|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 |
hakuna matata
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 9.
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88261348]Lepiej się poczułaś? Bo napisałaś to z taką satysfakcją w tonie, że aż mi się niedobrze zrobiło. Idę to rozchodzić.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Eee, jaką satysfakcją w tonie? Ja nic takiego w tej wypowiedzi nie widzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#244 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Również. Teraz to już gruba przesada żeby dorosłej osobie nie można było na post odpisać. Dziś pewnie będzie kolejny rekord. Ciekawe czy wprowadzą te obywatelska separacje ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:08 ---------- [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88261512]Również. Teraz to już gruba przesada żeby dorosłej osobie nie można było na post odpisać. Dziś pewnie będzie kolejny rekord. Ciekawe czy wprowadzą te obywatelska separacje ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Obstawiam ograniczenia w przemieszczaniu, 1 km od domu na przykład, z uzasadnieniem (nie wiem czy rząd da radę zorganizować certyfikaty cyfrowe jak Francja)? Za tydzień. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Coś już się wyjaśniło? Robili ci punkcję?
![]() |
![]() |
#247 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja pierdziule, wiem, ze to realny scenariusz, ale jak tylko o tym pomyśle to mam dreszcze. Czy ludzie to zaakceptują? Nastroje w społeczeństwie są bardzo nieciekawe, wszystkie znane mi osoby maja serdecznie dość, jedyna spanikowana to moja babcia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#248 |
Wtajemniczenie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88261512]
Dziś pewnie będzie kolejny rekord. Ciekawe czy wprowadzą te obywatelska separacje ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Zupełnie teoretycznie, to rzecznik rządu potwierdzał w wywiadzie, że gdy będzie 30tys przez tydzień. No, to zobaczymy jacy są słowni. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
Znacie dr Zbigniewa Martykę?
Jego wypowiedzi: "W przypadku Covid-19 okazało się, że śmiertelność średnio na świecie nie przekracza setnych części procent. W Polsce na Covid-19 zmarło kilkakrotnie mniej, niż w tym samym czasie na zapalenie płuc. Na HIV/AIDS rocznie umiera na świecie ok. 1 mln. osób. Liczba zakażeń jelitowych bakterią Clostridium difficile jest kilkakrotnie większa niż liczba osób, u których stwierdzono zainfekowanie wirusem SARS-CoV-2, a przebieg zakażenia jest często o wiele bardziej poważny. W ciągu kilku ostatnich miesięcy pracy na oddziale zakaźnym spotykałem się z wieloma osobami, u których wykryto zainfekowanie Covid-19. Celowo nie piszę, że były chore na Covida gdyż ponad 95 % miało albo lekkie objawy, ustępujące po 1-3 dniach, albo nie wykazywała w ogóle żadnych objawów. Zwyklej u tych lekko chorych obserwowaliśmy niewielkie podwyższenie temperatury ciała, przejściowe zaburzenia smaku lub węchu. Oczywiście, były także osoby, u których wystąpiły poważne objawy, wymagające hospitalizacji a niekiedy intensywnego leczenia. Zawsze istnieli ludzie ciężko chorzy i zawsze ludzie umierali. Nikt tego nie neguje. Na szczęście spośród osób, które do nas trafiały, był to naprawdę niewielki odsetek. Ci pacjenci oczywiście byli kierowani do szpitala jednoimiennego. Nie tylko z mojej obserwacji, ale także z wymiany doświadczeń z wieloma moimi kolegami, głównie lekarzami rodzinnymi wynika, że w czasie zachorowań grypowych stan pacjentów był zdecydowanie bardziej poważny. Były to w większości osoby naprawdę chore, bardzo osłabione, wysoko gorączkujące, a ich normalna, codzienna aktywność, była wyłączona na kilka lub kilkanaście dni. Przez lata spotykaliśmy się z różnymi chorobami infekcyjnymi, przebiegającymi często z bardziej burzliwymi objawami, ale nikt z tego powodu nie wpadał w panikę, nie zarządzał kwarantanny, izolacji, nie zmuszał ludzi zdrowych do wykonywania testów, badań tylko dlatego, że znaleźli się w pobliżu osoby zainfekowanej. Po prostu zachowywano się racjonalnie. Mimo braku istotnych różnic pomiędzy infekcją Covid a innymi infekcjami wirusowymi (w tym innymi koronawirusami, które występują w populacji w ilości 5 do 15%) zarządzono wyolbrzymione, sprzeczne z logiką restrykcje. Sparaliżowano służbę zdrowia. Sparaliżowano gospodarkę. Zniszczono wiele firm (niezależnie od wypłat rekompensujących). Pozbawiono ludzi komfortu bycia wolnym człowiekiem. Zastraszono." [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88261537]Ja pierdziule, wiem, ze to realny scenariusz, ale jak tylko o tym pomyśle to mam dreszcze. Czy ludzie to zaakceptują? Nastroje w społeczeństwie są bardzo nieciekawe, wszystkie znane mi osoby maja serdecznie dość, jedyna spanikowana to moja babcia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Ja znam więcej spanikowanych. Jednymi z najbardziej spanikowanych byli moja siostra i jej maż. Przeszli koronę lżej niż przeziębienie. Gdyby siostra nie straciła smaku i węchu (nie miała kataru przy tym ani żadnych oznak przeziębienia, nawet nie kichnęła) to w ogóle by nie zauważyli. Jej mąż był osłabiony przez parę dni. Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2020-11-05 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#253 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Popieram i podzielam. No poza tym, że umrzec ani nawet potrzebowac szpitala nie chcę, nie zwisa mi to. Zabezpieczam się na ile sie da wewnętrznie i jakby co będe kombinowac leki. Wiem od farmaceuty co przepisują lekarze sobie, rodzinie i pociotkom na tego wirusa, żeby się nie namnażał. Z tymi lekarstwami rożnymi to też tak jest, że trzeba jej zażyc odpowiednio wcześnie, a nie po 2 tygodniach od objawów, jak wiekszośc czakająca najpierw na teleporadę (od dodzwonienia sie 2-3 dni), potem na skierowanie na test- kolejna tele +4 dni, potem na wynik (7 dni). właśnie przesledzilam zwolnienia lekarskie jednego "plusowca" sprzed 3 tygodni- od poczatku L4 do wyniku testu mineło WTEDY 9 dni. Teraz jest dłużej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuję, że odpisałaś! Widziałam wiadomość, ale już byłam w takim stanie, że nie mogłam odpisać W poniedziałek dowiedziałam się, że zanim by mnie przyjęli to odczekałabym kilka godzin na karetkę i potem kilkanaście godzin zanim przyjęliby mnie na SOR. Mama porozmawiała z dyrektorem szpitala u mnie w rodzinnym mieście i ostatecznie chłopak mnie zawiózł kilkaset kilometrów. Czuję się lepiej (mam dalej nudności i zawroty, niedosłuch, nie mogę utrzymać równowagi), wiem, że to nie zapalenie opon mózgowych, ale dalej niewiadomo co mi jest. Na razie jestem w szpitalu, dostałam (kolejny już w ciągu ostatniego miesiąca) antybiotyk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
Ja nie twierdzę, że poczynania rządu są sensowne, zresztą wszyscy w wątku znają chyba moją opinię, ale naprawdę nie lekceważyłabym aż tak covida, żeby nie było absolutnie żadnych limitów i obostrzeń. Z jednej strony jestem za modelem szwedzkim, a z drugiej Szwedzi mają inną mentalność niż Polacy - no i Szwedzi też jakieś jednak pewne obostrzenia wprowadzili czy limity osób. U nas w kolejkach nadal czasami czuję, jak ktoś na mnie chucha. Ludzie noszą maski pod nosem w zamkniętych pomieszczeniach i kłócą się, że to nic nie daje. Co się działo nad morzem w wakacje?
Tu nawet nie chodzi o to, czy covid sam w sobie jest niebezpieczny, ale wymaga w wielu przypadkach hospitalizacji; a pomocy można po prostu nie dostać. Inne choroby są też niebezpieczne, ale jednak tak wiele osób nie potrzebuje hospitalizacji przy zwykłym przeziębieniu czy grypie, anginie. Ja raz potrzebowałam wizyt w szpitalu na anginę, ale nie miałam problemy, żeby się dostać; w innym przypadku może bym umarła. Trochę postrzeganie tego wirusa jest uzależnione od tego, jakie przypadki mamy wokół siebie. [1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88261675]O! dobrze, że jeszcze duch w jakiejś części narodu nie zginął ![]() ![]() Popieram i podzielam. No poza tym, że umrzec ani nawet potrzebowac szpitala nie chcę, nie zwisa mi to. Zabezpieczam się na ile sie da wewnętrznie i jakby co będe kombinowac leki. Wiem od farmaceuty co przepisują lekarze sobie, rodzinie i pociotkom na tego wirusa, żeby się nie namnażał. [/QUOTE] Podzieliłabyś się nazwą? Edytowane przez sublips Czas edycji: 2020-11-05 o 08:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#256 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 |
Zadomowienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88261678]Ja na bank nie obstawiam 1km. Jak ograniczenia to podejrzewam, że do powiatu się to ograniczy. 1km to niektórzy mają na wsi do przystanku a co dopiero do sklepu czy apteki
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] W sumie... w moim rodzinnym mieście do sklepu mam 5km. Z resztą nawet w dużych miastach zdarzają się miejsca bez jakiejś sensownej infrastruktury. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#258 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Procent zarażonych w populacji kraju i śmiertelność nie wykazuje korelacji z restrykcyjnością obostrzeń. O przyczynowości nie wspomnę, ale to tam walić. I takie mamy realia, twarde liczby. Na początku zamknięcie rozumiem, bo nie było wiadomo, jak groźny jest ten wirus. Ale teraz to już trzeba być idiotą, żeby twierdzić, że te ograniczenia chronią nas wszystkich przed śmiercią i ciężkim przebiegiem covida. Nie wiem do końca, czemu rządowi jest na rękę taka polityka, ale o nic więcej w tym nie chodzi. Jaka pierwsza i druga fala? Ilość zakażonych rośnie. Od momentu pojawienia się pacjenta zero w Polsce, do teraz. Nie ma żadnych fal z punktu widzenia wirusologicznego. Jest druga fala z punktu widzenia politycznego, bo teraz znowu potrzebują ludzi pozamykać w domach, a wcześniej potrzebowali zrobić wybory, więc trzeba było ich wypuścić i trochę uspokoić. A wszystkim mediom serdecznie gratuluję. Pacany, siejecie panikę, zupełnie niepotrzebnie, gdzie się podziała jakaś etyka dziennikarska? Po politykach to się ani grama etyki nie spodziewałam, bo nie zwariowałam, ale chociaż w mediach powinien być jeden czy dwóch z dwoma komórkami mózgowymi ocierającymi się i siebie. Naprawdę, czy te hajsy z wyświetleń, bo ludzie siedzą w domach i oglądają telewizję przerażeni, są tego warte? Mam, k., nadzieję, bando niedorozwiniętych mentalnie pantofelków. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#259 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czytałam dzisiaj, że rząd rozważa czy podczas narodowej kwarantanny nie pozamykać niektórych zakładów. To byłby już prawdziwy krach gospodarczy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
![]() Czytałam dzisiaj, że rząd rozważa czy podczas narodowej kwarantanny nie pozamykać niektórych zakładów. To byłby już prawdziwy krach gospodarczy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#260 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem za żadnymi zamknięciami. Mówię o obostrzeniach w rodzaju limitu osób, maskach w zamkniętych pomieszczeniach, dezynfekcji rąk, zachowywania dystansu i to obowiązkowo. Każdy powinien mieć możliwość chodzić, gdzie chce; ktoś się boi wirusa, to może siedzieć w domu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
Poczytajcie sobie Facebooka dr Zbigniewa Martyki. Jeden z niewielu odważnych lekarzy, którzy mówią prawde o tym wirusie.
Jestem przekonana że nasz antypolski rząd realizuje tylko czyjeś polecenia wprowadzając te gownianie i nic niedające restrykcje. To ma nas tylko wyniszczac i zastraszac. Aferę z aborcją też wywołali pewnie specjalnie. Właśnie teraz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2020-11-05 o 09:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#263 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
(bylam we wtorek, pustki są, najwiecej chyba w drogeriach, w ciuchowych, obuwniczych pojedyncze osoby). im mniej stresu = wyluzowanie tym lepiej dla zdrowia. jak to moja mama (pow.70lat,z grupy ryzyka) mowila w marcu i ostatnio tez "co ma być - to będzie" |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#264 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
No lepiej płacić za niesprzedane kwiaty, niż ogłosić kilka dni przed zamknięcie cmentarzy i dać ludziom czas na ostatnie cmentarne zakupy 🤦 Zresztą, ja nie wierzę, że ci sprzedawcy dostaną jakiekolwiek pieniądze od rzadu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#265 |
Konto usunięte
|
Natalia, możesz iść kupić te puzzle.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Strzelaj lub emigruj!
|
Dzisiaj 27 143 przypadki.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#267 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo wiecie co? Ja już nie wiem co jest prawdą a co nie 🤷 I tak się ostatnio na TŻ-a wkurzyłam, bo on mi tu jakieś prawdy objawione opowiada. Powiedziałam mu wprost, że jak nie chce się pokłócić, to niech się zamknie i skończy temat. Bo gada conajmniej tak jakby siedział tam z tymi lekarzami i pił z nimi tą kawkę na zapleczu i grał z nimi w statki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 Czas edycji: 2020-11-05 o 09:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | |
BAN stały
|
Cytat:
Myślę, że lokcdown, a nie przepraszam, narodowa kwarantanna to już sprawa przesądzona. Nie ma siły, żeby w ciągu tygodnia liczba zarażonych zaczęła spadać. Ale wiecie, co jest najlepsze? Że te liczby są na bank większe. Moja babcia miała wymaz pobierany w niedziele i wciąż nie ma wyników!! Chora jest już ponad tydzień, a z nią razem moja mama siedzi w kwarantannie 3 tydzień, mimo że sama już dawno nie ma objawów. Naprawdę nie dziwię się, że ludzie nie zgłaszają się na testy. My też byśmy nie dzwonili do lekarza, gdyby nie babcia. I teraz, co. Jak jej wyjdzie pozytywny test to wszyscy mamy siedzieć 7 dni dodatkowo w kwarantannie, mimo że już przechorowaliśmy to jako pierwsi? Przecież to jest paranoja. Polak kombinator, bo system do tego zmusza. Przecież matka nie powie, że oprócz niej i babci mieszkają w domu jeszcze 3 osoby, bo kto nam zakupy zrobi, kto będzie pracował, kto będzie mógł się gdziekolwiek ruszyć na wypadek nagłej potrzeby? No nikt. To jeśli sanepid zapyta ilu jest domowników to mama powie, że tylko ona i babcia. To już ustalone. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#270 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:17.