Mamuśki Marcóweczki 2021 :) - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2020-12-18, 13:20   #4711
Justysia2203
Wtajemniczenie

Dot.: Mamuśki Marcóweczki 2021 :)

Cytat:
Napisane przez Bazille Pokaż wiadomość
Ale zawsze to spotkanie z lekarzem i Córcią, niby nic nie działo się, ale jednak badania poczynione.
Justyna, a bierzesz może dodatkowy magnez? Ja biorę od ok 18 tygodnia i dzięki temu przy okazji nie mam żadnych problemów na wc .. Ale od tygodnia, hm aż przegięcie w drugą stronę. Po 2-4 razy mnie goni na wc. I zaliczyłam zalamke w zeszłym tyg, mimo, że nie mam zaparć zawitali do mnie nieproszeni goście na h...
Wracaj do pełni sił.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Dokładnie, nie ma czym się martwić. Dzidzia rośnie tak jak ma rosnąć. U mnie jest podobnie główka od samego początku, od pierwszych prenatalnych wieksza o 1.5-2 tyg, ale to samo miałam przy ierwszyn Synku. Mają główkę po Tacie. Zaś nóżki długie po mamie.

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Z kategorii porad: jeśli chodzi o śpiworki do spania, to ja robię tak, że mam zawsze dwa jeden zimowy, a jeden letni. Nie kupuje 2 zimowych.. Gdy coś się dzieje i Córka przesika czy np zwymiotuje, to w nocy przebieram w letni śpiwór i ubieram Ją wtedy ciepłej i odwrotnie. Tych wszystkich rzeczy tyle się zbiera, że ja już nie wiem, gdzie to trzymać plus wydane pieniądze.. Śpiworki do rozmiaru 110 kupowałam w ALDI, jak dla mnie są dobrej jakości. Potem w drogerii DM (typowa niemiecka), a ostatnio na polskim allegro i też są super. Babka ma sporo wzorów i rozmiarów do wyboru. Gdyby Ktoraś chciała namiar to mogę podesłać.

Do zakupów aptecznych polecam dorzucić rurki Windi. Wiem, że to dość kontrowersyjny temat, podobnie jak Katarek, ale uwierzcie mi, że na czas kolek warto je mieć w zasięgu. Nam nie raz bardzo pomogły. Ale fakt pierwsze czy drugie zastosowanie było stresowe. W mig uwalnia dziecięce gazy. Wiem, że kilka lat temu można było je kupić na sztuki w aptece.
Podobnie polecam mieć czopki 2 rodzaje: paracetamol i któreś z ibuprofenem.

Podzielam smutek, który ogarnia mamę leżącą w szpitalu z kolejnym dzieciatkiem. Choć u mnie nie było z tym wielkiego problemu. Synus miał 1.5 roku i przyjechała do mnie na ten czas Siostra z 3 Dzieci, więc uwaga była odwrócona.
Co było dla mnie bardzo dziwne, zaskakujące i niesamowite, to 5 min przed wyjściem na poród Synek zaczął mnie tak mocno tulić, sam od siebie.

Magnez biorę chyba od początku II trymestru.
Ojjj biedna to chyba też hormony działają że pojawiała się nieproszone H?
O tych rurkach Windi mówiły mamy lamy i też polecały na kryzysowe sytuację jak już nic nie działa. Więc jak jeszcze nasza doświadczona mamuśka poleca to ja to kupuje

Justysia2203 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 13:23   #4712
vidia9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aaska92 Pokaż wiadomość
@Justysia2203 kciuki za wizytę, daj znać po co i jak

@vidia9 ja mam nadzieję urodzic blisko terminu w marcu, aby były szanse na szybki pobyt w szpitalu. Moje główne zmartwienie, aby dzidzia była zdrowa i szybko wrócić do synka. Już mi się zdarzyło rozkleić myśląc, że muszę go zostawić na kilka dni i jak to chłopczyk ogarnie, żeby nie czuł się odrzucony.

Rozumiem

vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 13:26   #4713
Justysia2203
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fufka Pokaż wiadomość
A jaki jest przesąd?

Że jak myje się okna w ciąży to dziecko owinie się pępowina Ja mówię mojej rodzicielce że okna będę mylą a ta z krzykiem że w żadnym wypadku! No i okazało się że ona tak pomyła okna w domu i mnie ledwo uratowali bo pępowina mnie dusiła
Z tego co czytałam to przesąd, ale bratowa mi znów mówiła że nawet nie kwestia pępowiny tylko w 8-9 miesiącu w ogóle nie zaleca się kobietom w ciąży unoszenia rąk wysoko do góry bo może to spowodować odklejenie się łożyska....

