Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 8. - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-10-27, 22:17   #2821
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 8.

Obejrzalam sobie dzisiejsze wiadomosci i to byl blad, nie wytrzymalam, poplakalam sie. Masakra co sie w Polsce dzieje.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-27, 22:18   #2822
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Hmm nowy rząd i powołać nowych sędziów, nowe orzeczenie i heja
Kadencja sędziego TK trwa 9 lat, co przy konstytucyjnej zasadzie nieusuwalności sędziego ze stanowiska sprawia, że nie powoła się ich ot tak.
Najbliższa wygasająca kadencja to kadencja Kieresa, w 2021, ale on akurat złożył zdanie odrębne.

PiS zaczął od rewolucji, prezydent nie mianował sędziów powołanych przez uprzednio rządzące PO (części, bo wybór pozostałej części był dyskusyjny). Jakie głosy sprzeciwu i krytyki się podniosły? I podniosłyby się ponownie, gdyby nowa władza bez podstawy prawnej skróciła kadencję obowiązującym i powołała nowy TK.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-27, 22:19   #2823
Konto usunięte

A czy TK sam nie moze sie odwolac od swojej decyzji?
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-27, 22:24   #2824
staska_stasia
Zakorzenienie

Zresztą jak PiS wyczuje, że im się grunt pod nogami osuwa, to stan wyjątkowy i heja, w tym czasie ani wyborów, ani przez kolejne 90 dni.

Więc ja tak po prawniczemu nie widzę wyjścia z tego patosu. Pytam zatem: jakie rozwiązanie ma przynieść protest?

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88239536]A czy TK sam nie moze sie odwolac od swojej decyzji?[/QUOTE]
Art. 190 ust. 1 Konstytucji: "Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego mają moc powszechnie obowiązującą i są ostateczne".
Nie, nie może się odwołać, nie ma takiej procedury.

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

Oczywiście, że widzę, że PiS robi rękami TK to, na co sam nie mógł się zdobyć odkąd sprawuje władzę, bo przecież podchody do tej ustawy o warunkach dopuszczalności przerywania ciąży (czy jakoś tak, ma długą nazwę) robili w sumie od samego początku. W świetle prawa- załatwili temat na amen. I naprawdę coraz bardziej wyczuwam, że wszystko ma drugie dno. Wiedzieli, że spotka się to ze sprzeciwem (czy przewidywali, że aż z takim?), żeby mieć kozła ofiarnego.
Ktoś nami manipuluje. Łapami TK przeforsowali zakaz aborcji eugenicznej, na ręce kobiet zrzucą swoje niepowodzenia w walce z epidemią, z sytuacją gospodarczą itd.
Stary 2020-10-27, 22:27   #2825
marianna144
Wtajemniczenie

o swieta naiwnosci - ja myslałam ze ludzie wyciagną wnioski z historii i nigdy taka wesz jak hitler sie nie pojawi.Bo powinni sobie zdawc sprawe co moze zrobic opetany nienawiscia jeden czlowiek coz my;iłam sie
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-27, 22:29   #2826
stotek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Wiem o tym i smuci mnie to.
Tylko dalej nie rozumiem do czego mają zmierzać protesty. Bo nawet jeśli rząd pod się do dymisji- to orzeczenie dalej jest, nie zostaje uchylone w związku z dymisją.

To jest właśnie to, czego się boję. Że po epidemii nie będzie czego zbierać.
Młodzi patrzą krzywo na seniorów, bo mają swoje godziny.
Restauratorzy krzywo patrzą na kościoły, bo tych nie zamykali.
Rodzice krzywo patrzą na nauczycieli, bo mają gdzieś nauczanie zdalne.
Część społeczeństwa krzywo patrzy na kobiety, bo mają czelność protestować.
Na górników krzywo patrzą dla zasady, bo barbórki, trzynastki i te sprawy.
Na sądy krzywo patrzą, bo nie są niezawisłe.
To mnie autentycznie przeraża.
Tylko dzieje się coś, czego Jaro nie przewidział - w protestach powoli biorą udział wszyscy razem, a nie tylko rozkrzyczane kobiety. Nagle te podziały się zacierają i na PiS zasadzają się wszyscu, bo "wielce zaniepokoili" prawie wszystkich

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2020-10-27, 22:31   #2827
Pigeons
Zadomowienie

Cytat:
Zresztą jak PiS wyczuje, że im się grunt pod nogami osuwa, to stan wyjątkowy i heja, w tym czasie ani wyborów, ani przez kolejne 90 dni.

