| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2008-08-30, 14:54 | #1 | 
| Rozeznanie | rodzice - runda druga

niedawno opisywalam wam swoje problemy z rodzicami. niestety gdy wróciłam z niemiec, wszystko nasiliło sie z podwóją siła. dowiedzialam sie ze matka i ojciec wyjezdzaja do norwegii do pracy, siostra jedzie z nimi. ja wole zostac w rodzinnym miescie i ani mi w głowie wyjazd. na to ojciec poweidzial, ze owszem bedzie dostawał 1000 koron norweskich i to beda jedyna pieniadze ktore mi da , ze moge sobie zdychac a on mi nie da ani grosza wiecej. caly czas drze sie na mnie, wyzywa od tumanów i debili, od nierobów. bylam w niemczech na kursie niemieckiego, neistety nie przywziozlam certyfikatu bo poziom byl za wysoki. chrzestna ktora zafundowala mi wyjazd nie miala zadnych pretensji, natomiast ojciec - myslalam ze mnie rozszarpie. sam do niczego w zyciu nie doszedł, matka tak samo. od miesiąca mieszkam u przyjaciolki i nie pokazuje sie w domu, jedynie odwiedzam babcie gdy rodziców nie ma, a ona mi daje jakies zaskórniaki na życie. ostatnio powiedzialm mamie ze musi mi dac na karte do telefonu bo co misiac trzeba ladowac 25 zł a ona sie zobowiazala ze bedzie to robic. odparła ze nie ma pieniedzy bla bla bla. dwie godziny pozniej kupila sobie i ojcu dwa kebabby za 30 złotych. wczoraj wychodzilam z domu i zapytalam matke czy podwiezie mnie i przyjaciolke do jej domu. powiedziala ze tak. wtedy właczyl sie ojciec i z piana na pysku zaczal krzyczec czy autobusy nie jezdza. mowie ze owszem, jezdza ale nie mam pieniedzy. a on - no to sobie zarób darmozjadzie mnie to nie obchodzi. tak saomo z butami - kupili mojej siostrze dwie pary butów a jak ja powiedzialam ze potrzebuje tez nowe buty to uslyszalam - sprzedaj certyfikat z niemieckiego. dziewczyny, nie mam juz sily. jedyna osoba ktora mnie wspiera jest przyjaciolka - zywi mnie i mieszkam u niej. babcia niby jest ale cóz, tez wiecznie krzyczy itd. dodam ze mam 17 lat, nie moge sie wyprowadzic na stałe z domu , nie mam dochodów. gdy chcialam isc do pracy na wakacje to wyslali mnie wlasnie do niemiec wbrew mojej woli a jak wrocilam i poprosilam o 10 zł to uslyszalam ze mam sobie zarobić... poprostu nie mam juz sily. do tego dokladaja sie problemy z bylym, który wyrobil mi opinie w calym ogólaniaku, nie owijajac w bawelne powiedzial 'ta szmata dawala mi dupy itp itp' poprostu nie mam sily juz na to wszystko, nie mam pieniedzy zeby dalej trenowac swoje ukochane sztuki walki. zastanawiam sie nad psychiatra i nad lekami uspokajającymi bo w skrajnych przypadkach gdy ejstesm wsciekla juz nie potrafie sie pochamowac i rzucam wszystkim co mam pod ręką. ostanio rozwalilam tak telefon i mp3. poprostu brak mi sily juz... blagam doradźcie cos bo ja nie moge juz tak życ. 
				__________________ zaczynamy walkę z wagą! 69 -68 -67 - 66 - 65,7 - 64,5 - 63 - 62,5 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57 - 56! -----> tyle ma być  ) | 
|     |   | 
|  2008-08-30, 15:36 | #2 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-07 Lokalizacja: ciemny, zimny pokój ;) 
				 | 

Dot.: rodzice - runda druga

Psychiatra i leki to nie jest wszystko - sama biorę. Przydałaby się porządna rodzinna terapia,żeby się uporządkować. Domyślam się,że to nie jest możliwe...

__________________ Dzisjaj nagle wymyśliłam Ciebie...Twoje imię zadźwięczało we mnie... Dla mnie, by pamiętać   | 
|     |   | 
|  2008-08-30, 15:38 | #3 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-10 
				 | 

Słońce, a nie masz blisko jakiejś rodziny, której mogłabyś opowiedzieć o swoim problemie, i która mogłaby Ci pomóc? Kiedy rodzice wyjeżdżają i na jak długo? A jakie masz relacje ze swoją siostrą?  Możliwe, że odpowiedzi te znajdę w Twoim poprzednim wątku, którego niestety nie śledziłam, więc będę wdzięczna, jeżeli mnie na niego naprowadzisz.   
				__________________ <... Kobieta powinna wiedzieć, jak daleko może iść za daleko... > | 
|     |   | 
|  2008-08-30, 15:47 | #4 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-05 Lokalizacja: Vice City. 
				 | 

Rodzice MAJĄ OBOWIĄZEK Cię utrzymywać. Z taką sprawą można najzwyczajniej w świecie iść na policję i myślę, że to ostateczne rozwiązanie, skoro jak napisałaś- mieszkasz u przyjaciółki a rodzice zmuszają Cię do zarobienia... (chociaż nie jesteś pełnoletnia i jeszcze się uczysz). Mam pytanie. Ile lat ma Twoja siostra? | 
|     |   | 
|  2008-08-30, 16:21 | #5 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-11 
				 | 

Nie wiem co ci poradzic poniewaz sama nie mam tego problemu. dostaje od rodzicow dostlownie na wszystko czego zapragne,jednak zawsze sobie dorabiam w wolnej chwili zeby nie wolac od nich  teraz zacznie sie szkola,to moze poszukaj sobie jakiejs dorywczej pracy w weekendy, nawet roznoszenie ulotke.zawsze bedziesz miala pare groszy z tego i nie bedziesz musiala sie prosic zeby na bilet autobusowy Ci dali. Jezeli nie widzisz zadnego rozwiazania by poprawic swoje kontakty z rodzina to zglos na policje,ze nie mieszkasz z rodzina i ,ze nie chca cie utrzymywac. Wtedy staraj sie silnie by dalej sie ksztalcic to beda musieli placic na twoje zycie az do konca studiow   | 
|     |   | 
|  2008-08-30, 17:03 | #6 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2008-01 Lokalizacja: pokoik na poddaszu :) 
				 | 

a co oni na to ze mieszkasz u przyjaciolki? I co na to rodzice przyjaciolki? Ja jak najszybciej poszlabym do pracy, jestem w twoim wieku i od roku pracuje jako hostessa. Uwierz - wbrew pozorom ten zawod na prawde przynosi spore zyski. Mnie co prawda utrzymuja rodzice ale moje zarobione pieniadze wystarczaja mi praktycznie na kazda zachcianke. A to sobie na telefon uzbieram, a to na monitor. Zacznij sie powolutku usamodzielniac, ale tez nie przyzwyczajaj rodzicow do tego ze zyjesz na wlasny koszt. Twoje pieniadze - twoje potrzeby male i duze. Poszukaj jakiejs kolezanki, na pewno jakas pracuje w tym zawodzie i jest w stanie zalatwic ci jedna promocje na dobry poczatek, a pozniej juz agencje same do ciebie dzwonia i pracujesz kiedy ci pasuje   
				__________________ Narysujesz mi coś?   | 
|     |   | 
|  2008-08-30, 17:04 | #7 | |
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2008-06 Lokalizacja: woj.lubelskie 
				 | 

Cytat: 
 Myślę, że jeśli nie uda ci się dojść do porozumienia z rodzcami to, to będzie jedyny sposób byś miała z czego żyć. Chyba policj tu nie pomoże. Może kurator rodzinny. | |
|     |   | 
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|  2008-08-30, 17:11 | #8 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-12 
				 | 

moze z siostra sprobuj sie dogadac, zeby porozmawiala z rodzicami (wyglada, ze jest w lepszych stosunkach)? praca na promocjach to tez dobry pomysl 
				__________________ ................. | 
|     |   | 
|  2008-08-30, 17:12 | #9 | |
				 | 

Cytat: 
 Moze poszukajmy jakiegos innego rozwiazania... 
				__________________ Narysujesz mi coś?   | |
|     |   | 
|  2008-08-30, 17:20 | #10 | 
				 | 

Lucka91 to jest ostateczne rozwiązanie, jeśli jej rodzice wyjadą i zostawią ją samą, to ma dalej liczyć na łaske przyjaciólki i babci. Wegdług mnie w tym wieku jej jedynym problemem powinna być szkoła, ewentualnie chłopcy    Ale nie brak pięniędzy na życie. | 
|     |   | 
|  2008-08-30, 17:24 | #11 | |
				 | 

Cytat: 
 Faktycznie, jesli planuja wyjazd to nie mozesz sobie pozwolic na to ze zostaniesz sama ze wszystkimi problemami. W ogole jaka tu mowa o wyjezdzie. Prawnie NIE MOZESZ zostac tutaj sama. Rodzice musza byc przy tobie... Nie wiem juz co powinnas zrobic w tej sytuacji. Kurde, jak sie tak naczytam o problemach innych to az mi sie chce usmiechac ze ja mam tak dobrze i plakac nad ich losem jednoczesnie... 
|     |   | 
|  2008-08-30, 18:16 | #12 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2005-04 
				 | 

Kochana uważam, że jak najprędzej powinnaś zdobyć jakąs pracę np. wlasnie na promocjach w supermarkecie, to bardzo dobry pomysł. Sama stałam na promocjach i pamiętam że w jeden dzień np. sobota zarabiałam nawet  100zł to dużo pieniędzy i patrz jak popracujesz w sobote i niedziele to masz 200zł tygodniowo a miesiecznie 800! Jest mi bardzo przykro ze masz taka sytuacje, mysle ze sam psychiatra niewiele pomoze, a mozesz niepotrzebnie uzależnić się od leków, na ktore i tak potrzebujesz pieniedzy. Mysle ze powinnaś zgłosić sprawe na policję ze nie masz z czego zyc, ze rodzice Cie nie chcą utrzymywać. Niewiem co może być przyczyną takiej ich nienawiści do Ciebie? Moze maja problemy ze soba a na Tobie sie wyzywaja? a Twoja siostra domyslam sie, że jest w lepszych stosunkach z nimi ? Moze ona mogłaby pomóc, ja mojej siostrze oddałabym wszystko więc może w tym nadzieja. A przyjaciółka która masz to prawdziwy skarb  Moze jej rodzice mogliby porozmawiać z Twoimi? Aha a byłym sie nie przejmuj to akurat najmniejsze zmartwienie ktore masz w tym momencie... 
				__________________   | 
|     |   | 
|  2008-08-30, 18:20 | #13 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2007-07 Lokalizacja: . 
				 | 

a co z ciocią, która Ci sponsorowała kurs niemieckiego ? nie możesz się zwrócić do niej ?

__________________ "Bo na twych stopach chodzi szczęście moje!" Leopold Staff | 
|     |   | 
|  2008-08-30, 18:56 | #14 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2003-01 Lokalizacja: z daleka 
				 | 

Idz do sadu i zloz sprawe o alimenty,rodzice maja obowizek cie utrzymywac do 25 roku zycia jesli sie uczysz. zawsze tez mozesz zlozyc sprawe policji ,zreszta zadzown na niebieska linie ,oni ci pomoga. | 
|     |   | 
|  2008-08-30, 19:02 | #15 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2006-05 
				 | 

Tragedia.. A może Twoi rodzice tylko tak gadają  w złości, a nie zostawią Cię bez środków do życia. Faktycznie znajdź dorywczą pracę na weekendy, żebyś miała na swoje wydatki. Poszukaj pomocy u tej chrzestnej albo kogoś innego z rodziny, komu możesz ufać. Trudna sytuacja. Współczuję Ci. Pozdrawiam

__________________ When I grow up I wanna be famous I wanna be a star I wanna be in movies | 
|     |   | 
|  2008-08-30, 21:11 | #16 | ||||
| Rozeznanie | 

Cytat: 
 Cytat: 
 Cytat: 
 Cytat: 
 a i tu nie zostane sama bo z babcia ... ale ona tez wiecznie krzyczy i wogole ... dzis powiedziala np ze krzyczy b\na mnie bo jestem nic nie warta i nie wiem na czym mi dupa jeździ ehh 
				__________________ zaczynamy walkę z wagą! 69 -68 -67 - 66 - 65,7 - 64,5 - 63 - 62,5 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57 - 56! -----> tyle ma być  ) | ||||
|     |   | 
|  2008-08-30, 22:13 | #17 | 
				 | 

oł gad. Jak czytam niektore hasla rodzicow czy tam babc w strone dzieci to szczeka opada... Juz tyle watkow bylo o tym ze mamusia mowi do corki "znow idziesz sie kur*ic". Po prostu mi to przez glowe nie przechodzi... Tacy ludzie nie powinni miec dzieci. A ja gdybym zyla w takiej rodzinie zrobilabym absolutnie WSZYSTKO zeby sie jak najszybciej usamodzielnic. 
				__________________ Narysujesz mi coś?   | 
|     |   | 
|  2008-08-31, 08:51 | #18 | 
				 | 

araneaa a ty jak widzisz swoją przyszłość? Może jednak warto jest wyjechać z rodzicami, jeśli to jedyny powód kłótni z nimi. Czy zawsze miałaś problemy z dogadaniem sie z rodzicami?

| 
|     |   | 
|  2008-08-31, 10:29 | #19 | |
| Rozeznanie | 

Cytat: 
 mam zamiar w polsce isc na studia awf albo medycyna, i nie mam zamiaru wyjezdzac do innego kraju, zostawiac wszystkich przyjaciol, osiagniec w sporcie i roku do matury... 
				__________________ zaczynamy walkę z wagą! 69 -68 -67 - 66 - 65,7 - 64,5 - 63 - 62,5 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57 - 56! -----> tyle ma być  ) | |
|     |   | 
|  2008-08-31, 10:42 | #20 | |
				 | 

Cytat: 
 Powiedz im o swoich planach na przyszlosc. A jak oni widza twoja przyszlosc TAM? 
|     |   | 
|  2008-08-31, 10:53 | #21 | |
				 | 

Cytat: 

__________________ "cudzoziemka w raju kobiet" | |
|     |   | 
|  2008-08-31, 11:06 | #22 | 
| Rozeznanie | 

nie da sie spokojnie rozmawiac, bo oni mowia ze albo bede taka jak oni chca labo wcale moze mnie nie byc.

__________________ zaczynamy walkę z wagą! 69 -68 -67 - 66 - 65,7 - 64,5 - 63 - 62,5 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57 - 56! -----> tyle ma być  ) | 
|     |   | 
|  2008-08-31, 11:26 | #23 | |
				 | 

Cytat: 
 A teraz juz zacznij pracowac, odkladaj pieniadze i zacznij sie powoli usamodzielniac - bedzie iezko ale kiedys bedziesz miala z tego ogromna satysfakcje. Jak juz bedziesz po 18 r.ż. bedziesz miala warunki wyprowadz sie od babci. Mozesz przeciez z jakimis np 2 przyjaciolkami wynajac kawalerke. ciasne - ale wlasne. Nikt nie bedzie za ciebie decydowal. Rodzice maja obowiazek utrzymywac sie dopoki sie uczysz wiec chca czy nie chca beda na ciebie łożyć. Musisz bardzo szybko wydoroslec i wziasc sie za ukladanie zycia. A za 1-2 lata bedziesz szczesliwa i calkowicie samodzielna - zaręczam   
|     |   | 
|  2008-08-31, 11:54 | #24 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2008-05 
				 | 

Twoi rodzice mają obowiązek Cię utrzymywać do czasu skończenia nauki maskymalnie dopóki nie skończysz 25 lat! w sytuacjach kryzysowych, a wygląda na to, że w takiej się znalazłaś, możesz zaskarżyć ich o alimenty. teraz masz czas na naukę, aby kiedyś bez problemu się utrzymać. | 
|     |   | 
|  2008-08-31, 17:26 | #25 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2008-08 
				 | 

No i jeszcze jedno... rodzice mają obowiązek płacić na Ciebie, max do 25roku życia pod warunkiem, że nie wyjdziesz, za mąż.. wtedy obowiązek utrzymania spada na współmałżonka 

| 
|     |   | 
|  2008-08-31, 21:07 | #26 | |
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2006-07 Lokalizacja: UK 
				 | 

Cytat: 
 Z tego co kojarze nie ma granicy wieku w kwestii obowiązku alimentacyjnego  araneaa bardzo mi przykro,że masz taką sytuację domową. Myślę,że można cię podziwiać za to,że się nie poddajesz i mimo tego typu kłopotów chcesz spełnić swoje marzenia, rozwijać swoje zainteresowania. Niestety uważam, że jeżeli trodzice nie zaczną cię traktować serio i brać pod uwagę Twoich potrzeb w domowym budżecie, najbardziej efektywnym (choć nienajprzyjemniejszym) sposobem na uzyskanie pieniędzy będzie wniosek o alimenty. a moze miasto, w którym mieszkasz proponuje jakieś stypendia dla młodzieży, o które warto się postarać ? Dorabiać możesz sama (czemu nie), przeciwna jestem jednak temu byś sama utrzymywała się całkowicie.   
				__________________ Blogi są dwa  blogowo: poradnik emigranta nowy post: 14/10/2012 Obyście tego postu nie potrzebowali blogowo: aktywnie nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici   | |
|     |   | 
|  2008-08-31, 21:54 | #27 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-08 Lokalizacja: Kraina Oz 
				 | 

Zaczyna się szkoła, idź do psychologa szkolnego i opowiedz o swojej sytuacji, tam powiedzą Ci co z tym zrobić, gdzie się zwrócić i jak się zachować. Głowa do góry

__________________  Nie otrzymujemy krótkiego życia, lecz je takim czynimy. Nie brakuje nam czasu, lecz trwonimy go. [Seneka]   | 
|     |   | 
|  2008-09-01, 12:05 | #28 | 
| Rozeznanie | 

wczoraj dowiezdialam sie jeszcze, ze matka przed wyjazdem powiedziala mojej babci ze nie bede wiecej trenowac bo szkoda jej na to pieniedzy. dawno nie stracilam tak nad sobą panowania, wszystko w pokoju latało z siła nie wyobrazalna. nie dosc ze mi zje.bali za przeproszeniem pol zycia to jeszcze chcą zabrac to co kocham najbardziej.   
|     |   | 
|  2008-09-01, 12:34 | #29 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2007-01 
				 | 

Szczerze to nie wiem co doradzić ... Ale szkoda mi Ciebie strasznie, tego jak Cię traktują i jak cierpisz ... i to przez najbliższych, przez osoby które nie powinny wyrządzać krzywdy,a jednak ... Podziwiam Cię,że jeszcze wytrzymujesz psychicznie, kiedy słyszysz w stosunku do siebie takie teksty z ich ust ... Musisz być teraz dzielna i walczyć o swoje marzenia i o to co kochasz    | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Intymnie | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.