Edytowane przez Justysia2203
Czas edycji: 2020-12-18 o 13:29
Stary 2020-12-18, 13:29   #4714
aga_fe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość
Heh, i pewnie będzie jak na reszcie wątków ze połowa naszych bobasów będzie z lutego

---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ----------

Ojej, to powodzenia na wizycie

Chyba ze wszystkie urodzimy po terminie w poprzedniej ciazy tak mialam i lekarze mowia ze teraz dzieci mają sporo dodatkowych witamin, mamy się zdrowo odżywiają i ogólnie dbają o siebie i dzieciom się nie spieszy. Ale to tylko teoria
Cytat:
Napisane przez majkela12 Pokaż wiadomość
Hej

Justysia kciukasy za wizytę.
Kiwi współczuję. Szybkiego powrotu do zdrowia i do domu dla synka. Niestety to jest moja największe zmartwienie, szpital które z rodziców z dzieckiem a jeszcze teraz ten covid nie ulatwia.

Dziewczyny gratuluję wizyt i cukrow.Pięknie bobaski nasze przybierają.

Ja melduję sie po środowej wizycie. Wszystko ok. Krzywa też mimo że jak to lekarz określił " wyplaszczona". Stan zapalny rozpedzilam. Młody nie był wazony, dopiero w styczniu.

Miłego dnia

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ----------

Zapomniałam się pochwalić mam już gondole do wózka, więc mam już komplet. No i kupiliśmy łòżeczko. Stanęło jednak na dostawce chicco magic. A to wszystko przez tz, który boi się że ze wszystkim zostawię go na ostatni moment albo jak będę w szpitalu.

Widzę że już pralki wstawione i prasowanie. Brawo ja już może po świętach coś ogarnę, teraz skupiam się na porzadkach i gotowaniu. Jak na twarz człowiek nie padnie to przecież świąt nie bedzie

Mój też się boi ze bedzie musial sam prac czy cokolwiek kupować ma mieć wszystko gotowe odpowiednio wcześniej. Ogolnie widzę że faceci którzy na co dzień są mega rozgarnięci i potrafią zadbać o wszystko tak przy dziecięcych wyprawkach czują się przytłoczeni i nie wiedzą co do czego
Cytat:
Napisane przez Persefonia Pokaż wiadomość
Miałam to samo jak rodziłam syna a zostawiłam córkę . Nie było mnie w domu prawie 8 dni i jak wróciłam to się mnie wstydziła miała rok i 3 miesiące

Moj syn bedzie miał 2 lata. Oby wyjsc jak najszybciej
Cytat:
Napisane przez majkela12 Pokaż wiadomość
Roma właśnie jeszcze okna. Zostawiam to na poniedziałek uwielbiam zapach świeżo wypranych firanek i choinki

Jeśli chodzi o tp, to mi lekarze zawsze mówili że liczy się tylko ten z usg I trymestru. Potem dzieciaczki w różnym tempie rosną i to ze dziecko jest duze nie oznacza że sie urodzi wcześniej. Pamiętajcie jedno jest pewne, że na pewno sie urodzi i na pewno tego nie przegapimy

Ps. Właśnie wcinam mandarynki, a bobas się wścieka w brzuchu. Ostatnio tonami jem cytrusy i mam lambade w brzuchu

Zostawienie dziecka na czas porodu. Za pierwszym razem byłam krotko w szpitalu, a w tym czasie tz zajmował starszym. Do mnie jeździł w nocy, jak już go ululał. Za drugim razem było podobnie, z tym że po porodzie nie mogłam wrocic do domu i na tydzień musiałam wyjechać do rodziny, bo starszak miał chorobę zakaźną. Przeryczalam w szpitalu i po ze nie mogę sie zobaczyć z dziećmi, jedynie na Skype. Córka była malutka niecałe 2 lata. Za to jak wróciłam do domu nie mogłam przyzwyczaić wzroku do córki. Przed porodem była taka mała, a po porodzie nagle mi urosła. Oczywiście w porównaniu do noworodka. Dla mam spodziewajacych się kolejnego malucha, polecam male prezenty dla starszaka od młodszego i odwrotnie

Z tymi prezentami to fajny patent. Ale widzę po waszych doświadczeniach ze łatwo nie będzie.
Cytat:
Dziękuję, no martwię się bo ma za sobą nowotwór płuc i brak jednego płatu, ale poradził sobie z tym, więc i covida zwalczy. Bardzo czeka na wnuczkę, więc ma kolejny powód do wyjścia z tego.
Super, że glukoza w normie u mnie taki sam prezent gwiazdkowy, w sensie dostałam kurtkę, a że jest już zimno, to w niej chodzę.

