![]() |
#601 | |
BAN stały
|
Dot.: jakie zarobki są wam potrzebne?
Cytat:
Natomiast to, od czego się zaczęła ta dyskusja, czyli teksty o wybrańcach boga i farcie mnie drażnią, bo bardzo często to żaden fart, a lata ciężkiej pracy, czy to na studiach, w wybranym zawodzie czy w rozwijaniu swojego biznesu. Obok których oczywiście też stały takie rzeczy jak predyspozycje, ambicja, inteligencja, dobre decyzje, szczęście, skłonność do podejmowania ryzyka i tak dalej, ale sprowadzanie czyichś dobrych zarobków do "łutu szczęścia" kiedy ktoś pracował na to całe życie jest po prostu obraźliwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#602 | |
Raczkowanie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88093320]No tak, czasami niektórych rzeczy się nie przeskoczy. Ale nie podoba mi się po prostu ogólne stwierdzenie, że ktoś miał szczęście. Nikt poza zainteresowanym nie wie jak to naprawdę było, i ile w tym szczęścia, a ile wysilku. A tu tak było, ktoś skomentował wysokie zarobki fartem, nie wiedząc kompletnie nic o danej osobie.
Jeśli ktoś próbował z całych sił, nie udało się, to mozna uznać że to brak szczęścia lub możliwości. Ale nie oszukujmy się, większość ludzi nawet nie próbuje. Bogaty to chciałby być kazdy, ale robić nie ma komu. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Oczywiście coś w tym jest ![]() Cytat:
![]() Ja chyba po prostu mam inne podejście bo stwierdzenie że ktoś miał szczęście nie jest dla mnie obrazą. Przecież nie ma nic złego w tym że miało się szczęście w życiu, trzeba się wrecz cieszyć. Nawet jeśli się go nie miało a ktoś tak myśli to przecież nie jest to żadne wyzwisko ani nic. A umówmy się, malo kto zarabiający w życiu dużą kasę miał pecha. Zawsze jakiś łut szczęścia był z tych osób co znam, choć one same mogą tego nie widzieć i właśnie takie podejście drażni mnie bardziej, przekonanie o własnej za☠☠☠istości i że ludzie mają go podziwiać bo wszystko osiągnął własną pracą, podczas gdy znam ludzi tak samo ciężko pracujących, ktorzy mieli pecha i własnie to zadecydowało o sukcesie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#603 | |
BAN stały
|
Cytat:
Każdy człowiek jest w stanie odkładać miesięcznie kilkanaście tys zł. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#604 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
https://www.rp.pl/Podatki/200329821-...podatkowy.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#605 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Punkt pierwszy, jakkolwiek to zabrzmi to są pewne ograniczenia poznawcze, które np.nie pozwalają się czegoś nauczyć.Jeśli są takie ogromne problemy jak dziś z podstawową maturą z matematyki, to chyba nie mamy o czym mówić, o jakiej nauce przeciętnego rodaka ![]() Inna rzecz jak w wybranym zawodzie zarabia się 5000 i ani grosza więcej, to też nie pomoże. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#606 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla mnie każdy może jeździć na wakacje. A ty jakos nie możesz, bo Cię nie stać i nie masz czasu. Wymówki, wymówki. Każdy też może mieć fajna dziewczynę, ale tobie też coś kiepsko z tym idzie. No cóż, widocznie każdy jest na swoim sposób ograniczony. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2020-08-25 o 21:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#607 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#608 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Można ciężko pracować sprzątając biura i ciężko pracować wkuwając języki, ale tylko jedno z nich ma szansę zagwarantować dobre zarobki. Tu wchodzą kwestie predyspozycji, podjętych decyzji, ambicji i tak dalej. I oczywiście nie ma nic złego w przyznaniu, że szczęście ma wiele wspólnego z powodzeniem finansowym czy osobistym. Ale mimo wszystko... to trochę jak usłyszeć od koleżanki, która jest po szóstym związku z alkoholikiem i przemocowcem, że ona nie miała tyle szczęścia co ty i nie trafiła na fajnego męża. Kompletnie przy tym ignorując takie kwestie jak to, że notorycznie pcha się w toksyczne związki, a ty zbudowałaś trwały związek na