|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 | |
|
BAN stały
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 8.
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2912 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie policzę ile razy moja babcia trafiała na SOR karetką i przez długie godziny nawet nie zlecono badań. To, że z karetki biorą dalej, a nie czekają w poczekalni, nie jest równoznaczne z tym, że od razu się zajmą. Edytowane przez staska_stasia Czas edycji: 2020-10-28 o 12:18 |
|
|
|
|
|
#2914 | |
|
Zadomowienie
|
Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 8.
Cytat:
Tyle ze za kwarantannę płaci pracodawca a oni pracodawców maja w poważaniu .Chyba ze chodzi o przedsiębiorców bo wtedy płaci ZUS .Tyle ze tu nje chodzi o kwarantannę w przypadku zamieszkiwania z potwierdzonym covidem bo wtedy to chyba jest z automatu tyko o kwarantannę po kontakcie z zakażonym .Wczesniej automatycznie wszycy domownicy przechodzili na kwarantannę a teraz tylko ta osoba z kontaktu .Np jeśli dziecko miało kontakt z zakażonym nauczycielem to na kwarantannie jest tylko dziecko a rodzice już nie .Chociaz z ta kwarantanna ze szkoły to jest w ogóle osobna sprawa bo coraz częściej już nie ma kwarantanny tylko samoobserwacja cokolwiek to znaczy .Oczywiście ze można się nie zarazić od domownika bo np moja mama się nie zaraziła od ojca i znam pare takich przypadków .Tyle ze dorosła chorująca osoba zamknie się w pokoju ,wychodząc założy maseczkę wiec nie jest to takie trudne .Natomiast kiedy choruje dziecko to już jest gorzej ,od dziecka się nie odizolujesz za bardzo No chyba ze to już nastolatek .Ja sama mam podejrzenia ze moje dziecko miało covida ,daj boze żeby tak było no ale ze zrobieniem badania na przeciwciała muszę jescze poczekac . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez Voytkova Czas edycji: 2020-10-28 o 12:21 |
|
|
|
|
|
#2915 | ||
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88240679]Temperatury nie mam - 36,6, idealnie. Mam ból głowy, ból zatok szczękowych i ogólnie jestem rozbita, nie mam energii ani chęci na nic. Kwitnę na kanapie w szlafroku. Dobrze, ze mi mama obiad podrzuciła, bo zrobiła coś co lubi wnuczek i chciała nas obdzielić. Chociaż gotowanie z głowy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Rozbicie, brak energii to też ponoć objaw. Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2916 | |
|
Zadomowienie
|
Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 8.
Cytat:
Moi rodzice mieszkają w mieszkaniu .A mama nie zachorowała .No chyba ze miała bezobjawowego ale nie miała żadnych objawów ,nawet bólu głowy ,zmęczenia ,nic .No chyba ze test taty był fałszywie dodatni co tez jest w sumie możliwe . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#2917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kamysz już dał prosty pomysł, żeby nie publikować wyroku. Mateuszek może skorzystać. Szydło za to jakoś nikt nie posadził. |
|
|
|
|
|
#2918 |
|
Konto usunięte
|
[QUOTE=sublips;88240790
Kamysz już dał prosty pomysł, żeby nie publikować wyroku. Mateuszek może skorzystać. Szydło za to jakoś nikt nie posadził.[/QUOTE] Wczoraj Przyłębska zapowiedziała, że do 2 listopada opublikują wyrok. |
|
|
|
|
#2919 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do braku publikacji- już pisałam, że wydaje się to najprostszym rozwiązaniem, ale... Ale powoduje stan niepewności, bo nikt nie wie, czy orzeczenie nie zostanie jednak opublikowane za tydzień, dwa, czy za miesiąc. Nikt nie może dać gwarancji, że nie zostanie nigdy opublikowane. |
|
|
|
|
|
#2920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2921 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wszycy są tez podatni na zakażenie w równym stopniu .Zalezy to na pewno od grupy krwi i pewnie od jakiś innych czynników których jescze nie zbadali .Glowa do góry ,będzie dobrze . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#2922 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Także zastanawiam się, jakie Ty - jako osoba przeciwna strajkom - rozwiązanie uważasz w tej sytuacji za rozsądne. Co do niepewności, to racja. |
|
|
|
|
|
#2923 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2924 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ani na podstawie spokojnych rozmów, ani na podstawie demonstracji. Już pisałam, że rząd obrzydliwie zrobił to, czego nie mógł przepchnąć w sejmie, rękami TK. Chciałabym przede wszystkim ogarnąć temat pandemii i wszystkiego, co ona za sobą pociągną: zapaści służby zdrowia, ludzi, którzy czekają godzinami na pomoc medyczną, ludzi, którzy utracili pracę i oszczędności. Obawiam się, że skutki tego dotkną nieporównywalnie więcej osób, niż skutki orzeczenia TK. Napiszę coś brutalnego. W ubiegłym roku dokonano ok. 1000 zabiegów przerwania ciąży z powodu wad płodu. To jest dramat dla tych rodzin, bo nikt nie idzie na aborcję jak na manicure (w tym sensie, że to nic przyjemnego i nie robi się tego dla własnej przyjemności), i razem z nimi cierpiały ich rodziny. Zaraz dojdziemy do tego, że w ciągu tygodnia będzie umierać z powodu covid więcej osób, niż w ciągu roku było tych przerwanych ciąż. I to będzie dramat dla kolejnych tysięcy osób, które stracą swoich bliskich. Edytowane przez staska_stasia Czas edycji: 2020-10-28 o 12:57 |
|
|
|
|
|
#2925 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tak ż e nie- ja również sie z Twoją hmmm jakby to nazwac emcjonalną interpretacją (?) nie zgadzam. (a tak na marginesie bardzo cenie Twoje wpisy, te nt. mozliwosci prawnych co do wyroku TK jak i inne) |
|
|
|
|
|
#2926 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co z wami, ludzie!? Gdzie jest Wasza granica upodlenia? Co jeszcze ten rząd ma Wam zrobić byście podnieśli głowy i zaczęli przeciwstawiać się rzeczywistości? To co się dzieje teraz to nie wynik ostatnich tygodni czy miesięcy, ale lat- odkąd pisiory zaczęły marsz po władze. "Kropla drąży skałę", przesuwali granicę powoli i patrzyli na reakcję. Reakcji społeczeństwa nie było, więc się rozuchwalili na całego. Mają Was za idiotów i traktują Was jak "szczury" które przystosują się do każdego śmietnika. Protesty nie są wymierzone w Polskę i Polaków, są wymierzone w obecny rząd, są głosem sprzeciwu i krzykiem że już dość tego plucia w twarz. I tu nie chodzi tylko o kobiety, ale o całokształt tego co zrobili w kraju. Jeśli ich się nie zatrzyma, obudzicie się w "Białorusi", ale wtedy może być już za późno by cokolwiek zrobić. Co strajki mogą dać- mogą zmusić rząd do dymisji, mogą zmusić rząd do wycofania się "rakiem" z tego orzeczenia, nie oszukujmy się że TK ma coś do powiedzenia w tym kraju, TK to Kaczyński i jeśli zacznie mu się palić grunt pod stopami, to on już znajdzie sposób jak z tego wybrnąć by utrzymać się przy wladzy i ostudzić społeczeństwo i wyjść z tego kryzysu "z twarzą". Tylko naród polski musi się zjednoczyć i iść ramię w ramię. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2928 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() klask i:Dodam bardzo przykry w tych okolicznościach problem: Lekarze kontra NFZ - wina za nieudolnośc systemu zwalana jest na lekarzy, a nie za system, na który wpływ mają rządzący. Jeśli chodzi o działania tego dziada, o którym piszesz, to wg mnie może to naprawdę zagrozić bezpieczeństwu zwykłych ludzi, którzy nie godzą się na to, co się dzieje z naszą wolnością, zdrowiem (piszę o wyroku TK). Boję się naprawdę bardzo o to, że może stać się coś złego
|
|
|
|
|
|
#2929 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#2930 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do sytuacji na sorach, to ja tego nie rozumiem
![]() W niedzielę byłam z pacjentem na angielskim sorze i normalnie weszłam, trzeba było mieć tylko maseczkę na twarzy. Normalnie nas przyjeli, zbadali i pomogli. I nikt z personelu nie był ubrany w kombinezony itp. Każdy miał maseczkę, niektórzy jeszcze mieli przyłbice dodatkowo. Nie rozumiem tej covidowskiej histerii na sorach w Polsce ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2931 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#2932 |
|
Raczkowanie
|
A ja może napiszę coś bardzo niepopularnego - ta władza została wybrana w demokratycznych wyborach. Nie znoszę pisu i całej tej świętoszkowatej bandy, ale nie rozumiem, dlaczego oni mieliby się podawać do dymisji. Jest demokracja, tak to działa.
|
|
|
|
#2933 |
|
Zakorzenienie
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88240910]to w punktach to zwykle marudzenie i mini frustracja (tzn. w wporownaniu do takiej wychodzacej na ulice) jednostek. w obecnym watku chyba tylko kopnietej...
tak ż e nie- ja również sie z Twoją hmmm jakby to nazwac emcjonalną interpretacją (?) nie zgadzam. (a tak na marginesie bardzo cenie Twoje wpisy, te nt. mozliwosci prawnych co do wyroku TK jak i inne)[/QUOTE] Myślę, że od małych frustracji się zaczyna, a potem wszystko eskaluje. Ile słyszałam gadania: "no i widziałam to gówniarstwo / stare baby bez masek". No i... Wczoraj wyszłam z biura do samochodu. Samochód niespełna 100 m dalej. ZAPOMNIAŁAM na śmierć o założeniu maseczki, na co jakiś typ prawie że wyskoczył do mnie z rękami. [1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;88240956]Czyli mamy siedzieć cichutko, żeby tylko Pan Kaczyński się nie zdenerwował?[/QUOTE] Podejść do tego z chłodną głową, nie robić nic na hurra. Można mówić, że Kaczyński nienawidzi wszystkich, ale jednego nie można mu zarzucić- nie jest głupi, umie odwracać nastroje społeczne jednych przeciwko drugim. Jak długo protest nie będzie miał jasnych postulatów (bo "przepraszam za utrudnienia, mam rząd do obalenia" to dopiero początek drogi, co dalej), tak długo konflikt będzie narastał. |
|
|
|
|
#2934 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale to nie jest covidowska histeria, tylko WYMAGANIA stawiane odgórnie pracownikom ochrony zdrowia. Personel sobie sam tego nie wymyślił. Kiedyś tu już wrzucałam filmik z ratownikiem, jak wyglądają procedury w związku z przywiezieniem kogoś na szpital z np. jakimś problemem, gdzie trzeba iść z pacjentem na rezonans, który jest jeden w szpitalu. Myślę, że aktualnie się mogło tylko pogorszyć. |
|
|
|
|
|
#2935 |
|
Wtajemniczenie
|
Widziałam też ratowników z pogotowia, przyjechało parę karetek w tym czasie i żaden z nich prócz maseczki nie miał nic z ubrania ochronnego. Natomiast wszyscy pacjenci mieli założone maseczki, wszyscy bez wyjątku.
|
|
|
|
#2936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak pisze Czarina, dla niego nie ma rzeczy niemożliwych. Łamanie prawa przez swoich? Kradzieże i przekręty przez swoich? Ale tylko przez "swoich" nikomu innemu nie wolno. Więc jak się faktycznie ugnie to znajdzie sposób na zmianę wyroku. Obawiam się jednak że się nie ugnie. Czarinko, przecież widzisz że czara się przelała i ludzie wyszli , co mają jeszcze zrobić? Mogą się już teraz tylko nie ugiąć. Jest wielkie poruszenie, niestety niektórzy to wykorzystają do awantur nie mających nic wspólnego z protestem i boje się, że PiS to wykorzysta przeciw demonstrującym. I źle się to skończy. Jestem wk..... że muszę siedzieć w domu i nie dołożę swojej cegiełki, malutkiej ale z takich cegiełek może powstać mur nie do przebicia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2937 |
|
Konto usunięte
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88240910]to w punktach to zwykle marudzenie i mini frustracja (tzn. w wporownaniu do takiej wychodzacej na ulice) jednostek. w obecnym watku chyba tylko kopnietej...
tak ż e nie- ja również sie z Twoją hmmm jakby to nazwac emcjonalną interpretacją (?) nie zgadzam. (a tak na marginesie bardzo cenie Twoje wpisy, te nt. mozliwosci prawnych co do wyroku TK jak i inne)[/QUOTE] Myślę, że nie ma co porównywać wku.wu na wyrok, to jest zwyczajnie nie w skali zdenerwowania czy frustracji. Natomiast akurat takie negatywne nastawienie miało wyraz od samego początku pandemii, najpierw np. próba nie obsługiwania medyków, jakieś zaznaczanie im aut, piętnowanie ich dzieci, które chodziły do przedszkoli/szkół, agresywne zachowania wynikające właśnie z takich emocjonalnych interpretacji rzeczywistości. Wiele osób się potrafi pohamować, ale zakładam, że ileś starszych osób może spotkać się z bardziej agresywną postawą, bo mieli czelność zrobić zakupy w "nieswoich godzinach". Paranoja normalnie. W sprawie szkoły i wymagań od nauczycieli też mnie to rozwala. Mam koleżankę, która non stop krytykowała nauczycielkę za edukację zdalną, ale zgłosić tematu do dyrekcji nie potrafiła. Dziecko na szczęście jest już etap wyżej w edukacji. Próby zmian sytuacji warto szukać. Jeśli chodzi o protesty to cóż, w obecnej sytuacji nie bardzo potrafię empatyzować z tymi, którym chwilowo trudniej się żyje przez protesty. Czytałam gdzieś o nie puszczeniu karetki, ale ciężko mi w to uwierzyć. |
|
|
|
|
#2938 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie tata cos goraczki dostal. No ale fakt faktem ze on po nocnej pracy czesto nie spi i jedzie na druga robote. Wiem chce zarobic i teraz pogadnia a boi sie ze potem znowu beda deszcze, a pracuje na dworze jest kamieniarzem. Goraczka 37,5 chyba ale od 2 dni. Mowilam zeby dzwonil do lekarza. On zawsze jak zle sie czul to dzwonil i szedl na L4. Teraz na poczatku nie chcial i jechal do pracy. Cos mojemu tacie sie odmienilo. Chyba dlatego ze pilne roboty, ale fakt zdrowie najwazniejsze. W pracy o tym u mnie nikomu nie mowilam, nie bede ich straszyc. Poza tym na samo podejrzenie szefowa by mi nie dala wolnego. Wiem niektorzy zapobiegawczo by dali ale ona nie. Lekarz by nie dal L4 skoro nie mam objawow a testu tez by mi nikt nie zrobil. Dzisiaj tata jednak mial juz probowac dzwonic do lekarza. Wiadomo gdyby mial koronawirusa to raczej i ja bym musiala byc w domu bo mieszkamy razem. No w pracy u mnie jakos by musieli to zrozumiec i zrozumieliby. To nie bylaby moja wina i choroba nie wybiera i lepiej nie ryzykowac nawet jakbym miala byc bezobjawowa. Jezeli jednak to inny wirus a moze tak byc to nikt mnie w domu nie posadzi bez objawow. Wtedy tata bedzie w domu na L4 a ja do pracy. Nikt mi ot tak wtedy nie da i tez bedzie stres czy nie zarazam ale co zrobic... Mojego taty nigdy mocno nie bralo to podejrzewam ze jakby lepiej sie wyspal i odpoczal to mogloby minac i ze to moze byc nawet z przemeczenia bo czasem tak mial ale zobaczymy.
|
|
|
|
#2939 |
|
Zakorzenienie
|
Wszędzie gdzie oglądam protesty zawsze karetki są przepuszczane i to bardzo szybko i sprawnie idzie.
|
|
#2940 |
|
Wtajemniczenie
|
Myślisz że to powstrzyma ludzi?
Mnie sytuacja w Polsce nie cieszy, nie nam żadnej satysfakcji oglądając co się tam dzieje. Bardzo mnie to wsztstko martwi, jednak popieram strajki, bo rozumiem gniew tych ludzi. [1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88240986]Ale to nie jest covidowska histeria, tylko WYMAGANIA stawiane odgórnie pracownikom ochrony zdrowia. Personel sobie sam tego nie wymyślił. Kiedyś tu już wrzucałam filmik z ratownikiem, jak wyglądają procedury w związku z przywiezieniem kogoś na szpital z np. jakimś problemem, gdzie trzeba iść z pacjentem na rezonans, który jest jeden w szpitalu. Myślę, że aktualnie się mogło tylko pogorszyć.[/QUOTE]Przepraszam za użycie słowa "histeria", źle to zabrzmiało. Powinnam napisać że te procedury są po prostu szkodliwe i zamiast pomagać to tylko pogarszają sprawę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.

.

klask i: