Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7. - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-10-05, 16:01   #3601
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7.

[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88183210]Czarina to co piszesz to tylko obraz tego, że wszystkie kraje sobie podobnie nie-radzą, tylko niektóre dysponują większymi środkami pieniężnymi, po prostu. Jak to już jest - dotyka to najbardziej zwykłych Kowalskich. Ja już się na to nawet nie denerwuję

Goczek a co się stało z personelem, możesz podać jakiś link?[/QUOTE]Masz rację, niestety mnie szlag trafia tak z 3 razy dziennie gdy tylko poczytam wiadomości

Co do personelu, po prostu ludzie nie stawili się w pracy, ze z 190 osób, przyszło tylko 5?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Czarina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 16:40   #3602
Ruwi
Zadomowienie

Nie znam tego konkretnego przypadku, ale ja tam się nie dziwię. Pielęgniarek czy ogólnie pracowników służby zdrowia się nie docenia, płaci śmieszne pieniądze w stosunku do tego jak odpowiedzialna i potrzebna jest to praca. Jak tylko gdzieś pojawią głosy o podwyżkach to zaraz szczucie reszty społeczeństwa. Brak funduszy, środków ochrony. Ale najlepiej to żeby wszyscy charytatywnie pracowali, dla idei, gdzie nawet jakiejś takie zwykłej wdzięczności od ludzi ciężko się dopatrzeć, bo przecież wszystko się zawsze należy... Problem jest w systemie, nie w ludziach.
Ruwi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 17:22   #3603
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

Wiesz, nie zgodzę się do końca. System jest niewydolny, to fakt, ale praca w służbie zdrowia jest specyficzna, tak samo jak w policji, wojsku, czy straży pożarnej. Decydując się na taką pracę trzeba zdawać sobie sprawę z czym to się wiąże i że zawsze może przytrafić się kryzys.
Sama pracuje w służbie zdrowia i niewyobrażalne dla mnie jest zostawienie moich pacjentów. Jestem młoda, zdrowa, i decydując się na pracę z ludźmi chorymi, potrzebującymi, akceptuje ryzyko z tym związane.
A tutaj zostali porzuceni kombatanci wojenni, ludzie którzy walczyli o to, byśmy my teraz obecnie, żyli w wolnym kraju. Oni narażali swoje życie dla przyszłych pokoleń i co dostali w zamian?
"Zabawne" jest że pewnie większość tych pracowników prowadzi normalne życie, chodzą do sklepów, mają dzieci w szkołach, chodzą na wesela, plaże itp. Czyli dzień w dzień są narażeni na wirusa i jakoś mają to na tyle gdzieś, że nie zamykają się w domu. Nagle gdy przychodzi do opieki nad chorym na covida, przypomina im się że to "zabójczy wirus" i 90% porzuca swoją pracę z dnia na dzień.
Wstyd i brak człowieczeństwa.

Stary 2020-10-05, 17:23   #3604
konsternacja
Zakorzenienie

W grupie mojego Starszaka w przedszkolu jest dziecko osoby z potwierdzoną koronką. Dziś się dowiedzieliśmy, więc dziecko jest na kwarantannie. Grupa przedszkolna działa nadal.
konsternacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 17:25   #3605
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Ruwi Pokaż wiadomość
Nie znam tego konkretnego przypadku, ale ja tam się nie dziwię. Pielęgniarek czy ogólnie pracowników służby zdrowia się nie docenia, płaci śmieszne pieniądze w stosunku do tego jak odpowiedzialna i potrzebna jest to praca. Jak tylko gdzieś pojawią głosy o podwyżkach to zaraz szczucie reszty społeczeństwa. Brak funduszy, środków ochrony. Ale najlepiej to żeby wszyscy charytatywnie pracowali, dla idei, gdzie nawet jakiejś takie zwykłej wdzięczności od ludzi ciężko się dopatrzeć, bo przecież wszystko się zawsze należy... Problem jest w systemie, nie w ludziach.
Oczywiście.

Służba zdrowia zawsze była na kolanach, bo miała za mało personelu/ środków, a teraz to leży i kwiczy, a koronawirus jeszcze jej dokopuje.

W temacie wirusa i służby zdrowia to nic mnie nie wkurza tak, jak pitolenie polityków jeden na drugiego pt." Jak my byśmy byli u władzy to byśmy zupełnie rozegrali temat wirusa".
Jak pada pytanie dziennikarza "no ale jak dokładnie?" To wtedy zawsze zapada długa cisza

No jak tak sobie myślę, to chyba wszystkie opcje już zostały przerobione 🤷

Jedyne co mi się wydaje dobre, ale nie do zrealizowania w PL, to testy każdego Polaka.

