|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2581 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 64.
Cytat:
Nie, ale nie ma co wyśmiewać, że ktoś chce tego używać i uważać, że osoba mówi nieprawidłowo, bo nie robi błędu. Cytat:
I dobrze, Tobie osobiście nie pasuje, ale jeżeli komuś pasuje, to warto, tak jak napisałaś, tak tę osobę nazywać skoro sobie życzy. W dyskusji twierdzono, że feminatywy to nowomowa, coś dziwnego, niestosowanego i nieprawidłowego. Nie jest to prawdą. A i znalazłam szpieginię z 1927 roku Edytowane przez Lachezis Czas edycji: 2020-12-28 o 21:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2582 |
Konto usunięte
|
Szpiegini
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2583 |
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88391653]Szpiegini
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] To musiała być niezła gościówa, ta Leopoldyna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2584 |
Zakorzenienie
|
Ale dlaczego tyle ludzi nie odróżnia tego, że język jest dla nas, a nie my dla języka
![]() Dla mnie nazwa danego zawodu - lekarz, chirurg, psycholog - jest kompletnie niepowiązana z płcią, mimo że formalnie jest to rodzaj męski. Ba, mówię "idę do dentysty", a chodzę do dentystki, nie ma to dla mnie znaczenia i dla wielu ludzi również nie. Mimo że język jest dla mnie bardzo ważny, to zajęłabym się raczej dyskryminacją w miejscach pracy i w wielu innych środowiskach, niż przywiązywała wagę do tego, że ktoś mówi "idę do lekarza" zamiast "idę do lekarki". Na takie zmiany w języku trzeba jeszcze poczekać. Jeśli ktoś chce się przedstawiać jako "kardiolożka", to droga wolna, ja i tak mówię do lekarzy per "pan, pani", różnicy mi to nie robi. Ale wolę sama być określana męską nazwą swojego zawodu, żeby nie odbierało mi to powagi. Samo "doktorka" czy "profesorka" brzmi lekceważąco dla słuchacza, powiedziałabym, że pogardliwie; a "pani doktor" czy "pani profesor" zupełnie inaczej. Edytowane przez sublips Czas edycji: 2020-12-28 o 21:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2585 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2586 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2587 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2588 |
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88391670]Ee... No dla mnie to jest dopiero seksistowskie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Oczywiście, że jest. Dlatego nie chciałabym robić podziału na "męską poezję" i "żeńską poezję" oraz na "damską chirurgię" i "męską chirurgię". [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88391671]No ale to, co tu piszecie to jest dokładnie taka sama postawa, jak tego krytyka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ale jakieś takie większe uzasadnienie? Bo strzelasz podsumowanie i fajnie, ale chciałabym przeczytać takie sensowne, językoznawcze uzasadnienie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2589 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Skoro język jest dla ludzi i komuś zależy, by nazywać go kardiolożką, to może warto nie deprecjonować i ośmieszać jego wyboru? Wszak używa je w sposób prawidłowy oraz nie robi błędu językowego. A dla Ciebie to słowo jest "śmieszne", bo się nie osłuchałaś. Zapewniam Cię, że kiedyś się tak śmiano ze "studentek". Ponadto, czemu określenie męską nazwą Twojego zawodu dodaje Ci powagi, a żeńską, ją zabiera? W sumie to dość ciekawe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2590 | |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88391639]Ach no tak, zapomniałam, zasady językoznawstwa polskiego są nudne, nie to co bawienie się słowotwórstwem mandaryńskim.
[/QUOTE] Zaryzykuję stwierdzenie, że zasady językoznawstwa polskiego znam zdecydowanie lepiej od Ciebie, więc może tutaj cię boli. ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- Cytat:
Ale ja nie mówię "studentka" z tego samego powodu, dla którego nie mówię "chirurżka".