kompromisach i pracy nad tą relacją. Albo usłyszeć od koleżanki, która wychowała trzy rozwrzeszczane potwory, że nie miała tyle szczęścia co ty i nie urodziły jej się grzeczne dzieci. Na pewno szczęście się przydaje w znalezieniu świetnego partnera i wychowaniu cudownych dzieci, ale takie komentarze sprowadzają wieloletnie trudy wychowywania dzieci i budowania związków do "farta" i "pff, też bym tak chciała, szczęściaro", co po prostu może budzić irytację, nawet u ludzi, którzy wiedzą, że pod wieloma względami faktycznie mieli szczęście w życiu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#609 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#610 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To samo z pielęgniarkami: myślisz, że w szpitalu Medicoveru w Warszawie zarabia się tyle co w szpitalu w małej miejscowości? Uważam, ze najlepsi, najbardziej zdeterminowani, ambitni w każdym zawodzie mają szansę dobrze zarabiać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#611 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Jak masz takie dwie osoby i reszta predyspozycji, pracowitości, sytuacja rodzinna i jakieś okoliczności są takie same, a tylko kwestia pochodzenia je rózni to która ma większe szanse na osiągnięcie sukcesu ? Nauczycielka z Pcimia czy z Warszawy ? Ta z Pcimia, gdzie jest szkoła na krzyż, musi się wykazać większą pracowitością żeby móc pracować w prywatnych warszawskich szkołach, musi wyjechać, radzić sobie w nowym mieście, bez rodziny, wynajmować bo nie ma mieszkania po dziadku w Warszawie itd. Ta z Warszawy aby osiągnąć to samo musi wykonać o wiele mniej i jest jej łatwiej. Od nauczycielki, która z tego Pcimia nie wyjechała, nie jest wcale bardziej ambitna - różni je tylko miejsce zamieszkania. Obydwie się wykształciły i wykonują swój zawód - po prostu ta pierwsza ma pod nosem lepsze możliwości, więc z nich korzysta. Gdyby ta druga wyjechała, też by miała tylko musiałaby wykonać wiele więcej niż ta pierwsza i o to właśnie chodzi. Dobrzy nauczyciele są wszedzie, to nie jest tak że nauczycielka z prywatnej szkoly warszawskiej jest jednym z najlepszych pedagogów w tym kraju :P Śmiem twierdzić, że wiele osób jakie znam pochodzacych np. z Warszawy zarabiających dobre pieniądze, jakby pochodziły z prowincji zarabialiby kiepsko bo ambitni nie są. Po prostu w tej Warszawie są większe szanse na lepsze zarobki bo jest więcej firm niż w Pcimiu. Ta osoba jest więc przez życie wrzucona w lepsze miejsce pod tym względem i za bardzo się starać nie musi w porównaniu z tą drugą. A jeszcze dochodzi kwestia tego ze jakaś ciocia pracuje tu, wujek tam, kolega ze szkoły jest kierownikiem w takiej firmie więc się do niego zagada czy nie może polecić, koleżanka z pracy mamy odeszła na macierzyński więc wkręci córkę i tak się to kręci. Osoba z Pcimia przyjeżdża bez żadnych znajomości i pod tym względem też jest ciężej, nie ma co zaklinać rzeczywistości a często się tego właśnie nie widzi. A swoją drogą to ile taka nauczycielka zarabia że stać ją na piękny dom bez kredytu ? To wszystko ze swoich zarobków ? Czy może ma męża zarabiającego dużo ? Bo to dużo zmienia. Pytam bo może czegoś nie wiem i faktycznie nauczyciel może az tyle zarobić Edytowane przez xxxAleksandraxxx Czas edycji: 2020-08-25 o 22:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#612 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wygląda na to, że jednak musi się trochę napracować, żeby mieć ten dom bez kredytu - 2 etaty plus korepetycje. A życie prywatne jakieś ma? Hobby? Czas wolny? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#613 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#614 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#615 | |
BAN stały
|
Cytat:
Pochodzę z malutkiej wsi. Nie dostałem ani gorsza od rodziców na start. Byłem nauczycielem w zapyziałej dziurze. Jakoś odkładam te kilkanaście tys i inwestuję. To wszystko kwestia chęci. Jak ktoś się uprze i chce narzekać, że nie stać go na to lub na tamto, a ja to mam farta, bo coś mam, to mi się scyzor w kieszeni otwiera. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ---------- I tak, jak ktoś jest nauczycielem x lat a do tego narzeka, że "ojojoj nie dajom mi podwyżki!", to ten nauczyciel jest zwykłym leniem a dodatkowo nie ma odpowiedniego wpływu na młodzież. Ja bym nie chciał by moje dzieci ktoś taki uczył. Nienawidzę jak ktoś narzeka a równocześnie nic z tym nie chce zrobić. Tak, zarabia się w edukacji słabo. Ale nikt nikogo nie przykuwa tam do grzejnika, że już na wieki wieków trzeba być w publicznym szkolnictwie. Ja uznałem, że klepanie ciągle tego samego jest nudne, mało ambitne a do tego chciałbym zarabiać więcej. Drzwi do tego stoją otworem. Można się samemu uczyć. Wystarczy słaby komputer i internet. I już można uczyć się programowania. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#616 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Swoją drogą to niepotrzebnie się przekwalifikowywałeś pod kątem finansowym, skoro się okazuje że nauczyciele też zarabiają tyle że stać ich na wille bez kredytu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ktoś wcześniej pisał o rodzicach i myślę, że to jest to prawda, mają ogromny wpływ. Żeby osiągnąć sukces trzeba mieć jakiś impuls. Albo rodzice wspierają, dają przykład i jakoś się kręci. Albo przeciwnie, ktoś ma bardzo złe przykłady w rodzinie i jego motywacją jest wybicie się, pokazanie, że jest się coś wartym i będzie się żyć inaczej. Większość ludzi wychowuje się jednak w ogólnie pojętej przeciętności i przegapia ten moment działania, nie czuje powodu, by się wybić, bo ta przeciętność ich po kawałku zjada i zamyka w strefie komfortu. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#618 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Bardzo się zgadzam. ---------- Dopisano o 07:02 ---------- Poprzedni post napisano o 06:55 ---------- Cytat:
To prawda. Spotkałam w swoim życiu bardzo bogatych ludzi, ale co z tego ? Straszne buce. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#619 |
BAN stały
|
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;88093753]Bardzo się zgadzam.
---------- Dopisano o 07:02 ---------- Poprzedni post napisano o 06:55 ---------- To prawda. Spotkałam w swoim życiu bardzo bogatych ludzi, ale co z tego ? Straszne buce.[/QUOTE]Jaka prawda? Poznałaś wszystkich bogatych? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#620 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na tyle żeby wyrobić sobie taką opinię. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#621 |
BAN stały
|
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;88093873]Na tyle żeby wyrobić sobie taką opinię.[/QUOTE]Czyli hołdujesz wyobrażeniom, a nie faktom. Trochę wstyd.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#622 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#623 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No fakty są takie, że osoby które poznałam są strasznymi bucami, niektórym wręcz słoma z butów wystaje. Peszek nie mam powodu do wstydu ;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#624 |
BAN stały
|
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;88093903]No fakty są takie, że osoby które poznałam są strasznymi bucami, niektórym wręcz słoma z butów wystaje. Peszek nie mam powodu do wstydu ;][/QUOTE]Cóż, pozostaje tylko skomentować, że ludzie z którymi zadaje się dana osoba świadczą też o tej osobie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#625 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Cóż przykro mi, że tak sądzisz, ale nie masz racji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#627 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#628 |
Wtajemniczenie
|
Dziwi mnie, ze ci ktorzy pisali tu o własnych wysokich zarobkach nie widza, ze nie, nie kazdy moze byc bogaty i na to składa sie tak wiele elementów, ze głowa mała. Znam wielu bardzo ambitnych ludzi i nie zarabiają kroci. Tego juz nie chcecie widzieć
![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#629 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#630 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:07.