Więc ja tak po prawniczemu nie widzę wyjścia z tego patosu. Pytam zatem: jakie rozwiązanie ma przynieść protest?

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

Art. 190 ust. 1 Konstytucji: "Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego mają moc powszechnie obowiązującą i są ostateczne".
Nie, nie może się odwołać, nie ma takiej procedury.

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

Oczywiście, że widzę, że PiS robi rękami TK to, na co sam nie mógł się zdobyć odkąd sprawuje władzę, bo przecież podchody do tej ustawy o warunkach dopuszczalności przerywania ciąży (czy jakoś tak, ma długą nazwę) robili w sumie od samego początku. W świetle prawa- załatwili temat na amen. I naprawdę coraz bardziej wyczuwam, że wszystko ma drugie dno. Wiedzieli, że spotka się to ze sprzeciwem (czy przewidywali, że aż z takim?), żeby mieć kozła ofiarnego.
Ktoś nami manipuluje. Łapami TK przeforsowali zakaz aborcji eugenicznej, na ręce kobiet zrzucą swoje niepowodzenia w walce z epidemią, z sytuacją gospodarczą itd.
Tutaj jest całkiem fajnie wytłumaczone co można zrobić:
https://wiadomosci.dziennik.pl/wydar...-protesty.html
Pigeons jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-27, 22:32   #2828
marianna144
Wtajemniczenie

ps i te bojówki do ochrony koscioła znam to srodowisko troche- tam połowa to ledwo przezegnac sie potrafi co za hipokryzja!
Stary 2020-10-27, 22:40   #2829
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pigeons Pokaż wiadomość
Tutaj jest całkiem fajnie wytłumaczone co można zrobić:
https://wiadomosci.dziennik.pl/wydar...-protesty.html
Najprostszym rozwiązaniem jest nieopublikowanie wyroku.
Ale... To daje stan zawieszenia, niepewności, bo w sumie nie ma gwarancji, czy pewnego dnia nie zostanie wyciągnięty z szafy nie ktoś go nie opublikuje. Wobec czego może zdarzyć się sytuacja, że kobieta jeszcze wieczorem ma mówione, że zabieg następnego dnia, a rano - cyk! - opublikowane i jednak nie.
Co do zmiany ustawy- zgadzam się w pełni z tym, co tam napisał prof. Gutowski. Ustawa to nie magisterka, nie wystarczy napisać tego samego innymi słowami, bo faktycznie przy pierwszej próbie trybunał orzeknie to, co już orzekł. Zmiana konstytucji? Po pierwsze większość kwalifikowana. Po drugie art. 235 ust. 5- jeśli zmiana dotyczy rozdziału II (prawa i wolności)- uchwalenie ustawy zmieniającej konstytucję może odbyć się nie wcześniej niż sześćdziesiątego dnia dnia po pierwszym czytaniu projektu. Poza tym może być zarządzone referendum.
Nowy wyrok TK- ok, to się zdarza, ale po latach. Przy czym w obecnym składzie nie sądzę, żeby to było możliwe- żaden sędzia, a im wyżej w hierarchii tym bardziej, nie przyzna się, że popełnił błąd i cofnie poprzednie zdanie.
Stary 2020-10-27, 23:05   #2830
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Paprotka_ Pokaż wiadomość
W przedszkolu mojego dziecka są zachorowania. Nasza lekarka walczy o życie (covid+astma). Jutro i pojutrze mam mieć badania, na które czekałam prawie 2 miesiące i raczej nie zdołam na nie dotrzeć przez protesty, a czekać już nie powinnam bo się pogarsza. Dobija mnie rzeczywistość w PiSlandii. Kiedyś napisałabym "niech mnie ktoś zastrzeli" ale teraz się boję, że jakiś covid czy inny żandarm potraktuje moje wezwanie serio i będę miała jeszcze bardziej przefikane.
Protesty przeszkodzą w badaniach??