![]() |
![]() |
#2591 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2592 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2593 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę nikt mi nie musi przedstawiać historii języka polskiego, bo znam ją doskonale i również się uczę innych języków, dlatego wiem, że "chirurżka" to okropny potworek fonetyczny i nie chciałabym, żeby język polski szedł w tę stronę, bo kilka takich potworków już mamy. Żyję w tych czasach, w których żyję, i osłuchałam się takiego uzusu, jakiego się osłuchałam, więc nie ma dla mnie znaczenia, co kiedyś brzmiało "śmiesznie". [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88391688]Ale czego językoznawcze uzasadnienie? To są w większości poprawne językoznawczo słowa i tylko wasza projekcja je deprecjonuje, nie słowotwórstwo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] A znasz takie pojęcie jak uzus? Serio, językoznawstwo - wbrew klasyfikacji nauk - to bardzo konkretna dziedzina powiedziałabym. Liczy się statystyka, a nie cudze widzimisię, i reguły językowe są również bardzo jasne. Język ma też być praktyczny, a "chirurżka" to koszmar fonetyczny, co piszę z 10 raz z rzędu. Edytowane przez sublips Czas edycji: 2020-12-28 o 21:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2594 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jakos mnie "poetka" nie kojarzy się z niepoważną pisaniną. No i rozumiem tę kwestię, że zenskie odpowiedniki kojarzą się ze zdrobnieniami i przez to brzmią niepoważnie, ale jakoś mnie to do końca nie przekonuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2595 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To jesteś w mniejszości, ludzi to słowo nie kłuje w oczy. *chodzi o "studentka" Edytowane przez Lachezis Czas edycji: 2020-12-28 o 21:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2596 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Swoją drogą paradne, studentka zła, ale hype już całkiem w porządku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2597 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88391694]Ale taki podział jest tylko w głowach ludzi ![]() Jakos mnie "poetka" nie kojarzy się z niepoważną pisaniną. No i rozumiem tę kwestię, że zenskie odpowiedniki kojarzą się ze zdrobnieniami i przez to brzmią niepoważnie, ale jakoś mnie to do końca nie przekonuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Ale to, że "poeta" to rodzaj męski nic nie oznacza tak naprawdę, nie ma sensu robić podziału na poezję "damską" i 'męską", bo te poezje nie mają jakichś wyróżniających się cech. Do tego "poeta" deklinuje się jak w rodzaju żeńskim, więc jeśli tak byśmy byli przywiązani do tego, że język zawsze wskazuje rodzaj, no to... Dla mnie, jak zaznaczyłam wielokrotnie, "chirurg" nie oznacza, że to od razu mężczyzna, mimo że formalnie ma rodzaj męski. W mojej interpretacji to bardziej rodzaj nijaki i jak słyszę ludzi, to też mówią "idę do lekarza", "idę do ginekologa" i czasami nawet pytam, czy to mężczyzna, czy kobieta, często okazuje się, że kobieta. "Chirurżka" brzmi źle, a do tego jest to od razu podkreślenie, że to kobieta, ja takiego podkreślenia nie potrzebuję, bo uważam, że płeć nie ma żadnego znaczenia podczas wykonywania zawodu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2598 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2599 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dokładnie! Ale.... Nie dotyczy wizaz.pl- idę do ginekolozki, przeciez do faceta nie pójdę, nie mogę przecież same wiecie o co chodzi ![]() ![]() ![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2600 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mężczyzna też deklinuje się tak, jak rodzaj żeński, ale przeciętny człowiek nie zdaje sobie z tego sprawy, więc to o niczym nie świadczy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2601 | |
Konto usunięte
|
Kiedy idę do jakiegośtam lekarza, używam formy męskiej jako domyślnej. Ale jak mówię o konkretnym, to już często zmienię na żeńską, jeśli byłam u kobiety. No nie powiem "mój ginekolog", jeśli to ona, już prędzej "moja ginekolog", czyli też wskażę jej płeć. "Ginekolożki" faktycznie w praktyce nie używam, głównie przez brak osłuchania, ale mnie to zupełnie nie razi, przecież wiadomo, że to nie zdrobnienie.
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2602 |
Wtajemniczenie
|
Jakie tu akrobacje wystąpiły xD typ ma problem ze sobą że poetka to dla gorszych-kobiecych pisanin więc Szymborska jest poetą jako argument wspierający że feminatywy z "dż" to potworki do wymawiania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2603 |
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;88391739]Może dla ciebie to nie oznacza, ale raczej ludzie działają tak, że jak słyszą słowo w rodzaju męskim, to wyobrażają sobie mężczyznę. Język kształtuje świadomość.
Mężczyzna też deklinuje się tak, jak rodzaj żeński, ale przeciętny człowiek nie zdaje sobie z tego sprawy, więc to o niczym nie świadczy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] No język kształtuje świadomość, jasne, ale można mówić "pani chirurg" i "pan chirurg", ja nie widzę żadnego problemu plus dla mnie ta informacja o płci jest zbędna, to właśnie jest dla mnie bardziej objaw dyskryminacji, że tak dużą wagę ktoś może przywiązywać do płci tego lekarza. Bo co mnie interesuje, kto mnie zbada, czy zrobi mi operację? Dla mnie to nie ma znaczenia, tyle żeby ta osoba była dobrym specjalistą. Za to "ginekolożka" czy "chirurżka" brzmią śmiesznie; stanowisko Rady jest jasne: mówiący mają wybór i nie da się narzucić Polakom od razu stosowania określonych form. Ja się z tym zgadzam, nikt nie poradzi nic na to, że dla większości ludzi takie formy jak "chirurżka" czy "psycholożka" będą raczej takie śmieszne, mało poważne, ale nadal - jeśli dana osoba ich używa, to ja nie widzę problemu. Gorzej jeśli ta osoba domaga się, żeby to natychmiastowo zaistniało w uzusie, a następnie w normie, bo to oznacza, że nie ma pojęcia, jak działa język. Niestety, poprawność polityczna zaczyna dla mnie być nową formą cenzury. Co do tych nazw, to czuję się podobnie jak z "they". Jeśli ktoś chce, żeby tak mówić, to w porządku, ale nie będę o każdej osobie mówić "oni", żeby ktoś się nie poczuł urażony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2604 |
Konto usunięte
|
Ja sobie nie wyobrażam opowiadać koleżance o wizycie u lekarki i upierać się przy formie męskiej: mój lekarz mi powiedział. Bo przecież tak to nobliwie.
A swoją drogą może nie powinnam używać formy koleżanka, tylko koleżanka powinna pozostać kolegą, bo jak -ka to już infantylnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2605 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88391760]Ja sobie nie wyobrażam opowiadać koleżance o wizycie u lekarki i upierać się przy formie męskiej: mój lekarz mi powiedział. Bo przecież tak to nobliwie.
A swoją drogą może nie powinnam używać formy koleżanka, tylko koleżanka powinna pozostać kolegą, bo jak -ka to już infantylnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Tym ostatnim zdaniem się ośmieszasz odnośnie do swojej wiedzy językowej, więc może Limonka miała rację. Choć chyba jesteś filologiem ![]() Piszemy o rzeczownikach. Nie wiem, dlaczego miałabym nie odmieniać czasowników i pozostawać przy rodzaju męskim, tak samo w kontekście przymiotników. Co to ma w ogóle do rzeczy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2606 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2607 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Albo mówić o sobie, że jestem np. studentem, a nie studentką. No sorry, jestem kobietą i guzik mnie obchodzi, że komuś się to wydaje niepoważne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2608 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tyle w temacie.
![]() |
![]() |
#2609 |
Zakorzenienie
|
[1=695d786c3492781c3fd020c 39a3abf990173eddf_6577a2b 887a02;88391741]W tym temacie częściej widzę taki mechanizm, że ktoś rzuci żeńską formą i od razu znajdzie się spora grupa oburzonych, jak tak można i dla mnie to ci oburzeni prowadzą wojenki ideologiczne.
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] No i to jest właśnie zaczynanie wojny ideologicznej i problemów z *upy, bo ktoś musi wciskać gdzie się da swoją płeć, jakby to była najważniejsza rzecz definiująca człowieka. A nie, przecież to tez dyskryminacja. Kobieta przecież nie może być człowiekiem, bo to męska forma. Może być człowieczką, człowiekinią, człowieczycą, człowieką. Które jak najbardziej podkreśla płeć nosiciela? Sorry, nosicielki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2610 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nauczyciel mojego syna poprosiła? Bibliotekarz wypożyczyła mi książkę? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:44.