|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2071 |
BAN stały
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 10.
W świecie wizażowych trolli rewolucyjną na skalę świata szczepionkę na malarię testuje się na polskich turystykach lecących do Japonii
![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2072 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówię, zadzwonię do tego lekarza i zapytam, o co chodziło, czy ja to sobie wymyśliłam, ale to dopiero w poniedziałek. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2073 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dla mnie ma sens szczepienie w pierwszej kolejności personelu, administracji szpitalnej, lekarzy, pielęgniarzy, ludzi w DPS i w ogóle seniorów. Nie mam z tym żadnego problemu. Ale z jakiej paki taka Janda wskakuje na początek kolejki? Jestem tym mega oburzona. Już robią się jakieś podwójne listy, czarne rynki itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2074 | |
Zakorzenienie
|
I moje wykształcenie nigdy się na Wizazu nie zmieniło.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2075 |
Konto usunięte
|
[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;88402796]Dzięki za tę obserwację, pocieszające na swój sposób
![]() I naprawdę tak dużo osób znasz, słyszałaś, które drugi raz byly tym zarazone ? Tak w %% to ile Plus minus?[/QUOTE] Dosłownie kilka osób, w % to ciężko określić, ale bardziej kilka niż kilkanaście. Do października u nas wszyscy, nawet po błahym kontakcie, byli skrupulatnie badani i jeśli wychodziły jakieś bezobjawowe zakażenia to właśnie wtedy. Potem było już tyle chorych, że olali testowanie ludzi bez żadnych objawów i od tamtego momentu bezobjawowych zakażeń nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2076 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A dodatkowo ty przecież wszystko dokładnie czytasz, a jakoś dziwnym trafem nie wyczytas w internecie, że ta twoja wyimaginowana szczepionka nie istnieje. Wszystko trzyma się kupy. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2077 |
Konto usunięte
|
Ja już jestem w pełni na tak ze szczepionką. Na początku, jak wiele osób, byłam na nie - bo rozważałam to szczepienie w kontekście grypy - na grypę się nigdy nie szczepiłam, żyję i mam się dobrze. Tylko, ze grypa nie paraliżuje całego świata - a korona tak i chcę przyczynić się do zakończenia tej sytuacji. Druga sprawa- pisałam tutaj, że podczas wizyty u szanowanego kardiologa zadałam mu pytanie o szczepionkę, a on wyraził się o niej bardzo entuzjastycznie. Druga osoba jaka spytaliśmy o zdanie to przyjaciel mojego męża, który jest farmaceuta i jego żona również - oboje bardzo entuzjastyczni. Brat tej żony jest jakimś niesamowicie zdolnym człowiekiem- naukowcem, po nie wiem ilu kierunkach, który pracuje w laboratorium przy tworzeniu nowych leków - i on również jest wielkim zwolennikiem tego szczepienia, który się szczepi lub nawet już jest zaszczepiony w tej chwili (są to Francuzi). I tak wiecie co, śmiać mi się zachciało z siebie i z tych wszystkich kontestatorów tak naprawdę - skoro ludzie, którzy maja nieporównywalnie większa wiedzę niż ja, są zwolennikami i mówią wprost o konieczności szczepień, to kimże ja jestem i jakie narzędzia posiadam aby moc to negować w jakiś sensowny sposób? ŻADNE. To są jakieś osobiste przekonania bazujące na irracjonalnym lęku i braku merytorycznej wiedzy w tym zakresie. Dlatego odpuszczam wszelkie dyskusje o szczepieniu, zaufam mądrzejszym od siebie
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2078 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2079 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do zalecenia tej szczepionki dla kobiet w ciąży i karmiących, to nie wiem na czym oparli swoje założenia, wyczytałam tylko że jest bezpieczna i mogą się nią szczepić te grupy osób. Cytat:
Ja sama nie mam parcia na szczepionkę, no ale jak mi zaproponują to ją przyjmę, z racji miejsca pracy jestem uprzywilejowana, choć nie uważam że akurat moja grupa wiekowa i zdrowotna powinna być priorytetem tylko dlatego że pracuje w szpitalu. Wyjątkiem powinni być pracownicy dpsow. Choć pewnie patrzą też na to że jako osoba pracująca w służbie zdrowia mam codziennie kontakt z dużą ilością osób, więc pod tym względem ma to jakiś sens. Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Czarina Czas edycji: 2021-01-02 o 14:26 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2080 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W sensie, że na początku ludzie będą się bali, nikt tego nie będzie chciał a później będą się bić o szczepionkę. Widzę, że wkraczamy w kolejny etap xD ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2081 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Myślę podobnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2082 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2083 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Teraz jest czas dla grupy O. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2084 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak w ogóle to zastanawiam się, jak to jest z tymi szczepieniami no, bo np. ktoś idzie się zaszczepić, a jest w tym momencie bezobjawowcem, ale tego nie wie, bo skoro dobrze się czuje, to nie robił testu. Czy w tym przypadku przyjęcie szczepionki jest bezpieczne? Są jakieś informacje na ten temat? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2085 |
Zakorzenienie
|
Mój mąż też jest na tak, dołączył do moich rodziców i siostry.
Mama miała wątpliwości, ale siostra i tata ją zakrzyczeli. Ja oddycham z ulgą, że szczepionka nie dotyczy dzieci. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2086 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
O, to jest ciekawe pytanie i w sumie bardzo istotne, skoro tak wysoki procent osób może przechodzić zakażenie w sposób bezobjawowy. Także przyłączam się do pytania, bo tez nie znam odpowiedzi. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2087 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2088 |
Wtajemniczenie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88402883]A moim zdaniem właśnie personel medyczny powinien być zaszczepiony w pierwszej kolejności, z tym że powinna być jednak jakaś sensowna kolejność - co innego geriatrzy czy interniści, co innego pediatrzy. Jakby nie patrzeć mamy największe i najbliższe kontakty z ludźmi właśnie z grup ryzyka. Dzień przed tym, jak pojawiły się u mnie pierwsze objawy, miałam kontakt z około 20 osobami 70+, na dodatek jedna z nich leżąca i tak już z zapaleniem płuc i pod tlenem. Z tego co wiem udało się nikogo nie zarazić, no ale...[/QUOTE]Dlatego te grupy powinny być bardziej elastyczne. Co innego pielęgniarka pracująca w dpsie czy na oddziałach oiom, onkologicznych, ratownik medyczny itp. A co innego pracownik nie mający kontaktu z dużą ilością osób lub z grupą zagrożoną.
U nas w pracy, mamy 6 oddziałów, na żadnym oddziale u pacjentów nie stwierdzili covida, są przypadki tylko wśród pracowników. Mimo to, covid się nie rozprzestrzenia na pacjentów, ani wśród personelu. Ale u nas pracownicy z grupy zagrożonej siedzą w domu na izolacji, a pacjenci to grupa ludzi poniżej 65 roku życia. Natomiast w szpitalu gdzie są ludzie starsi, pacjenci chorują, pracownicy ich zarażają. Tak było na wiosnę, jest tak i teraz. Oni wszyscy powinni być w grupie priorytetowej, ze względu na to z kim pracują. [1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;88402885]Seniorzy będą szczepieni po 15 stycznia. Teraz jest czas dla grupy O. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Acha, ok. Patrząc z punktu zasad jest to nadużycie. Patrząc z punktu krzykaczy "niech wpierw się szczepią znani, politycy itp, niech dadzą przykład, a nie nas biednych ludzi chcą wytruć ![]() Co nie zmienia faktu, że wskok w kolejkę jest nie fair. Ciekawe ile jeszcze osób już tak "wskoczylo", tylko że byli na tyle "mądrzy" by o tym nie mówić. Może z tego powodu niektóre szpitale wciąż czekają na szczepionki? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2089 |
Zadomowienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88402825]Dosłownie kilka osób, w % to ciężko określić, ale bardziej kilka niż kilkanaście. Do października u nas wszyscy, nawet po błahym kontakcie, byli skrupulatnie badani i jeśli wychodziły jakieś bezobjawowe zakażenia to właśnie wtedy. Potem było już tyle chorych, że olali testowanie ludzi bez żadnych objawów i od tamtego momentu bezobjawowych zakażeń nie ma
![]() Ja z pacjentów, otoczenia nie znam nikogo kto by zachorował drugi raz. Na forach medycznych są takie osoby- nie ma reguły- czasem tak samo przechodzą, czasem pierwsze zachorowanie gorzej czasem drugie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2090 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2091 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A sytuacji, kiedy praca jakiegoś oddziału była ograniczona do naprawdę niezbędnego minimum, bo większość personelu zachorowało w tym samym momencie, było już kilka. To też jest duży problem zasługujący na szczepionki, niezależnie od tego, jaki to jest oddział i jaki przekrój pacjentów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2092 |
Zakorzenienie
|
A nie da się zaszczepić prywatnie?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2093 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie da. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2094 |
Miuoshowa
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88402987]Załącznik 7737638[/QUOTE]
Najpierw 17% deklarowało chęć zaszczepienia się, teraz 80% oburza się na szczepienia poza kolejką ![]()
![]() |
#2095 |
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88402987]Załącznik 7737638[/QUOTE]Dokładnie. Ale w sumie znaleźli dobry sposób na zachętę.
