|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 8.
W sumie rzeczywiście to nie jest takie głupie. Co roku autobusy są przepełnione starszymi ludźmi, którzy dojeżdżają z cmentarza na cmentarz po całym mieście. Może to z tego powodu 🤷
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1892 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88226897]Ciekawe od jakiego wieku to senior. Niektórzy jeszcze do pracy chodzą 🤷 A apteka to też sklep? Bo taki senior to zapewne apteki też potrzebuje.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Wiesz jakos to musza sprecyzowac. Jak ktos bedzie jechal do pracy to na pewno bedzie "usprawiedliwiony". Mysle ze lepsze to niz calkowity lockdown gdzie faktycznie straty moglyby byc ogromne tym razem. We Wloszech jak byl lockdown to przeciez przez jakis czas nikt nie mogl ot tak sobie chodzic i jak jechali do pracy to musieli miec taka jakby przepustke. U nas nie wiem czy cos takiego wprowadza, ale wiadomo ze jak bedziesz jechal do pracy to nikt nie bedzie robil problemu. Mysle ze z apteka tez nie, to jest nadal miejsce pierwszej potrzeby, to jest zawsze otwarte i dostepne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ---------- [1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88226908]Ale to nie jest takie az calkiem glupie, biorac pod uwage, ze to starsi ludzie w marcu sobie robili bardzo czesto jaja i spacerowali po okolicy (narzekajac, ze to mlodzi roznosza wirusa ). Tylko trzeba by to jakos madrze ugryzc.[/QUOTE]Zgadzam sie. Zreszta w tym watku tez kiedys wiele z Was pisalo ze to bylby dobry pomysl. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- [1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88226921]No, ale co to da jak senior sobie wyjdzie i cały dzień będzie łaził po sklepach, bo do sklepu mu wolno 🤷 chyba, że chodzi np. o msze i cmentarze, ale nie wiem czy obecna władza na to wpadła ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]We Wloszech byly chyba przepustki ze moglas isc raz na pare dni do sklepu, nie non stop. Nie sadze ze u nas zrobia tak rygorystycznie, do tej pory nie robili i nie sadze zeby policja az tak sprawdzala, ale mysle ze lepsze takie dzialanie niz faktycznie calkowite zamykanie gospodarki drugi raz czego nasza gospodarka moglaby nie przetrwac. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1893 |
|
Konto usunięte
|
Ej sprawdzałam sobie ile lat ma Kaczyński, 71 lat. Ale dowiedziałam się, że jest na kwarantannie. Ciekawe czy też będzie się łapał na seniora i czy nie pojedzie na cmentarz do mamy i brata
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 00:29 ---------- Poprzedni post napisano o 00:28 ---------- Chyba, że macie jakieś przecieki o zamknięciu cmentarzy? Na mojej wsi i tak się nie da zamknąć cmentarza, bo bramki są bez bramek Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1894 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1895 |
|
Konto usunięte
|
Jasne. Ja też nie raz mówiłam, żeby zamknąć seniorów. To na mnie fala hejtu się wylała, że przecież pracują, przecież zwariują itd.
No nie wiem, ciekawe jakie to będą kryteria, jakie wytyczne w związku z tymi seniorami 🤷 Zaraz też 11.11, ciekawe jak tam politycy seniorzy, czy w domach będą siedzieli 🤷 Czy wszelkie wystąpienia, defilady, uroczystości itp. będą odwołane. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1896 |
|
Zakorzenienie
|
[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;88226903]Mam nadzieję, że te przecieki są nieprawdziwe, bo to straszna głupota. Normalnie jak jakieś akcje przebłagania wirusowego bóstwa.
W ogóle genialne to jest, że się myśli, czego by tu jeszcze zakazać, a jednocześnie słyszę, jak (nie) działa izolowanie osób potencjalnie zarażonych, wszystko na odwrót. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Ta izolacja potencjalnie zarażonych to jest jakaś kpina z logiki i zdrowego rozsądku. Dziś się dowiedziałam przypadkiem, poczta pantoflową że w przedszkolu córki od 3dni działają tylko 2 grupy z 5. Reszta jest na kwarantannie bo mają zarażonego pracownika. Na kwarantannie są też dzieci z grupy mojej córki, które mają rodzeństwo w starszych grupach i nauczyciele. Mnie przedszkole nawet nie poinformowało o całej sytuacji, choć córka miała kontakt i z tymi dziećmi i z nauczycielem. Brata mojej koleżanki, chorego na covid,nikt nie pytał z kim miał kontakt. Kwarantannę dostał tylko on, jego partnerka już nie (ona też zachorowała, objawy u niej wystąpiły później niż u niego). Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
|
|
|
#1897 |
|
Wtajemniczenie
|
Najlepiej Wy, wszystkie tak ochoczo zamykające inne grupy wiekowe w domu, same się zamknijcie. Tak na 3 miesiące. Wychodźcie tylko raz na tydzień do spożywczaka. Życzę powodzenia
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1898 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88226934]Ej sprawdzałam sobie ile lat ma Kaczyński, 71 lat. Ale dowiedziałam się, że jest na kwarantannie. Ciekawe czy też będzie się łapał na seniora i czy nie pojedzie na cmentarz do mamy i brata
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 00:29 ---------- Poprzedni post napisano o 00:28 ---------- Chyba, że macie jakieś przecieki o zamknięciu cmentarzy? Na mojej wsi i tak się nie da zamknąć cmentarza, bo bramki są bez bramek Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Nie sadze ze zamkna cmentarze choc kto wie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1899 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1900 | |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88226938]Jasne. Ja też nie raz mówiłam, żeby zamknąć seniorów. To na mnie fala hejtu się wylała, że przecież pracują, przecież zwariują itd.
No nie wiem, ciekawe jakie to będą kryteria, jakie wytyczne w związku z tymi seniorami 🤷 Zaraz też 11.11, ciekawe jak tam politycy seniorzy, czy w domach będą siedzieli 🤷 Czy wszelkie wystąpienia, defilady, uroczystości itp. będą odwołane. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Nie odnosilam sie do ciebie, nie pamietam imion, po prostu takie odnioslam juz kilka razy wrazenie, ze narzeka sie narzeka, ale jak to zostanie wprowadzone, to nadal sie narzeka. Co mnie osobiscie nie dziwi, ja jestem aktualnie w takim punkcie, ze juz nie czuje, ze jest jakies dobre wyjscie z tej sytuacji. Widze same negatywne scenariusze, dlatego zadna wiadomosc w wiadomosciach nie ma mozliwosci mnie ucieszyc. Nie wiem juz, jak poprawic sobie humor. Caly czas sie martwie, np. szybko koncze swoj kurs (zanim zamkna), szybko zalatwiam wszystkie mozliwe sprawy w urzedach (zanim zamkna), jak bylam u weterynarza to wyobrazilam sobie, jak go zamykaja i dlatego jednak do niego poszlam, chociaz nie bylam pewna, czy to wazna sprawa i chcialam jeszcze poobserwowac. Mialam umowiona wizyte u dentysty i balam sie tylko, zeby nie zachorowac do tego czasu, bo zab bolal. Obojetnie jaki mam wazny termin - ''no, oby tylko pozostac zdrowa do czwartku'', ''oby mieli otwarte jeszcze w czwartek''. Mam wrazenie gnania za wszystkim i juz nie mam sily. ---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1901 |
|
Zakorzenienie
|
Co mozemy zalatwic wczesniej zalatwiamy, ale nie dajmy sie tez zwariowac. Mysle ze pewnych uslug jak nie zamkneli wczesniej tak nie zamkna - sklepy spozywcze, apteki.
Dla mnie tez to wszystko jest stresujace. To jest niepewne jutro. Staram sie ograniczac te wiadomosci i sluchac ale to jak jest cos waznego np tak jak teraz nowe ograniczenia. Staram sie az tak nie nakrecac choc to trudne i bywa ze sie nakrecam ale staram sie potem stopowac. Caly czas staram sie zapewniac sobie jakies male przyjemnosci i je doceniac, moze nie dziala to zawsze na dlugo, ale daje poczucie czegos milego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1902 |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88226938]Zaraz też 11.11, ciekawe jak tam politycy seniorzy, czy w domach będą siedzieli 🤷 Czy wszelkie wystąpienia, defilady, uroczystości itp. będą odwołane.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Myślę, że wszystko będzie odwołane i zakazane. W internecie już od paru tygodni ludzie planowali iść na wielkie marsze i manifestacje. Jakoś tak się składa, nie wiadomo dlaczego, że co kilka dni kolejne grupy społeczne stają się coraz bardzie wkurzone. Jaki rezultat dałoby swobodne gromadzenie się niezadowolonych ludzi, kto to wie. Ktoś mógłby sobie pomyśleć, że świętujemy wolność i niepodległość, ale ta nasza wolność wcale nie jest taka wolna, a niepodległość też nie jest taka niepodległa. I co wtedy? |
|
|
|
|
#1903 |
|
Zakorzenienie
|
Mysle ze beda oficjalnie odwolane. Z tym ze widze wiele wpisow ze ludzie nadal beda chodzic na marsze, ze nie obawiaja sie restrykcji i ze uwazaja ze musza walczyc o wolnosc. Nadal nie wierza w pandemie i wrecz uwazaja ze chca walczyc o wolnosc jak nasi dziadkowie. Tak to odbieraja, dla mnie sami nakrecaja sie roznymi zaslyszanymi teoriami czesto niemajac dowodow. Czasem az z ciekawosci czytam :-D Przeciez te ograniczenia ich nie powstrzymaly i szli a to wczesniej, a to teraz branza fitness, teraz w kwestii aborcji (tu rozumiem, mozna sie wkurzyc na rzad, choc i tak nie popieram marszow podczas pandemii). Moze zmienic sie to, ze moze mandaty teraz beda prawomocne. Jednak ogolnie sytuacja robi sie nieciekawa, ludzie sa coraz bardziej podzieleni, marszow i awantur moze byc duzo takze dodatkowa praca dla policji bedzie...
|
|
|
|
#1904 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Już pomijam dyskusje o nie leczeniu 98 latka (nie, w wiadomości nie było, czy był w agonii!!!), człowieka, który być może aktywnie uczestniczył w ratowaniu tego kraju lata temu. Wstyd mi za takie pomysły. Przeraża mnie wizja tych wyborów już za chwilę i tego, jak będą ogarniać to lekarze. Premier (?) Czech przeprosil mieszkańców swojego kraju za decyzje w temacie pandemii. Nie wiem, na ile to wizerunkowe, ale przykro mi się zrobiło patrząc na to wszystko, co się dzieje aktualnie w moim kraju. Nie wiem, co by się musialo stać, żeby ci politycy byli w stanie kogokolwiek przeprosić (szczerze). Chciałabym, żeby kiedyś ktoś ustal przed taką 3 "ważniejszych" polityków w kraju i bez emocji zapytał patrząc głęboko w oczy, czy nie wstyd im tego, co robią i jakie decyzje podejmują (tak, wiem, jestem idiotka)Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1905 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1906 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1907 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1908 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88226934]Ej sprawdzałam sobie ile lat ma Kaczyński, 71 lat. Ale dowiedziałam się, że jest na kwarantannie. Ciekawe czy też będzie się łapał na seniora i czy nie pojedzie na cmentarz do mamy i brata
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 00:29 ---------- Poprzedni post napisano o 00:28 ---------- Chyba, że macie jakieś przecieki o zamknięciu cmentarzy? Na mojej wsi i tak się nie da zamknąć cmentarza, bo bramki są bez bramek Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Tylko brat nie jest pochowany na cmentarzu. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1909 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1910 |
|
Wtajemniczenie
|
Zamykanie kogoś na siłę w domu to pogwałcenie elementarnych praw obywatelskich. Chyba jeszcze jesteśmy wolnymi ludźmi, czy nie?
Grupa zagrożona powinna mieć możliwość izolacji, a nie przymus. Powinny być nałożone pewne restrykcje, dotyczące zgromadzeń, imprez, ale nikt nie ma prawa zamykać nikogo w domu wbrew jego woli. Takie pomysły są chore. I jak to sobie wyobrażacie, policja będzie aresztować ludzi starszych, czy wlepiać im mandaty? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1911 |
|
BAN stały
|
Wydaje mi się, że jesteśmy już w takim punkcie, że co się nie zrobi to będzie źle. Nie popieram zakazu wychodzenia dla żadnych grup społecznych. Włosi mieli te zakazy i w niczym to nie pomogło. Nasz rząd mówi, że nie robi lockdownu, a jednak robi, jeśli to prawda, że zamkną gastronomie.
|
|
|
|
|
#1912 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1913 |
|
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88226945]Nie odnosilam sie do ciebie, nie pamietam imion, po prostu takie odnioslam juz kilka razy wrazenie, ze narzeka sie narzeka, ale jak to zostanie wprowadzone, to nadal sie narzeka.
Co mnie osobiscie nie dziwi, ja jestem aktualnie w takim punkcie, ze juz nie czuje, ze jest jakies dobre wyjscie z tej sytuacji. Widze same negatywne scenariusze, dlatego zadna wiadomosc w wiadomosciach nie ma mozliwosci mnie ucieszyc. Nie wiem juz, jak poprawic sobie humor. Caly czas sie martwie, np. szybko koncze swoj kurs (zanim zamkna), szybko zalatwiam wszystkie mozliwe sprawy w urzedach (zanim zamkna), jak bylam u weterynarza to wyobrazilam sobie, jak go zamykaja i dlatego jednak do niego poszlam, chociaz nie bylam pewna, czy to wazna sprawa i chcialam jeszcze poobserwowac. Mialam umowiona wizyte u dentysty i balam sie tylko, zeby nie zachorowac do tego czasu, bo zab bolal. Obojetnie jaki mam wazny termin - ''no, oby tylko pozostac zdrowa do czwartku'', ''oby mieli otwarte jeszcze w czwartek''. Mam wrazenie gnania za wszystkim i juz nie mam sily. ---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:43 ---------- Ja nie jestem w grupie zagrozenia. W mojej grupie wiekowej przypadkow hospitalizacji jest bardzo niewiele. Nie dla mnie byl lockdown w marcu, tylko dla miedzy innymi starszych osob wlasnie, ktorzy - usredniajac oczywiscie - niejednokrotnie byli.... bardzo nieokrzesani.[/QUOTE]Ja w ogóle nie miałam obserwacji, żeby starsi ludzie w lockdownie biegali po mieście. Kompletnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1914 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1915 |
|
Zakorzenienie
|
A Szwecja rozluźnia obostrzenia.
Np.mrezygnuja z nakazu samoizolacji seniorów, bo jak argumentują, żadna grupa społeczna nie powinna ponosić ciężaru odpowiedzialności za inne i być bardziej obarczona odpowiedzialnością niż inne. Chyba jedyny naród który rozumie 2 kluczowe kwestie: - czym jest wolność - ze jakość swojego życia jednostka może przedkładać nad jego długość i sama podejmuje decyzje i ryzyko. Mi się w głowie nie mieści że seniorom ktoś chce ograniczyć wolność do jedynie wychodzenia do sklepu. Albo młodzieży do 16 roku życia. Masakra. Jak możecie w ogóle na to reagować pozytywnie?! Co to, człowiek to jest tylko wół roboczy ze mu wolno z domu wyjść, albo do pracy na podatki orać.p, albo do żłobu żeby z głodu nie zdechnął? Niech każdy się sam chroni jak uważa za słuszne, a nie znowu zakazy i nakazy. N atej samej zasadzie trybunał przepchnął zaostrzenie prawa aborcyjnego, bo ktoś wie lepiej od samych zainteresowanych.
|
|
#1916 |
|
Czarna owca
|
Szwecja część rozluźnia a część zaostrza z tego co widziałam
![]() Sent from my Mi A2 using Tapatalk |
|
|
|
|
#1917 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#1918 |
|
Zakorzenienie
|
Ludzie, którzy piszą w tym wątku o seniorach, którzy noszą maseczki na brodzie albo sobie hasają (choć ja tego nie widziałam w czasie pandemii) radośnie po ulicach - no Wam zostało trochę więcej życia, przynajmniej potencjalnie, nie? Ci ludzie wiedzą, że odejście z tego łez padołu to kwestia czasu i chcą swoje ostatnie lata spędzić w jakiś tam sposób, a nie zamknięci w więzieniu... Przepraszam, "mieszkaniu".
Poza tym skąd wnioski, że w tej grupie społecznej nie zdarza się chociażby depresja, stany lękowe etc.? Nierzadko ci seniorzy to bardzo samotni ludzie, którzy nie mają do kogo ust otworzyć; nienoszenie maseczki (na dworze to i tak debilizm) często wynika z problemów z oddychaniem (prawdziwych), a nienoszenie plus hasanie po ulicy, przechodzenie na czerwonym świetle, nawet pozorna agresja nierzadko z demencji, a więc serio nie z ich winy. Ci ludzie też mają chociażby psy, które muszą wyprowadzić, czy potrzebę ruchu, która w tym wieku jest bardzo istotna. Brak ruchu przez kilka miesięcy dla mnie np. to nie będzie niesprawność, najwyżej sobie przytyję parę kilo; dla mojej babci w sumie to, że przestała wychodzić z domu prawie kompletnie, przyczynił się do tego, że teraz sama nie wychodzi wcale, bo się "boi", i pewnie do końca jej życia się to nie zmieni, do pogorszenia funkcji poznawczych, do większego bólu stawów, migren etc. Poza tym - to niewiarygodne - ale ktoś może po prostu mieć gdzieś, że umrze na tego wirusa. Może to, ile muszą poświęcić, nie jest dla nich warte. Są i tacy starsi ludzie. Też mają serio do tego prawo. I też mnie dziwią reakcje, że ludzie już się po prostu godzą na wszystko, robią się tak konformistyczni. Niemalże jak u Niemöllera, bo przecież na razie nie przychodzą po nas, ale spokojnie, może zaraz przyjdą .A i jestem za ostrożnością, za pewnymi obostrzeniami (nie zamknięciem, obostrzeniami), ale no nie za odbieraniem wolności wybranej grupie społecznej i traktowanie seniorów jak pleśni. |
|
|
|
|
#1919 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1920 |
|
Konto usunięte
|
Tak, niech człowiek sam decyduje jak się chronić. Pal licho, że starsi ludzie mają to w nosie i paraliżują szpitale, przez co niestary człowiek też może umrzeć, bo się do szpitala czy lekarza z innego powodu niż korona nie dostanie 🤷
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:49.

). Tylko trzeba by to jakos madrze ugryzc.[/QUOTE]Zgadzam sie. Zreszta w tym watku tez kiedys wiele z Was pisalo ze to bylby dobry pomysl. 

(tak, wiem, jestem idiotka)

.