|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1681 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Coraz bliżej Święta!- kochamy Święta Bożego Narodzenia cz. XI
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1682 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego na samą myśl mi słabo i stresujaco bo u mnie jest bardziej na luzie - wspólnie (bez opłatka) życzymy sobie zdrowia, jemy z 3 z tych 12 potraw (bo te lubimy), świąteczne piosenki w tle, prezenty, pogaduchy, ciasto itp. i to lubię ![]() Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1683 |
|
Zakorzenienie
|
Święta nie będą już takie same odkąd Karolak został Mikołajem Pepsi
![]() U mnie w rodzinie święta nie były obchodzone jakoś bardzo religijnie. Jest opłatek, są tradycyjne potrawy i kolędy w tv, ale nie ma to jakiegoś głębszego "duchowego znaczenia". W ogóle z biegiem czasu tylko wigilia została bardziej uroczysta, w pozostałe dwa dni zakładamy mniej uroczyste stroje. No ale nie wyobrażam sobie, że miałabym dni świąteczne traktować jak każdy inny dzień w roku. Nawet jeśli okaże się, że (tfu, tfu) trzeba będzie zostać w domu, to na pewno przygotujemy sobie coś specjalnego do jedzenia, ładnie się ubierzemy, zapalony lampki na choince dla mnie święta to tradycja porównywalna z obchodzeniem urodzin ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1684 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
ostatnio zaniedbałam wątek bo przez wirusa w pracy mamy bardzo dużo spraw i nie mam nawet czasu nic zrobić byłam w zeszłym tygodniu na rajdzie sklepowym w Kiku, Pepco i Tedim oraz Dealz. Matko ile tam wspaniałości świątecznych ja skusiłam się na renifera dosyć dużego, stojącego, cały srebrny brokatowy. Chciałam wstawić zdjęcie ale nie wiem jak, wchodzę na forum przez aplikację i nie umiem tego ogarnąć. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1685 | |
|
Holy Crap!
|
Cytat:
Niech nikt nikomu nie narzuca swojej woli, przekonań, wyznań. Jeśli ktoś chce czytać Biblię przy stole, niech czyta, ale niech nie zmusza innych, bo w imię czego. Tak samo ja- lubię pasterkę, ale rozumiem, że dla innych, dla Was jest to niepotrzebne zbiegowisko i okej ![]() Tak samo z jedzeniem mięsa w post, mogę się bez niego obyć, ale robię to tylko dla babci, bo jej jest zaraz przykro, że łamię zakaz. Jest tyle innego jedzenia, że spokojnie nie umrę z głodu, a jej będzie miło
|
|
|
#1686 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I zgadzam się z pogrubionym. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1687 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88276756]Omg nie chciałabym takiej wigilii. Tez bym się wykręcała, a w tym roku wszystko można zwalić na koroneczkę
Nie widzę powodu aby osoby niewierzące czy tez agnostycy mieli sobie świąt odnawiać. Patrząc na cały zestaw tradycji świątecznych to aspekt religijny jest bardzo łatwy do pominięcia. Choinka, prezenty, uroczysta kolacja, spotkania z rodzina, dekoracje, piosenki świąteczne (jest milion piosenek świątecznych które nie dotyczą aspektu religijnego, właściwie wszystkie które lubię). Dla mnie to po prostu czas w roku z choinką, dobrym jedzeniem, taki folklor. Osoby religijne powinny wręcz ograniczyć cały ten folklor i skupić się na aspekcie duchowym, cały ten blichtr powinien być wyłącznie dodatkiem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 06:54 ---------- Poprzedni post napisano o 06:52 ---------- My wczoraj słuchaliśmy i śpiewaliśmy francuskie i angielskie piosenki świąteczne, głównie francuskie. Znaczy głównie to ja śpiewałam, domownicy mieli przechlapane ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] No i tak właśnie raczej robią. Choinki, dodatki, strojenie to tylko dodatki. Ważniejsze jest coś innego Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1688 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wiesz, dla mnie dużo jest kwestia podejścia. Np.gadka w stylu A)wiem, że jesteś niewierząca, ale dla nas msza za zmarłą babcie jest ważna, miło by było, gdybyś z nami tam poszła. B)młodzieży się w upie poprzeracalo, nie chcą chodzić do kościoła, za moich czasów to było nie do pomyślenia. Zmarła babka się w grobie przewraca! Te same teksty mogą dotyczyć tej samej sprawy. Druga narracja wyzwala we mnie mordercze instynkty i powoduje skrajną niechęć i dosłownie jak takie teksty słyszę, to staram się takiej osobie dopiec i zrobić na złość tylko po to, żeby jej dopiec. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1689 |
|
Konto usunięte
|
Z jednym się zgodzić nie mogę - z perspektywy chrześcijaństwa BN NIE jest ważniejsze od Wielkanocy. Nie jest i być nie może. Święto Wielkiej nocy stanowi fundament tej religii - dokonało się wtedy coś co definiuje chrześcijaństwo - wiara w zmartwychwstanie Jezusa i w to, ze oddał życie na krzyżu aby odkupić grzechy ludzi.
Wyznawanie wiary w bóstwo Jezusa, wyrażające się w uważaniu go za mesjasza i syna Bożego, wiary w jego odkupieńczą śmierć i zmartwychwstanie, jest dla chrześcijan podstawową drogą zbawienia (por. Rz 10,9)[3]. Nie wiem wiec jak ktoś kto uważa się za chrześcijanina, katolika może napisać, ze Boże Narodzenie jest według niego ważniejsze. No nie jest i być nie może, to nie kwestia preferencji. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#1690 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88277521]Z jednym się zgodzić nie mogę - z perspektywy chrześcijaństwa BN NIE jest ważniejsze od Wielkanocy. Nie jest i być nie może. Święto Wielkiej nocy stanowi fundament tej religii - dokonało się wtedy coś co definiuje chrześcijaństwo - wiara w zmartwychwstanie Jezusa i w to, ze oddał życie na krzyżu aby odkupić grzechy ludzi.
Wyznawanie wiary w bóstwo Jezusa, wyrażające się w uważaniu go za mesjasza i syna Bożego, wiary w jego odkupieńczą śmierć i zmartwychwstanie, jest dla chrześcijan podstawową drogą zbawienia (por. Rz 10,9)[3]. Nie wiem wiec jak ktoś kto uważa się za chrześcijanina, katolika może napisać, ze Boże Narodzenie jest według niego ważniejsze. No nie jest i być nie może, to nie kwestia preferencji. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Tu się zgadzam. A co do postów - jestem młoda i się trzymam i zawsze trzymałam , mięsa w piątek też nigdy nie jem i nie zamierzam. A jak już mi się zdarzy świadomie zjeść, to zawsze się z tego spowiadam
|
|
#1691 | |
|
Holy Crap!
|
Cytat:
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88277521]Z jednym się zgodzić nie mogę - z perspektywy chrześcijaństwa BN NIE jest ważniejsze od Wielkanocy. Nie jest i być nie może. Święto Wielkiej nocy stanowi fundament tej religii - dokonało się wtedy coś co definiuje chrześcijaństwo - wiara w zmartwychwstanie Jezusa i w to, ze oddał życie na krzyżu aby odkupić grzechy ludzi. Wyznawanie wiary w bóstwo Jezusa, wyrażające się w uważaniu go za mesjasza i syna Bożego, wiary w jego odkupieńczą śmierć i zmartwychwstanie, jest dla chrześcijan podstawową drogą zbawienia (por. Rz 10,9)[3]. Nie wiem wiec jak ktoś kto uważa się za chrześcijanina, katolika może napisać, ze Boże Narodzenie jest według niego ważniejsze. No nie jest i być nie może, to nie kwestia preferencji. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] A kto pisał, że BN jest ważniejsze?
|
|
|
#1692 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
I dobrze, ze się spowiadasz, bo łamiesz 4 przykazanie kościelne. Jesteś po prostu uczciwa wobec zasad Kościoła, którego jesteś członkinią ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
O tutaj Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
|
|
|
#1693 |
|
Holy Crap!
|
Może bardziej wesołe, uroczyste, ale na pewno nie ważniejsze
|
|
#1694 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Otóż to. Nie ma nic ważniejszego w chrześcijaństwie, bo to jest dosłownie jego rdzeń i fundament. Ale niestety, smutne to jest, ze są osoby podobno wierzące, które tego nie wiedzą i piszą, że BN jest ważniejsze. Trochę mi się to w głowie nie mieści jak można mieć tak nikłe pojęcie o tym w co się wierzy, ale no nie chce się już więcej czepiać. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1695 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1696 | |
|
Holy Crap!
|
Cytat:
|
|
|
#1697 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88277564]I dobrze, ze się spowiadasz, bo łamiesz 4 przykazanie kościelne. Jesteś po prostu uczciwa wobec zasad Kościoła, którego jesteś członkinią
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- O tutaj Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Tak, ale dla niej są ważniejsze. Nie napisała, że według kościoła ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1698 |
|
Konto usunięte
|
Ale to absolutnie nie jest kwestia preferencji, które święto jest ważniejsze. Dla wszystkich chrześcijan ważniejsza jest Wielkanoc. Jeśli ktoś twierdzi inaczej to czegoś po prostu nie rozumie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#1699 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja z perspektywy osoby niewierzącej wtrącę tylko, że dla mnie to czy się je mięso w post czy się nie je, czy się chodzi do kościoła czy nie, czy Boże Narodzenie jest ważniejsze czy Wielkanoc - to dla mnie nie ma żadnego znaczenia, najważniejsze, żebyśmy starali się być dobrymi ludźmi. Więc nawet jeśli ktoś jest katolikiem i je mięso w post, a później pójdzie pomóc starszej babci w zakupach, super. A jeśli katolik postanowi iść np. razem ze mną w niedziele zamiast do kościoła wyprowadzić bezdomne psy to według mnie zrobi lepszy uczynek dla świata niż godzina spędzona w kościele!
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#1700 |
|
Zakorzenienie
|
zobaczcie, co znalazłam na niemieckiej stronce
123856753_10158803701462258_8245849863645763115_o.jpg
|
#1701 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co nie zmienia faktu, ze to łamanie 4 przykazania kościelnego i jest to grzech. Nie wiem dlaczego ksiądz tak odpowiedział? Za katechizmem Kościoła Katolickiego: 4. Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w czasie Wielkiego Postu powstrzymywać się od udziału w zabawach. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1702 |
|
Zakorzenienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88277725]Co nie zmienia faktu, ze to łamanie 4 przykazania kościelnego i jest to grzech. Nie wiem dlaczego ksiądz tak odpowiedział? Za katechizmem Kościoła Katolickiego:
4. Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w czasie Wielkiego Postu powstrzymywać się od udziału w zabawach. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Ale chyba nie ma nakazu żeby w piątek nie jeść mięsa? To dotyczy tylko właśnie okresu Wielkiego Postu, tak mi się wydaje. W "zwykły" piątek można jeść mięso. Chyba, że się mylę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1703 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ondine, ale to z Twojej perspektywy. Opuszczenie Mszy Świętej to jest grzech ciężki. Z perspektywy katolika pójście z Tobą z psami zamiast na Mszę to jest bardzo poważny grzech. Katolik nie idzie, a przynajmniej zdecydowanie nie powinien, iść do kościoła spędzić sobie godzinkę. On tam idzie uczestniczyć w Eucharystii, Przemienieniu i po to aby przyjąć Ciało Chrystusa. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1705 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To odpowiednik naszego piernikowego twixa?
|
|
|
|
|
#1706 |
|
Konto usunięte
|
Misia
W ferworze zmian, jakie zaszły w Kościele po ostatnim soborze, do istotnych przemian doszło także w zakresie postów. W konstytucji apostolskiej Paenitemini wydanej w 1966 r. bł. Paweł VI drastycznie ograniczył liczbę dni pokutnych w roku. Oprócz Wielkiego Postu były nimi tylko wszystkie piątki, w które nie można było jeść mięsa, chyba że właśnie w piątek przypadłoby święto nakazane. Od spożywania mięsa należało powstrzymać się również w Środę Popielcową, w którą podobnie jak w Wielki Piątek obowiązywał także post ilościowy. W porównaniu z Kodeksem prawa kanonicznego Benedykta XV nie zmienił się wiek osób objętych obowiązkowym postem ścisłym. Nadal byli to wszyscy katolicy w przedziale wiekowym 21–60 lat. Do 14. roku życia, a więc o siedem lat, została za to podniesiona dolna granica wieku tych osób, które były zobowiązane do przestrzegania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych. Tych iście rewolucyjnych zmian w zakresie postów w 1983 r. dopełnił św. Jan Paweł II, wydając nowy i do dziś obowiązujący Kodeks prawa kanonicznego. W myśl jego zapisów przepisy postne uległy stosunkowo niewielkiej zmianie w porównaniu z tym, co wprowadził bł. Paweł VI. Ze wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w piątek zwolnieni jesteśmy, jeśli w tym dniu przypadnie uroczystość. Rozszerzony został za to obowiązek zachowania postu ścisłego, którego przestrzegać muszą już osoby pełnoletnie. Widać więc jak na dłoni, że dotyczące nas dzisiaj przepisy postne są nieporównywalne z tymi, które obowiązywały jeszcze całkiem niedawno, bo ledwie kilka dekad temu. Pamiętajmy o tym choćby w Wielki Piątek, kiedy być może przyjdzie ochota narzekać na „nieludzkie” prawo i wymagania, jakie stawia nam dzisiaj Kościół w związku z postem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#1707 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1708 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe. Dla mnie ważniejsze jest Boże Narodzenie. Nikogo nie przekonuję, że tak jest, to tylko i wyłącznie moje odczucie. I tyle.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
#1709 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7a2075bf2dce9ea818a59ff 8ae1114964dbf5013_6466ae2 54f6c0;88277754]To odpowiednik naszego piernikowego twixa?
[/QUOTE]smak ciastek korzennych ponoć. Nie mam porównania z piernikowym, gdzie on jest dostępny?
|
#1710 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:15.

jest bardziej luzacko.
dlatego na samą myśl mi słabo i stresujaco bo u mnie jest bardziej na luzie - wspólnie (bez opłatka) życzymy sobie zdrowia, jemy z 3 z tych 12 potraw (bo te lubimy), świąteczne piosenki w tle, prezenty, pogaduchy, ciasto itp. i to lubię 

byłam w zeszłym tygodniu na rajdzie sklepowym w Kiku, Pepco i Tedim oraz Dealz. Matko ile tam wspaniałości świątecznych ja skusiłam się na renifera dosyć dużego, stojącego, cały srebrny brokatowy. 

Niech nikt nikomu nie narzuca swojej woli, przekonań, wyznań. Jeśli ktoś chce czytać Biblię przy stole, niech czyta, ale niech nie zmusza innych, bo w imię czego. Tak samo ja- lubię pasterkę, ale rozumiem, że dla innych, dla Was jest to niepotrzebne zbiegowisko i okej
), ale też jestem wierząca, lubię obchodzić każde chrześcijańskie święta, zwłaszcza BN.
I zgadzam się z pogrubionym.