|
|
#4681 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamuśki Marcóweczki 2021 :)
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4682 |
|
Zakorzenienie
|
łoooo pani, co za przyspieszenie. dobrze że luty ma w tym roku 28 dni i nie ma ryzyka wpaść na 29 ;D
@stookrotka1991 - zdecydowanie mam spadek formy psychicznej. Starego mam ochotę tak bić, że nie macie pojęcia (świeta-kwa-krowa i wszystko mu za ciężko zrobić), do tego jestem strasznie płaczliwa bez większego powodu. Wczoraj rozkleił mnie bratanek, dziś artykuł o piesku, który tęsknił za swoim panem, a na koniec pobeczałam się jak podjechałam pod biedrę i było tyle ludzi, że odpuściłam zakupy, bo mi się przepychać nie chciało. strasznie mnie to męczy.
|
|
#4683 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4684 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tylko czekać jak Mają przywali w którymś momencie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4685 |
|
Rozeznanie
|
Vidia te zmiany terminów w trakcie ciąży na podstawie wagi to takie teoretyczne podobno, kilku lekarzy mi mówiło ze raczej decydujący jest termin z usg prenatalnego w 12 tygodniu, bo do tego momentu jest mniej więcej tak samo u wszystkich dzieci. potem dzieci już rosną indywidualnie, tylko są na różnych miejscach na tej tam siatce percentylowej
ze mniejsze lub większe Justysia jaki problem z krzepliwością? W sensie jakie badanie? Ja miałam badanie dodatkowe i mam zwiekszona od 7 mca dawkę heparyny ale ja to inny przypadek normalnie właśnie się gęstość krwi zwiększa w miarę upływu ciąży i obowiazuja nas kobiety w ciąży zupełnie inne normy niż te w laboratorium na wynikach, wiec pewnie wszystko jest ok |
|
|
|
#4686 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#4687 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4688 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4689 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w razie jak coś się dzieje to mam do położnej i do lekarza numer telefonu. Położna nawet mówiła że gdyby z wynikami było coś nie tak to mamy jej przesłać no ale że za chwilę wizyta u lekarza to już te dwie godziny poczekam ![]() Ledwo żyje, jakaś jelitówka mnie złapała pół nocy bolał mnie żołądek i biegałam do toalety + mała szalała ale to chyba mój stres tak na nią działał bo jak ja się uspokajałam to i ona zwalniała tempo. Chyba z pół godziny zastanawiam się jak wyglądają skurcze przepowiadające i czy to żołądek boli czy skurcze mam... No ale brzuch nie twardniał i bolała jakby górna-środkowa część brzucha tak przy splocie słonecznym. W każdym razie tak dla spokoju też lekarzowi zaraz to zgłosimy... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4690 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tyle że ja mam od początku póki co nic się nie zmieniło, fakt super że nie ma 29 w tym roku ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4691 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 06:12 ---------- Poprzedni post napisano o 06:10 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#4692 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Możliwe, jakoś stresuje mnie trochę ten lekarz. No mam nadzieję że zrobi USG żeby sprawdzić czy mała zwolniła. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4693 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#4694 |
|
Zadomowienie
|
Hej
![]() Justysia kciukasy za wizytę. Kiwi współczuję. Szybkiego powrotu do zdrowia i do domu dla synka. Niestety to jest moja największe zmartwienie, szpital które z rodziców z dzieckiem a jeszcze teraz ten covid nie ulatwia. Dziewczyny gratuluję wizyt i cukrow.Pięknie bobaski nasze przybierają. Ja melduję sie po środowej wizycie. Wszystko ok. Krzywa też mimo że jak to lekarz określił " wyplaszczona". Stan zapalny rozpedzilam. Młody nie był wazony, dopiero w styczniu. Miłego dnia ![]() Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Zapomniałam się pochwalić mam już gondole do wózka, więc mam już komplet. No i kupiliśmy łòżeczko. Stanęło jednak na dostawce chicco magic. A to wszystko przez tz, który boi się że ze wszystkim zostawię go na ostatni moment albo jak będę w szpitalu. Widzę że już pralki wstawione i prasowanie. Brawo ja już może po świętach coś ogarnę, teraz skupiam się na porzadkach i gotowaniu. Jak na twarz człowiek nie padnie to przecież świąt nie bedzie ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4695 |
|
Zadomowienie
|
@Justysia2203 kciuki za wizytę, daj znać po co i jak
@vidia9 ja mam nadzieję urodzic blisko terminu w marcu, aby były szanse na szybki pobyt w szpitalu. Moje główne zmartwienie, aby dzidzia była zdrowa i szybko wrócić do synka. Już mi się zdarzyło rozkleić myśląc, że muszę go zostawić na kilka dni i jak to chłopczyk ogarnie, żeby nie czuł się odrzucony. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4696 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() miała rok i 3 miesiące Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4697 |
|
Rozeznanie
|
Justysia daj znać jak po wizycie
Majkela, jak okna nie umyte to Jezusek się nie narodzi, trzeba o tym pamiętać :p Persefonia synek w jaki sposób był nieproporcjonalny? U Jaś na usg wychodzi ze kość udowa jest młodsza o tydzień a główka starsza o tydzień, ale na razie się tym nie martwię,lekarz mówił ze jest ok, mąż ma dość duża glowe, a ja jestem niska, może wyrówna te różnice z czasem
|
|
|
|
#4698 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj rano do mnie dotarło, że 2020 już się praktycznie skończył i to taki niby nijaki rok, ale przez jego połowę byłam w ciąży i to chyba moje największe osiągnięcie. hahaha Skierowali tatę na wymaz, zobaczymy co wyjdzie :/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4700 |
|
Zadomowienie
|
Roma właśnie jeszcze okna. Zostawiam to na poniedziałek
uwielbiam zapach świeżo wypranych firanek i choinki ![]() Jeśli chodzi o tp, to mi lekarze zawsze mówili że liczy się tylko ten z usg I trymestru. Potem dzieciaczki w różnym tempie rosną i to ze dziecko jest duze nie oznacza że sie urodzi wcześniej. Pamiętajcie jedno jest pewne, że na pewno sie urodzi i na pewno tego nie przegapimy Ps. Właśnie wcinam mandarynki, a bobas się wścieka w brzuchu. Ostatnio tonami jem cytrusy i mam lambade w brzuchu ![]() Zostawienie dziecka na czas porodu. Za pierwszym razem byłam krotko w szpitalu, a w tym czasie tz zajmował starszym. Do mnie jeździł w nocy, jak już go ululał. Za drugim razem było podobnie, z tym że po porodzie nie mogłam wrocic do domu i na tydzień musiałam wyjechać do rodziny, bo starszak miał chorobę zakaźną. Przeryczalam w szpitalu i po ze nie mogę sie zobaczyć z dziećmi, jedynie na Skype. Córka była malutka niecałe 2 lata. Za to jak wróciłam do domu nie mogłam przyzwyczaić wzroku do córki. Przed porodem była taka mała, a po porodzie nagle mi urosła. Oczywiście w porównaniu do noworodka. Dla mam spodziewajacych się kolejnego malucha, polecam male prezenty dla starszaka od młodszego i odwrotnie ![]() Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#4701 |
|
Zadomowienie
|
majkela12 - ja też mam ostatnio fazę na cytrusy
głównie pomarańcze i grejpfruty, ale tych ostatnich trochę nie chce mi się samej obierać no i gratuluję zakupów! Ja zamierzam się zabrać porządnie za wyprawkę początkiem roku. Mam już w sumie ciuszki (czekają na pranie), zamówiony wózek (do odbioru końcem stycznia, żeby mi nie zabierał miejsca w mieszkaniu ) oraz obiecane (od siostry) łóżeczko, wanienkę i laktator (dokupię tylko nowe nakładki) ![]() Persefonia - dobrze widzę, że szacowana waga Twojego malucha w 36 tygodniu wynosiła 2194 g? Z jaką wagą się urodził? |
|
|
|
#4702 |
|
pani.dietetyk
|
Cukrzycy nie ma, na czczo 74, po dwóch godzinach 102, całe szczęście. (po 1h w Norwegii nie mierzo
)Romcia, na szczęście nie musiałam pić drugi raz (nie dałabym rady chyba...) bo zwymiotowałam po przyjściu do domu już. Co do tych rożnic między nóżką a główką itd, akurat wczoraj czytałam o tym u MG na wpisie dot. usg trzeciego trymestru - pisała, że to w sumie nie jest miarodajne i lepiej na centylach polegać; podrzucam link do artykułu: https://mamaginekolog.pl/usg-iii-trymestru-28-32-tyg/ (nie wiem czy się wklei więc jak co to w googlach "mama ginekolog usg 28 32 tyg powinno wyskoczyć) Justyna, cieszę się bardzo, że u Ciebie też nie wykazano tej curkzycy. Przykro mi, że tak się czujesz coś średnio.... Mam nadzieję (na pewno!!!), że to nic poważnego i że niedługo przejdzie - bo nawet jak niepoważne to żeby nie było Ci niekomfortowo... Daj koniecznie znać po wizycie, co powiedział lekarz. Fufka, baaaardzo mocno trzymam kciuki za tatę i całą rodzinkę, pamiętaj że teraz stres niewskazany!!!! (ja wiem, że to tak łatwo mówić). Właśnie też miałąm pytać, jak się z tymi poduszkami obracacie, hahahah. Jeszcze w stronę "od środka kołdry" do zewnątrz jest w miarę ok, poducha między nogi i obrót, ale w drugą stroną jest gorzej ![]() U nas też porządki na całego - ale to tylko ze względu na wyprowadzkę 30-tego inaczej byśmy raczej olali. Trochę mi przykro, bo to trzecie z rzędu święta tylko we dwójkę i w sumie nawet bez choinki, no ale cóż... Bazille, ja te rady Twoje i innych doświadczonych naszych mamusiek chyba sobie zapisywać zacznę, żeby mi nie uciekły Bo teraz to mówię "oooo zapamiętam", ale na pewno nie. A na prawno będzie to bardzo przydatne. Pamiętaj, że zawsze chętnie pierworódki przyjmą takie ułatwiające życie wskazówki <3 U mnie faza na granata, codziennie jem. Macie już prezenty dla bliskich? U nas klasycznie, TŻ kupił sobie kurtkę a ja przelałam mu kasę, haha. W drugą stronę będzie podobnie, bo zażyczyłam sobie kurtkę do chustonoszenia. Vidia - no to Piotruś nieźle przyspieszył!!! Kolejny koksik na marcóweczkach )))
|
#4703 |
|
Wtajemniczenie
|
Yyyy nie rozumiem za bardzo czemu służyła ta dzisiejsza wizyta 🤷🏻☠♀️ Zrobili mi badanie moczu, przez 45min miałam KTG + co 3min mierzenie ciśnienia, później lekarz zrobił szybkie badanie USG sprawdził szyjkę i chyba przepływy. Powiedział że wszystko jest ok i na środę mamy kolejną wizytę w gabinecie...
Pytaliśmy o wagę ale mówił że w środę sprawdzi i że nie sprawdza się częściej niż co 10dni. Co do nocnej przygody powiedział że nie widać żadnych odchyleń i może to być spowodowane hormonami albo za dużo ruchu 🤦🏻☠♀️ oczywiście gdyby pojawiła się gorączka, krwawienie czy skurcze to na IP, nawadniać się i odpocząć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4704 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4705 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super, że glukoza w normie u mnie taki sam prezent gwiazdkowy, w sensie dostałam kurtkę, a że jest już zimno, to w niej chodzę.Persefonia, 600 g różnicy to spory grejpfrut ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4706 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
gdzieś czytałam, że rozmiar dziecka bardzo trudno ocenić, bo to zależy jak się maluszek ułoży i tak na prawdę może to się różnić w obie strony ![]() Fufka, trzymam kciuki za tatę i za całą rodzinkę! Mam nadzieję, że będzie wszytko dobrze. Na pocieszenie dodam, że babcia TŻ-a przeszła koronawirusa (a ma ponad 70 lat) i jest wszystko w porządku. Przeszła taką długą grypę (osłabienie trzymało ją w sumie 3 tygodnie), ale teraz jest już wszystko w porządku, ale też bardzo się o nią martwiliśmy, bo to jednak grupa ryzyka. |
|
|
|
|
#4707 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Justyna, a bierzesz może dodatkowy magnez? Ja biorę od ok 18 tygodnia i dzięki temu przy okazji nie mam żadnych problemów na wc .. Ale od tygodnia, hm aż przegięcie w drugą stronę. Po 2-4 razy mnie goni na wc. I zaliczyłam zalamke w zeszłym tyg, mimo, że nie mam zaparć zawitali do mnie nieproszeni goście na h... ![]() Wracaj do pełni sił. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ---------- Z kategorii porad: jeśli chodzi o śpiworki do spania, to ja robię tak, że mam zawsze dwa jeden zimowy, a jeden letni. Nie kupuje 2 zimowych.. Gdy coś się dzieje i Córka przesika czy np zwymiotuje, to w nocy przebieram w letni śpiwór i ubieram Ją wtedy ciepłej i odwrotnie. Tych wszystkich rzeczy tyle się zbiera, że ja już nie wiem, gdzie to trzymać plus wydane pieniądze.. Śpiworki do rozmiaru 110 kupowałam w ALDI, jak dla mnie są dobrej jakości. Potem w drogerii DM (typowa niemiecka), a ostatnio na polskim allegro i też są super. Babka ma sporo wzorów i rozmiarów do wyboru. Gdyby Ktoraś chciała namiar to mogę podesłać. Do zakupów aptecznych polecam dorzucić rurki Windi. Wiem, że to dość kontrowersyjny temat, podobnie jak Katarek, ale uwierzcie mi, że na czas kolek warto je mieć w zasięgu. Nam nie raz bardzo pomogły. Ale fakt pierwsze czy drugie zastosowanie było stresowe. W mig uwalnia dziecięce gazy. Wiem, że kilka lat temu można było je kupić na sztuki w aptece. Podobnie polecam mieć czopki 2 rodzaje: paracetamol i któreś z ibuprofenem. Podzielam smutek, który ogarnia mamę leżącą w szpitalu z kolejnym dzieciatkiem. Choć u mnie nie było z tym wielkiego problemu. Synus miał 1.5 roku i przyjechała do mnie na ten czas Siostra z 3 Dzieci, więc uwaga była odwrócona. Co było dla mnie bardzo dziwne, zaskakujące i niesamowite, to 5 min przed wyjściem na poród Synek zaczął mnie tak mocno tulić, sam od siebie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#4708 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jakoś lekarz skomentował ten Twój niski jeden wynik z glukozy? Powodzenia w porządkach ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Cytat:
A ja mimo że od początku mam gdzieś przesady to w tym przypadku ją posłucham ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
![]() No jest już lepiej możliwe też tak jak Persefona pisała zwyczajnie stres ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#4709 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może to Cię pocieszy lekko że mój TŻ też jest po nowotworze, co prawda nie płuc no ale niby to grupa ryzyka, covid przeszedł bardzo lekko no teraz się szybko męczy ale jakiś specjalnych problemów nie ma. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:53.

Bo pierwsze napisałaś luty a potem marzec

tylko czekać jak Mają przywali w którymś momencie

)
♀️ Zrobili mi badanie moczu, przez 45min miałam KTG + co 3min mierzenie ciśnienia, później lekarz zrobił szybkie badanie USG sprawdził szyjkę i chyba przepływy. Powiedział że wszystko jest ok i na środę mamy kolejną wizytę w gabinecie...