Wtedy faktycznie możnaby oddzielić zdrowych od chorych i jakoś wygasić pandemię.

Ale przecież to nierealne.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 17:28   #3606
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

Chciałam jeszcze dopisać, że gdyby każdy miał takie podejście jak ci pracownicy dps-u to nie mielibyśmy co jeść, siedzielibyśmy w zimnych domach, a w razie jakiejkolwiek choroby byśmy zdychali na ulicy. Choć szczerze mówiąc ta pandemia okazuje poziom człowieczeństwa i empatii w służbie zdrowia, o podejściu do pacjentów już pisała Cava

Stary 2020-10-05, 17:59   #3607
ateris
Zakorzenienie

Wiem, że są tu miłośnicy kina tak jak ja. Niestety kina również stały się ofiarą covidu.

"W Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych zostaną tymczasowo zamknięte wszystkie kina sieci Cineworld, drugiej co do wielkości sieci kin na świecie. Decyzja została podjęta z powodu kryzysu związanego z pandemią i opóźnienia premiery nowego filmu o Bondzie. Pracę straci do 45 tysięcy osób.
Od czwartku mają zostać zamknięte 536 kina w USA i 127 w Wielkiej Brytanii. Na całym świecie sieć dysponuje 787 obiektami, z których 35 funkcjonuje w Polsce pod marką Cinema City, i zatrudnia blisko 37,5 tys. pracowników. Nie sprecyzowano, kiedy kina zostaną na nowo otwarte."

ateris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 18:20   #3608
Ruwi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Czarina Pokaż wiadomość
Chciałam jeszcze dopisać, że gdyby każdy miał takie podejście jak ci pracownicy dps-u to nie mielibyśmy co jeść, siedzielibyśmy w zimnych domach, a w razie jakiejkolwiek choroby byśmy zdychali na ulicy. Choć szczerze mówiąc ta pandemia okazuje poziom człowieczeństwa i empatii w służbie zdrowia, o podejściu do pacjentów już pisała Cava

No ale ludzie pracują dla pieniędzy, nie dla idei. Ciężko od kogoś oczekiwać, że będzie narażał swoje życie, podczas gdy np. w domu czekają na niego własne dzieci. I jak pisałam nawet na ogół głupiej wdzięczności za to nie ma, tylko się wiadra pomyj wylewa... W wielu zawodach z budżetówki tak jest, czy to nauczyciele, lekarze czy pielęgniarki... chyba tylko strażacy się jakimś szacunkiem cieszą. A to rolą państwa jest zapewnić, żeby te strategiczne branże funkcjonowały, żeby wynagrodzenia były takie, żeby ludzie mimo tych przeciwności chcieli tam pracować, żeby nie było negatywnej selekcji do zawodu. A nie, że pieniądze wrzuci się propagandową tv i będzie się liczyć, że służba zdrowia się nie zapadnie, bo ludzie z dobrego serca będą za darmo pracować i jakoś to będzie.

Ja doceniam osoby, które mimo ciężkich warunków się poświęcają dla innych. Ale żebym miała tego od nich wymagać, więdząc jakie są realia i trudności w budżetówce wydaje mi się trochę nie fair.
Stary 2020-10-05, 18:33   #3609
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Ja jakoś super nie śledzę skąd się bierze tyle zachorowań w PL? To są jakieś wielkie ogniska?

U mnie w mieście na samym.poczatlu września tylko jedna szkoła była w małej części wyłączona z działania, bo u jednej nauczycielki wirusa wykryli- czyli tylko jedna klasa na kwarantannie.

A tak to nic się potem nie działo.
A w sierpniu grzmieli, że szkoły to będą największe wylęgarnie korona wirusa.

No a tak nie jest.

No właśnie, a sami wirusolodzy się wypowiadali jaki będzie pogrom. No pogromu nie ma a wiarygodność tych wypowiadajacych się wirusologow w faktach maleje w moich oczach.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ----------

Cytat:
Tylko, że zatacza się koło - płacą śmieszne pieniądze więc lekarz ma wszystko gdzieś, lekarz ma gdzieś to nie chcą dać podwyżki a społeczeństwo patrząc co się teraz wyprawia w szpitalach zgadza się, że podwyżki się nie należą.

kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 18:43   #3610
Ruwi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Tylko, że zatacza się koło - płacą śmieszne pieniądze więc lekarz ma wszystko gdzieś, lekarz ma gdzieś to nie chcą dać podwyżki a społeczeństwo patrząc co się teraz wyprawia w szpitalach zgadza się, że podwyżki się nie należą.

No spoko, można sobie uważać, że podwyżki się nie należą, tylko niech się później nie ma pretensji, że jakość ich pracy jest adekwatna do płacy.
Stary 2020-10-05, 18:51   #3611
Tepsa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ateris Pokaż wiadomość
Wiem, że są tu miłośnicy kina tak jak ja. Niestety kina również stały się ofiarą covidu.

"W Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych zostaną tymczasowo zamknięte wszystkie kina sieci Cineworld, drugiej co do wielkości sieci kin na świecie. Decyzja została podjęta z powodu kryzysu związanego z pandemią i opóźnienia premiery nowego filmu o Bondzie. Pracę straci do 45 tysięcy osób.
Od czwartku mają zostać zamknięte 536 kina w USA i 127 w Wielkiej Brytanii. Na całym świecie sieć dysponuje 787 obiektami, z których 35 funkcjonuje w Polsce pod marką Cinema City, i zatrudnia blisko 37,5 tys. pracowników. Nie sprecyzowano, kiedy kina zostaną na nowo otwarte."

Czytałam o pokłosiu braku chętnych osób do oglądania filmów w kinie, podobnie ma się branża lotnicza gdzie wysyła się na bezpłatne urlopy stewardesy i pilotów...na jak długo? Nie wiadomo...pytanie ile jeszcze branż ucierpi?

Stary 2020-10-05, 18:57   #3612
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

No ale chwilą, parę postów wyżej były utyskiwania na poz-y, kilka stron wstecz zostali skrytykowani nauczyciele, że "święte krowy" nie chcą wrócić do normalnego nauczania. Oni też nie pracują dla idei i powołania.
Czyli rozumiem jeśli coś nas osobiście dotyka, bo zakładam że większość z nas na wątku ma dzieci szkolne/przedszkolne, to wymagamy wypełniania obowiązków, natomiast jeśli chodzi o coś co nas nie dotyczy to "spoko, nie dziwi nas to".
Każdy z nas ma jakąś pracę i każdy z nas, w obecnych czasach "naraża" swoje życie w codziennych obowiązkach. Służba zdrowia nie jest tu wyjątkiem.
Gdyby takie podejście prezentowali sprzedawcy, zaopatrzeniowcy, fabryki produkujące jedzenie, to wszyscy byśmy umarli z glodu. I to rozumiem było by ok? Bo nikt nie pracuje dla idei.

Niestety, czasy są jakie są i tak, uważam że ludzie mają obowiązek wypełniania swojej pracy, którą sami sobie wybrali. Bez różnicy czy to lekarz, pielęgniarka, nauczyciel, sprzedawca czy dostawca.
I pieniądze nie powinny być tutaj żadną karta przetargową, bo obrzydliwe jest podejście "że za kasę wypełnię swoje obowiązki, bez kasy nie". Reprezentują to chociażby lekarze czy dentyści, którzy na NFZ nie przyjmują, a prywatnie juz tak. Parę postów wyżej było to krytykowanie.

Każdy człowiek powinien pracować za godne pieniądze, zawsze popieram strajki nauczycieli czy pielęgniarek bo zarabiają śmieszne pieniądze w porównaniu do tego co robią. Ale teraz nie jest pora by to rozważać.
To co wyprawiają niektórzy pracownicy służby zdrowia kładzie się cieniem na cały system i niestety odziera ich zawód z resztek szacunku.

Stary 2020-10-05, 19:07   #3613
Ruwi
Zadomowienie

Cytat:
No ale chwilą, parę postów wyżej były utyskiwania na poz-y, kilka stron wstecz zostali skrytykowani nauczyciele, że "święte krowy" nie chcą wrócić do normalnego nauczania. Oni też nie pracują dla idei i powołania.
Czyli rozumiem jeśli coś nas osobiście dotyka, bo zakładam że większość z nas na wątku ma dzieci szkolne/przedszkolne, to wymagamy wypełniania obowiązków, natomiast jeśli chodzi o coś co nas nie dotyczy to "spoko, nie dziwi nas to".
Każdy z nas ma jakąś pracę i każdy z nas, w obecnych czasach "naraża" swoje życie w codziennych obowiązkach. Służba zdrowia nie jest tu wyjątkiem.
Gdyby takie podejście prezentowali sprzedawcy, zaopatrzeniowcy, fabryki produkujące jedzenie, to wszyscy byśmy umarli z glodu. I to rozumiem było by ok? Bo nikt nie pracuje dla idei.

Niestety, czasy są jakie są i tak, uważam że ludzie mają obowiązek wypełniania swojej pracy, którą sami sobie wybrali. Bez różnicy czy to lekarz, pielęgniarka, nauczyciel, sprzedawca czy dostawca.
I pieniądze nie powinny być tutaj żadną karta przetargową, bo obrzydliwe jest podejście "że za kasę wypełnię swoje obowiązki, bez kasy nie". Reprezentują to chociażby lekarze czy dentyści, którzy na NFZ nie przyjmują, a prywatnie juz tak. Parę postów wyżej było to krytykowanie.

Każdy człowiek powinien pracować za godne pieniądze, zawsze popieram strajki nauczycieli czy pielęgniarek bo zarabiają śmieszne pieniądze w porównaniu do tego co robią. Ale teraz nie jest pora by to rozważać.
To co wyprawiają niektórzy pracownicy służby zdrowia kładzie się cieniem na cały system i niestety odziera ich zawód z resztek szacunku.

To na pewno nie ja tak pisałam, bo mam takie samo zdanie jeśli chodzi o nauczycieli jak i o służbę zdrowia Co do przyjmowania prywatnie a w publicznych przychodniach nie, może to wynikać z tego, że cała placówka się zamknęła, więc i lekarz przyjmować nie może. I nie zgadzam się, że taką sobie pracę wybrali, więc muszą teraz tam chodzić co by się nie działo - no raczej nikt nie zakłada, że będzie pracował w chorym, niedofinansowanym systemie, gdzie często nawet środków ochronnych brak... Zresztą personelu brak już było wcześniej, róbmy dalej z tej branży niewolniczą branżę, na pewno będzie więcej chętnych... Jak już wcześniej pisałam, to nie ludzie są winni tylko system i w złą stronę kierowane są pretensje.
Stary 2020-10-05, 19:08   #3614
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:

Tak, była dyskusja o nauczycielach, ale w kontekście, że oni jako jedna z dwóch grup społecznych ( druga to lekarze poz) przez kilka miesięcy nie wrócili do stacjonarnej pracy i nie chcieli do niej wrócić, nie wiadomo czemu uważając się za grupę skrajnie narażona na zakażenie.

Jak pokazał czas- jakoś magicznie wirus się do nich nie przylepia 🤷

km

mój INSTA
Stary 2020-10-05, 19:12   #3615
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
No spoko, można sobie uważać, że podwyżki się nie należą, tylko niech się później nie ma pretensji, że jakość ich pracy jest adekwatna do płacy.
Ale ja nie piszę, że się nie należą, bo należą, ale przyznam, że szlak mnie trafia jak widzę jak to funkcjonuje. Przychodnie to jakaś komedia. Teleporady to genialny pomysł (i mógłby zostać na stałe, ale w zmienionej formie), ale jednak przesadzają (moim skromnym zdaniem) i nagle się obudzili, że mogą się czymś zarazić.

kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 19:38   #3616
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Ale ja nie piszę, że się nie należą, bo należą, ale przyznam, że szlak mnie trafia jak widzę jak to funkcjonuje. Przychodnie to jakaś komedia. Teleporady to genialny pomysł (i mógłby zostać na stałe, ale w zmienionej formie), ale jednak przesadzają (moim skromnym zdaniem) i nagle się obudzili, że mogą się czymś zarazić.

Dzisiaj widziałam, że chyba w Tarnobrzegu pod oknem przychodni stoi długi drewniany kij, którym uderza się w okno i dopiero wtedy wychyla się pielęgniarka W mojej przychodni mają przynajmniej domofon.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 19:40   #3617
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Dzisiaj widziałam, że chyba w Tarnobrzegu pod oknem przychodni stoi długi drewniany kij, którym uderza się w okno i dopiero wtedy wychyla się pielęgniarka W mojej przychodni mają przynajmniej domofon.
Co
Barejo wróć

km

mój INSTA
Stary 2020-10-05, 19:40   #3618
Higurashi
Czarna owca

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Czytałam o tym dziś FB_IMG_1601896541004.jpg

Sent from my Mi A2 using Tapatalk
Higurashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 19:44   #3619
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

Pokaże Pokażę Wam coś
https://www.newslubuski.pl/interwenc...nej-gorze.html

Kto wie czy niektórym osobom zarażenia koronawirusem życia nie uratowało....
Aż mi się płakać chce
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 19:49   #3620
khloe
Strzelaj lub emigruj!

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88183802]Pokaże Pokażę Wam coś

Aż mi się płakać chce[/QUOTE]Wid,islam w wydarzeniach, dokładnie to samo sobie pomyślałam

km

mój INSTA
Stary 2020-10-05, 19:54   #3621
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

A to się tam dział o wcześniej, horror..
https://zielonagora.wyborcza.pl/ziel...icz-larwy.html

Khloe,o tym też mówili?

Edytowane przez 71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Czas edycji: 2020-10-05 o 20:28
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 20:00   #3622
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Co
Barejo wróć

Aż dziw bierze, że to nie Kraśnik wolny od wi-fi i 5G.

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88183802]Pokaże Pokażę Wam coś

Aż mi się płakać chce[/QUOTE]
Niestety W takich miejscach tak bywa. Na "lubelskim" podwórku też jest jedno takie miejsce
https://kurierlubelski.pl/krolestwo-...ar/c1-14531241

Ogólnie z tymi DPS-ami jest problem. Niedaleko mnie jest jeden i ile razy widziałam zdezorientowanych pensjonariuszy siedzących na ławeczce przystankowej po drugiej stronie ulicy, w kapciach i szlafroku. Aż dziw bierze, że nikt z personelu ich po drodze nie zatrzymał.
Stary 2020-10-05, 20:02   #3623
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A ja się dzisiaj wpieniłam i tak, w takiej sytuacji to ja chcę zdalnie, online i mam w nosie.
Zaczęło się u mnie w pracy kłamanie o zachorowaniach.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 20:10   #3624
staska_stasia
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88183842]A ja się dzisiaj wpieniłam i tak, w takiej sytuacji to ja chcę zdalnie, online i mam w nosie.
Zaczęło się u mnie w pracy kłamanie o zachorowaniach. [/QUOTE]
Nauczyciele czy uczniowie?
Stary 2020-10-05, 20:12   #3625
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dzieci.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 20:14   #3626
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Mój syn ma katar. Poza tym ma mnóstwo energii, ale go nie poślę, bo się boję, że ktoś nas zgłosi do sanepidu, a nie mam ochoty na te wymazy :P
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 20:38   #3627
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

Cytat:
To na pewno nie ja tak pisałam, bo mam takie samo zdanie jeśli chodzi o nauczycieli jak i o służbę zdrowia Co do przyjmowania prywatnie a w publicznych przychodniach nie, może to wynikać z tego, że cała placówka się zamknęła, więc i lekarz przyjmować nie może. I nie zgadzam się, że taką sobie pracę wybrali, więc muszą teraz tam chodzić co by się nie działo - no raczej nikt nie zakłada, że będzie pracował w chorym, niedofinansowanym systemie, gdzie często nawet środków ochronnych brak... Zresztą personelu brak już było wcześniej, róbmy dalej z tej branży niewolniczą branżę, na pewno będzie więcej chętnych... Jak już wcześniej pisałam, to nie ludzie są winni tylko system i w złą stronę kierowane są pretensje.
No ale co takiego się dzieje w tym dps-ie ze ludzie porzucili pacjentów? Ci pracownicy chyba nie pracują tam od wczoraj i zgodzili się tam pracowac i zaakceptowali warunki pracy.
I nagle wczoraj było spoko, a dzisiaj już nie jest spoko?

Ty cały czas piszesz o systemie, ja pisze o ludziach którzy po prostu porzucili podopiecznych bo "wirus". Tego wirusa przyniósł pracownik z zewnątrz, więc to pracownicy są źródłem zarażenia i stanowią zagrożenie dla pensjonariuszy, nie odwrotnie.

Nie wiem o jakich środkach ochrony mówisz, bo zakładam że maseczki obecnie posiada każdy, a rękawiczki są na wyposażeniu każdego szpitala/dps-u?
Nie wiem jak wyglądają szpitale i oddziały covidowskie w Polsce, u nas mieliśmy maseczki, rękawiczki i fartuszki, nic więcej nie dostaliśmy i nie dostaniemy. Te wszystkie kombinezony, maski z filtrami to tylko na intensywnej terapii były. I normalnie pracowaliśmy z pacjentami mając to co nam dali. Oczywiście byli tacy co odmówili pracy, ale były to pojedyncze jednostki. Jednocześnie tym pojedynczym jednostkom wirus nie przeszkadzał w oblataniu każdego otwartego spożywczaka w poszukiwaniu drozdzy

Nieludzkie jest porzucanie pacjentów i zdania nie zmienię. I nie rozumiem zasłaniania się systemem czy pieniędzmi.
Podlinkowany artykuł mnie tylko utwierdza w przekonaniu że niektorzy ludzie pracujący w służbie zdrowia nigdy nie powinni się tam znaleźć. Bo człowiek jest człowiekiem, nieważne ile zarabia i jeśli jest draniem to żadne pieniądze tego nie zmienią.

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88183842]A ja się dzisiaj wpieniłam i tak, w takiej sytuacji to ja chcę zdalnie, online i mam w nosie.
Zaczęło się u mnie w pracy kłamanie o zachorowaniach. [/QUOTE]Napiszesz coś więcej?

Stary 2020-10-05, 20:50   #3628
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
N Reprezentują to chociażby lekarze czy dentyści, którzy na NFZ nie przyjmują, a prywatnie juz tak. Parę postów wyżej było to krytykowanie.
przecież to nie ich wybór. myślisz, że Ci lekarze dobrowolnie nie przyjmują na nfz? że się wszyscy zmówili?
to są odgórne nakazy i muszą się do nich stosować. dokładnie to robią przecież. wykonują swoją pracę wg wytycznych ich pracodawców (którym w przypadku nfz jest państwo)
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-05, 20:57   #3629
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Nieludzkie jest porzucanie pacjentów i zdania nie zmienię. I nie rozumiem zasłaniania się systemem czy pieniędzmi.
Podlinkowany artykuł mnie tylko utwierdza w przekonaniu że niektorzy ludzie pracujący w służbie zdrowia nigdy nie powinni się tam znaleźć. Bo człowiek jest człowiekiem, nieważne ile zarabia i jeśli jest draniem to żadne pieniądze tego nie zmienią.
Zgadzam się co do tego porzucania pacjentów.
Tylko na marginesie przypomnę jaka była afera związana z jednym DPSem jakoś w kwietniu czy w maju. Hurr durr, bo pracownicy zostawili podopiecznych, ale...
1) pracownicy nie dostali środków ochrony osobistej,
2) po tym jak ich nie dostali, spora część poszła na urlopy, L4, rozwiązała kontrakty- słowem tak czy inaczej porzuciła podopiecznych,
3) na placu boju została garstka personelu tyrająca bez ustanku, bo "funfle" z pracy mieli to gdzieś,
4) po jakimś czasie ta garstka padała na twarz ze zmęczenia (nie, nie po kilku godzinach, po kilku dniach pracując ponad siły i po godzinach), więc sami odeszli,
5) cały hejt spadł na tych ostatnich.
Stary 2020-10-05, 20:58   #3630
Czarina
Wtajemniczenie

GG do Czarina

Byłam dzisiaj na zakupach 8 spożywczych i ciuchowych- w każdym angielskim sklepie wszyscy mieli maski, weszłam do polskiego spożywczaka- ani pracownicy ani klienci masek nie mieli.
Wszystkie wejścia do galerii handlowej obstawione przez dwóch ochroniarzy, pilnują czy wszyscy mają maski, obok nich stoi bezdotykowy panel do dezynfekcji rąk. Do tego przy wejściu do każdego sklepu w tejże galerii stoi pracownik pilnujący masek i dezynfekcji.
Padał deszcz, w jednej ręce miałam torbę z zakupami, w drugiej telefon, by założyć maskę musiałam postawić torbę na ziemi, nie chciałam tego robić na mokrym chodniuku więc przekroczyłam próg galerri z maska na brodzie, sekundę później ochroniarz ruszył w moim kierunku, cofnął się jak zobaczył że zatrzymałam się przy wejściu, już w środku i zaczęłam nakładać maskę
Zaznaczę ze mieszkam w części Anglii gdzie przez cały czas trwania pandemii wskaźnik zachorowań jest najniższy w kraju. Jak narazie wszelkie lokalne restrykcje bas omijają.
Nas szpital też nie rejestruje przypadków covida od początku czerwca. A badany jest każdy pacjent przy przyjęciu plus kolejny test po 5 dniach. Nasz rejon ma być obiektem analiz czemu u nas przyrosty są najniższe w kraju 🤨

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości