|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 8.
â Już widać czubek góry lodowej niebezpieczeństwa, jakie tworzy wirus. W pierwszych dwóch tygodniach października ostatnich dziesięciu lat umierało w Polsce średnio 7500 osób. W tym roku pierwszy tydzień października przyniósł ponad 9 tys. zgonów, a drugi ponad 10 tys.
Nadwyżka (w pierwszym tygodniu 1,5 tys., w drugim już 2,5 tys.) rośnie jeszcze szybciej i jest kilkukrotnie większa, niż liczba zmarłych na COVID (375 i 570 osób). Większość nadwyżki to ofiary rozpadu systemu służby zdrowia spowodowanego głównie złą organizacją, czy raczej dezorganizacją, do której doprowadziła władza. A jesienny smog, który w listopadzie tradycyjnie zwiększa liczbę zgonów, jest jeszcze przed nami. Prawdziwa lawina ruszy, gdy zaczną masowo umierać jego pozbawione pomocy medycznej ofiary. Wprawdzie chwilowo niewielu z nas osobiście znało kogoś, kto umarł na COVID, ale już bardzo wiele osób zna rodziny beznadziejnie szukające dla swoich chorych jakiejkolwiek pomocy. Ten dramat się nakręca. Nie będzie się rozgrywał w hucznie budowanym szpitalu narodowym. Rozegra się w sparaliżowanych szpitalach powiatowych i specjalistycznych, a najczęściej w domach, gdzie utkną chorzy pozbawieni pomocy. W rubryce przyczyna zgonu nie będzie napisane "wakacje Szumowskiego", "beztroska Kaczyńskiego", "bezczynność Morawieckiego" ani "kampania Dudy". Będą tam tylko jakieś statystyczne numerki oznaczające chorobę zaniedbaną przez zdezorganizowaną polską służbę zdrowia. Już dziś wiadomo, że do końca roku takich chwilowo przemilczanych pośrednich ofiar niezbornej reakcji władz na pandemię będzie kilkadziesiąt tysięcy. Jeśli doda się zmarłych na COVID, którzy mogli żyć, gdyby władza rządziła inaczej, łącznie jesienią 2020, czyli w pierwszych trzech miesiącach tej fali pandemii, niepotrzebnie umrze w Polsce całe spore miasto powiatowe.â Z felietonu Jacka Żakowskiego
|
|
#3602 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3603 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Tvpis wiadomo że tak zmanipuluja żeby pokazać demonstrujących jako wandali. Nie zdziwilabym się gdyby te" incydenty" nie były na zlecenie PiS. Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3604 |
|
Zakorzenienie
|
Oho, widzę, że mamy wanna be edan
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3606 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
|
|
|
#3607 |
|
Zakorzenienie
|
Jak w banku.
|
|
#3608 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3609 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3611 |
|
Konto usunięte
|
Mnie się śniło, ze były wyniki po 10000. Taki spadek mi się wyśnił, chyba nie jestem zbyt dobrym prorokiem
Już mnie ta pandemia nawiedza nawet we śnie ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#3612 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3613 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#3614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3615 |
|
Konto usunięte
|
Tak właściwie to zakazu handlu przed cmentarzem nie ma, więc handlarze mogą sobie handlować. Na moim wiejskim cmentarzu nie ma 2 furtek bo kiedyś ktoś ukradł i pewnie na złom wywiózł. I spokojnie można sobie na cmentarz wejść.
I widziałam już sporo postów/komentarzy, że "ja i tak pójdę". Także handlarz sam w sobie mandatu nie dostanie, ale ludzie idą na własną odpowiedzialność. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3616 |
|
Zakorzenienie
|
W lokalnej prasie czytam, że w Chełmie kwiaty stawiać będą pracownicy cmentarza. Wystarczy zostawić je na murze cmentarza w określonym miejscu (sic!) z karteczką z imieniem, nazwiskiem i datą śmierci zmarłego, żeby mogli zlokalizować, a jak ktoś sobie życzy, to na potwierdzenie nawet zdjęcie wyślą.
W komentarzu pod komunikatem o ilości zakażeń ktoś napisał, że do Wigilii zostały 54 dni i żeby już choinki kupować, bo nie wiadomo kiedy zamkną. |
|
|
|
|
#3617 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wcale by mnie to nie zdziwiło. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3618 |
|
Zakorzenienie
|
I jeszcze w temacie Chełma: miasto kupi chryzantemy od handlarzy i zrobi z nich nasadzenia miejskie.
I o ile to zastrzyk dla handlarzy, to gdzieś z tyłu głowy jednak mam świadomość, że to idzie z kasy publicznej. Mimo to lepiej wydać ją w ten sposób, niż na szkolenia administracji związane z pobytami w luksusowych ośrodkach. |
|
|
|
|
#3619 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A o choinkach i fajerwerkach to i ja już myślałam. To znaczy my mamy i tak sztuczną Ale jakby ktoś nie miał to niech pomyśli wcześniej 🤷Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3620 |
|
Konto usunięte
|
Moja mama mi posłała zdjęcie lokalnego cmentarza, w którym też nie ma bramy - stoi policja i pilnuje.
|
|
|
|
|
#3621 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiesz, ze ja już tez myślałam o zakupie choinki? Chce kupić duża w donicy, teraz są nawet tańsze. Postawie w ogrodzie i niech czeka w spokoju. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3622 |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88248275]Moja mama mi posłała zdjęcie lokalnego cmentarza, w którym też nie ma bramy - stoi policja i pilnuje.[/QUOTE]No, ale całego cmentarza nie otoczą
Mój cmentarz ma jedną stronę od lasu, to myślę, że w lesie policja nie stoi 🤣 przez bramę da się przeskoczyć 🤣 A wczoraj tak sobie z TŻ-em gadałam "ej, jak nas wnuki będą pytać co robiliśmy w 2020r. to będziemy opowiadać, że na cmentarz na nielegalu chodziliśmy 🤣 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3623 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88248275]Moja mama mi posłała zdjęcie lokalnego cmentarza, w którym też nie ma bramy - stoi policja i pilnuje.[/QUOTE]
Gadałam z moją mamą właśnie, matka smoczyca oczywiście wie lepiej i zakaz zakazem a zrobić trzeba i już zrobiła zwiad. Miejski cmentarz u nich obstawiony policją, nici z wejścia na krzywy ryj.
|
|
#3624 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88248281]No, ale całego cmentarza nie otoczą
Mój cmentarz ma jedną stronę od lasu, to myślę, że w lesie policja nie stoi 🤣 przez bramę da się przeskoczyć 🤣 A wczoraj tak sobie z TŻ-em gadałam "ej, jak nas wnuki będą pytać co robiliśmy w 2020r. to będziemy opowiadać, że na cmentarz na nielegalu chodziliśmy 🤣 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Właśnie u mnie sąsiedzi się wybierają na bank na cmentarz, bo widzę, że ładują kwiaty i znicze do bagażnika ![]() U mnie spokojnie można wejść, bo furtek nie ma i tak. No chyba,że policja będzie stała, choć bardzo w to wątpię, policja to chyba nie wie, gdzie ręce włożyć w tym roku- a to strajki, a to sprawdzanie ludzi na kwarantannie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3625 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88248274]No ja wstawiałam tutaj link do tego Chełma
A o choinkach i fajerwerkach to i ja już myślałam. To znaczy my mamy i tak sztuczną Ale jakby ktoś nie miał to niech pomyśli wcześniej 🤷Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Nie zwróciłam uwagi. Jest też sporo oddolnych akcji pt. "moja sąsiadka ma 73 lata, co roku dorabiała na sprzedaży zniczy, proszę, nie kupujcie w marketach, odkupcie od niej". Tylko że to kropla w morzu potrzeb. Niby zapowiedziano jakieś odszkodowania dla sprzedawców, ale ile z tych osób, które co roku stoją pod cmentarzami (szczególnej pewnie na wsiach i w mniejszych miejscowościach) robi to nie mając działalności gospodarczej i nic im nie będzie przysługiwać? |
|
|
|
|
#3626 |
|
Zakorzenienie
|
No my może z mamą się przejedziemy potem i zobaczymy jak sytuacja. Jak będzie można to wejdziemy
|
|
|
#3627 |
|
Zakorzenienie
|
Serio? Dziwi mnie takie kombinowanie z cmentarzami. Przeskakiwanie płotu? Czarowanie czy brama otwarta czy zamnieta? Czy jest policja, czy nie? Wczorajsze korki w kierunku cmenatrza tak samo.
Ja "swoje" cmentrze mam w swoim mieście, w którym mieszkam. Zamiast cudować pojedziemy za tydzień czy dwa (rozumiem złość jak ktoś dojeżdża). Lubię to święto, te nagrobki przystrojone, zapalone znicze, ale co zrobić, kombinować nie będę a babcia nie umrze od tego, że przyjdę później bo już nie żyje Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3628 |
|
Zakorzenienie
|
Lubię adrenalinę
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mama roztrzęsiona bardzo, tata wkurzony na tę decyzję, więc nie podejmowałam z nimi tego tematu, dopiero dzisiaj na spokojnie powiedziałam, że biorącp od uwagę fakt, że jesteśmy wierzący, to ważniejsza jest modlitwa niż wiązanka na grobie i że ludzie są głupi, że to bez znaczenia, czy pojadą 30 X czy w połowie listopada. Ale wczoraj nie było opcji na rozpoczęcie tematu, bo mama aż się telepała, a to typ choleryka, więc w takich momentach lepiej odpuścić. |
|
|
|
|
|
#3630 |
|
Konto usunięte
|
A moja mama była zła i ja to rozumiem.
Nie miała kiedy iść wcześniej położyć tych wiązanek, bo tata pracuje, a przez cały tydzień do mieszkania wchodzili im robotnicy, bo wymieniają piony. Więc kupiła kwiatki i czekała na sobotę. No i się nie doczekała. (u nas się oczywiście o groby dba cały rok, mama wcześniej już je umyła, ale nie miała okazji położyć kwiatków, bo ich nie miała). Gdyby to chociaż ogłosili w czwartek, zamiast klepać się po pleckach, jaki to fajny szpital zbudowali w tydzień wcześniej przebimbawszy pół roku.. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.

Żeby pokazać jakie złe demonstranta były.

26.08.2023