|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 |
Eternal rebel
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 10.
Znam tylko jedną osobę, która już niemalże stoi w kolejce po szczepienie bo chce jak najszybciej wrócić do swoich światowych wojaży, do tych swoich Nowych Zelandii i innych Australiów, aż ją nosi. Dziwię się jej, ale ok, każdy myśli za siebie. Ja też już tak strasznie tęsknię, żeby polecieć gdzieś samolotem za granicę no ale nie AŻ tak...
![]() |
#842 |
Konto usunięte
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88375837]Ale dokad uciekali? Przeciez trzeba pracowac
![]() Ja dzisiaj czytalam, ze byly kontrole na granicy polsko-niemieckiej, bo [,b[Niemcy masowo jechali do Polski na zakupy [/B] ![]() To samo bylo w przypadku NL- Belgowie i Niemcy masowo jeździli do NL na zakupy, bo tu wszystko bylo otwarte ![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#843 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Szczepicie się na koronawirusa?
Cytat:
Raz, że mam już tego dosyć, dwa, już się oswoiłam z myślą o szczepieniu. Tak na chłopski rozum, to nie wierzę że mają zamiar wybić połowę populacji, w tym medyków. Każdy lek może zaszkodzić, ta szczepionka również. I uważam że jest przebadana w podstawowym stopniu. Ale jaką mam inną alternatywę? Im mniej ludzi się zaszczepi, tym restrykcje będą dłuższe i naciski rządów będą większe. Nie wierzę że nie szczepienie "rozejdzie się po kościach", czy obecne restrykcje w Polsce nie mają nic wspólnego z małym zainteresowaniem szczepieniem? Bo jeśli patrzeć na statystyki, to nijak się mają do wprowadzanych restrykcji. W UK pierwszą dawkę przyjęło już 500 tys ludzi, żaden z nich nie padł trupem, a są to osoby powyżej 80 roku życia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#844 |
Konto usunięte
|
Przyznam szczerze ze jestem w szoku jak bardzo ludzie sa zafiksowani na punkcie zakupow. Otwarte sa drogerie, spozywka, zoologiczne, w internecie mozna dostac prawie wszystko (na amazonie nadal sa produkty z dostawa przed swietami), ale nieee, trzeba bylo najpierw oblegac sklepy do przesady w poniedzialek i wtorek, a teraz trzeba jeszcze jechac za granice. No gdzies sa chyba granice tego konsumpcjonizmu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#845 |
Konto usunięte
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88375831]No ja właśnie ostatnio na to weszłam i w historii nie mam kompletnie nic. Brak danych. Mam tylko przepisane recepty i nic poza tym.
Wiesz może dlaczego? ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Nie wiem. Ja mam wszystkie wizyty, nawet teleporady. Nie jestem związana z branżą medyczną zawodowo, tylko jako pacjent. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#846 |
Wtajemniczenie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88375837]Ale dokad uciekali? Przeciez trzeba pracowac
![]() Ja dzisiaj czytalam, ze byly kontrole na granicy polsko-niemieckiej, bo Niemcy masowo jechali do Polski na zakupy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 00:31 ---------- Poprzedni post napisano o 00:30 ---------- Dla mnóstwa ludzi właśnie zaczynają się świąteczne urlopy. A tu taki zonk. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#847 |
Zakorzenienie
|
![]() Ja dzisiaj czytalam, ze byly kontrole na granicy polsko-niemieckiej, bo Niemcy masowo jechali do Polski na zakupy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#848 |
Wtajemniczenie
|
Dark Chocolate, jak nastrój dzisiaj? Trzymasz się jakoś?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#849 |
Konto usunięte
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;88375858]Przyznam szczerze ze jestem w szoku jak bardzo ludzie sa zafiksowani na punkcie zakupow. Otwarte sa drogerie, spozywka, zoologiczne, w internecie mozna dostac prawie wszystko (na amazonie nadal sa produkty z dostawa przed swietami), ale nieee, trzeba bylo najpierw oblegac sklepy do przesady w poniedzialek i wtorek, a teraz trzeba jeszcze jechac za granice. No gdzies sa chyba granice tego konsumpcjonizmu.[/QUOTE]Ja niektórych rzeczy nie umiem kupić przez internet.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#850 |
Wtajemniczenie
|
Francja zamknęła przejście graniczne w Dover. Wszystkie tiry stoją na granicy. No to teraz podziękujmy rządowi Francji i UK za chaos z dostawami produktów. Niech ich szlag trafi, to jutro spodziewam się armagedonu w marketach. Jprdl! Jestem w*urwiona na maksa
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#851 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieje, ze u Ciebie tez wszystko ok, zazdroszcze tier 2 ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#852 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#853 |
Wtajemniczenie
|
Tłumaczyli to tym, że szczepionki na grypę zamawia się z wielomiesięcznym wyprzedzeniem, bazując na liczbie zamówienia z poprzedniego roku. A że Polska nie zamawia dużo, bo ludzie się nie szczepią, to zamówienie nie było dużo większe od tego z zeszłego roku.
Dla przykładu, UK w poprzednim roku zamówiło 15 mln dawek, w tym roku 30 mln. Może była opcja podwojenia zamówienia? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#854 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No może oprócz tego że właśnie mnie szlag trafił jak przeczytałam że Francja zamknęła granicę na 48 godzin na dostawy towarów. To po ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Nie martw się, przetrzymamy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#855 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#856 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#857 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do restrykcji to moim zdaniem nie do konca. W wielu krajach duzo osob chce sie szczepic i sa duzo gorsze restrykcje niz u nas. Fakt faktem ze maja wiecej przypadkow. Jednak mysle ze u nas troche rzad bedzie z nich przyklad, troche moze tez boi sie zarazen, ale mysle ze ogolnie moga miec w tym jakis swoj cel. Nie mowie ze zaczelam wierzyc w teorie spiskowe ale niektore cos w sobie maja. Gdzies na obrazku bylo, ze styczen to bedzie zamkniecie nas, ze bedzie nowa odmiana wirusa (mutacja) ktora teraz faktycznie niby jest, sa artykuly. To w takim razie skad wiedzieli o tym wczesniej? Tak jakby to byly prawdziwe przecieki. Chyba ze faktycznie ktos po prostu domyslil sie ze tak bedzie. Tak jakby spelnial sie scenariusz. Mimo ze wczesniej sie z tego smialam i w to nie wierzylam. Niemniej ok tez jestem tym zmeczona i pewnie bylabym sklonna wziac te szczepionke jakby to mialo sie skonczyc. Tylko obym faktycznie tego nie przyplacila ciezkimi powiklaniami i nie zalowala tego i zeby tez bylo jak wsrod tych szczepionych ze wszystko ok ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[COLOR="Silver"] ---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano o 00:01 ---------- Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Monia284 Czas edycji: 2020-12-20 o 23:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#858 |
Raczkowanie
|
My się na Sylwestra nigdzie nie wybieramy, siedzimy z dziećmi w domu bo jedni dziadkowie imorezują a drudzy się boją 😑 zamówiłam już duży zestaw sushi, Prosecco zawsze mam 😂 z dziećmi zrobimy wcześniej pizze i będzie fajnie.
Perse, z ciekawości, czego nie umiesz kupić przez internet? Dla mnie minusem jest tylko to, że zamawiam dużo i mam zablokowaną kasę na koncie dopóki nie zrobię zwrotu. No ale nie są to tysiące zł, bez przesady 😉 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#859 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Trzymaj się, mała! ![]() Jak to jest z kwarantanną dla osób wracających spoza kraju transportem własnym - znalazłam informację, że jeśli wrócę transportem własnym (np. autem) to mnie nie dotyczy? I druga kwestia, zakładajac, że np. wyląduję na kwarantannie, bo system działa jak działa. Wiem, że mogę pracować zdalnie, ale jak to się robi w praktyce? Muszę informować o tym szefa, o kwarantannie, coś odkręcać w Zusie? Czy w ogóle w systemie jakoś widać, z jakiego powodu jest ta kwarantanna? I jak to jest z kwarantanną, zakladam, że mam kilkaset km od granicy do miejsca zamieszkania. Mogę się przemieszczać po kraju transportem zorganizowanym bez problemu? Oglądałam filmik youtubera, który przejechał kilkaset km po kraju w ten sposób (wiem, że trzeba poinformować o miejscu spędzania kwarantanny). Jaki to ma w ogóle sens? Edycja: piszę oczywiście o kwarantannie od 28, a gość, który tak jechał, jest obcokrajowcem. Cytat:
No jak ktoś podróżuje często to wcale się nie zdziwię. Nie rozumiem za bardzo zdziwienia takim podejściem. Szczepionka na koronę to nie jest szczepionka z jakąś dżumą. Jeśli mogłabym bez problemu polecieć sobie samolotem i wrócić do kraju bez kwarantanny to mogę być pierwszą zaszczepioną. ![]() Edytowane przez bbab4b1e68366f09bc3914c9672f02df694c852f_622be7447f718 Czas edycji: 2020-12-20 o 23:07 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#860 |
Zakorzenienie
|
Ja jak ktos napisal na dobra sprawe tez np wole buty przymierzac na zywo (no i nie pisze tego tylko dlatego ze pracuje w sklepie obuwniczym). Mam dosc szeroka stope o wysokim podbiciu wiec wiele butow na mnie nie pasuje i musze potem odsylac. Tylko jeden mam taki sprawdzony sklep ze generalnie wiekszosc na mnie pasowala a nawet jak nie to buty sa tam za okolo 50 zl chinskie bo chinskie ale nie czuje sie stratna jakby bylo cos nie tak ani nie czuje sie zle jak rozpadna sie po sezonie. Zimowe juz wole troche drozsze ze sklepu (moze nie musi byc skora ale drozsza) ale trampki i inne lubie stamtad. Jak za ta cene sa ok. Jednak poza tym lubie przymierzyc w sklepie. Czasem bywalo tak ze przymierzylam prawie wszystkie buty na sklepie (np zimowe) i tylko jedne lub zadne pasowaly na moja szersza stope lub podbicie. Dlatego u mnie warto mierzyc.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#861 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#862 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#863 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 01:20 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Czarina Czas edycji: 2020-12-20 o 23:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#864 |
BAN stały
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;88375906]Trzymaj się, mała!
![]() Jak to jest z kwarantanną dla osób wracających spoza kraju transportem własnym - znalazłam informację, że jeśli wrócę transportem własnym (np. autem) to mnie nie dotyczy? I druga kwestia, zakładajac, że np. wyląduję na kwarantannie, bo system działa jak działa. Wiem, że mogę pracować zdalnie, ale jak to się robi w praktyce? Muszę informować o tym szefa, o kwarantannie, coś odkręcać w Zusie? Czy w ogóle w systemie jakoś widać, z jakiego powodu jest ta kwarantanna? I jak to jest z kwarantanną, zakladam, że mam kilkaset km od granicy do miejsca zamieszkania. Mogę się przemieszczać po kraju transportem zorganizowanym bez problemu? Oglądałam filmik youtubera, który przejechał kilkaset km po kraju w ten sposób (wiem, że trzeba poinformować o miejscu spędzania kwarantanny). Jaki to ma w ogóle sens? Edycja: piszę oczywiście o kwarantannie od 28, a gość, który tak jechał, jest obcokrajowcem. No jak ktoś podróżuje często to wcale się nie zdziwię. Nie rozumiem za bardzo zdziwienia takim podejściem. Szczepionka na koronę to nie jest szczepionka z jakąś dżumą. Jeśli mogłabym bez problemu polecieć sobie samolotem i wrócić do kraju bez kwarantanny to mogę być pierwszą zaszczepioną. ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#865 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sa statystki ze w Polsce chyba taka mloda osoba niezwiazana z branza medyczna niechorujaca moze poczekac na szczepienie z rok czy dwa lata. Gdzies to moze byc sprawniej ale u nas chyba duzo biurokracji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#866 |
Zakorzenienie
|
Duzo zdrowia Ingrid
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#867 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
https://www.cdc.gov/vaccines/acip/me...Bz-MXAoJN6mfxs CDC kłamie? hmmm. "W ciągu pierwszego tygodnia szczepień przeciwko Covid-19 w Wielkiej Brytanii szczepionkę otrzymało 137 897 osób - poinformował w środę Nadhim Zahawi, wiceminister zdrowia odpowiedzialny za program szczepień." ( https://forsal.pl/lifestyle/zdrowie/...-tys-osob.html ) To by się zgadzało z tą tabelką. Nie wiem gdzie tu nieścisłości wg Ciebie |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#868 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale na co ma czekać? Powikłania mogą zawsze wystąpić, nawet jak się będziesz szczepić na ospę jak miliony ludzi przed tobą. Tego się nie da przewidzieć, bo to zależy od tego, jak reaguje organizm i czekanie nic tu nie zmieni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#869 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 43f4c6e05089aac1c48e760c19dfc261ffa43875_658383801b065 Czas edycji: 2023-12-08 o 01:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#870 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jak mam alergię w lecie i katar sienny to jestem "unable to perform normal daily activities", bo np. nie mogę prowadzić auta, bo tak mi oczy łzawią. Z wrzuceniem wszystkich powikłań do jednego worka, od najlżejszych typu swędzenie skóry, gdzie jest zalecenie żeby się obserwować, do takich, które wymagają hospitalizacji, to takie dane statystyczne totalnie nic nie mówią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:03.