Persefonia, 600 g różnicy to spory grejpfrut

Również zdrowia życzę!. Dziadek męża też przezyl covid mimo 90l i raka z przerzutami. Bylo ciężko, dlugo to trwalo ale dochodzi do siebie. Także dodatkowe choroby czy wiek to nie jest od razu wyrok.

aga_fe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 13:58   #4715
vidia9
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bazille Pokaż wiadomość
Ale zawsze to spotkanie z lekarzem i Córcią, niby nic nie działo się, ale jednak badania poczynione.
Justyna, a bierzesz może dodatkowy magnez? Ja biorę od ok 18 tygodnia i dzięki temu przy okazji nie mam żadnych problemów na wc .. Ale od tygodnia, hm aż przegięcie w drugą stronę. Po 2-4 razy mnie goni na wc. I zaliczyłam zalamke w zeszłym tyg, mimo, że nie mam zaparć zawitali do mnie nieproszeni goście na h...
Wracaj do pełni sił.

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Dokładnie, nie ma czym się martwić. Dzidzia rośnie tak jak ma rosnąć. U mnie jest podobnie główka od samego początku, od pierwszych prenatalnych wieksza o 1.5-2 tyg, ale to samo miałam przy ierwszyn Synku. Mają główkę po Tacie. Zaś nóżki długie po mamie.

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Z kategorii porad: jeśli chodzi o śpiworki do spania, to ja robię tak, że mam zawsze dwa jeden zimowy, a jeden letni. Nie kupuje 2 zimowych.. Gdy coś się dzieje i Córka przesika czy np zwymiotuje, to w nocy przebieram w letni śpiwór i ubieram Ją wtedy ciepłej i odwrotnie. Tych wszystkich rzeczy tyle się zbiera, że ja już nie wiem, gdzie to trzymać plus wydane pieniądze.. Śpiworki do rozmiaru 110 kupowałam w ALDI, jak dla mnie są dobrej jakości. Potem w drogerii DM (typowa niemiecka), a ostatnio na polskim allegro i też są super. Babka ma sporo wzorów i rozmiarów do wyboru. Gdyby Ktoraś chciała namiar to mogę podesłać.

Do zakupów aptecznych polecam dorzucić rurki Windi. Wiem, że to dość kontrowersyjny temat, podobnie jak Katarek, ale uwierzcie mi, że na czas kolek warto je mieć w zasięgu. Nam nie raz bardzo pomogły. Ale fakt pierwsze czy drugie zastosowanie było stresowe. W mig uwalnia dziecięce gazy. Wiem, że kilka lat temu można było je kupić na sztuki w aptece.
Podobnie polecam mieć czopki 2 rodzaje: paracetamol i któreś z ibuprofenem.

Podzielam smutek, który ogarnia mamę leżącą w szpitalu z kolejnym dzieciatkiem. Choć u mnie nie było z tym wielkiego problemu. Synus miał 1.5 roku i przyjechała do mnie na ten czas Siostra z 3 Dzieci, więc uwaga była odwrócona.
Co było dla mnie bardzo dziwne, zaskakujące i niesamowite, to 5 min przed wyjściem na poród Synek zaczął mnie tak mocno tulić, sam od siebie.

Ja poproszę namiary priv na allegro

---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Mój też się obawia się, że nie zdążymy po wczorajszej wizycie po świętach kupujemy wszystko, ja dziś zakupiłam proszki i w styczniu będę pytać i prasować

Nie mam takich doświadczeń jak Wy, bo to nasze pierwsze dziecko, ale moja mama powtarza że kiedy urodziła moją siostrę, ja miałam 2 latka i po powrocie mamy ze szpitala nie poznałam jej. Ale to było 26 lat temu, teraz jest Skype, wideokonferencje, telefony, zdjęcia wierzę że Wasze dzieciaczki dzięki temu będą tylko tęsknić i przywitają Was z radością

vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 14:24   #4716
stookrotka1991
Zadomowienie

Jestem po wizycie za dużo się nie zmieniło po ostatniej by byłam we wtorek, jedynie to ze mały waży 1500 gram i wszystko ok

Mamy do kupienia łóżeczko a co najdziwniejsze materac już kupiliśmy i wczoraj przyszedł został nam też przewijak planujemy taki na łóżeczko kupić, powoli kończymy pokoik jak już będzie ready to wstawię fotkę na fb trochę pierdół jeszcze zostało typu właśnie podkłady do przewijania i podkłady po porodzie to kupię jedne, myślę aby jeszcze z takich aptecznych kupić nakładki na sedes do szpitala zawsze to chyba wygodniejsze jest? Może któraś ma doświadczenie?

kocham ...
stookrotka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 14:39   #4717
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stookrotka1991 Pokaż wiadomość
Jestem po wizycie za dużo się nie zmieniło po ostatniej by byłam we wtorek, jedynie to ze mały waży 1500 gram i wszystko ok

Mamy do kupienia łóżeczko a co najdziwniejsze materac już kupiliśmy i wczoraj przyszedł został nam też przewijak planujemy taki na łóżeczko kupić, powoli kończymy pokoik jak już będzie ready to wstawię fotkę na fb trochę pierdół jeszcze zostało typu właśnie podkłady do przewijania i podkłady po porodzie to kupię jedne, myślę aby jeszcze z takich aptecznych kupić nakładki na sedes do szpitala zawsze to chyba wygodniejsze jest? Może któraś ma doświadczenie?

O tych nakładach na sedes nie pomyślałam, ja sedes wykładałam papierem toaletowym , ale szczerze nie wiem, czy nawet jak będę mieć te nakładki to o nich pomyślę.

aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 15:37   #4718
Justysia2203
Wtajemniczenie

Cytat:

Oooo dobry pomysł z tymi nakładkami... No "na małysza" może być ciężko po takim wysiłku, a po CC

Stary 2020-12-18, 16:02   #4719
Persefonia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Justysia2203 Pokaż wiadomość
Oooo dobry pomysł z tymi nakładkami... No "na małysza" może być ciężko po takim wysiłku, a po CC

Ja tylko na Małysza nawet jak mnie po porodzie ,,czyściło,, to na Małysza i czułam się jak krowa która stoi i z niej leci

Persefonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 16:26   #4720
Roma1987
Rozeznanie

Hahahaha wyobraziłam sobie ta krowę :p

Persefonia 4 tygodnie krótsze kości udowe to ja już bym panikowała pewnie, Ty się stresowalas? Czy lekarz mówił ze wszystko ok ?synek jest z niższych dzieci? Wiadomo ze może się to jeszcze wszystko zmienić jak podrośnie

Okna i firanki nie przesad dziewczyny, chodzi o podnoszenie rak do góry przez dłuższy czas, niebezpiecznie dla łożyska, może się odkleić i takie tam, a tego nie chcemy! I tak za oknem smog, za tydzień będzie to samo, ja nie myje

Justysia wizyta była, lekarz nie zauważył żadnych nieprawidłowości, na pewno wszystko jest ok
Roma1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 16:47   #4721
Fufka
Zakorzenienie

Cytat:
Że jak myje się okna w ciąży to dziecko owinie się pępowina Ja mówię mojej rodzicielce że okna będę mylą a ta z krzykiem że w żadnym wypadku! No i okazało się że ona tak pomyła okna w domu i mnie ledwo uratowali bo pępowina mnie dusiła
Z tego co czytałam to przesąd, ale bratowa mi znów mówiła że nawet nie kwestia pępowiny tylko w 8-9 miesiącu w ogóle nie zaleca się kobietom w ciąży unoszenia rąk wysoko do góry bo może to spowodować odklejenie się łożyska....

No to jak mówicie, że łożysko może się odkleić, to nie myję, jeszcze pół roku oblecą. Chyba że namówię TŻ
Cytat:
Napisane przez aga_fe Pokaż wiadomość
Chyba ze wszystkie urodzimy po terminie w poprzedniej ciazy tak mialam i lekarze mowia ze teraz dzieci mają sporo dodatkowych witamin, mamy się zdrowo odżywiają i ogólnie dbają o siebie i dzieciom się nie spieszy. Ale to tylko teoria Mój też się boi ze bedzie musial sam prac czy cokolwiek kupować ma mieć wszystko gotowe odpowiednio wcześniej. Ogolnie widzę że faceci którzy na co dzień są mega rozgarnięci i potrafią zadbać o wszystko tak przy dziecięcych wyprawkach czują się przytłoczeni i nie wiedzą co do czegoMoj syn bedzie miał 2 lata. Oby wyjsc jak najszybciejZ tymi prezentami to fajny patent. Ale widzę po waszych doświadczeniach ze łatwo nie będzie.Również zdrowia życzę!. Dziadek męża też przezyl covid mimo 90l i raka z przerzutami. Bylo ciężko, dlugo to trwalo ale dochodzi do siebie. Także dodatkowe choroby czy wiek to nie jest od razu wyrok.

Dziekuję, wierzę, że będzie dobrze

Fufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 17:24   #4722
Justysia2203
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja tylko na Małysza nawet jak mnie po porodzie ,,czyściło,, to na Małysza i czułam się jak krowa która stoi i z niej leci

Uwielbiam Twoje porównania

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Roma1987 Pokaż wiadomość
Hahahaha wyobraziłam sobie ta krowę

Persefonia 4 tygodnie krótsze kości udowe to ja już bym panikowała pewnie, Ty się stresowalas? Czy lekarz mówił ze wszystko ok ?synek jest z niższych dzieci? Wiadomo ze może się to jeszcze wszystko zmienić jak podrośnie

Okna i firanki nie przesad dziewczyny, chodzi o podnoszenie rak do góry przez dłuższy czas, niebezpiecznie dla łożyska, może się odkleić i takie tam, a tego nie chcemy! I tak za oknem smog, za tydzień będzie to samo, ja nie myje

Justysia wizyta była, lekarz nie zauważył żadnych nieprawidłowości, na pewno wszystko jest ok
Też mi się tak wydaje

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Cytat:
No to jak mówicie, że łożysko może się odkleić, to nie myję, jeszcze pół roku oblecą. Chyba że namówię TŻ Dziekuję, wierzę, że będzie dobrze

Ja też będę namawiać TŻ do mycia okien i do ogarnięcia szafek w kuchni Chociaż przy Bretońskiej pogodzie nie wiem czy jest sens przed wiosną

Stary 2020-12-18, 17:24   #4723
Bazille
Raczkowanie

Cytat:

A może mały płyn do dezynfekcji w sprayu? Ja tak robiłam. Ale tu było tak, że 2 osoby w sali i w każdej sali łazienka z wc. Przemywalam zawsze namoczoną serwetką z mydłem i siadałam.
A tak toaletach publicznych nigdy nie siadam. W żadnej sytuacji

Edytowane przez Bazille
Czas edycji: 2020-12-18 o 21:03
Bazille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 17:30   #4724
aaska92
Zadomowienie

Cytat:

Ja po cc nie wyobrażam sobie na Małysza ogólnie nie wspominam dobrze pierwszych wizyt w toalecie .

Stary 2020-12-18, 18:01   #4725
Roma1987
Rozeznanie

A no widzisz, dobrze ze mowisz, bo mnie cc dotyczy

Ogólnie to się boje zaparć po cc i ogólnie pojscia do kibelka na numer 2 po cesarce :p
Stary 2020-12-18, 18:15   #4726
whimxx
pani.dietetyk

Na Małysza w ogóle nie powinno się sikać, jest to niezdrowe, sprzyja problemom z mięśniami dna miednicy i obniżaniu narządów rodnych - to info od mojej fizjoterapeutki; a jak śledzę fizjoterapeutki uroginekologiczne to baaardzo często w swoich SM ten temat poruszają.

Jak już w temacie, to pozycja przy "dwójce" też jest BARDZO ważna i powinnyśmy mieć nogi lekko wyżej - fajnie, że coraz bardziej popularne stają się podnóżki specjalne do wc:P Pomaga to w prawidłowym wypróżnieniu.
Polecam spróbować tak czy owak, a już szczególnie jak cierpicie na problemy jelitowe - prawidłowa pozycja podczas defekacji to moj pierwszy punkt na konsulatach z ludzmi z problemami jelitowymi i zdziwilybyscie sie, jak duzo daje.
W Azji mają to najlepiej rozwiązane - na kucaka - najzdrowiej :PP

Btw. z cykly "fun story" pierwsza noc jak zaczęlismy mieszkać z TZ-tem razem to zapomnialam o moim "podnożku" z toalety, ktorym byla sterta książek. Oj, dlugo musialam się tlumaczyc po co mi tam te wszystkie ksiazki są xDDD (wtedy to wiecie, temat dwojki to jeszcze byl wstyd, dziewczynki przeciez nie robią )

