|
|||||||
| Notka |
|
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4141 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Co robicie na obiad? - część XIX.
Cytat:
I też jest u mnie leniwie Wczoraj w biedrze rzucił mi się w oczy gotowy sos indyjski (taki żółty, z kokosem). Zrobię go po pracy z ryżem i polędwiczkami i pewnie dorzucę milion przypraw.
|
|
|
|
|
#4142 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Teraz zaczął się najlepszy okres, ciągle ciepło, ale już turyści wybyli hen i hen., i można spacerować po plaży godzinami ![]() Mam też środowe otępienie obiadowe, nie wiem co zrobić...
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
||
|
|
|
#4143 |
|
Zakorzenienie
|
Personal super. Własny ogródek to skarb , a plaży ach jak zazdroszczę
![]() ![]() U mnie dziś szynka duszona w cebuli i marchewce,ziemniaki tłuczone z jogurtem , i coleslaw ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4144 |
|
zielony stworek
|
Gar z leczo się gotuje na dziś i jutro
Mięsko wieprzowe, papryki, cukinie, pomidory i mnóstwo przypraw |
|
|
|
#4145 |
|
Rozeznanie
|
Mam wielki dylemat miedzy zamowieniem kebaba a samodzielnym zrobieniem kebaba z frytkami. Wewnetrzna walka trwa
|
|
|
|
#4146 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4147 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie ostatecznie pomidorowa z makaronem
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
#4148 |
|
Zakorzenienie
|
Do wczorajszych klopsików dorobiłam sos śmietanowo-koperkowy. Były jeszcze ziemniaki, kolorowa fasolka szparagowa, pomidorki koktajlowe. Na deser koktajl z malin i brzoskwiń z jogurtem kokosowym.
|
|
|
|
#4149 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Smaczne te dania, myślę od jakiegoś czasu o tych kopytkach buraczanych, ale jeszcze się nie odważyłam zrobić One są bardziej na słodko?Cytat:
|
||
|
|
|
#4150 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chyba też. Jak będę miała kiedyś nadmiar kasy to kupię skromne mieszkanko we Władysławowie lub Gdyni. Choć nie wiem, czy bym się ostatecznie przeprowadziła na stałe... Tymczasem jeszcze głębiej zapuszczamy korzenie pod Krakowem - kupujemy kawałek ziemi. Nadarzyła się okazja, 400 metrów od naszego domu, w ładnej spacerowej okolicy w pobliżu rezerwatu jest działka, której nikt nie chciał, bo ekstremalnie wąska niczym droga: 7 metrów szerokości na 170 metrów długości. Jeszcze nie wiem jak to zagospodarujemy. Wstępny plan jest taki, że zasadzimy las z przewagą brzóz, do tego trochę leśnych krzewów typu dzikie maliny, jeżyny, borówki niskie, leszczyna, róża pomarszczona, wrzosy, do tego ławeczka z drewna, itd. Tylko kiedy to wszystko urośnie, to już moje dziecko wyrośnie ze spacerów
Jednakże jak się tak głębiej zastanowię, to chyba wolę jednak spacery nadbałtycką plażą.... To może wszyscy się przeprowadźmy się na morze gdzieś blisko siebie!
|
|
|
|
#4151 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4152 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ale ale, tak się właśnie zastanawiałam gdzie się podziewasz. Wszystko już w porządku? Nie chcę dopytywać o szczegóły, ale jakąś konkretną dietę masz teraz? Ja po swojej operacji byłam na lekkostrawnej. Zdrówka Cytat:
Ja kocham mój Poznań i w ogóle jestem Wielkopolanką z dziada pradziada i to z obu stron, ale z Gdyni pochodzi babcia TŻ-ta. Dwa lata temu przy okazji spektaklu w Teatrze Muzycznym pojechaliśmy do Orłowa pod dom, w którym mieszkała i w którym jej rodzice mieli restaurację. Nie miałabym nic przeciwko temu żeby przenieść się nad morze A teraz uwaga będzie obrzydliwie. TŻ w końcu wymógł na mnie przyrządzenie gulaszu z serc drobiowych. Ale powiem Wam, że oczyszczanie tego ustrojstwa było naprawdę okropne. Na nieszczęście bardzo mu smakowało i pewnie wejdzie do repertuaru obiadowego Ja miałam papryki, które nafaszerowałam ryżem arborio, cukinią, pomidorami i garścią płatków migdałowych i pistacji. Dziś powtórka. |
||||
|
|
|
#4153 |
|
Zakorzenienie
|
We wtorek i środę miałam leczo
![]() A wczoraj nagotowałam ogromny gar bigosu z mieszanej kapusty, na mięsie surowym i wędzonym, z grzybami leśnymi i pieczarkami, na winie, z suszonymi śliwkami. Do tego oczywiście liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i kminek! Lubicie bigos? jak gotujecie?
|
|
|
|
#4154 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
możemy zrobić Wizażową uliczkę!ja mam wielką cukinię, i coś z niej trzeba zrobić na obiad....
||
|
|
|
#4155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też jestem na diecie lekkostrawnej w początkowym okresie restrykcyjnej, repertuar owocowo-warzywny, to dosłownie kilka pozycji, które na palcach jednej ręki można policzyć, no i oczywiście chude mięso i ryby. Generalnie wszystko, co nie obciąży jelit. Wczoraj wróciłam do domu, jestem jeszcze obolała, ale mam nadzieję, że z każdym dniem będzie lepiej.Ciekawa jestem, jak te kopytka doprawić, żeby właśnie były wytrawne. ![]() Bardzo Cię rozumiem z tym oczyszczaniem mięsa, bo ja też tego nienawidzę robić. Papryka bardzo apetyczna |
|
|
|
|
#4156 | |
|
Bang Bang Lucky Luck !
|
Cytat:
Ja to bym zjadła placki z cukini ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4157 |
|
Raczkowanie
|
U mnie dzisiaj kurczak w sosie pomidorowym z mlekiem kokosowym z przepisu z książki Anny Starmach. Kurcze, polubilam jej pyszne 25. Jak do tej pory wszystko mi z tych książeczek wychodzi.
|
|
|
|
#4158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.U mnie wczoraj miało byc zielone curry az sie okazało ze zamiast zielonego wzięłam czerwone z pułki i dopiero kiedy wyjelam z szuflady zdałam sobie sprawę. Dlatego czerwonego curry nie było bo nie przepadam... ale miałam tikka masala wiec była tikka masala z kurczakiem i warzywami na mleczku kokosowym (moj wymysł ). Do tego chlebek nan ktory przepięknie podpieklam tak ze zrobił sie twardy jak skala Dzis powtórka i gotuje tez rosol bedzie pomidorowka dla mojego dziecka na weekend. A ja musze Was poprosic o inspiracje albo przepis... kupiłam wczoraj mieso mielone wołowe na burgery i mieso na kiełbasę. Marzy mi sie „klops” jak to brzmi ale nie chce dawać jajka na twardo. Wolałabym takie porcje pieczone W piekarniku podane z frytkami i jakims gęstym sosem mające 2000 kcal . Ktos ma pomysł jak to mieso zrobic i co dodać?
|
|
|
|
|
#4159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam dostęp do kapusty 100% bez chemii. Ale ja robię bigos w wersji szybkiej. Kapusta zwykła , kiszoną , mnóstwo kiełbaski ,marchewka , cebulka , boczek i przecier No i przyprawy. U mnie dziś naleśniki. Ja z synem z serkiem podsmażone na masle , TZ z dżemami mojej produkcji ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Karolina ja robię właśnie jak mówisz z jajem i szpinakiem. Może daj sam szpinak ? No nie wiem. Ty chcesz to w całości ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4160 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Miła okolica. Chciałabym mieć dom, ale się boje dojazdów i bycia szoferem dla przyszłych dzieci ![]() Cytat:
Ale ja to w ogóle mam obrzydzenie do wątróbek, serc, mózgów i innych takich. Ani nie zjem, ani nie ugotuje i jakoś będzie musiał mój facet z tym żyć ![]() Cytat:
Dziś chińskie warzywa z makaronem, w sosie z masła orzechowego i sosu sojowego. Edytowane przez Alassska Czas edycji: 2020-09-10 o 13:40 |
|||
|
|
|
#4161 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
. Ale za to mam szczere pole, piekne tereny i jedyny hałas ktory słyszę to ćwierkające ptaszki. Cos za cos.
|
|||||
|
|
|
#4162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie dziś jednak papryka faszerowana mielonym, do tego ryż i resztka kalafiora z bułeczką. Cukinia czeka
|
|
|
|
#4163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nigdy nie jadłam bigosu ze śliwkami, to suszone czy surowe? Zazdroszczę tych pięknych terenów i ptaków budzących rano |
||
|
|
|
#4164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Az mi sie zachciało bigosu teraz . Chyba kupie wszystko i zrobie w niedziele... przecież mam bagietki zamrozone ![]() ---------- Dopisano o 06:09 ---------- Poprzedni post napisano o 05:30 ---------- Czy u Was tez sie pojawia ta irytująca reklama Kaufland przy kazdym odświeżeniu strony Kto robi pomidorówkę z ryzem??? Lulka dobrze pamietam? Ryz wkładacie suchy do zupy czy gotujecie go osobno i potem dodajecie Nie lubie pomidorówki z ryzem zawsze jem z makaronem ale wczoraj moje dziecko wzięło troche ryżu od taty z talerza i nawet zjadł chyba mu smakował |
|
|
|
|
#4166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4167 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja robię jutro bo mam przetarte pomidory z dna gara, w którym tata robił passatę. Przerobił 50kg pomidorów |
||||
|
|
|
#4168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4169 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4170 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja czasami od babci dostaję, sama kisi i jest najlepsza na świecie. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:39.

Teraz zaczął się najlepszy okres, ciągle ciepło, ale już turyści wybyli hen i hen., i można spacerować po plaży godzinami 

Ja też jestem na diecie lekkostrawnej w początkowym okresie restrykcyjnej, repertuar owocowo-warzywny, to dosłownie kilka pozycji, które na palcach jednej ręki można policzyć, no i oczywiście chude mięso i ryby. Generalnie wszystko, co nie obciąży jelit. Wczoraj wróciłam do domu, jestem jeszcze obolała, ale mam nadzieję, że z każdym dniem będzie lepiej.

.