---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ----------

Cytat:
Z tego, co zrozumiałam, bez wyniku nie położą nikogo na oddziale. Żadnym. Do momentu uzyskania wyniku testu pacjent powinien przebywać w izolatce- a tych nie ma, pokończyły się. Więc czeka w karetce, aż zwolni się "łóżko przejściowe".
Przynajmniej ja to tak zrozumiałam, nie dopytywałam o to dokładnie.
Dokladnie tak jest

---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Jeśli tak to kolejny absurd, który tak naprawdę napędza problemy. Być moze niewydolność szpitali to nie rzeczywiste przepełnienie a absurdalne procedury.

Ale jakie widzisz rozwiązanie? Nie można położyć osoby niezbadanej na sali z osobami zdrowymi ( bez covid).

---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

Cytat:
Nie mam jak. Muszę dotrzeć akurat w strefę protestów. Samochodem nie dam rady, tramwaje nie jeżdżą bo ludzie idą środkiem torowiska, na pieszo nie podołam czasowo bo to 9 km, rower odpada.

Kwarantanna to fikcja. Mnie się wydaje, że nikomu nie zależy na faktycznym zapobieganiu przed roznoszeniem się wirusa. Wszystko to udawanie, że coś się robi. I na co nam ostatnie 100 lat rozwoju nauki, technologii i struktur państwa, skoro wykładamy się na podstawach?

Też tak podejrzewam.
Właśnie! Gdzie on jest????

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88236382]A może jakaś hulajnoga albo rower?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]🤣

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------

Cytat:
Napisane przez Czarina Pokaż wiadomość
Perfidna jest ta zagrywka, bo w tej sytuacji nie ma dobrego wyjścia--albo walka o swoją godność i wolność i wzrost zachorowań, albo siedzenie jak szczur w kanałach i nieme przyzwolenie na arogancję władzy.
Wybrałabym pierwsze, tu już i tak nie ma co ratować, wirus i tak się rozszedł, gospodarka leży i kwiczy, jeszcze honor tylko został. A o to zawsze warto walczyć. Ja tylko mam nadzieję że reszta ludzi wyjdzie z domów i pomoże rozgonić te gnidy

Doskonałe porównanie

---------- Dopisano o 23:05 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ----------

[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88236644]Ja mam podobna teorie spiskowa do Ciebie tylko uważam, ze zrobiono to akurat teraz z innego powodu, a mianowicie dlatego aby mieć na kogo zgonić masowe przyrosty i gówno dające obostrzenia. Oni sobie protestującymi ręce umyją, a ich twardy elektrorat przyzna im racje. U mnie pisowcy już mówią, ze zaraz się wszystko posypie przez tych protestujących i co oni odwalają...zgrabny ruch Jarosław, zgrabny. Za swoją indolencje w działaniu z epidemia obwinia protestujący tłum. Zapchane szpitale? Ich wina. Masowe zarażenia? Ich wina. Lockdown? Również. To przez nich musimy wprowadzić tak drastyczne środki jak lockdown, bo wyszli na ulice i załatwiali sprawy światopoglądowe w czasie pandemii.
Taka narracja już niedługo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Szlag! Dobrze, ze nie mam kontaktu z takimi ludźmi 🤬

Edytowane przez Ingrid80
Czas edycji: 2020-10-27 o 23:26
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-27, 23:19   #2831
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
Dziękuję Dziewczynom, które mi wczoraj napisały żeby nie rezygnować z badań. Zmotywowalyscie mnie i udało mi się przełożyć na poranną godzinę (ludzie odwołują wizyty i badania, jak się okazuje).

Wysłane z mojego Mi 9 Lite przy użyciu Tapatalka
Bardzo dobrze!

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
Jestem już mega wk*****.

Wyrok TK rozsierdził mnie maksymalnie, protestuję, moja siostra też wczoraj blokowała ulice w Warszawie.

Lockdown doprowadza mnie do furii.

A nagroda dla Sasina jest już kompletną wisienką na torcie.

Rozpacz po prostu.

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 00:01   #2832
Monia284
Zakorzenienie

Mam nadzieje ze nie bedzie tak zle jak mowi Jackowski...

https://www.radiozet.pl/Rozrywka/Plo...lgi-na-ulicach

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 07:05   #2833
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Monia284 Pokaż wiadomość

Jackowski to taki bajkopisarz, że dziwię się, że ktoś mu w ogóle wierzy 🤦

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 07:42   #2834
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20Melman Pokaż wiadomość
Tak.

U mnie potwierdzonego ma koleżanka, z którą pracowałam i jej mąż. Oczywiście to tajemnica i 'nikt nic nie wie', a cała hala żyje w niepewności.
Wszyscy z wyższej półki pozamykali się w biurach i w domach, a my dalej pracujemy. Nie, żebym chciała, żeby zamknęli zakład, ale mogliby coś powiedzieć czy coś, a tu cisza, jakby się nic nie stało

A jakie miałaś objawy? Ja pod koniec września byłam na zwolnieniu, ale miałam ostre zapalenie migdałów.

A skąd będziesz miała skierowanie na testy? Jak to wygląda? Bo u mnie jak napisałam, że ta koleżanka ma, to mimo tego, że wymieniałyśmy się zmianami to żadna z nas nie dostała skierowania na testy.
Ja bez skierowania. Muszę mieć test, bo bez tego mnie nie wpuszczą na praktyki, więc tak jakby jest to z uczelni zapewnione.

---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Monia284 Pokaż wiadomość

I ty w to wszystko wierzysz co on mówi? 🤦

Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 07:54   #2835
pempek
Zakorzenienie

Cytat:
Najprostszym rozwiązaniem jest nieopublikowanie wyroku.

Ale... To daje stan zawieszenia, niepewności, bo w sumie nie ma gwarancji, czy pewnego dnia nie zostanie wyciągnięty z szafy nie ktoś go nie opublikuje. Wobec czego może zdarzyć się sytuacja, że kobieta jeszcze wieczorem ma mówione, że zabieg następnego dnia, a rano - cyk! - opublikowane i jednak nie.

Co do zmiany ustawy- zgadzam się w pełni z tym, co tam napisał prof. Gutowski. Ustawa to nie magisterka, nie wystarczy napisać tego samego innymi słowami, bo faktycznie przy pierwszej próbie trybunał orzeknie to, co już orzekł. Zmiana konstytucji? Po pierwsze większość kwalifikowana. Po drugie art. 235 ust. 5- jeśli zmiana dotyczy rozdziału II (prawa i wolności)- uchwalenie ustawy zmieniającej konstytucję może odbyć się nie wcześniej niż sześćdziesiątego dnia dnia po pierwszym czytaniu projektu. Poza tym może być zarządzone referendum.

Nowy wyrok TK- ok, to się zdarza, ale po latach. Przy czym w obecnym składzie nie sądzę, żeby to było możliwe- żaden sędzia, a im wyżej w hierarchii tym bardziej, nie przyzna się, że popełnił błąd i cofnie poprzednie zdanie.

Dziękuje Ci za ten głos. Ja również nie wiem do czego to wszystko zmierza. Chyba już większość ludzi nie wie o ci ten strajk..
Wczoraj w radio pani przywódczyni z lewicy powiedziała, ze strajki nie skończą się dopóki nie zostanie wprowadzona aborcja na życzenie, religia nie wyjdzie ze szkół i nie nastąpi rozdział kościoła od państwa... także chyba cel protestów się w między czasie zmienił..

Również uważam, ze nie ma wyjścia z tej sytuacji, a na pewno nie natychmiastowego. Nawet jeśli rząd podałby się do dymisji to następna partia rządząca musiałaby mieć przynajmniej taka większość jak teraz ma PiS, a jakoś nie widzę na arenie politycznej nikogo z takim potencjałem w ogóle opozycja jest tak słaba, ze ja bym po prostu po raz kolejny nie poszła na wybory...

Niestety sytuacja jest jaka jest i nie ma bata, żeby te protesty nie wpłynęły na sytuacje epidemiologiczna.

pempek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 08:00   #2836
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 08:02   #2837
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
A co da Ci dymisja?
Do czasu wyboru nowego- to oni będą sprawować faktyczną władzę. Jaka będzie frekwencja w ewentualnych przedterminowych wyborach biorąc pod uwagę ilość dziennych zachorowań? No i pytanie: kto niby miałby ich zastąpić? Nie jestem zwolenniczką obecnej władzy, niemniej jednak nie widzę też żadnej jasnej gwiazdy po przeciwnej stronie sceny politycznej, która skupiłaby wokół siebie ludzi i zdobyła poparcie.

Więc czekam na odpowiedź do czego zmierzają protesty?
Ale jak w takim razie ludzie mają pokazać że sa niezadowoleni, wk****ni, że rząd posuwa się coraz dalej w swoich absurdalnych pomysłach. Strajk kobiet to już nie tylko aborcja, słuchałam wczoraj ich postulatów. Pokazują im że rząd kompletnie nie radzi sobie z niczym oprócz rozdawania kasy żeby ludzie na nich głosowali.

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Hmm nowy rząd i powołać nowych sędziów, nowe orzeczenie i heja
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Kogo masz na mysli? Kto ma ich zastąpic? Czy gdyby były teraz wybory masz na kogo głosować kto podoła posprzątać ten cały syf który zrobili? Rozpieprzyli wszystko co się dalo

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 08:19   #2838
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
Łapami TK przeforsowali zakaz aborcji eugenicznej, na ręce kobiet zrzucą swoje niepowodzenia w walce z epidemią, z sytuacją gospodarczą itd.

Nie używajmy tego określenia, bo jest po prostu nieprawdziwe, ukute przez pro-lajfów. Prawidłowo - to aborcja z przyczyn embrio-patologicznych, a nie żadna eugenika.
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 08:37   #2839
marianna144
Wtajemniczenie

ja tez mam serdecznie dosc-słuchajcie karetka nie przyjedzie do na prwde potrzebujacej osoby bo ...nie beda dezynfekowac karetki co robic? połozyc ją na ulicy czy co? bo juz nie wiem co wymyslic...
Stary 2020-10-28, 08:47   #2840
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SzatAnka71 Pokaż wiadomość
Ale jak w takim razie ludzie mają pokazać że sa niezadowoleni, wk****ni, że rząd posuwa się coraz dalej w swoich absurdalnych pomysłach. Strajk kobiet to już nie tylko aborcja, słuchałam wczoraj ich postulatów. Pokazują im że rząd kompletnie nie radzi sobie z niczym oprócz rozdawania kasy żeby ludzie na nich głosowali.

Kogo masz na mysli? Kto ma ich zastąpic? Czy gdyby były teraz wybory masz na kogo głosować kto podoła posprzątać ten cały syf który zrobili? Rozpieprzyli wszystko co się dalo

Uważam, że nie jest sztuką wyjść na ulice i protestować nawet przez długie tygodnis. Sztuką jest mieć jakiś plan, jasny postulat, pomysł na zmianę. Ja w obecnych strajkach go nie widzę. Pojawiają się nowe żądania (m.in. aborcja na życzenie). Póki co uważam, że to samo okazywanie wkurzenia nigdzie nie prowadzi.

I wkurza mnie zachowanie niektórych protestujących, dla których to okazja to rozrabiania (bo nie ukrywajmy, zaplątała się tam też patologia). Wczoraj widziałam jak Margot urywa lusterko w samochodzie. Kurrr... Co potem? Rzucanie przez patologię, która idzie tylko po to, żeby robić zamieszanie (bo przy każdej manifestacji tacy są) kamieniami w witryny sklepów? Już teraz widziałam zdjęcia z graffiti na ścianach- nie tylko kościołów, był pokazany dworzec pkp w jakimś mieście. Kurła, mamy tyle kasy w budżecie, żeby potem to odmalować, bo jakiś gnój wykorzystał ścianę jako przestrzeń do wyrażenia swojego niezadowolenia?
Stary 2020-10-28, 09:20   #2841
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
ja tez mam serdecznie dosc-słuchajcie karetka nie przyjedzie do na prwde potrzebujacej osoby bo ...nie beda dezynfekowac karetki co robic? połozyc ją na ulicy czy co? bo juz nie wiem co wymyslic...

tak.
piszę serio.
jeśli jest chodzaca, idzcie gdzieś lub zawieżcie parę/nascie km od domu, zabezpieczcie przed zimnem, połózcie na ulicy i wzywajcie karetkę. Mówcie że upadła i coś tam sie dzieje, nie wstaje, jest źle, nie macie transportu.

Do osoby na ulicy która nagle zasłabła/zachorowała/przewróciła się i nie wstaje + ma jakieś objawy i jest trzeźwa, przyjadą.
Tylko musiecie mieć jakies wytlumaczenie skad tam się wzieła, żeby nie było ze sami wywieźliście.

Niesttey ale tak to wyglada.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 09:24   #2842
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
Widziałam ostatnio jakiś materiał gdzie w szpitalu nie chcieli przyjąć osoby Z KARETKI. To im w tym szpitalu panowie z karetki zostawili tę osobę na noszach na korytarzu i pojechali dalej

b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 09:24   #2843
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
tak.
piszę serio.
jeśli jest chodzaca, idzcie gdzieś lub zawieżcie parę/nascie km od domu, zabezpieczcie przed zimnem, połózcie na ulicy i wzywajcie karetkę. Mówcie że upadła i coś tam sie dzieje, nie wstaje, jest źle, nie macie transportu.

Do osoby na ulicy która nagle zasłabła/zachorowała/przewróciła się i nie wstaje + ma jakieś objawy i jest trzeźwa, przyjadą.
Tylko musiecie mieć jakies wytlumaczenie skad tam się wzieła, żeby nie było ze sami wywieźliście.

Czyli czlowiek musi sie upodlic, dac potraktowac jak bydlo, zeby otrzymac pomoc?

Malo smieszne.
Stary 2020-10-28, 09:25   #2844
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
tak.
piszę serio.

Jeśli jest samochód, to nie rozumiem czemu samemu nie odwieźć na SOR. I tak musi przejść triaż, niezależnie od tego, czy z karetki czy sama przyszła lub została przywieziona.

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ----------

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88240086]Widziałam ostatnio jakiś materiał gdzie w szpitalu nie chcieli przyjąć osoby Z KARETKI. To im w tym szpitalu panowie z karetki zostawili tę osobę na noszach na korytarzu i pojechali dalej

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Słyszałam, że w Lublinie pogotowie straszy szpital prokuratorem...
Stary 2020-10-28, 09:26   #2845
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Jeśli jest samochód, to nie rozumiem czemu samemu nie odwieźć na SOR. I tak musi przejść triaż, niezależnie od tego, czy z karetki czy sama przyszła lub została przywieziona.
Niektóre osoby nie są w stanie wejść do samochodu i utrzymać się w pozycji siedzącej. Do tego jest potrzebna karetka z miejscem leżącym.

b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 09:27   #2846
Misia452
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 09:25 ---------- Poprzedni post napisano o 09:24 ----------

Słyszałam, że w Lublinie pogotowie straszy szpital prokuratorem...
Mój dziadek był całkowicie leżący i przewidzenie go w aucie było po prostu niemożliwe. Musiał leżeć.

Misia452 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 09:28   #2847
cava
Zakorzenienie

Cytat:

Nie wiem tez jak teraz z dostaniem się na SOR, już ponad miesiac temu byly zatrzaśniete na domofony, których nikt nie odbierał raczej i wcale nie wpuszczali nawet wyraźnie potrzebujacych.
Pisałam ze jak moja córka wtedy była na SOR, to były pozamykane i np. odesłali w cholerę z pod swoich drzwi, faceta z raną postrzałowa nogi

To teraz to w ogóle nie wiem jak tam wygląda.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 09:32   #2848
_vixen_
Zakorzenienie

Godzinę temu byłam w sklepie mięsnym, cieszącym się dobra opinia Średnia wieku w kolejce to 70 lat. Jedna starsza pani mnie przepuściła, bo byłam z wózkiem. Inna narzekała na kolejkę, ze to dlatego, bo ludzie po 10-15 deko kupują. W kolejce za seniorami stała młodsza kobieta, powiedziała, ze przyszła o tej porze, bo myślała, ze kolejki emerytów nie będzie.
Jaki jest sens godzin dla seniorów, jak oni często poruszają się utartym szlakiem i po prostu musza o 8 rano w kolejce po mięso stać?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 09:34   #2849
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Uważam, że nie jest sztuką wyjść na ulice i protestować nawet przez długie tygodnis. Sztuką jest mieć jakiś plan, jasny postulat, pomysł na zmianę. Ja w obecnych strajkach go nie widzę. Pojawiają się nowe żądania (m.in. aborcja na życzenie). Póki co uważam, że to samo okazywanie wkurzenia nigdzie nie prowadzi.

I wkurza mnie zachowanie niektórych protestujących, dla których to okazja to rozrabiania (bo nie ukrywajmy, zaplątała się tam też patologia). Wczoraj widziałam jak Margot urywa lusterko w samochodzie. Kurrr... Co potem? Rzucanie przez patologię, która idzie tylko po to, żeby robić zamieszanie (bo przy każdej manifestacji tacy są) kamieniami w witryny sklepów? Już teraz widziałam zdjęcia z graffiti na ścianach- nie tylko kościołów, był pokazany dworzec pkp w jakimś mieście. Kurła, mamy tyle kasy w budżecie, żeby potem to odmalować, bo jakiś gnój wykorzystał ścianę jako przestrzeń do wyrażenia swojego niezadowolenia?
Oczywiście masz rację tylko że ludzie już tak mają dość że działają impulsywnie. I zawsze się znajdą ludzie którzy wykorzystają moment na bójki. A skąd wiemy że nie będą działać na zlecenie kaczora? Nie wiemy tego.
Jest za dużo postulatów i jest chaos i boje się że faktycznie nic z tych protestów nie będzie, mam nadzieję że to jakoś poukładają i będą postulować o rzeczy które realnie można uzyskać.

Wandalizmu nie popieram bo niszczenie budynków czy aut nic nie da. Bez sensu.

Edytowane przez SzatAnka71
Czas edycji: 2020-10-28 o 09:35
SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-10-28, 09:40   #2850
Monia284
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Jackowski to taki bajkopisarz, że dziwię się, że ktoś mu w ogóle wierzy 🤦

Ja tez nie za bardzo wierze w jasnowidzow, jestem sceptyczna, ale to o czym mowi w sumie zaczyna sie powoli spelniac i wydaje sie to realnym scenariuszem ze moze byc jakas wojna...

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Misia452 Pokaż wiadomość
Ja bez skierowania. Muszę mieć test, bo bez tego mnie nie wpuszczą na praktyki, więc tak jakby jest to z uczelni zapewnione.

---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ----------

I ty w to wszystko wierzysz co on mówi? 🤦

Nie wierze we wszystko ale nie da sie ukryc, ze zle sie dzieje i stad obawy czy tu nie bedzie tak jak mowi.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości