|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 8.
Cytat:
Z Twojej wypowiedzi widać, że nie rozumiesz ani co się dzieje na Mszy, ani istoty Komunii.... Mozesz nie wierzyć- ale przynajmniej nie obrażaj. |
|
|
|
|
|
#2072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2073 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2074 |
|
Zakorzenienie
|
[1=c794f3216fa96d344d93a9c 8b507d0f47f8f8180_61da25c 290477;88227956]Z Twojej wypowiedzi widać, że nie rozumiesz ani co się dzieje na Mszy, ani istoty Komunii.... Mozesz nie wierzyć- ale przynajmniej nie obrażaj.[/QUOTE]
Widocznie dla niektórych takie âobrządkiâ są ważniejsze niż zdrowie i życie ludzi. |
|
|
|
|
#2075 |
|
Konto usunięte
|
Kościelna nie jestem absolutnie, ale tak sobie myśle, ze zamykanie tych kościołów to nie jest dobry pomysł. Dla wielu starszych osób to jest coś bardzo ważnego, nawet najważniejszego, pomaga im przetrwać ten trudny czas. Msza w tv to nie jest to samo, zupełnie. Powinny być wprowadzone ograniczenia na metr, Komunia z ręki plus dezynfekcja ławek, odstępy i maseczki. Ale nie powinno się zakazywać chodzić do kościoła, bo dla niektórych w trudnym momencie życia może być jeszcze ważniejsze niż normalnie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#2076 |
|
Zadomowienie
|
[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;88227931]W mojej parafii nie ma wody święconej. Jest psikacz z jakimś odkażaczem.
Tak że już bez przesady z tą bezmyślnością księży.A komunia na rękę - jak ktoś chce do ust, to na koniec kolejki. Raz widziałam transmisję mszy, kiedy jakaś baba się upierała na te usta, ale się ksiądz nie ugiął. Był ostatnio jakiś list biskupów czy kogoś, że ci od akcji przeciw komunii na rękę wprowadzają szkodliwy zamęt i są niewyedukowani religijnie. Jak dla mnie zawsze powinno być na rękę, a nie wymiana zarazków z całą kolejką, i w niektórych krajach tak właśnie jest.Aha, dyspensa dla tych, co się obawiają, zdaje się jest cały czas. Tylko na wiosnę była tak ogólnie dla wszystkich. Teraz to faktycznie mało logiki w tym, że obostrzenua dla kościołów takie nijakie, słabsze niż gdzie indziej.[/QUOTE] Tak, dokładnie, dyspensa jest cały czas(min. dla wszystkich obawiających się zarażania). Można uczestniczyć słuchając radia lub telewizji. |
|
|
|
|
#2077 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88227991]Kościelna nie jestem absolutnie, ale tak sobie myśle, ze zamykanie tych kościołów to nie jest dobry pomysł. Dla wielu starszych osób to jest coś bardzo ważnego, nawet najważniejszego, pomaga im przetrwać ten trudny czas. Msza w tv to nie jest to samo, zupełnie. Powinny być wprowadzone ograniczenia na metr, Komunia z ręki plus dezynfekcja ławek, odstępy i maseczki. Ale nie powinno się zakazywać chodzić do kościoła, bo dla niektórych w trudnym momencie życia może być jeszcze ważniejsze niż normalnie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Niech beda otwarte, ale np. Bez mszy albo bez komuni.
|
|
#2078 |
|
Zakorzenienie
|
[1=c794f3216fa96d344d93a9c 8b507d0f47f8f8180_61da25c 290477;88227956]Z Twojej wypowiedzi widać, że nie rozumiesz ani co się dzieje na Mszy, ani istoty Komunii.... Mozesz nie wierzyć- ale przynajmniej nie obrażaj.[/QUOTE]
Żeby odebrać post Cavy jako obraźliwy, to trzeba być albo wyjątkowo przewrażliwionym, albo w najmniejszej krytyce KK szukać obrażania wierzących. |
|
|
|
|
#2079 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2080 |
|
Konto usunięte
|
A ja uważam, ze msze powinny być. Dla chętnych, a ogólnie dyspensa. Ja komunie rozwiązałabym tak, ze prosiłabym wiernych aby przynosili swój kawałek chleba i na Mszy dokonywali jego przemienienia i potem spożywali. Ale skoro ludzie się burza o komunie z ręki to pewnie coś takiego by uznali za herezje totalna. A moim zdaniem to jest całkiem spoko pomysł. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#2081 |
|
Zakorzenienie
|
Zmieniałam na obrządki.
|
|
|
|
|
#2082 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2083 |
|
Zakorzenienie
|
Chociaż sama dyskusja jest absurdalna, gospodarka się wali, dzieci pozbawione normalnej nauki, u patoli w domach będą jeszcze większe dramaty, wiec co debatować o tym jak babcia z dziadkiem komunie przyjmą, bo średnia wieku w kościele to pewnie z 70 lat.