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2096 | |
Wtajemniczenie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88402987]Załącznik 7737638[/QUOTE]
Śmieszy mnie to bardzo ![]() Ludzie sami nie wiedzą czego chcą. I każdy powód jest dobry by rozkręcić aferę. Media jak zwykle kręcą gówno burzę ![]() [1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88403000]U nas z kolei wszyscy wszystkich zarażają. ![]() A sytuacji, kiedy praca jakiegoś oddziału była ograniczona do naprawdę niezbędnego minimum, bo większość personelu zachorowało w tym samym momencie, było już kilka. To też jest duży problem zasługujący na szczepionki, niezależnie od tego, jaki to jest oddział i jaki przekrój pacjentów.[/QUOTE]I ja tego nie ogarniam, od czego to zależy, że w niektórych miejscach to się rozprzestrzenia tak bardzo, w innych nie. Tzn u nas w szpitalu, jak już pisałam był covid wśród pracowników, ale to pojedyncze przypadki, 2, 3 na oddzial. Natomiast ludzie nie byli testowani, opisuje tylko sytuację gdzie ktoś miał objawy, poszedł na zwolnienie, zrobił test i wyszedł mu pozytywny. Reszta pracowników mimo że miała kontakt nie była rutynowo testowana. Więc może i sie rozprzestrzenił ten wirus, ale bezobjawowo? Nie wiem. Opisuje sytuację z marca-- czerwca. Obecnie mamy też jakieś pojedyncze przypadki i tylko na jednym oddziale 5 osób poszło na kwarantannę, ale tylko dlatego bo im apka track and trace zapikala że muszą się izolować. Dostaliśmy wszyscy mejla, że jeśli ktoś używa tej apki, to ma wyłączyć to w cholere i nie używać tego w miejscu pracy ![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Czarina Czas edycji: 2021-01-02 o 15:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2097 |
Zakorzenienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88402004]No bo trzeba i tyle, co tu jest do tłumaczenia w XXI wieku ?
![]() Jak tak to się wszyscy naczytają internetów i każdy jest ekspertem we wszystkim, a nagle o szczepionce trzeba szczególnie edukować, bo bidusie nie wiedzą co to i na co to. Nie musisz się szczepić, jak nie chcesz, o jakim przymusie więc mowa ? Tyle, że trzeba będzie się liczyć z konsekwencjami. Nie szczepisz się, niesiesz zagrożenie dla innych, jesteś więc odsuwana od społeczeństwa, nie widzę w tym nic dziwnego.[/QUOTE]A ja widze. Przy zwyklych szczepieniach mimo wszystko nie ma takiego straszenia i restrykcji. Nie strasza ze nie bedziesz mial jak sie przemieszczac itp. Ok one nie maja zasiegu pandemii, ale mimo wszystko. Moim zdaniem efekt mozna uzyskac inaczej niz straszeniem i restrykcjami. Mowic wiecej o szczepionce a nie tylko krotkie hasla ktore nie napawaja ludzi zaufaniem do szczepionki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2098 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2099 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2100 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88402113]100%,
Monia jestem bardzo ciekawa, czy znasz swoją dotychczasową kartę szczepień (bez zaglądania do niej) i oczywiście umiesz coś powiedzieć o każdej szczepionce, jaką dostałaś (czy była żywa, czy inaktywowana, ile dawek było potrzebnych, ile trwały ich badania kliniczne itd.), że tak Ci teraz trzeba edukacji.[/QUOTE]Nie wiem moze ale uwazam ze ludzie zasluguja na informacje. Ok sa filmy Kasi Gandor, Rozka ale nie kazdy na nie trafi. Jak ludzie slysza chwytliwe hasla i straszenie to nie maja prawa sie bac? Powinni edukowac. My mozemy znalezc informacje ale nie kazdy umie znalezc rzetelne informacje. Straszenie nie jest dobra droga nie mam racji? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:18.