Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 63. - Strona 168 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-11-29, 15:47   #5011
amillia
BAN stały

Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 63.

Dziwią mnie w sumie niektóre wypowiedzi tutaj, nie wyobrażam sobie zrywać bliskiej relacji przez odmienne poglądy. Ciężko mi sobie nawet wyobrazić jak skrajne by musiały być, żebym to w ogóle rozważyła.
Nie lubię fanatyzmu w żadną stronę, więc na pewno ochłodziłabym relacje z kimś, kto próbuje mnie agitować czy tłucze do głowy wiecznie swoje mądrości, ale nie mam problemu z samą świadomością, że ktoś ma odmienne poglądy.

Wiem, że mój brat jest dużo bardziej konserwatywny niż ja i np. nie popiera parad równości, pogadaliśmy o tym kulturalnie parę razy, żadne z nas zdania nie zmieniło i tyle, nadal się regularnie widujemy, jeździmy na wakacje ze swoimi rodzinami czy potrafimy przegadać godziny w pubie jak gdzieś wyjdziemy. Inna przyjaciółka z kolei jest zagorzałą katoliczką, kiedy ja od 14 roku życia świadomie nie wierzę, dokonałam apostazji i jest mi tak daleko od kościoła jak tylko się da. No i nic, niedługo nam druga dekada stuknie odkąd się przyjaźnimy, nie przeszkadza to żadnej z nas.

Mam wysoką tolerancję dla odmiennych poglądów, kiedyś nawet znajomego, który był bardzo cięty na osoby homoseksualne przedstawiłam mojemu przyjacielowi gejowi, dobrze się dogadywali i nawet mi po wszystkim powiedział, że chyba się w kilku kwestiach mylił. Także myślę, że dzięki uprzejmości, dobrej woli i rozmowie można o wiele więcej się nauczyć i wnieść do swojego życia niż poprzez kategoryczne odcinanie się i ostracyzm wobec każdego, kto śmie śmieć mieć inne poglądy niż my. Miła jest też świadomość, że nie muszę cenzurować swoich myśli i poglądów przy przyjaciołach w obawie, że usuną mój numer i wyrzucą mnie ze swojego życia jak niechcący coś palnę w ich mniemaniu głupiego
amillia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-11-29, 15:56   #5012
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez amillia Pokaż wiadomość
Dziwią mnie w sumie niektóre wypowiedzi tutaj, nie wyobrażam sobie zrywać bliskiej relacji przez odmienne poglądy.

wystarczy się wzajemnie szanować. tylko tyle i aż tyle.
jedna z moich przyjaciółek też ma zupełnie inne poglądy np na temat kościoła katolickiego niż ja. i jakoś umiemy się ze sobą przyjaźnić. ona nie ocenia mnie za to, że żyję z mężem bez ślubu katolickiego, ja jej nie rzucam w twarz, że skoro chodzi do kościoła to pewnie popiera molestowanie dzieci przez księży.
ja ją wspieram w jej wyborach, ona mnie wspiera w moich. osobiste poglądy nie muszą być przeszkodą.
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-11-29, 16:08   #5013
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

No, ale widzicie, Wy mówicie o nieocenianiu, kulturalnej dyskusji itd. Ja natomiast bardzo rzadko spotykam się z taką sytuacją w przypadku tych bardzo drazliwych tematów jak KK, aborcja, lgbt itd. Przewaznie dochodzi do utarczek ad personam, kłótni, przepychanek słownych itd. Dlatego nauczona doświadczeniem, unikam osób, które przejawiają skrajne poglądy do moich.
Swoją drogą przeważnie te znajomości rozchodzą się naturalnie a nie z wielkim hukiem pt. jemy obiad, temat drazliwy się rozpoczyna, okazuje się kto jakie ma poglądy, odchodzę na pięcię i kurtyna XD Tak dramatycznie to mi się jeszcze nigdy z powodów poglądu nie zdarzyło zachować :d
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-11-29, 16:15   #5014
Pani_Mada
BAN stały

[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;88324456]No, ale widzicie, Wy mówicie o nieocenianiu, kulturalnej dyskusji itd. Ja natomiast bardzo rzadko spotykam się z taką sytuacją w przypadku tych bardzo drazliwych tematów jak KK, aborcja, lgbt itd. Przewaznie dochodzi do utarczek ad personam, kłótni, przepychanek słownych itd. Dlatego nauczona doświadczeniem, unikam osób, które przejawiają skrajne poglądy do moich.
Swoją drogą przeważnie te znajomości rozchodzą się naturalnie a nie z wielkim hukiem pt. jemy obiad, temat drazliwy się rozpoczyna, okazuje się kto jakie ma poglądy, odchodzę na pięcię i kurtyna XD Tak dramatycznie to mi się jeszcze nigdy z powodów poglądu nie zdarzyło zachować :d[/QUOTE]

z moich doświadczeń raczej wynika, że tacy ludzie, który od razu rzucają sobie do gardeł jak tylko padnie hasło "polityka" czy "kościół" zachowują się tak cały czas. jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ktoś był zupełnie normalny, kulturalny, potrafiący dyskutować na poziomie itd., a potem nagle wyzwalało się w nim zwierzę, bo wszedł temat lgbt.

z takimi osobami się nie przyjaźnię, ale nie dlatego, że mamy odmienne poglądy polityczne - a zwyczajnie nie znajdujemy wspólnego języka na żadnej płaszczyźnie i o żadnej przyjaźni nigdy nie było mowy.
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-11-29, 16:18   #5015
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości