Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 56 - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-09-28, 21:58   #3871
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać, cz. 56

Cytat:
Napisane przez oko_kocie Pokaż wiadomość
Ktoś puści bąka i śmierdzi w całym domu
Świetny argument 🤣

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

W avatarze Andie MacDowell.
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-28, 22:00   #3872
rukolka
Zakorzenienie

Też nie umiem sobie wyobrazić tego mieszkania. Masz jakiś rozkład, ile m2 miałaby łazienka, przedpokój? Kuchnia pewnie w pokoju?
rukolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-28, 23:01   #3873
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andra Pokaż wiadomość
Kredyt może i nie wielki, ale mieszkanie mikroskopijne. Dla 1 studenta (w sensie na jakiś czas) to tak, ale we 2? Będzie wam ciężko z tej ciasnoty.

Wiesz o tym, że za takie pieniądze na g.śląsku masz co najmniej 2xtakie mieszkanie, choć co prawda zależy od miasta i dzielnicy - bo w niektórych do remontu?
Po prostu ciężko mi coś tak małego sobie wyobrazić, średniej wielkości pokój w bloku to kilkanaście m.kw., ładna już łazienka to też np 8, a gdzie reszta

Wiem. Dlatego nie wiem czy bedziemy mieszkac tu od razu. Moze po prostu pomieszkiwac razem. Moj chlopak tez nie lubi takich malych mieszkan, ja tez nie, ale i sama chce sie usamodzielnic (najwyzszy czas mam 29 lat) i jednak nawet male mieszkanie ale bez taty za sciana to pewna wolnosc, niezaleznosc i uczenie sie zaradnosci i zawsze krok naprzod i potem jak chlopak zmieni pracuje i popracuje troche a ten kredyt sie splaci to mozna sprzedac i kupic wieksze. Mysle ze nie powinno byc problemu zwlaszcza ze z tamtego miejsca jest wszedzie blisko. Ktos tam kupi. Teraz czekac z rok jak sie uda chlopakowi z praca to tez troche za dlugo. Ani ja ani tata juz nie chcemy czekac (on tez chce pomieszkac ze swoja kobieta i rozumie go) a wynajem to jak pisalam moj chlopak nie lubi a nawet jak wynajem mieszkania i by dorzucal to i tak zostanie malo pieniedzy. Wynajem mieszkania to 1500 zl co najmniej a przeciez to nigdy nie bedzie nasze. Jak wynajac pokoj to chlopak tym bardziej by nie chcial a ja tez nie. Trzeba liczyc sie ze wspollokatorami i mysle ze mnie introwertyczke szybko zaczeloby to meczyc. Jestesmy tez zzyci niekoniecznie chodzi o rodzine ale ja z przyjaciolmi i ok mozna przyjechac spotkac sie, ale to nie to samo co spontaniczne spotkanie. Mam kilkoro znajomych przyjaciolke kolezanki ale bliskie. Ciezko by mi bylo przeprowadzic sie dalej nawet i na Slask. Jakbym musiala to ok ale wolalabym tutaj. Nie nawiazuje tez znajomosci az tak szybko wiec dolowaloby mnie to pewnie.

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Cytat:
Napisane przez lightangel Pokaż wiadomość
Mam nadzieję że znajomym się uda, bo mieszkają u rodziców i koleżanka dostaje już szału z teściową U nich największy problem jest z tym, że banki nagle nie chcą patrzeć na umowy zlecenia, ona miała z nich lepszą kasę niż jej mąż na umowie o pracę.

Ciezka sprawa. Wspolczuje bo niektorzy maja taka prace ze ogolnie pracuja na zleceniach. Moj chlopak nie tu ogolnie tak wyszlo ale wiadomo nie jest to latwa sytuacja. W ogole to jest chore zeby w tym kraju uczciwie pracujaca osoba miala taki problem z kupieniem mieszkania i albo musiala mieszkac z rodzicami albo liczyc na czyjas pomoc. Oczywiscie sa zawody gdzie zarabia sie naprawde dobrze ale nie wszedzie tak jest a jednak kazdego powinno byc stac na kupienie mieszkania na kredyt chociaz malego, nawet pania sprzataczke (ja akurat pracuje w sklepie ale taki przyklad) bez jakichs wielkich kombinacji lub mozliwosc wynajecia w normalnej cenie (za granica ceny wynajmu nie sa chyba takie straszne w porownaniu do zarobkow).

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
pomijając kwestie dostania kredytu - nie pakuj kasy w kawalerkę 18m2. masz wyobrażenie ile to 18m2? to taki średnio duży pokój. a na tym metrażu musisz miec jeszcze jakąś łazienkę i kuchnię.
to za mało do zycia dla jednej osoby, a co dopiero dla dwójki.
sprzedać później też wcale nie będzie łatwo.

rozważ to dobrze.
Ok ale co lepszego mam zrobic? Nie chcemy juz przedluzac, chce sie wyprowadzic (juz od dawna ale tez nie bylo jak, myslalam ze bedzie jakas lepsza opcja ale nie ma, przy moich zarobkach tez bylo ciezko odlozyc bo wiadomo czynsz na pol z tata, kupowalam tez sobie jedzenie i nie zostawalo duzo), tata tez chce zamieszkac ze swoja kobieta a lata leca. Jak bym nawet i kupila 25 m2 mieszkanie to nadal jest male wiec to duzo nie zmienia. Wiem jak wyglada takie mieszkanie bo bylam kiedys u kolezanki ktora ma tyle metrow. Mysle ze ciezko ale za cene wlasnego kata i pewnej wolnosci bylabym w stanie tak mieszkac. Podowiaduje sie w sumie moze jeszcze jak faktycznie jest potem ze sprzedaza takich mieszkan. Mozna by faktycznie cos kupic dalej ale to dalej od stolicy i nie tylko ze mialabym dalej do pracy (czlowiek sie przyzwyczaja do wygody hehe), ale tez bilety juz drozsze a juz place 120 zl z doplata od miasta bo place tu podatki tak to by bylo az 180 zl - blisko mam Warszawe raptem 25-30 minut do centrum pociagiem ale Warszawa to i bilety drogie a maja jeszcze podrozec. Takze nie za bardzo mi sie widzi potem placic jeszcze wiecej za bilety. O zmianie pracy kiedys tez mysle ale przy kredycie no musze na razie tu byc bo nikt przy nowej pracy tym bardziej kredytu by nie dal a tu mam jeszcze umowe do maja 2021 roku potem musza juz dac umowe stala.

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ----------

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Monia, nie bierz 18 m.

Napiszesz cos wiecej w tym temacie?

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-28, 23:03   #3874
bfca8d39b0c33d1e642320d525f11dd69d86e6d3_6578f56ebc91f
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nette Pokaż wiadomość
Ceramstic, seria Opp White, mają błyszczące białe, 30x60, rektyfikowane, więc położysz z małą spoiną. Jednolicie wybarwione i dobrze się trzymają, mam od paru lat w łazience.
Dziękuję

bfca8d39b0c33d1e642320d525f11dd69d86e6d3_6578f56ebc91f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-28, 23:05   #3875
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Też odradzam taki metraż. Rozglądnęłam się po kuchni, która ma ok 22m, więc trochę więcej a trudno mi sobie ją wyobrazić w roli przedpokoju, kuchni, salonu, sypialni i jeszcze w jej ramach łazienkę.
U nas tu gdzie mieszkam z tata jest 38 m2 wiec tez nie tak duzo. W sumie mialabym troche wiecej niz swoj pokoj bo moj mam maly i mala lazienke i malutka kuchnie. Mieszkalismy jak bylam mala w kawalerce i mysle ze sama czy z chlopakiem od czasu do czasu moglabym tak przezyc tylko kwestia wlasnie czy kiedys moglabym to sprzedac. Wtedy i tak juz 100 000 zl w kieszeni skoro to bym dostala od taty na mieszkanie wiec po sprzedazy caly zysk moj skoro nie inwestowalabym w cala jego wartosc.

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
I ja odradzam. Dla mnie kawalerki są spoko ale jak mają przynajmniej ok 35m2. Nie 18m2, bo to jest bardzo, bardzo malo.
Na 35 m2 raczej jeszcze jakis czas nie bedzie nas stac ale rozumiem punkt widzenia. Wiadomo ze tez wolalabym tyle miec.

Stary 2020-09-28, 23:09   #3876
bfca8d39b0c33d1e642320d525f11dd69d86e6d3_6578f56ebc91f
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
i sama celowałaś z wizytą, żeby był odpowiedni dzień cyklu czy się tym nie przejmowano?

też nie wiem jak jest na nfz, gdyż korzystam z prywatnej opieki medycznej. i u mnie cytologię robi się oddzielnie, w określonym terminie. z moich informacji zebranych w internetach i później potwierdzonych przez mojego ginekologa - jak już robić cytologię, to wtedy kiedy warunki do tego są najlepsze

no i do cytologii trzeba się przygotować (na kilka dni przed odstawić wszelkie preparaty dopochwowe, irygacje, płyny intymne, współżycie itd. na dobę przed nie można też mieć badania ginekologicznego czy usg). nie sądzę aby każdy o tym sam pamiętał. może dlatego tam gdzie chodzę, nie robią cytologii na konsultacjach

---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Na badanie cytologiczne najlepiej zgłosić się nie wcześniej niż 4 dni po ostatnim dniu krwawienia miesięcznego i nie później niż 4 dni przed jego rozpoczęciem. Najlepszym momentem na wykonanie badania jest 10-20 dzień cyklu.
Nie miałam pojęcia o tych przeciwwskazaniach. Zawsze miałam na wizycie usg dopochwowe i cytologię jedno po drugim. Ale w sumie może cytologia była najpierw

bfca8d39b0c33d1e642320d525f11dd69d86e6d3_6578f56ebc91f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-28, 23:22   #3877
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rukolka Pokaż wiadomość
Też nie umiem sobie wyobrazić tego mieszkania. Masz jakiś rozkład, ile m2 miałaby łazienka, przedpokój? Kuchnia pewnie w pokoju?
Tak mniej wiecej mam na razie z ogloszenia - pokoj 12,5 m. Reszta nie podana dokladnie jak chodzi o metry ale kuchnia w przedpokoju (wiadomo nie da sie inaczej przy tym metrazu i nie sluzylaby taka kuchnia na pewno do jakiegos wielkiego gotowania bo miejsca jest malo) i lazienka. Okna na wschod. Po remoncie, 2 lata wymienione rury, na zdjeciach bardzo ladnie nowe szafy jak widac, ta pralko suszarka, lodowka wszystko jest. Z wygladu akurat mi sie podoba ale jest male to prawda. Porozgladam sie jeszcze za innymi ogloszeniami choc no niestety nie znajde pewnie w tej cenie w moich okolicach wiekszego bo to byloby wtedy pewnie z 9 tys za metr a tak tanio tu nie jest bo Warszawa blisko. Gdzies dalej tez tak srednio mi pasuje ale poprzegladam w sumie nie zaszkodzi.

Moj chlopa czasem tez dorabia sobie w nieruchomosciach ale nie jest dla niego to staly dochod. Czasem ma pecha. Sam powiedzial ze jakby sprzedal magazyn to bedzie 100 tys lub 200 tys mial to kupi sie za gotowke np tata dolozy plus to to i wieksze mieszkanie bedzie. No fajnie ale jak to w nieruchomosciach czesto te wieksze tematy nie wypalaly takze nie nastawiamy sie ;-) Jezeli juz bede musiala kupic na kredyt to kupie najwyzej jakby mu sie udalo kiedys magazyn sprzedac to bedzie odkladac pieniadze ja tez i kiedys kupimy razem. Nie ma sensu tez dlugo na to czekac bo nie wiadomo czy sie uda a okazja przejdzie i nawet w tym metrazu po remoncie juz mozna nie znalezc i wtedy juz na nic nie bedzie mnie stac.

Stary 2020-09-28, 23:41   #3878
Fenenna
Wtajemniczenie

Monia284 ja mieszkalam w mieszkaniu 19,5m2 (miałam nawet osobna kuchnię otwartą na pokój z "osobnym" oknem w kuchni więc nie było jakiejś tragedii) i było to mieszkanie ok dla jednej osoby która traktowała to jako sypialnie właściwie. Bo o ile wynajęła bym takie mieszkwnie ponownie to nie kupiłabym - napiszę z mojej perspektywy dlaczego. Gdybym miała brać kredyt na.mieszkanie to tylko sama bez partnera, różnie się w życiu układa i wolałabym mieć coś swojego a skoro brałabym sama przy niskich zarobkach to prawdopodobnie byłoby to docelowe.mieszkanie na resztę życia bo myślę że nie udałoby mi się już wziąć i spłacić drugiego kredytu i tak całe życie ciągnąć odmawiając sobie wszystkiego bo wiecznie kredyt jak nie jeden to drugi. W takim mieszkaniu jest ok jak się w nim tylko śpi ale jak się w nim żyje, gromadzi jakieś rzeczy - nawet takie śmieszne sprawy jak przechowywanie jakichś drobnych sprzętów domowych czy chociażby ubrań pozasezonowych staje się problemem. O każdy mebel się obijalam, poruszanie się po tym mieszkaniu to były jakieś akrobacje. Naprawdę byłam zadowolona z wynajmu takiego maciupkiego lokum bo ciasne ale własne ale kupno i wiązanie sie kredytem na takie maleństwo to już dla mnie całkiem inna sprawa.

Edytowane przez Fenenna
Czas edycji: 2020-09-28 o 23:43
Fenenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-28, 23:51   #3879
Monia284
Zakorzenienie

Fenenna dziekuje za opinie. Na pewno sprobuje u tego doradcy, moze faktycznie przedstawi mi najlepsze opcje i czy moze stac mnie na cos wiekszego. Na 30 czy 35 m2 na pewno nie, moze na 25 m2. Wiem to tez mala roznica ale latwiej sie juz chyba nie obijac o meble ;-) Jakas przestrzen choc minimalna jest i nie musi byc to az tak wcisniete. Co nagle to po diable ale jak mowie dawno juz mielismy sie przeprowadzic i bylismy pewni ze juz uda sie chlopakowi z praca na etat wtedy byloby juz troche inaczej ale nie. Caly czas szuka i tak pod swoj profil, nie ma wyzszego wyksztalcenia ale aplikuje na takie biurowe stanowiska gdzie tego nie oczekuja, taka praca najbardziej by go zadowala. Nie siedzi bezczynnie, CV ma teraz dobre wysyla nawet i z 200 dziennie mimo pracy (wiem nie liczy sie ilosc) ale naprawde solidnie szuka, czasem tez chodzi do firm. Jakis zastoj jest i nie wiem moze wola mlodszych z wiekszym doswiadczeniem i nie jest latwo mimo ze szuka w Warszawie...No ale w sumie juz tez chce sie wyprowadzic, tata tez chce i dla niego to jest wazne bo gdyby potem by chcial brac nawet maly kredyt to tacie bedzie ciezej, ma teraz 51 lat. No i nie chce latami sie spotykac ze swoja kobieta (moja mama nie zyje juz 5 lat). Takze cos bede musiala wybrac w najblizszym czasie a moj chlopak na pewno cos znajdzie ale to nie bedziemy czekac cos wczesniej sie zdecyduje jak nie ma innego wyjscia. Musze sobie po prostu sama z pomoca taty poradzic. Tak u chlopaka wyszlo i nic nie poradzimy. Jakby zlapal inna prace i kiedys bylo go stac na mieszkanie to w sumie nawet jak sie nie sprzeda to mozna tez i to wynajmowac jakny nie bylo wyjscia. Taka opcja tez zawsze jest.

Edytowane przez Monia284
Czas edycji: 2020-09-28 o 23:54
Stary 2020-09-29, 04:51   #3880
ojejuniu1974
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Monia284 Pokaż wiadomość
Fenenna dziekuje za opinie. Na pewno sprobuje u tego doradcy, moze faktycznie przedstawi mi najlepsze opcje i czy moze stac mnie na cos wiekszego. Na 30 czy 35 m2 na pewno nie, moze na 25 m2. Wiem to tez mala roznica ale latwiej sie juz chyba nie obijac o meble ;-) Jakas przestrzen choc minimalna jest i nie musi byc to az tak wcisniete. Co nagle to po diable ale jak mowie dawno juz mielismy sie przeprowadzic i bylismy pewni ze juz uda sie chlopakowi z praca na etat wtedy byloby juz troche inaczej ale nie. Caly czas szuka i tak pod swoj profil, nie ma wyzszego wyksztalcenia ale aplikuje na takie biurowe stanowiska gdzie tego nie oczekuja, taka praca najbardziej by go zadowala. Nie siedzi bezczynnie, CV ma teraz dobre wysyla nawet i z 200 dziennie mimo pracy (wiem nie liczy sie ilosc) ale naprawde solidnie szuka, czasem tez chodzi do firm. Jakis zastoj jest i nie wiem moze wola mlodszych z wiekszym doswiadczeniem i nie jest latwo mimo ze szuka w Warszawie...No ale w sumie juz tez chce sie wyprowadzic, tata tez chce i dla niego to jest wazne bo gdyby potem by chcial brac nawet maly kredyt to tacie bedzie ciezej, ma teraz 51 lat. No i nie chce latami sie spotykac ze swoja kobieta (moja mama nie zyje juz 5 lat). Takze cos bede musiala wybrac w najblizszym czasie a moj chlopak na pewno cos znajdzie ale to nie bedziemy czekac cos wczesniej sie zdecyduje jak nie ma innego wyjscia. Musze sobie po prostu sama z pomoca taty poradzic. Tak u chlopaka wyszlo i nic nie poradzimy. Jakby zlapal inna prace i kiedys bylo go stac na mieszkanie to w sumie nawet jak sie nie sprzeda to mozna tez i to wynajmowac jakny nie bylo wyjscia. Taka opcja tez zawsze jest.

Moim zdaniem zmierzacie donikad
Bez studiow chlopak w pracy biurowej wiele nie zwojuje.
Na takie stanowiska 'ogolnie biurowe' bez konkretnych wymagan jest masa chetnych. Im mniej wymagan, tym trudniej sie przebic. Ponadto osoby ze statusem studenta na starcie maja prosciej.
18 metrow to schowek na miotly, a nie mieszkanie. Dziwne ze jestes az tak zapatrzona w wizje 'bycia na swoim', ze tego nie dostrzegasz
Nie bierzecie pod uwagi scenariusza, ze twoj tato bierze kredyt i sie wyprowadza a chlopak wprowadza sie do ciebie?
ojejuniu1974 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-29, 06:13   #3881
tinkerver2
Zakorzenienie

Mamy problem. Na sali weselnej zaginął stelaż z cukierni i teraz cukiernia chce od nas pokrycia kosztów stelaża.
Sytuacja wygląda tak: po weselu teściowa pojechała odebrać stelaż. Na sali nikogo nie było, mimo zapewnień właściciela, że od godziny X do Y ktoś będzie. Teściowa dzwoniła, czekała 2 h pod sala, a właściciel mówił, że już, zaraz ktoś przyjedzie. Nikt nie przyjechał. Po ok tygodniu cukiernia miała urlop, więc nie braliśmy tego stelaża z sali, bo nie było gdzie go oddać. Jak urlop w cukierni się skończył chcieliśmy jechać odebrać stelaż, na co właściciel sali stwierdził, że stelaż już odebrany dzwonimy do cukierni, a babka mówi, że ona nic nie odbierała. Nikt z naszych bliskich też go nie zabierał. Właściciel nie wie gdzie jest stelaż, my nie wiemy gdzie jest, a cukiernia chce 400 zł.
I co teraz? My dzwoniliśmy do właściciela wielokrotnie o stelaż, i dupa blada.

Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka
tinkerver2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-29, 06:56   #3882
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tinkerver2 Pokaż wiadomość
Mamy problem. Na sali weselnej zaginął stelaż z cukierni i teraz cukiernia chce od nas pokrycia kosztów stelaża.
Sytuacja wygląda tak: po weselu teściowa pojechała odebrać stelaż. Na sali nikogo nie było, mimo zapewnień właściciela, że od godziny X do Y ktoś będzie. Teściowa dzwoniła, czekała 2 h pod sala, a właściciel mówił, że już, zaraz ktoś przyjedzie. Nikt nie przyjechał. Po ok tygodniu cukiernia miała urlop, więc nie braliśmy tego stelaża z sali, bo nie było gdzie go oddać. Jak urlop w cukierni się skończył chcieliśmy jechać odebrać stelaż, na co właściciel sali stwierdził, że stelaż już odebrany dzwonimy do cukierni, a babka mówi, że ona nic nie odbierała. Nikt z naszych bliskich też go nie zabierał. Właściciel nie wie gdzie jest stelaż, my nie wiemy gdzie jest, a cukiernia chce 400 zł.

A co macie w umowie? W razie zniszczenia/zaginięcia itp kto za to placi? Jeśli wy to nie dziwi mnie zachowanie cukierni.

Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-29, 07:08   #3883
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Misia452 Pokaż wiadomość
A co macie w umowie? W razie zniszczenia/zaginięcia itp kto za to placi? Jeśli wy to nie dziwi mnie zachowanie cukierni.

My, ale nie chodzi o zachowanie cukierni, dla mnie też jest zupełnie oczywiste, tylko właściciela sali.

Stary 2020-09-29, 07:12   #3884
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
My, ale nie chodzi o zachowanie cukierni, dla mnie też jest zupełnie oczywiste, tylko właściciela sali.

To on nie wie kto odebrał ten stelaż? Jak wyglądała ta osoba?

Stary 2020-09-29, 07:20   #3885
tinkerver2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Misia452 Pokaż wiadomość
To on nie wie kto odebrał ten stelaż? Jak wyglądała ta osoba?

No właśnie nie wie. Nie wie co się z nim stało, kto go zabrał.

Stary 2020-09-29, 07:32   #3886
Dagunia
Komplikatorka

Cytat:

Nie wywiązaliście się z umowy, więc to logiczne, że cukiernia chce zwrotu kasy. Mogliście odebrać od razu po weselu i przetrzymać w domu na czas urlopu cukierni. Za niedopatrzenie trzeba płacić
Stary 2020-09-29, 07:33   #3887
Higurashi
Czarna owca

Cytat:
Napisane przez Dagunia Pokaż wiadomość
Nie wywiązaliście się z umowy, więc to logiczne, że cukiernia chce zwrotu kasy. Mogliście odebrać od razu po weselu i przetrzymać w domu na czas urlopu cukierni. Za niedopatrzenie trzeba płacić
Też tak myślę. Jako właściciela cukierni by mnie nie obchodziło, że ktoś na sali nawalił, a i jako obsługa sali nie legitymowała bym osoby odbierającej po czasie stelaż słabo, że nikt nie przyjechał gdy się umówili, ale pozostawienie tam tego na tydzień to już nie decyzja sali

Sent from my Mi A2 using Tapatalk
Higurashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-29, 07:37   #3888
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
]Na 35 m2 raczej jeszcze jakis czas nie bedzie nas stac ale rozumiem punkt widzenia. Wiadomo ze tez wolalabym tyle miec.

Musialabys celowac w mieszkanie z wystrojem lat 90. i dopiero je doprowadzic do porzadku, pomalowac sciany, wymienic pare mebli. Tu masz po remoncie ale tylko 18m, ktore nigdy wieksze nie bedzie.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-29, 07:42   #3889
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:

To kiepsko. Jak on nie wie to może ktoś inny wie?

Stary 2020-09-29, 08:07   #3890
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4
Konto usunięte

Po jakim czasie w systemie zus bede mogla zobaczyc swoje l4?
Domyslam sie, ze bywa roznie, ale ciekawi mnie, czy mam sie martwic po jednym dniu, czy dopiero po trzech
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-29, 08:09   #3891
micia00
Wtajemniczenie

[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;88168111]Po jakim czasie w systemie zus bede mogla zobaczyc swoje l4?
Domyslam sie, ze bywa roznie, ale ciekawi mnie, czy mam sie martwic po jednym dniu, czy dopiero po trzech[/QUOTE]Zacznij po dwóch, w razie czego lekarz może wystawić do 3 dni wstecz ja często następnego dnia mam dopiero widoczne
Cytat:

Nie ma monitoringu na sali? Może informacja o zgłoszeniu na policję mu pomoże na pamięć?

micia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-29, 08:12   #3892
Sylnova
Przyczajenie

Gdzie trzymacie ketchup po otwarciu i jak długo?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Sylnova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-29, 08:14   #3893
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:
U nas tu gdzie mieszkam z tata jest 38 m2 wiec tez nie tak duzo. W sumie mialabym troche wiecej niz swoj pokoj bo moj mam maly i mala lazienke i malutka kuchnie. Mieszkalismy jak bylam mala w kawalerce i mysle ze sama czy z chlopakiem od czasu do czasu moglabym tak przezyc tylko kwestia wlasnie czy kiedys moglabym to sprzedac. Wtedy i tak juz 100 000 zl w kieszeni skoro to bym dostala od taty na mieszkanie wiec po sprzedazy caly zysk moj skoro nie inwestowalabym w cala jego wartosc.

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Na 35 m2 raczej jeszcze jakis czas nie bedzie nas stac ale rozumiem punkt widzenia. Wiadomo ze tez wolalabym tyle miec.

A mieszkałaś już z chłopakiem? Może warto wynająć coś na 3 miesiące i zobaczyć czy się nie zjecie różnie bywa. Zwłaszcza na małych powierzchniach albo jak się nagle wychodzi spod skrzydeł rodziców i trzeba przejąć różne obowiązki. Wtedy widać różnicę i bywa ciężko.

Stary 2020-09-29, 08:15   #3894
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sylnova Pokaż wiadomość

W lodówce. Aż się skonczy na pewno do tego czasu sie nie przeterminuje
4b27789c826749bd4d16893be0ab05cdfb4777a2_659f2fa2a88b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-29, 08:19   #3895
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:

Napewno musicie zapłacić cukierni a potem pałować się z wlascielem sali albo jego pracownikami.
Może się okazać, że to oni zakosili i będą mieli na kolejne imprezy.

Stary 2020-09-29, 08:19   #3896
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojejuniu1974 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem zmierzacie donikad
Bez studiow chlopak w pracy biurowej wiele nie zwojuje.
Na takie stanowiska 'ogolnie biurowe' bez konkretnych wymagan jest masa chetnych. Im mniej wymagan, tym trudniej sie przebic. Ponadto osoby ze statusem studenta na starcie maja prosciej.
18 metrow to schowek na miotly, a nie mieszkanie. Dziwne ze jestes az tak zapatrzona w wizje 'bycia na swoim', ze tego nie dostrzegasz
Nie bierzecie pod uwagi scenariusza, ze twoj tato bierze kredyt i sie wyprowadza a chlopak wprowadza sie do ciebie?
No nie za bardzo. Tata musialby wziac duzo kredytu na ten moment a w wieku 51 lat to nie jest latwe. Co innego po sprzedazy mieszkania (moze tez nie jest wiele warte bo 2 pokoje 38 m2 ale juz cos) wtedy jest jednak w stanie dac mi wiecej i dla siebie juz cos miec i byc moze za jakis czas brac mniejszy kredyt. Dlatego sam nie bardzo chcialby mi zostawic to mieszkanie bo zostalby niemal z niczym a my mielibysmy wszystko, wiec sie nie dziwie. W sumie masz racje akurat moj chlopak ma 33 lata i praca jest priorytetem ale w miedzyczasie chcialby skonczyc studia. Tez bede go na to namawiac Moze bedzie ogolnie latwiej.

Stary 2020-09-29, 08:19   #3897
Hosenka*
Zakorzenienie

[1=4b27789c826749bd4d16893 be0ab05cdfb4777a2_659f2fa 2a88b4;88168127]W lodówce. Aż się skonczy na pewno do tego czasu sie nie przeterminuje[/QUOTE]
Ja też

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-09-29, 08:21   #3898
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Musialabys celowac w mieszkanie z wystrojem lat 90. i dopiero je doprowadzic do porzadku, pomalowac sciany, wymienic pare mebli. Tu masz po remoncie ale tylko 18m, ktore nigdy wieksze nie bedzie.
Tak ale nawet takie mieszkania u nas sporo kosztuja ale poszukam.

---------- Dopisano o 07:21 ---------- Poprzedni post napisano o 07:20 ----------

Cytat:
Napisane przez Natuś-77 Pokaż wiadomość
A mieszkałaś już z chłopakiem? Może warto wynająć coś na 3 miesiące i zobaczyć czy się nie zjecie różnie bywa. Zwłaszcza na małych powierzchniach albo jak się nagle wychodzi spod skrzydeł rodziców i trzeba przejąć różne obowiązki. Wtedy widać różnicę i bywa ciężko.

Jeszcze nie mieszkalismy razem. No niby tak albo wynajmowac i zobaczyc jak by bylo. Troche pomieszkac moze bo generalnie moj chlopak jest przeciwny wynajmom i tak na dluzej raczej na wynajem nie chce nawet nie wiem czy chcualby do tego doplacac nie chce nikomu ladowac kasy :-D Dlatego boje sie ze bede placic ja bo powie ze to bez sensu. No ale zobaczymy. Dlatego i on tez chyba uwaza ze lepiej kupic mniejsze niz wynajmowac choc tez twierdzi ze 18 m2 to malutko i ciezko. No ale coz narzeczony mojej siostry tez nie chcial z nia wynajmowac mowil ze to bez sensu za co wtedy sie wsciekala. Po prostu nie chcial isc z nia na wynajmowane i juz. Takie ma poglady i ma prawo. Moj chlopak podobnie. Potem udalo mi sie zamieszkac w takim mieszkaniu od rodziny a za pare lat dorobili sie i kupili juz sami.
Takze sa takie osoby co na wynajmowanym nie zamieszkaja a jak juz to na swoim :-D Chociaz oczywiscie to jest ryzyko wiem czy ludzie sie dogadaja itp. Jezeli ja faktycznie dostane na siebie kredyt to ryzyko mniejsze bo chlopaka nic na sile nie bedzie tam laczyc i gdyby sie nie ulozylo to nie bedzie wielkich dramatow.

Edytowane przez Monia284
Czas edycji: 2020-09-29 o 08:26
Stary 2020-09-29, 08:22   #3899
Natuś-77
Zakorzenienie

Cytat:

W lodówce. Różnie z keczupami bywa. Włocławek kupuje w małym słoiczku i szybko zjadam, bo szybko kwaśnieje. Natomiast pozostałe myślę, że starczają na 2 mce i są ok.

Stary 2020-09-29, 08:24   #3900
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:

Lodówka. U mnie ketchup schodzi szybko, więc nie mam problemu,że się np popsuje.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości