|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3511 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 8.
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3512 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym, nie wiem jak u Was, ale na moim cmentarzu sporo było rejestracji "obcych", więc ludzi się chyba ogarneli wcześniej. No i ja wśród znajomych, którzy nie mają w okolicy widzę też coraz częściej tendencję jeżdżenia na groby wczesniej, nie na pierwszego, bo wiadomo, potem powrót do domu to tragedia... Dla mnie akurat pierwszy to najważniejsze święto ze względu na to, że lubie cmentarze i lubie przesiadywać z "bliskimi", ale jak mus to mus. Oczywiście "nie dało się tego ogłosić wcześniej", ale to mnie nie dziwi zupełnie, patrząc na paniczne ruchu rządu. Co do sprzedawców zniczy i ich wsparcia, to jestem ciekawa ile z tych osób żyje tylko ze zniczy (ma np. budki przy cmentarzach), a ile dorabia tylko w te dni... myślę, że są branże którym bardziej by się to wsparcie przydało... |
|
|
|
|
|
#3513 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- Cytat:
Tak że zadziałało jak zwykle. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#3514 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88247344]Ja kupuję kwiaty rzadko. Zniczowo uprawiam recykling. Nie mam wyrzutów sumienia w tym temacie. Pamiętam zawsze, a z modlitwą u mnie słabo.[/QUOTE]
U mnie recykling kwiatowy (po pogrzebie babci mama powyjmowała po jakimś czasie te sztuczne z wiązanek, wyprała ręcznie i co się nadawało, to wykorzystuje do dzisiaj), znicze też idą do mycia w domu. Fajną opcją na cmentarzach są te półki, gdzie można zostawić znicze i jak kogoś nie stać, to bierze używany, sam myje i ogarnia wkład. |
|
|
|
|
#3515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3516 |
|
Konto usunięte
|
Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 8.
Ogłosili na ostatni moment aby zamiast na strajk polecieli na cmentarze.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#3517 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja mama często ze śmietnika jakieś podstawki na znicze zwija Ja znicze też myję i używam ponownie, właściwie jeśli nie jest spalony znicz, to zawsze gdzieś trafi
|
|
|
|
|
|
#3518 |
|
Konto usunięte
|
Oglądam Wiadomości
Na pasku napis "CHMURA WIRUSOWA NAD DEMONSTRANTAMI" I straszenie superroznosicielami . Teraz pietnowanie sędziego, która nie zgodziła się na aresztowania protestanta |
|
|
|
|
#3519 |
|
Konto usunięte
|
Nigdy nie rozumiałam tego wywalania dobrych zniczy bez wkładu.
|
|
|
|
#3520 |
|
Zakorzenienie
|
https://www.youtube.com/watch?v=Dd2-...ature=youtu.be
Normalnie pełno w tych miejscach młodych ludzi. Teraz jest pusto. Przez wirusa który równa się u tych młodych ludzi przeziębieniu lub grypie. Serio? Mnie to przeraża. Tu musi być coś jeszcze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3521 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88247373]Ja też tak czasami robię (tzn. oddaję kwiaty do przerobienia do kwiaciarni), ale w tym roku już były po prostu zbyt wyblakłe.
Moja mama często ze śmietnika jakieś podstawki na znicze zwija Ja znicze też myję i używam ponownie, właściwie jeśli nie jest spalony znicz, to zawsze gdzieś trafi [/QUOTE]Pamiętam jak dawniej, jak te znicze były z łoju czy innego wosku, a nie stearyny, to babcia zabierała takie resztki do domu, przegapiła i robiła knoty. To był full recykling wybieranie niezniszczonych rzeczy z cmentarnego śmietnika też ma swoją tradycję u mnie w rodzinie ![]() Ale chyba coraz więcej ludzi wybiera wygodę. Pojedzie, kupi, postawi, postoi to kilka dni i do kosza. Szkoda, bo to kupa kasy i kupa odpadów dla planety. |
|
|
|
|
#3522 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, itp itd, po prostu nie bo nie. Ile firm tyle powodów. Może być np dział księgowy bez cyfrowych obiegów dokumentów, i co z taką księgową zdalnie zrobisz? Ma autobusem jeździć z papierami, albo listami płac? (I czy wolno cokolwiek wynosić) To było do takich firm kierowane: czyli przemyśleć tam gdzie można, a dotychczas nie zostało zastosowane. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3523 |
|
Zakorzenienie
|
O, a patrzcie na jaki pomysł wpadli w Świdniku.
https://spottedlublin.pl/miasto-swid...IZZYgdq8oPLX6M |
|
|
|
|
#3524 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja pracuję w małej 70 osobowej firmie. Pracujemy głównie na kompach. Serwery są przystosowane, kompy można zabrać, teams dawno wdrożony. Właściwe pojedyncze osoby musiałaby tylko jezdzic drukować jakieś projekty. I co? Nic. Zdalnie nie pracujemy, wszyscy muszą jeździć do biura i nie ma dyskusji na ten temat. ![]() Dzisiejszy dzień nic nie zmienił. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2020-10-30 o 20:06 |
|
|
|
|
|
#3525 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88247458]Myślę, że do nikogo to nie trafi. Kto mógł lub chciał, ten już dawno temu wysłał na zdalna.
Ja pracuję w małej 70 osobowej firmie. Pracujemy głównie na kompach. Serwery są przystosowane, kompy można zabrać, teams dawno wdrożony. Właściwe pojedyncze osoby musiałaby tylko jezdzic drukować jakieś projekty. I co? Nic. Zdalnie nie pracujemy, wszyscy muszą jeździć do biura i nie ma dyskusji na ten temat. ![]() Dzisiejszy dzień nic nie zmienił. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ale w sumie dlaczego? Gdyby wszyscy pracownicy stwierdzili, że chcą zdalny, to co by zrobiła firma? Cytat:
Rozumiem, że są prace, których zdalnie nie można wykonywać. I sama nie lubię w 100% pracować zdalnie. Ale jak jest możliwość takiej pracy, to akurat jestem za tym, żeby rząd wręcz zmusił pracodawców wprowadzenie tego, a nie ktoś ma swoje widzimisię. |
|
|
|
|
|
#3526 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- [1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88247458]Myślę, że do nikogo to nie trafi. Kto mógł lub chciał, ten już dawno temu wysłał na zdalna. Ja pracuję w małej 70 osobowej firmie. Pracujemy głównie na kompach. Serwery są przystosowane, kompy można zabrać, teams dawno wdrożony. Właściwe pojedyncze osoby musiałaby tylko jezdzic drukować jakieś projekty. I co? Nic. Zdalnie nie pracujemy, wszyscy muszą jeździć do biura i nie ma dyskusji na ten temat. ![]() Dzisiejszy dzień nic nie zmienił. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Hmm no wlasnie. Pracodawca tez musi chciec. Chyba ze Morawiecki dalby nakaz tam gdzie sie da. Tylko jak mieliby to weryfikowac? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3527 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mało tego- taki pracownik do pracy musi dojechać, czasami zbiorkomem. W zbiorkomie też mógłby kogoś zarazić, poza tym mniej ludzi w komunikacji = łatwiej zachować dystans. Owszem, prawdopodobnie większość za nas prędzej czy później się zarazi, ale cały czas chodzi o to, żeby nie wszyscy na raz. |
|
|
|
|
|
#3529 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88247518]Nie wiem. Ja nie chcę zdalnego, bo nie mam miejsca w domu na kompa i dwa monitory.
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ja w ogóle chcę zmienić pracę, więc się cieszę, że nie muszę do niej chodzić, ale tak w ogólnej perspektywie 100% praca zdalna jest dla mnie bardzo męcząca. Optymalne byłyby dla mnie 2 dni w tygodniu. Niemniej dziwią mnie tacy pracodawcy wzbraniający się przed zdalną, bo i tak w końcu będą musieli na to przejść, jeśli w firmie będą zarażenia, a w końcu będą; dodatkowo jeszcze jak ktoś będzie przechodził chociażby odczuwalnie (nawet nie ostro), to też nie będzie pracował, więc same straty. |
|
|
|
|
#3530 |
|
Zakorzenienie
|
W sądach coś próbują robić w temacie rozpraw zdalnych tam, gdzie jest to możliwe. Ja osobiście jeszcze nie miałam, ale koleżanka w takiej uczestniczyła. Siedziała przed komputerem w todze. Potem opowiadała, że sąd ogłaszał wyrok, a ona wstała i dopiero po czasie zdała sobie sprawę z tego, że kamera laptopa skierowana była wtedy na jej brzuch, a nie twarz
|
|
|
|
|
#3531 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą nie zamknęliśmy się ani na sekundę i jeszcze nikt z firmy nie miał korony, ani nawet nie był na kwarantannie. Nie wiem jakim cudem to się stało, ale tak jest. Chodzi mi tylko o to, że prośby nic nie dają. Jak ktoś ma swoje zdanie na ten temat, to będzie miał gdzieś premiera. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3532 |
|
Konto usunięte
|
U mnie w mieście ruch jak w Rzymie. Wyszłam jakoś koło 17.30 na zakupy, wracałam jakoś o 19. Korki, ludzie jeżdżą jak szaleni, przy cmentarzu milion samochodów i milion ludzi.
|
|
|
|
#3533 |
|
Zadomowienie
|
Ja chciałam iść na zdalne jak zamkną szkoły (bo mam dziecko w 1 klasie) i przedszkola (bo drugie w p-kolu). Niby mogę zdalnie ale pół biura będę musiała wywlec do domu, a i bez drukarki ciężko coś zrobić. Więc na dłuższą metę zdalne mi się nie uśmiecha. Dzisiaj się okazało że żona kolegi terenowca jest chora i ojciec kolegi z pokoju obok. Więc pewnie zdalne przyjdzie prędzej niż później. A na cmentarze miałam jechać jutro bo na tygodniu nie miałam kiedy. No i zonk nie wyjdzie.
|
|
#3534 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88247545]Dla nich chyba najgorszy scenariusz to zdalna, więc uważają, że po co na nią przechodzić już teraz, skoro wszystko gra.
Zresztą nie zamknęliśmy się ani na sekundę i jeszcze nikt z firmy nie miał korony, ani nawet nie był na kwarantannie. Nie wiem jakim cudem to się stało, ale tak jest. Chodzi mi tylko o to, że prośby nic nie dają. Jak ktoś ma swoje zdanie na ten temat, to będzie miał gdzieś premiera. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Rozumiem, też nie znam Twojej branży, ale jak Tobie to odpowiada, to też ok. Mnie nie odpowiadało ściąganie mnie do biura bez sensu, bo swoje obowiązki mogę wykonywać 100% zdalnie, dodatkowo kwestia dojazdu, więc coś tam udało mi się wywalczyć wówczas; a teraz to już nawet nie ma mowy o powrocie do biura. Tyle że ja wolałabym się nie zarazić, nie chodzi o mnie, więc uważam, a u mnie w pracy interesanci nie mieli problemu, żeby wchodzić i dychrać jak gruźlicy. Gorzej jak pracodawca nie chce wysłać pracowników na zdalny, a pracownikom to nie odpowiada. |
|
|
|
|
#3535 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88247546]U mnie w mieście ruch jak w Rzymie. Wyszłam jakoś koło 17.30 na zakupy, wracałam jakoś o 19. Korki, ludzie jeżdżą jak szaleni, przy cmentarzu milion samochodów i milion ludzi.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Tłumów na 1 listopada nie będzie. Tłumy będą dzisiaj ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3536 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- [1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88247545]Dla nich chyba najgorszy scenariusz to zdalna, więc uważają, że po co na nią przechodzić już teraz, skoro wszystko gra. Zresztą nie zamknęliśmy się ani na sekundę i jeszcze nikt z firmy nie miał korony, ani nawet nie był na kwarantannie. Nie wiem jakim cudem to się stało, ale tak jest. Chodzi mi tylko o to, że prośby nic nie dają. Jak ktoś ma swoje zdanie na ten temat, to będzie miał gdzieś premiera. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]No widzisz jest to mozliwe, u mnie w sklepie i w innych mi znanych chyba tez nie bylo przypadku. Takze nie jest tak ze od razu sie pozarazamy. Warto uwazac ale nie panikowac tez. Ja trzymam dystans, czesto myje rece. Mysle ze to tez pomaga. U Was bardziej mnie dziwi bo co szkodzi szefowi praca zdalna skoro jest mozliwosc? Co innego jak mozliwosci nie ma. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3537 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, cza ja podwyzszona konsupcje kakęść 8.
Cytat:
Na początku października jak się zaczęła rozkręcac druga fala w Europie słyszałam,ze na giełdzie bardzo wzrosły notowania firm farmaceutycznych i ...kosmetycznych |
|
|
|
|
|
#3538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jak pracuje w zespole kilku- czy kilkunastoosobowym na open space to już jednak trochę większe szanse są, zwłaszcza że pracuje z tymi ludźmi po 8 godzin dziennie. To nie klient, który wejdzie, coś obejrzy i wyjdzie. Wydaje mi się, że czas przebywania z zarażoną osobą w bliskiej odległości nie jest bez znaczenia w kwestii zarażenia się. |
|
|
|
|
|
#3539 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88247546]U mnie w mieście ruch jak w Rzymie. Wyszłam jakoś koło 17.30 na zakupy, wracałam jakoś o 19. Korki, ludzie jeżdżą jak szaleni, przy cmentarzu milion samochodów i milion ludzi.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Ja byłam u weta przeć 17tą - tam pustka jak nigdy, nikogo oprócz mnie a na ogół jest jeszcze z 1-3 osoby czekające o tej porze. I wtedy jeszcze trochę ulicznego ruchu było, takiego typowego dla godzin powrotu do domów z pracy, więc mocno jednokierunkowego. Potem po córkę kończąca prace o 18 przy jednej z głównych arterii miasta. Ogólnie wielkie pustki i bardzo mały ruch, a zwłaszcza jak na piątek. Kupiłam sobie tylko do domu bukiet ciętych chryzantem, Tak mi się zal zrobiło sprzedawczyni obstawionej kwiatami i w koło tą pustką.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2020-10-30 o 20:55 |
|
|
|
|
#3540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas tez poogarniane. Zgadzam sie ze najwazniejsza jest modliwa (jak ktos niewierzacy to taka rozmowa nawet duchowa ze zmarlym to duzo pomaga mozemy sobie wyobrazic ze rozmawiamy, ze jakos ze zmarlym mamy kontakt) i pamiec o tej osobie. Na pewno wielu osobom nie zalezaloby koniecznie o wystawnych grobach. Co z tego ze na niektorych grobach 1 listopada "zastaw sie a postaw sie" jak w inne dni w roku grob zaniedbany. My staramy sie dbac caly rok. To nie jest najwazniejsze ale wolimy czesciej ogarniac cokolwiek niz potem popisywac sie ktory grob wyglada lepiej. No a czesto to swieto to wyglada. No i gadanie kto co postawil Moim zdaniem 1 listopada to symbol, ale nie ma to az tak duzego znaczenia zeby tragedia bylo pojscie na cmentarz 30 pazdziernika lub 3 listopada. Nie ma co sie przejmowac Rozumiem ze niektorzy mogli nie miec czasu wczesniej ogarnac grobow, ale trzeba przyznac ze od dawna trabili o cmentarzach i byly przeslanki ze moga je zamknac a czesto zamykaja od soboty. Chociaz fakt nie zaszkodziloby gdyby wczesniej podali taka informacje oficjalnie... My tez staramy sie nie produkowac masy odpadow. W tym roku po prostu wykorzystalismy stare znicze, umylismy je i uzywamy na nowo Dla mnie to zaden problem. Misia wiesz moze mnie niektorzy uwazali kiedys za panikare w tym watku ale chyba lepiej tak niz jak u Ciebie "Na zlosc mamie odmroze sobie uszy". Nie obraz sie, jestes mloda, moze Ci sie zmieni, ale troche sie dziwie, ze z takim podejsciem szkolisz sie na pielegniarke z tego co pisalas. Dbanie o zdrowie i unikanie pewnych sytuacji powinno byc dla Ciebie normalne. Uwierz mi ze nie stanie sie tragedia jak poczekasz pare dni z przyjsciem na cmentarz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Monia284 Czas edycji: 2020-10-30 o 20:59 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:36.

Tak że zadziałało jak zwykle.
Ja znicze też myję i używam ponownie, właściwie jeśli nie jest spalony znicz, to zawsze gdzieś trafi

Moim zdaniem 1 listopada to symbol, ale nie ma to az tak duzego znaczenia zeby tragedia bylo pojscie na cmentarz 30 pazdziernika lub 3 listopada. Nie ma co sie przejmowac