|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4411 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 7.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4412 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie ja włączyłam sobie Polsat news i nic nie było o sklepach. Było o seniorach, o imprezach, o maseczkach i o restauracjach (ograniczenia osób na metr kwadratowy)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4413 |
|
Konto usunięte
|
Ale co o sklepach?
|
|
|
|
|
#4414 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W czasie lockdownu nie pracowałam w ogóle wiec nie miałam tego problemu. Nie wiem jakbym sobie poradziła z praca zdalna i z dzieckiem w domu przez te kilka miesięcy, mój to żywe srebro...ale teraz przez tydzień to jakoś go zajmę, jest tez już trochę starszy. U takich małych dzieci te kilka miesięcy w rozwoju to dużo. I tak jak pisałam, mam niedużo do zrobienia wiec nie powinno być wielkiego problemu. Jakbym miała roboty po łokcie to raczej wzięłabym opiekuńczy na ten tydzień. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#4415 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4416 |
|
Zadomowienie
|
Czy mi się wydaje czy nie było żadnej informacji o limicie klientów w sklepach?
|
|
|
|
|
#4417 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba nic o ograniczeniach w sklepie nie bylo, no chyba ze nie doslyszalam. Bylo o godzinach dla seniorow.
A wiedzieliscie ze z obowiazku noszenia maseczek sa zwolnione dzieci do lat 5? A nie do 4? I to sie podobno juz jakis czas temu zmienilo. Siostra mnie uswiadomila. I w rozporzadzeniu rzeczywiscie jest 5 lat. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4418 |
|
Konto usunięte
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88195211]To w Polsce nie bylo caly czas tych kolejek? W Niemczech nadal sa. Co prawda nie w zwyklych supermarketach czy duzych sklepach, ale w takich mniejszych, piekarniach, rzeznikach itd.[/QUOTE]
Nie. Przez ostatnie miesiące można było sobie swobodnie wchodzić i wychodzić ze sklepów. Trzeba było mieć maseczkę na twarzy, ale nie było limitów ilości klientów. Gdy były limity to ludzie stali w kolejkach, wszędzie były tłumy. A gdy nie było limitów to wszystko płynnie przebiegało, nie było tłumów i kolejek, wszystko łatwiej i szybciej można było załatwić. Te limity nie mają żadnego sensu, generują tylko tłok. |
|
|
|
|
#4419 |
|
Wtajemniczenie
|
Też nie słyszałam nic o limitach
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88195211]U mnie dokladnie tak samo. To w Polsce nie bylo caly czas tych kolejek? W Niemczech nadal sa. Co prawda nie w zwyklych supermarketach czy duzych sklepach, ale w takich mniejszych, piekarniach, rzeznikach itd.[/QUOTE] Ostatnie kolejki chyba na Wielkanoc, w każdym razie wiele mcy temu? Poza tym ok, ale jednak ograniczenia ludzi na m.kw. zniesione. Za to w mieście ludzie zmienili zwyczaje i nie mogę w tygodniu kupić pieczywa z dobrej piekarni, jest na zapisy (!). Nie wiem czy po 5 chlebów kupują czy jak. Kupuję nieregularnie, więc nie mogę się zapisywać. Zatem po pracy biorę przypadkowe, 'niech pani da co jest'... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4420 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=9848198ceafc75373689018 f1c5708ad8ca8cef1_6087464 13ed8e;88195096]Moja sąsiadka wiosną mówiła, że totalnie niedostosowane te godziny pod seniorów, bo ona się wybrać nie może, dlatego chodzi później
Generalnie w czasie pandemii kursowała z mężem non stop, przychodzili do niej ludzie w gości, ciągle gdzieś łazili. Byłam kilka dni na HO i co trochę ich słyszałam. ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Jak u Was w pracy wyglądała sprawa z opiekuńczym? U mnie poszli prawie wszyscy, nawet kobiety, które mieszkają z rodzicami/teściami i zdecydowanie miałby kto z tymi dziećmi zostać.[/QUOTE]W mojej pracy nie ma możliwości HO, więc nikt nie poszedł, jakoś kombinowali, zwyczajnie bali się zwolnienia z pracy z powodu dłuższej nieobecności. Moja koleżanka pracuje w sądzie w administracji, jak się można domyślać, tam większość kobiet jest i gdy wybuchła epidemia i rząd dał taka możliwość przejścia na zasilek, to oni usłyszeli od przełożonych, że nie ma możliwości, żeby ktoś sobie poszedł na ten zasiłek. Usłyszała, że budynek jest do ich dyspozycji non stop 24 h i mają się dogadać, mogą chodzić na zmiany, nocki, soboty i niedziele, jeśli chcą. Dostali "wolna rękę", ale bez możliwości przejścia na zasiłek. Jedyna opcja, była możliwość wykorzystania urlopu wypoczynkowego i nic ponadto. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4421 |
|
Wtajemniczenie
|
Uważam pomysł z ograniczeniem ilości osób w sklepach za genialny. Idzie jesień, więc stanie przed sklepem w deszczu przy 5 stopniach Celsjusza wybitnie przyczyni się do poprawy zdrowia Polaków.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4422 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale Khloe, pracodawca, sąd czy nie, nie może zabronić iść opiekować się dzieckiem?
Rozumiem że zarządzanie przez strach, w białych rękawiczkach. Fajnie :/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4423 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88194744]Jak u Was dzisiaj?
Ja byłam zawieźć psa do weta. W miasteczku mało osób chodzi w maskach na dworze. Na wsi widziałam też kilka osób, żadna nie miała maski na dworze. Za to przez ostatnie 2 tygodnie nikt nie miał maski u weta w poczekalni (nawet same weterynarki) a dzisiaj już wszyscy w maskach Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Byłam dzisiaj z dzieckiem na naszym podwórku i jedyne osoby, które widziałam to dwóch rowerzystów i ojca z dwójką dzieci (jedno na hulajnodze, a drugie na rolkach). Wszyscy mieli maseczki. [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88194896]No koronawirus w przedszkolu wiec cześć grup została oddelegowana na nauczanie zdalne. Wiadomo, ze w tym wieku (syn w grudniu skończy 4 lata) to jest raczej zabawa, prace plastyczne etc. W marcu, kwietniu, maju robiłam z nim to na co mieliśmy ochotę, a potem to już nic nie robiliśmy z tych zadań, mieliśmy inne zajęcia. Ale wychowawczyni codziennie przysyłała program na dany dzień z opisem plus dodatkowe aktywności na fb. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]W naszym miejscowym przedszkolu dyrektorka ma wirusa, ale przedszkole działa nadal, wysłano tylko kilkoro dzieci na kwarantannę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4424 | ||
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
W praktyce wątpię, by pracodawca był łaskawy udzielić ci kilkutygodniowego urlopu, ( czyli przejścia na ten zasilek) gdzie reszta za ciebie będzie odwalać robotę. 🤷 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4425 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
U nas tez działa, nie zamykają teraz całych placówek. 2 grupy poszły na zdalne nauczanie, reszta normalnie będzie chodzić. I to mi się właściwie podoba. Z tego co widzę to wszędzie tak to działa. Napewno w końcu zdecydowana większość szkół i przedszkoli tego doświadczy, wirus zawsze się gdzieś pojawi choćby jako jednostkowy przypadek. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#4426 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88195356]U nas tez działa, nie zamykają teraz całych placówek. 2 grupy poszły na zdalne nauczanie, reszta normalnie będzie chodzić. I to mi się właściwie podoba. Z tego co widzę to wszędzie tak to działa. Napewno w końcu zdecydowana większość szkół i przedszkoli tego doświadczy, wirus zawsze się gdzieś pojawi choćby jako jednostkowy przypadek.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Jak mi szwagierka o tym powiedziała (ma dwie przedszkolne córki), to aż mi się słabo zrobiło. Źle reaguję na takie rzeczy. Na dodatek w jednej z prac mojego męża jest kilka osób na kwarantannie. To samo u taty. Boję się, że nerwica mi przez to wróci, a miałam już pół roku spokoju ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4427 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#4428 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4429 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2020-10-10 o 16:53 |
|
|
|
|
#4430 |
|
Konto usunięte
|
No dla mnie te 2h były głupotą większą, niż wiosenne zamknięcie lasów (bo wówczas było w lasach mega sucho i paradoksalnie prawdopodobnie zamknięcie uratowało wiele miejsc przed pożarami).
|
|
|
|
|
#4431 |
|
BAN stały
|
Tylko nie godziny dla seniorów
. Rząd niczego nowego nie opracował, nie wymyślił od wiosny. W marcu mogłam jeszcze zrozumieć, że sytuacja była nowa i nikt nie wiedział jak reagować. Ale teraz? Przecież sklepy nie są ogniskami, więc po co to te godziny dla seniorów? Czemu to służy? No i sorry, ale 61 letnia osoba to nie senior .Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4432 |
|
Wtajemniczenie
|
Przecież gołym okiem widać, że mają pełne gacie i zarazem nie mają zielonego pojęcia co robić, więc robią cokolwiek, żeby nikt im nie zarzucił bierności. Typowy akt desperacji.
|
|
|
|
#4433 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak to czemu, chyba przypodobania się wyborcom
|
|
|
|
#4434 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88195211]U mnie dokladnie tak samo.
To w Polsce nie bylo caly czas tych kolejek? W Niemczech nadal sa. Co prawda nie w zwyklych supermarketach czy duzych sklepach, ale w takich mniejszych, piekarniach, rzeznikach itd.[/QUOTE]I nas cały czas limity w sklepach i kolejki. Nie wszędzie i nie zawsze, ale np w moim supermarkecie stoi pracownik z tabletem na wejściu i liczy ludzi. I jeśli przyjdzie się w godzinach szczytu to się stoi, choć kolejka bardzo szybko idzie. Ja już wiem które godziny są najbardziej oblegane i chodzę zawsze zaraz po odebraniu dzieci ze szkoły, wtedy są pustki. Tak samo z kawiarniami, często są kolejki, ludzie sie kłębią na dworze w deszczu i zimnie. Jak byłam we Włoszech, nie było żadnych limitiw, trzeba było mieć maseczkę ale ludzie wchodzili normalnie, wróciłam do UK i wróciło stanie przed sklepem ![]() Nie wiem jak zakupy świąteczne zrobię, już zapowiedziałam rodzinie że jeśli nic się nie zmieni to święta będą "biedne" bo nie będę stać na zimnie w kolejkach. Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4435 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4436 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4437 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4438 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#4439 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4440 |
|
Konto usunięte
|
No o sklepach, bo o tym była mowa
![]() Można skrócić pracę czegoś, co i tak pracuje na ćwierć gwizdka? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:17.

. Rząd niczego nowego nie opracował, nie wymyślił od wiosny. W marcu mogłam jeszcze zrozumieć, że sytuacja była nowa i nikt nie wiedział jak reagować. Ale teraz? Przecież sklepy nie są ogniskami, więc po co to te godziny dla seniorów? Czemu to służy? No i sorry, ale 61 letnia osoba to nie senior
.