|
|
|
|
|
#2084 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88227991]Kościelna nie jestem absolutnie, ale tak sobie myśle, ze zamykanie tych kościołów to nie jest dobry pomysł. Dla wielu starszych osób to jest coś bardzo ważnego, nawet najważniejszego, pomaga im przetrwać ten trudny czas. Msza w tv to nie jest to samo, zupełnie. Powinny być wprowadzone ograniczenia na metr, Komunia z ręki plus dezynfekcja ławek, odstępy i maseczki. Ale nie powinno się zakazywać chodzić do kościoła, bo dla niektórych w trudnym momencie życia może być jeszcze ważniejsze niż normalnie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Ja jednak byłabym za brakiem komunii, brakiem spowiedzi i spory odstep, np. dwie osoby w ławce i co druga ławka wolna. Maseczka obowiazkowo na nos. No komunia na rękę mnie absolutnie nie przekonuje, no nie. Higieniczne to w ogóle nie jest. Ani na rękę ani do ust. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2085 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro nauczycielka mojego syna przedszkolaka ma koronę i grupa jest zamknięta i on jest na kwarantannie to ja też?
|
|
|
|
|
#2086 |
|
Zakorzenienie
|
Tak.
|
|
|
|
|
#2087 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#2088 |
|
Zakorzenienie
|
:/ Ale gdzie ja coś obraźliwego napisałam? W dodatku pisałam o dyspensie a nie o zamykaniu kościołów. Natomiast uwzględniłam także kwestie komunii świętej i spowiedzi, bo po te ludzi mogą chodzić do kościołów, wiec te kwestie wartoiby było na ten ciężki czas rozwiązać tak, zeby nie wymagało to gromadzenia się ani zadnech innych interakcji międzyludzkich. ja sobie nie wyobrażam ze to sa łatwe rzeczy, ale fakty sa jakie są i szacunek dla ludzkiego życia jednak wymagałby większego wysiłku niz w normalnych czasach.
|
|
#2089 |
|
Konto usunięte
|
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Sorry, ale nie. Wszyscy musza rezygnowac z rzeczy ''bardzo waznych'' albo ''najwazniejszych'', psychika wiekszosci ludzi lezy, nie mozna normalnie uprawiac sportu, wyjsc ze znajomymi, isc do szkoly, przebadac sie, pozalatwiac sprawunkow, ludzie traca prace, zdrowie i zycie... Ale oczywiscie to w kosciele ma byc wyjatek, bo to dla ludzi jest wazne. A dlaczego wazniejsze nie byloby np. otwarcie raz w tygodniu przy 25% oblozeniu miejsc silowni? Kto o tym decyduje, co jest wazniejsze dla psychiki ludzi? Ktos potrzebuje do zycia kosciola, a ktos potrzebuje rytmu dnia, w ktorym musi wstac, isc do pracy i wrocic do domu ze swiadomoscia, ze jego dzieciom niczego nie zabraknie. |
|
|
|
|
#2090 |
|
Zakorzenienie
|
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Są limity wiernych i to już od zeszłego tygodnia. Może zbyt "luźne" i powinny być jeszcze mocniej ograniczone. W wielu diecezjach są też dyspensy, nie wiem, czy we wszystkich. Wiem, że w mojej, oraz w warszawskiej tak jest. Ale msza nie jest po to, żeby ksiądz sobie popaplał kazanie, tylko po to, żeby właśnie była komunia. Ogólnie cała wiara katolicka osadzona jest wokół mszy- rozumianej jako ofiary. Być może bardziej Ci chodzi o to, żeby nie było mszy z udziałem wiernych? |
|
|
|
|
#2091 |
|
Konto usunięte
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88228052]Sorry, ale nie.
Wszyscy musza rezygnowac z rzeczy ''bardzo waznych'' albo ''najwazniejszych'', psychika wiekszosci ludzi lezy, nie mozna normalnie uprawiac sportu, wyjsc ze znajomymi, isc do szkoly, przebadac sie, pozalatwiac sprawunkow, ludzie traca prace, zdrowie i zycie... Ale oczywiscie to w kosciele ma byc wyjatek, bo to dla ludzi jest wazne. A dlaczego wazniejsze nie byloby np. otwarcie raz w tygodniu przy 25% oblozeniu miejsc silowni? Kto o tym decyduje, co jest wazniejsze dla psychiki ludzi? Ktos potrzebuje do zycia kosciola, a ktos potrzebuje rytmu dnia, w ktorym musi wstac, isc do pracy i wrocic do domu ze swiadomoscia, ze jego dzieciom niczego nie zabraknie.[/QUOTE] Dokładnie. Może w końcu przestaniemy traktować księży i katolików jak święte krowy?! Bo nawet osoby deklarujące swój ateizm lub antyklerykalizm obchodzą się z nimi, jak z jajkiiem. Nie mówię, że wolno ich obrażać, czy gnębić, ale kurde... Miliony ludzi są teraz w bardzo trudnej sytuacji, muszą rezygnować z wielu bardzo ważnych, a wręcz pozwalających na godne życie, czy nawet przeżycie spraw, ale ojej byleby nie zabronić babci chodzenia do kościółka. |
|
|
|
|
#2092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- [1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88228052]Sorry, ale nie. Wszyscy musza rezygnowac z rzeczy ''bardzo waznych'' albo ''najwazniejszych'', psychika wiekszosci ludzi lezy, nie mozna normalnie uprawiac sportu, wyjsc ze znajomymi, isc do szkoly, przebadac sie, pozalatwiac sprawunkow, ludzie traca prace, zdrowie i zycie... Ale oczywiscie to w kosciele ma byc wyjatek, bo to dla ludzi jest wazne. A dlaczego wazniejsze nie byloby np. otwarcie raz w tygodniu przy 25% oblozeniu miejsc silowni? Kto o tym decyduje, co jest wazniejsze dla psychiki ludzi? Ktos potrzebuje do zycia kosciola, a ktos potrzebuje rytmu dnia, w ktorym musi wstac, isc do pracy i wrocic do domu ze swiadomoscia, ze jego dzieciom niczego nie zabraknie.[/QUOTE]Zgadzam sie. Dla kogoś kościół, a dla kogoś kawa w kawiarni albo kino. Albo praca w biurze zamiast zdalnej wymuszona przez koronę. Każdy ma coś ważnego dla swojego samopoczucia i psychiki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Msza w tv albo normalna msza ale bardzo duzy rezim sanitarny i nieudzielanie komuni wiernym. ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ---------- [1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88228052]Sorry, ale nie. Wszyscy musza rezygnowac z rzeczy ''bardzo waznych'' albo ''najwazniejszych'', psychika wiekszosci ludzi lezy, nie mozna normalnie uprawiac sportu, wyjsc ze znajomymi, isc do szkoly, przebadac sie, pozalatwiac sprawunkow, ludzie traca prace, zdrowie i zycie... Ale oczywiscie to w kosciele ma byc wyjatek, bo to dla ludzi jest wazne. A dlaczego wazniejsze nie byloby np. otwarcie raz w tygodniu przy 25% oblozeniu miejsc silowni? Kto o tym decyduje, co jest wazniejsze dla psychiki ludzi? Ktos potrzebuje do zycia kosciola, a ktos potrzebuje rytmu dnia, w ktorym musi wstac, isc do pracy i wrocic do domu ze swiadomoscia, ze jego dzieciom niczego nie zabraknie.[/QUOTE] Dokladnie. Wielu ludziom bokiem wychodzi home office od marca, bo nagle zyją w 4 scianach bez regularnego kontaktu z ludzmi jak do tej pory. Zamykane sa knajpy (zdazylam pojsc wczoraj!), silownie, nie bylo rowerow miejskich przez dlugi czas, bo wirus. Nie ma koncertow. Wszyscy zyja inaczej niz wczesniej i sory, ale kosciol nie jest ponad wirusem.
|
|
|
#2094 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj teściowa była w kościele na mszy za jakieś koleżanki. W naszym kościele są 4 rzędy ławek: 2 główne i 2 poboczne. Zgadnijcie, gdzie siedzieli ludzie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2095 |
|
Konto usunięte
|
Cava, Princess- poczytajcie, czym jest Przeistoczenie. Bo Wasze pomysły swiadcza o totalnym braku wiedzy.
podobnie ze spowiedzią- tutaj jest niezbędny ksiadz i penitent- w realu. Nie ma mowy o telefonach itp. A wiele rzeczy, o ktorych piszecie, juz jest- trnsmisje Mszy, odstepy w ławkach (u mnie były ponumerowane miejsca i tylko tam można było usiąść), Komunia na reke w wielu kosciołach. Średnia wieku w kosciele wcale nie wynosi 70 lat.... W jednym macie rację- uczestnictwo w Mszy w kosciele nie jest tym samym, co Msza przez TV. I dla wielu wierzacych mozliwość praktyk zwłaszcza w trudnym okresie jest bardzo wazna. Ja też zadaję sobie pytanie, czy to ograniczenie do 5 osób dotyczy takze kościołów? |
|
|
|
|
#2096 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż... Wydaje mi się, że w marcu, jak była ciężka sytuacja we Włoszech, to papież zezwolił na tzw. komunię duchową. Nawet jak był transmitowane msze z Częstochowy, to był odmawiany specjalny akt przyjęcia takiej komunii przez osoby oglądające msze w telewizji. |
|
|
|
|
|
#2097 |
|
Zakorzenienie
|
Kuzwa wszystko sie da zorganizowac na korona czasy, ale kosciola nie ruszysz, bo przeistoczenie. To niech papiez wymysli tak, "zeby sie zgadzalo". Nie mam nic do praktukujacych katolikow, ale to juz zakrawa o absurd.
|
|
#2098 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#2099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- To czyja? Sam Jezus ma obwiescic zasady w czasach pandemii? Pytam powaznie, bo ciagle tylko slysze, ze sie nie da.
|
|
|
#2100 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:10.

Tak że już bez przesady z tą bezmyślnością księży.
Jak dla mnie zawsze powinno być na rękę, a nie wymiana zarazków z całą kolejką, i w niektórych krajach tak właśnie jest.

26.08.2023