Edytowane przez whimxx
Czas edycji: 2020-12-18 o 18:21
whimxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 20:15   #4727
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
A no widzisz, dobrze ze mowisz, bo mnie cc dotyczy

Ogólnie to się boje zaparć po cc i ogólnie pojscia do kibelka na numer 2 po cesarce :p
Oj też się bałam. Jeszcze przed nasłuchałam się jaka to masakra pierwsza dwójka po cc , ale nie było tak źle. Grunt się w miarę możliwości szybko spionizowac i przezwyciężyć strach w prostowaniu od początku

Stary 2020-12-18, 20:38   #4728
Persefonia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez whimxx Pokaż wiadomość
Na Małysza w ogóle nie powinno się sikać, jest to niezdrowe, sprzyja problemom z mięśniami dna miednicy i obniżaniu narządów rodnych - to info od mojej fizjoterapeutki; a jak śledzę fizjoterapeutki uroginekologiczne to baaardzo często w swoich SM ten temat poruszają.

Jak już w temacie, to pozycja przy "dwójce" też jest BARDZO ważna i powinnyśmy mieć nogi lekko wyżej - fajnie, że coraz bardziej popularne stają się podnóżki specjalne do wc:P Pomaga to w prawidłowym wypróżnieniu.
Polecam spróbować tak czy owak, a już szczególnie jak cierpicie na problemy jelitowe - prawidłowa pozycja podczas defekacji to moj pierwszy punkt na konsulatach z ludzmi z problemami jelitowymi i zdziwilybyscie sie, jak duzo daje.

Btw. z cykly "fun story" pierwsza noc jak zaczęlismy mieszkać z TZ-tem razem to zapomnialam o moim "podnożku" z toalety, ktorym byla sterta książek. Oj, dlugo musialam się tlumaczyc po co mi tam te wszystkie ksiazki są xDDD (wtedy to wiecie, temat dwojki to jeszcze byl wstyd, dziewczynki przeciez nie robią )
Od kad kupiłam córce ten właśnie podnóżek by sięgała do kranu to nie wyobrażam sobie, wypróżnić się bez . Kiedyś właśnie przeczytałam , że taka pozycja jest dobra a ja często miałam w ciąży zaparcia no i jak raz spróbowałam z nogami wyżej tak już zostało .

---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Cytat:
Hahahaha wyobraziłam sobie ta krowę

Pewnie że Panikowałam , matko ja już nawet Downa mu przypisałam . Urodził się wysoki bo 57cm . Na pewno nie jest niski , między dziećmi jest 15 miesięcy różnicy i większość myślała że to bliźniacy , oczywiście około roku syna . Przykład on mając 8cmiesiecy mierzył 81cm a córka mając wtedy dwa lata i miesiąc miała 86 ale mam wrażenie że udo ma krótkie a łydkę za to długa .

Persefonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 20:39   #4729
Fufka
Zakorzenienie

Cytat:
Uwielbiam Twoje porównania

---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Też mi się tak wydaje

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:21 ----------

Ja też będę namawiać TŻ do mycia okien i do ogarnięcia szafek w kuchni Chociaż przy Bretońskiej pogodzie nie wiem czy jest sens przed wiosną

Zawsze się zastanawiałam, w której części Francji mieszkasz słyszałam, że Bretonia jest piękna i warto ją odwiedzić

A tak przy okazji, planujecie już wyjazdy/wakacje z dziećmi?
Cytat:

Plus jeszcze nie powinno się długo siedzieć

Stary 2020-12-18, 20:54   #4730
Justysia2203
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja u którejś fizjo na IG widziałam jeszcze że trzeba się uśmiechać podczas dwujeczki po mocno pikantnym jedzonku to ja myślę że takie uśmiechanie się jest raczej niemożliwe

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:
Zawsze się zastanawiałam, w której części Francji mieszkasz słyszałam, że Bretonia jest piękna i warto ją odwiedzić

A tak przy okazji, planujecie już wyjazdy/wakacje z dziećmi?Plus jeszcze nie powinno się długo siedzieć

No Bretonia jest dość dzika ja mieszkam jeszcze przy samym oceanie więc te tereny są naprawdę bajeczne aż czasem żałuję że nie umiem tego oddać zdjęciami... I muszę przyznać że tu ludzie są naprawdę przyjaźnie nastawieni, zabrzmi to strasznie ale my się cieszymy że tu jednak jest przewaga rodowitych Francuzów, nie ma tu aż tak dużej mieszanki kulturowej.
Aaaaa i w Bretanii cudne są te małe nadmorskie miasteczka, no bajka po prostu

Stary 2020-12-18, 20:55   #4731
Justysia2203
Wtajemniczenie

To zdjęcie jest zrobione jakieś 10-15km od naszego mieszkania received_1038738306544262~2_resize_55.jpg

Stary 2020-12-18, 21:06   #4732
Bazille
Raczkowanie

Cytat:
To zdjęcie jest zrobione jakieś 10-15km od naszego mieszkania Załącznik 7736337

Bazille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 21:20   #4733
pani_smith
Zakorzenienie

OO wow, ale bajkowo!

Cytat:
Napisane przez aga_fe Pokaż wiadomość
Ogolnie widzę że faceci którzy na co dzień są mega rozgarnięci i potrafią zadbać o wszystko tak przy dziecięcych wyprawkach czują się przytłoczeni i nie wiedzą co do czego
hehehe dokładnie tak się dziś czułam na zakupach ciuszkowych dla dzieci. Następnym razem pójdę z listą, choć bardziej prawdopodobny jest scenariusz, że zrobię zakupy online, bo przecież mądre głowy znów nas zamykają

Namówiłam Starego, żebyśmy jutro pojechali zamówić fotel i komodę - potrzebuję miejsce do przechowywania. Po małej wojence uzmysłowiłam mu, że wszystkie etapy naszego remontu muszą sie zakończyć w styczniu. Nie ma opcji, żeby mi w lutym coś tu jeszcze montował, chyba że planuje wieszać moje zasłony

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 21:42   #4734
aaska92
Zadomowienie

Cytat:

Pięknie

Stary 2020-12-18, 21:43   #4735
stookrotka1991
Zadomowienie

Cytat:

Cudo zadzroszcze 🥰☺

kocham ...
stookrotka1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-18, 22:15   #4736
Fufka
Zakorzenienie

Cytat:

Cudownie.
Cytat:
Napisane przez pani_smith Pokaż wiadomość
OO wow, ale bajkowo!

hehehe dokładnie tak się dziś czułam na zakupach ciuszkowych dla dzieci. Następnym razem pójdę z listą, choć bardziej prawdopodobny jest scenariusz, że zrobię zakupy online, bo przecież mądre głowy znów nas zamykają

Namówiłam Starego, żebyśmy jutro pojechali zamówić fotel i komodę - potrzebuję miejsce do przechowywania. Po małej wojence uzmysłowiłam mu, że wszystkie etapy naszego remontu muszą sie zakończyć w styczniu. Nie ma opcji, żeby mi w lutym coś tu jeszcze montował, chyba że planuje wieszać moje zasłony
Ja na razie powiedziałam, że chcę jechać do BRW ale jeszcze nie wie po co ale już zapowiedział, że po świętach przenosimy TŻ biurko do tymczasowego biura. Ja chcę i muszę mieć miejsce na dziecięce rzeczy

Stary 2020-12-18, 22:29   #4737
Kiwi_898
Raczkowanie

Cytat:
Miałam to samo jak rodziłam syna a zostawiłam córkę . Nie było mnie w domu prawie 8 dni i jak wróciłam to się mnie wstydziła miała rok i 3 miesiące

My się tak pocieszamy ze ten pobyt synka w szpitalu to taka próba generalna przed porodem, narazie znosi dzielnie rozłąkę z Mamą.

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:19 ----------

Cytat:
Yyyy nie rozumiem za bardzo czemu służyła ta dzisiejsza wizyta 🤷🏻♀️ Zrobili mi badanie moczu, przez 45min miałam KTG + co 3min mierzenie ciśnienia, później lekarz zrobił szybkie badanie USG sprawdził szyjkę i chyba przepływy. Powiedział że wszystko jest ok i na środę mamy kolejną wizytę w gabinecie...
Pytaliśmy o wagę ale mówił że w środę sprawdzi i że nie sprawdza się częściej niż co 10dni.
Co do nocnej przygody powiedział że nie widać żadnych odchyleń i może to być spowodowane hormonami albo za dużo ruchu 🤦🏻♀️ oczywiście gdyby pojawiła się gorączka, krwawienie czy skurcze to na IP, nawadniać się i odpocząć.

Już teraz musimy więcej odpoczywać. Oby to był jakiś fałszywy alarm i teraz było tylko lepiej.

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

Cytat:

Po pierwsze mamy zmieniony środek ciężkości więc łatwo o upadek a po drugie właśnie nie powinno się podnosić rak do góry, bo coś się dzieje z krążeniem. Ja tam się do okien w te święta nie pcham

---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Cytat:
Napisane przez aaska92 Pokaż wiadomość
O tych nakładach na sedes nie pomyślałam, ja sedes wykładałam papierem toaletowym , ale szczerze nie wiem, czy nawet jak będę mieć te nakładki to o nich pomyślę.

Miałam nakładki przy pierwszym porodzie i wiecznie zapominałam ich wziac ze sobą do lazienki i i tak kończyło się na papierze toaletowym

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Cytat:

Cudowne foto

Kiwi_898 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2020-12-19, 00:48   #4738
Roma1987
Rozeznanie

Bretania pieeeeeekna, zazdroszczę

Muszę zainwestować w podnózek z Ikea, przyda się przy bobo prędzej czy później, ale z tym uśmiechaniem podczas dwójki to nie słyszałam, ale wyobrażam sobie to

Skończyłam oglądać drugi sezon faceta na święta, dawno nic na netfliksie tak mnie nie zachwyciło
Stary 2020-12-19, 08:07   #4739
Justysia2203
Wtajemniczenie

Dzień dobry
No nie ukrywam że cieszę się z faktu mieszkania w Bretanii, będzie gdzie jeździć z małą na spacery a jak się uda przeprowadzić gdzieś do małego miasteczka to już w ogóle będę szalała z radości tylko pogoda tutaj pozostawia niestety wiele do życzenia no ale, nie można mieć wszystkiego, cieszę się tym co jest
Dziewczyny ile paczek pampków i chusteczek kupujecie? Ja się nastawiłam na dwa opakowania 1 i dwa opakowania 2, chusteczek myślałam żeby kupić 2-3 paczki z różnych firm żeby zobaczyć które będą najbardziej nam i Mii odpowiadały

Stary 2020-12-19, 08:26   #4740
Fufka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry
No nie ukrywam że cieszę się z faktu mieszkania w Bretanii, będzie gdzie jeździć z małą na spacery a jak się uda przeprowadzić gdzieś do małego miasteczka to już w ogóle będę szalała z radości tylko pogoda tutaj pozostawia niestety wiele do życzenia no ale, nie można mieć wszystkiego, cieszę się tym co jest
Dziewczyny ile paczek pampków i chusteczek kupujecie? Ja się nastawiłam na dwa opakowania 1 i dwa opakowania 2, chusteczek myślałam żeby kupić 2-3 paczki z różnych firm żeby zobaczyć które będą najbardziej nam i Mii odpowiadały

Jest pięknie, a pogoda to chyba taka "angielska" jest z jednej strony przytłaczający częsty deszcz, ale jest tak zielono...

W czwartek na szkole położna mówiła, że jeżeli planowana waga urodzeniowa jest ok. 3400 to najlepiej kupić 1 i żeby nie robić dużych zapasów, bo nie wiadomo czy dziecku przypasują. Ja chcę kupić paczkę muumi i Naty, lub Bamboo. Tam generalnie nie ma co uczulić, tylko te dwie pierwsze są dostępne przez neta, więc 2 dni trzeba poczekać. Chcę też kupić paczkę paczek Waters wipes i rossmanowych 99,9 (wodnych) ale generalnie nastawiam się na używanie ww. sporadyczne i spróbuję prania. Tak poza tym to płatki bawełniane, gaziki i domowej roboty ściereczki, które będzie można prać. Nastawiam się na pranie codziennie lub co drugi dzień, zobaczymy.

W ogóle pranie mnie stresuje. Nie wiem co z czym (czy ryzykować jasne z ciemnym, ale proszek mam do białego). Ciemnych mam mało, więc czy mogę dorzucić do naszego prania, ale dla nas ja używam kapsułek i zmiekczacza. Czy 2 prania wystarczą, w sensie czy wystarczy że wszystko wypiorę 2 razy i mogę schować (do nieistniejącej komody), czy jeszcze prasować? A jak tak to kiedy, bo przecież termin na 18.03. Hahaha to brzmi jak szaleństwo, ale serio mnie to stresuje od dobrego miesiąca

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości