ręcznie i na tej podstawie mówią "jest pani w ciąży". Jakoś do mnie to nie do pomyślenia, gdy jest np 7 czy 8 tydzień, by nie sprawdzić na USG czy ciąża jest aby w macicy, czy dziecko się rozwija, czy widać serce..
Może to zależy od lekarza? Albo od danej przychodni?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ----------

Jejku jak wspaniale! Masz foto z USG ?

U mnie na NFZ już na pierwszej wizycie (tej na której niezbyt miła pani ginekolog powiedziała mi, ze jest podejrzenie ciąży...) zrobiła USG, teraz u innej tez na NFZ było USG. Mam z niego zdjęcie i dopiero teraz się dopatrzyłam, ze tam jest 7+5, a nie 8 eh te emocje
misi8a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 18:41   #272
Mjamja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez awulaz Pokaż wiadomość
Ja też już po Uwielbiam Lux Med, wizyta łącznie z moim rozebraniem, opisem badania i czekaniem na wydruk trwała 6 minut 🤯
W każdym razie serce jest (ale nie dane mi było usłyszeć ), dzidzia przyspieszyła o jeden dzień względem pierwszego USG i jest 6t+4. Jeszcze chwila i może się wyrówna do terminu z om

Cudne wieści ️ coraz więcej serduszek

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ----------

Cytat:
Napisane przez plu Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a oświećcie mnie proszę, w jednej sprawie. Bo ja chodzę prywatnie do tego gina i dostałam listę badań do zrobienia i czy jest szansa, że lekarz rodzinny mógłby mi wypisać na nie skierowanie? Robiła któraś z Was w ten sposób? Wiem, że któraś z Was pisała że chce też chodzić do gina na nfz żeby mieć od niego skierowania na badania, ale zastanawiam się czy taki lekarz pierwszego kontaktu mógłby po prostu wypisać skierowanie.
Dokładnie, jakieś podstawowe może da, ale czy za każdym razem... Podobno nie chcą dawać. Może zależy od lekarza

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ----------

Cytat:
Napisane przez misi8a Pokaż wiadomość
U mnie na NFZ już na pierwszej wizycie (tej na której niezbyt miła pani ginekolog powiedziała mi, ze jest podejrzenie ciąży...) zrobiła USG, teraz u innej tez na NFZ było USG. Mam z niego zdjęcie i dopiero teraz się dopatrzyłam, ze tam jest 7+5, a nie 8 eh te emocje
7+5 to i tak już 8 przecież

No to może jednak na jakieś USG będę mogła liczyć...

Mjamja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 18:44   #273
misi8a
Raczkowanie

Mamy Kwiecień 2021

Cytat:

No to może jednak na jakieś USG będę mogła liczyć...

Pewnie wszystko zależy od wyposażenia gabinetu, u mnie w obu było USG. Ogólnie jak tak sobie myślę, to gabinet ginekologiczny bez USG to jakaś głupota jest...
Stary 2020-08-24, 18:55   #274
awulaz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez misi8a Pokaż wiadomość
Pewnie wszystko zależy od wyposażenia gabinetu, u mnie w obu było USG. Ogólnie jak tak sobie myślę, to gabinet ginekologiczny bez USG to jakaś głupota jest...
Teoretycznie tak, ale w praktyce nie do końca. Każdy ginekolog może robić USG, ale nie każdy się na tym zna i tak naprawdę powinien.

awulaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 18:56   #275
misi8a
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez awulaz Pokaż wiadomość
Teoretycznie tak, ale w praktyce nie do końca. Każdy ginekolog może robić USG, ale nie każdy się na tym zna i tak naprawdę powinien.

Jasne, ale chociaż na takie zgrubne sprawdzenie przed wysłaniem do technika moim zdaniem powinno być, ale ekspertem nie jestem
Stary 2020-08-24, 19:03   #276
drzewosandalowe
Zadomowienie

Dziewczyny kogo miałam dopisać na 1 stronie?? bo już się zakręciłam
drzewosandalowe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 19:05   #277
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drzewosandalowe Pokaż wiadomość
Możesz zmienić mi tp na 09.04.2021, a wizytę mam 19.09 a nie 19.08

22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 19:06   #278
misi8a
Raczkowanie

Cytat:

Ja 27 lat, pierwsza ciąża, TP 02.04, następna wizyta 21.09
Stary 2020-08-24, 19:08   #279
Mjamja
Raczkowanie

Cytat:
Nie wiem czy nowe wizyty dopisujesz... Jak coś to mam na 02.09. z NFZ, a 04.09. prywatną. Dzięki

Stary 2020-08-24, 19:11   #280
drzewosandalowe
Zadomowienie

OK
Jutro widzę co najmniej 2 wizyty,czekamy na info!!!!
Stary 2020-08-24, 19:23   #281
Mjamja
Raczkowanie

Właśnie czytam artykuły
https://www.mjakmama24.pl/ciaza/bada...zPdJ-utoy.html

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

"W czasie całej ciąży przysługuje na NFZ około☠10 wizyt u lekarza ginekologa: dwie wizyty w☠1 trymestrze ciąży, trzy w☠2 trymestrze ciąży☠i 4 wizyty u ginekologa w☠3 trymestrze ciąży. A jeśli poród nie nastąpi do końca☠40 tygodnia ciąży, będziesz nadal pod opieką lekarza (kolejne wizyty w razie potrzeby)."

"Badania ginekologiczne w ciąży (we wzierniku, przez pochwę, dwuręczne) są wykonywane w razie potrzeby, nie podczas każdej wizyty u ginekologa."

"Lekarz robi też badania położnicze (ocena wysokości dna macicy, wymiarów miednicy), a od połowy☠2 trymestru ciąży☠– bada czynność serca płodu.☠"

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

"Już na☠początku ciąży☠przysługuje ci bezpłatna kontrolna wizyta u dentysty, który ustali plan leczenia. U kobiet ciężarnych NFZ refunduje leczenie kanałowe (endodontyczne) wszystkich zębów – także wielokanałowych, podczas gdy innym dorosłym pacjentom to nie przysługuje."

"Standard☠opieki okołoporodowej☠przewiduje trzy refundowane przez NFZ obowiązkowe badania USG w ciąży fizjologicznej. Te badania powinny się odbyć kolejno: w 11.–14. tygodniu ciąży, między 18. a☠22. tygodniem☠i między 28. a☠32. tygodniem ciąży.

W sytuacji gdy lekarz ginekolog ma w gabinecie aparat USG, takich badań może być więcej – są one całkowicie bezpieczne. Jeśli konieczne są dodatkowe badania USG w ciąży, np. USG dopplerowskie (pozwalające na ocenę przepływów w krążeniu maciczno-łożyskowym) czy echo serca płodu – to też zostaną one wykonane bezpłatnie, o ile twój lekarz wystawi odpowiednie skierowanie.☠"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-08-24, 19:31   #282
Goszka30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez plu Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a oświećcie mnie proszę, w jednej sprawie. Bo ja chodzę prywatnie do tego gina i dostałam listę badań do zrobienia i czy jest szansa, że lekarz rodzinny mógłby mi wypisać na nie skierowanie? Robiła któraś z Was w ten sposób? Wiem, że któraś z Was pisała że chce też chodzić do gina na nfz żeby mieć od niego skierowania na badania, ale zastanawiam się czy taki lekarz pierwszego kontaktu mógłby po prostu wypisać skierowanie.
Ja miałam taką sytuację w pierwszej ciąży i niestety mimo że mam super lekarkę rodzinną nie wypisała mi skierowania. Są jakieś limity kasy na jedną osobę jeżeli chodzi o badania. 3-4 badania mi wypisała te podstawowe: morfologia, glukoza, a pozostałe niestety musiłam zapłacić.
Goszka30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 19:41   #283
truskafffka91
Wtajemniczenie

Cytat:
OK
Jutro widzę co najmniej 2 wizyty,czekamy na info!!!!
Ja jutro też mam wizytę. Boję się, ze znow to samo....

truskafffka91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 20:01   #284
plu
Rozeznanie

Cytat:
i ja!
31 lat, 1 ciąża, tp 17.04.21

następna wizyta 14.09
plu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 20:36   #285
Izamirabela
Raczkowanie

Hej Wam, u mnie beta 18.08 była 304, dziś mam 2893. Wizyta w środę

Za to potwornie boli mnie ucho 😭😭😭 pojęcia nie mam co z tym mogę zrobić... rodzinna tylko telefonicznie

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

drzewosandalowe mnie możesz dopisać

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

26 lat pierwsza ciąża
Izamirabela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 20:36   #286
denneris
Zadomowienie

Hej witam się w nowym wątku.

Mnie też możesz dopisać- 31 lat, druga ciąża, tp 16.04.

Gratuluję udanych wizyt!
Ja mam dopiero 2.09 ;/

Do wszystkich dziewczyn, które narzekają na brak mdłości itp- tak bardzo wam zazdroszcze!!!

denneris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-24, 20:46   #287
drzewosandalowe
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie czytam artykuły
https://www.mjakmama24.pl/ciaza/bada...zPdJ-utoy.html

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

"W czasie całej ciąży przysługuje na NFZ około10 wizyt u lekarza ginekologa: dwie wizyty w1 trymestrze ciąży, trzy w2 trymestrze ciążyi 4 wizyty u ginekologa w3 trymestrze ciąży. A jeśli poród nie nastąpi do końca40 tygodnia ciąży, będziesz nadal pod opieką lekarza (kolejne wizyty w razie potrzeby)."

"Badania ginekologiczne w ciąży (we wzierniku, przez pochwę, dwuręczne) są wykonywane w razie potrzeby, nie podczas każdej wizyty u ginekologa."

"Lekarz robi też badania położnicze (ocena wysokości dna macicy, wymiarów miednicy), a od połowy2 trymestru ciąży– bada czynność serca płodu."

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

"Już napoczątku ciążyprzysługuje ci bezpłatna kontrolna wizyta u dentysty, który ustali plan leczenia. U kobiet ciężarnych NFZ refunduje leczenie kanałowe (endodontyczne) wszystkich zębów – także wielokanałowych, podczas gdy innym dorosłym pacjentom to nie przysługuje."

"Standardopieki okołoporodowejprzewiduje trzy refundowane przez NFZ obowiązkowe badania USG w ciąży fizjologicznej. Te badania powinny się odbyć kolejno: w 11.–14. tygodniu ciąży, między 18. a22. tygodniemi między 28. a32. tygodniem ciąży.

W sytuacji gdy lekarz ginekolog ma w gabinecie aparat USG, takich badań może być więcej – są one całkowicie bezpieczne. Jeśli konieczne są dodatkowe badania USG w ciąży, np. USG dopplerowskie (pozwalające na ocenę przepływów w krążeniu maciczno-łożyskowym) czy echo serca płodu – to też zostaną one wykonane bezpłatnie, o ile twój lekarz wystawi odpowiednie skierowanie."

Dobrze wiedzieć!! Lubię takie informacje

Stary 2020-08-24, 21:06   #288
Mjamja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez denneris Pokaż wiadomość

Gratuluję udanych wizyt!
Ja mam dopiero 2.09 ;/

Do wszystkich dziewczyn, które narzekają na brak mdłości itp- tak bardzo wam zazdroszcze!!!

Bardziej boję się niż narzekam..chyba w tą stronę. Jak już zobaczę dziecko i serce bijące będę spokojniejsza.

Choć jak ostatnio usłyszałam że znajoma x lat temu poroniła w 14 tygodniu to serce mi aż staje... Sądziłam, że to był początek..a to 4 miesiąc.. więc jak się nie bać, jak nie martwić, jak nie zastanawiać się kiedy jest ten bezpieczny moment by się pochwalić wszystkim.

Ale bądźmy najlepszych nadziei.

---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Cytat:

Gratuluję udanych wizyt!
Ja mam dopiero 2.09 ;/

To 2go pójdziemy razem

---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ----------

Cytat:
Napisane przez Izamirabela Pokaż wiadomość
Hej Wam, u mnie beta 18.08 była 304, dziś mam 2893. Wizyta w środę

Za to potwornie boli mnie ucho pojęcia nie mam co z tym mogę zrobić... rodzinna tylko telefonicznie

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

drzewosandalowe mnie możesz dopisać

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

26 lat pierwsza ciąża
Ale ładna beta
A telefonicznie coś doradzili na ucho ?

Stary 2020-08-24, 21:25   #289
Izamirabela
Raczkowanie

Jutro rano mam dopiero... dziś musiałam przecierpieć w pracy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-08-25, 05:44   #290
drzewosandalowe
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Izamirabela Pokaż wiadomość
Jutro rano mam dopiero... dziś musiałam przecierpieć w pracy
Dlaczego cierpieć w pracy?

---------- Dopisano o 06:40 ---------- Poprzedni post napisano o 06:35 ----------

Cytat:

Gratuluję udanych wizyt!
Ja mam dopiero 2.09 ;/

To masz później termin porodu czyli ciąża młodsza i masz już mdłości? Mogę tylko napisać że miałam na granicy 4/5/6 tygodnia,a teraz -odpukać- jest coraz lepiej. Mam nadzieję,że to nie wróci ze zdwojoną siłą:/

---------- Dopisano o 06:44 ---------- Poprzedni post napisano o 06:40 ----------

Dziewczyny trzymajcie za mnie kciuki! Dziś mówię pracodawcy o ciąży. Będzie ciężko.

Stary 2020-08-25, 05:50   #291
Rosa_Clara
Raczkowanie

Hej! Moi synowie wstali dzisiaj przed 5... Jak wymiotowałam to młodszy stał przy mnie, całował i głaskał. U mnie mdłości całodobowo, ale najgorsze są poranki i wieczory. Wizytę mam o 12. Specjalnie umówiłam się jako pierwsza pacjentka by długo nie czekać.

Rosa_Clara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-25, 06:08   #292
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego cierpieć w pracy?

---------- Dopisano o 06:40 ---------- Poprzedni post napisano o 06:35 ----------

To masz później termin porodu czyli ciąża młodsza i masz już mdłości? Mogę tylko napisać że miałam na granicy 4/5/6 tygodnia,a teraz -odpukać- jest coraz lepiej. Mam nadzieję,że to nie wróci ze zdwojoną siłą:/

---------- Dopisano o 06:44 ---------- Poprzedni post napisano o 06:40 ----------

Dziewczyny trzymajcie za mnie kciuki! Dziś mówię pracodawcy o ciąży. Będzie ciężko.

Powodzenia
Cytat:
Napisane przez Rosa_Clara Pokaż wiadomość
Hej! Moi synowie wstali dzisiaj przed 5... Jak wymiotowałam to młodszy stał przy mnie, całował i głaskał. U mnie mdłości całodobowo, ale najgorsze są poranki i wieczory. Wizytę mam o 12. Specjalnie umówiłam się jako pierwsza pacjentka by długo nie czekać.

Słodki Twój młodszy a co mu mówisz?
Bo mój 5 latek pyta się dlaczego wymiotuje, czy jestem chora itd

22.06.2015
Stary 2020-08-25, 06:15   #293
Lejla28
Raczkowanie

Ja dzis mam dopiero 5+1 oprocz bolu w piersiach nie mam żadnych obiawow.

Lejla28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2020-08-25, 06:25   #294
Rosa_Clara
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość
Powodzenia
Słodki Twój młodszy a co mu mówisz?
Bo mój 5 latek pyta się dlaczego wymiotuje, czy jestem chora itd

Powiedziałam im tak jak jest, że mama zrobiła test i wyszło , że prawdopodobnie w brzuchu mieszka dzidziuś, ale mama pójdzie do pani doktor na USG i wtedy będziemy wiedzieć na pewno. Bodajże w książeczce świat w obrazkach "Czekamy na dzidziusia" tak samo jest opowiedziane. Ja ciągle mam mdłości, wymioty, więc chciałam, żeby wiedzieli, że to jest normalne, a nie że mama jest chora i będą przeżywać, zwłaszcza starszy.

Dzisiaj od rana już trzy razy wymiotowałam.

Stary 2020-08-25, 06:34   #295
drzewosandalowe
Zadomowienie

Cytat:

A który u Ciebie tydzień? Podawałaś jakieś dane? Bo na 1stronie nic nie widzę

Stary 2020-08-25, 06:35   #296
Izamirabela
Raczkowanie

Drzewosandalowe, byłam jedyna na zmianie. Cierpiałam przez ten ból ucha, teraz siedzę z czosnkiem w uchu i czekam na kontakt od rodzinnej.

U mnie tez jedyne objawy to ból piersi. W sumie czasem boli podbrzusze ale nam zespół jelita drażliwego i nie wiem czy to nie od tego
Stary 2020-08-25, 06:45   #297
Rosa_Clara
Raczkowanie

Cytat:
A który u Ciebie tydzień? Podawałaś jakieś dane? Bo na 1stronie nic nie widzę

U mnie dzisiaj 6t5d, tp 15.04, trzecia ciąża, 28 lat.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2020-08-25, 06:58   #298
kejtiCe
Zakorzenienie

Cytat:
Powiedziałam im tak jak jest, że mama zrobiła test i wyszło , że prawdopodobnie w brzuchu mieszka dzidziuś, ale mama pójdzie do pani doktor na USG i wtedy będziemy wiedzieć na pewno. Bodajże w książeczce świat w obrazkach "Czekamy na dzidziusia" tak samo jest opowiedziane. Ja ciągle mam mdłości, wymioty, więc chciałam, żeby wiedzieli, że to jest normalne, a nie że mama jest chora i będą przeżywać, zwłaszcza starszy.

Dzisiaj od rana już trzy razy wymiotowałam.

To ja już też mojemu powiedziałam, że mama ma dzidzie w brzuchu. On bardzo czekał na rodzeństwo, więc się cieszy. Wczoraj jak wymiotowałam rano to widziałam, że naprawdę się przestraszył, a nie zdążyłam uciec do łazienki na górze, więc powiedziałam mu, że dzidzi chyba nie smakowało śniadanie

22.06.2015
Stary 2020-08-25, 07:02   #299
Karo991
Rozeznanie

Cytat:
U mnie dzisiaj 6t5d, tp 15.04, trzecia ciąża, 28 lat.

Ojeju! To identycznie jak u mnie, też dzisiaj 6t5d tylko ja mam 29 lat i to pierwsza ciąża

Karo991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-25, 07:06   #300
Rosa_Clara
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość
To ja już też mojemu powiedziałam, że mama ma dzidzie w brzuchu. On bardzo czekał na rodzeństwo, więc się cieszy. Wczoraj jak wymiotowałam rano to widziałam, że naprawdę się przestraszył, a nie zdążyłam uciec do łazienki na górze, więc powiedziałam mu, że dzidzi chyba nie smakowało śniadanie

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości