|
|
#811 |
|
💑🐱📚👶
|
Dot.: Mamy Luty 2021 cz.II
Właśnie czekam na kontakt telefoniczny od lekarza... Byłam umówiona na 16.20, a jest prawie 17.00. Dobrze o tyle, że w domu na spokojnie mogę sobie na telefon czekać, a nie kwitnąć pod gabinetem. Ale dziwne, bo ta lekarka nigdy takich opóźnień nie miała...
W ogóle ponownie wkurzyłam się na LuxMed. Dostałam skiero od mojej gin na telekonsultację z nią. Chciałam się umówić po 21.09, czyli jak już będę miała i wyniki badań krwi i usg ciąży, to pani na infolinii stwierdziła, że po pierwsze ten mój lekarz ma otwarty grafik na najbliższy tydzień tylko, a po drugie to ona nie wie czemu tak, że może już nie będzie pracować w LuxMedzie dłużej No po prostu zastrzelić się idzie... Czyli ponownie wniosek - płacę tyle za abonament, a w zamian dostaję nic.
|
|
|
|
#812 |
|
Zakorzenienie
|
W czasie ciąży i 6 tygodni po porodzie kobiecie przysługują wizyty na NFZ.
Ja od 13 sierpnia nie mam ubezpieczenia i jak trafiłam do szpitala to ratownik coś tam mówił że nie mam ale ze jestem w ciąży to mam ![]() Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
|
#813 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie martwi mnie okres po porodzie. No chyba że od razu do pracy ![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#814 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale jeśli chcesz pobierac kosiniakowe i byc zarejestrowana w urzędzie pracy to będziesz dostawać tylko te tysiąc zł z kosiniakowego bo nie będą płacić i za kosiniakowe i należnych pieniędzy z bezrobocia, przez co jest się tak jakby stratnym bardziej opłaca się być rok na kosiniakowym (zamiast macierzyńskiego) i po równym roku zapisać się na bezrobocie. Ale tutaj problem z brakiem ubezpieczenia się nie rozwiązuje jeszcze nie wiem co zrobię. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak straciłaś pracę to bez problemu zarejestrujesz się w urzędzie. Ja niedługo idę. I w razie czego lekarz może wystawić zwolnienie i wtedy nie trzeba zgłaszać gotowości do pracy Screenshot_20200907-170331.jpgWysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka
|
|
#816 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Także wolę pobierać kosiniakowe, 500+ po porodzie i tak jak wyżej pisałam, będę szukać pracy jak mała podrośnie na tyle. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#817 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Skompletowałam sobie wyprawkę na necie w paru sklepach + allegro i przy aktualnych zarobkach na luzie mi wystarczy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#818 |
|
Zakorzenienie
|
a jak jest sie na macierzyńskim to ma sie ubezpieczenie czy maz bedzie musial mnie do siebie dopisac?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#819 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a przynajmniej tak rozumiem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#821 |
|
💑🐱📚👶
|
A ja już po telekonsultacji (albo dopiero, godzinę po czasie otrzymałam telefon) xD Okazało się, że chyba mam kalafiora ciążowego, bo endo mi mówiła, żebym badania TSH zrobiła po stosowaniu 4 tyg Euthyroxu, a ja je zrobiłam po... 6 dniach
Brawo ja!Dała mi więc skierowanie na ponowne TSH i później znów telekonsultacja
|
|
|
|
#822 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po porodzie trzeba do pracodawcy (już byłego) dostarczyć dokumenty i on informuje zus o porodzie i mamy czas na podjęcie decyzji, który wariant macierzyńskiego chcemy. ZUS przejmuje obowiązki wypłaty macierzyńskiego. Teraz doczytałam, że na macierzyńskim z zusu normalnie mamy ubezpieczenie chorobowe. Więc chyba nawet nie muszę się zglaszac do męża, ewentualnie dopiero po tym roku. Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Luzia Czas edycji: 2020-09-07 o 18:23 |
|
|
|
|
#824 |
|
Zakorzenienie
|
O kurcze, widzę że można zginąć w gąszczu tych przepisów. 🤯🤯 Ja na szczęście mam umowę na nieokreślony, jedynie spodziewam się opóźnienia w wypłatach z ZUSu jak pójdę na L4, bo zanim nasza księgowa przekaże dokumenty to pewnie już zdążę urodzić.
![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#825 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
też umowa na nieokreślony, plus ogromna firma więc ona mi wypłatę przelewa a potem się z zusem rozliczaWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#826 |
|
Zakorzenienie
|
Aktogimka, a Ty dziś wizytowalas?
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie tak samo, uff. Bo nie wiem jakbyśmy z TŻ żyli z jednej wypłaty ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#828 |
|
Zadomowienie
|
Zapisałam się na połówkowe na 20 października na 10:20 ,☺ jeśli można proszę o dopisanie :róża:
|
#829 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na wejściu miałam takie ciśnienie, że położna nie chciała mi tego w kartę wpisać, tylko kazała przyjść po wizycie i sprawdzić jeszcze raz. Po wizycie spadło, chociaż do tej pory mocno boli mnie głowa, to też pewnie miało wpływ na pomiar. I pytała czy mam problemy z apetytem, bo nic nie przytyłam od początku ciąży. ![]() A cóż tam na wizycie? Badanie pełne - samolot (gin pobierał wymaz na czystość z ujścia szyjki macicy), usg dopochwowo i przez brzuch. Wszystko w porządku, chociaż Bobek znów spał , tym razem na głowie, wciśnięty w prawą część macicy i nie chciał się dać pomierzyć. Po dłuuugim usg udało się zrobić pomiary - tp zostaje na 14.02, Bobek waży 191 g (prawie jak kostka masła!) i... jest facetem! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#830 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
luty zdominowany przez facetów ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#831 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Jak to nic nie przytyłaś?! ja już ponad 4 kg znowu będą beczką ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#832 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale super, że pomierzony i że podejrzany! Witamy kolejnego chłopaka! Super jest to porównanie do kostki masła, zawsze do mnie przemawiało ![]() Cytat:
![]() Strasznie ubolewam nad tym, że nie ma prawie nigdzie zajęć dla ciężarnych, że zostają opcje online, a tak zawsze marzyłam o aktywnej ciąży... A w domu praktykuję sobie trochę jogę, ale często mi się nie chce. Dziś wreszcie ruszyłam tyłek na jogę w studiu (chodziłam tam wcześniej na inne zajęcia, akurat z jogą nie mam jakiegoś ogromnego doświadczenia) i to było naprawdę wspaniałe, ogromnie się cieszę, że zrobiłam coś dla siebie i trochę się powyciągałam, a przy tym naprawdę solidnie się zmęczyłam, tak, jak lubię |
||
|
|
|
#833 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś właśnie nic nie przytyłam, a dużego problemu z mdłościami nie miałam, jem normalnie, wszystko mi smakuje. Łykam ciążowe suple bez żelaza, a hemoglobina nawet nie drgnęła. Jedynie przez ostatnie dwa tygodnie sporo wymiotowałam przez chorobę lokomocyjną. 🤷☠♀️
Nairobi, dopisz mi proszę wizytę na 5.10, g. 18:30, połówkowe. Możesz mnie oznaczyć na niebiesko i zmienić tp na 14.02. Dziękuję! ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli to dalej ten czas, że dzieci się ukrywają ![]() A właśnie dziewczyny, planujecie mierzyć ciśnienie w domu? Ja nigdy tego nie robiłam, ale ostatnio na którymś wątku mamusiowym widziałam, że babka pojechała do szpitala , bo jej ciśnienie wariowało... Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Luzia Czas edycji: 2020-09-08 o 06:14 |
|
|
|
|
#835 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
fajnie,że kolejna niespodzianka się pokazała teraz jeszcze tylko 5 nas zostało ciekawe kiedy dzieciaczki się pokażą ![]() ---------- Dopisano o 06:47 ---------- Poprzedni post napisano o 06:44 ---------- Cytat:
|
|
#836 |
|
Zakorzenienie
|
Ja obstawiałam, że będzie Bobek, TŻ ciągle mówił, że Bobina.
Ale płeć była mi obojętna. Może teraz wreszcie coś kupię. ![]() ![]() ![]() ![]() Aa, w Aldim od jutra mają być jakieś ciuszki dziecięce, legginsy i jeansy ciążowe, podskoczę zobaczyć jak to wygląda. Ja mierzę ciśnienie regularnie w domu, jedynie na urlop nie brałam ciśnieniomierza. Mój lekarz sam na każdej wizycie dopytuje, czy mierzę w domu i zaleca, żeby to robić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#837 |
|
Zakorzenienie
|
To chyba muszę kupić ciśnieniomierz.. Nigdy sama z siebie nie mierzyłam, jedynie u gina teraz co wizytę.
Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#838 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam ciśnieniomierz Microlife, jeden klik, duży wyświetlacz, mało miejsca zajmuje, ma poręczny futerał. Generalnie w pracy najwięcej tych Microlife BP A1 Basic sprzedaję i pacjenci są zadowoleni.
![]() Siedzę już pod gabinetem okulisty. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pokaże mężowi i chyba zamówię. Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#840 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:34.

No po prostu zastrzelić się idzie... Czyli ponownie wniosek - płacę tyle za abonament, a w zamian dostaję nic.

♀️ mój enel med daje mi możliwość leczenia w dwóch przychodniach prywatnych, które mam blisko siebie. Wrazie choroby itp to nie ma problemu boję się tylko trafienia do szpitala, bo koszty w tedy są ogromne. Chociaż te 500zl to nie jest mało za takie usługi jakie nam NFZ oferuje
całą ciążę i później 6tyg pologu to o to się nie martwię, dopiero tak od marca byłoby potrzebne ubezpieczenie. Ahh nie wiem

a przynajmniej tak rozumiem 

też umowa na nieokreślony, plus ogromna firma więc ona mi wypłatę przelewa a potem się z zusem rozlicza

Wszystko w porządku, chociaż Bobek znów spał 

ja już ponad 4 kg
znowu będą beczką